Recension: Dell XPS 13 (2018 års modell) – världens minsta 13-tums laptop Datorn för dig som gillar Windows och vill ha en riktigt liten, men ändå kraftfull, dator.

TL;DR

Dells modell XPS 13 kallas av företaget själva för “världens minsta 13 tums laptop” eftersom den genom att ha minimalt med kanter runt skärmen lyckas få in en 13 tums i en dator som mer liknar en 11 tums i storleken.

Kostar från ca 14 500 kr.

Plus

Kraftfull dator i slimmad och snygg design. Bra batteritid.

Minus

Få portar och väldigt märkligt placerad webbkamera.

Design och första intryck

Dell XPS 13 som modell har funnits länge. Detta är 2018 års utgåva och den har absolut mycket att komma med. Utsidan är i grå aluminium, vilket absolut ger en premiumkänsla. Insidan har en svart, gummiaktig yta.

Kanten runt skärmen är minimal, vilket är det som gör att datorn kan vara så liten samtidigt som den har en 13,3″ skärm.

Datorn har tre USB-C portar, varav två är thunderbolt. Dessa kan användas för laddning, dataöverföring, koppla in extern skärm (en av portarna är DisplayPort) m.m. Datorn har även en knapp som du ser på bilden ovan för batteriindikator, vilket jag tycker är najs. Den har även hörlursuttag.

Det finns en kortläsare för micro-SD, vilket jag tycker är ett lite märkligt val. Jag hade föredragit vanligt SD-kort, eftersom det är standard i de flesta kameror.

Datorn är väldigt tunn och lätt vilket är en stor fördel för den som vill vara portabel. I den billigaste konfigurationen får man 8GB i ram, 256 GB SSD hårddisk och intel core i7-processor. Så det är en dator med bra prestanda för grafisk design eller bild/video-redigering.

Användarupplevelse

Jag måste säga att det finns mycket att gilla med den här datorn. Tangentbordet var väldigt trevligt att skriva på (viktig grej för mig som skriver mycket). Skärmen skarp och fin. Jag testade “värstingmodellen” med 16 GB i RAM och 512 GB SSD hårddisk.

För att testa prestandan så installerade jag under påskledigheten Sims 4 och spelade massor. Det är ett väldigt krävande spel som denna lilla dator ändå klarade bra – dock så snurrade fläkten på högvarv då datorn blev väldigt varm.

Så det är inte riktigt en gamingdator detta men den klarar absolut att leverera även när man pressar den till sin gräns. Snyggt!

Det absolut konstigaste och sämsta med denna dator är placeringen av webbkameran. Om du tittar på bilden ovan så ser du kameran precis under Dell-loggan i nederdelen av skärmen. Alltså.. what?!? Redan med kameran ovanför skärmen på laptops hamnar man i ett osmickrande grodperspektiv men detta är fasen extremt! Kan inte tänka mig någon situation där jag skulle använda denna webbkamera då den liksom filmar rakt upp i ens näsa? Helt värdelöst.

Batteritid

Med en så här slimmad design får det såklart inte plats något jättebatteri men jag upplevde batteritiden som bra för de begränsade test jag gjorde. Jag har läst andra som testat som fått ut runt 11-13 timmar i vanlig användning, vilket jag tycker är riktigt bra.

Vem passar den här datorn för?

Den här datorn är ett jättebra alternativ för den som prioriterar att ha en liten, lätt och portabel dator men föredrar PC framför Mac. Om du t.ex. är bloggare, influencer, student eller egenföretagare som reser runt mycket är denna dator absolut en kandidat.

Men du måste vara beredd på att använda en del adaptrar om du inte ställt om till USB-C. Du får inte heller vara någon flitig webcam användare. Glöm Skype-möten med denna dator om du inte vill se ut som världens märkligaste människa alternativt sitta på golvet med datorn på bordet.

Slutgiltigt betyg

Det finns mycket att gilla med denna dator och jag är väldigt nöjd med hur den presterade. Designen var fin och rejäl. Tangentbordet och touchpadden trevliga att använda. Avdrag för den märkliga placeringen av webbkameran samt valet av portar.

Dell XPS 13 får 3 av 5 teknifikmedaljer.

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

1

Har innehåll jag skapat lärt dig något nytt, inspirerat dig eller löst något av dina teknikproblem?

På medlemsplattformen Patreon kan du stötta mitt arbete genom att bli månadsgivare så jag kan fortsätta skapa innehåll som det här. Där finns även medlemsskapet Teknifik Academy där du får live-webinars varje månad, TechSupport och mycket mer!

Teknifiks Mailkubb

Du kan också helt gratis skriva upp dig på min mailklubb. Då får du mitt mailutskick direkt i inkorgen någon gång i månaden med tekniktips, guider och uppdateringar om vad jag jobbar på.

(Visited 273 times, 1 visits today)

3 kommentarer

 1. Daniel Haaf 19 maj, 2018 at 09:47

  Hela hysterin kring att göra bärbara datorer tunnare är något jag inte förstår. Det är en utveckling som är bakåtsträvande idag eftersom tillverkarna tvingas kompromissa med antalet kontakter och portar på datorerna. Du har tre USB-C-portar på din Dell, jag har bara två på min Macbook Pro 13 från 2017.

  Det är så begränsande att jag hellre hade behållt min gamla Macbook Pro 13 från 2015. Inte bara för att jag föredrar den magnetiska MagSafe-strömkontakten, USB-A-portarna och SD-kortläsaren i gamla modellen; den nya modellen blir dessutom mycket snabbare varm och låter därför mer med sin fläkt.

  Med två skärmar, laddningskabel och minneskortsläsare behöver jag tre (!) adaptrar till den här datorn!

  Precis som du skriver jag väldigt mycket, och med lite vana fungerar fjärilsbrytarna i Macbook Pro helt okej, om än med något för kort nedslag för min smak.

  Hur skulle du beskriva känslan i tangenterna på din Dell jämfört med andra modeller du arbetat med?

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 19 maj, 2018 at 14:34

   Jag tyckte känslan i tangenterna på denna var ganska lik min MacBook pro 13 från 2015 (som jag aldrig vill byta bort pga som du säger – så bra portar!!!).

   Reply
 2. Pingback: Stor guide: Tips när du ska köpa ny dator (2019) - Teknifik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *