Låt artificiell intelligens hjälpa dig med EU-valet?

Foto: Rawpixel.com

Har du bestämt vem eller vilket parti du ska rösta på i EU-valet? Det är ju inte alltid det enklaste. När det gäller riksdagsvalet är det mycket enklare tycker jag för de frågorna är vi ju vana att tänka på och så räcker det att bestämma parti.

För EU-valet är det ju mycket mer komplext! Jag gick hem en liten bok från Journalisten (journalistförbundets tidning som jag prenumererar på) där man kunde lära sig om hur allt funkar med EU. Insåg då hur otroligt dålig koll jag ändå hade.

Men EU styr ju otroligt mycket av det som påverkar oss väldigt direkt här i Sverige. Bara på senaste har ju jag fått flänga runt i diverse medier för att försöka reda ut det här med GDPR och nya upphovsrättslagen. Vilket vi inte riktigt började tänka på förrän det redan var genomröstat och klart. Processerna i EU är ju så himla långa.

Så för att verkligen se till att använda sin röst på bästa sätt är det smart att leta upp en specifik person att rösta på som kämpar för just dina frågor. I vår nationella politik har ju inte ledamöter så stort inflytande i sig utan det handlar ju mer om partipolitiken. I EU är det lite tvärt om. Där kan en driven, enskild parlamentariker har väldigt mycket inflytande till exempel genom att vara med i eller leda olika utskott och sånt.

Kan AI veta vad du borde rösta på?

Jag fick ett mail från en startup som gjort en liten AI-baserad valkompass. Så här funkar den enligt företaget själva:

“Med hjälp av AI kan vi förutsäga, baserat på de svar man ger, vad man också med hög sannolikhet svarar på andra frågor. Frågorna är optimerade så att man får de frågor som troligast skulle kunna rubba den position man intagit. Alla får mellan 10-25 frågor – efter det är vi väldigt säkra.”

Kul vinkel tycker jag! Men hur bra funkar den?

Well… jag fick några frågor som handlade framförallt om vad jag inte står för. Resultatet stämde ganska bra med vad jag fått på andra kompasser. Även om det inte blev det parti som jag faktiskt tänker rösta på.

Tyvärr får man bara fram vilket parti man borde rösta på, inte enskild kandidat. På det viset tycker jag SVT:s valkompass kanske funkar lite bättre, för där får du se hur väl du matchar mot särskilda kandidater och kan läsa om vad de kommer prioritera om de blir valda.

Har du gjort någon valkompass? Vet du vem du ska rösta på?

Om du testar AI-kompassen här ovan får du gärna berätta hur väl den matchade mot vad du själv tänkte också!

Det är aldrig för sent att ge upp

Äntligen är jag tillbaka på banan! I måndags vaknade jag och kände mig äntligen pigg och redo att börja jobba fullt ut igen. Så otroligt skönt.

Det bästa beslutet jag tog förra veckan var att skjuta fram nästa poddavsnitt en vecka. Det skulle ju kommit ut ett ordinarie avsnitt idag. Men i och med att jag varit sjuk så skulle det inneburit panikjobb under måndag och tisdag denna vecka för att få det klart.

Av många anledningar så sitter det verkligen riktigt långt inne för mig att skjuta på ett poddavsnitt. Det känns liksom som att jag bryter kontraktet med lyssnaren. Dessutom har jag ju mina samarbetspartners och ett publiceringsschema och allt det.

Men i förra veckan accepterade jag för mig själv att världen inte står och faller med vare sig mig eller mina poddavsnitt. Det är mer värt att ta tiden att göra ett bra avsnitt än att stressa fram något med hälsan som insats.

“Det är aldrig för sent att ge upp” kanske låter väldigt negativt men för mig är det ord jag hittar mycket tröst i. För det är så lätt att klamra sig fast vid saker och tro att allting är så himla viktigt. Ibland blir det faktiskt bäst om man bara släpper det, ger upp och börjar om en annan dag.

I dag kan du som prenumerera på min podd hitta en minisode i ditt poddflöde där jag pratar om det här och min egen relation till work-life balance som vi diskuterade i förra veckans poddavsnitt.

Tack vare att jag ändå tog det där beslutet att skjuta upp så har jag haft två riktigt bra dagar där jag fått mycket gjort men ändå inte stressat. Det har varit otroligt skönt!

Är du bra på att ge upp och släppa saker? Eller håller du hellre fast och kämpar igenom no matter what?

Mina favoritspel våren 2019

Foto: Stocksnap.io

I början av Teknifiks liv hade jag storslagna planer på att även gaming och spel skulle vara en del av bloggen. Vilket uttryckte sig i diverse inlägg om The Sims, nya mobilspel och lite allt möjligt.

Dessvärre insåg jag snabbt att gaming är ett lite för stort och omfattande område för att jag skulle kunna täcka in det på ett tillfredsställande sätt. För att bevaka och skriva om spel måste man också ha mycket tid till att spela själv – vilket jag generellt inte har.

Men såklart så älskar jag fortfarande att spela! Så jag tänkte dela med mig lite av vilka spel jag älskat under våren 2019.

Horizon Zero Dawn (PS4)

Ett spel som toppade alla best-of listor för 2018 var Horizon Zero Dawn och med all rätt!! Jag fastnade direkt i storyn och världen i det här spelet. Du spelar Aloy som växer upp ett post-apokalyptiskt stamsamhälle där uråldriga men super hightech maskin-djur strövar fritt.

Det är en mix av jägar-samlare och sci-fi som jag verkligen gillar! Plus min favoritkategori av spel: story-drivet, spännande karaktärer, öppen värld, häftig fighting, pil-och-båge och så vidare.

Jag har inte spelat klart det än men jösses vilken pärla detta spel är!!!

Pokémon Let’s Go Eevee (Nintendo Switch)

När det gäller handhållna Nintendo-konsoller så är Pokémon ett måste-spel för min del. Jag har tidigare spelat på bland annat Game Boy Color och Nintendo 3DS.

Så jag var riktigt exalterad för släppet av Pokémon Let’s Go Eevee och jag blev inte besviken. Det är verkligen ett klassiskt Pokémon-spel men med många smarta uppgraderingar och utvecklingar som gör att det ändå känns 2019.

Jag spelar fortfarande lite Pokémon Go på mobilen. Sen “adventure sync”-funktionen kom som gör att mina steg även när jag inte spelar räknas så har det blivit roligare. Men jag är väldigt sporadisk och slapp i spelandet. Så att spela på Switchen passar mig ändå bättre.

Min enda invändning mot spelet skulle kunna vara att det är lite för lätt. Ingen del i spelet har varit en verklig utmaning. Men jag tycker själva “gotta catch them all”-aspekten är tillräckligt eftersträvansvärd för att ändå ha spelat igenom nästan hela spelet.

Extra poäng till detta spel för att Eevee är så galet gullig och kan ha matching outfits med spelkaraktären och gör jättegulliga läten!

Overcooked (Nintendo Switch)

Ett riktigt kul partyspel som jag vill rekommendera för Nintendo Switch är Overcooked! Där du och dina vänner ska laga mat tillsammans i ett helt crazy kök. Där ingredienser, skärbrädor, spisar och tallrikar flyttar sig, försvinner, glider iväg och äts upp.

Det är ett ganska svårt spel om man vill få fulla stjärnor på banorna. För att få till det gäller det att samarbeta. Ofta behövs någon form av projektledare som instruerar arbetet och att alla som spelar har en specifik uppgift.

Väldigt kul, hetsigt och leder till mycket skrik och skratt. Det lite tråkiga med spelet är att det typ inte går att spela själv. Men det är ju en bra anledning att bjuda över sina vänner så why not?

Super smash bros. (Nintendo Switch)

Ett annat extremt kul spel till Nintendo Switch är nya Super smash bros! Ett spel där jag trycker så hårt och snabbt på knapparna att mina tummar brukar svullna upp.

Super smash är ett fighting spel där du kan spela som i princip vilken karaktär som helst från Nintendos universum. Så Pikachu kan möta Mario, Kirby och Wii Fit Trainer i en match.

Det som är kul med den här nya versionen är att det finns en väldigt omfattande singel-player-kampanj att spela igenom. Det har hjälpt mig jättemycket för att bli bättre i spelet.

Men bäst är att spela 3-4 personer tillsammans! Också väldigt hetsigt. Lite svårare att lära sig än Overcooked men galet kul när man kommit igång.

De karaktärer jag oftast spelar med är Pikachu och Link.

The Sims 4 – Årstider

Så fort jag har en PC hemma för test så laddar jag ned mina Sims 4 spel och passar på att njuta lite av ett av mina favoritspel – alla kategorier. Det enda lite tråkiga med Sims är att det aldrig verkar finnas tillräckligt med tid att spela.

Nytt för i år var att jag köpte expansionen Årstider där det både finns väder, årstider och högtider.

Personen jag spelade med förförde jultomten och fick barn med honom. Och alla hennes vänner dog – hela tiden. Så hon hade en pojkvän som var tomten och en massa vänner som var spöken. Typiskt Sims!

Tamagotchi (iPhone)

Spelet “My Tamagotchi Forever” till iPhone och Android var ett spel jag fortsatte spela otippat länge! Ända sen min första smartphone har jag väntat på en tillfredställande Tamagotchi-remake. Det här var kanske inte det jag sett framför mig men spelet har en oväntad charm.

Jag gillar generellt gulliga japanska spel och spelade länge mobilversionen av Animal Crossing (Pocket Camp) till exempel. Det här spelet faller helt klart i den kategorin.

Du får ett ägg som kläcker en liten toddler-tamagotchi som sedan kan utvecklas i fyra stadier till ett begränsat antal olika tamagotchi-varelser. Du måste precis som i klassikern mata och städa bort bajset från varelsen. Utöver det så håller du din tamagotchi på glatt humör genom att spela små minispel – vilket är det som gjort att jag fortsatt spela.

För minispelen är precis så lagom utmanande och snabbspelade att de är perfekta att köra när man har någon minut över och behöver tänka på något annat än stund. Varje dag bjuder på små daily challenges som gör att man hela tiden har ett litet mål att uppnå (utöver att göra sin tamagotchi glad).

Sen finns det level-system, karriärer, fotoalbum och allt möjligt gulligt och knasigt att ägna sig åt i sin lilla tamagotchi-värld. Otippat men kul att jag verkligen fastnade för detta spel!

Spelar du och i så fall vad?? Tipsa mig!

Ps! Letar du andra kvinnor, tjejer eller icke-binära att spela med? Gå med i Facebook-gruppen Gaming Queens som jag startat. Den är inte superaktiv alla gånger men många har hittat spelvänner och utbyte där.

Jag skyller allt på den där jävla el-sparkcykeln

Det ni ser är platsen där jag just nu spenderar mina dagar. På tal om work-life balance så har jag ironiskt nog haft riktigt dåligt av den senaste veckan…

Och jag skyller allt på en sådan där himla el-sparkcykel!!!!

Låt mig förklara…

Förra helgen åkte jag med mina föräldrar till Göteborg där vi skulle kidnappa iväg min lillebror för ett hemligt 25-årsfirande i Danmark. I Göteborg gjorde jag också en intervju till förra poddavsnittet med den mycket coola och trevliga Natali Suo. När jag skulle åka från intervjun till min brorsas lägenhet så såg jag att det var lite av en promenad och det var rätt kyligt väder.

Då kom jag på att jag kanske skulle testa en sådan där modern el-sparkcykel som det varit så mycket tjafs om i teknikvärlden. Jag har aldrig ens provat så tänkte att det här kunde vara ett bra tillfälle.

Sagt och gjort hittade jag en precis utanför dörren på stället jag var på, låste upp den med appen och sparkade iväg. Glad i hågen och glatt ovetande om vad denna resa skulle komma att kosta mig…

För låt mig säga en sak: att åka el-sparkcykel i Göteborg med alla backar är ju helt värdelöst! Den klarar inte uppförsbackar. Och till råga på allt går det knappt att leda den heller i uppförsbackarna.

Jag halvsläpade cykeln upp för backar och trappor (!) när jag försökte hitta “snabbaste” vägen (enligt Google maps) till min brors lägenhet. Bakhjulet lyfte hela tiden från marken och slog mig på hälsenan dessutom. Jätteskönt.

Till råga på allt så började det hagla. Jag hade ingen mössa och inga vantar (pga trodde det var vår… trodde fel). Så jag blev både blöt och iskall.

När jag efter många om och men tillslut kom fram så hade resan (1) tagit längre tid än om jag bara gått pga att jag stannat för att läsa kartan så många gånger och släpat sparkcykeln upp för backarna, (2) jag fick betala 177 kr för besväret, kunde alltså lika gärna tagit taxi och (3) jag var iskall och frusen in i märgen.

Inte helt överraskande började jag nästa dag känna mig förkyld. På måndagen var förkylningen ett faktum och sen dess har jag kämpat för att hålla mig på ytan med jobb och liv.

Jag har väldigt känsliga bihålor vilket gör att om jag får en vanlig snuva så utvecklas den ofta till mer av en bihåleinflammation där jag ligger halvt förlamad i migränliknande huvudvärk. Vilket är vad som hänt denna gång. Jag vilar, vilar, vilar och försöker boka av, skjuta fram och hålla jobbet flytande.

Men vissa saker går inte så lätt att boka av. Sådant som varit planerat under lång tid och involverar många andra människor också. Där det ändå går att ta en ipren och köra på.

Det här är något av det jobbigaste med att vara egen. Situationer som den här. Där jag hela tiden måste prioritera och göra avvägningar utifrån vad som får mest konsekvenser. Och där hela livet blir lidande. Jag känner mig så otillräcklig och vill bara gömma mig ett svart hål.

Och allt började med det extremt dåliga beslutet att testa den där förbannade el-sparkcykeln…

Ps! Om du är egenföretagare eller frilans och har tips på hur man förhålla sig till när man blir sjuk – dela gärna. Tycker det är SÅ svårt. ❤️

Teknikens under #016 Digital arbetsmiljö och work-life balance

Vi lever i en värld där gränserna mellan arbete, privatliv och fritid allt mer suddas ut. Digitaliseringen har gjort det möjligt att jobba mer flexibelt och gränslöst – hur påverkar det oss?

När arbetsmiljö tidigare handlat om saker som ljus och kontorsstolar i den fysiska miljön så börjar det bli allt viktigare med den digitala arbetsmiljön. Hur minskar vi stress och hittar work-life balance?

Medverkande

 • Jan Gulliksen – Professor människa-dator-interaktion på KTH
 • Linnea Magro – Facklig utredare
 • Natali Suonvieri – Föreläsare och utbildare inom hållbart arbetsliv

▶︎ Lyssna via: Apple podcasts // Acast // Spotify // Webb

Något som jag kämpar mycket med i min vardag är att hitta en bra balans mellan jobb och fritid. Som digital småföretagare flyter gränserna ihop på alla fronter. Min mailkorg innehåller både privat, jobb och allt där emellan. Samma sak med sociala medier.

Även om jag sitter på kontoret kan jag fixa med föreningsgrejer. Eftersom jag jobbar med mycket av det som också är mina intressen blir det ibland svårt att veta om något är jobb eller kul.

Det är inte bara jag eller de som jobbar som mig som kämpar med dessa frågor. Vi lever i en värld där alla jobbar mer och mer digitalt. Mycket arbetstid spenderas framför dator och i olika IT-system, oavsett vad man har för jobb.

Så hur skapar man en bra, digital arbetsmiljö? Går det ens att skilja på jobb och fritid längre? Dessa frågor undersöker vi i veckans poddavsnitt!

Tillsammans med Wise IT vill jag be dig ställa frågan: tänk om

Även om du inte har utbildning eller tidigare erfarenheter från IT-branschen så kan det vara framtiden för dig. Det behövs nämligen massor med ny kompetens i denna bransch.

Wise IT är ett rekryterings- och konsultbolag som är specialiserade på IT- och techbranschen. De vill gärna hjälpa dig att hitta ditt nästa steg.

Vill du komma in i bransch där det finns jobb, karriärsmöjligheter och gratis utbildningar? Gå in här och läs mer:
👉 wiseit.se/tankom

Arbetsmiljö handlar inte längre bara om ljus på kontoret eller ergonomiska kontorsstolar. För vi kanske jobbar hemifrån eller via mobilen i alla möjliga situationer.

Det som är extra lurigt är att vi människor är väldigt olika och har olika preferenser beroende på situation. Ibland vill vi ha flexibilitet och vi vill snabbt kunna röra oss mellan våra olika roller i livet utan hinder. I andra situationer behöver vi skapa tydliga barriärer för att kunna vila och slappna av.

För tekniken i arbetslivet skapar mycket stress. Det är svårt att veta var gränserna går eller när man jobbat tillräckligt. Företagskulturen kan skapa förväntningar på tillgänglighet som vi inte klarar av. Tekniken strular vilket skapar frustration och många känner inte att de får tillräckligt med utbildning för att hantera de digitala systemen.

Så hur ser framtiden ut? Vad behövs för att lösa utmaningarna och hur vill vi leva och jobba i framtiden?

I avsnittet hör du

På KTH jobbar Jan Gulliksen, professor i människa-dator-interaktion och en av författarna till boken “Digitalisering och arbetsmiljö”. Han har studerat det här fältet länge och ser att sättet vi arbetar förändrats i grunden bara under de senaste åren.

Linnea Magro är facklig utredare med fokus på arbetsmiljö, digitalisering och kompetensutveckling. Hon har undersökt hur fackliga medlemmar har det på sina jobb. Bland annat hur mycket av sin arbetstid de lägger på teknikstrul.

Jag åkte också till Göteborg och träffade Natali Suonvieri. Hon är föreläsare och utbildare inom hållbart arbetsliv och pratar bland annat om hur det här nya, gränslösa arbetslivet kan leda till stressrelaterad psykisk ohälsa. Hon är även grundare till Facebookgruppen StressGäris.

Lyssna nu

Podden finns att lyssna på via

 Eller så kan du lyssna direkt här:

Hur ser din balans mellan jobb och fritid ut? Tycker du det är svårt att sätta gränser eller gillar du att blanda?

Jobba effektivt och håll koncentrationen med Pomodoro-metoden

pomodoro metoden app focus keeper koncentration fokus

Som egenföretagare så har jag konstant tusen bollar i luften och lika många tankar som snurrar i huvudet. Det kan ställa till det när man behöver fokusera på något intensivt och jobba effektivt. Ett sätt jag använder för att lösa detta är Pomodoro-metoden. Jag berättade om detta på min Insta story här om dagen och det blev väldigt uppskattat så jag tänkte samla det hela i ett blogginlägg också.

Den här metoden kommit särskilt väl till pass under mitt arbete med att skriva boken då jag verkligen behövt jobba med mitt fokus. När jag bara har korta, snabba uppgifter att utföra gör det inte lika mycket att jag hoppar mellan olika grejer. Ska man däremot jobba med ett långt projekt som dessutom kräver mycket tankekraft, som ett bokmanus, är det inte lika smart.

Så funkar Pomodoro-metoden

Metoden är uppfunnen av Francesco Cirillo och döpt efter den tomat-formade äggklockan han använde under sin studietid.

Den bygger på principen att sätta tydliga, avgränsade tidsperioder för att jobba intensivt med korta belöningar i form av pauser däremellan. Det gör du belönar dig själv för att du koncentrerat dig en viss tid, inte för att du presterat något särskilt. Just därför tycker jag det funkar extra bra för mer långsiktiga projekt där det tar lång tid att komma till målet. I sådana projekt får du ju väldigt lite positiv feedback i form av uppgifter avklarade eftersom det är så långt emellan.

När vi checkar av något från en “att göra”-lista utsöndras dopamin vilket gör oss mer motiverade och gladare. Att belöna sig själv för 25 minuter fokuserat arbete med en paus ger samma typ av effekt.

Att ställa en timer gör också att du vet exakt hur länge du behöver koncentrera dig. Då är det lättare att motivera sig (tycker iallafall jag) att inte zona ut eller börja multitaska. “Om jag bara håller ut 20, 10 eller 5 minuter till så kommer ju den där pausen där jag får göra vad jag vill”.

Gör så här

 1. Välj vilken uppgift du ska fokusera på.
 2. Sätt en timer på 25 minuter. Jag använder en app men det går ju lika bra att använda mobilens inbyggda timer eller, det som Francesco Cirillo rekommenderar, en hederlig gammal äggklocka.
 3. När 25 minuter har gått tar du en kort paus på 5 minuter. Under denna paus ska du ägna dig åt något helt annat. Till exempel hämta ett glas vatten, göra lite pausgympa, scrolla sociala medeir eller som jag ofta gör – öva lite banjo!
 4. Ett sådant här 25+5-set kallas för en “pomodoro”. När du gjort fyra pomodoros tar du en längre paus på 25 minuter.

Läs mer om hela tekniken på den officiella sidan för Pomodoro-tekniken.

Några tips

Jag använder appen “Focus keeper” som bygger på Pomodoro. Den ger ifrån sig små pling när jobb-passen är klara och pauserna börjar. För mig funkar det jättebra.

Medan jag jobbar låter jag skärmen vara på (jag har stängt av autolåset som gör att skärmen slocknar efter en viss tid). På så vis blir jag inte lika lätt distraherad och jag kan hela tiden se hur lång tid som är kvar (vilket ju är en viktig del i att hålla koncentrationen).

Jag har alltid min bullet journal nära till hands så att jag kan skriva upp alla idéer eller uppgifter som poppar upp i hjärnan under tiden. Det gör att jag inte tappar bort något viktigt men samtidigt kan återvända till uppgiften jag fokuserar på.

Det är viktigt för mig att det jag gör under pausen inte är jobbrelaterat. Så jag kollar inte mailen eller något sånt. Istället försöker jag göra något lustfullt och mer “fritids”-relaterat. Det kan vara att scrolla Instagram, Twitter eller Pinterest. Planera en resa eller fritidsaktivitet. Det är också bra att röra på sig så jag försöker alltid ställa mig upp, stretcha lite eller gå en snabb vända och hämta vatten, gå på toa eller liknande.

För jobb med boken märkte jag att det funkade bäst om jag inte jobbade på kontoret, vilket är motsatsen till hur det vanligtvis funkar för mig. Hemma koncentrerade jag mig bäst på skrivandet. Kanske för att det separerade mig från alla andra jobbuppgifter? I pauserna passade jag därför på att öva på en ny banjolåt jag vill lära mig. Det funkade superbra!

Jag har också märkt att för mig så funkar den här metoden bäst för uppgifter med lite inneboende motstånd. Där jag vill zona ut eller börja multitaska eftersom det är krävande att fokusera på uppgiften framför mig. Jag kände liknande när jag pluggade till exempel.

För uppgifter jag har lätt att dyka ned djupt i eller när jag har mycket olika saker att göra och känner mig lite småstressad, då tycker jag inte metoden funkar lika bra. Då blir jag istället stressad av plingen och pauserna. Så det gäller att hitta var och när det här funkar som bäst en själv.

Har du testat Pomodoro eller någon liknande metod för koncentration och fokus? Vad funkar bäst för dig?

Råmanuset är lämnat!!

OMG! Hela första maj satt jag och läste och läste igenom allting jag skrivit. I lite av sista sekund valde jag att strukturera om delarna i manuset så det kändes viktigt att läsa igenom och se hur det landade.

Plus att jag kunde rätta till ställen där det blivit stavfel och knas. Helt övertygad om att det finns 1000 till sådana ställen men det är väl det korrvändor är till för sen.

Vid fem på eftermiddagen exporterade jag ut den slutgiltiga versionen av manuset för lämning, skrev mailet, bifogade filen (viktigt att komma ihåg att bifoga 😅) och tryckte på knappen. Skicka! Boom!

SÅ SJUKT!

Nästan 70 000 ord blev det tillslut, så antagligen lite mycket men vi får väl se. Så sjukt mycket?! Har aldrig skrivit så mycket i hela mitt liv (förutom om man kanske räknar ihop allt i den här bloggen).

Under hela skrivprocessen har jag tänkt att det mest jag skrivit varit rätt kasst men nu när jag kom tillbaka till manuset och läste med lite fräscha ögon så var det ändå en hel del som jag kände funkade. Sen är det nog en del som fortfarande behöver skrivas om, vi får se vad utlåtandet blir från min förläggare Anders.

Men på det hela taget är jag otroligt stolt att jag kommit så här långt. Det känns som att jag sprungit ett maraton.

Dagen efter lämningen vaknade jag med världens “post-manus-inlämnings-blues”. Hjärnan var trött efter en hel dags läsning. Kroppen var stel av detsamma. Känslomässigt var jag lite uttömd av den stora kicken jag fick av att lämna in. Klassisk dopamin-baksmälla kanske?

Nu läser min förläggare igenom och så får vi se om det blir några vändor till innan manuset går till redaktör för koll av språk, meningsbyggnader, grammatik och allt sånt. Så skönt ändå att proffs hjälper en med det där? 😁

Bästa Caroline Frankesjö var här på Valborg också och knäppte bilder på mig till boken och sådär. Behövs ju lite uppdaterade profil- och pressbilder nu när man ska ge ut bok till hösten!??

Det var den bokuppdateringen! 🙌

Teknikens under #015 – Gamification

Något som fått stort genomslag bland techföretag de senaste åren är att använda element från spelens värld även i andra kontexter – allt för att motivera oss till ett visst beteende.

Så hur funkar det här egentligen, varför har det blivit så populärt och kan gamification användas för att få oss att ta mer hållbara beslut?

Medverkande

 • Cecilia Katzeff, docent i människa–dator-interaktion på KTH
 • Daniel Gustafsson, grundare framtidsbyrån Älska

▶︎ Lyssna via: Apple podcasts // Acast // Spotify // Webb

Jag älskar att spela. På mobilen spelar jag gärna enkla, pussliga spel som ger hjärnan lite vila från alla andra tankar. När det gäller TV-spel föredrar jag antingen spring-och-hoppspel eller filmiska, storydrivna spel som känns som en riktigt bra film.

Inbyggt i spel finns massor med mekanismer som får engagerar oss, knuffar oss i rätt riktning och får oss att återvända om och om igen.

Dessa mekanismer används även i helt andra kontexter. För att få oss att köpa saker, hålla kvar oss på sociala medier eller motivera oss till ett visst beteende. Till exempel genom poängsystem, medaljer, nivåer och andra spelrelaterade element.

Tillsammans med Wise IT vill jag be dig ställa frågan: tänk om

Även om du inte har utbildning eller tidigare erfarenheter från IT-branschen så kan det vara framtiden för dig. Det behövs nämligen massor med ny kompetens i denna bransch.

Wise IT är ett rekryterings- och konsultbolag som är specialiserade på IT- och techbranschen. De vill gärna hjälpa dig att hitta ditt nästa steg.

Vill du komma in i bransch där det finns jobb, karriärsmöjligheter och gratis utbildningar? Gå in här och läs mer:
👉 wiseit.se/tankom

Detta kallas för gamification. Ett fenomen som fått väldigt mycket uppmärksamhet och blivit ett buzzword i kommunikation- och techbranschen de senaste 10 åren. Till en sådan grad att du nästan inte kan registrera ett konto eller ladda ned en app idag utan att någon typ av gamification dyker upp.

Så hur funkar det? Varför har det blivit så populärt och är det möjligt att använda drivkrafterna som får oss att älska spel för att till exempel skapa mer hållbara beteenden?

I avsnittet hör du

Jag har pratat med KTH-professorn Cecilia Katzeff som forskar inom människa–dator-interaktion. Hennes intresse ligger i gränslandet mellan människa och teknik och på senare år har hon jobbat med just hållbarhet. Bland annat så har hon testat att använda spel, tävlingar och gamification för att motivera till mer hållbara beteenden.

Daniel Gustafsson är gamification-nörd sedan flera år tillbaka och jobbar på framtidsbyrån Älska. Han har lång bakgrund inom marknadsföring, företagsutveckling, digitalisering, dataspel och mediaproduktion. Han har använt gamification som metod och föreläser också om fenomenet.

Lyssna nu

Podden finns att lyssna på via

 Eller så kan du lyssna direkt här:

Vad tycker du om gamification? Har du reflekterat över detta?

Tänk om IT-branschen är framtiden för dig?

Jag var under hela min uppväxt totalt ovetande om mitt teknikintresse. Även fast jag älskade datorer, digitalkameror och internet så kopplade jag inte det till teknik liksom. Jag visste därför inte särskilt mycket om teknik- och IT-branschen heller. Det var egentligen inte förrän jag började på universitetet som jag började reflektera över vad IT egentligen är, och om det kanske var något för mig?

IT står ju för informationsteknik och har blivit ett så otroligt brett fält att det känns som att det kan innehålla ungefär allt och inget. Begreppet började användas i början av 90-talet när det blev möjligt att kommunicera på nya sätt via datorer (wikipedia).

Idag är ju IT en del av alla företag, organisationer och branscher. I alla butiker du handlar i finns IT i form av kassasystem. På sjukhuset finns det för att lagra provsvar, läsa journaler och kommunicera mellan avdelningar. Företag har IT-system för att hantera mail, intranät och servrar där filer, programvaror eller tjänster lagras.

Medan många jobb försvinner som följd av digitalisering och automatisering så ökar behovet av arbetskraft inom teknik och IT. Vilket har skapat en stor kompetensbrist.

En del av problemet är att många väldigt tidigt, precis som jag, inte upptäcker eller avfärdar IT-branschen som en framtid.

“Jag är inte så intresserad av teknik”

“Jag är såååå dålig på datorer”

“Jag är mer intresserad av att jobba med människor”

“Jag vill inte plugga teknik för det är så mycket matte”

Känner du igen dig?

Saken är bara den att du faktiskt inte behöver vara datanörd, kunna programmering, ha en ingenjörsutbildning eller ens se dig som “teknikintresserad” för att jobba inom IT. Det finns otroligt många inriktningar och roller att det garanterat finns något även för dig. Och oavsett var du jobbar eller pluggar idag så använder du redan olika IT-system.

Gillar du problemlösning? Är du kreativ? Gillar du att hjälpa människor i deras vardag? Jobbar du idag i en butik, kundtjänst, reception eller annat serviceyrke? Då kanske ett jobb som IT-support eller servicetekniker skulle vara perfekt för dig!

Är du pysslig, kreativ, gillar att jobba i team och gärna har tydliga uppgifter att lösa? Jobbar du idag inom kommunikation eller service? Då kanske du ska börja titta på en framtid som programmerare!

Eller är du mer av en ledarpersonlighet som gillar att organisera, planera och hjälpa en grupp människor jobba mot ett gemensamt mål? Du kanske är ordförande i en förening eller har en ansvarsroll på ditt nuvarande jobb? Då kan projektledning och verksamhetsnära IT är vägen för dig.

Wise IT är rekryterings- och konsultbolaget som är specialiserade på IT- och techbranschen. De jobbar dagligen med kompetensbristen inom dessa branscher och ser att de som pluggar dessa ämnen inte är tillräckligt många för att täcka behovet.

Det behövs helt enkelt att fler tar klivet från andra branscher till IT! Så tänk om…

Därför ska du fundera på en karriär inom IT:

 • Det finns jobb! Om du idag oroar dig över framtiden, har svårt att få heltid eller känner dig less på ditt nuvarande jobb är IT perfekt för dig.
 • Det finns karriärsmöjligheter! När du väl fått in en fot och börjat skapa dig en uppfattning öppnar sig OÄNDLIGT med möjligheter till att jobba dig mot ledarposition, utbilda dig mot ett visst område eller dra dig mot en särskild bransch.
 • Det finns gratis utbildningar! Eftersom kompetensbristen är så stor så skapas det hela tiden nya utbildningar för att möta branschens behov. Många av dessa är utformade just för personer som vill byta bana. De kan vara så korta som 4 veckor, som Wise IT:s samarbete med Nackademin “Tech Agent Program”.
 • Du kan söka jobb i hela världen! När du väl påbörjat din resa in IT så öppnar hela världen upp sig. Om du drömmer om att jobba utomlands så är detta branschen för dig.
 • Det finns flexibilitet och förmåner! Många tjänster inom IT innebär möjligheter till flexibel arbetstid och även förmåner. Jag säger inte att alla IT-företag har snackshörna, fredagsfrukost, massage och konferenser utomlands men det förekommer! Eftersom IT-branschen är så stort behov av arbetskraft så är det såklart relevant att lägga tid på att skapa bra arbetsmiljö och incitament för att behålla de man redan rekryterat 😉

Var med och påverka framtiden inom IT

Jag är så glad att göra det här samarbetet med Wise IT eftersom vi är väldigt överens om en av mina viktigaste hjärtefrågor:

Fler personer behöver komma in i IT-branschen för att vi ska kunna skapa en bättre framtid.

Inom teknik- och IT saknas det den mångfald vi behöver för att få fram innovativa idéer och smarta lösningar på problemen vi har i samhället idag.

För att vi ska få en större mångfald behöver fler människor, med massor av olika bakgrunder och erfarenheter, ta steget över till IT. Det är inte en person som är “teknikintresserad” som kommer revolutionera vårdens IT-system – utan en person som brinner för människor och deras hälsa. Det är inte personer som är “teknikintresserade” som jobbar med utveckling av hållbar energi – det är personer som brinner för miljö- och klimat.

Teknik är verktyg som alla kan använda för att förändra, utveckla och påverka de områden i samhället som de brinner för.

Normer, förutfattade meningar och stereotyper gör idag att många väljer bort en framtid inom teknik- och IT. Så kan vi inte ha det. Det kommer inte funka.

Så det minsta vi kan göra är iallafall att ställa oss frågan tänk om…

Om du är redo att se hur en framtid inom IT skulle kunna se ut för dig gå in på
👉 wiseit.se/tankom och läs mer!

Om du har några frågor eller funderingar om IT-branschen och möjligheterna som finns är det bara att du lämnar en kommentar 👇

Titeln på min bok och annat som händer just nu

Foto: Linda Hörnfeldt / La Linda

Hej!

Nu när solen äntligen kommit tillbaka till vår del av jordklotet, små blommor kikar upp ur gräset och temperaturerna stiger för varje dag så börjar jag se ljuset.

Det här har varit en tuff vår på många sätt. Framförallt de senaste veckorna har det varit alldeles för mycket. Vilket tyvärr gjort att jag haft svårt att känna att något är roligt även fast allting egentligen är kul saker. Så himla trist verkligen…

Den här senaste veckan kändes lite som kulmen. För precis när massa viktiga saker skulle hända samtidigt fick jag världens dunderförkylning. Jag tappade rösten (mardrömmen!), fick en hemsk hosta och samtidigt hade jag Sociala medierdagen, moderatorsuppdrag i Malmö och så bokdeadline, podcast och ja… ni förstår ju att det inte riktigt gått ihop.

Mitt i allt det nåddes jag också av beskedet att en bloggkollega som jag inspirerats så mycket gått bort. Fina Angeliqa bakom Vandringsbloggen som jag lärde känna precis innan jag startade Teknifik. Så otroligt sorgligt och smärtsamt. 💔

Vi måste verkligen komma ihåg att berätta hur vi mår. Både när vi mår bra och när vi inte gör det. Dela med oss av det som är svårt och det som är fint.

Jag tar mig med många lärdomar från den här vintern kring mitt eget företagande, mående och hur jag bör tänka framåt.

Nu ser jag också verkligen fram emot lite lugnare veckor och en sommar fylld med ledighet, familj och vänner.

Så hur går det med boken?

Jo tack, det närmar sig. Because reasons så sköt vi upp deadlinen för manuset lite så nu har jag de sista två veckorna framför mig här för att knyta ihop säcken. Det kommer bli intensivt men det kommer gå.

Förresten så har jag en sida på Bokus nu (vilket jag inte visste men fick reda på genom min förlagskollega Johannes Gustavsson som också skriver bok!). Så här kan ni se titeln på min bok!!!!

“Starta eget – Smart, digitalt och hållbart” – det är min bok!

Men ni behöver inte gå in och bevaka boken för ni kommer kunna köpa den direkt från mig här på bloggen (med alla signeringar och personliga hälsningar ni kan drömma om!). 😉😘Så stay tuned!

Min målbild är när jag öppnar den första kartongen och håller boken, tryckt och färdig, i min hand för första gången. Men innan vi är där ska jag bara skriva skriva skriva lite till.

Hur mår du idag? Hoppas du ser ljuset och laddar för en riktigt vilsam påskhelg. ❤️

Så undviker du att dina mail hamnar i spamfilter

undvik spamfilter skicka mail

Jag är en dedikerad medlem i team maila! Det innebär att jag föredrar mail för kommunikation framför till exempel chat eller telefonsamtal. Dessutom brukar jag lobba för att använda en maillista för kommunikation med ens kunder/följare. Att mail som jag skickar flaggas som skräppost och hamnar i andras spamfilter är därför något av en katastrof!

Om du mailat någon och aldrig fått svar så vet du inte om din kommunikation kommit fram. Du kommer gå runt och fundera i dagar på olika anledningar till varför du inte får svar?! Om mailet fastnat i spamfiltret kommer du kanske aldrig få veta heller.

För dig med en maillista för ditt företag eller blogg är det ju också supertrist om breven du lägger ned tid och energi på att komponera hamnar i skräpkorgen hos många av de som faktiskt valt att få dina mail!

Som tur är finns det åtgärder man kan göra för att undvika att den situationen uppstår.

Vad är spam?

Spam är egentligen en typ av konserverad skinka men i den digitala världen är det ett namn på irriterande och orelevanta massutskick med reklam, bedrägerier eller annat som vi helt enkelt inte vill ha i vår inkorg.

Vi delar med oss av våra mailadresser i en mängd olika databaser hela tiden, till exempel när vi går med i en kundklubb, skriver upp oss på en tjänst eller köper något online. Vissa av dessa databaser har läckt ut eller hackats och säljs sedan på svarta marknaden till spam-skapare. I andra fall har de sålts och köpts, kanske flera gånger om.

Resultatet blir iallafall att våra inkorgar bombarderas dag ut och dag in av skräppost. Vi har vunnit en miljon dollar, vår gamle farbror har lämnat oss ett arv, heta deals på skönhetsoperationer eller läkemedel och så vidare.

Ju bättre våra spamfilter har blivit desto hårdare jobbar spammarna på att komma igenom. Vilket gör att även helt hederliga och sjyssta mail också drabbas och fastnar i nätet.

Vad reagerar ett skräppostfilter på?

Olika mailtjänster har spamfilter som funkar på lite olika sätt. Men förenklat finns det en rad olika kriterier som används för att granska inkommande mail.

Några saker som kan tala om för ett filter att ett mail är spam är:

 • Avsändarens mailadress har flaggats som spam tidigare
 • Avsändarens IP-adress har flaggats för spam tidigare
 • Rubriken eller mailtexten innehåller mycket versaler och utropstecken
 • Till-fältet innehåller inte namnet på mottagaren
 • Rubriken eller mailtexten innehåller ett eller flera triggerord som: gratis, vinnare, bara för dig, pengar, miljoner osv
 • Mailets innehåll innehåller med HTML-formatering eller bilder än vanlig text
 • Texten är konstigt eller slarvigt formaterad. Till exempel att texten kopierats från ett word-dokument, innehåller olika storlekar på text, innehåller text med olika färg och så vidare.
 • Suspekta bilagor och länkar

Så undviker du att flaggas som skräppost och hamna i spamfilter

spamfilter undvika email
Image by rawpixel.com

Skicka från och till riktiga namn

För det första är det bra att sätta ditt namn på adressen du skickar ifrån, inte bara till exempel namnet på ditt företag. Så “Elin Häggberg på Teknifik” är bättre än bara “Teknifik”.

I maillisttjänster som Mailchimp finns möjligheten att registrera för- och efternamn tillsammans med mailadressen när personer väljer att skriva upp sig. Sedan när du skickar kan du se till att mailet skickas med namnet som mottagare, vilket hjälper mailprogrammet att se att du har tillåtelse att skicka ut mailet.

Det är även därför många nyhetsbrev använder en funktion för att lägga in ditt namn i rubriken “Hej Elin”.

Välj en relevant rubrik

Se till att rubriken stämmer överens med innehållet och undvik ord eller fraser som kan verka “spammiga”. Skriv hellre: “Nytt inlägg och tankar om sommaren” istället för “Tipsen inför sommaren du inte vill missa”.

Om rubriken på mailet är för mycket klickbete och innehållet inte överensstämmer med det som utlovats kan det ge negativa reaktioner från mottagarna. Vilket kan resultera i att mailet hamnar i skräppostkorgen.

Se över din mailsignatur

Många väljer att ha HTML-kodade mailsignaturer, logotyper och massvis med loggor/bilder. Det kan se snyggt och häftigt ut men riskerar att stoppa dina mail i spamfiltret.

Om du till exempel bara skickar ett kort mail så kan mängden HTML-formaterad text bli större än text i mailet vilket är en trigger. Om HTML-koden är skriven på ett felaktigt sätt kan även detta sätta stopp.

Var försiktig när du kopierar och klistrar in text till ditt mail

Ofta när vi kopierar och klistrar in text i mail så tar vi med formateringen också. Det vill säga textstorlek, färg, typsnitt och även dolda koder som säger om texten är en rubrik, brödtext, länk eller punktlista.

Detta kan bidra till att dina mail hamnar i spamfiltret!

Så när du klistrar in högerklicka och välj “klistra in och matcha formatering”, då klistras bara texten in och anpassar sig till formateringen du redan har i mailet. På Mac kan du använda kortkommandot shift-alt-cmd-V.

I vissa program kan du klicka i ett alternativ för att “klistra in ren text” eller markera den inklistrade texten och välja “radera formatering”.

Rensa ut maillistan från inaktiva eller ointresserade mottagare

Om du har en maillista du använt länge så kan vissa mailadresser blivit inaktiva eller helt slutat öppna dina mail. Tjänster för mailutskick brukar kunna flagga sådana här adresser så att du kan ta bort dem från listan.

Många inaktiva adresser på en maillista är nämligen en trigger som spamfilter kan reagera på. Så se till att bara maila personer som vill ha dina mail och som öppnar dem.

Lycka till med mailandet! #teammaila för evigt 👊

Teknikens under #014 – FoodTech

Insekter, alger och kött framställt i labb. Det är några framtidsutsikterna när man kikar in teknikområdet som handlar om att utveckla och skapa innovation inom mat – FoodTech.

Så hur smakar maten vi kommer äta i framtiden och hur kan tekniken hjälpa oss att äta och producera mat mer hållbart?

Medverkande

 • Frida Jonsson – journalist på Agfo.se
 • Annie Månsson – matbloggare och klimatkonsult
 • Adam Vikström och Mattias Chahin – Grundare av Deligate

▶︎ Lyssna via: Apple podcasts // Acast // Spotify // Webb

Som ni vet älskar jag science fiction. Något jag tycker är väldigt kul att titta på i filmer som utspelar sig i framtiden är ju vad vi kommer äta. I Star Trek finns coola microvågsugnar som kan skapa vilken mat som helst. I Matrix äts det grå näringssörja. 

Sanningen är ju den att matproduktion och konsumtion står för en stor del av utsläppen i vår värld. För att vi ska kunna föda hela världen i framtiden, och fortfarande ha en planet kvar, så måste vi förändra våra matvanor. 

Företag och forskare som tagit sig an den utmaningen brukar samlas under benämningen FoodTech. Det är inte alltid helt tydligt hur mycket “tech” som ingår, om man tänker algoritmer, digital teknik eller tekniska prylar. Det handlar ibland också om en mer teknisk approach till mat. Det vill säga att optimera och utveckla mat. 

Tillsammans med Wise IT vill jag be dig ställa frågan: tänk om? 

Du kanske tror att du inte skulle kunna jobba inom IT eftersom du kanske inte jobbat med det innan, inte ser dig som teknikintresserad eller tänker att du saknar rätt utbildning? Men det finns många vägar in till IT och kanske är det framtiden för dig!

Wise IT är ett rekryterings- och konsultbolag som är specialiserade på IT- och techbranschen. De vill gärna hjälpa dig att hitta ditt nästa steg.

Är du nyfiken på hur du kan vara med och bygga framtiden inom IT? Gå in här och läs mer:
👉 wiseit.se/tankom

En viktig del i detta är framtidens proteinkällor. För kött kommer vi inte kunna äta i samma utsträckning som idag, det går bara inte. Där pratas det till exempel om insektsmat, alger och labbodlat kött. Men det finns också en hel del som står i vägen för utvecklingen. Desto snabbare har det gått för nya vegetariska protein.

Samtidigt är det ju också viktigt med smaken. Att mat är hållbart framställd och näringsrik räcker ju sällan för att vi ska vara villiga att faktiskt äta den. 

I avsnittet hör du

Jag har intervjuat Frida Jonsson som är journalist på agfo.se, som bevakar Food- och AgTech (jordbruk). Hon berättar om det här breda och hypade teknikområdet och vilka både möjligheter och utmaningar det medför. 

Sen har jag snackat med min kompis Annie Månsson, matbloggare på Vegokäk och klimatkonsult. Hon har koll på det här med nya vegoproteiner och hur vi måste tänka för att verkligen hitta hållbara lösningar. 

Dessutom så har jag snackat med grundarna av ett FoodTech-företag här i Örebro, Deligate, som jobbar för att minska matsvinnet i livsmedelsbutiker genom en app.

Lyssna nu

Podden finns att lyssna på via

 Eller så kan du lyssna direkt här:

Hur tror du vi kommer äta i framtiden? Är du peppad på insektsmjöl och algprotein? 👇