Mitt drömprojekt – snart lanseras min nya podcast!

Teknikens under podcast podd teknikpodd teknikpodcast tech digitalisering IT samhälle kultur digitalisering framtiden
Ahhhh äntligen kan jag berätta om det jag jobbat på de senaste månaderna!!!! Jag har som ni vet länge länge drömt om att göra en podd. En seriös och satsig podd. Redan förra året började jag prata med Female Engineer Network och de gick verkligen igång på min idé och nu äntligen är vi redo att berätta mer om vad det är vi jobbat på!
Det här känns ungefär lika pirrigt som när jag lanserade bloggen. Gah!!!

Teknikens under

Vi lever i en fantastisk tid av ny teknologi och digital utveckling – men vad gör tekniken med oss människor? Hur påverkar och förändrar den våra liv?
Yes!!! Det här är utgångspunkten för podcasten Teknikens under. Varannan vecka djupdyker jag i ett visst tema och pratar med forskare, experter, journalister, tänkare och helt vanliga människor om hur tekniken påverkar, förändrar och förvandlar oss människor på olika sätt.
För oavsett om man anser sig vara intresserad av teknik eller inte så finns den ju där i ens vardag.
Hur påverkas de tonåringar som växer upp med mobilt internet, sociala medier och smartphones som en helt naturlig och självklar del i sin vardag? De har aldrig upplevt något annat. Många vuxna skriker efter mobilförbud och det råder mycket teknikpanik kring skärmtid och allt farligt på nätet – men hur ligger det till egentligen?
Vad händer med våra digitala fotspår efter vi dör? Vem bestämmer över vår data och är det viktigt att spara närståendes data om de går bort? Hologram vid gravstenen och livesänd begravning på nätet – vad är framtiden?
Att förändra våra kroppar med teknik för att bota sjukdom har vi gjort i flera år – men vad händer när man gör samma sak enbart för att utveckla och förbättra?
?Den här typen av frågor är det som jag kommer undersöka i podden! Med fokus på att se framåt och lyfta olika perspektiv.

Inte bara för teknikintresserade

Precis som den här bloggen är en teknikblogg för alla, även de som inte är så intresserade av teknik, så är podden inte till för tekniknördar. Det handlar mer om att sätta in tekniken i kontexter och förklara fenomen och undersöka frågor ur ett mänskligt perspektiv.
Jag vill att vem som helst som gillar att lyssna på en intressant podd ska kunna lyssna på och uppskatta Teknikens under. För tekniknördar finns det redan poddar om de senaste nyheterna och snackisarna. Sen tror jag såklart att den som är intresserad av teknik kommer älska podden, men ni fattar vad jag menar. ?
Mitt mål är också att göra hyfsat tidlösa avsnitt som man kan komma tillbaka till även om ett eller två år och ändå uppskatta.

En annan typ av podd

De grymt snygga bilderna till podden är fotade av bästa Emily Dahl

Jag lyssnar själv på väldigt mycket poddar och min favorittyp är de som är välproducerade och där man lär sig något. Poddar man lyssnat på och sedan berättar om i efterhand eftersom man tyckte det var så intressant.
I Sverige har vi ju redan väääldigt många poddar där två eller flera personer sitter och pratar om ditt och datt. Det är ju för att det är ett väldigt billigt poddformat. Kostar nästan inget att producera men kan generera mycket lyssnare om profilerna är kändisar, ämnet är angeläget, gästerna är väldigt intressanta eller om programledarna har exceptionellt bra personkemi. Den typen av podd är jag personligen inte så intresserad av att göra.
På den amerikanska marknaden däremot finns det ett stort utbud av mer storytelling-inriktade poddar. Som mina favoriter Reply All, 99% invisible, Invisibilia, Serial med flera. De bygger på mer klassisk radiojournalistik och är tight producerade med intervjuer, musik och berättarröster.
I Sverige har vi ju några sådana poddar där de allra flesta rör sig inom true crime-genren (om de inte kommer från Sveriges radio förstås). Till exempel Spår, Mordpodden, Rättegångspodden och En mörk historia.

Nu satsar jag järnet

Eftersom jag är utbildad i radioproduktion och har jobbat på Sveriges radio så har jag ju drömt om att göra den där mer välproducerade, berättande typen av podd. För jag tycker det behövs mer sådant på svenska!
Kruxet med det är ju förstås att det är tidskrävande. Ämnen ska researchas, intervjupersoner kontaktas, intervjuer förberedas, spelas in och redigeras. Sen är ska det till prator (alltså där jag som programledare pratar) och då behövs manus, inspelning och redigering av det. Sen ska allt sättas ihop med musik, ljudnivåer och hela faderullan.
För att inte glömma publicering, spridning och hela den biten.
De amerikanska poddarna har oftast en hel redaktion till att göra dessa saker. Jag är en ensam person.
Så det är lite utav en satsning detta, minst sagt (och en utmaning). Men detta är ju min drömpodd att göra så nu kör jag järnet så får det bära eller brista!

Foto: Pia Gyllin / Happyfeed.se

Female Engineer Network

Som ni förstår kan jag inte göra en så här stor satsning på egen hand. Därför är det så himla fint att Female Engineer Network (FEN) gått in som samarbetspartner i projektet.
FEN är ett yrkes- och karriärsnätverk för kvinnliga ingenjörer som stöttar, inspirerar och motiverar. Jag sitter också i advisory board för FEN och är med och jobbar med hur nätverket ska nå sitt mål: en helt jämställd ingenjörsbransch!
Ingenjörer gör så mycket viktiga saker i vårt samhälle. Hittar på lösningar, bygger, planerar och utvecklar. Det är alldeles för viktigt jobb för att lämna åt majoriteten män. En mångfald i ingenjörsbranschen kommer ge den mångfald av idéer och lösningar som vi behöver för att bygga vår framtid. Det ger dessutom också bättre tillväxt!
Som det ser ut idag så examineras det för få kvinnliga ingenjörer för att nå en jämställd bransch. Det är också för få kvinnor i de högre skikten hos företagen – bland chefer, i ledningsgrupper och styrelser. Här finns helt enkelt mycket jobb att göra!
Här kan du läsa mer om nätverket (och gå med!)

Jag behöver din hjälp

Åh jag hoppas verkligen att du som läser bloggen vill vara med och få det här smått galna drömprojketet att gå vägen. Det viktigaste när podden släpps är ju nämligen att få ut ordet och skapa lite ”buzz around the watercooler”.
Redan nu är det möjligt att börja prenumerera och följa podden på Spotify och iTunes. Den kommer inom kort gå att hitta direkt i Podcaster-appen och de flesta andra poddapparna också.
I poddflödet ligger än så länge en ”teaser trailer” där jag berättar lite mer om bakgrunden till podden och varför jag vill göra den så den kan ni lyssna på redan nu för att få lite feeling på hur podden kommer låta. Och höra den grymma signaturmusiken skapad av Sandra Broström. ?
Planen är att lansera i mitten av augusti så nu har jag massor av redigering och hårt jobb framför mig. ?
► Läs mer: Lyssna på podcast: en introduktion

Det känns SÅ fint att äntligen kunna dela det här med er och jag hoppashoppashoppas ni är peppade på PODD!!! ?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

16 reaktioner på ”Mitt drömprojekt – snart lanseras min nya podcast!”

 1. Det här låter ju verkligen som en podd för mig! Kul! Får jag fråga om du använder något poddhotell för att ladda upp den? Och i så fall vilket? Går också i lite poddtankar. Även jag har jobbat på SR så just den biten har jag inte så bra koll på ; )

  1. Åh vad kul att höra!!! Pepp!!
   Jag använder Libsyn, marknadsledande och har alla funktioner man vill ha (även om designen ser 10 år gammal ut hehe). Blev impad över hur enkelt och snabbt det gick att lägga till i Spotify t ex direkt via Libsyn.

   1. Tack för svar! Kanske ska köra på Libsyn då. Vet du om avsnitten ligger kvar även efter att man är klar med sin serie? Eller måste man fortsätta betala trots att man inte lägger upp något för att folk ska kunna lyssna? Önskar att jag var lika teknikfrälst som du 😀 Älskar själva berättandet, och är ett fan av teknik som underlättar detta, men utveckligen går ju så fort! Man lär sig ett program eller sätt att producera men snart är det ute om man måste lära sig ett nytt. Kan bli lite stressad av det. Men tycker det är fantastiskt med poddar, bloggar, youtube som underlättar för vanliga människor att få berätta och publicera sig.
    Och ska självklart lyssna på din podd! Introt lät jättebra!

    1. Du måste fortsätta betala för att den ska finnas kvar där ja. Det luriga är ju att själva ljudfilerna måste ligga någonstans. Så använder man inte Libsyn måste de ligga på ett eget webbhotell eller så.
     Jag tycker ändå att om man väl lärt sig t ex ett program så har man jättelätt att lära sig en ny uppdatering eller ett liknande program sen. Så det behöver inte vara så stressigt som det känns ?
     Ja det är så kul att internet gjort så mycket tillgängligt, älskar det!
     Åh tack snälla. Stör mig lite på puffljuden så ska fixa något mer puffskydd tror jag. 🙂

 2. SÅ JÄKLA INSPIRERANDE! Alltså jag längtar så efter det här och det känns också som något som genuint kommer att inspirera mig som inte är ett direkt teknikfreak men funderar mycket kring etiska frågor och människans utveckling osv. SÅ roligt!!! <3

 3. Pingback: STJÄRNÖGONBLICK 30 | amiralfjäril, sömnad och regn. | REAKTIONISTA

 4. Men åh vad spännande! Ser SÅ mycket fram emot att lyssna på detta. Med din förmåga att göra sisådär vad som helst intressant i skrift här på bloggen kan det ju inte bli annat än fantastiskt i podd-format 🙂

 5. Hej! Jag har kollat in här då och då det senaste året och nu kände jag att jag måste uttala något av min uppskattning för det du gör. Blev nämligen väldigt glad av att läsa om din poddplan! Jag saknar också välproducerade poddar. Så många poddare tar upp intressanta ämnen och verkar tänka att det ska bära sig självt. Men det blir ju inte njutbart att lyssna på om producenterna saknar kunskap om och/eller resurser för radiohantverket. För det är ju många bitar som ska klaffa även om man ”bara” sitter och pratar: allt från samtalsmoderering till ljudkvalitet och klippning. Därför roligt att du med din radiokompetens och kvalitetsattityd vågar satsa – all respekt!
  Jag är egentligen inte särskilt teknikintresserad i allmän bemärkelse, snarast lite bakåtsträvande när det kommer till nya grejer… Men just därför uppskattar jag den respektfulla ingen-fråga-är-för-dum-stämningen på din blogg. 🙂 Dina guider till olika prylar och tjänster är genomgående pedagogiska och användbara och man förstår att det ligger mycket jobb bakom inläggen.
  Ur ett kulturellt-historiskt perspektiv tycker jag att teknik är desto intressantare. Inväntar därför podden med spänning!

  1. Hej Anna!! Vad otroligt glad jag blev av att läsa din fina kommentar. Tusen tack för att du tog dig tiden att skriva ned din feedback, det betyder så oerhört mycket verkligen. Särskilt gällande podden!!! Hurra någon som förstår liksom!!! ❤️❤️❤️❤️❤️

 6. Pingback: Min podcast-teknik: Välkommen till poddstudion - Teknifik

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!