Tio år sedan jag tog studenten

Jag på studentdagen med en upcyclad klänning gjord av lakan och örngott (minns ej namnet på designern, köpte i Linköping). Under det en kornblå vintageklänning.

Jag sitter här på mitt kontor med öppet fönster (enda sättet att överleva i värmen) och hör skrålandet och musikdunket från studentflaken som drar runt Örebro i dag (fredag, när jag skriver detta).
För prick tio år sedan var jag en av de där skränande studenterna. Då gick jag ut från estetmusiklinjen på Haraldsbogymnasiet i Falun. Under hela min gymnasietid bodde jag och min bästis Emma tillsammans i en lägenhet med varsitt rum och ytterligare ett rum där en tredje inackorderad bodde. Vi kom båda från Malung och flyttade därför hemifrån för att gå gymnasiet.
Under hela min uppväxt spelade jag musik. Framförallt fiol och så sjöng jag, både solo och i kör. Utöver det spelade jag lite piano, tvärflöjt, saxofon, gitarr m.m. Min familj är en riktig musikfamilj så vi har alltid haft massor av instrument hemma. När det kom till att välja gymnasieinriktning var jag först inne på att gå natur för att bli läkare. Hade någon sorts idé om att jag ville ”hjälpa människor” och så visste jag att natur och sedan läkarlinjen skulle vara väldigt svåra utbildningar så det kändes väldigt prestigefyllt att plugga något sådant. Jag hade varit rätt understimulerad i skolan och var väl en klassisk ”prestationsprinsessa” så ville gärna gå något svårt och utmanande (med hög status).

Men så kom jag ihåg att de ämnen jag gillade minst i skolan var NO-ämnena. Så jag skrotade den idén och funderade på att satsa på språk. Helst ville jag gå hela gymnasiet på engelska, typ IB (återigen – ansågs svårt), men det som fanns någonstans dit jag fick flytta för mina föräldrar var i så fall Sam-Engelsk i Falun. I slutänden tror jag inte jag fick söka den eftersom det fanns samhällslinje i Malung på gymnasiet där. Man fick bara gå på annan ort om utbildningen inte fanns hemma.
Så då blev det musiklinjen, för jag var väldigt sugen på att flytta. Det var inträdesprov till estetprogrammet i Falun, vilket gjorde att det kändes lite mer seriöst typ? Så jag sökte in på sång som förstainstrument och fiol som andra. Jag sjöng ”När löven faller” av Carola och kompade själv på piano (looool).
Hur som helst så kom både jag och Emma in och vi flyttade dit!
Jag minns min gymnasietid som väldigt roligt men väldigt intensiv. Av någon outgrundlig anledning satsade jag på MVG i precis alla ämnen (dumt och helt onödigt, faktiskt). Utöver de vanliga ämnena hade jag sen sång, fiol och under en period även piano, som jag tog lektioner i extra. Det innebar att man skulle öva 1-2 timmar varje dag utöver körrep, orkestrar och ensemblar.
Det var inte ovanligt att vi gick till skolan runt 8.30 och kom hem först runt 21-22 på kvällen.
Under vissa perioder var det för stressigt och jag hade perioder under gymnasiet där jag av olika privata anledningar mådde rätt psykiskt dåligt. Som tur var fick jag stöd av en bra skolkurator, Emma och min familj så jag tog mig igenom det.

Vår lägenhet låg vid vattnet så på våren kunde man ta frukostfilen på bryggan. Jag tog en del outfitbilder på den här tiden! Jag var bland annat aktiv på Modette-sajten när den var ny. Jag hade på denna tid en dagboks-blogg där jag la upp en salig blandning av korta och konstiga inlägg.

Gjorde mitt gymnasiearbete om bloggar


Eftersom bloggar började bli en grej under 2006-2007 så blev jag väldigt intresserad av vad som gjorde att vissa bloggar blev stora och poppis medan andra inte blev det.
Så jag gjorde mitt projektarbete om bloggar och undersökte just detta. Jag startade en blogg som hette ”Freak out Falun”. Det skulle vara lite av ett online-zine om ”stil och musik”.
Jag tvingade med mina kompisar ut på stan för att fota ”streetstyle” som ju var superpoppis på den tiden. Bilden ovan kom också upp,  på mig själv då. I sjal från Litauen, röda Dr Martens (mitt bästa Myrorna-fynd!!), ärvd stickad polo och min storebrors gamla jeansjacka som han hade som barn (jag har och använder denna fortfarande!). Glasögonen var bara bågar utan glas.
Mina stackars kompisar fick också ställa upp som modeller i olika stil-fotograferingar relaterade till ”veckans tema”. Jag gjorde inspirationskollage, spellistor, intervjuer med bloggare m.m. m.m.
Det var jättekul att driva bloggen men det tog ENORMT mycket tid. Vet inte till denna dag hur tusan jag lyckades bolla att driva den med att gå i skolan och spela instrument?
När jag var klar med mitt arbete la jag ned bloggen. För min slutsats var nämligen att om man ska driva en framgångsrik blogg måste man ha mycket tid att lägga ned på det. Håller fast vid den slutsatsen faktiskt!

Vad ville jag göra efter gymnasiet?

Lilla jag för tio år sedan, redo för studentbal i en klänning jag grävt fram i min äldre kusins garderob, mammas sjal, lånad väska, hempimpade sandaler (jag målade dom guld med en färg som färgade av sig på allt).

Det jag visste var att jag efter gymnasiet ville ha ett tillfälligt jobb vilket-som-helst för att tjäna lite pengar så jag sedan kunde åka till USA ett år som au pair.
Därefter var väl spelplanen rätt öppen men min dröm var att söka en folkhögskola med musikalinriktning. Därefter att ”slå mig fram” i musikalvärlden. Hade nämligen en talang för att sjunga starkt vilket är bra för just musikalgenren som jag dessutom verkligen älskar (och gör fortfarande!). Hela högstadiet hade jag också dansat så jag ville gärna plocka upp det igen också.
Dagen efter studentbalen (som var dagen efter studenten) packade mina föräldrar och jag ihop mitt lilla rum och sedan flyttade jag hem till mina föräldrar som flyttat till Linköping sommaren innan. Jag hade ingen som helst relation till Linköping men lyckades iallafall efter någon månads jobbsökande få ett grymt jobb som ”ungdomsmusiker” i en församling.
Jag var nog en av få på min linje som direkt gick ut till ett musikrelaterat jobb. Det var en projektanställning, vilket passade mig perfekt eftersom jag sen ville vidare till USA. Så jag jobbade nästan ett år, tjänade mer pengar än jag någonsin gjort i hela mitt liv och sen åkte jag som au pair till New Jersey.
Har skrivit mer om allt detta och vad som hände sen i det här inlägget om vägval. 

Jag blev inte musikalstjärna

Så nej, jag blev inte musikalstjärna som var min diffusa dröm efter gymnasiet. I dag håller jag (tyvärr) knappt på med musik alls. Däremot har jag STOR använding av allt jag lärde mig på musiklinjen. All övning i att stå på scen är ju jätteanvändbart i min nya karriär som föreläsare.
Musikaliteten och taktkänslan har jag haft mycket nytta av när jag producerat radio.
Dessutom har jag övat på att ha en hög aktivitetsnivå, många bollar i luften, samarbeta med andra och massa andra nyttiga saker.

Så här kunde det se ut när jag övade på mina Photoshop-skills 2008 ? Detta var min profilbild på Myspace! Tyckte den var SÅ snygg, minns jag.

Så om någon skulle be mig om råd gällande gymnasieval idag skulle jag nog ändå säga: välj det som känns mest kul! För har man kul i skolan lär man sig absolut mest och det finns inget som heter ”bortkastad tid”. Allt du lägger till i din kunskapsbank, oavsett vad det här, hjälper dig på vägen till att bli just du! För ingen har ju prick din kombination av erfarenheter, talanger och kunskaper. Alla har sin unika profil!
Det jag sedan har gjort är ju att hitta på ett eget jobb som är perfekt matchad mot min profil. Så jag känner ju verkligen att jag hittat rätt ändå.
Men självklart finns det många andra yrken jag skulle kunna tänka mig att göra längre fram i tiden – det tänkte jag skriva om i ett annat inlägg framöver!

Vad pluggade du på gymnasiet? Hur blev det sen? Valde du rätt tycker du? Berätta gärna!!! Så kul att höra ju ?

PS! Ja, jag hade dreads på gymnasiet. Inte något jag är överdrivet stolt över i dag. Tur att man blir klokare med åren. 

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

4 reaktioner på ”Tio år sedan jag tog studenten”

  1. Vilket bra inlägg, och jag gillar särskilt din slutsats att välja det som känns mest kul! tror alltför många ser gymnasievalet som nåt slags slutgiltigt och stress över att ”det måste bli rätt”. Gick själv musikestet på gymnasiet, men inget jag sysslar med idag, men jag har jobb och trivs med min tillvaro!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!