Kan jag överleva utan sociala medier? Jag har fått ett uppdrag som innebär genomförandet av ett svårt och spännande experiment.

experiment sociala medier blogg

För ett tag sedan fick jag ett mail från projektledaren för InternetmuseumIIS (Internetstiftelsen). Hon undrade om jag skulle vara villig att utföra ett experiment och sedan skriva en krönika om det. Experimentet går ut på att jag under en veckas tid inte ska använda sociala medier alls. Det kändes lite läskigt men jag bestämde mig för att tacka ja!

Så hur ska experimentet gå till?

Regler

Under en veckas tid, mellan 21-27 mars, får jag inte under några omständigheter besöka, titta på eller använda några sociala medier. De sociala medier jag vanligtvis använder som jag nu kommer radera från telefonen och inte gå in på är:

 • Facebook
 • Facebook messenger
 • Instagram
 • Twitter
 • Snapchat
 • Linked In
 • (Pinterest) – är ju egentligen inte så himla socialt men det får kvala in ändå!
 • (Periscope) – använder knappt

Jag får inte heller andrahands-besöka sociala medier genom att t.ex. titta på när någon annan kollar Instagram eller så. Jag får helt enkelt blunda, gå iväg eller liknande.

Tillåtet är fortfarande att blogga, läsa bloggar, kolla mail och göra andra internet-grejor. Jag kommer också publicera videodagböcker som den här ovan på Youtube och här på bloggen, förhoppningsvis varje dag men vi får se hur mycket jag hinner. Flera uppdateringar om hur experimentet fortskrider kommer iallafall publiceras här på bloggen under nästa vecka plus vanliga blogginlägg också. Jag kommer ställa in så att WordPress autopostar länkar till alla publicerade blogginlägg på Facebook och Instagram från och med måndag.

Kommer jag klara det?

För vissa låter den här typen av experiment såklart superenkelt. För mig är det däremot en riktigt stor utmaning. Halva mitt liv spenderas mer eller mindre på internet, vid datorn och vid telefonen.

Jag är väldigt aktiv på Facebook för föreningar jag är med i, för min bloggs räkning och för att hålla koll på mitt sociala liv med inbjudningar, evenemang m.m. Facebook Messenger innehåller grupper för chat-konversationer för föreningsliv, kompisgäng och familjen. Jag använder Facebook säkert 8-10 gånger om dagen – minst.

Detssutom så är Facebook den plattform som driver allra mest trafik hit till bloggen – väldigt många följer helt enkelt bloggen via min fb-sida och när ett inlägg där når ut till många resulterar det också i många fler läsare här! Så det är en grej som känns… läskigt med det här experimentet. Kommer jag få mycket mindre läsare till bloggen? Kommer jag bli helt bortglömd? 

Twitter är det ställe jag går in på först på morgonen för att uppdatera mig om nyhetsläget (journalist-skada), se vad det snackas om, få dagens mest intressanta artiklar länkade, nätverka och kommunicera med människor i hela Sverige. Det är även Twitter-flödet som är mitt go-to-ställe när jag har tråkigt, när jag väntar på något, när jag behöver en liten paus från det jag gör IRL. Jag kollar Twitter kanske mellan 4-10 gånger om dagen beroende på hur involverad jag är i samtal med folk. I snitt skrev jag ungefär 14 tweets/dag i februari månad.

Instagram är en kommunikationskanal för min blogg där jag tipsar om dagens inlägg och visar lite “bakom kulisserna”-bilder plus såklart bara massa grejor från min vardag. Där har jag kontakt med kompisar, ser vad de håller på med och det är generellt ett av mina riktiga avslappnings-sociala medier! Normalt en dag kanske jag kollar Instagram mellan 5-8 gånger. Jag brukar lägga upp mellan 1-2 bilder om dagen.

Snapchat och LinkedIn är inte dödsviktiga för mig men jag kollar dem nog ändå åtminstone en-två gånger om dagen.

Häng med du också!

Om du känner att du fastnat väldigt mycket i dina flöden på senaste och att sociala medier kanske stör din koncentration eller tar din tid – häng med på experimentet du också! Om du har en blogg så kan du skriva om hur det går för dig där och länka till dina inlägg i kommentarerna här på Teknifik. Annars kan du bara lämna små uppdateringar i kommentarerna om hur experimentet fortskrider för dig. Vågar du anta utmaningen? 💪✨

Ett litet förtydligande inget av inläggen jag skriver om experimentet här på bloggen är sponsrade eller betalda av IIS, däremot så kommer jag få betalt för texten jag kommer skriva till Internetmuseet. Jag antog utmaningen och väljer att blogga om den allra främst för att jag tyckte det skulle vara en kul och intressant grej för mig att testa och för er att följa. 👍

#18

Psst... join the club!

Vill du ha mer? Få steg-för-steg-guider, gratis resurser, tech-tips, förhandsvisningar, tutorials, bakom kulisserna-snack och mycket mer – helt gratis.

Gå med i min mailklubb genom att skriva upp din mailadress nedan.

Inte ett nyhetsbrev, inget spam. Lovar <3

Powered by ConvertKit

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

0
(Visited 21 times, 1 visits today)

2 Kommentarer

 1. Annie - lättlagat vegokäk 20 mars, 2016 at 10:09

  Det ska bli spännande att följa det här! Vet inte om jag på riktigt skulle fixa det! Eller jo, det skulle jag såklart, men det skulle vara väldigt konstigt. GRATTIS förresten till kodlägret 😀 Har varit extreemt upptagen denna vecka och har varken hunnit blogga eller kommentera, men har ändå följt vad som händer här. Så välförtjänt och kul!

  Svara
  1. Elin Häggberg // Teknifik 20 mars, 2016 at 10:21

   Ja jösses vi får se hur det går men det ska bli spännande att testa!
   Åh tack – det var verkligen en helt galen grej. Längtar såååå till september nu alltså 😍👏✨

   Svara

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *