Pokémon Go – allt du behöver veta!

Pokémon Go Sverige
Uppdaterat angående Pokémon Go för Apple Watch släpptes 2016-12-22 samt med svar på vanliga frågor och info om Pokémon Events (2016-12-27). Uppdaterat med det nya systemet för sightings/nearby (2016-12-04). Inkluderar information om Buddy-systemet (2016-09-16 16:06).
Ingen kan ha missat den största tech-snackisen 2016: Pokémon Go. Det har blivit en internationell succé på bara en vecka sedan det släpptes den 6 juli 2016. Det släpptes då i USA, Nya Zeeland och Australien. Den 16 juli släpptes spelet äntligen officiellt i Sverige. Jag tänkte i det här inlägget ge en sammanfattning av detta makalösa fenomen som tagit världen med storm och fått miljontals människor att gå utanför dörren.

Vad är Pokémon Go?

Foto: Gamesnosh.com
Foto: Gamesnosh.com

Pokémon Go är ett länge efterlängtat mobilspel skapat av Google-avknoppningen  Niantic, ges ut av Nintendo och släppts både till Android och iOS (iPhone). Spelet använder sig av AR-teknik (Augmentet reality) vilket innebär att man förstärker verkligheten med hjälp av digitala upplevelser som man ser i realtid på mobiltelefonens skärm med hjälp av mjukvara och mobilens kamera.
Pokémons är små ”monster”som var väldigt stora på framförallt tidigt 00-tal (i Sverige) när det samlades Pokémon-kort, tittades på den japanska TV-serien och spelades på Gameboy. Pokémon är idag ett gigantiskt varumärke med massor av utvecklingar.
Grejen med Pokémon har alltid varit att resa runt i en virtuell värld för att hitta och fånga in dessa små varelser som man sedan tränar upp för att: utmana andra Pokémon-tränare, slåss mot vilda Pokémons för att fånga dem och utmana Pokémon-tränare på olika gym för att bli den främsta tränaren av alla.

Vad går spelet ut på?

I Pokémon Go så är det den verkliga världen (köttvärlden) som ska utforskas på jakt efter Pokémons att fånga. Du ska helt enkelt bege dig ut och leta efter platser där vilda Pokémons finns, utmana tränare vid Pokémon-gym och leta bonus-items vid Pokéstops. Ju mer du gör i spelet desto mer level kommer du få. Du kommer även vinna ”candy” och ”stardust” som kan användas för att höja dina Pokémons ”combat power” (CP) och utveckla dina Pokémons till nästa steg.

Traditionell Pokémon-evolution
Traditionell Pokémon-evolution

När släpptes Pokémon Go i Sverige?

Spelet släpptes 16 juli i Sverige för både Android och iOS!
Lanseringen i Europa sköts på framtiden först eftersom servrarna för spelet blev överbelastade. 13 juli släpptes spelet i Tyskland! 14 juli på förmiddagen släpptes det i Storbrittanien. 15 juli släpptes det i Italien, Spanien och Portugal. Den 16 juli släpptes det i Sverige. (Senast uppdaterat 2016-07-16 12.26). 

Om jag började spela innan Sveriges-släppet vad gör jag då?

Bara radera din gamla app och ladda ned från den svenska app-affären. När du loggar in med ditt konto eller Google-konto så finns din profil och alla dina Pokémons kvar (testade precis detta och det funkade utan problem). 

Hur spelar man? 10 tips för nybörjare!

 1. Din första Pokémon

  När du börjar spelet får du, i enlighet med Pokémon-traditionen, välja en startpokémon av Bulbasaur, Charmander och Squirtle. När du fångat en av dem kommer de andra försvinna så välj väl. Det ska också gå att få Pikachu som sin första – här visar The Verge hur man gör.

 2. Att fånga Pokémons

  Giphy.com
  Giphy.com

  När en Pokémon poppar upp på kartan så bara klickar du på den (du behöver inte vara supernära) så går du in i fight-mode. Sätt fingret på Pokébollen som dyker upp och skjut iväg den med fingret och försök träffa genom ringarna. Om du lyckas träffa genom den färgade ringen när den är liten så får du extra XP (experience points)! Här är en förklaring från CNET om hur du blir en pro bollkastare.
 3. Så hittar du Pokémons (uppdaterat 2016-08-09)

  Flest Pokémons finns i befolkade områden och parker. I den senaste uppdateringen har de flygande löven försvunnit.  I hörnet ser du en ruta med max 9 Pokémons som finns i närheten.
  Pokémons finns också på olika ställen beroende på vilken typ de är. Vattenpokémons finns t.ex. i närheten av vattendrag på kartan!
  Niantic verkar experimentera lite med hur man ska kunna leta rätt på Pokémons i närheten. Från början fanns ett tass-system där man kunde hitta Pokémons genom att se hur nära de var (tre, två eller en tass bort). Det togs sedan bort.

  Många använde då den fristående sidan PokeVision för att hitta Pokémons. Den visade vilka Pokémons som spawnat (dykt upp) i närheten av dig med timers för hur länge de kommer skulle kvar på platsen. Pokémon GO tog sedan bort möjligheten för tjänsten att fungera så den finns inte längre kvar.
  Nya systemet för nearby och sightings 
  I den senaste uppdateringen har en ny variant av trackingen kommit. Nu visas Pokémons i närheten baserat på vilket Pokéstop de är nära just nu. Om du trycker på den pokémon du vill hitta så visas en bild med tassavtryck som indikerar hur långt från pokéstoppet pokémonnen är. Här har GoSverige förklarat hur det nya systemet fungerar.
  Om du är långt från närmsta Pokéstop kan du fortfarande få upp pokémons i närheten via det gamla systemet med ”sightings”. Det område som scannas av är dock bara 20 meter.

 4. Att få högre level

  Din karaktär får högre level ju mer XP du samlar. Så fånga ALLA Pokémons du får syn på, besök PokéStops (se nästa punkt) och Gyms för att öka i XP. Mätaren under din karaktär visar hur nära du är nästa level. Att evolva Pokémons ger mycket XP. Har du ett Lucky Egg så får du dubbla XP-poäng under en halvtimme. Perfekt att spara många evolves, äggkläckningar och liknande och sen dra iväg ett Lucky Egg och casha in massor av XP.
  Lucky Eggs får du ibland när du levlar upp.

 5. Välj ditt lag: rött, gult eller blått pokemon-teams

  När du når Level 5 kan du besöka ett Pokémon Gym (större pinnar på kartan vid viktiga punkter i din stad t.ex. Slottet i Örebro). Då får du välja ett av tre lag. Team Instinct (gul), Team Mystic (Blå) och Team Valor (Röd). De har olika ledare med olika inställningar till Pokémons. Välj det du tilltalas av mest, din favoritfärg eller på random.
  I en av de senaste uppdateringarna så hjälper ledaren för ditt Team dig under matcherna på gymmet.

 6. Besök PokéStops för att få grejer

  De blå pinnarna med små snurrande lådor är PokéStops (blir runda när du är nära), de är lokaliserade till landmärken i dina omgivningar (går genom Google Maps). Klicka på ett närliggande PokéStop och snurra på den runda disken med fingret för att få Pokébollar, ägg, revives, rasberries, potions m.m. När du använt en blir den rosa i ungefär 5 minuter och då kan du inte få något från den. Så fort den blir blå kan du använda den igen.
  Pokémon Go Svenska Sverige

 7. Utveckla dina Pokémons

  För att göra dina Pokémons starkare och få dem att utvecklas så använder du Stardust och Candy som du får när du fångar nya Pokémons bland annat.
  Rekommendationen är att vänta med att utveckla och power-boosta dina Pokémon tills du är åtminstone Level 10, eller helst Level 20. Ju högre level du får desto högre levels får de Pokémons du fångar.
  Det gör att du inte vill ”slösa bort” ditt candy på att utveckla en Pokémon med låg level, eftersom det är begränsat hur bra den kommer kunna bli. Vänta tills du har högre level och för då har du också fångat bättre Pokémons som är mer värda att utveckla.

 8. Få candy för att utveckla dina Pokémons

  Fånga alla Pokémons du hittar för att få tre candy för just den Pokémonnen, kolla sen vilken av dina Pokémons som har högst CP (combat power) och spara bara den. De som har lägre klickar du på, välj den runda knappen med tre streck och tryck ”transfer” för att sälja den till Professorn. Då får du en candy som du sedan kan använda för din Pokémon med högst CP så småningom.
  Du kan även få candy genom att välja en Pokémon som Buddy  (NYTT i uppdateringen 2016-09-13). Det gör du genom att klicka på din avatar, tryck på den runda knappen med tre streck och tryck på ”Buddy”. Nu kan du välja en Pokémon som går bredvid dig (fast tyvärr inte syns i själva spelet men en liten ikon syns bredvid din avatar).
  Nu kommer du kunna tjäna candy när du är ute och går med din buddy. Det funkar lite som med äggen. En mätare visar hur nära du är att få en candy – hur långt du behöver gå beror på hur ovanlig Pokémon det är. 1 km för en Pikachu-godis men 3 km för Ponyta, som ett exempel. Perfekt sätt att ändå kunna få godis för en ovanligare Pokémon du vill utveckla!

 9. Pokémon Gym

  De olika lagen kan ”slåss” om att ha gyms i stan. Det lag som tagit över ett gym placerar in Pokémons där och sedan får utmanande lag gå dit och utmana dem. Vinner du över gymmets Pokémons så sänks gymmets ”prestige”. När du fått det till ”neutral” så kan ditt lag ta över gymmet och sätta in sina egna Pokémons.
  Du kan även gå till gyms som ditt eget lag äger och ”träna” mot de Pokémons som finns där för att öka din XP. När du slåss mot en Pokémon på gymmet så använder du din vanliga attack genom att klicka snabbt på den Pokémon du utmanat. När den blå mätaren ovanför din Pokémon är full (vissa har flera små blå) så kan du använda din specialattack genom att trycka och hålla. Undvik motståndarens attacker genom att röra dig åt sidorna. Det gör du genom att dra med fingret åt olika håll på din Pokémon.

 10. Kläck ägg med inkubatorn Pokémon Go svenska sverige

  Vid PokéStops kan du få Pokémon-ägg. Från spelstart har du en inkubator du kan använda hur många gånger som helst. När du når nya levels kan du också få inkubatorer med begränsat antal användningar. Du kan använda inkubatorn på ett ägg i taget.
  När du har äget i inkubatorn måste du röra dig så många kilometer som anges på ägget (2km, 5km och 10km). Du kan inte röra dig för snabbt – runt 20km/h har jag hört. Så promenad eller ganksa långsam cykel är bäst med spelet igång hela tiden. När ägget kläcks får du en ny Pokémon!

Kolla in fler tips…

… från Buzzfeed och The Verge.

Vanliga frågor jag får:

Kan man få tillbaka en Pokémon man överfört (transfer) till Professorn?

Nej, tyvärr.

Kan två personer spela på samma konto? (T.ex. jag och mitt barn?)

Ja, teoretiskt sätt men ni kan inte spela samtidigt. Det är bättre att ha ett konto per mobil.

Kan jag föra över min karaktär och mina Pokémons till ett nytt konto?

Nej det går för närvarande inte.

Kan jag föra över, ge eller byta items (Pokébollar, potions, revives) eller Pokémons med andra?

Nej det går för närvarande inte.

Varför är bakgrunden blå bakom vissa Pokémon?

Vissa Pokémons som du fångat får en blåaktig bakgrund. Det är helt enkelt för att markera att de är nyfångade.

Kan man spela Pokémon GO utan att använda internet?

Nej det går inte att spela Pokémon Go utan en aktiv internetanslutning. Dels måste spelet ladda kartorna och informationen om din omgivning för att placera ut stops och gyms. Dessutom behöver spelet kommunicera med en server för att hämta all info om din spelare, vilka Pokémons du fångat och för att kunna placera ut nya Pokémons i din närhet.

Pokémon Go Events


Då och då anordnas olika ”events” i spelet för att locka tillbaka spelare som tröttnat och belöna trogna spelar med mer items eller Pokémons.
Eventen är begränsade till en viss datumperiod, oftast några dagar och kopplade till högtider som halloween eller jul.
Niantic annonserar ut när ett event ska ske på sin hemsida. De brukar även skicka ut en notis från spelet på din mobil när ett event pågår om du har notiser påslagna för spelet. Andra sätt att hålla koll på events är att följa Pokémon Go-konton på Twitter och Facebook.

Pokémon Go Plus och Pokémon för Apple Watch

pokemon-go-plus
Pokémon Go Plus är ett armband som Nintendo tillverkat som med ljud, vibrationer och blinkningar kommer hjälpa dig att fånga Pokémons när du är ute och går. Du kan kasta bollar genom att använda knappen. Pokémon Go plus kommer göra det lättare att spela lite mer passivt – alltså att du inte behöver gå runt med mobilen i handen och skärmen framför näsan konstant på jakten efter nya Pokémon.
Enligt Niantic ska armbandet, som redan förbeställts av tusentals svenskar, släppas på marknaden i september.

För den som har en Apple Watch så är det sedan den 22 december 2016 möjligt spela spelet på handleden. Då kan du ta en Pokéwalk med din Apple Watch som då mäter din aktivitet som den gör i den vanliga träningsappen. Samtidigt så mäts dina kilometrar för spelet och du kan kläcka ägg och hitta candy med din buddy.
Du ser vilka Pokémons som är i närheten och du får notiser om när en Pokémon finns att fånga (det måste du dock göra med mobilen) eller när du är vid ett Pokéstop. Stoppen kan du snurra på direkt i klockan!

Fota dina äventyr

Fota fotografera ta bild Pokémon Go kamera
När du klickat på en Pokémon på kartan som du vill fånga så kan du klicka på en runda ”kamera”-knappen på skärmen för att fota din Pokémon i miljön den dök upp i. Kul funktion tycker jag!

Gå med i lokala Pokémon Go-grupper för tips och meet ups

Sen starten så har det givetvis startats en massa Pokémon-grupper lokalt för alla aspirerande tränare att samla ihop sig och tipsa varandra om bra platser, arrangera meetups kring ”lures” (en grej man sätter på ett PokéStopp som under 30 min lurar fler Pokémons till platsen för alla).
Jag är med i både en grupp för Örebro och en speciell grupp för mitt lag, Team Mystic, i Örebro! Det har bland annat gjorts en karta där folk visar var de hittat olika sorters Pokémons.
OBS! Det är lätt att det blir massa knas och tjafs i sådana här facebookgrupper. Jag tycker det är superviktigt med bra admins och att man säger ifrån om personer uppträder osjysst. Om det inte är en bra grupp tycker jag man ska skapa en egen för sina kompisar. Spel ska vara kul. Om ni har barn tycker jag ni ska hålla koll på vilka grupper de är med i och se till att folk beter sig sjysst.
pokeball_template_by_poke_lab

 Varför har spelet blivit så hajpat?


Första april 2014 släppte Google Maps den här filmen som var ett aprilskämt. Men i själva verket var det inte ett skämt -det var en teaser. För Nintento hade tillsammans med The Pokémon Company och Google Maps börjat jobba på idéen med ett riktigt spel. Filmen skapade ju givetvis väldigt stor uppmärksamhet och många ville verkligen verkligen att ett sådant här spel skulle finnas.
När nyheten om appen släpptes blev ju förväntningarna såklart jättestora och när appen nu rullade ut så har den, enligt vissa källor, redan blivit större än Tinder och Twitter.
Eftersom Pokémon funnits ända sedan jag var liten och fram till nu så finns det ju flera generationer aktiva mobilanvändare som har en mer eller mindre nära relation till Pokémon-universumet. Vilket såklart är en stor anledning till den stora populariteten.
AR-teknik har använts en del men det här är det första riktigt stora och påkostade (gratis) mobilspelet som använder tekniken vilket såklart gör att nyhetens behag och nyfikenhet kommer locka en hel del till att testa spelet.

Mix av verklighet och spel

Själva aspekten att man måste ut i den ”verkliga världen” för att spela spelet var såklart en väldigt stor del i hajpen. Föräldrar blir glada att deras barn kommer ut i friska luften, träningsbloggare som min coach Clara blir glad för att man måste röra på sig och att människor börjar röra sig ute i köttvärlden (vad är egentligen verkligheten?/Filosofen) skapar också helt nya upplevelser och möten.

Foto: inverse.com
En samling främlingar som träffas genom att de spelar Pokémon Go. Foto: inverse.com

I en samtid där väldigt många klagar på att vi blivit för klistrade vid våra skärmar och där vi spenderar mer tid på sociala medier än med våra vänner så är såklart det här nya fenomenet ett efterlängtat avbrott. Pokémon Go visar också att det digitala kan leda till möten, nya vänskaper och nya upplevelser.
pokeball_template_by_poke_lab

Märkliga situationer blir virala succéer i sommartorkan


Pokémon Go blev under sommaren 2016 den perfekta utgångspunkten för en rad märkliga virala nyheter. Om en tonåring som hittade en död kropp när hon letade efter vatten-pokémons vid en flod och polisstationen som plötsligt översvämmades av Pokémon-tränare eftersom det blivit utsett till ett PokéStop. Se KIT’s snygga sammanfattning i filmen ovan.
Jag som själv jobbar på en nyhetsredaktion vet att man i sommartorkans jakt på nyhetsstoff gärna hakar på en sådan här supersuccé (se bara på det här blogginlägget – I’m doing it right now. Så meta).

Alla stories på min Snapchat handlar om samma sak

Perfekt utgångspunkt för samtidsanalyser

Pokémon Go blev också sommarens go-to-grej för att göra samtidsanalyser. T.ex. den här texten om hur det kan vara farligt för svarta män i USA att spela spelet, eller den här om hur Pokémon Go är ett perfekt exempel på tech-världens logik eller den här fantastiska analysen av spelets relation till religion!

Shintoism, Japan’s oldest religion, teaches that the world is inhabited by thousands of kami, or gods. When made offerings of food and incense, kami bestow good luck in business, studies and health, but when disrespected, they can turn vindictive. – Från The Guardian-artikeln

Slutet på hypen?

Intresset för spelet peakade i juli 2016 men började sedan att dala kraftigt i augusti. I Sverige är det lätt att tänka sig att skol/jobb-start plus sämre väder gör att många som spelat mycket under sommaren börjar spela lite mindre. Den enorma hype som väcktes kring spelet gjorde också att väldigt många ville testa. Men alla orkar inte hålla uppe engagemanget över tid.
Genom att lansera nya funktioner, som buddysystemet och Pokémon Plus så kommer Niantic förhoppningsvis lyckas hålla uppe intresset för de mer inbitna spelarna iallafall. Förhoppningsvis kommer också trading (så man kan byta pokes med varandra) och 1-on-1-battles inom en inte allt för lång framtid.
pokeball_template_by_poke_lab

Vad tycker du om spelet? Ställ alla dina frågor om Pokémon Go i kommentarerna nedan – jag svarar på allt!

 

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

109 reaktioner på ”Pokémon Go – allt du behöver veta!”

 1. Tänk att köra pokemon go i vintersverige. Springa runt bland snödrivorna. Det jag spontant undrar är om man kan hitta alla sorters pokemon lite var som helst, eller om olika slags pokemon håller till i platser som passar dem klimatmässigt o.s.v. Måste man gå till en grotta för att hitta en sån där pokemon-fladdermus t.ex.? Nä, så avancerat kan det inte vara …

  1. Haha ja det kommer garanterat vara lättare för spelare i länder med mildare klimat att hitta fler Pokémon.
   Jag antar att vissa mer sällsynta Pokemons kommer vara på iallafall hyfsat otillgängliga platser kanske? Men det ska bli spännande att se! 🙂

  2. Jag och min brorsa ville spela Pokémon häromdagen. Vi har gått runt och letat men vi hittar inga Pokémons längre. Jag har internet/surf så det ska gå! Men vi hittar endå inga Pokémons. Vad ska man göra?

   1. Oj det låter konstigt! Prova med de vanliga felsökningsstegen: logga ut/logga in i appen, radera appen och ladda ned igen, stänga av/slå på mobilen. Det låter som att ni tappat kontakten med servern. För mig blir det så ibland och då brukar det räcka att stänga av och öppna appen igen 1-2 gånger.

    1. Min lillebrors Pokémon go konto har typ buggat ur, han har inte så många vänner så Pokémon go är det enda sättet för honom att umgås med sina kompisar. Och nu har hans konto fuckat upp så han har försökt på alla möjliga sätt, han har raderat appen, stängt av mobilen, loggat ut från appen osv osv. Men inget funkar, det står att han ska skriva in sitt player id men han vet inte vad det är för något eller vad hans player id är, han har skrivit in sitt användar namn och lösenord men han kommer inte in. Han är helt förkrossad. Vad ska man göra?

     1. Hej, vad jobbigt! Men det ska säkert gå att lösa. Har ni provat den här felsöknings-guiden från Niantic? https://support.pokemongo.nianticlabs.com/hc/en-us/articles/115005262507-Troubleshooting-Guide
      Om han registrerade sig utan Google-konto kan han använda denna tjänst för att få tag på sitt Player ID genom att fylla i de övriga uppgifterna https://club.pokemon.com/us/pokemon-trainer-club/forgot-username Stort lycka till, hoppas det löser sig!

 2. Vad nice! Bra inlägg haha ^^ Jag hade också tänkt att skriva om spelet efter en hype på en sida på facebook. Hade inte hört om den tidigare alls faktiskt då. Men nu förstår jag mer om vad spelet går ut på och så ^^ tackar!:D

   1. Jadå. Här är inlägget. Länkade till dig där. Jag har även länkat till din blogg på en aspergersida på fb där jag hade skrivit ett inlägg om spelet och en kvinna hade då frågat om hur man ska göra för att ladda ner spelet. Jag hoppas att din statistik höjs lite nu framöver ^^

 3. Inte dumt, inte dumt alls. Bra skrivet, lättläst, informativt och underhållande.
  Bara för att jag själv gillar lite konstruktiv kritik så ska du få det med 😀
  Iom att du ändå väljer att skriva om ”mer” än bara själva spelet och hur man skaffar det så kanske det kunde ha varit intressant att nämna bakgrunden till PoGo, tänker närmast på hur Niantic byggde upp databasen som ligger till grund för PoGo (dvs Ingress), så att nya spelare kan förstå varför dom står utanför en kyrkogård för att träna på ett in-game gym. 😀

 4. Jag väntar jag, som den snälla typen jag är (eller lata). Men jag är lite nyfiken faktiskt, även om jag inte har tiden att ens ”spela” en bråkdel. 🙂 Tack för fin guide. Din eviga follower Åsa!

 5. Oj oj oj så roligt 🙂 Jag kommer dock hålla mig bort ifrån spelet då jag fastnar extremt lätt i sånt här och kan inte riktigt kontrollera det, ha ha! Undrar om ens spel rullar på i bakgrunden hela tiden eller om det liksom pausar när man loggar ut. Jag tänker att det kan var lättare för sånna som mig att släppa det (om man behöver göra något annat) om man inte förlorar poäng, kraft eller liknande då. Jag avvaktar och ser hur det funkar helt enkelt 🙂

 6. Pingback: Stjärnögonblick #28 | solnedgångsbad, hand i hand och harsyra. | REAKTIONISTA

 7. Bra inlägg! Det enda jag inte förstår är varför man ska välja noga vilken Pokémon man ska fånga först? Har det betydelse för resten av spelet?

 8. Hej! Jag undrar hur man får fram kameran när man ska fånga pokémons. Jag vet inte om man måste klicka i att man får använda kameran eller nåt. Jag har iaf Android, Samsung. Hoppas du kanske kan hjälpa mig 🙂

  1. Hej Helluuuu! 🙂 När du klickat på en Pokémon så dyker det upp en rund kamera-knapp i nedre delen av bilden. Om det INTE gör det kan du prova att klicka på knappen med ryggsäcken när du är i ”fight mode” med en Pokémon och välja kameran där! Jag antar också att du måste ha AR-mode aktiverat (finns ett reglage när du är i fight mode). Har ingen android här just nu att testa på. Men om inget av detta funkar så säg till igen så ska jag undersöka närmare!

 9. Jag är också uppvuxen med Pokémon, såg det på TV, samlade på korten och spelade på Gameboy. Tycker Pokémon Go är superkul och jag gillar att det får mig att gå ut ännu mer! Dock saknar jag en hel del grejer… Framförallt är det fortfarande ett ganska enskilt spel, jag hade hoppats på att det skulle bräcka lite broar och få främlingar att integrera med varandra men att man inte kan lägga till vänner, slåss mot varandra eller byta Pokémon tycker jag är oerhört trist och något jag hoppas dyker upp i en uppdatering snart! Jag bryr mig också mest om att samla Pokémon men har såklart testat att slåss på ett Gym och jag gillar inte alls fighting-systemet, antagligen delvis för att jag vill att det ska vara som på Gameboy – ”det var bättre förr” osv, men det är väl en vanesak antar jag. Bor man utanför städer är det också svårt att få tag på Pokébollar då man kanske har rätt långt till ett Pokestop, och det är trots allt bollar man behöver för att hålla spelet flytande. Någon form av daglig bonus varje nytt dygn man loggar in hade kanske varit bra, där man får säg 10-15exp och typ 5 pokebollar. Ska bli spännande att se vad som sker med spelet framöver och hur länge folk aktivt spelar! Tack för en riktigt bra guide!

  1. Ja jag håller med dig om prick allt! Tycker också att det borde finnas någon typ av ”marknadsplatser” där man skulle t ex kunna byta godis mot annat man behöver eller andra godisar typ. Saknar också turtagnings-fightingen!
   Jag tror också hoppas att någon typ av socialare aspekt kommer läggas till så småningom. Vi får väl se vad som sker framöver – när de lanserat i hela världen, servrarna stabiliserats och den enorma hypen lagt sig lite.

 10. Pingback: träna med pokémon go

 11. Hej jag har registrerat ett konto i mitt namn och la till min son också då han är minderårig. Nu kommer endast jag in och inte min son? Vi måste ju klara av att spela oavsett att vår google konto är samma?

 12. Pingback: Livet är visst en lek: psykologin bakom t.ex. Pokemon GO – Nadine Svensson

  1. Hur menar du med raderar? Du kan ta bort en Pokémon som du har med dig genom att använda ”Transfer” för att skicka den till Professorn. Klicka på den Pokémon du vill ta bort och tryck på den runda knappen med tre streck på. Välj ”Transfer” och bekräfta att du vill skicka iväg (alltså permanent ta bort) din Pokémon. Lycka till ?

    1. Jaha? Nej det går inte. Pokedex registrerar alla olika typer av Pokémon du stött på. Det enda sättet är i så fall att börja om spelet från början med ett nytt konto, I guess. Varför vill du ta bort en Pokémon från Pokédexet?!

 13. Nu är Pokémon GO Plus ute! Supernice! 😀 Och nästan det bästa är att man inte behöver ha den på armen som ett armband! 😛

 14. Hej!
  Jag behöver hjälp! Jag har råkat att radera min pokemon app. Vad ska jag göra, kan man få tillbaka den? Jag har inte icloud på telefonen.
  Snälla hjälp mig!

 15. Hej! Jag kommer inte åt mitt konto nu! Fick uppmaning att registrera mej, efter att ha spelat sedan i somras?! Får länkar till min e-mail, försöker återställa lösenord och ID utan framgång. Sonen väldigt ledsen- hur gör jag??!!

 16. Pingback: Nya innovationer leder till nya möjligheter - StockOnTV

    1. Det är säkert upp till var och en men det är ju EXTREMT svårt att ta sig till Level 40 så tror inte det är jättesvårt och utbrett problem liksom. Men vissa kommer säkert fortsätta spela för att se om spelet kommer lägga till fler levels med tiden. Andra kanske börjar om på ett nytt konto vad vet jag. 🙂 Vilken level är du på?

     1. Jag tänkte mest på den här killen i Buffalo. Men, som du säger, han startar säkert ett nytt konto. Jag har långt kvar till 40 än. 😉

     2. Ja det blir ju exponentiellt svårare och svårare att levla och det verkar i princip omöjligt att nå level 40 utan att använda en bot som spelar åt en.
      Läste om han som kom dit först att han bara ville se vad som hände när man kom dit men att han sen började på ett vanligt konto typ.

     3. Buffalokillen verkar inte ha fuskat? Lägger 80 dollar per vecka på spelet. Ägnar 10 timmar per dygn åt det. Säger han …

 17. Cecilia Andreasen

  Har fått till mig att alla Pokémon försvinner om man loggar ut sig ur spelet! Är det så? Är det inte bara att logga in igen? Alltså sign in/sign out!
  Är allt man jobbat för borta om man signar ut?

 18. Fredrik Johansson

  Vem/vilka bestämmer var det ska finnas pokéstops och på vilka grunder? Det finns t ex inga pokéstop i samhället där vi bor och där finns det en F-9 skola med många elever, men utmed gamla E6:an vid en gammal kvarn finns ett pokéstop. En ganska trafikerad väg, långt ifrån skola med endast några hus i närheten. Det verkar lite ologiskt.

  1. Niantic utvecklade spelet Ingress innan de gjorde Pokémon Go. Det var också baserat på augmentet reality och där gjorde spelarna olika platser till portaler. Det är, som jag förstår det, de portalerna som blivit stops och gyms i Pokémon Go. I början när PGO släpptes kunde man ansöka om att få pokéstops nära sig, men det fick de ta bort rätt snabbt av förståeliga skäl eftersom det blev så stort. Däremot har man kunnat ansöka om att ta bort stops som var olämpliga eller farliga.

 19. Nu är det tredje uppdateringen som hänger sig för mig. Det blir två dagar i ”karantän” som vanligt. Varför…

 20. Hej. Jag undrar om jag kan föra över mitt pokemon konto från min IPhone till en samsung? Min son har spelat på min telefon men nu ska han få en egen, och han vill inte börja om han är på lever 15 typ???super tack för svar!

   1. Hejsan
    Undrar lite på samma fråga.
    Om jag loggar in med mitt Google konto på min sons telefon får något mer på hans telefon tillgång till mitt Google konto då? Tänker på om det påverkar mail tillexempel.
    Tack för svar ?

 21. Min son har spelat på mitt Google konto och nu ska han få en egen lur i julklapp. Kan jag föra över hans gubbe från mitt konto till hans?

 22. Vad betyder siffrorna i Gymmet typ 22120/30000 och kan man använda den informationen i något bra syfte ?

  1. Det visar hur många Prestige-poäng som är kvar till nästa level för gymmet (då fler Pokémons kan läggas in). Om du är i samma lag som gymmet och går in och tränar så höjs poängen och om du är ett annat lag så är det så många poäng du måste sänka gymmet med för att ta över det.

 23. Går ca 2 mil per dag har nu blivit tillfrågat om jag är en robot ca 3 gånger och ingen som jag känner som är på level 30-32 har blivit tillfrågat om detta. Har sedan augusti gått ca 200 mil.
  Mvh

 24. Bor i en stadsdel runt Stockholm, plötsligt när jag var ute vid 7 tiden i morse upptäckte jag att i princip alla gym som inte varit gula hade level 9 eller 10 imorse, kufiskt då detta alltså skett mellan 22.00 och 0700, jag menar det tar ju tid att eliminera andra samt att levla upp till nivå 10 ???

   1. Hej,
    min son är 8 år och har fått sin mobil nu på födelsedagen. Han vill föra över sina pokemon, från min telefon +1 til sin samsung. Vad ska han göra, jag kan ingenting.Hjälp oss, snälla

 25. Om man kommer till ett gym med level 10 med samma färg som man har själv, har jag aldrig lyckats slå ut mina egna. Gör jag nåt fel eller hur gör man????

 26. Bekymmer.
  I ett ivrigt försök att uppgradera sonens pokemon på sin iphone slog jag in mitt eget googlekonto till följd att han ”nollställdes” och fick börja om spelet. Surt kan jag säga. Hur kan jag logga ur och logga in med hans uppgifter istället?

 27. Hej! Hur tar man pokemonbild med samsung? Satte reglaget på ar å tryckte på kameraknppen.. ..ingen bild.. sen tryckte jag in knappen på mobilens högra sida samtidigt.. syns ingen bild nånstans.. eller är den nån annanstans än i kamerabildsvisningarna??

  1. Hmm.. när du trycker på kameraknappen kommer du in i kamera-interfacet. Där efter trycker du på avtryckar-knappen som dyker upp i mitten av nedre delen av skärmen.
   Om det är så du gjort och det ändå inte dyker upp någon bild i galleriet/fotorullen låter det som att något är fel.

 28. Har ett par gånger fått en ”vanlig” pokemon som jag sedan evolvat till en wonder men det stod det inte innan jag evolvade den. Är det en bugg i spelet?

 29. Hej. Sidan tar inte emot mitt lössen ber om stora och små bokstäver har gjort det flera hundra gånger men samma sak händer igen. Vet du kanske varför? Sonen tjatar sönder mig om pokemon

  1. Hänger inte riktigt med på vad du menar? Försöker du skapa ett lösenord alltså? Och så kräver den att du gör ett lösenord innehållande stora och små bokstäver? Har du provat att göra ett lösenord som innehåller både och stora bokstäver?

 30. Skaffat ny telefon och råkade starta ett nytt konto via min goggel mejl.
  Loggade ut innan jag skrev in något tränarnamn.
  Har ett Trainerkonto kopplat till denna mejl sedan tidigare.
  Kan det bli problem med mitt trainerkonto pga detta?
  Googelkontot är jag inte intresserad av då jag kommit långt på mitt Trainerkonto.
  Orolig!

 31. Hej
  Måste jag spara alla fångade pokemons eller räcker det att de är registrerade i pokedex?
  Just nu har jag 298 av 300 möjliga och kaniner spara fler.
  Vad gäller? Det finns ju både hon/han Pokémon ska man spara både och?
  Häl
  Carina

  1. Du gör ju precis som du vill. Du ”har” ju inte en Pokémon längre om du säljer den och bara har den i Pokedex. Säljer du alla dubbletter? Man får ju göra precis som man vill. Handlar väl om vad dina personliga mål är och varför du spelar. 🙂

 32. Min son har ett barn konto men är snart 13 år. Kan hans konto omvandlas till ett vanligt konto utan att han förlorar all sin status och allt han jobbat ihop?

 33. Christina Rålamb

  Varför kan motståndaren heala sin pokemon under pågående strid på ett gym? Jag upplever att oddsen är orättvisa i med det. Mit förslag är att ”healinsförbud” ska gälla under tiden striden pågår och gärna en till två minuter efteråt. Går det inte att införa önskar jag att går ut offentljgt hur man healr under pågående strid, i rättvisans namn

  1. Jadu… klurigt läge. Tyvärr har ju jag noll inflytande över Pokémon Go (och spelar inte längre tyvärr), så tror det finns bättre forum för att diskutera ditt förslag. Men känner absolut igen känslan när spel inför något som känns ojämt – hoppas de fixar det framåt. Ha det fint /Elin

 34. Pingback: Pokémon Go – allt du behöver veta! – Pokemon Go Guide

 35. Pingback: Hur Spelar Man Pokemon Go? - Spel-spelguider

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!