Min nya dator – bytt från Mac till PC!

Under det senaste året har jag varit totalt i valet och kvalet att köpa en ny laptop. Jag har verkligen älskat min MacBook Pro Retina (13″ från 2015). Den har varit en trogen följeslagare. Men under det senaste året har den inte varit så pålitlig.

Jag och min MacBook Pro. Foto: Pia Gyllin / happyfeed.se

Hårddisken på 256 GB har alltid varit full, även fast jag rensat och rensat, flyttat över alla tunga filer på extern hårddisk, lagrat i molnet osv. Datorn började crascha helt out of the blue, hänga sig och massa sådant som skapar väldigt mycket stress i vardagen när man jobbar med sin dator nästan hela tiden.

Jag gjorde en total utrensning, installerade om hela datorn och ändå kändes det som att den inte längre tillgodosåg mina (rätt krävande) behov som användare.

Men jag drog mig ändå för att köpa en ny. För de nya MacBook Pro-datorerna har inte känts som ett lockande köp för mig. De är dyra, de saknar portar jag behöver som HDMI och vanlig USB (till externa hårddiskar jag har) samt SD-kortläsare. Att från start behöva köpa en adapter för typ 2000 spänn till en sprillans ny laptop känns liksom inte lockande.

Min nya dator Dell XPS 15 7590 – med tillbehör (video)

Jag har gjort en vlogg där jag berättar om nya datorn, tillbehören och vad jag känner för den så här en bit in! Ni får också hänga med till kontoret och se min nya setup.

Men ja, jag bestämde mig för att byta till PC. Helt enkelt för att jag kunde få så mycket mer kraft och prestanda för pengarna.

Valet föll på en Dell XPS 15, senaste modellen, för att det var den PC-modell jag gillat när jag testat innan (förutom placeringen av webbkameran som nu på de nya modellerna, tack och lov, är flyttad). Det är också en Dell XPS som youtubern Sara Dietschy efter mycket övervägande valde att byta till när hon kände att MacBook Pro inte funkade för henne längre. Det var dessutom den tidigare modellen (9570).

Konfigurationen jag valde

Det finns många olika konfigurationer av Dell XPS 15 man kan välja. Jag valde den med:

 • UltraHD OLED 4k display (inte touch)
 • 1 TB SSD-hårddisk (!!!!)
 • 16 GB ram
 • Intel core i7 processor (9th gen)

Det är helt enkelt en dator med mycket prestanda, som ändå kostade mig många många tusen mindre än en MacBook Pro med sämre prestanda skulle kostat mig.

Jag köpte även en thunderbolt-docka till kontoret. Där kopplar jag i alla tillbehör som skärm, hårddisk, ljudkort etc och sen är det bara en (!) liten thunderbolt-sladd (USB-C) som jag sätter in i datorn för att få ALLT (inklusive ström). Helt perfekt! Jag köpte även ett trådlöst tangentbord och mus (eftersom de jag hade innan var Mac-specifika). Det var halva priset på tillbehör i Dells butik när jag beställde så det kändes värt att slå till direkt.

Att byta från Mac till PC

Jag har verkligen varit djupt-djupt ned i Mac-världen. Förutom MacBook Pro har jag ju iPhone, Apple Watch och iPad. Jag har också de senaste åren exklusivt använt Apples egna program Pages, Keynote och Numbers. Samt Notes för alla random anteckningar.

Att befinna sig i Apples ekosystem är en dröm av smoothness. Som jag nu frivilligt valt att ta ett litet steg ur. Vilket innebär att jag måste komma in i Office-sviten, hitta lite nya system för grejer och så vidare.

Samtidigt så är Adobe-programmen de jag främst använder och de går ju bra att jobba med oavsett PC eller Mac. Jag har också på senaste tiden använt backup via Dropbox på alla mina Teknifik-filer vilket gjorde det enkelt att bara installera Dropbox på min PC och på så vis få över alla väsentliga filer.

Ta tid till att fixa i ordning som man vill ha det

Det har varit skönt att göra det här bytet nu i början på höstterminen när jag har lite mer tid och lugn i schemat. Så jag kunnat lägga tid till att ställa in min nya dator som jag vill ha den. För en stor fördel med Mac är ju att det mesta är som man vill ha det out of the box. På min XPS har jag lekt runt mycket med olika inställningar, googlat en del, löst lite olika små konstiga issues med drivrutiner (flashback till alla mina tidigare PC-datorer), stängt av tusen och åter tusen olika störiga notiser etc.

Jag har behövt Googla efter hur man gör olika saker, till exempel specifika kortkommandon, på PC och var olika inställningar och funktioner finns i Windows 10.

Istället för Apple Notes så har jag börjat använda OneNote (från Office-sviten) som ju även finns som app till iPhone och iPad. Det viktiga för mig är att att ha en enkel anteckningsapp jag kan använda över alla plattformar sömlöst. Även om jag inte gillar OneNote lika mycket som Apple Notes rent utformningsmässigt så har det funkat bra hittills!

Sådant jag saknar från min Mac

Det finns såklart mycket jag saknar från min Mac. Som tangentbordet och touch-paden som är så otroligt najs på min MacBook Pro. Dell XPS är ok men det är ändå inte ens i närheten.

Jag saknar hur enkelt och smidigt strömsparläget är på Mac och hur lite batteri den drar i standby-läget. På min Mac bara slår jag igen skärmen och tänker inget mer på det. Lägger datorn i väskan och tar upp den och börjar jobba direkt. På min nya XPS behövde jag ändra inställningarna så att det händer ”ingenting” när jag stänger locket när den har laddare i, för att kunna använda den med min externa skärm utan att den somnar om jag stänger locket. Strömsparläget som går igång när jag stänger datorn när strömsladden inte är i är mycket mer som att datorn är avstängd. När jag vill börja jobba igen måste jag trycka på knappen och vänta några sekunder. Störigt men man vänjer sig.

Det är också viktigt när jag är på kontoret att jag inte bara kopplar från dockan och lägger datorn (som ju är stängd) direkt i väskan, eftersom den då är igång och blir väldigt varm och det kan skada datorn att ligga i väskan så. Detaljer jag aldrig funderade på med min Mac.

Battertiden på min XPS är ju (av naturliga skäl) också sämre än på min MacBook Pro. Denna dator har ju mycket mer kraft i sig, vilket påverkar batteritiden. Den stora, ljusa, 4K OLED-skärmen drar ju också en hel del juice.

Bytt är bytt

Ja, nu är det gjort. Jag har officiellt gått och blivit PC-tjej igen. Från att alltid varit ”en i gänget” med min Äppel-dator på alla frilans-caféer etc kommer jag nu vara den där konstiga som sitter med en PC!? Det blir som en helt ny personlighet. ?

Men jag tror det här kommer bli bra, med tiden. Jag är nöjd än så länge och det känns pirrigt och kul. Det är skönt med en större skärm (denna är ju 15″, min Mac var 13″), dessutom är skärmen superfin och jätteskarp. Att ha ett bra grafikkort, NVIDIA(R) GeForce(R) GTX 1650 4GB GDDR5 (<- for you nerds), gör att jag kan spela The Sims 4 på högsta grafikinställningarna utan lagg. DRÖM!

Nu ska jag börja samla på mig nya fina klistermärken att pynta min dator med och verkligen göra den till min.

Jag har fortfarande kvar min gamla Mac, den använder Lo (min assistent) på kontoret nu. Det känns bra att hon kan ha en dedikerad kontorsdator. Dessutom kommer jag antagligen behöva den ibland för att konvertera gamla dokument osv.

Vad tror ni? Är ni PC eller Mac-användare? Hur skulle ni känna för att ta klivet över till andra sidan?

16 reaktioner på ”Min nya dator – bytt från Mac till PC!”

 1. Hej Elin!
  Gratulera till bra val av dator. ?
  Själv har jag allitid kört med PC och HP då.
  Har haft både stationär och bärbar och de har alltid fungerat klockrent! Är mycket nöjd med mina. Idag har jag en HP Omen bärbar med mycket kraft i, liknande din Dell.
  En sak som jag alltid är noga med är att ha en kylplatta under den bärbara. Viktigt nu när det
  är så varmt!
  MaxGaming har jättefina såna med olika antal styrka och fläktar. Själv har jag en Genesis, Oxid 550 Laptop kylplatta med USB – den lyser starkt röd när den är igång. Värsta gamingkänslan! Fast jag spelar inte själv spel! ?
  Även datorns tangentbord kan man få att lysa röd. Bra när det är mörkt.
  Har även en Benoskärm, 27 tum kopplat till datorn via hdmi – är ju lite till åren, behöver större skärm för ögonen när jag jobbar vid skärmen. Tänkte även på det, Elin; tänk på att du ska ha dina ögon i jämnhöjd med datorns översta kant på skärmen. Annars kommer din nacke , skuldror och rygg att få stryk.
  Take Care!
  //Carl

   1. Bara roligt om vi kan ge dig något litet tips. Du ger oss så många fina tips alltid.
    Förresten, tack för ditt tips om Social Media Academy! Blivit affiliate åt Alexandra, nu. Hoppas jag kan generera någon kund åt henne! ?
    Lånade faktiskt lite av din text, du hittar det inlägget på bloggen på min https://LoveLaholm.se – hoppas det är ok, annars får du hojta!
    Take Care
    //Carl

    1. Jag har haft lite blandat, mitt senaste köp var stationär PC, men har min MacBook Pro från 12 eller 13 kvar fortfarande. Använder den sjukt sällan dock, och den är seg, men känns ändå skönt att ha.. Gick även från iPhone till Android förra året, så har kommit en bit ifrån Appleprodukterna. Och ärligt känns det lite sorgligt… Jag hatar hur smooth allt känns med Apple, så att man liksom alltid suktar efter det trots att man är nöjd med annat.
     Denna vecka började jag dock plugga till grafisk formgivare och kommer arbeta i Mac i skolan, vilket förmodligen kommer öka mitt Applesug dock…
     Men gillar verkligen PC också. Kommer nog alltid vilja köra båda lite parallellt.

     1. Ja, jag har ju fördelen i och med bloggen att jag får prova lite olika mobiler och datorer. Så behöver ju aldrig helt commita åt ena eller andra hållet. Men jag håller med det är lite störigt att Apples produkter är så överlägsna på vissa områden just kring feeeeeling. Men men… jag tänker som du, kommer nog alltid vilja köra båda lite parallellt. Hoppas nästa stora MacBook Pro-uppgradering känns lite mer värd!

 2. Så kul att läsa! Jag har alltid varit en PC-tjej men gått de senaste åren och tänkt ”Men jag kanske borde ha MAC??” Men nää, jag kan liksom inte förmå mig till att betala de där pengarna… och alla adapters och gadgets och sånt. Plus att det är ganska skönt att inte byta system haha!
  Har också en thunderboltdocka hemma som jag ÄLSKAR!! Fattar inte att jag inte köpte en sådan tidigare utan kopplade inte 20394 sladdar in och ut hela tiden.

  1. Kul att höra! Ja, man blir ju verkligen himla bekväm där man är. När jag bytte till Mac för några år sen var ju det en stor invänjningsperiod. Fördelen för mig är ju att jag testar nya PC-laptops då och då och därför ändå håller mig lite inne i Windows-livet. Så det brukar gå ganska enkelt för mig att hoppa mellan.
   JA! Alltså en bra docka är allt! Hade en Hengedock till min Mac innan men den började krångla en massa så vid något desperat tillfälle rykte jag ur alla sladdar och sen orkade jag inte installera den igen utan satte i massa sladdar varje gång. Superstörigt och stökigt på skrivbordet. Så mycket mer zen nu med dockan! Så nöjd med det köpet.

  2. Som mångårig PC/ Unix/ Linux -användare köpte jag en MacBook Pro och har nu kört den ett knappt år men blir alltmer trött på den. Nog för att den ”bara går” men ….. Det största problemet för mig är att lära mig att använda den. Där paddan eller iPhone är lekande lätta att använda ”standalone” är MacBook i princip hopplös och allt jag skall göra kräver omfattande googlande eller besvärliga omvägar pga alla ”spärrar” Apple lägger in. Trots att jag befinner mig helt i Apples ekosystem är det magnifikt bökigt att flytta (”synka” på Apple-språk) ljudfiler, exportera låtar gjorda i GarageBand i telefonen, överföra mina videoklipp etc. Enstaka aktiviteter gör den extremt snyggt och lätt men för varje sådan är det tio andra som är superstruliga och just filhanterandet kan jag bara inte förlika mig med. Det slutar oftast med att Google Drive får rädda mig via komplicerade ”Dela” operationer med många steg. Kanske har jag fel sätt att tänka, men jag lyckas iaf inte lära mig Apples sätt. Min förhoppning om att jobba enklare kom alltså på skam. Den är iaf snygg, välbyggd, knakfri, har bra färger på skärmen, går tyst osv. Lite tung tryck på touchpad dock, har för få uttag och är rätt klen i prestanda.

   1. Ja övergången till Mac är lite knöligt, det tyckte jag också i början. Frågan är väl om det finns någon dator som är ”perfekt”? Jag som kört båda tycker verkligen det är för och nackdelar på båda sidor.

 3. Intressant! Jag provade en gång, att byta från PC till Mac. Det varade i tio dagar, sedan sålde jag Macen på Blocket. Förlorade sjukt mycket pengar förstås… Bytet hade kanske gått bra om jag haft någon Mac-användare i min närhet att fråga om råd. Det hade jag inte, och jag tyckte att det var såååå svårt. Blod, svett och tårar under de där tio dagarna kan jag säga. Men älskar min PC nu 🙂 Hoppas att du ska bli nöjd med din dator! (PS. Har svårt att kommentera på din blogg nu. Har efter mycket kämpande lyckats fylla i de första fälten, med webbplats-fältet går verkligen inte ….)

  1. Konstigt, prova att tömma cachen i webbläsaren kanske? Vet inte varför det krånglar ser inget fel på min ände. Wieeerd.
   Ja alltså vanans makt är stark. Det är jobbigt att byta system första gången. Det tyckte jag första gången jag bytte till Mac. Gud fattade ingenting, Men det löste sig med tiden. På senare år har jag kört mycket både och så känner inte att det är så jobbigt längre. Windows 10 och macOS har ju rätt mycket gemensamt också.
   Skönt att du är nöjd med din PC, det är ju ändå det viktigaste. 😀

 4. Pingback: Stor guide: Tips när du ska köpa ny dator (2019) - Teknifik

 5. Pingback: Listan om 2019 - Teknifik

 6. Hej Elin!
  Hur har det gått med din laptop? Är du fortfarande nöjd med beslutet att ha konverterat till PC? Jag är i datorköpartag och snubblade in till det här inlägget igen och blev nyfiken på hur du känner nu några år senare!

 7. Pingback: OneNote - en iyi not defteri uygulamam - youtubedestek.net

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering