Teknifik 1 år – så här har bloggens första år varit!


För ett år sedan bestämde jag mig, efter år av tankar, månader av förberedelser och dagar av nervöst fipplande med designen och de första inläggen. Jag bestämde mig för att köra! Så jag publicerade mitt manifest på bloggen och min splitternya Facebook-sida, spred ordet på Twitter och tog mitt första steg på mitt nya äventyr som bloggare.
Den 20 januari 2016 tog Teknifik sina första, stapplade steg ut i världen och fick ett så otroligt fint och kärleksfullt mottagande. Hela det här året har jag varit konstant omgiven av pepp och kärlek. ❤️

OCH VILKET ÅR DET HAR VARIT! ?

 

I siffror


Ni vet ju hur mycket jag gillar siffror och statistik. Varje månad publicerar jag en månadsrapport över bloggens och mina sociala mediers statistik. Jag har även tidigare gjort en 6 månaders sammanfattning.

Från den 20 januari 2016 – 20 januari 2017 har Teknifik.se haft:

100 000 + unika besökare
160 000 + sidvisningar
Det här känns verkligen helt magiskt! Så många människor har på många olika sätt letat sig fram till Teknifik.
Ganska exakt 25 % av alla dessa 100 000 besökare har varit återkommande besökare, alltså kommit tillbaka åtminstone en gång.
30 % av läsarna har varit i åldrarna 25-34 år.

Men här är kanske den bästa siffran av allihop, som gör mig så jäkla glad och stolt…


62,9 % av alla de som besökt min blogg* under det här året har varit kvinnor**!!! Då kanske vi kan ta död på den där myten om att kvinnor inte är intresserade av teknik en gång för alla? ⚡️?
Mina kvinnliga läsare har också kommenterat mer, stannat längre, läst mer och återkommit oftare. ❤️ Samtidigt skiljer det inte jättemycket. Vilket visar att en blogg om teknik skriven av en kvinna kan intressera alla!

Populära inlägg

Jag har under det här året skrivit fler än 260 inlägg, vilket motsvarar ungefär 5 inlägg i veckan (!!!). Vissa av dessa inlägg har blivit väldigt populära tack vare SEO, sökmotoroptimering. De har helt enkelt klättrat högt på Googles träfflista över olika ämnen.

1. Pokémon Go – allt du behöver veta!

34 700 + läsningar

Juli 2016. Mitt absolut mest lästa inlägg är mitt Pokémon Go-inlägg som är ett av mina mest lästa månad efter månad. Jag har svarat på massor av Pokémon-relaterade frågor i kommentarerna men även på mail och till och med telefon (en desperat pappa!).

2. Teknifiks startsida

Teknifik the tech specs of a creative life

15 700 + läsningar

Okej, så det här ju inte ett inlägg men tänkte bara berätta att efter mitt Pokémon-inlägg så är den sida som allra flest besökt själva startsidan på bloggen, teknifik.se. Där man ju kan läsa alla aktuella inlägg.
Startsidan har mycket lägre avvisningsfrekvens än de andra välbesökta inläggen. Det betyder att många klickat sig vidare till ytterligare en sida från startsidan. Kanske för att kommentera ett specifikt inlägg t.ex.

3. Min iMessage-guide 

11 900 + läsningar

Det är många som vill veta hur man skickar ”hemliga” meddelanden på iMessage eller meddelanden med ballonger.

4. Köpa dator-guiden

köpa ny dator

9 200 + läsningar

Min stora guide till hur man kan gå tillväga när man ska köpa ny dator har fått väldigt mycket besök, särskilt mot slutet av året och inför jul. Riktig peak under mellandagsrean också!

6. Säkerhetskopiera och synka kontakter på iPhone

7 600 + läsningar

Mitt andra inlägg någonsin och ett av de två inläggen som jag redan skrivit inför lanseringen av Teknifik.se. Helt baserat på alla tusen gånger jag läst på Facebook ”ny mobil, så har inga kontakter. Skicka ditt nummer”. Det här har stört mig så mycket eftersom allt som oftast är deras kontakter synkade, de vet bara inte var.
Det här inlägget har ”räddat” många människors telefonbok (har jag fått höra) och är ett sådant inlägg som jag ofta brukar berätta om när folk undrar vad jag bloggar om.

6. Lyssna på podcast: en introduktion

Lyssna på podcasts kom igång bästa apparna iphone android

7 100 + läsningar

Mitt allra allra första inlägg på Teknifik.se är också mitt 6:e mest lästa! Jag älskar ju som ni vet podcasts och vill att ALLA ska veta hur man lyssnar och vilka de bästa apparna är. Det här också helt uppenbart något som folk googlar varje dag. Hur göra man? Vad är en podcast? Vilken app är bäst på android? Så glad att jag förhoppningsvis hjälpt och utbildat några tusen nya podcastlyssnare i Sverige ❤️

Så var har alla dessa läsare kommit från egentligen?

Jo det kan jag berätta:

 • 70 % har kommit via sökmotorer
 • 12 % via sociala medier
 • 12 % direkt (genom att skriva in teknifik.se i webbläsaren)
 • 6 % genom länkar från andra bloggar och sidor

Några utmaningar

Innan jag börjar gå igenom några av alla bra och fina grejer som hänt under det här året tänkte jag bara dela med mig av de utmaningar och motgångar som jag stött på.
För det är lätt att man som bloggare mest delar med sig av de fina stunderna. Vilket gör att folk tror att ens liv är en enda framgångssaga som alltid pekar uppåt. Så är det givetvis inte! 

Att jobba 200 %

När jag startade den här bloggen gick jag sista året på min utbildning i digital mediedesign, jobbade extra på universitetsbiblioteket och var tränare och spelare i roller derby. Det var fullt upp. Precis hela tiden. Dessutom oroade jag mig jättemycket för framtiden efter examen.
Efter min examen fick jag jobb, på Sveriges Radio! Heltidsvikariat under sommaren. Det var underbart att ha den tryggheten och jobba på en så roliga arbetsplats. Samtidigt innebar det ju mindre tid till Teknifik. Så sen examen har jag haft en ständig kamp mellan ekonomisk trygghet och tid att förverkliga mina idéer. Vilket lett till mycket frustration och stress.

Sjuk i tre månader

Under våren, kanske delvis beroende på avsnittet innan, var jag konstant sjuk i förkylning/influensa i tre månaders tid. Det gjorde mig trött, ledsen och satte ständigt käppar i mina hjul.
Det gav mitt immunförsvar en ordentlig törn vilket jag fått sota för flera gånger under året.

Att ta betalt som bloggare och frilansare

Jag har under det här året gjort en del samarbeten här på bloggen och en del andra frilansuppdrag också som jag inte visat här men som också handlar om kreativt, digitalt arbete. Dessa har alla varit fantastiska upplevelser, både kreativt och professionellt.
Men under året har jag också gått miste om jobb, både genom att tacka nej eller att motparten tackat nej eller slutat höra av sig. Som bloggare får man många erbjudanden från företag som uppenbarligen blivit intresserade av dig, din plattform och förtroendet du har hos din läsarkrets. Samtidigt tycker de inte att det arbete du lagt ned och det arbete de vill att du ska lägga ned på att skapa innehåll relaterat till deras företag är värt något. I pengar alltså.
Det är otroligt tråkigt och nedslående. Alltså – det är ju helt okej att förhandla om pris eller tacka nej till ett erbjudande man tycker är för dyrt. Men vissa svarar rent oförskämt när man berättar att man sätter ett värde på sig själv och sin kompetens. Andra slutar helt att svara. Sånt kan verkligen få en att känna sig på totala botten. 
Men det är bara att glömma och gå vidare. För bakom varje företag ”utan budget” för ditt arbete kommer så småningom ett företag som uppskattar dig och det du gör. Det är de företagen man vill jobba med såklart!
Så nu vet ni… 
Då går vi vidare till allt det fina som jag kommer bära med mig från det här året! ?

Minnesvärda ögonblick

elin haggberg teknikbloggare femtech kvinnor i tech facebook
Självklart minns jag första dagen när jag startade bloggen. Jag fick så otroligt mycket pepp och glada tillrop! När man gått och funderat, tänkt och tvekat på en idé så pass länge som jag gjorde med den här bloggen så har man ju alla möjliga farhågor när man väl sätter igång. Tänkte om det blir flopp? Tänk om ingen vill läsa?
Jag hade ALDRIG orkat snitta 5 inlägg i veckan och jobba typ 200 % under ett år för att genomföra det här om det inte varit för all den där peppen jag fick i början.
experiment sociala medier blogg
När IIS Internetmuseum frågade om jag ville testa att vara utan sociala medier en vecka och skriva en text om det. Jag fick prata om experimentet i både radio och webbtidningar. Väldigt kul! Sen blev också min text utställd på museet vilket ju är himla kul!
crowdfund 100 tjejer kodar teknifik
Jag ville åka på 100 Tjejer kodar i Barcelona men insåg att jag inte skulle ha råd på min studentbudget. Så några kompisar peppade mig att starta en crowdfunding. Sagt och gjort! Jag kommer aldrig glömma när jag gick och la mig den dagen och var några euro-lappar iväg från att gå i mål. När jag sedan vaknade nästa morgon, innan jag ens hunnit gå upp ur sängen, såg jag de sista bidragen trilla in så vi till och med nådde lite över målet.
Den känslan alltså!

100 Tjejer kodar-lägret i Barcelona var sen också en av de bästa veckorna i hela mitt liv!!! Koda på dagarna, gå till stranden och bada, äta tapas, dricka mojitos och lära känna några av de coolaste brudarna som finns. Jag lärde mig så mycket och det var verkligen en DRÖM!
bbcon 2016 teknifik
BBcon i Stockholm, konferensen för alla i Better bloggers (nu mer Influencers of Sweden) var också en helt underbar upplevelse. Träffade så många underbara personer och blev så otroligt inspirerad av alla smarta personer!!! Vissa av de jag träffade där, t.ex. Johanna, Annie, Agnes och Louise är nu mina bloggkollegor och vänner. Vi hjälps åt, peppar och stöttar varandra. Ovärderligt!
Att också få lära känna superskarpa Linda Hörnfeldt och bli en del av InoS-gänget som skribent på influencersofsweden.se har också varit helt ovärderligt och alldeles alldeles underbart!

Det var så himla fint i somras när vi bestämde oss för att göra om hemmakontorshörnan och jag fick mitt älskade hemmakontor! Det har hjälpt peppen och inspirationen så otroligt mycket och dessutom varit eminent backdrop till videos till min youtubekanal.

Jag blev så himla glad när Aftonbladet TV ringde och frågade om jag ville vara med i deras Tekniksvep och prata tech-trender. Det har blivit ett himla fint samarbete och kommer fortsätta även nu under våren! Det är oftast på måndagar runt 7.30-tiden. På Tv3 och tv.aftonbladet.se/abtv!

Men nu vill jag se framåt!

Det här har varit ett underbart år. Det kommer aldrig finnas ett andra ”första år” med den här bloggen. Jag har lärt mig så otroligt mycket och jag har jobbat väldigt hårt.
För mig är det viktigt att lyfta alla de här siffrorna och minnas de här ögonblicken. För i det vardagliga jobbet, med stress och frustration över allt jag inte hinner, är det lätt att glömma allt jag åstadkommit. Man måste fira sina framgångar. Klappa sig på axeln. Ta ett steg tillbaka.
Men nu lägger jag det här första året till handlingarna, tar tag i styret och trampar på mot ett nytt år. Nu är det nya utmaningar att möta, nya äventyr att utforska och nya idéer att förverkliga.

Stort tack för att ni hängt med mig under det här första året. ❤️?⚡️*) Google Analytics vet inte könet på alla läsare utan endast de som t.ex. haft sin webbläsare kopplat till ett gmailkonto där man angett kön eller liknande. Så procenttalet är utifrån de GA kunnat mäta.
**) Tyvärr fick jag inte fram siffror i Google Analytics för andra kön än män/kvinnor. Jag älskar självklart alla mina icke-binära och trans-läsare precis lika mycket ❤️ Ni vet vilka ni är! 

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

32 reaktioner på ”Teknifik 1 år – så här har bloggens första år varit!”

 1. Åh, blir alldeles pirrig och lycklig av att läsa detta! Jag är SÅ GLAD att du började blogga och att vi har lärt känna varandra. Tack för ett fantastiskt år <3
  Min blogg fyller 1 år 14 februari och då ska jag knåpa ihop något liknande inlägg!

 2. Du är en så stor förebild med din målmedvetenhet och jag är otroligt glad över allt du skriver om. Allt intresserar mig inte alltid, men när det gör det så gör du det som annars kan kännas torrt och tråkigt väldigt intressant. Det är också alltid pedagogiskt och lätt att förstå. Jag gillar verkligen det du gör och framför allt verkar du vara en så himla härlig och ambitiös person. Heja dig!

 3. Stooooort stort grattis på ett-årsdagen! Hipp hipp HURRA! Verkligen viktigt att fira framgångarna, för det är alldeles för lätt att fastna i detaljer och massa skit annars och tro att en inte kommer någon vart. Såååå, CELEBRATION! Och stooort lycka till med år två!
  /Anna

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!