Lyssna på podcast: en introduktion

lyssna på podcast
Allt fler vill lyssna på podcasts och med en smartphone i fickan eller en dator så har du allt du behöver för att komma igång. Jag har lyssnat på podcasts sedan jag köpte min första smartphone 2009 och jag tycker det är ett grymt format. När jag diskar, går promenad, åker bil eller tåg lyssnar jag alltid på podd. Jag lyssnar mer på podcasts än jag lyssnar på musik.
Det här inlägget är en uppdaterad version av ett av mina mest lästa och uppskattade inlägg som publicerades 2016.
Vi kommer först gå igenom vad en podcast är. Sedan kommer jag ge tips på de bästa apparna för poddlyssning och slutligen ge tips på några bra podcasts att börja med.

Vad är en podcast?

En podcast är en ljudfil på nätet som du kan lyssna på genom att ladda ned den till din dator eller smartphone – eller så kan du streama den direkt över nätet. Oftast är en podcast mer eller mindre ett radioprogram och kan vara hur lång eller kort som helst, det finns egentligen inga gränser. Vanligt är att en podd är mellan 30 minuter och en timme långt.
Oftast så brukar podcasts publiceras i en RSS-feed (really simple syndication) vilket gör det möjligt att prenumerera på feeden genom ett program eller en app och på så vis få upp alla nya avsnitt av podden så snart de publiceras.
Om du inte har en smartphone så kan du ladda ner avsnitten till din dator från podcastens hemsida eller i vissa fall lyssna på avsnitten direkt där. Du kan även ladda ned programmet iTunes till datorn och söka i podcast-katalogen där för att streama och ladda ned avsnitt.
Ordet ”Podcast” är en kombination av ordet ”broadcast” (sända på engelska, som i att sända radio) och ”pod” från Apples musikspelare iPod. På svenska kan man även säga poddradio eller bara podd.

De bästa apparna för att lyssna på podcasts

Podcaster (iPhone)

Podcaster App icon
Podcaster är Apples egna app för podcastlyssnande som också är den allra vanligaste för alla med iPhones eftersom den kommer förinstallerad, vilket gör det hela väldigt enkelt. Du kan hitta poddar genom att söka på såväl namn som nyckelord eller så spanar du bara in de olika topplistorna.
Det finns flera olika kategorier för topplistor vilket gör det enkelt att hitta de populäraste poddarna inom just ditt intresseområde. Apples Podcaster är också den katalog som många andra podcast-appar hämtar sina poddar från vilket gör att de allra flesta poddar går att hitta på samma ställe.
Andra bra funktioner i Podcaster är:

 • Möjligheten att göra spellistor med dina favoritpoddar eller kategoriserade efter ämne.
 • Den kommer ihåg hur långt du spelat i olika avsnitt så du slipper spola fram igen.
 • Sleeptimer! Så om du gillar att somna till en podcast så kan du ställa in att den ska stänga av efter ett visst antal minuter.
 • Integrerad med Siri, så om du sitter i bilen eller är ute och går en väldigt kall kväll med headset så kan du säga: “Spela En varg söker sin pod” så kommer Siri slå igång den åt dig.
 • Kan sortera poddar efter säsong så det blir lätt att hitta.

För ett tag sen uppdaterade Apple designen av Podcaster vilket gjorde appen lite mer rörig än tidigare, enligt min åsikt. Men jag tycker fortfarande det är en av de bästa poddapparna för iPhone.
Kostnad: Gratis


Acast (iPhone, Android, desktop)

Acast podcast app icon
Acast är en svenskutvecklad app och ett poddföretag som utvecklats mycket under de senaste åren. Här kan du söka och prenumerera på poddar, kolla vad som är mest populärt i topplistor och även scrolla igenom olika kategorier. 
Acast försöker göra det enklare för podcastskapare att tjäna pengar på sina poddar vilket gör att du behöver vara beredd på en del reklam om du inte väljer att betala en liten slant.
Bra funktioner med Acast är:

 • Snygg och stilren, lätt att navigera
 • Funkar på både iPhone och Android-mobiler
 • Görs i Sverige och är därför extra lämplig för att hitta bra poddar på svenska
 • Lyssna direkt i webbläsaren – behövs inte ens något konto eller extra programvara! Bara gå till acast.com.

Kostnad: Gratis med reklam


Pocket cast  (iPhone, Android, Windows phone)

lyssna på podcast android app
Pocket cast är en populär app för podcasts med snygg, enkel design. Precis som i andra appar finns topplistor med populära poddar och en framsida med lyssnings-tips. Appen hämtar upp podcasts från Podcasters bibliotek så chansen är stor att du hittar alla poddar du söker.
Bra funktioner med Pocket cast är:

 • Sleeptimer!
 • Filter så du kan skapa egna listor av podcastavsnitt efter behag
 • Synkar över olika plattformar (mellan telefonen, plattan, datorn)
 • Ändra uppspelningshastigheten om du vill speed-lyssna igenom avsnitt snabbt
 • Notifikationer: om du vill veta direkt när ett nytt avsnitt av din favoritpodd finns tillgängligt
 • Chromecast-stöd så du kan streama poddarna via tv:n!

Kostnad: 40 kr (Appstore), 24,99 kr (Google Play), 34 kr (Windows store)


Podcast & Radio addict (Android)

lyssna på podcast android app
Podcast Addict är en gratisapp som passa bra för dig som gillar både att lyssna på podcast, internetradio, ljudböcker m.m. Här kan du samla alla dina ljudfiler och prenumerationer på samma ställe. Appen har många bra funktioner men passar kanske bäst för dig som har koll på vilka poddar du gillar och letar efter ett gratisalternativ. Det är bra att vara medveten om att eftersom appen inte kostar så är det mycket reklambanners i den. Det går dock att betala sig bort ur för den som vill men är du villig att betala en slant tycker jag du ska satsa på Pocket cast som har bättre användarbarhet!
Bra funktioner med Podcast & Radio Addict är:

 • Kan hantera många olika prenumerationer inom samma app
 • Hämtar podcasts från Podcaster-biblioteket så de flesta poddarna finns
 • Förslag på populära poddar att följa
 • Går att föra över prenumerationer du kanske redan har i iTunes (om du bytt från en iPhone till en android-telefon t.ex.)

Kostnad: Gratis med reklam


Stitcher (Android och iPhone)


Stitcher är en amerikansk podd- och webbradio app som fått stor uppmärksamhet de senaste åren. Den är framförallt bra om du gillar att lyssna på poddar på engelska. De har ett eget poddbibliotek och läser inte in Apple Podcasters katalog utan innehållsskapare får själva lägga till sin podd.
Det finns absolut många svenska poddar tillagda på plattformen men inte lika många som i t.ex. Podcaster, Pocket cast eller Acast.
Stitcher kallar sig för ”SmartRadio” och har gjort en grej av att plocka ihop som radiostationer av olika poddar du gillar. Du kan även livestreama radiostationer. Mycket i Stitcher bygger nämligen på att lyssna i bilen, så det präglar mycket av upplägget.
I appen finns också många kategoriflöden att undersöka och det kan vara ett grymt ställe att leta nya poddar inom ämnen du gillar.
Designen är också väldigt ren och överskådlig, vilket jag gillar.
Kostnad: Gratis men finns premium om man vill betala
Kvinna med hörlur i örat lyssna på podcast komma igång bästa appen tips bra podcasts på svenska

Vilka poddar ska man börja med?

Det finns otroligt mycket poddar. Det bästa sättet att komma igång som ny poddlyssnare tror jag är att kolla topplistorna och förstasidorna och testa ett avsnitt eller två av något som ser intressant ut där.
Sen kan man också söka på specifika ämnen och genres som man gillar. T.ex. humor, sport, samhälle, teknik, matlagning, företagande osv. Det finns poddar om precis allt!
Ett vanligt format för svenska poddar är att två personer pratar med varandra en gång i veckan om sina liv eller ett visst ämne/intresse. Alex & Sigge, Filip & Fredrik, Skäringer & Mannheimer och Fredagspodden (med Hanna och Amanda) är populära sådana poddar. De bygger mycket på att man redan har eller att man skapar en relation till profilerna.
iphone med podcast som spelar och lila hörlurar på en säng lyssna på podcast bästa apparna för iphone android windows phone
Det är även populärt med intervjupoddar. Där programledaren bjuder in en gäst till varje avsnitt. Populära poddar i intervjugenren är Värvet och Framgångspodden.
Personligen lyssnar jag mest på mer producerade poddar som bygger på storytelling/journalistik, där man lär sig något eller som är mer ämnesspecifika. Där finns oftast mer att hämta från den amerikanska scenen. Några av mina favoriter är Reply All, Mystery Show, Love + Radio, 99% invisible och StartUp. På svenska gillar jag P3 Historia och En mörk historia. 
Generellt är jag väldigt mycket av en periodare med vad jag lyssnar på. Ibland vill jag lyssna på läskiga dramapoddar, ibland företagsfokuserat och ibland mer klassisk radioberättande.

Tips på poddar att börja med:

P3 Dokumentär

Sveriges Radio är gammal i gemet när det kommer till radio – vilket också märks. P3 Dokumentär är väldigt uppskattade program som är mer eller mindre tidlösa då de handlar om att ge en samlad bild av olika historiska händelser, både långt bak i tiden men också nyligen. P3 Dokumentär är en av Sveriges mest lyssnade podcasts.

Spår

På tal om P3 dokumentär så har två personer som jobbat mycket med det programmet nu blivit independent podcast-skapare. Anton Berg och Martin Johnson har kommit ut med flera säsonger i denna true crime-podcast där de gräver i gamla fall. Varning för sträcklyssnande. Otroligt välproducerat och bra!

En varg söker sin pod

Liv Strömqvist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli är två intelligenta och roliga kulturpersonligheter som pratar om allt från aktuella filmer och böcker till personliga historier från livet och dåligt underbyggda samtidsspaningar. Den dåliga ljudkvalitén är något de är kända för – det har nästan blivit deras schtick. Det gör inget – samtalen är värda lite raspigt ljud. En av mina absoluta favoritpoddar!

☆ This American Life (ENG)

En stilbildande och legendarisk podd i den amerikanska storytelling-genren. Varje vecka väljer de ett tema och presenterar olika berättelser och reportage på det temat. Otroligt bra radio och hög kvalité!

☆ Serial (ENG)

Serial är en podcast från This American Life-redaktionen där framförallt första säsongen blev en dundersuccé som verkligen gav ett stort uppsving för podcast-genren. Första säsongen startade också den stora trenden med True crime-poddar då den undersökte ett mordfall. Spårs första säsong kändes t.ex. väldigt inspirerad av denna podd.

☆ Invisibilia (ENG)

Ytterligare en podd från This American Life-gänget, den handlar om ”de osynliga sakerna som formar människor beteenden”. Det finns ganska begränsat med avsnitt men de är jättebra! En podd man lär sig mycket av och som ger en många saker att snacka om runt fikabordet.

Massor av fler podcasttips finns i min Podcast-kategori där jag tipsar och recenserar poddar. Lyssnar du på poddar? Har du några favoriter?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

13 reaktioner på ”Lyssna på podcast: en introduktion”

 1. Pingback: STJÄRNÖGONBLICK 24 | sommarkort hår och att somna om. | REAKTIONISTA

 2. Pingback: Mitt drömprojekt – snart lanseras min nya podcast! - Teknifik

 3. Vad jag inte fattar: jag lyssnar via acast helt gratis, efetrsom det är nästan ingen reklam i själva poddcasts och inte heller är det reklam på appen. Aldrig sett eller hört nån reklam. och om det skulle komma upp reklam i appen…det är väl igen som ser detta. Hur kan de då tjäna pengar?

  1. Hello! Acast har ljudreklam i många av sina poddar, så om du inte hört några så yay, skönt att slippa. 🙂 Men Acast tjänar pengar på att sälja in ljudreklam i poddar och även att skapa samarbeten mellan poddskapare och företag. Så det är affärsmodellen.

 4. Älskar poddar! Lyssnar faktiskt väldigt mycket på radioprogram på det sättet men även en och annan poddpodd slinker igenom då och då. Gillar ovanstående idé om poddklubb! Wow så smart! Men har nog alltför få kompisar som lyssnar.
  En fråga bara: känner du till någon app där man kan se/lista sina halvlyssnade poddavsnitt så att man kan lyssna klart dem ibland istället för att tjusas av alla nya avsnitt som släpps hela tiden? Använder Overcast för närvarande (bytte från Apples standard då den var gräsligt långsam och kraschbebägen efter någon stor uppdatering för ett par år sedan) och är i det stora hela väldigt nöjd. Men oavslutade avsnitt alltså. Hur hittar jag dem?

 5. Pingback: STJÄRNÖGONBLICK 132 | sommarkort hår och att somna om. | REAKTIONISTA

 6. Hej
  Hade Appen förut men den försvann. Vad söker jag för att få den tillbaka.
  Tack på förhand.
  SWEAN❤️
  Anna Widmark
  Numera SWEA Stockholm

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!