Serial (and beyond)

serial and beyond
Varje tisdag kommer jag att göra som en liten poddrecension har jag tänkt. Bokrecensioner är vi ju ganska vana vid men ny tycker jag det är dags av vi tar tag i det här med podcasts också. Kom gärna på förslag på poddar ni vill har recenserade – t.ex. kan ni skriva en kommentar på inlägget här eller tweeta till mig på @elinhaggberg. Om du inte kommit igång med att lyssna på poddar riktigt så kan du läsa en introduktion här.

Serial

Jag älskar att lyssna på podcasts och radio men det var inte förrän jag började lyssna på Serial som jag verkligen drogs in i en podd och inte kunde vänta på nästa avsnitt. Podden handlar om ett mord som skedde 1999 i Baltimore, USA. Där en ung, populär high school-elev vid namn Hae Min Lee hittades mördad i en skog. Den som greps för mordet var hennes ex-pojkvän: Adnad Syed. Men frågan är – dömdes han på rätt grunder och var det verkligen han som mördade Hae Min Lee?
Podcastens berättarstil är personlig, utforskande och fokuserar verkligen på att dra in lyssnaren i historien. Podden är en spinoff från den populära podcasten This American Life som blivit stilbildande för många amerikanska poddar som fokuserar på storytelling. Sarah Koenig, som är den främsta producenten och poddvärden (?) i Serial har ett sätt att berätta på som är otroligt njutbart. Hon låter oss följa med i hennes tankar och funderingar kring fallet vilket verkligen väcker engagemang.
De går igenom olika delar i fallet och berättar-kurvan genom hela podden funkar bra och behåller tempot hela vägen. I varje avsnitt väcks nya frågor som vi utlovas (försök) till svar på längre fram.
Den första säsongen (och den enda som handlar om just det specifika fallet om mordet på Hae Min Lee) har 12 avsnitt som är mellan 30 minuter och en timme långa. Väldigt lagom podcastlängd, tycker jag.
Serial är en av få podcasts som blivit ”virala” succéer, som alltså har spridits väldigt långt och blivit enormt lyssnade av många människor. Varför just Serial? Det är frågan många analytiker, journalister och radioproducenter kliat sina huvuden över. Är det just ”true crime”-ämnet som lockar? Är det berättarstilen? Är det den dramaturgiska kurvan? Är det ren tur? Är det memen MailKimp? Jag tror det som alltid är lite en kombination av allt detta plus tajming och tur. Men oavsett så är det en podcast som blivit kanon och jag tycker alla borde lyssna på den för det är en fantastisk radioupplevelse.

… and beyond?

När du lyssnat klart på Serial kommer du uppleva en stunds enormt tomrum. Hur går man vidare? Här är några förslag:

1. Online sluething

När många människor blir engagerade i något så spännande som ett mystiskt mordfall där en person potentiellt blivit oskyldigt dömd är det vanligt att samlas och diskutera. Vad tror du? Har du någon teori? Finns det någon information vi kan ta reda på som kan ge oss fler svar? I vår tidsålder görs dessa diskussioner på forum som t.ex. Reddit. Där finns subreddits (typ som mini-forum) som ägnar sig åt att försöka gräva vidare i fallet och diskutera.
Det har också skrivits en mängd artiklar efter podcast-succén där bland annat journalisterna bakom Serial ifrågasatts utifrån etiska aspekter och nyckelvittnet Jay intervjuats för att berätta hur Serial påverkat hans privatliv.

2. Podcasten Undisclosed

Många blev besvikna när de fick veta att säsong 2 av Serial inte skulle handla om samma fall. I själva verket kan jag säga att jag inte alls fastnat för deras andra säsong som handlar om en amerikansk soldat som kidnappades av talibaner i 5 år. Det kan vara ett kulturellt glapp där – att jag har svårt att bli engagerad i fallet eftersom det handlar om den amerikanska armén osv. Eller så är bara inte historien lika spännande berättad? Hur som helst. Emily Dahl var den som gjorde att jag upptäckte podcasten Undisclosed! Det är juristerna som engagerat sig i Adnans fall som fortsätter att gräva vidare där Serial slutade. Perfekt för den som vill ha mer av just det fallet.

3. Sveriges svar på Serial: Spår

Den här podden tipsade jag om redan i podcast-introduktionen. Efter Serial var det förstås många som funderade på hur de kunde spela vidare på succén. De som lyckades bäst i Sverige, tycker jag, var producenterna av podcasten Spår som också rotar i ett gamla fall där den som dömts påstår sig vara oskyldig. Berättarstilen är på många sätt lik den i Serial. Det finns två säsonger ute som handlar om två olika fall! Hoppas det blir fler säsonger.

4. Podcasten This American Life

Om det framförallt var berättarstilen du gillade med Serial så bör du kolla in deras moder-program This American Life. Det är en av de kanske mest kända engelskspråkiga poddarna (förkortas ofta TAL) och varje veckas avsnitt har ett tema, kan vara ca vad som helst, och sedan berättas 3-4 väldigt olika berättelser som knyter an till temat. Väldigt välproducerat och intressant. Man lär sig alltid mycket nytt. Rekommenderas varmt!

5. Podcasten Criminal

Om du gillar ”true crime”-genren generellt kan jag tipsa om den lite mer lättsmälta podcasten Criminal där varje avsnitt handlar om brott/kriminalitet på något sätt. Bra producerat och bra berättat, ofta med oväntade vinklar och insikter. Avsnitten är ganska korta vilket jag ofta kan föredra (lyssnar hellre på fler på rak i så fall).

6. TV-serien The Jinx (HBO)

För dig som prenumererar på streamingtjänsten HBO så finns en fantastisk dokumentärsserie där som var den första att kallas ”TV-versionen av Serial”. Den handlar om den mystiska miljonären Robert Durst som varit inblandad i en rad brottsutredningar och rättegångar men sedan friats. Otroligt spännande miniserie på 6 avsnitt där vi hålls på halster in i det sista. Varning för sträck-kollande!

7. TV-serien Making a Murderer (Netflix)

En dokumentärserie som nyligen släpptes på Netflix som också handlar om en man som potentiellt blivit oskyldigt dömd är Making a Murderer. En tio avsnitt lång dokumentärserie inspelad över 10 år som följer Steven Averys resa genom det amerikanska rättssystemet. Seriens skapare hymlar inte med att de står på Averys sida i frågan om huruvida han är skyldig eller inte och de argumenterar tydligt för den linjen. Det är en berättelse om klass, känslor, poliskorruption och mycket mer. Även här: varning för sträck-kollande. Jag har tryckt hela serien på bara några veckor och kan säga att jag dök rakt ner i reddit-trådarna om fallet efter det. Det finns en hel del intressanta teorier kan jag säga.

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

3 reaktioner på ”Serial (and beyond)”

  1. Engelskspråkiga poddtips:
    Radiolab! Ganska välkänd vid det här laget, men med rätta. Fantastisk produktionskvalitet och intressanta ämnen. Lite som TAL fast med mer fokus på vetenskap.
    Har på sistone sträcklyssnat på No Such Thing As a Fish, görs av researchteamet till det brittiska panelprogrammet QI (Quite Interesting). I podden presenteras random intressanta fakta från världens alla hörn (t.ex. att Sokrates hade en ande som talade till honom genom nysningar).
    Om man går igång på historia kan det tipsas om den något fånigt namngivna podden Hardcore History, serien om mongolrikets uppgång och fall var makalöst intressant.

  2. Pingback: Mitt drömprojekt – snart lanseras min nya podcast! - Teknifik

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!