Reklam och PR-policy för Teknifik

Det finns många olika sätt att tjäna pengar på att blogga. För min egen del så tycker jag att det är jätteviktigt med transparensen gentemot er läsare. Det ska aldrig råda några osäkerheter kring när ett innehåll är betalt eller inte. Det är förresten vad som står i marknadsföringslagen också.

Därför tänkte jag på denna sida gå igenom hur det funkar med reklam och PR på Teknifik. Teknifik är ju en del i mitt företag som jag driver på heltid. Att tjäna pengar på en liten del av innehållet jag skapar här hjälper mig att kunna fortsätta skapa allt detta innehåll helt gratis för er att ta del av! Det gör också att jag inte behöver ta på mig lika många andra uppdrag, vilket annars lämnar mindre tid över till bloggen.

Reklamsamarbeten

Redan från början när jag startade bloggen så hade jag siktet instället på att göra reklamsamarbeten med företag. Det tycker jag är ett superbra sätt för mig som bloggare att tjäna pengar min expertis, kompetens och förmåga att skapa kul och engagerande innehåll.

Mitt fokus i samarbeten är alltid att skapa en win-win-win-situation. Win för företaget som får den exponering och marknadsföring de betalar för. Win för mig som får skäligt betalt för innehållet, räckvidden och styrkan i mitt varumärke. Win för er som läsare som får ett läsvärt, värdefullt och genomarbetat innehåll.

Mina samarbeten märks alltid ut med en banner som ser ut så här:

Är ett inlägg märkt på detta sätt betyder det alltså att jag har ett avtal med företaget som också fått komma med önskemål kring vinkeln på inlägget.

Däremot så är orden och åsikterna alltid mina egna och jag skriver bara sådant jag kan stå för till 100 %. Det kommer aldrig någonsin gå att köpa mina åsikter.

Jag gör inte recensioner eller rena produkttest som sponsrade samarbeten eftersom jag tycker det känns konstigt att kanske skriva en negativ recension när ett företag betalat för marknadsföring. Det känns också som att mitt omdöme skulle bli svårare att lita på om jag fått betalt för att skriva en recension. Läs mer om recensioner under ”PR”.

På senare tid har jag också blivit mer och mer kinkig med vilka varumärken jag vill ge exponering genom samarbeten på Teknifik. Jag tackar nej till många förfrågningar när det inte känns som ett varumärke som är relevant för Teknifik och er som läser  ?.

Annonslänkar / Affiliate

Annonslänkar/affiliate funkar så att man genom ett nätverk, i mitt fall Adtraction, skapar ett konto. I nätverket ingår olika företag som man kan länka till för att få lite provision om företaget säljer produkter tack vare länkar från ens blogg.

Det här är ett klassiskt sätt för bloggare att tjäna en slant på att de tipsar om olika produkter.

Jag har alltså inte haft någon kontakt med själva företagen utan jag letar själv upp det jag vill tipsa om och genererar länk-koden via Adtraction. Det är de som i sin tur har avtal med företagen. När ett sälj blir till genom min länk så får jag automatiskt min provision till mitt Adtraction-konto där jag sedan kan få en utbetalning.

Det är alltså inte samma sak som ett reklamsamarbete. Företaget har inte betalat mig för att skapa innehållet eller haft något att säga till om gällande vilka produkter jag valt att tipsa om eller på vilket sätt. Jag skriver ett helt vanligt blogginlägg som vilket som helst. Men istället för att enbart länka produkten så använder jag i vissa fall en annonslänk för att ha chans på den där lilla provisionen.

Inlägg som innehåller annonslänkar märks alltid ut på följande sätt:

De länkar som är annonslänkar (även kallat adlinks eller affiliate-länkar) har symbolen ⦿ efter sig. Det här är ett system jag valt själv för att försöka göra det tydligt och transparent för er läsare. Jag vill inte vill störa läsbarheten genom att skriva ”(adlink)” eller ”(annonslänk)” bakom länkarna, vilket vissa andra bloggare gör – ni får gärna komma med feedback på hur ni tycker det funkar.

Priser från Pricerunner

Jag har även en widget från PriceRunner inbäddad i vissa inlägg som visar en sökning på lägsta pris på produkter från deras sida. Om du klickar på PriceRunner-widgeten i något av mina inlägg får jag en liten kickback på det.

Så om du vill hjälpa mig fortsätta skapa helt gratis innehåll här på bloggen så är det bara att klicka på mina annonslänkar om du ändå ska köpa något jag tipsat om. Det kostar inget extra för dig – men ger mig en liten slant. ?

PR och recensioner

Många företag vill att jag ska testa deras produkter och tjänster för att recensera dessa på bloggen. Jag tackar enbart ja till att testa det som jag tror är intressant för er som läser och som jag är genuint nyfiken på själv. Jag får inget betalt för att göra recensioner utan det är en del i företagens PR-arbete och ett sätt för mig att få testa produkter utan att behöva köpa allt själv.

I de allra flesta fall funkar det så att jag får låna ett recensionsexemplar av produkten som jag testar i några veckor och sedan skickar tillbaka.

I vissa fall när det gäller lite billigare produkter så väljer företagen att inte ta tillbaka produkten – vilket i de fallen får stå för dem. Jag har inget avtal med företaget och att jag gått med på att testa en produkt är aldrig samma sak som garanterad exponering i mina kanaler.

I undantagsfall kan det hända att jag gör ett samarbete med ett företag där jag får en lite dyrare produkt i betalning. I de fallen märker jag självklart ut inlägget som ett reklamsamarbete och tar upp värdet av produkten som intäkt i mitt företag. Jag gör endast detta om det är en produkt av ett värde motsvarande vad ett samarbete på bloggen kostar samt att jag ändå tänkt köpa den till företaget. Dessa inlägg är aldrig rena recensioner utan har en annan vinkel. 

Frågor på det?

Tveka inte att höra av dig om du tycker något av detta känns oklart! Maila hello [@] teknifik.se ?

▶︎ Läs mer: Hur tjänar man pengar på att blogga?

För företag

Vill du samarbeta med Teknifik eller kontakta mig angående PR eller produkttester? Gå då till min företagssida för mer information:

▶︎ Reklamsamarbeten och PR på Teknifik.se

SÖK

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering