Om Teknifik och Elin

Hej och varmt välkommen hit!

Vem är Teknifik för?

  • För dig som är kreativ, engagerad, nyfiken och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår.
  • För dig som vill skapa ett smartare, enklare och roligare digitalt liv!
  • För dig som gillar att fundera på hur våra liv, vår kultur och vårt samhälle förändras av nya teknikprylar, plattformar, fenomen och digitala trender.
  • För dig som vill förverkliga dina idéer, nå ut på sociala medier och använda teknikens verktyg för dina egna syften – oavsett om det är ideellt, på hobbynivå, vid-sidan-jobb, som anställd eller som egenföretagare.

Vad är Teknifik?

Teknifik drivs av mig, Elin Häggberg, och är ett företag och en plattform startad 2016 som innefattar ett nyhetsbrev och blogg, Instagram, Youtube, föreläsningar, workshops och mycket mer.

“Jag är inte intresserad av teknik – men jag älskar din blogg!”. Jag har genom året hört just detta sägas om och om igen om Teknifik. Saken är den att teknik är något som angår oss alla eftersom det påverkar din vardag, kulturen, samhället och framtiden. Problemet är bara att normer och kultur i vårt samhälle gjort att många känner att “teknik” som ämne är något väldigt långt ifrån dem själva.

Jag vill därför ge en mer tillgänglig, inkluderande, kreativ och kul ingång till teknik som sätter teknikutvecklingen i en kontext som känns mer relevant för ditt liv.

Eftersom jag i grunden är kommunikatör, digital designer och journalist så är min styrka att berätta om och förklara teknik på ett sätt som känns engagerande och lätt att förstå.

Varför prenumerera?

Som prenumerant på Teknifik får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Det kan vara:

  • En guide eller förklarande inlägg om nyheter och fenomen kopplat till teknik, internet och sociala medier.
  • Steg-för-steg instruktioner för hur du löser vanliga problem eller optimerar din vardagsteknik.
  • Tips och trix för sociala medier och digital kommunikation.
  • Tankeväckande texter om vår digitala vardag, teknikutvecklingen eller framtiden.
  • Mer personliga reflektioner och uppdateringar från vad som pågår i Teknifik-världen.

Teknifik startade från början som en blogg, men tiderna förändras och så även hur vi föredrar att konsumera digitalt innehåll. Mail har stått starkt genom alla år och på senare år har innehållsrika nyhetsbrev på många sätt blivit det som bloggar var för några år sen.

Därför är Teknifik nu ett nyhetsbrev, men alla inlägg ligger även här på bloggen, precis som vanligt. Det blir det bästa av två världar: bekvämligheten i att få nya inlägg levererade direkt till inkorgen men också ett sökbart och tillgängligt RSS-flöde och inläggsarkiv.

Eftersom Teknifik är min egen plattform, som jag äger och driver, så har jag full kontroll över hur innehållet presenteras och vad du får se. Inga rankingalgoritmer styr här och plattformen är fri från annonser.

Mer om mig och varför jag startade Teknifik

Född: 1989
Bor: Örebro
Familj: Man, dotter (född -20) och katt
Intressen: TV-serier, böcker, spel, podcasts, framtiden och utflykter.

Våren 2016 tog jag min kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap på Örebro universitet, samma vår startade jag också den här bloggen! Jag har en bakgrund som radiojournalist på Sveriges Radio och hade även egen firma och frilansande inom grafisk design och webbdesign mellan 2012-2016. Under åren med Teknifik har jag bland annat hållit i Techsvepet varje morgon på Aftonbladet TV och TV3, varit återkommande teknikexpert i P1 Plånboken, föreläst runt om i hela Sverige och gett ut min bok ”Starta och driva eget”.

Mer om min bakgrund kan du läsa här och här.

Ända sen jag var liten har jag fascinerats av hur tekniken öppnar upp nya möjligheter för vad vi kan skapa, bygga och göra. Men också för hur det påverkar hur vi lever och vårt samhälle. Trots detta var det konstigt nog inte förrän på universitetet jag insåg att jag var intresserad av teknik, det begreppet och den världen kändes främmande för mig. Jag såg mig själv som en kreativ, social och samhällsintresserad person, vilket jag inte trodde var förenligt med ett teknikintresse.

När jag undersökte saken insåg jag att det är väldigt vanligt, särskilt bland kvinnor. Hela 70-80 % av de som jobbar i teknikbranschen är män och det påverkar vilka perspektiv, idéer och erfarenheter som ligger till grund för de prylar, tekniker och tjänster som uppfinns och produceras.

Det här är något jag nu jobbar för att förändra! För min övertygelse är att det är viktigt både för oss själva och samhället att vi är fler som blir aktiva teknikanvändare som på alla möjliga olika sätt bidrar till att skapa en bättre vardag och framtid.

Idag jobbar jag merparten av min tid som kommunikatör för en lokal biograf här i Örebro. Utöver det så jobbar jag som frilansande teknikjournalist, föreläsare och håller workshops och kurser.

Följ mig

Det bästa och främsta sättet att följa mig är att bli prenumerant på Teknifik.

Instagram och Threads delar jag med mig av korta tips och lösryckta tankar.

Här finns jag på LinkedIn där jag dyker in ibland för att snacka entreprenörsskap, sociala medier och teknik.

min Youtube-kanal finns tutorials och pryltester, ibland dyker det upp någon ny video också.

Kul att du hittat hit! Vi hörs! /Elin

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!