Lyssna på podcasts: en introduktion En enkel och snabb guide till de bästa apparna och tips på populära podcasts att börja med

iphone med podcast som spelar och lila hörlurar på en säng lyssna på podcast bästa apparna för iphone android windows phone

Allt fler vill lyssna på podcasts och med en smartphone i fickan eller en dator så har du allt du behöver för att komma igång.

Jag tänkte i det här inlägget introducera podcasts i tre steg:

Först går vi igenom vad en podcast är. Sedan kommer jag ge tips på de bästa apparna för poddlyssning och slutligen ge tips på några bra podcasts på svenska att börja med.

Vad är en podcast?

En podcast är en ljudfil på nätet som du kan lyssna på genom att ladda ned den till din dator eller smartphone – eller så kan du streama den direkt över nätet. Oftast är en podcast mer eller mindre ett radioprogram och kan vara hur lång eller kort som helst, det finns egentligen inga gränser. Vanligt är att en podd är mellan 30 minuter och en timme långt.

Oftast så brukar podcasts publiceras i en RSS-feed (really simple syndication) vilket gör det möjligt att prenumerera på feeden genom ett program eller en app och på så vis få upp alla nya avsnitt av podden så snart de publiceras.

Om du inte har en smartphone så kan du ladda ner podcasts genom att antingen gå till podcastens hemsida och ladda ned filerna till datorn eller streama avsnitten direkt på sidan. Du kan även ladda ned programmet iTunes och söka i podcast-katalogen där för att streama och ladda ned avsnitt.

Men om du vill lyssna i din telefon så fortsätt läsa:

De bästa apparna för att lyssna på podcasts:

Podcaster App icon

PODCASTER (iPhone)

Podcaster är Apples egna app för podcastlyssnande som också är den allra vanligaste för alla med iPhones eftersom den kommer förinstallerad, vilket gör det hela väldigt enkelt. Du kan hitta poddar genom att söka på såväl namn som nyckelord eller så spanar du bara in de olika topplistorna. Det finns flera olika kategorier för topplistor vilket gör det enkelt att hitta de populäraste poddarna inom just ditt intresseområde. Apples Podcaster är också den katalog som många andra podcast-appar hämtar sina poddar från vilket gör att de allra flesta poddar går att hitta på samma ställe.

Andra bra funktioner i Podcaster är:

 • Möjligheten att göra spellistor med dina favoritpoddar eller kategoriserade efter ämne osv.
 • Den kommer ihåg hur långt du spelat i olika avsnitt så du slipper spola fram igen.
 • Sleeptimer! Så om du gillar att somna till en podcast så kan du ställa in att den ska stänga av efter ett visst antal minuter.
 • Integrerad med Siri, så om du sitter i bilen eller är ute och går en väldigt kall kväll med headset så kan du säga: “Spela En varg söker sin pod” så kommer Siri slå igång den åt dig.

Kostnad: Gratis

Acast podcast app icon

ACAST (iPhone, Android, desktop)

Acast är en svenskutvecklad app som gör det möjligt för poddare att lägga till bilder, länkar m.m. till sina avsnitt vilket öppnar upp för nya möjligheter. Under fliken “trendar” kan du se vad många andra lyssnar på just nu. På förstasidan ges också många bra förslag på poddar att börja lyssna på. Acast är en egen podcast-tjänst och hämtar inte sin katalog från Podcaster vilket gör att utbudet är lite mer begränsat (eller mer selektivt och kvalitativt?). Acast försöker även göra det enklare för podcastskapare att tjäna pengar på sina poddar vilket gör att du behöver vara beredd på en del reklam.

Bra funktioner med Acast är:

 • Snygg och stilren, lätt att navigera
 • Funkar på både iPhone och Android-mobiler
 • Görs i Sverige och är därför extra lämplig för att hitta bra poddar på svenska
 • Eftersom det inte finns lika mycket poddar på Acast så är chansen för att hitta riktigt bra innehåll bättre än på t.ex. iTunes/Podcaster där ungefär vad som helst kan publiceras
 • Lyssna direkt i webbläsaren – behövs inte ens något konto eller extra programvara! Bara gå till acast.com.

Kostnad: Gratis

Pocket cast app icon

POCKET CAST (iPhone, Android, Windows phone)

Pocket cast är en populär app för podcasts med snygg, enkel design och hög funktionalitet som inte återfinns i t.ex. Podcaster. Precis som i andra appar finns topplistor med populära poddar och en framsida med lyssnings-tips. Hämtar upp podcasts från Podcasters bibliotek så chansen är stor att du hittar alla poddar du söker.

Bra funktioner med Pocket cast är:

 • Sleeptimer!
 • Filter så du kan skapa egna listor av podcastavsnitt efter behag
 • Synkar över olika plattformar (mellan telefonen, plattan, datorn)
 • Ändra uppspelningshastigheten om du vill speed-lyssna igenom avsnitt snabbt
 • Notifikationer: om du vill veta direkt när ett nytt avsnitt av din favoritpodd finns tillgängligt
 • Chromecast-stöd så du kan streama poddarna via tv:n!

Kostnad: 40 kr (Appstore), 24,99 kr (Google Play), 34 kr (Windows store)

podcast and radio addict app icon

PODCAST & RADIO ADDICT (Android)

Podcast Addict är en gratisapp som passa bra för dig som gillar både att lyssna på podcast, internetradio, ljudböcker m.m. Här kan du samla alla dina ljudfiler och prenumerationer på samma ställe. Appen har många bra funktioner men passar kanske bäst för dig som har koll på vilka poddar du gillar och letar efter ett gratisalternativ. Det är bra att vara medveten om att eftersom appen inte kostar så är det mycket reklambanners i den. Det går dock att betala sig bort ur för den som vill men är du villig att betala en slant tycker jag du ska satsa på Pocket cast som har bättre användarbarhet!

Bra funktioner med Podcast & Radio Addict är:

 • Kan hantera många olika prenumerationer inom samma app
 • Hämtar podcasts från Podcaster-biblioteket så de flesta poddarna finns
 • Förslag på populära poddar att följa
 • Går att föra över prenumerationer du kanske redan har i iTunes (om du bytt från en iPhone till en android-telefon t.ex.)

Kostnad: gratis

Bubblare

soundcloud app icon

SOUNDCLOUD (iPhone, Android, desktop)

Soundcloud är en app som kanske de flesta känner till som en tjänst för musiker att lägga upp sina låtar på. Men det är faktiskt en riktigt trevlig tjänst även för podcastlyssnande. Eftersom varken tjänsten eller appen är gjord specifikt för podcast-lyssning så gäller det att känna till de podcasts du vill följa och att de lägger upp sina avsnitt på Soundcloud. Soundcloud hämtar inte upp något podcastbibliotek från iTunes och har inte heller någon funktion som visar populära podcasts eller föreslår poddar baserade på ämnen – vilket är en stor nackdel.

Bra funktioner med Soundcloud är:

 • Notifikationer när poddare du följer lägger upp nya avsnitt
 • Möjlighet att kommentera poddavsnitt, både hela avsnitt men också särskilt roliga bitar i klippen!!! (Jättekul funktion som saknas i de allra flesta andra podcastappar)
 • Enkelt att dela podcast-avsnitt på sociala medier (Soundcloud-spelaren dyker upp direkt med play-knapp och allt på både Facebook och Twitter) vilket även de allra flesta andra podcastappar saknar.

Kostnad: gratis

Kvinna med hörlur i örat lyssna på podcast komma igång bästa appen tips bra podcasts på svenska

Några poddar att börja med:

Värvet
En av Sveriges största podcasts där Kristoffer Triumf snart intervjuat ungefär alla kända och coola människor i hela Sverige. Intervjuerna är oftast ganska långa men väldigt personliga och fina.

P3 Dokumentär
Sveriges Radio är gammal i gemet när det kommer till radio – vilket också märks. P3 Dokumentär är väldigt uppskattade program som är mer eller mindre tidlösa då de handlar om att ge en samlad bild av olika historiska händelser, både långt bak i tiden men också nyligen.

Spår
På tal om P3 dokumentär så har två personer som jobbat mycket med det programmet nu blivit independent podcast-skapare. Anton Berg och Martin Johnson har kommit ut med två säsonger i denna true crime-podcast hittills som handlar om personer som eventuellt blivit oskyldigt dömda för mord. Varning för sträcklyssnande. Plus för lagom långa avsnitt (runt en halvtimme!)

En varg söker sin pod
Liv Strömqvist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli är två intelligenta och roliga kulturpersonligheter som pratar om allt från aktuella filmer och böcker till personliga historier från livet och dåligt underbyggda samtidsspaningar. Den dåliga ljudkvalitén är något de är kända för – det har nästan blivit deras schtick. Det gör inget – samtalen är värda lite raspigt ljud.

Kulturens ABC
En annan podd på temat två kulturpersoner som sitter och pratar – men dessa två är inte så kända (än) vilket gör att de också delar med sig frikostigt att både personligt och privat i podden. Det är gamla ligg, kulturmän, ångest, minnen från Härnösand, BiB och mycket mycket mer. Finns ingen podd jag gråter så ofta till – av skratt alltså.

Massor av fler podcasttips finns i min Podcast-kategori! Jag publicerar ett podcasttips varje tisdag.

Själv använder jag Podcaster för att lyssna eftersom jag har en iPhone och det är den app jag är mest van vid. Det är smidigt att den är så integrerad med operativsystemet. Älskar också knapparna där du kan hoppa framåt eller bakåt 15 sekunder eftersom jag så ofta börjar tänka på annat och missar viktiga bitar. Jag har provat Acast och gillar verkligen idén men eftersom jag ofta lyssnar när jag gör annat (t.ex. diskar) så störde jag mig på när bildmaterial etc pluppade upp eftersom jag fick lov att ta upp mobilen för att kolla. Självklart går funktionen att stänga av så det är nog egentligen lite synd att jag inte gett den mer av en chans, gillar verkligen deras koncept och vad de försöker göra.

Vilken app använder ni för att lyssna på podcasts? Vad tycker du om den? Är det någon funktion du verkligen saknar?

Psst... join the club!

Vill du ha mer? Få steg-för-steg-guider, gratis resurser, tech-tips, förhandsvisningar, tutorials, bakom kulisserna-snack och mycket mer – helt gratis.

Gå med i min mailklubb genom att skriva upp din mailadress nedan.

Inte ett nyhetsbrev, inget spam. Lovar <3

Powered by ConvertKit

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

7
(Visited 3 135 times, 17 visits today)

1 Kommentar

 1. Pingback: Medlemspepp: Våra medlemmars podcasts - betterbloggers.se

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *