Så här använder du de nya funktionerna i iMessage på iOS 10

imessage iOS 10 nya funktioner
Med den senaste uppdateringen av iPhones operativsystem till iOS 10 så kom en ordentlig uppdatering till meddelandeappen iMessage. Uppdateringen går i linje med många andra chatappar och en hel del av funktionerna känns igen från t.ex. Facebook Messenger.
All den här nya funktionaliteten gör samtidigt appen mer komplex och svårare att navigera – därför tänkte jag i den här guiden gå igenom hur du använder de nya funktionerna i iMessage.
Om du vill se en del av de här funktionerna i en video plus veta mer om vad som är nytt i iOS 10 kolla mitt inlägg ”Video: vad är nytt i iOs10-uppdateringen till iPhone
nya-funktioner-imessage

Fyra knappar – vad är vad?

Det första du lägger märke till är att vi nu har fyra knappar att välja på i meddelandeappen (de fälls ut med den lilla > knappen). Dessa betyder: Bilder, digital touch och appar. Den runda knappen med en pil är ”Skicka”-knappen.

Skicka meddelanden med effekter

En av nyheterna i nya iMessage appen med iOS 10 är att man kan skicka meddelanden med effekter. Det här är nog den funktionen jag tror folk kommer använda mest förutom dekaler och giffar.
Du gör helt enkelt så att när du skrivit klart ditt meddelande så håller du in på skicka-knappen och då får du alternativen att välja mellan ”Bubbla”-effekter samt ”Skärm”-effekter. Effekterna spelas upp när mottagaren kollar på meddelandet.
nya-funktioner-imessage-10
När du väljer att skicka ett meddelande eller en bild med ”osynligt bläck” så är meddelandet först suddigt och grynigt tills man rör över meddelandet med fingret då framträder det. Ganska kul effekt!
osynligt-black-bilder

Reagera på meddelanden

Nu ska vi inte bara ”reagera” på Facebook-inlägg eller Instagram-bilder med hjärtan och upptummar. Nu kan vi även göra det på meddelanden på iMessage. Bara klicka och håll på ett meddelande för att reagera.
nya-funktioner-imessage-11

Rita på bilder

nya-funktioner-imessage2
När du väljer kameran så kan du dels snabbt ta bilder att skicka eller välja dina senaste. Om du trycker på den grå listen på vänster sida med en liten <-symbol kan du komma åt Kameran i fullt format samt hela ditt bildbibliotek. Genom att svepa åt högre kan du se fler av dina bilder.
Om du drar och släpper en bild eller snabbt slänger iväg den mot meddelandefönstret så skickas den direkt. Om du trycker på den så läggs den till i meddelanden men har inte skickats än.
nya-funktioner-imessage-3
Om du då trycker på den och sen trycker på märkning så kan du rita på, skriva eller zooma in på delar av bilden.
nya-funktioner-imessage-4

Digital touch – hjärtslag, rita, skriva och så vidare

Den här funktionen utvecklades från början åt Apple Watch där man inte har ett tangentbord men har nu förts över även till iMessage. Här skickar du en liten animation. Antingen av något du ritar/skriver eller t.ex. dina hjärtslag. De ”spelas upp” för den som tar emot meddelandet.
Helt ärligt ser jag inte riktigt poängen med den här funktionen. Det är väl tänkt att vara lite mer intimt men jag har svårt att se att jag kommer använda det supermycket.
nya funktioner imessage digital touch
När du ritar så får du själv trycka på ”Skicka” knappen när du är klar och du har möjligheten att ta bort med krysset. Men när du skickar hjärtslag, eldklot eller pussar så skickas de direkt när du trycker vilket jag tycker är lite störigt. Så var försiktig när du testar de här funktionerna så du inte råkar spamma någon med tusen pussar. ?

Skriv förhand

Om du inte har låst skärmriktningen (alltså så den vänder sig beroende på om du har mobilen i vertikalt eller horisontellt läge) så kan du få fram en vit yta där du kan skriva förhand med en ”bläckpenna” typ. Det finns även en massa förskrivna ord du kan använda. Men då måste du ha telefonen i liggande läget.
nya-funktioner-imessage-6 nya-funktioner-imessage-7

Skicka dekaler, gifar eller låten du lyssnar på

En stor grej som Apple inför nu är att fler appar ska agera inuti iMessage-appen och tillföra massor av nya funktioner. Det här öppnar upp för massor av nya sätt för företag att tjäna pengar genom att sälja dekal-packet (eller stickers-paket) och andra funktioner.
Det är också tydligt att Apple vill att vi ska göra allt mer inifrån vår meddelandeapp. Här har Ola Andersson skrivit en intressant analys av den här trenden.
Du kan svepa åt höger för att komma åt tillgängliga appar för iMessage eller trycka på knappen för att lägga till fler nya! Ett tips är till exempel att lägga till Gif Keyboard så kan du söka och skicka gifar.
nya-funktioner-imessage-8 nya-funktioner-imessage-9

Vad händer om du skickar till någon som inte har uppdaterat till iOS 10?

Ja, tyvärr så funkar ju bara alla de här spexiga nya effekterna om den du skickar till också har en iPhone som är uppdaterad till iOS 10. Annars så står det bara ”Elin skickade ett meddelande med osynligt bläck” eller liknande. Inte så spexigt.
Det här är väl en av de stora nackdelarna med iMessage i jämförelse med t.ex. Facebook Messenger där alla har samma funktioner oavsett mobil eller operativssystem.

Det ska bli spännande att se vilka saker man kommer använda och vilka som kommer kännas helt onödiga. Vad tror du? ?☺️

38 reaktioner på ”Så här använder du de nya funktionerna i iMessage på iOS 10”

 1. Hej, tack för fin guide! Jag har inte laddat ner tian än, brukar vänta nån vecka så att buggar och liknande hinner upptäckas och fixas innan.
  Men jag har en fråga (ursäkta men den låter kanske jättedum!) men den här iMessage-grejen. Kommer den ersätta själva meddelande-appen, alltså den som kommer med telefonen och som man skickar sms och mms genom? Eller är det ännu en meddelandeapp, utöver den vanliga? Eller fanns det redan innan en app som heter iMessage, utöver meddelande-appen, som jag inte känt till och som de nu utvecklad vidare? Tack på förhand!

  1. Hej Hanna! Det är ofta en klok approach. Om man inte är dödsnyfiken som jag hehe.
   iMessage är den inbyggda sms-appen i iPhone, eller en del av den kan man säga. Eftersom det är den delen av appen som skickar meddelanden mellan apple-enheter (iPhones, iPad, macdatorer) över internet/datatrafik. De meddelandebubblorna som blir blå när man smsar någon.
   Så alla de här fancy funktionerna (eller de flesta av dem iallafall) kommer inte att funka när du skickar vanliga sms till t ex personer med Android-telefoner.
   Fattar att detta är fett förvirrande! Men alla som har en iPhone får alla de här funktionerna automatiskt i sin vanliga sms-app, ja.

 2. Haha alltså har verkligen noll intresse att göra mer än att bara skicka text eller någon bild ibland (gör det ytterst motvilligt tbh)men blev ändå pepp av din guide. Du får allt som rör teknik att verka så roligt 🙂

 3. Hej
  Tack för dina tips men jag hittar inte funktionerna osynligt bläck eller ballongerna. JAg har ritgrejorna och det men är det någon man måste hämta från app store?
  Tack på förhand

  1. Finns inte här heller. Kan skicka hjärtan men inga full screen effekter fungerar. Hålla in länge på skickaknappen fungerar inte på min iPhone se Och fungerade inte på min iPhone 6 plus heller. IOS 10.0.1

 4. Pingback: Teknifik-tips om iMessage i iOS 10 | MariaYogini

 5. Jag kan inte längre skriva dvs jag får inte längre upp den vita skrivsidan när jag vickar på mobilen på nån av mina mobiler eller iPad. Hur får jag tillbaka funktionen?

 6. Intressant läsning – jag lärde mig minsann något nytt! 😉 Men… Att hålla inne skicka-knappen fungerar inte för mig, så märkligt. Vet du vad det kan bero på? Har ny iphone sen förra veckan så den är uppdaterad till iOS 10 automatiskt i alla fall.

 7. Pingback: Nya blogg- & instagramfavoriter. - Jennifer Sandström

 8. Varför blir vissa ord i texten röda i vissa meddelanden jag skriver? Kan vara 2-3 ord i en text. Skrev ”bi” ordet blev rött och när jag tryckte på det blev det en bild av ett bi. Har inte lyckats upprepa det.

  1. Ja det är en funktion där den visar ord som den ja förvandla till emojis! Orden som blir orange kan man alltså trycka på för att förvandla till emojis. Prova ”hjärta” t ex eller ”puss”.
   En sak som är bra med den funktionen är att man kan använda text för att söka efter en emoji. Om du vill ha ett hjärta t ex kan kan du skriva hjärta och trycka på den orange texten istället för att söka i emoji-menyn. I övrigt tycker jag det är en lite sådär funktion. Jag vill sällan byta ut ord mot emojis men men 🙂

 9. Ingrid vestlund

  Det går inte att få bort funktionerna även fast vi vänt på luren. Vill inte å yrkets vägnar skicka massa effekter

   1. Förstår att det blev oklart. Vi vill inte ha funktionen med effekter som alternativ när vi ska skicka sms, bara skicka vanliga sms.
    Har inte lyckats komma ur effekterna ( smällar, högljutt ballonger etc) när vi råkat hamna där.

    1. Okej! När du är inne i effekt fönstret så blir skicka-knappen som du tryckte på för att hamna där ett X/kryss. Klicka där för att komma ur effekterna. För att skicka vanligt trycker du en snabb gång på skickaknappen bara. Det är när du håller in på skickaknappen du kommer till effekterna.

 10. Hej! Tack för en bra blogg! Äntligen något användbart 🙂
  Har en iphone 7, är uppgraderad med iOS 11.0.3.
  Jag vill skicka imessage och vill lägga till effekterna med ballonger mm men det händer ju ingenting när jag håller på den blå pilen. Vad är det för fel ??

 11. Hej! Du som kan alla tricks och funktioner. Vad betyder den lilla blixten med en siffra efter bredvid namnen på den man utbyter meddelanden med i iMessenger?
  //Inger

 12. Jag vill skicka till min käraste. Varför står det då ofta ” Repris” efter meddelandet skickats?!

 13. Hur skicka sms utan effekt.
  Jag trycker på x ett antal gånger och då funkar det…
  Finns det någon annan och mer konsekvent metod?
  /Jannis

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

PLUS

Gör som 2000+ andra och prenumerera på Teknifik Plus. Ett mailutskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig.

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering