Stor guide: Tips när du ska köpa ny dator (2019)

köpa ny dator guide

Att köpa ny dator är inte alltid det lättaste. Det finns ett enormt utbud från billigtbilligt till superdyrt med massor av olika specs. Så hur ska man tänka? Här kommer en ordentlig genomgång så du får koll på allt du behöver veta inför köpet. Det här är en uppdaterad version av min stora ”köpa ny dator”-guide (som lästs över 30 000 ggr ?) !

Obs! Innan du kastar dig in i ”köpa ny dator”-land: kolla in mina 8 tips för att göra datorn snabbare och se om du kanske kan blåsa nytt liv i den du redan har. 🌱

Denna guide uppdaterades senast 2019-09-01.

Vi kommer i denna guide gå igenom:

 • Hur du alltid bör gå tillväga för att göra ett så bra köp som möjligt!
 • Vilka olika komponenter som är bra att ha koll på inför köpet så som RAM-minne, processor och hårddisk.
 • Den eviga frågan: Mac eller PC? Vad passar bäst för dig?
 • Beroende på vad du ska ha datorn till så ger jag lite tips på hur du kan tänka och modeller som i dagsläget kan funka.

Steg-för-steg: så gör du ett bra och lyckat köp

 1. Läs igenom den här guiden (vilket du redan är på gång och gör) och ta reda på vilka delar som är mest prioriterade för dig utifrån dina behov och vad du tänker använda datorn till. Att köpa ny dator måste få ta lite tid så det blir rätt.
 2. Titta på mina förslag och börja där.
 3. Research, research och research! Ju mer du tar reda på innan du bestämmer dig desto större chans är det att du gör ett bra och lyckat köp. Börja med att gå in på de modellerna jag tipsar om nedan och titta noga på specs-listan (”tekniska specifikationer”). Använd också webbutikernas sökfunktioner och klicka i de val som är viktigast för dig för att hitta fler modeller.
 4. Jämför modeller! Många webbutiker har funktioner där du kan välja flera modeller och jämföra dessa mot varandra.
 5. Kolla recensioner – både experter och kundrecensioner. Googla datormodellen + reviews eller recension, sök på datorn på t.ex. Amazon eller andra köpsajter för att se kundbetyg och utlåtanden.
 6. Kolla i butik! När du har hittat en eller flera modeller som verkar lovande – gå till en butik och känn på dem lite. Testa tangentbordet, lyft på datorn och känn på vikten, kolla in högupplösta bilder på skärmen, testa touchpaden, kolla hur du känner för designen och om den känns tålig m.m.
 7. Undersök andrahandsmarknaden! Om du vet precis vad du vill ha kan det vara värt att kolla hos Tradera, Blocket eller liknande – många aktiva datoranvändare säljer fullt fungerande datorer när de själva ska köpa nytt. Kom bara ihåg att fråga om garantin fortfarande gäller och liknande. Om den inte gäller så är ju det en liten nackdel men kan vara värt med tanke på vad du har möjlighet att spara. Att köpa begagnat är också ett hållbart beslut och bättre för miljön. ? ?
 8. Jämför priserna – gå in och knappa in datorn du vill köpa på t.ex. Pricerunner för att jämföra priserna från olika butiker.
 9. Undersök aktuella erbjudanden och kolla om någon lokal butik kanske fått in just modellen du är ute efter som retur som de säljer billigare? Ibland säljs även visnings-ex ut med billigare priser. Om någon stor REA är på g så kanske det är värt att invänta den för att köpa ny dator. Många butiker har också studentrabatter – mycket värt att undersöka!
köpa ny dator

Köpa ny dator: vad är vad?

Här kommer en snabbgenomgång av några av de grejorna man brukar kolla på när man köper ny dator.

Processor

Processorer brukar kallas för datorns hjärna och är den delen av datorn som hanterar de olika uppgifter vi säger åt datorn att utföra. När man kollar på processorer i specs-listan brukar man kolla klockfrekvens, som mäts i GHz (gigahertz) och hur många kärnor den har.

Här har PC för alla gjort en bra guide över processorer för det är inte helt enkelt. Intel-processorer är vanliga där klassificeringarna i5, i7 och i9 ge bra indikationer på hur kraftfulla de är, där i5 är mer budget och i9 är proffsvarianten. Vanligast är att processorerna har två eller fyra kärnor där fyra kärnor generellt ger en kraftfullare processor.

RAM-minne 

Datorns inbyggda minne är viktigt för hur snabb datorn uppfattas. Om det är för lite minne för det du vill göra så kommer datorn gå trögt. RAM-minnet mäts i gigabyte (GB) och tumregeln är: ju mer desto bättre! R

Riktigt billiga datorer brukar i nuläget utrustas med 4 GB minne medan en supervärstningdator kan ha över 32 GB. Vanligast är dock mellan 4 och 16 GB.

Hårddisk 

Hårddisken är hur mycket utrymme din dator har för att installera program och lagra filer. Vilken typ av hårddisk påverkar också hur snabb din dator upplevs. En ”traditionell” hårddisk är en mekanisk hårddisk, även kallad HDD. Dessa är lite långsammare men har mycket utrymme för pengarna. 1-2 TB är inte ovanligt (1 TB, terabyte = 1000 GB, gigabyte).

SSD-diskar (samma typ av teknik som används i mobiler och usb-minnen) är betydligt snabbare – datorn startar snabbare och blir inte ”nertrögad” med tiden på samma sätt som HDD-diskar oftast blir. Däremot får du betydligt mindre utrymme – 128-512 GB är vanliga storlekar för SSD-diskar.

I dag är det i princip standard att bärbara datorer har SSD-hårddisk. Stationära datorer kan fortfarande ha både och.

Här finns en artikel som går djupare in på skillnaderna mellan SSD och HDD-diskar (engelska).

Slutligen finns det också det som kallas ”hybrider”: SSHD-diskar. Dessa är inte lika vanliga men ska helt enkelt sammanföra fördelen med den snabba SSD-disken med det stora utrymmet hos en HDD-disk. Där de filer som används ofta lagras i SSD-delen och andra filer kan sparas på den mekaniska hårddisken.

Mycket lagring kan i dag göras i molnet via iCloud, Dropbox, Google Drive och liknande lösningar. Tänk bara på att det kräver bra uppkoppling och kanske även att du betalar för extra utrymme (per år eller månad) om du ska ersätta fysiskt hårddiskutrymme med en molnlösning.

Grafikkort

Grafikkortet i datorn har störst betydelse om du ska spela spel eller göra mer krävande kreativa saker som t.ex. 3D-animering.

Här har PC för alla gjort en guide över grafikkort från budget till värsting (från 2017 så inte helt uppdaterat men kan ge en fingervisning). Här har de även en guide där du kan lära dig mer om grafikkort generellt.

Kraftfulla datorer, till exempel gaming-datorer, har det som kallas ”dedikerat grafikkort”, man brukar även prata om grafikkort med ”dedikerat minne”. Det innebär lite förenklat att grafikkortet har eget RAM-minne att jobba med för att inte belasta det överiga RAM-minnet. Detta är oftast ett krav för att hantera tung 3D-design eller grafiken i de senaste spelen.

Skärmstorlek

Den största frågan när det kommer till skärmstorlek är vad du prioriterar högst – mobilitet eller stor skärm. En dator med 11-tumsskärm är ju t.ex. väldigt enkel att slänga ned i en väska medan en dator med 17 tum kräver en mycket större väska men samtidigt ger mer arbetsyta och är trevligare att kolla film/TV-serier på.

Jag tycker 13-15 tum är rätt lagom för en laptop om du inte jobbar väldigt mycket med t.ex. filmredigering eller något annat där du behöver mycket arbetsyta.

Tum förkortas med ”-tecknet, t.ex. 13” = 13 tum.

köpa ny dator laptop mac eller pc

Mac eller PC?

En stor fråga många ställer sig när de ska köpa ny dator är – ska man ska välja en dator från Apple eller en PC-modell??

Det är ju egentligen lite slarvigt att göra den här jämförelsen – Mac eller PC – eftersom Mac är datorer från ett företag och PC är ett klump-begrepp som innefattar en rad olika tillverkare. Det är inte heller så enkelt att säga att det handlar om vilket operativsystem man vill ha eftersom en PC kan ha Windows men även t.ex. Linux/Ubuntu.

Priset är en faktor

Om priset är en viktig faktor i ditt dataköp så är det ju så att du kommer få betydligt mer ”bang for the buck” (dator för pengarna) om du satsar på en PC. Rent specs-mässigt så får du betala mycket mer för samma saker i Mac (processor, hårddisk, RAM etc) jämfört med en PC.

Spel är inget för Mac

Om du vill spela spel på din dator så är det ganska dumt att köpa en Mac eftersom dessa inte är optimerande för spelande. Visst klarar en ny Mac en del spel, t.ex. spelade jag Sims 4 utan några större problem på min gamla MacBook Pro 13″ (2015), men är spel en prioritet så finns det betydligt bättre och mer prisvärda PC-datorer med bättre grafikkort, mer RAM och kraftfullare processorer.

Design och användarvänlighet

När du köper en Mac så betalar du inte bara för hårdvaran i själva burken utan en stor anledning till varför så många älskar Mac är dess design och användarvänlighet.

PC-datorer tillverkas ju som sagt av en rad olika företag och de flesta kommer med Windows. Det betyder att det är olika företag som utvecklar hårdvaran och mjukvaran. En av de stora framgångsfaktorerna med Apple är att det är ett företag som tillverkar både själva datorn och operativsystemet. Det gör att en del upplever att Mac-datorer funkar bättre och är lättare att använda.

Många som jobbar med t.ex. design och andra kreativa yrken gillar Mac eftersom de är bra på att göra det man vill göra ”out of the box”. Du lägger pengar på att slippa researcha en mängd olika komponenter i olika PC-datorer där du ändå kanske måste göra en del modifieringar efter köpet för att få datorn att funka precis som du vill.

De senaste åren har det dock skett en del förändringar här. Samtidigt som Apple tagit flera tveksamma beslut, som att ta bort alla portar från de nya laptop-datorerna, så har Microsoft också börjat tillverka riktigt bra, snygga och användarvänliga datorer.

Så skillnaderna krymper lite men mycket av det som gör Mac-datorer så omtyckta sitter i de små detaljerna som hur de känns att använda, tangentbordet, touchpaden, enkelheten i de inbyggda programmen och att man slipper uppdatera drivrutiner etc.

Läs merJag valde att byta till PC i år efter många många år med Mac – läs inlägget och kolla videon för att höra mer om min motivation till det.

Laga, byta och ändra

Om du vill kunna laga något som går sönder i din dator enkelt eller vill kunna uppgradera delar allt eftersom så är det mycket bättre att satsa på en PC. Det är därför många som är väldigt teknikintresserade dissar Mac-datorer. Apple gör det väldigt svårt att byta ut delar i datorn och deras datorer är betydligt mer låsta både hård- och mjukvarumässigt.

Går din Mac-dator sönder kan det bli en dyr historia att laga den. Går din PC-sönder finns det goda chanser att du i princip kan laga den själv eller hitta någon teknikkunnig som kan hjälpa dig för en billigare penning.

Det beror såklart på också vilken PC du köper för att den ska vara lätt att laga. Många tillverkare har gjort det svårare och svårare att laga datorerna eftersom de ska vara så tunna och kompakta som möjligt.

Kom gärna med dina synpunkter och argument i Apple vs PC-batteln i kommentarerna

köpa ny dator laptop eller desktop

Desktop eller laptop?

De allra flesta personerna idag får nog mest nytta av att köpa en laptop tror jag eftersom vi vant oss vid att vara mobila. På universitetet t.ex. sitter i princip varenda kotte med en laptop.

Även de som jobbar rätt fast på ett kontor använder laptops tillsammans med en laptop-docka eller extern skärm för att kunna vara flexibla och jobba hemifrån eller från andra kontor ibland.

Visst är det så att du får mer prestanda för pengarna om du köper en desktop. Men i princip de enda jag skulle rekommendera en desktop till är:

 • De som främst kommer använda datorn till att spela tunga, krävande spel.
 • De som behöver en jobbdator för mycket foto/film-redigering och inte behöver vara så mobila.
 • De som absolut bara använder datorn hemma och aldrig vill flytta på den.

Jag har en laptop och en laptopdocka på kontoret, där jag har en Asus 4K skärm, tangenbord, mus, ljudkort och extern hårddisk. När jag kommer hit sätter jag bara i datorn och så känns det som att jag jobbar vid en stationär dator.

Vad ska du använda datorn till?

Det här är den viktigaste frågan när du ska köpa ny dator. För hur och vad du ska använda datorn till påverkar vad du ska kolla efter när det kommer till prestanda, minne och allt sådant.

Observera!

De här förslagen är verkligen bara förslag för att hjälpa dig på vägen i ditt sökande. Jag har inte testat alla modellerna och kan inte gå i god för att de är de som bäst täcker dina behov. De allra flesta datorerna har sina för- och nackdelar. Jag rekommenderar att du alltid gör en grundlig research av den modell du funderar på. Leta reviews på google och youtube, kolla kundomdömen på köp-sajter m.m.

Plugg/jobb: surfa, skriva och kolla film

Om det är en dator till skolan eller kontorsjobbet du är ute efter så är det bra att kolla på faktorer så som batteritid och vikt eftersom du antagligen kommer vilja ha en dator som är lätt att ta med och inte behöver laddas så ofta.

Kolla efter en dator med:

 • 13-15 tums skärm
 • 8 GB i RAM-minne
 • Intel core i5 processor eller motsvarande
 • SSD-hårddisk, 128-256 GB
 • Uppskattad batteritid på minst 10 timmar
 • Vikt 1-1,5 kg

Prisklass: 5000 – 14 000 kr

Förslag PC 

HP 14-ck0007no ◉   – 14″ laptop – kostar runt 5 000 kr.

Detta är en budget-dator för dig som vill hålla i slantarna. Den väger strax under 1,5 kg, har 10,5 batteritid, 128 GB SSD och 4 GB RAM. Väldigt basic för dig med enkla behov.

Asus VivoBook S14 laptop – kostar runt 6 000 kr.

Asus nya VivoBook är en datormodell som är lätt, endast 1,4 kg, med olika konfigurationer i olika prisklasser (från 5000-10 000). Den jag länkat här har AMD Ryzen 5 processor, 256 GB SSD-hårddisk och 4 GB RAM.

Asus Zenbook Flip – laptop med 14″ touchskärm – kostar runt 9 500 kr.

En annan modell från Asus med lite power är ZenBook. Den har en flip-bar touchskärm och modellen jag länkat ovan kommer med AMD R5-processor, 512 SSD disk och 16 GB RAM.

Förslag Mac

13″ MacBook Air ◉ (äldre generationen) – kostar runt 10 000 kr.

macbook air

På MacBook-sidan så är MacBook Air en beprövad modell för så väl studenter som den ”vanliga” användaren. Bästa pris får du om du hittar en modell av den äldre generationen, alternativt kollar på andrahandsmarknaden.

13,3″ MacBook Air Retina ◉ (nya modellen) – kostar runt 14 000 kr

Har du lite mer budget och vill framtidssäkra med en nyare modell så är det Apples senaste MacBook Air Retina som gäller. Det är en superslimmad dator (väger endast 1,3 kg) med riktig premiumkänsla, superfinskärm och lång batteritid.

Foton, bildredigering, grafisk design och bloggande

Om du vill hantera mycket foton på din dator och redigera dessa – t.ex. om du är en stor hobbyfotograf eller bloggare – så vill du ha en lite kraftfullare dator med bra RAM-minne och lite mer hårddiskutrymme. Samtidigt är såklart mobilitet en faktor.

Kolla efter en dator med:

 • 13-17 tumsskärm
 • Minst 8 GB RAM-minne
 • Intelcore i5 eller i7-processor (eller motsvarande)
 • SSD-hårddisk på minst 256 GB
 • Bra, högupplöst skärm med bra färgåtergivning

Prisklass: 7000 – 14 000 kr

Förslag PC

Jag tycker det var jättesvårt att hitta en PC som hade ”allt” i den här klassen – rätt specs och bra reviews. Har du lite mer pengar kan du titta på gaming-datorer eftersom de också prioriterar prestanda, bra skärm m.m. Det viktigaste att hålla koll på där är ju vikten – så det inte drar iväg allt för mycket. Några modeller jag sneglat på är iallafall:

HP Envy 13″ (2019)  – kostar från 10 000 kr.

Detta är en slimmad, portabel datorn med bra skärm, USB-uttag, minneskortläsare, HDMI, intel core i5-processor, 8GB RAM och 256 GB SSD-hårddisk. Det här är den billigare varianten i HP Envy-serien.

Jag har testat denna i guldvarianten som är väldigt snygg! Datorn klarar det mesta och är dessutom lätt att ta med.

Dell XPS 13 tum (2019) – kostar från cirka 12 000 kr

Dells nya XPS 13″ är lätt (under 1,5 kg) och är den minsta 13-tumsdatorn du kan köpa eftersom den har en väldigt slimmad kant runt skärmen.

Datorn finns i många olika konfigurationer men jag skulle rekommendera den med 8 eller 16 GB RAM-minne, 256 GB hårddisk och i5 eller i7 processor.

Här kan du läsa min recension om modellen från förra året. Då var jag väldigt kritiskt till konstiga placeringen av webcameran (i skärmens nederkant) – webcameran är flyttad på den nya modellen! Så nu är den i överkant precis som sig bör.

Obs! Nya XPS 13 har bara USB-C (thunderbolt) portar, så om du har tillbehör du kopplar med ”vanlig” (äldre) USB behöver du en adapter. Denna modell har minneskortsläsare för microSD (alltså det mindre minneskortet som t.ex. används i en del små drönare och actionkameror).

(Jag har denna dator fast i versionen med 15″ skärm som är lite tyngre och större – den har fler portar)

Förslag Mac:

Nya MacBook Air Retina 13″ med 256 GB hårddisk ◉ – kostar från 16 800 kr.

Det är svårt att köpa en ny Mac i det här segmentet om du inte har en väl tilltagen budget (eller kollar på andrahandsmarknaden). Min rekommendation om du ska köpa en ny är den nya MacBook Air, versionen med 256 GB hårddisk. Det är en fantastisk liten dator med superskarp Retina-display, lång batteritid, snygg design och lätt att ta med.

Tyvärr har den bara i5-processor och 8 GB i RAM, om du vill uppgradera något av detta drar det snabbt iväg i pris.

Obs! Denna modell (liksom alla nya Mac-modeller) har endast två USB-C (thunderbolt) portar. Den har ingen minneskortsläsare, vanlig USB, HDMI, displayport eller någonting. Så har du tillbehör du vill använda som inte funkar med USB-C behöver du köpa till en adapter. De brukar kosta rätt ordentligt så räkna med det i din budget.

Om du vill kolla begagnat leta efter MacBook Pro från sent 2015, se nedan?

Filmredigering till blogg eller Youtube-kanal

Om du inte bara ska hålla på med bilder utan även redigera filmklipp för din blogg eller Youtube-kanal så kan du vilja uppgradera och investera i lite bättre RAM-minne och större hårddisk. Antagligen vill du dock fortfarande ha en relativt lätt dator med lång batteritid för att vara mobil?

Ett bra tips, som jag har hemma hos mig, är att köpa en bra laptop och sedan även investera i en stor skärm att ha hemma på skrivbordet som du kan docka datorn med när du är hemma och ska redigera – då får du det bästa av två världar så att säga.

Kolla efter en dator med:

 • 13-17 tumsskärm
 • 8-16 GB RAM-minne
 • Intelcore i7-processor (eller motsvarande)
 • SSD-hårddisk på minst 256 GB
 • Bra, högupplöst skärm med bra färgåtergivning

Prisklass: 10 000 – 30 000 kr

Förslag PC

HP Spectre 13″ eller 15″ (2019) ◉ – kostar från 17 000 kr (beroende på konfiguration)

En stylish allt-i-ett dator med mycket kraft. Den finns både som 13″ och 15,6″ storlek. Datorn går att vika ihop bakåt så touch-skärmen kan användas som ritplatta.

HP riktar sig just till kreatörer med denna modell, framförallt dig som håller på med design och kanske även vill jobba i 3D.

Den billigaste konfigurationen av 13″ har i7-processor, 16 GB i RAM och 512 GB hårddisk, så det är mycket dator för pengarna.

Obs! På 13″-versionen får du endast USB-C (thunderbolt) uttag, samt microSD-kortsläsare (den mindre typen av minneskort) samt hörlursuttag.

På 15″-versionen får du utöver hörlursuttag och USB-C-uttag ett ”vanligt” (äldre) USB-uttag och en HDMI-ingång.

Microsoft Surface Laptop 2 ◉ – kostar från 11 300 kr men upp mot 23 000 kr för konfigurationen du kanske borde kika på.

Detta är Microsofts Mac-utmanare med riktigt tunn, snygg och stilren design. Den har ett filt-material på insidan som gör att designen känns unik!

Om du väljer en konfiguration med i7 processor, 16 GB i RAM och 512 GB i hårddisk landar priset på 23 000 kr.

Dell XPS 15 7590 (2019) – kostar från 18 000 kr

Dells nya XPS 15 7590 har fått fina recensioner och blivit en modell som youtubers och kreatörer gett fint betyg. Det är också den laptop jag själv valde att satsa på när jag köpte ny dator i år.

Den finns antingen med touch-skärm eller UltraHD OLED-skärm utan touch (det är den versionen jag har). Detta är ett kraftpaket med NVIDIA(R) GeForce(R) GTX 1650 minneskort med 4 GB dedikerat minne. Det innebär att den kan hantera tunga 3D-spel och kan rendera film och animation snabbt.

Om du väljer en version med 16 GB RAM, 512 GB hårddisk och i7 processor hamnar priset på 20 000-22 000 beroende på om du väljer touchskärmen eller ultraHD 4k skärmen (den är dyrast).

Razer Blade 15 ◉ – kostar från 18 000 kr och uppåt beroende på konfiguratio

Razer Blade 15 är en riktigt slimmad gamingdator som många jämför med Dell XPS 15. Den har riktigt bra prestanda och specs. Det finns många olika konfigurationer beroende på vilken budget du har.

Men en med i7 processor, 128 GB SSD och 1 TB HDD och 16 GB RAM kan du få för runt 19 000 kr.

Mac

Nya MacBook Pro 13″ ◉ – kostar från 16 900 kr beroende på vilka tillval du gör.

På den här nivån så kan du överväga att göra lite tillval t.ex. välja till en större hårddisk eller mer RAM-minne.

En version med i5-processor, 16 GB i RAM och 256 GB SSD-hårddisk kommer kosta dig 21 500 kr.

Vill du ha större skärm och gå upp till 15″-modellen snackar vi priser på minst 30 000 kr så det kanske inte är något för privatkunden utan mer för dig som har företag och ska investera.

Obs! Nya MacBook Pro har inte vanliga USB-uttag och kommer därför kräva att du antingen har en hel del prylar (kamera m.m.) med trådlös överföring, USB-C-anslutning eller så får du skaffa adapter för att kunna använda gamla prylar.

Samtidigt, om du ska köpa nytt idag så vill du framtidssäkra. Allt fler kommer börja anpassa sig efter USB-C (som är porten som finns på nya MacBook) så med en ny MacBook Pro är du redo för framtiden.

Begagnad: MacBook Pro 13″ Retina (2015)

Detta är modellen jag haft och älskat i 4 år. Den har allt – 256GB SSD-hårddisk, retina-display, 8GB RAM (min är specad till 16GB), i5-processor, USB-uttag, HDMI och minneskortsläsare.

Så om du kan komma över denna modell någonstans så kan jag verkligen rekommendera den om det är Mac du vill ha men du vill slippa hålla koll på massa adaptrar samt om du har många prylar och grejer du använder med USB-koppling.

Spela spel

Om du letar efter den grymmaste speldatorn så finns det betydligt bättre sidor att råd-fråga än denna. Är du precis i början av din spelkarriär kan du kolla ”gaming”-kategorierna på webbutikernas sidor så finns det en hel del bra alternativ där från billigt till värsting.

köpa ny dator laptop mac eller pc

Men chromebooks, plattor och sånt då?

Ja det finns ju en uppsjö av datorer idag med touch-skärmar, avtagbara skärmar, Chrome-operativsystem och surfplattor som är så pass väl utrustade att de i princip kan ersätta en dator för en del konsumenter. Om du är i valet och kvalet att köpa en surfplatta eller laptop så finns det absolut en hel del alternativ därute – t.ex. Surface Pro eller nya iPad Pro.

köpa ny dator

Självklart kommer denna artikel att uppdateras allt eftersom dator-utbudet förändras och utvecklas (vilket det gör hela tiden så jag har nog precis gett liv åt ett litet inläggsmonster som kommer leva med mig för evig tid)!

Jag är säker på att ni har massor av bra och smart input och tips – så lämna dessa i kommentarerna nu direkt så hjälps vi åt att göra detta till den bästa och mest ultimata ”köp ny dator”-guiden i galaxen 👇

67 reaktioner på ”Stor guide: Tips när du ska köpa ny dator (2019)”

  1. Hej! Tack för en jättebra guide 🙂
   Kan du säga huvudskillnaderna mellan Windows och Chrome (vilket ska man välja)?
   Tack på förhand!

   1. Windows är ett mer öppet operativsystem där du kan installera fler program och appar. Chromebook är enklare och mer avskalat med färre funktioner och du blir lite mer inlåst i vilka appar som finns tillgängliga. Men om du bara ska använda datorn för vanliga saker som att surfa och skriva, och särskilt om du använder många Google-tjänster som Gmail, Google Drive etc, så kan en Chromebook funka fint (och vara prisvärt). Vill du ha lite mer frihet och alternativ är Windows bättre. Hoppas det svaret hjälper dig på vägen!

 1. Oh, så matigt och bra Elin – som alltid. Snyggt jobbat! 🙂 Jag har preciiiis beställt en ny Mac (<3) som jag får när jag åker till Göteborg över nyår. Så förväntansfull då min gamla (sedan mitten på 2012) nu inte längre överlever utan strömkabel 😉 Men EN fundering – det där med att air:en har bättre batteritid än pro:en, hur kommer det sig? Eller är det något de specificerar själva att det bara är så?
  Jag har haft en air i alla år nu men går över till pro då den blivit så lätt och för att kunna köra fler/tyngre program samtidigt 🙂 Det där med nya portar får nog bli en vanegrej att komma in i….

 2. Hej Elin! Vilken rolig blogg du har!!! Tack för rolig o bra läsning. =)
  Jag har en fråga till dig. Vad tycker du om 2-in-1? Med pekskärm. Är de lika hållbara som ”vanliga”? (Tänker att fler finesser kan göra grejer mer benägna att gå sönder, typ ”tolv-växlad-cykel”.
  Ska precis köpa ny bärbar dator och har kollat dina tips. Har letat efter någon i din första kategori ”Plugg/jobb: surfa, skriva och kolla film”. Pc eftersom jag har en ny android Fairphone. Behöver lätt, tålig, snabb och med bra ljud o bild för film/tv-tittande. Skriver MYCKET, flera timmar/dag. Har den med i väskan o använder i undervisning m projektor i klassrummet.
  Har du ngra tips? Och är det bra att köpa en 2-in-1 tycker du? Bästa hälsningar från Moa

  1. Hej Moa!! Tack snälla!
   Jag tycker att man ska ha en väldigt tydlig bild av varför man vill ha en 2-i-1. För det blir liksom lite som att en 2-i-1 dator försöker vara lite för mycket och därför blir lite sämre på båda. Inte lika bekväm och portabel som en surfplatta, inte lika bra specs och prestanda som en laptop i motsvarande prisklass.
   Men om man t.ex. gillar att använda pekskräm och gör det mycket, eller ritar på skärmen med en penna, eller gärna kopplar loss skrivbordet och använder den som en surfplatta så är det ju super. Många 2-i-1, särskilt Surface Pro-serien, har ändå fått bra recensioner.
   Gå till en elektronikbutik och känn lite på olika modeller. Finns många bra som skulle funka för det du beskriver! Sen när du hittat en du gillar kan du skriva ned namnet på den och gå hem och kolla igenom specsen (och jämföra med min guide), läsa lite recensioner och sådär innan du slår till.
   Stort lycka till!

 3. Jäklar vilken bra guide! Och känns tryggt att jag valt rätt dator för mina ändamål 😉 Dock blev det inte jättedyrt för mig att byta batteri för min MacBook Air även om allt är relativt.

 4. Trillade in här.
  Jag jagar information. Jag vill ha en dator/något som fungerar att bokföra i, Strimma film/musik, som inte åldras för fort, lätt/smidig att ta med, till en vettig peng.
  Har lite fastnat för 1-i-2. Vet inte om det skulle fungera. Jag har haft en Ipoh är inte sugen på en sådan i gen.
  Mycket av det jag vill Göra kan jag göra i min Samsung 6.
  Så har du något råd så tar jag tacksamt i mot det.

  1. En 2-i-1 variant i prisklassen 5-7000 skulle funka fint. För att den inte ska åldras fort är det bra att ”framtidssäkra” med t.ex. lite mer RAM än då behöver, bättre processor och fundera lite kring portar. USB-C kan vara bra att ha för framtiden, till exempel.

 5. Det finns visst datorer med 2 diskar alltså hdd och ssd vad tycker du om dessa? Skulle passa mej som behöver stor disk och en snabb disk

   1. Är det något som du rekomenderar om man har mycket bilder och filmer och vill även ha en ssd disk? Hur fungerar dessa ?

    1. Ja absolut! Då startar datorn snabbt och blir mindre seg tack vare ssd, där operativsystemet brukar vara installerat. Sen kan du lagra filer etc på hdd-disken. Det är ju som att ha en extern hårddisk fast inbyggt i datorn. Det ligger som en separat hårddisk i systemet liksom.

 6. Hej!
  Ska köpa en MacBook Pro 13tum ssd 128gb. Jag vill dock göra en uppgradering på antingen RAM-minnet eller processorn, alltså från 8gb till 16gb, eller 2,3gz i5 till 2,5gz i7. Förstår att de ändå går lite hand i hand men att välja båda skulle bli en rejäl slant. Jag kommer använda datorn till bland annat vanliga program som excel och word till lite mer redigeringsprogram samt även kunna streama en del och även lite programmering. Utifrån det, vad rekommenderar du att jag skulle uppgradera om jag var tvungen att välja en av de uppgraderingarna?
  Tack på förhand!

  1. Hej Benjamin! När jag köpte min MacBook Pro 2015 valde jag att uppgradera till 16GB i minne för att framförallt bild/filmredigeringsprogrammen skulle flyta lite bättre. Minnet spelar ju också in i hur bra det funkar att göra mycket samtidigt.
   Så jag tror du kommer ha mer glädje av utökat RAM jämfört med processorn.
   Lycka till med nya datorn!! 😀
   /Elin

 7. Jag har en desktop redan, ett hemmabygge som min sambo gjort, men ska nu börja plugga och tittar efter en laptop som jag kan bära med mig lite överallt och då kom jag på att jag ju sett att du skrivit en guide! Perfekt, så pedagogiskt skrivet så att vi som inte är så tekniskt bevandrade kan få känna oss lite in control när det kommer till dataköp. Så fort sambon kommer hem ska jag glänsa lite med mina nyvunna kunskaper. Tack!

 8. Bra översiktlig info inför ett dataköp av en burk. Är inte insatt av datorer så mycket längre och inte med dem nya typerna som surfplatta, MacBook , Ultraportabla datorer eftersom data området utvecklar sig enormt snabbt. Men de har samma konstruktion i princip som en vanlig dator om inte det är en GPU, som jag förstår det.
  Det jag tycker du kunnat ha vågat nämnt är att ex ”Desto högre klockfrekvens hos CPU desto bättre är den”, mer tydligt.
  och att ha flera kärnor är bra men det spelar roll vad för hastigheter varje individuell kärna har dvs klockfrekvens
  Alla Andra som undrar vad CPU står för är CPU=Central Processing Unit eller på svenska centralprocessorn eller huvudprocessorn i en dator alltså.
  Men annars väldigt bra info för den som tänker köpa en dator.
  Nu kommer min fråga, jag ska börja studera till ingenjör snart, vi har en del kurser i 3D-CAD och säkert andra konstruktions miljöer och det är samt mycket skrivande, vilket gör att jag behöver en bärbar dator (laptop), i alle fall jag kikade lite på PC,Mac, ultraportabel och gaming datorer. Min slutsats är att en Gaming dator verka de bästa eftersom man får hög prestanda hos komponenterna för pengarna, och klarar av 3D miljö bra, nackdelen är vikten eftersom jag såg vissa vägde runt om kring 2 kg eller lite mer.
  Vad är annars din rekommendation? Jag skall ha den i 3 år minst.
  Mvh/Manne

  1. Tack Manne!
   Det låter som att du tänkt igenom ditt köp väldigt mycket så har inte så mycket mer rekommendation att komma med.
   Precis som du påpekar så väger ofta gaminglaptops lite mer så det är väl där den största avvägningen ligger för dig. Man måste ju alltid göra olika kompromisser beroende på vad man tycker är viktigast.
   Lycka till!

 9. Pingback: SEO-tips för din blogg – så sökmotoroptimerar du dina inlägg - Teknifik

 10. Hej Elin!
  Tack för fantastisk guide (och blogg)! Passar perfekt nu när jag lämnar det ”trygga fast anställning med jobbdator”-livet för att göra något helt annat, ska för första gången på mer än 10 år köpa egen dator.
  Jag undrar när den här guiden uppdaterades sist och om det kanske är någon ny uppdatering på gång?
  Hälsningar Åsa

  1. Hej Åsa!
   Ja det luriga med det här inlägget är att uppdatera med nya modeller eftersom det ändras hela tiden.
   Men riktlinjerna stämmer fortfarande så dom kan man använda för att söka modeller själv enligt check-listan i början.
   Ska försöka uppdatera länkarna snart igen. 🙂

 11. Pingback: Bärbar Dator 17 Tum Hp – RHUTHUN

 12. Hej Elin!
  Sitter med en MacBook Pro 13” från 2012 som nu börjar tacka för sig. Har precis börjar plugga och det kommer därför bli en hel del redigering och programmering samt skrivande såklart. Även lite filmtittande och vanligt surfande . Vad skulle du rekommendera för dator? Pendlare också kanske ska tilläggas så den får gärna vara smidig att ta med sig!:)
  Tack för en bra blogg!
  //Sofia

  1. Hej Sofia!
   Jag tycker du ska titta på nya MacBook Air alt basmodellen av MacBook Pro. De är rätt snarlika i pris så handlar mer om småsaker vilken du vill gå på där. Som vikt och formfaktor.
   Om du inte vill börja snegla på PC förstås 🙂

 13. Hej Elin!
  Tack för en jättebra guide! Det är verkligen guld med en sån här guide när man som jag inte är så insatt i detta ämne.
  Jag har (trots mina bristande kunskaper inom just datorer) bestämt mig för att plugga till webbutvecklare och kommer programmera en hel del. Jag behöver köpa en ny dator och vill gärna ha en som passar bra för just programmering och webbutveckling. Har du några tips åt mig och förslag på vad som skulle kunna funka? Jag har aldrig tidigare använt Mac men är lite nyfiken på en sådan, men de ligger ju lite högre i pris har jag förstått.
  Jag har i mitt nuvarande arbete en HP ProBook (tror den heter så) och jag gillar den skarpt, men jag vet inte om en sådan lämpar sig för det jag ska göra.
  Tar tacksamt emot alla tips jag kan få. Tack på förhand!
  Med vänliga Hälsningar, Elin

  1. För webbutveckling och programmering funkar dom flesta laptops, beroende på avancerade grejer du ska köra såklart. Jag tycker du ska satsa på en med en skärm och ett tangentbord du gillar (testa i affären) och framtidssäkra genom att köpa lite höre prestanda än du kanske egentligen behöver (i5-i7 processor, 8-16GB ram och minst 256 GB hårddisk). Mac eller PC spelar ingen roll för programmering egentligen – men många gillar ju Mac för designen och att man gillar operativsystemet. Det är en smaksak!
   Sen eftersom du ska plugga skulle jag satsa på en dator som är lätt och portabel eftersom du kommer bära runt på den mycket.

 14. Hej,
  det här är en mycket bra guide för den som ska köpa dator!
  Väl strukturerad och lättläst.
  Bästa hälsningar Jonas

 15. Toppenbra! Ska köpa dator själv för första gången eftersom jag startar eget, nu vet jag vad jag ska titta efter i specen.
  Varmt tack för tydliga förklaringar kring de olika komponenterna.
  /A-J

  1. Vad kul att höra, A-J! Tack snälla och jättekul att du startar eget. ?Kommer komma mycket techtips för företagare på bloggen och i min mailklubb under 2019 eftersom jag skriver en bok på ämnet ”starta och driva eget” (släpps september) så hoppas du fortsätter hänga med mig här! Ha det fint ?

 16. Jag sitter och jobbar på min HP Envy, som jag köpte i fjol efter att ha läst bland annat din guide och ville bara säga hej och tack – den fungerar fint i min verksamhet som konstnär! En sak bara, som andra som letar efter en bra laptop för bildredigering kan behöva känna till, är att den var rätt konstigt kalibrerad när jag köpte den, den hade ett rejält grönstick i färgerna. Men med lite googling var det enkelt att åtgärda.
  Tack för en himla bra blogg. Det är numera alltid hit jag går först när jag har något tekniskt bryderi.
  Ha en bra dag!

  1. Åh vad kul att höra!!! Och bra tips angående färgkalibreringen. ?Jag har också haft det problemet på en tidigare mac där det jag skapade i datorn och hur det såg ut på andra skärmar eller i utskrift skilde sig markant. Då lärde jag mig det där med att man kan behöva kalibrera skärmen. Google är en bra vän. ?

 17. Pingback: Stor guide: Tekniktips till den smarta studenten - Teknifik

 18. Hej!
  Tycker att det här en ypperligt bra guide för att hitta vad jag behöver och vad jag ska kolla på nu när jag köpte ny dator. Ville bara slänga in ett litet tips om hemsidan Inrego som säljer företagsdatorer i andrahand, dvs bra prestanda till bra pris! De flesta företag byter ju ändå ut allas datorer efter 1-3år, så vissa är i princip som nya. Kan vara bra om man behöver en dator men inte vill köpa en helt ny, precis som du rekommenderade 🙂

 19. Hej!
  Tack för en superbra guide!
  Jag är i köpartankar och såg att du rekommenderade MacBook PRO (2013). Jag har hittat en sådan men 2017 som är något begagnad. Är det stor skillnad på årsmodellerna? Jag ska ha den till foto och film redigering förutom vanlig mejl, chat, surf.
  Den har 16 mb RAM och 512 gb Ssd
  Vad tycker du om den?

  1. MacBook Pro 2017 är också en bra dator, det viktiga att vara medveten om den är då att den saknar vanliga USB-portar. Den har enbart USB-C. Så då kan du behöva köpa en adapter för att använda tillbehör. 16GB ram och 512 GB hårddisk är jättebra! Mycket bra för foto- och filmredigering. ???

 20. EVALOTT STENSTVEDT

  Tusen tack för super bra info!
  Verkligen bra i denna djungel av datorer!
  Den har hjälpt mig att välja dator nu!
  Mvh Evalott

 21. Väldig bra info Ellin!
  Jag vill köpa en dator som jag kan använda den i skolan och även på arbetet när man har läst klart.
  Jag funderar på att köpa en dator som kan klara av tunga program som CAD, mathlab osv.
  Har du nå tips eller förslag som du kan ge mig?
  Min kompis som läser IT rekommenderar några märke som ASUS och Lenova.
  Mvh Yas

  1. ASUS har många bra modeller för den typen av uppgifter. Själv använder jag en Dell XPS 15 som man kan speca upp med mycket prestanda! 👍 Kolla upp vad som är viktigast när det gäller prestanda för programmen du vill använda och börja din research där 👊

 22. Tack för mängden av bra information!
  Jag har sökt runt efter en billig student laptop att köpa och kom över någon ny webbsida orpose.se där man kunde välja vad man skulle ha den till. Sidan hjälpte enormt mycket, tänkte jag kunde tipsa dig om den!

  1. Haha, rolig du är Emil! ”Kom över”… du är ju ägare av Orpose Group AB 😂 Man får såklart gärna tipsa om en bra sida, också om man driver den själv, men det är ju sjysst mot mig kan jag tycka att vara ärlig med att det är sin egen sida man vill få in. Gissar att det kanske ligger en SEO-tanke bakom? Hur som, du la ju inte till någon länk i din kommentar så jag kommer låta dig hållas. 😉

 23. MITT VARMASTE TACK FÖR EN JÄTTEBRA GUIDE!!!
  Jag har en fråga som jag hoppas att du har tid och möjlighet att svara på:
  Vilken av dessa två snarlika (om jag lärt mig rätt av din guide) datorer skulle du välja att köpa för dagliga cykelturer fram och tillbaka till universitet. Datorn ska främst användas för studier, föreläsningsanteckningar, skolarbete (så batteritid är mycket viktigt).
  Dator 1:
  https://www.netonnet.se/art/dator-surfplatta/laptop/laptop-14-16-tum/hp-notebook-15-dw0019no/1009136.8908/
  Dator 2:
  https://www.netonnet.se/art/dator-surfplatta/laptop/laptop-14-16-tum/lenovo-ideapad-s540-14api-81nh009dmx/1010868.8908/

 24. Tack för en jättebra guide!
  Står inför att köpa en bärbar med extern skärm. Hur ska jag tänka då? Måste datorns skärm ha samma prestanda som den externa skärmen? Kan jag tex köpa en extern skärm med 4k och datorn inte har det . Om jag vet att jag ska ha extern skärm ofta så funderar jag på om man kan köpa lite billigare dator men bättre extern skärm. Hoppas du förstår vad jag menar.
  Vänliga hälsningar Marcus

 25. Pingback: Köpa ny dator, surfplatta eller mobil - Ett forum för oss 65+ på Internet

 26. Pingback: Vad Kostar Det Att Bygga En Dator? - Snickeri

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering