Stor guide: Tips när du ska köpa ny dator Så här hittar du rätt i djungeln av RAM-minnen och processorer och väljer rätt dator för dig.

köpa ny dator guide

Att köpa ny dator är inte alltid det lättaste. Det finns ett enormt utbud från billigtbilligt till superdyrt med massor av olika specs. Så hur ska man tänka? Här kommer en ordentlig genomgång så du får koll på allt du behöver veta inför köpet.

Obs! Innan du kastar dig in i “köpa ny dator”-land: kolla in mina 8 tips för att göra datorn snabbare och se om du kanske kan blåsa nytt liv i den du redan har. 🌱

Denna guide uppdaterades senast 2016-12-26.

Vi kommer i denna guide gå igenom:

 • Hur du alltid bör gå tillväga för att göra ett så bra köp som möjligt!
 • Vilka olika komponenter som är bra att ha koll på inför köpet så som RAM-minne, processor och hårddisk.
 • Den eviga frågan: Mac eller PC? Vad passar bäst för dig?
 • Beroende på vad du ska ha datorn till så ger jag lite tips på hur du kan tänka och modeller som i dagsläget kan funka.

Steg-för-steg: så gör du ett bra och lyckat köp

 1. Läs igenom den här guiden (vilket du redan är på gång och gör) och ta reda på vilka delar som är mest prioriterade för dig utifrån dina behov och vad du tänker använda datorn till.
 2. Titta på mina förslag och börja där.
 3. Research, research och research! Ju mer du tar reda på innan du bestämmer dig desto större chans är det att du gör ett bra och lyckat köp. Börja med att gå in på de modellerna jag tipsar om nedan och titta noga på specs-listan (“tekniska specifikationer”). Använd också webbutikernas sökfunktioner och klicka i de val som är viktigast för dig för att hitta fler modeller.
 4. Jämför modeller! Många webbutiker har funktioner där du kan välja flera modeller och jämföra dessa mot varandra.
 5. Kolla recensioner – både experter och kundrecensioner. Googla datormodellen + reviews eller recension, sök på datorn på t.ex. Amazon eller andra köpsajter för att se kundbetyg och utlåtanden.
 6. Kolla i butik! När du har hittat en eller flera modeller som verkar lovande – gå till en butik och känn på dem lite. Testa tangentbordet, lyft på datorn och känn på vikten, kolla in högupplösta bilder på skärmen, testa touchpaden, kolla hur du känner för designen och om den känns hållbar m.m.
 7. Undersök andrahandsmarknaden! Om du vet precis vad du vill ha kan det vara värt att kolla Blocket eller liknande – många aktiva datoranvändare säljer fullt fungerande datorer när de själva ska köpa nytt. Kom bara ihåg att fråga om garantin fortfarande gäller och liknande. Om den inte gäller så är ju det en liten nackdel men kan vara värt med tanke på vad du har möjlighet att spara.
 8. Jämför priserna – gå in och knappa in datorn du vill köpa på t.ex. Pricerunner för att jämföra priserna från olika butiker.
 9. Undersök aktuella erbjudanden och kolla om någon lokal butik kanske fått in just modellen du är ute efter som retur som de säljer billigare? Ibland säljs även visnings-ex ut med billigare priser. Om någon stor REA är på g så kanske det är värt att invänta den. Många butiker har också studentrabatter – mycket värt att undersöka!

köpa ny dator

Köpa ny dator: vad är vad?

Här kommer en snabbgenomgång av några av de grejorna man brukar kolla på när man köper ny dator.

Processor

Processorer brukar kallas för datorns hjärna och är den delen av datorn som hanterar de olika uppgifter vi säger åt datorn att utföra. När man kollar på processorer i specs-listan brukar man kolla klockfrekvens, som mäts i GHz (gigahertz) och hur många kärnor den har. Här har PC för alla gjort en bra guide över processorer för det är inte helt enkelt. Intel-processorer är vanliga där klassificeringarna i3, i5 och i7 ge bra indikationer på hur kraftfulla de är, där i3 är mer budget och i7 är proffsvarianten. Vanligast är att processorerna har två eller fyra kärnor där fyra kärnor generellt ger en kraftfullare processor.

RAM-minne 

Datorns inbyggda minne är viktigt för hur snabb datorn uppfattas. Om det är för lite minne för det du vill göra så kommer datorn gå trögt. RAM-minnet mäts i gigabyte (GB) och tumregeln är: ju mer desto bättre! Riktigt billiga datorer brukar i nuläget utrustas med 2GB minne medan en supervärstningdator kan ha upp till 32 GB. Vanligast är dock mellan 4 och 8 GB.

Hårddisk 

Hårddisken är hur mycket utrymme din dator har för att installera program och lagra filer. Vilken typ av hårddisk påverkar också hur snabb din dator upplevs. En “traditionell” hårddisk är en mekanisk hårddisk, även kallad HDD. Dessa är lite långsammare men har mycket utrymme för pengarna. 1 TB (1000 GB) är inte ovanligt.

SSD-diskar (samma typ av teknik som används i mobiler och usb-minnen) är betydligt snabbare – datorn startar snabbare och blir inte “nertrögad” med tiden på samma sätt som HDD-diskar oftast blir. Däremot får du betydligt mindre utrymme – 128B-256GB är vanliga storlekar för SSD-diskar.

Här finns en artikel som går djupare in på skillnaderna mellan SSD och HDD-diskar (engelska).

Slutligen finns det också det som kallas “hybrider”: SSHD-diskar. Dessa är inte lika vanliga men ska helt enkelt sammanföra fördelen med den snabba SSD-disken med det stora utrymmet hos en HDD-disk. Där de filer som används ofta lagras i SSD-delen och andra filer kan sparas på den mekaniska hårddisken.

Grafikkort

Grafikkortet i datorn har störst betydelse om du ska spela spel eller göra mer krävande kreativa saker som t.ex. 3D-animering. För spel så har Komplett gjort en guide för “rätt grafikkort till ditt spel” som du hittar här.

Skärmstorlek

Den största frågan när det kommer till skärmstorlek är vad du prioriterar högst – mobilitet eller stor skärm. En dator med 11-tumsskärm är ju t.ex. väldigt enkel att slänga ned i en väska medan en dator med 17 tum kräver en mycket större väska men samtidigt ger mer arbetsyta och är trevligare att kolla film/TV-serier på. Jag tycker 13-15 tum är rätt lagom för en laptop om du inte jobbar väldigt mycket med t.ex. filmredigering eller något annat där du behöver mycket arbetsyta.

köpa ny dator laptop mac eller pc

Mac eller PC?

Det är ju egentligen lite slarvigt att göra den här jämförelsen – Mac eller PC – eftersom Mac är datorer från ett företag och PC är ett klump-begrepp som innefattar en rad olika tillverkare. Det är inte heller så enkelt att säga att det handlar om vilket operativsystem man vill ha eftersom en PC kan ha Windows men även t.ex. Linux/Ubuntu.

Priset är en faktor

Om priset är en viktig faktor i ditt dataköp så är det ju så att du kommer få betydligt mer “bang for the buck” (dator för pengarna) om du satsar på en PC. Rent specs-mässigt så får du betala mycket mer för samma saker i Mac (processor, hårddisk, RAM etc) jämfört med en PC.

Spel är inget för Mac

Om du vill spela spel på din dator så är det ganska dumt att köpa en Mac eftersom dessa inte är optimerande för spelande. Visst klarar en ny Mac en del spel, t.ex. spelade jag Sims 3 utan några större problem på min gamla iMac 21,5″ men är spel en prioritet så finns det betydligt bättre och mer prisvärda PC-datorer med bättre grafikkort, mer RAM och kraftfullare processorer. De flesta spelen är inte heller tillverkade för att spelas på Mac så…

Design och användarvänlighet

När du köper en Mac så betalar du inte bara för hårdvaran i själva burken utan en stor anledning till varför så många älskar Mac är dess design och användarvänlighet.

PC-datorer tillverkas ju som sagt av en rad olika företag och de flesta kommer med Windows. Det betyder att det är olika företag som utvecklar hårdvaran och mjukvaran. En av de stora framgångsfaktorerna med Apple är att det är ett företag som tillverkar både själva datorn och operativsystemet. Det gör att en del upplever att Mac-datorer funkar bättre och är lättare att använda.

Många som jobbar med t.ex. design och andra kreativa yrken gillar Mac eftersom de är bra på att göra det man vill göra “out of the box”. Du lägger pengar på att slippa researcha en mängd olika komponenter i olika PC-datorer där du ändå kanske måste göra en del modifieringar efter köpet för att få datorn att funka precis som du vill.

Laga, byta och ändra

Om du vill kunna laga något som går sönder i din dator enkelt eller vill kunna uppgradera delar allt eftersom så är det mycket bättre att satsa på en PC. Det är därför många som är väldigt teknikintresserade dissar Mac-datorer. Apple gör det väldigt svårt att byta ut delar i datorn och deras datorer är betydligt mer låsta både hård- och mjukvarumässigt. Går din Mac-dator sönder kan det bli en dyr historia att laga den. Går din PC-sönder finns det goda chanser att du i princip kan laga den själv eller hitta någon teknikkunnig som kan hjälpa dig för en billigare penning.

Kom gärna med dina synpunkter och argument i Apple vs PC-batteln i kommentarerna 😁

köpa ny dator laptop eller desktop

Desktop eller laptop?

De allra flesta personerna idag får nog mest nytta av att köpa en laptop tror jag eftersom vi vant oss vid att vara mobila. På universitetet t.ex. sitter i princip varenda kotte med en laptop.

Visst är det så att du får mer prestanda för pengarna om du köper en desktop. Men i princip de enda jag skulle rekommendera en desktop till är:

 • De som främst kommer använda datorn till att spela tunga, krävande spel.
 • De som behöver en jobbdator för mycket foto/film-redigering och inte behöver vara så mobila.
 • De som absolut bara använder datorn hemma och aldrig vill flytta på den.

Vad ska du använda datorn till?

Det här är den viktigaste frågan när du ska köpa ny dator. För hur och vad du ska använda datorn till påverkar vad du ska kolla efter när det kommer till prestanda, minne och allt sådant.

Observera!

De här förslagen är verkligen bara förslag för att hjälpa dig på vägen i ditt sökande. Jag har inte testat alla modellerna och kan inte gå i god för att de är de som bäst täcker dina behov. De allra flesta datorerna har sina för- och nackdelar. Jag rekommenderar att du alltid gör en grundlig research av den modell du funderar på. Leta reviews på google och youtube, kolla kundomdömen på köp-sajter m.m.

📝Plugg/jobb: surfa, skriva och kolla film

Om det är en dator till skolan eller kontorsjobbet du är ute efter så är det bra att kolla på faktorer så som batteritid och vikt eftersom du antagligen kommer vilja ha en dator som är lätt att ta med och inte behöver laddas så ofta.

Något som kan vara väldigt skönt med en sådan här dator är att välja en med SSD-hårddisk (vilket de flesta bärbara datorerna har idag) – då kommer den starta och flyta snabbare. Om du dessutom lagrar mycket i molnet med t.ex. Google Drive, Dropbox eller liknande tjänster så gör det inte så mycket om du inte har jättemycket utrymme på datorn.

Kolla efter en dator med:

 • 13-15 tums skärm
 • 4-8 GB i RAM-minne
 • Intel core i5 processor eller liknande
 • SSD-hårddisk, kanske minst 128 GB
 • Uppskattad batteritid på minst 10 timmar
 • Vikt 1-1,5 kg

Prisklass: 5000 – 9000 kr

Förslag PC 

Asus EeeBook E403S – kostar runt 5000 kr.

asus-e403sa-laptop

Detta är en lätt och smidig dator med lång batteritid, 128GB SSD-hårddisk, 4GB RAM, 14 tums skärm m.m. Den har fått positiva recensioner av t.ex. PC för Alla.

Förslag Mac

13″ MacBook Air – kostar runt 11 000 kr.

macbook air

Den billigaste Mac-laptopen om du vill köpa ny. Väldigt liten och lätt med lång batteritid. Om du redan är i Apple-universumet med t.ex. en iPhone och/eller iPad så finns det många smarta funktioner för att synka enheterna med varandra och enkelt kunna jobba från alla olika enheter.

📸 Foton, bildredigering, grafisk design och bloggande

Om du vill hantera mycket foton på din dator och redigera dessa – t.ex. om du är en stor hobbyfotograf eller bloggare – så vill du ha en lite kraftfullare dator med bra RAM-minne och lite mer hårddiskutrymme. Samtidigt är såklart mobilitet en faktor.

Kolla efter en dator med:

 • 13-17 tumsskärm
 • Minst 8 GB RAM-minne
 • Intelcore i5 eller i7-processor (eller motsvarande)
 • SSD-hårddisk på minst 256 GB
 • HDMI-port och tillräckligt många USB-portar m.m. för att koppla in enheter vid fotografering m.m.
 • Bra, högupplöst skärm med bra färgåtergivning

Prisklass: 7000 – 14 000 kr

Förslag PC

Jag tycker det var jättesvårt att hitta en PC som hade “allt” i den här klassen – rätt specs och bra reviews. Har du lite mer pengar kan du titta på gaming-datorer eftersom de också prioriterar prestanda, bra skärm m.m. Det viktigaste att hålla koll på där är ju vikten – så det inte drar iväg allt för mycket. Några modeller jag sneglat på är iallafall:

Fujitsu Lifebook U745 – kostar mellan 9000 – 12 000 kr.

fujitsu-lifebook-u745-core-i5-8gb-256gb-ssd-14

och Lenovo 700 – kostar mellan 8000 – 10 000 kr.

lenovo-700-core-i7-8gb-256gb-ssd-173

Förslag Mac:

MacBook Air 13″ med 256 GB hårddisk – kostar runt 13 500 kr.

macbook air

Jag rekommenderar MacBook Air framför nya MacBook Pro (2016) eftersom Air-modellen har bättre batteritid, portar du kan behöva som t.ex. USB, SD-kortsläsare för överföring av bild och film och magsafe-kontakten som är bra för att undvika olyckor.

🎥 Filmredigering till blogg eller Youtube-kanal

Om du inte bara ska hålla på med bilder utan även redigera filmklipp för din blogg eller Youtube-kanal så kan du vilja uppgradera och investera i lite bättre RAM-minne och större hårddisk. Antagligen vill du dock fortfarande ha en relativt lätt dator med lång batteritid för att vara mobil?

Ett bra tips, som jag har hemma hos mig, är att köpa en bra laptop och sedan även investera i en stor skärm att ha hemma på skrivbordet som du kan docka datorn med när du är hemma och ska redigera – då får du det bästa av två världar så att säga.

Kolla efter en dator med:

 • 13-17 tumsskärm
 • 8-16 GB RAM-minne
 • Intelcore i5 eller i7-processor (eller motsvarande)
 • SSD-hårddisk på minst 256 GB
 • HDMI-port och tillräckligt många USB-portar m.m. för att koppla in enheter vid fotografering m.m.
 • Bra, högupplöst skärm med bra färgåtergivning

Prisklass: 10 000 – 16 000 kr

Förslag PC

Samma sak här som i kategorin ovan – lite svårt att hitta någon optimal enhet men ett tips är även här att kolla gaming-datorer också.

Här är två som ser intressanta ut iallafall:

HP Pavilion 15-au088no – kostar runt 7 000 kr

hp pavilion

Lenovo ThinkPad T460s – kostar runt 15 000 kr

lenovo-thinkpad-t460s-core-i7-12gb-512gb-ssd-14

Mac

MacBook Pro 13″ – kostar mellan 16 900 – 22 000 kr beroende på vilka tillval du gör.

På den här nivån så kan du överväga att göra lite tillval t.ex. välja till en större hårddisk eller mer RAM-minne. Vill du ha större skärm och gå upp till 15″-modellen snackar vi priser på minst 22 000 kr så det kanske inte är något för privatkunden utan mer för dig som har företag och ska investera.

Jag skulle rekommendera att köpa den utan touchbar för jag tycker inte den tillför tillräckligt mycket funktion för att motivera priset.

Nya MacBook Pro har inte vanliga USB-uttag och kommer därför kräva att du antingen har en hel del prylar (kamera m.m.) med trådlös överföring eller så får du skaffa donglar för att kunna använda gamla prylar. Samtidigt, om du ska köpa nytt idag så vill du framtidssäkra. Allt fler kommer börja anpassa sig efter USB-C (som är porten som finns på nya MacBook) så med en ny MacBook Pro är du redo för framtiden.

🕹 Spela spel

Om du letar efter den grymmaste speldatorn så finns det betydligt bättre sidor att råd-fråga än denna. Är du precis i början av din spelkarriär kan du kolla “gaming”-kategorierna på webbutikernas sidor så finns det en hel del bra alternativ där från billigt till värsting. 👍

köpa ny dator laptop mac eller pc

Men touch-skärmar, plattor och sånt då?

Ja det finns ju en uppsjö av datorer idag med touch-skärmar, avtagbara skärmar och surfplattor som är så pass väl utrustade att de i princip kan ersätta en dator för en del konsumenter. Om du är i valet och kvalet att köpa en surfplatta eller laptop så finns det absolut en hel del alternativ därute – t.ex. Surface Pro eller nya iPad Pro.

köpa ny dator

Självklart kommer denna artikel att uppdateras allt eftersom dator-utbudet förändras och utvecklas (vilket det gör hela tiden så jag har nog precis gett liv åt ett litet inläggsmonster som kommer leva med mig för evig tid 😉)!

Jag är säker på att ni har massor av bra och smart input och tips – så lämna dessa i kommentarerna nu direkt så hjälps vi åt att göra detta till den bästa och mest ultimata “köp ny dator”-guiden i galaxen 🖖

#42

Psst... join the club!

Vill du ha mer? Få steg-för-steg-guider, gratis resurser, tech-tips, förhandsvisningar, tutorials, bakom kulisserna-snack och mycket mer – helt gratis.

Gå med i min mailklubb genom att skriva upp din mailadress nedan.

Inte ett nyhetsbrev, inget spam. Lovar <3

Powered by ConvertKit

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

3
(Visited 2 784 times, 2 visits today)

51 Kommentarer

 1. jeanette 14 april, 2016 at 08:17

  Jag är faktiskt inne på att uppgradera min gamla trokänare. Så dina tips kom väldigt lägligt, tack 🙂

  Svara
 2. Louise Stigell 14 april, 2016 at 11:05

  Alltså Elin, vad du äger. Såna här inlägg är guld värda.

  Jag har haft en begagnad Macbook Air väldigt många år nu och beställde precis min första nya Macbook. Det blev en Macbook Pro Retina 13 tums med uppgraderat RAM. Jag hoppas att den ska tjäna mig lika troget som min nuvarande gjort.
  Innan jag skaffade den var jag total PC-människa. (Blir lätt så när man är gamer.) Men jag blev så kär i hur snabbt och effektivt jag kunde jobba på en Mac, utan ständigt krångel. Allt bara funkade direkt. Och de spel jag verkligen vill spela kan jag fortfarande köra på Macen. Så uppoffringen är lätt värt det för mig.
  Annars har sambon en gaming-PC som kan jag snylta på…

  Svara
  1. Elin Häggberg // Teknifik 14 april, 2016 at 15:09

   Najs! Jag har 13″ macbook retinan med 16gb ram och jag är superdupernöjd! Ja men precis, det är ju det som många uppskattar med Mac, att det är så krångelfritt. Förr drömde jag om att ha en gaming PC men det var nog tur att jag aldrig köpte – har PS4 hemma och nästan aldrig tid att spela 😉

   Svara
 3. Ylva 14 april, 2016 at 14:43

  Grym guide!
  Jag har valt mac delvis av gammal vana men framför allt för hårdvaran! Jag kör Air och den är tunn och lätt och skärmen vinglar/glappar inte (hoppas du förstår hur jag menar).

  Svara
 4. Fredrik Alvelöv 14 april, 2016 at 18:37

  Hej, Elin! Kul att du ville göra oss sällskap på kursen jag höll idag. Fortsätt med ditt goda arbete att sprida kunskap i teknikdjungeln, så gör jag samma sak!

  Hälsningar Fredrik, Tekniksamariten

  Svara
 5. Ann 14 november, 2016 at 14:45

  Tack för bra inlägg som hjälpte mig mycket när jag skulle välja vilken dator som passar mig! Nu har jag precis beställt min nya MacBook Pro!
  Ann

  Svara
 6. jarmo 17 december, 2016 at 01:48

  Tack för posten, jag köpte ett par år sen en bekagnat Lenovo T40 och kör Arch Linux med detta. Mac o Win är inte för mig.

  Svara
 7. Fredrik 25 december, 2016 at 03:14

  Hej!
  Jag har letat efter många guider och fastnade för just denna, jag fick dock inte riktigt svar på alla frågor jag har om just MacBooks hit och dit. Eftersom jag har införskaffat mig min första Mac (Mac mini sent 2014) för snart 6 månader sedan så har jag en fråga som är väldigt viktig för mig: Kan man och om “ja” VILKA MacBooks är processor-byte’s vänliga?
  Jag har byggt ihop ett gäng olika PC’n i mitt liv och hittade väldigt lätt om att man kan uppgradera minnen och hårddiskar i de flesta MacBooks, men hur ligger det till med processorerna i dom?

  Svara
  1. Elin Häggberg // Teknifik 25 december, 2016 at 09:49

   Hej Fredrik!
   Vad jag vet ska det vara i princip omöjligt att byta processor i en ny MacBook men det är inte riktigt mitt område så du bör nog googla dig vidare. 🙂 Måste uppdatera guiden lite också snart. Men kul att du hittade hit och tack för din fråga.

   Svara
 8. Dan 1 januari, 2017 at 15:38

  Mycket användbar guide. Ska köpa ny pc till våren så tack så mycket! Det finns en del siffror och bokstäver att hålla reda på när man är ute och samlar info inför kommande köp..inte alls lätt. Jag skriver lite stoppat som jag tänker ta med ut när det är dags.

  Svara
  1. Dan 1 januari, 2017 at 15:39

   Stolpar ska det vara inte stoppar..

   Svara
 9. Emma 4 januari, 2017 at 22:18

  Bra guide men skulle vara bra om du också gav exempel på stationära datorer inte bara bärbara. Jag har insett att en stationär passar mig mycket bättre som jobbar med foto webbdesign film mm då man vill ha en bekväm arbetsställning (tangentbord och bildskärm separerade så man får lagom arbetshöjd på vardera) och gärna en relativt stor bildskärm! Hoppas du även kan ge lite tips på stationära datorer, önskar emma

  Svara
  1. Elin Häggberg // Teknifik 4 januari, 2017 at 23:06

   Tack Emma! Egentligen är det ju samma rekommendationer som gäller för bärbara datorer gällande specs. Men ska fundera på om jag kanske kan plocka fram några rekommendationer även för stationärt.

   Svara
 10. Marianne 9 januari, 2017 at 12:48

  Elin, jag snubblade över den här tråden i mitt sökande efter ny dator. Du har gjort ett grymt jobb för många av oss som vill ha, men kanske inte riktigt vet vad vi vill ha.
  Jag är ute efter en stationär dator och har alltid haft PC men funderar på Mac denna gång, då ser jag att Mac inte är att föredra för spel!?!? Jag är av den gamla skolan och gillar spel typ Lucasarts Fandango, Full Throttle är det då hel korkat av mig att ens fundera Mac?
  Du är BÄST
  tycker Marianne 🙂

  Svara
  1. Elin Häggberg // Teknifik 9 januari, 2017 at 12:53

   Visst kan du spela en hel del spel på en ny iMac men du kan få BETYDLIGT bättre kräm från en stationär PC och en HD-skärm.
   Mitt tips: kolla runt lite online på folk som gillar samma spel och om någon spelar på Mac. Du kan även kolla kraven för spelen och jämföra med specs-listan.
   Lycka till! Och tack! Vad kul att du uppskattade inlägget ☺️☺️☺️

   Svara
   1. Marianne 9 januari, 2017 at 13:04

    🙆👍 Tack för snabbaste och bästa svaret! Jag kollar runt. Kanske återkommer igen 😝

    Svara
 11. Cissi 22 januari, 2017 at 11:32

  Jättebra sida, tack nu känner jag mig lite klokare!
  Det jag tycker är svårt nu är att veta hur stor hårddisk jag behöver… vill ha datorn till att skriva på, plugga och lägga in lite kort i picasa.
  Ram 4 och 32GB kan det räcka tror du?
  Vi har en mcbook men jag vill ha en egen pc, har inte riktigt fattat mac…

  Svara
  1. Elin Häggberg // Teknifik 22 januari, 2017 at 11:41

   4GB räcker gott och väl. Men 32GB hårddisk trycker jag är väldigt lite. Du borde satsa på minst 128GB SSD!

   Svara
 12. Anton 6 februari, 2017 at 16:20

  Bra guide!
  Jag har börjat leta runt i den här djungeln av olika datorer och står nu i valet mellan en MacBook Air eller Pro. Jag kommer skriva en hel del och även försöka hålla igång en reseblogg så det blir en hel del bild och video hantering. Då lutar det mer mot en Pro men räcker det med 8gb RAM och 128gb SSD?

  Svara
 13. Helena 25 februari, 2017 at 19:56

  Hej!
  Jag funderar skarpt på att köpa en Asus Zenbook UX410 eller UX430. En 14″ laptop i ett 13″-chassi. Känns som om denna dator har allt, prestanda, mobilitet och design. Någon som har en åsikt angående denna dator? Både positivt och negativt av intresse. 😊

  Svara
 14. HT 1 mars, 2017 at 23:14

  vilken klientdator rekommenderas vid inköp utifrån säkerhets perspektiv. Dvs. hårdvaror. Jag tänker tex. att datorn ska inte ha HD. Finns mer egenskaper ska man tänka på?
  /HT

  Svara
  1. Elin Häggberg // Teknifik 1 mars, 2017 at 23:15

   Ah det här är inte min expertis så det är nog bäst att vända sig till en datafirma eller liknande som har koll! /Elin

   Svara
  1. Elin Häggberg // Teknifik 18 mars, 2017 at 14:13

   Jag tycker det är supersvårt att värdera processorer emot varandra och det är verkligen inget området jag är expert på. Om du inte pallar söka runt på internets många forum i frågan så tror jag det bästa du kan göra är att gå till en databutik (alltså en riktig databutik med riktigt nördiga anställda) och diskutera där. Vad jag förstår så anses i5:an vara bättre förutom om du även vill spela spel på datorn, då är AMDs bättre. Väldigt svårt att säga.
   Har också svårt att rekommendera någon av datorerna då de verkar väldigt likvärdiga och allt handlar om 1) Vad du är villig att betala och 2) vad som är viktigast för dig och vad du ska använda datorn till.
   Sorry kan inte ge bättre svar än så! Lycka till med dataköpet! /Elin

   Svara
   1. Meli 19 mars, 2017 at 14:47

    Tack så mycket för ditt svar! Av det jag har läst på Internet så verkar många tycka att Intel Core är bättre processorer, som du också skriver. Jag spelar inte spel på datorn så i5:an blir nog bra. Jag har en sista fråga om du kan och orkar svara på. Den andra skillnaden mellan dessa två datorer är att den ena har ett separat grafikkort medan den andra har ett som är inbyggt. Är det viktigt med separat grafikkort eller ska man titta mer på vad för grafikkort som finns i datorn? Tack på förhand!

    Svara
    1. Elin Häggberg // Teknifik 19 mars, 2017 at 15:04

     Om du ska spela är ett grafikkort med dedikerat minne oftast bättre. Eftersom du inte ska spela spelar det nog inte superstor roll!

     Svara
 15. Billy Hansson 25 april, 2017 at 16:34

  Hejsan. Din sida om datorköp var bra. Windows har för mig fungerat bra t.o.m. XP. Innan jag köpte Win 8 så tänkte jag köpa en iMac. Jag förbannar mig själv att jag inte gjorde detta! Bara problem trots support. Ominstallerade och uppgraderade till Win 10. Vilket skämt! Jag har gjort minst 6-7 totala ominstallationer på drygt 3 år. Nu blir det köp av Macbook Pro 15″. Priset får bli vad det blir. Huvudsaken är att jag har en dator som fungerar!
  MVH ABH

  Svara
  1. Elin Häggberg // Teknifik 25 april, 2017 at 18:09

   Tråkigt att höra om dina bekymmer. Men som du säger viktigaste är ju att hitta en dator som fungerar för en själv! 🙂

   Svara
 16. Nils 4 juli, 2017 at 16:32

  Hej, hittade den här artikeln och tyckte den var riktigt bra och översiktlig. Det man kanske kan lägga till här är att om man köper PC behöver man investera i ett bra säkerhetsprogram, typ Norton. Det finns visserligen gratisprogram men de gör ofta en PC långsammare eller slöare. Så om man lägger till den kostnaden så blir ju PC ändå rätt dyr om man har datorn och man måste betala 600:-/år per för säkerheten.

  En del menar att man ska ha det till mac också, men det har aldrig jag gjort. 😉

  Svara
  1. Elin Häggberg // Teknifik 4 juli, 2017 at 16:35

   Tack för input, Nils! Bra tanke. Nej har aldrig haft virusprogram till Mac heller. Windows inbyggda virusskydd har också blivit rätt bra med senaste uppdateringarna, har jag fått intryck av iallafall.

   Svara
 17. Diide 7 juli, 2017 at 22:58

  Jag ska köpa en ny dator. Ska mestadels spela på den och jag har hittat en bra för ett bra pris. Men det jag är osäker på är hårddisken. Det är en 128gb ssd. Eftersom att jag ska ha ca 1-5 spel på den så tror jag att det räcker, men ska även använda datorn till att lägga in LITE bilder på, och vill kunna ladda ner vissa program. Är det för lite med 128gb ssd?

  Svara
  1. Elin Häggberg // Teknifik 8 juli, 2017 at 00:33

   Jag tycker 128 GB ssd känns lite lite på en ny dator. Det kan vara smart att framtidssäkra lite när man köper nytt och satsa lite högre än man behöver just nu. Då kommer datorn funka för en längre. Lycka till med köpet!

   Svara
    1. Elin Häggberg // Teknifik 8 juli, 2017 at 09:54

     Hm svårt att säga. Generellt brukar det inte vara några problem att byta hårddisk själv i en stationär dator men jag vågar inte säga hur det är med denna modell.
     Kolla med en databutik kanske?

     Svara
     1. Diide 8 juli, 2017 at 10:11

      Problemet är ju att denna dator ändats kan köpas på nätet vad jag vet, så jag kan inte fråga dem. Var nästan säker på att jag skulle köpa denna dator till jag såg hur stor hårddisken var. 🙁

     2. Elin Häggberg // Teknifik 8 juli, 2017 at 10:22

      Jag förstår! Du kan ju alltid köpa en extern hårddisk och koppla i för lagring av filer så sparar du utrymme för spelen på ssd-disken. Sen kan du skruva upp datorn längre fram och se om du ev kan uppgradera hårddisken om du känner att du behöver det (typ efter att garantin gått ut!). Eller så har du is i magen letar du vidare efter en datorn med lite bättre specs. Det är snårigt, jag vet.

     3. Diide 8 juli, 2017 at 11:56

      Jag tror jag köper till en extern hårdisk. Denna datorn tycker jag verkar lagom bra för ett lagom pris. Har aldrig haft stationär dator förut så jag kan inte så mycket om dem. Men tack för din hjälp.

 18. Tatjana Mladenovic 26 augusti, 2017 at 13:14

  Hej Elin,
  jag kommer att driva webbutik,i både partihandel och detaljhandel.Stationära datorn som jag har är bara för hemmabruk. Vilken bärbar dator rekommenderar du att man måste ha för att man ha proffs butik med många funktioner där inne.
  Tackar på förhand.
  Tatjana

  Svara
  1. Elin Häggberg // Teknifik 27 augusti, 2017 at 14:50

   Du skulle nog klara dig med det mesta i 6000-8000 kronorsklassen. En Microsoft Surface Laptop eller Apple Air/Pro retina skulle funka jättefint om du vill investera lite i snygg design också. Lycka till!

   Svara
   1. Tatjana Mladenovic 28 augusti, 2017 at 12:14

    Tack för svaret Elin.Ha en bra dag!

    Svara
 19. ss 7 september, 2017 at 20:15

  Tack för en bra guide! Väldigt hjälpsam och pedagogisk 🙂

  Svara
 20. Annapanna 14 september, 2017 at 23:28

  Yay! Himla bra tips, pedagogiskt och adekvat. Utmärkt! <3

  Svara

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *