Stor guide: Tekniktips till den smarta studenten

Nu är höstterminen igång och kanske innebär det för dig en ny termin, eller rent av den första, på en ny utbildning? Oavsett om du pluggar på folkhögskola, komvux, yrkeshögskola, gymnasie, högskola eller universitet så finns det anledning att redan från start tänka igenom hur du kan använda tekniken för att underlätta dina studier.

Jag pluggade för några år sedan tre år på universitetet här i Örebro och funderade mycket på hur jag kunde ha så lite prylar som möjligt men ändå få ut så mycket nytta som möjligt. Och hur jag kunde använda olika appar, program och andra student-hacks för att göra studentlivet enklare.

Nu har det ju gått ett tag sen mitt tidigare inlägg med techtips till studenter så jag kände att det var dags för en ordentlig uppdatering. För att ta reda på vad som gäller för dagens studenter har jag tillfrågat min lillebror Petter som jobbar inom studentkåren på Chalmers och har bra koll! Han ha bidragit med flera grymma tips till denna lista.

Inventera din teknikpark – laptop, surfplatta eller allt-i-ett?

Idag är det ju hyfsat vanligt att ha en laptop via sin gymnasieskola så inför starten på universitetet eller annan skola kanske du för första gången står inför att köpa en egen dator! Eller så vill du preppa dig inför ditt nya liv som student med en ny, fräsch maskin.

Så vad ska du satsa på?

Ja, här gäller det att fundera på hur du är som person och hur du föredrar att göra anteckningar, läsa och skriva.

Laptop

En laptop är ju något som de allra flesta studenter väljer att satsa på. Osäker på vilken du ska välja? Mac eller PC? Kolla in min ”Köpa dator”-guide för lite riktlinjer.

Fördelen med en laptop är att de ofta är riktigt bra att skriva på, särskilt för uppsatsarbeten. Många väljer också att ta anteckningar på sin laptop under föreläsningar för att ha dessa digitalt. Att anteckna på datorn, särskilt när föreläsaren pratar snabbt, kan också vara skönt eftersom de flesta av oss skriver snabbare på datorn än för hand dessa dagar.

Om du på din utbildning kommer använda specialiserade program, t.ex. för 3D-design, programmering eller något annat så är en laptop oftast rätt väg att gå.

Surfplatta

En nackdel med att anteckna på datorn är att det är lätt att hamna i ett ”mekaniskt” antecknande där du bara skriver allt föreläsaren säger och inte riktigt reflekterar eller sorterar. Det blir också lite svårare att flytta om, strukturera, klumpa ihop, dra pilar etc.

Om du är en person som gillar att rita för hand medan du lyssnar (sådan är jag t.ex!) så är en surfplatta med en stylus (eller nya iPad 10.2″ med Apple pencil) ett toppenval.

Priser från PriceRunner

Att ta anteckningar digitalt men för hand kombinerar det bästa av två världar. Du har anteckningarna digitalt, kan backa upp i molnet och variera mellan att skriva på tangentbordet och skriva för hand. Samtidigt kan du fokusera på de bitar som är viktigast, göra rutor, stryka under, rita modeller, skriva ned ekvationer och mycket mer.

Köp till ett keyboard cover så kan du använda din surfplatta som en dator för att ta snabba anteckningar eller skriva uppsats.

För dig med lite mer budget är Apples nya iPad Pro och Windows Surface Pro väldigt bra plattor med bra prestanda, som i de flesta situationer är likvärdiga en laptop. De har dessutom riktigt bra pennor till vilket gör det kul och lustfullt att anteckningar.

Allt-i-ett

Foto: HP

Om du har svårt att bestämma dig finns det även ”Allt-i-ett”-datorer du kan kika på. En laptop som kan vikas ihop till en surfplatta eller där skärmen kan kopplas av och användas för sig. Skillnaden mellan att använda en avancerad surfplatta med tangentbords-skal (som iPad Pro eller Surface Pro) och en allt-i-ett-dator är att de avancerade surfplattorna är mer specialiserade. En Allt-i-ett är lite av en kompromiss och är därför inte superbra på att vara laptop eller superbra på att vara surfplatta. Fördelen med Allt-i-ett kan vara att du kan använda just de där specialiserade programmen och annat som du kan göra på en vanligt PC men fortfarande har möjligheten av rita med stylus etc.

Även om det finns ok pennor till Allt-i-ett-datorer så är de oftast inte riktigt lika när det gäller att rita eller anteckna förhand som de specialiserade surfplattorna. Men om det är något du mest vill kunna göra ibland och som komplement kan det funkar riktigt bra!

Välj app/program för dina anteckningar

Det är klokt att redan inför skolstarten bestämma dig för hur du vill ta anteckningar och upprätta ett litet system. För ju snabbare du hittar ett bra upplägg och ett program/en app du trivs med desto snabbare kommer du kunna fokusera helt på vad som sägs på föreläsningarna och lektionerna.

Evernote (Android, iOS, macOS, Windows)

Foto: Evernote

Evernote är en populär tjänst för att ta anteckningar som erbjuder många bra och användbara funktioner och integrationer.

Med gratisversionen kan du använda appen på två enheter som synkas automatiskt i molnet. Du kan även använda Evernote i en webbläsare.

Du skapar olika anteckningsböcker som du sedan kan fylla med såväl anteckningar som att-göra-listor, mappar med bilder, sparade webbadresser, PDF-filer och mycket mer. Om du fastnar för programmet finns det en värld av funktionalitet att utforska – men det går även bra att använda grundfunktionerna.

Det går fint att skriva för hand i appen också. Då lägger du till en ritning i din anteckning – det funkar alltså inte att börja rita i din vanliga text utan det blir som separerade delar.

Evernote kan söka även i handskriven text, så det är bra. Dina anteckningar synkas också automatiskt i molnet och över dina olika enheter.

OneNote (Android, Windows, iOS, macOS)

OneNote tillhör Office-sviten och finns både som program till datorn och app (android/iOS). Det är uppbyggt så att du skapar anteckningsböcker med olika avsnitt och sidor. Så till exempel kan du ha en anteckningsbok för hela studieåret, göra ett avsnitt per kurs och en sida per föreläsning.

Dina anteckningar i OneNote kan du enkelt synka över dina enheter och i molnet genom OneDrive (Microsofts molnlösning). Du kan även logga in och komma åt dina anteckningar via webbläsaren.

Du kan anteckna för hand och även göra handskrivna anteckningar i din text, till exempel om du vill ringa in, stryka under eller göra anteckningar i marginalen.

Google Docs (webb-app)

googledrive3

Om du vill jobba helt molnbaserat och främst skriva text på datorn så kan Google Docs funka fint. Då vet du att du alltid har dina anteckningar uppbackade i molnet. Det blir också lätt att dela och samarbeta med andra.

Många studenter skriver i dag uppgifter och uppsatser tillsammans i Google Docs – att samla dina anteckningar på samma ställe kan ju därför vara smidigt.

Nackdelen med att använda Google Docs är att du inte har några bra alternativ för att skriva för hand.

Apple Notes / Anteckningar – endast iOs och macOS

Om du har iPad och/eller Mac och vill ha en riktigt basic lösning för dina anteckningar är Apples egna Notes ett bra alternativ. Dina anteckningar är alltid uppbackade i molnet och det är enkelt att byta mellan till exempel laptop, iPad och iPhone.

Nackdelen är att du är låst till Apple så om du i framtiden byter till en PC eller Android-mobil blir det lite krångligt. Det är också klurigare att på ett enkelt sätt dela anteckningar med andra om de är utanför Apples ekosystem.

Om du använder iPad med Apple pencil är Notes en bra app för att blanda både text och handskrivna anteckningar. Du lägger till handskrivna partier i dina anteckningar. Du kan tyvärr inte stryka under eller anteckna i marginalen av din vanliga text.

GoodNotes (anteckna för hand/kombo) – endast iPad/iPhone

I appen GoodNotes skapar du egna anteckningsböcker. Du kan välja om sidorna ska vara blanka, med ränder, prickar eller rutor. Du kan välja bakgrundsfärg och material.

Detta var min favoritapp för föreläsningsanteckningar på den tiden då jag pluggade.

GoodNotes är fantastiskt för att anteckna på platta med en penna (t.ex. iPad med Apple pencil). Om du vill skriva text på tangentbordet så går det också bra genom att infoga textrutor.

GoodNotes 4, den äldre versionen av appen, finns fortfarande tillgänglig men jag skulle rekommendera dig att köpa GoodNotes 5 som är den nya, uppdaterade varianten. Den har många fler alternativ och den viktiga funktionen att kunna söka även i handskriven text.

Du kan synka dina anteckningar i molnet med iCloud.

Se till att ha med dig extra laddare

Att dra upp surfplattan eller laptopen på föreläsningen bara för att inse att man har 6% batteri kvar är inte kul. Särskilt inte om man börjar rota i väskan och inser att laddaren ligger hemma. Ett smart tips (som egentligen gäller alla, inte bara studenter) är att se till att ha extra laddare! Åtminstone till mobilen.

Jag har en liten dragkedje-påse i min väska med: extra mobilladdare, extra smartwatch-laddare (så skönt när man reser), powerbank, micro-USB (för hörlurar och andra tillbehör), extra kamerabatteri, iPhone-hörlurar och lite små adaptrar och annat jox. Det har räddat mig SÅ många gånger. Till min MacBook hade jag också tre (ja det blev så) laddare. En hemma, en på kontoret och en i väskan. Alltid! Dyrt som satan men värt det för min del.

Att ha en fulladdad powerbank gör också att du alltid kan ladda i mobilen eller surfplattan i väskan. Dessutom blir du klassens hjälte om någon annan är i desperat behov!

Håll din dator eller surfplatta organiserad, städad och ren

Teknik som används dagligen kan behöva lite omsorg för att hålla så länge som möjligt. Så se därför till att köpa hem en riktigt bra fiberduk för att torka av dina maskiner ibland. Se till att förvara din dator eller surfplatta i någon typ av skyddande case eller ficka så de inte tar skada av tapp, spill eller väder.

Var noga med hur du organiserar mappar och filer. Släng inte allting i en stor hög för då blir det så krångligt att hitta.

Ett hett tips är att använda Dropbox, iCloud eller OneDrive som huvudmapp på datorn eller surfplattan för dina skolfiler. Ja, dessa molntjänster finns (eller kan installeras) som en mapp på din dator som automatiskt synkas med molnet. Så du aldrig riskerar att bli av med viktiga filer!

I din moln-mapp-of-choice ser du sen till att upprätta ett bra filsystem. Med mappar per temin eller ämne. Gör mappar för research, uppgifter, grupparbeten eller föreläsninganteckningar. Döp filer med datum och relevanta nyckelord som gör dem enkla att söka på.

Tro mig, ditt liv kommer bli SÅ mycket enklare om du har lite ordning och reda i ditt digitala liv!

Se också till att någon gång per år göra en rejäl storstädning. Rensa bort orelevanta filer, städa skrivbordet, ta bort appar du inte använder osv. På så vis kommer du hålla din maskin fräschare och snabbare längre.

Skippa inte heller uppdateringar. När din maskin uppmanar dig att uppdatera programvara gör det direkt eller så snart som möjligt. Skjut inte upp. Det kan vara viktiga säkerhetsuppdateringar eller buggfixar som din dator eller surfplatta behöver.

Fundera på att investera i hörlurar med aktiv brusreducering

Som student kommer du kanske sitta en hel del i studiesalar, stökiga korridorer eller i andra miljöer med mycket ljud. Då kan det vara otroligt skönt att ha ett par bluetooth-hörlurar med aktiv brusreducering. De har en teknik som läser av brusnivåerna utanför och spelar sen upp ljudvågor ”i motfas” som då tar ut ljudvågorna från bruset och på så vis skapar tystnad. Det är fantastiskt!

Det som är så snitsigt är att du även kan använda dessa lurar enbart med brusreduceringen på, du behöver inte ens ha musik eller något annat som spelar. Då blir de som snygga hörselkåpor. Människor kommer inte heller komma fram och störa dig lika lätt om du har hörlurar på.

De kommer också oftast med ett hardcase för förvaring (älskar prylar som kommer med förvaringsväskor) samt med laddningssladd och en mini-tele (aux-sladd) så du kan koppla in om batteriet skulle ta slut, med sladden i kopplad kan du använda dem som ”vanliga” hörlurar.

Om du har bra budget är de bästa alternativen: Sony WH-1000XM3 ◉, Bose QuiteComfort 35 ◉ eller Jabra Elite 85h ◉. Alla dessa har skön passform, fantastisk ljudkvalité och riktigt bra brusreducering. Om du vill ha ett billigare alternativ kan jag verkligen rekommendera Skullcandy Venue! Brusreduceringen är inte riktig lika ”tyst”, men det märks inte när man lyssnar på saker. Jag har haft lurarna på mig i timmar och timmar utan att få ont och batteritiden räcker superlänge. Ljudkvalitén är också bra för prisnivån.

Priser från PriceRunner

Jag kan rekommendera någon av dessa spellistor på Spotify för bra, instrumental pluggmusik:

Få ordning på ditt schema och välj kalenderapp

De flesta universitet idag använder TimeEdit som system för schema. Genom TimeEdit-appen kan du se ditt schema, boka salar etc. Du kan även synka ditt schema med din vanliga kalenderapp så du kan planera hela ditt liv! Min gamla alma mater (Örebro universitet) använder Kronox för schema som också har en tillhörande app.

Redan från start kan det vara bra att fundera på vilket kalendersystem du vill använda. Om du har en iPhone kanske du väljer att använda Apples kalenderapp och ditt iCloud-konto för kalendrar? Har du en Android kanske du via ditt Google-konto. Eller så har du en Microsoft-mail och kör via ett hotmail eller live-konto?

Eller, som tyvärr många hamnar i, så har du en kombo av allt ihop och noll koll på var dina kalendrar egentligen hör hemma. Då är det dags att styra upp lite!

Min rekommendation är att du väljer ETT av dina konton, det som verkar mest logiskt, och håller dig till det.

Personligen har jag alltid valt att använda mitt Google-konto för kalendrar. Även om det såklart går att använda ett iCloud-konto även på en Android-mobil i framtiden så blir det inte riktigt lika smidigt. Eftersom jag byter mellan många olika datorer och mobiler hela tiden är det skönt att Google funkar fint oavsett enhet. På min iPhone använder jag Googles kalenderapp istället för Apples (som jag tycker är den absolut sämsta och mest otydliga). På min PC använder jag den inbyggda kalenderappen (Outlook) men med mitt Google-konto inlagt för synk.

Google-kalendrar är också väldigt enkla att dela med andra oavsett vilka system de sitter på eftersom de flesta har ett Google-konto (för gmail, Google Drive, Youtube, Android-mobil osv).

Ett hett tips är också att du gör olika kalendrar (med olika färger) för att lätt kunna separera och filtrera dina olika aktiviteter. T.ex. en privat, en för skolan (med ditt schema), en för sociala aktiviteter och ev. en delad med familj/partner för det gemensamma livet.

Använd Slack istället för Messenger för grupparbeten och skolaktiviteter

Foto: Slack

På de flesta universitetslinjer börjar grupparbetena redan under första terminen. Även om skolan ibland tillhandahåller interna system där du potentiellt ska kunna kommunicera med dina gruppkamrater så brukar man oftast ändå hamna på Facebook Messenger väldigt snabbt.

Messengers gruppkonvos är dock inte alltid särskilt väl anpassade för att föra längre konversationer. Särskilt om ni vill grupparbeta även lite på distans. Petter (min bror) tipsar därför om att allt fler smarta studenter använder gratistjänsten Slack för sin interna kommunikation!

Slack är en tjänst som många företag (särskilt inom startups och tech) men även föreningar, projekt och nätverk använder för att chatta, dela länkar och många andra saker.

För varje sammanhang där Slack ska användas skapas en egen ”workspace”. De som ska vara med bjuds in med mailadresser. Det kan till exempel vara hela er klass eller så gör ni en egen för just er arbetsgrupp.

Inom ert workspace skapar ni sen kanaler (channels). Till exempel: #b-uppsats, #planering och #random. Det är tradition att alltid ha en #random-kanal för att skicka memes, roliga videos, planera after work, lunch eller annat som inte har med det andra arbetet att göra. Detta för att man inte ska behöva sålla massa annat i kanaler som innehåller viktig info. Kanaler kan vara både öppna (så alla i ett workspace är med) och privata. Det går även att bjuda in utomstående gäster till privata kanaler, även om de inte är medlemmar av ert workspace.

Det går även att både privatchatta och gruppchatta inom Slack.

Använd Slack-appen för att inte missa viktig info. Mitt tips är att ställa in så att du bara får notiser för privatmeddelanden och när ditt namn specifikt nämns (alltså när någon ”attar” dig i ett inlägg med @). För allt annat kan du ha en app-bricka (röd plupp på appikonen) bara eller ha som rutin att gå in varje dag och titta.

Se till att ha ”stör ej”-läget inställt på schema på kvällarna och helgerna om du inte pluggar då satt det inte blir en stress.

Jag skulle verkligen rekommendera dig att vara hjälten som styr upp och bjuder in hela klassen till en gemensam Slack. För då blir det ju enkelt att skapa nya, privata kanaler för olika tillfälliga, kortare grupparbeten. Samt att ni kan ha en stor gemensam random-kanal för tips, länkar, frågor och att styra upp fester m.m. Mycket smartare och mer praktiskt än en klassgrupp på Facebook (som ju de flesta ändå inte vill använda så mycket nuförtiden, am I right?). Alla har ju dessutom inte Facebook så med en gemensam Slack slipper de personerna hamna utanför.

Använd Trello för planering av grupparbeten, uppsatser eller dina studier i allmänhet

Trello-StudentResearchProjectBoard
Foto: Trello

Trello är ett fantastisk, gratis projektplaneringsverktyg som jag och många med mig använder dagligen för att planera olika saker.

Det funkar så att du skapar digitala anslagstavlor. På varje tavla kan du ha listor och på varje lista olika kort. Ett kort kan sedan märkas med olika färgkoder, tilldelas deadlines, du kan lägga till checklistor, länkar, kommentarer och mycket mer.

För grupparbeten kan ni skapa en grupp med gemensamma tavlor, där ni kan tilldela eller skriva upp er på olika kort för att dela upp uppgifter, alla kan följa hur processen går framåt och det är lätt att lämna kommentarer på korten för att uppdatera varandra.

Jag brukar organisera mina Trellos med listor som beskriver var olika kort befinner sig i processen. Listorna kan heta: ”Att göra”, ”Påbörjat”, ”Väntande” och ”Klart”.

Sedan skapar jag kort på ”Att göra” som ”Maila X”, ”Kolla  upp Y”, ”Research om Z”.

Men det finns många olika system att testa. Trello har själva en hel del bra guider för dig som vill komma igång och det finns massor på youtube också.

Plugga smartare med en app för flashcards

Ett annat tips min brorsa Chalmers-studenten ville ge var att använda en app för flashcards som studieteknik. Han rekommenderade särskilt appen Anki.

Med den kan du skapa egna flashcards för instudering (t.ex. inför en tenta) och få fram statistik över hur det går för dig. Det finns även ett bibliotek av redan skapade uppsättningar kort att öva på. Smidigt!

Appen synkar dessutom dina flashcards i molnet.

Missa aldrig dina studentrabatter med Mecenat-appen

app_kort_i_mobil_liten3

Som student får du ju massor med fina rabatter på allt från tågresor till nya datorer. Ditt studentleg ger dig ju även inträde till kårfester och annat som anordnas. Att glömma sitt kårkort någonstans är ju därför inte så kul!

Genom att ladda ned och logga in i Mecenat-appen har du din studentlegitimation tillgängligt i mobilen!

Se också till att faktiskt kolla upp och hålla koll på vilka rabatter och andra förmåner du kan få med kortet. Många bäckar små brukar man ju säga. Studentbidraget är ju liksom inte det fetaste så det kan verkligen vara värt att se till att inte missa där du kan spara några kronor här och där.

Studentlitteratur som PDF eller e-bok

På bilden: Storytel Reader – rekommenderar inte den till studenter.

Att släpa runt 4-5 böcker i väskan kan bli tungt för ryggen. Mycket studentlitteratur finns som PDF eller e-bok som du kan ha i datorn eller surfplattan istället. Gå till ditt universitetsbibliotek och ta reda på hur du lånar e-böcker! Detta är en SÅ illa utnyttjad resurs.

Ett alternativ som många, särskilt de på riktigt litteraturtunga program, kan ha stor nytta av är att köpa en e-boksläsare där du både kan ladda in PDF och e-böcker. Till exempel en Kindle eller Adlibris Letto Frontlight 2.

En stor fördel med att ha en e-boksläsare är att du snabbt kan få tag på litteraturen du behöver och det kan underlätta processen att faktiskt ta hem och läsa en bok, eftersom den (i alla fall när det gäller Kindle) kan vara mycket billigare än ett inbundet ex. Plus att du kan få en direkt utan att behöva ta dig till en affär eller vänta på posten.

Att läsa artiklar eller annat i PDF-format på läsplatta är behagligt för ögonen och mycket mer likt att läsa på vanligt papper jämfört med att läsa på datorskärm eller surfplatta. Du kan även göra understrykningar och anteckningar (som blir sökbara!) i dina e-böcker (med Letto Frontlight och Kindle, kolla upp så denna funktion finns om du kikar på andra modeller).

Priser från PriceRunner

Kolla upp utbildningar i studieteknik och artikelsök på universitetsbiblioteket

Linköpings universitetsbibliotek. Foto: Wikimedia.

Under mina universitetsstudier jobbade jag extra på uni-bibblan vilket var ett av de bästa jobben jag haft! Dessutom gjorde det mig ju till något av en expert på allt som biblioteket kan erbjuda. Något som allt för många studenter totalt missar.

Först och främst böckerna! Många köper så mycket studentlitteratur de inte behöver. Något som de flesta studenter snabbt lär sig är att på en kurs inte köpa alla böcker på listan direkt utan avvakta lite för att skapa en bild av vilken litteratur som kommer bli mest relevant.

En hel del kan du istället gå och låna eller läsa på biblioteket (och kom ihåg tipset ovan med e-böckerna!). Det är gratis! Plus att bibliotekarierna är otroligt kompetenta och kan hjälpa dig med massor av saker. Som att hitta litteratur, artiklar och mycket mer. Det finns även skrivarstugor där du kan få hjälp med det akademiska språket, du kan lära dig om studieteknik och gå på gratis föreläsningar med författare och andra intressanta personer.

Att bli en mästare på artikelsök och att söka i bibliotekskatalogen är något jag verkligen vill rekommendera. Det hjälpte mig ENORMT mycket under uppsatsarbetena. Om det anordnas sådana kurser för din klass – se till att gå dit och ta till vara på den. Eller kolla upp om det anordnas extraträffar.

Se också till att tidigt kolla upp hur systemet för utskrifter funkar på din skola. Jag vet inte hur många desperata studenter jag hjälpt med utskriftkonto minuter innan stängning när deras uppsatser ska lämnas nästa dag. Var inte sån. Det är inte värt stressen. Styr upp det redan nu! Både bibliotekskortet och utskriftskontot.

Hämta korrekta referenser till litteraturlistan

Sveriges bibliotek har en gemensam katalog som heter Libris (https://libris.kb.se/). Det finns en liten knapp för varje bok där du kan kopiera den korrekta referensen oavsett om du använder harvard, oxford, APA eller något annat referenssystem. SÅ smidigt.

libris
libris2

Även för artiklar brukar det finnas länkar där du enkelt kan kopiera den korrekta referensen för att klistra in direkt i din litteraturlista.

Installera cerifikatet för Eduroam Wifi på alla dina enheter

Sveriges skolor och universitet är del av ett universellt wifi-system som heter Eduroam. Som inskriven student kan du ladda ned ett särskilt certifikat som ger dig automatisk access.

Eduroam är stabilt och säkert och finns dessutom inte bara på alla Sveriges universitet och många skolor utan även på andra ställen, som t.ex. flygplatser! Att ha tillgång till Eduroam är något jag verkligen saknar med att vara student.

Använd en VPN när du pluggar på caféer

Foto: Pixabay

Att sitta och plugga med sin laptop och en stor kopp kaffe på ett mysigt café en höst eller vinterdag är ju något av det mest studentromatiska man kan göra. Blir alldeles rysig när jag tänker på det. Vad som däremot gör att jag ryser av andra anledningar är det här med öppna, gratis wifis.

När du surfar via ett öppet wifi så är du väldigt känslig för att bli utsatt för intrång och hack – eller så är det möjligt att den som erbjuder wifiet samtidigt samlar in data om dig för att sälja vidare (med ditt godkännande eftersom du oftast godkänner villkor för att logga in).

Se därför till att skaffa en VPN, ett virtuellt privat nätverk. Det funkar så att du loggar in och aktiverar en app på din enhet som skapar en säker väg för din datatrafik att röra sig och skyddar den från att kunna ses eller manipuleras av utomstående.

Du kan köpa tjänsten av t.ex. NordVPN eller F Secure (som jag haft samarbete med innan). Eller någon av alla dessa märken som PC för alla gjort en stor genomgång av.

Kolla upp vilken programvara du kan få gratis via ditt universitet

Foto: Wikimedia

Universiteten i vårt land gör ofta deals med olika tillhandahållare av programvaror för att kunna erbjuda licenser gratis eller subventionerat till sina studenter. När jag pluggade kunde vi till exempel ladda ned hela Office-sviten (med Word, Excel, Powerpoint etc) helt gratis under studietiden. Toppenbra som komplement till Googles motsvarigheter. Ibland är det faktiskt smidigt att kunna skriva offline också.

Om du är student kan du också köpa studentabonnemang på många program. Till exempel Adobe Creative Cloud (Photoshop, Illustrator, InDesign, Premiere Pro osv). Då får du ha dessa program för mycket billigare än ordinarie pris.

Så kolla upp det! När du väl gått ut kommer du snabbt märka hur dyrt det är med program och licenser så njut medan studietiden varar.

Youtube är en fantastisk resurs för lärande

Jag brukar skoja lite om att jag är alumn från ”The University of Youtube” – där har jag nämligen lärt mig så otroligt mycket. Till exempel filmredigering, kodning och animering. Det finns även en uppsjö av pedagogiska och lärorika kanaler där du kan lära dig om historia, lagar, filosofi, konst och precis allting.

Khan Academy är en väldigt hyllad kanal (t.ex. av Bill Gates!) med informativa och pedagogiska filmer om matte, fysik, ekonomi med mera (som min brorsa Chalmers-studenten varmt rekommenderar).

Jag använder ofta youtube som en ingång när jag gör research på olika ämnen just för att det finns så många pedagogiska och översiktliga videos där man snabbt kan få koll på ett ämne och lära sig det viktigaste.

Vilka är dina bästa techtips för personer som studerar? Dela gärna med dig i kommentarerna 👇📚🍎✏️

Video: Jämför vloggkameror från Sony – budget vs. lyx

Som ni vet är jag onaturligt intresserad av det här med att hitta den ultimata vloggkameran. Själv har jag en klassiker i medelprisklassen, Canon G7x, som jag på många sätt älskar.

Men en annan favorit, i den lite proffsigare prisklassen, bland våra youtubers är Sony RX100. Jag fick möjlighet att låna ett exemplar och bad i samma veva att få låna en i en lite lägre prisklass för att kunna jämföra och se: vad får man för de extra pengarna?

Se videon: RX100 VI vs. DSC-HX99

En dag i början på sommaren (ja den här videon tog väldigt lång tid att redigera pga semester osv) så tog jag och Lo dessa två kameror på en liten svängom för att testa de vanligaste vlogg-situationerna.

Det jag ville se var saker som bildstabilisering, färghantering, bildkvalité, ljudkvalité och hastigheten på autofokuset.

I videon kan du ganska tydligt se att det ändå är rätt stor skillnad även fast dessa kameror till det yttre ser rätt lika ut.

Priser från PriceRunner

Vad tycker du? Tycker du RX100 är verkar värd sin prislapp? Finns det några andra kamerajämförelser du skulle vilja se? Hit me i kommentarerna vetja! 👇

Det här med att vara entreprenör

På senare tid har jag tänkt extra mycket på det här med entreprenörskap och att vara egenföretagare (i och med att jag ju skrivit en bok relaterat till det 😉). Därför kändes det väldigt kul och passande när jag fick en samarbetsförfrågan just på det ämnet!

Epson, som tillverkar skrivare- och projektorer, vet att det kan vara rätt tufft att starta eget. I samarbete med dem vill jag därför berätta lite om hur jag tänker kring de olika utmaningarna som alla som startar eget stöter på!

Bara det här med att kalla sig entreprenör är ju en hel grej i sig. Vem är entreprenör? Vad innebär det?

Så här definieras entreprenör på Wikipedia:

Entreprenör är en person som tar en idé för en produkt eller tjänst, reflekterar över risker och möjligheter, samlar ihop resurser, planerar och implementerar idén.

Det behöver alltså inte vara så att man satsar på att bygga det största bolaget i världen eller tjäna miljoner – vilket kanske är en av de stereotypa bilderna vi har av “en entreprenör”. Jag tänker att det handlar om att vara någon som faktiskt gör något av alla de där idéerna som flyger runt i huvudet. Någon som tar klivet även fast det är läskigt och nytt.

Epson har ställt lite frågor till mig angående att driva eget som jag svara på i tre videos som jag tänkte dela med er här på bloggen också!

Vad jag önskar att vetat när jag startade eget

Jag startade ju eget första gången 2012 med min enskilda firma där jag gjorde webbsidor och grafisk design åt framförallt kompisar och bekanta som hade band.

Då visste jag absolut ingenting, alltså verkligen nada, om vad ett företag var. Alla pratade om “att vara F-skattare” och att “dra av på skatten” och jag ba: say what now?

Något jag önskar att jag vetat om när jag startade var hur mycket man lär sig på vägens gång och att det är okej att inte förstå saker eller ha noll koll. För det är så de allra flesta känner i starten!

Jag önskar också att jag tidigare förstått vikten av att omge sig med likasinnade för stöd, pepp, byta idéer och lära sig av varandra. När jag drog igång Teknifik hittade jag det utbytet och mitt “blogg crew” via Influencers of Sweden. Tillsammans började vi utveckla vår business och att ha det gänget att stöta och blöta med har verkligen varit ovärderligt!

Så – det är okej att köra igång även om du känner som att du inte fattar någonting, du lär dig på vägen, och försök att så snabbt som möjligt hitta personer som förstår dig och det du försöker göra!

Att vara entreprenör i vår digitala tid

En sak jag saknade mycket i starten av mitt företag var mer info och inspiration kring att starta eget i den här digitala tidsåldern vi ju lever i. Jag har letat runt mycket bland amerikanska entreprenörspoddar, bloggar och webbartiklar för att lära mig om SEO, social selling och de olika verktyg och system som finns idag och som underlättar för oss som driver eget.

Något jag ständigt jobbar på är hur jag kan automatisera och effektivisera alla processer som upprepar sig. Till exempel genom att göra mallar för t.ex. redigering av bilder och video, för vissa blogginlägg, fakturering och offerter.

Jag letar även hela tiden sätt att effektivisera de formella bitarna mellan mig och min revisor där det ju är SÅ stor skillnad nu från bara för några år sen med alla e-tjänster på t.ex. Verksamt.se och Skatteverket.

Sen så går det ju att nå och snacka med sina kunder på helt nya sätt idag genom digitala kanaler. Det är lättare att nischa sig och det är lättare att ha en vardaglig kontakt med sina potentiella kunder. Där har man som egenföretagare också fördelen av att det är enkelt att vara lite mer personlig i sitt företagare! För vi människor är ju mer intresserade av andra människor än företag när det gäller vilka vi följer på sociala medier. Att visa att man är en människa bakom varumärket skapar ju också förtroende och tillit på ett annat sätt.

Så jag vill verkligen tipsa alla som funderar på eller precis har tagit klivet och startat eget att fundera på hur teknik skulle kunna underlätta och effektivisera i din företagarvardag. Och att använda de digitala kanaler som finns för att hitta och nå potentiella kunder!

Hur vågar man ta klivet?

När man pratar om entreprenörskap så pratar man ofta om det här med att våga! Vilket är en indikation på hur mycket vi drar oss för att faktiskt göra verklighet av våra idéer.

För om man aldrig försöker kan man inte heller misslyckas – därför känns det ofta tryggare att inte försöka alls. Men det är ju just när vi satsar som vi kan vinna stort, lära oss nya saker om oss själva och göra våra drömmar till verklighet!

Något jag ofta pratar om kring att starta eget är att du måste tro mer på dina egna idéer än på andras reaktioner på idéerna. För det är väldigt lätt att andra inte riktigt förstår din idé. Eller att den här generella rädslan för att försöka (och eventuellt misslyckas) gör att andra verkar skeptiska för att de själva tycker det verkar läskigt att starta eget.

Och även om 99 procent av de du delar din idé med är positiva så är det ofta de där mer skeptiska reaktionerna som etsar sig fast och gör att du börjar ifrågasätta allt du tänker.

Så var det i vissa sammanhang när jag startade Teknifik. Många förstod ju inte hur det här med bloggar och influencer marketing och allting funkar. Hur ska det kunna bli ett företag som tjänar pengar? Där gällde det ju dels att orka förklara i vissa sammanhang men framförallt att inte låta andras skepsis påverka min energi och pepp.

Jag vågade lita på min inneboende känsla som sa “du måste göra detta och du måste göra det NU!”. Den där angelägenheten, som nästan blev en stress, var det som gav mig modet att köra. För jag kände verkligen att om inte jag gör detta kommer någon annan göra det!

Vid det här laget kanske du lagt märke till skrivaren i bakgrunden här? Epson har tagit fram sin EcoTank-serie med särskilt fokus på entreprenörer och småföretagare. Du kan läsa mer om EcoTank-serien här.

Jag vet att många av er som läser har eget företag eller drömmer om att starta. Hur tänker ni kring de här frågorna och utmaningarna? Är det något ni reflekterat över?

Och hur känner ni kring att kalla er för “entreprenörer”? Känns det naturligt eller som något långt ifrån er själva?

Dela gärna med er av tankar och reflektioner i kommentarerna! 👇

Recension: OnePlus 7 pro – fyra månader senare

I våras så släpptes ju två spännande mobiler, Samsung Galaxy S10 och nya OnePlus 7 pro. Jag recenserade 7 pro ganska snart efter lanseringen i Aftonbladet TV. Men det blev aldrig någon recension här på bloggen.

Men ibland kan det ju vara värt att vänta ett tag också och verkligen hinna landa lite innan man skriver ned alla tankar.

OnePlus 7 pro är inte så lik OnePlus 7 som man skulle kunna tro utifrån namnet (modellerna släpptes samtidigt). Den har nämligen en riktigt spännande design med skärm över hela framsidan och en popup-selfiekamera.

Det här är OnePlus första riktiga flaggskepsmobil som är lite dyrare än vad deras modeller vanligtvis är med ett pris från cirka 7 900 kr och uppåt beroende på konfiguration.

Den lite billigare modellen OnePlus 7 liknar föregångaren 6T men med en del uppgraderingar.

Mitt första intryck av OnePlus 7 pro var att den vägde betydligt mer än många andra mobiler med samma skärmstorlek. I mina händer kändes den verkligen tung. Vilket å ena sidan ger en känsla av att den är robust och verkligen “pro”. Å andra sidan kunde jag typ bli trött i handen av att hålla i den under längre stunder.

Nästa sak jag la märke till var hur OTROLIGT snappy och nice denna mobil blir tack vare en uppdateringsfrekvens på 90 Hz, vilket handlar om hur ofta skärmen laddar om innehållet och bidrar till hur smooth mobilen känns att använda. 90 Hz är mycket snabbare än vad i princip alla andra mobiler har som inte är specialdesignade för gaming. Jag trodde ärligt talat inte att det skulle påverka eller märkas så mycket men det gör det verkligen.

Redan OnePlus 6T hade ju en fingeravtrycksläsare under skärmen men på OnePlus 7 pro (och även vanliga 7:an) har hastigheten verkligen förbättrats vilket gör stor skillnad.

Innan kändes fingeravtrycksläsaren i skärmen som ett riktigt nedköp eftersom den vanliga fingeravtrycksläsaren på 6:an var så otroligt snabb – men nu känns funktionen betydligt mer logisk för att få den där fantastiska helskärmsupplösningen som ingen annan flaggskeppsmodell jag provat har kunnat erbjuda.

För som ni vet så har ju t.ex. nya Samsung Galaxy S10 ett hål utskuret i skärmen för att få plats med selfiekameran. Med OnePlus har valt att lösa det med en popup-kamera som med ett mekaniskt litet surr dyker upp varje gång du behöver den.

Generellt måste jag säga att det funkar bra. Den kommer upp rätt snabbt utan att man tänker på det mer än med ljudet. Den har också en bra funktion som gör att om du skulle tappa mobilen medan den är utfälld så åker den in automatiskt (så den inte ska kunna gå sönder så lätt).

Max har använt den här mobilen ett tag nu och hittills har selfiekameran inte krånglat eller pajat t.ex. på grund av damm eller något. Det var annars en av mina funderingar för denna design om det lätt skulle komma in små sandkorn eller nåt som fuckar upp funktionen. Men fyra månader in är den fortfarande bra!

Kamerakvalitén på OnePlus blir bara bättre och bättre men de är fortfarande inte i närheten av iPhone eller Samsung. Men de är verkligen inte dåliga för det! För de allra flesta användare och situationer fungerar de riktigt, riktigt bra. OnePlus jobbar dessutom hela tiden på att uppdatera och utveckla som kameramjukvara för att göra den bättre.

En liten sak som störde mig med den utfällbara kameran var de gånger man inte tänkte använda den, typ när man bara skulle öppna Snapchat eller nåt, men den fälldes ut ändå för att apparna är inställda så. Ibland åkte den upp och ned flera gånger medan jag navigerade mellan olika appar eller så. Men det var nog ända gången jag störde mig på den.

Sen tror jag att den här mobilen funkar bäst för den som kanske inte använder selfiekameran supermycket (som jag gör hehe).

Summa summarum är att OnePlus Pro är ett grymt alternativ för den som vill ha en OnePlus men ändå inte vill tumma på prestanda. Det är en premium-mobil med stor, snygg och snappy skärm och riktigt gedigen design.

Personligen har jag alltid gillat OnePlus mobiler och tycker de ger en riktigt bra Android-upplevelse (kanske den bästa). Men för mig faller det lite på den utfällbara kameran ändå eftersom jag använder selfiekameran rätt mycket samt att jag tycker den är lite för tung.

Utifrån dessa parametrar får OnePlus 7 pro en stark fyra av fem Teknifik-poäng.

Poäng 4 av 5 teknifikmedaljer
Priser från PriceRunner

Vad tror du om denna modell? Vad är dina tankar om den här designen med popup-kamera?

Jag snackar Instagram Stories på Webbdagarna i Göteborg

Den 25 september är jag en av talarna på Webbdagarna i Göteborg – superkul! Blir första gången på Webbdagarna för min del. På 30 minuter ska jag ge massor av konkreta verktyg och tips för att komma igång med och nå längre med Instagram Stories.

Alla ni som följer mig på Instagram Stories vet att jag älskar det forumet. Och det är det jag öppnar först och kollar mest i min Instagram-app generellt. Och jag är inte ensam! 500 miljoner användare internationellt använder Instagram Stories (som sprang om Snapchat i dagligt användande för flera år sedan!).

Det finns några saker som jag ser att många kämpar med när det gäller Stories så det är vad jag kommer fokusera på: hur man på ett enkelt sätt skapar en egen stil och implementerar sin grafiska profil; hur man bygger sina stories stegvis för att fånga publikens uppmärksamhet och hur man vänder den uppmärksamheten till en aktivitet!

Det är inte så ofta jag är neråt Göteborg och föreläser så det känns ju lite extra kul!

Ses vi där?

Ledig på en tisdag, styrelsearbete och en nominering

En webcam-bild i ett blogginlägg – känns inte det väldigt old school? Jag har i några dagar hållit på, i sann Teknifik-anda, att knacka på en guide som bara växer och växer. That’s how matiga guider is made… man börjar i en ände och tänker “det här kommer gå snabbt” och sen fyra dagar senare har man fortfarande inte ens kommit halvvägs.

Något jag vill bli lite bättre på är att inte glömma bort de här små vardagsglimtarna. Så här kommer en sådan! Direkt från mitt kök 11.26 en onsdagsförmiddag.

I går tog jag en ledig tisdag, bara så där. Får man ens göra så? Jag gjorde det iallafall för min bästis Linda var på besök. Hon ska snart flytta utomlands i några månader så det kändes fint att få ha en heldag tillsammans.

Det gav mig också en insikt att det verkligen går, som egenföretagare, att när schemat tillåter boka in en ledig dag i kalendern. Det är ju bara att säga: “Jag är ledig den och den dagen”, inte boka in något, sätta ett mailsvar (om man vill känna sig extra lugn) och sen är det ju ingen som kommer ifrågasätta det liksom.

Denna onsdag började med styrelsemöte med Handelskammarens lokalstyrelse här i Örebro. Jag har varit med sen i våras och det känns superspännande. Först tänkte jag lite: va varför vill dem ha med mig? Vad kan jag tillföra? När jag känner lite sådär “inte ska väl jag” säger jag som regel alltid ja. Det betyder att jag går utanför min comfort zone! Och det brukar ge mycket, är min erfarenhet. Dessutom var det ju de som frågade mig så uppenbarligen såg de ju något värde i vad jag kunde tillföra.

I lokalstyrelsen kommer vi med input till Handelskammaren och deras lokala verksamhet som går ut på att stötta det lokala näringslivet, skapa samarbeten och utrusta näringslivet för framtiden (med mycket mer). Jag lär mig otroligt mycket av de andra medlemmarna som kommer från olika företag och med olika roller.

Nu har jag haft ett kort telefonmöte om ett kommande samarbete som känns jättekul! Jag kommer få möjlighet att skapa en grym tutorial för er som jag verkligen ser fram emot att spela in – håll till godo.

Om bara min matlåda blir varm snart ska jag äta den och sen trampa iväg till tågstationen och åka en sväng till Stockholm. Jag har nämligen blivit nominerad till en grej och idag är det någon sorts jurydag. Väldigt spännande och i nuläget för mig lite oklart vad det kommer innebära, så jag får återkomma om det.

Förra veckan låg dagarna i princip öppna och jag ägnade mig åt innehållsskapande och kreativa grejer. Och kurerade en liten förkylning som går i vågor.

Den här veckan är i princip varje dag uppbokad i kalendern med diverse så det är tvära kast i företagarvardagen. Nej nu måste jag skynda mig lite så jag inte missar tåget.

Varsågoda för “in the moment”-uppdatering.

Stor guide: Tips när du ska köpa ny dator (2019) Så här hittar du rätt i djungeln av RAM-minnen och processorer och väljer rätt dator för dig.

köpa ny dator guide

Att köpa ny dator är inte alltid det lättaste. Det finns ett enormt utbud från billigtbilligt till superdyrt med massor av olika specs. Så hur ska man tänka? Här kommer en ordentlig genomgång så du får koll på allt du behöver veta inför köpet. Det här är en uppdaterad version av min stora “köpa ny dator”-guide (som lästs över 30 000 ggr 🙌) !

Obs! Innan du kastar dig in i “köpa ny dator”-land: kolla in mina 8 tips för att göra datorn snabbare och se om du kanske kan blåsa nytt liv i den du redan har. 🌱

Denna guide uppdaterades senast 2019-09-01.

Vi kommer i denna guide gå igenom:

  • Hur du alltid bör gå tillväga för att göra ett så bra köp som möjligt!
  • Vilka olika komponenter som är bra att ha koll på inför köpet så som RAM-minne, processor och hårddisk.
  • Den eviga frågan: Mac eller PC? Vad passar bäst för dig?
  • Beroende på vad du ska ha datorn till så ger jag lite tips på hur du kan tänka och modeller som i dagsläget kan funka.

Läs inlägget

Min nya dator – bytt från Mac till PC!

Under det senaste året har jag varit totalt i valet och kvalet att köpa en ny laptop. Jag har verkligen älskat min MacBook Pro Retina (13″ från 2015). Den har varit en trogen följeslagare. Men under det senaste året har den inte varit så pålitlig.

Jag och min MacBook Pro. Foto: Pia Gyllin / happyfeed.se

Hårddisken på 256 GB har alltid varit full, även fast jag rensat och rensat, flyttat över alla tunga filer på extern hårddisk, lagrat i molnet osv. Datorn började crascha helt out of the blue, hänga sig och massa sådant som skapar väldigt mycket stress i vardagen när man jobbar med sin dator nästan hela tiden.

Jag gjorde en total utrensning, installerade om hela datorn och ändå kändes det som att den inte längre tillgodosåg mina (rätt krävande) behov som användare.

Men jag drog mig ändå för att köpa en ny. För de nya MacBook Pro-datorerna har inte känts som ett lockande köp för mig. De är dyra, de saknar portar jag behöver som HDMI och vanlig USB (till externa hårddiskar jag har) samt SD-kortläsare. Att från start behöva köpa en adapter för typ 2000 spänn till en sprillans ny laptop känns liksom inte lockande.

Min nya dator Dell XPS 15 7590 – med tillbehör (video)

Jag har gjort en vlogg där jag berättar om nya datorn, tillbehören och vad jag känner för den så här en bit in! Ni får också hänga med till kontoret och se min nya setup.

Men ja, jag bestämde mig för att byta till PC. Helt enkelt för att jag kunde få så mycket mer kraft och prestanda för pengarna.

Valet föll på en Dell XPS 15, senaste modellen, för att det var den PC-modell jag gillat när jag testat innan (förutom placeringen av webbkameran som nu på de nya modellerna, tack och lov, är flyttad). Det är också en Dell XPS som youtubern Sara Dietschy efter mycket övervägande valde att byta till när hon kände att MacBook Pro inte funkade för henne längre. Det var dessutom den tidigare modellen (9570).

Konfigurationen jag valde

Det finns många olika konfigurationer av Dell XPS 15 man kan välja. Jag valde den med:

  • UltraHD OLED 4k display (inte touch)
  • 1 TB SSD-hårddisk (!!!!)
  • 16 GB ram
  • Intel core i7 processor (9th gen)

Det är helt enkelt en dator med mycket prestanda, som ändå kostade mig många många tusen mindre än en MacBook Pro med sämre prestanda skulle kostat mig.

Jag köpte även en thunderbolt-docka till kontoret. Där kopplar jag i alla tillbehör som skärm, hårddisk, ljudkort etc och sen är det bara en (!) liten thunderbolt-sladd (USB-C) som jag sätter in i datorn för att få ALLT (inklusive ström). Helt perfekt! Jag köpte även ett trådlöst tangentbord och mus (eftersom de jag hade innan var Mac-specifika). Det var halva priset på tillbehör i Dells butik när jag beställde så det kändes värt att slå till direkt.

Att byta från Mac till PC

Jag har verkligen varit djupt-djupt ned i Mac-världen. Förutom MacBook Pro har jag ju iPhone, Apple Watch och iPad. Jag har också de senaste åren exklusivt använt Apples egna program Pages, Keynote och Numbers. Samt Notes för alla random anteckningar.

Att befinna sig i Apples ekosystem är en dröm av smoothness. Som jag nu frivilligt valt att ta ett litet steg ur. Vilket innebär att jag måste komma in i Office-sviten, hitta lite nya system för grejer och så vidare.

Samtidigt så är Adobe-programmen de jag främst använder och de går ju bra att jobba med oavsett PC eller Mac. Jag har också på senaste tiden använt backup via Dropbox på alla mina Teknifik-filer vilket gjorde det enkelt att bara installera Dropbox på min PC och på så vis få över alla väsentliga filer.

Ta tid till att fixa i ordning som man vill ha det

Det har varit skönt att göra det här bytet nu i början på höstterminen när jag har lite mer tid och lugn i schemat. Så jag kunnat lägga tid till att ställa in min nya dator som jag vill ha den. För en stor fördel med Mac är ju att det mesta är som man vill ha det out of the box. På min XPS har jag lekt runt mycket med olika inställningar, googlat en del, löst lite olika små konstiga issues med drivrutiner (flashback till alla mina tidigare PC-datorer), stängt av tusen och åter tusen olika störiga notiser etc.

Jag har behövt Googla efter hur man gör olika saker, till exempel specifika kortkommandon, på PC och var olika inställningar och funktioner finns i Windows 10.

Istället för Apple Notes så har jag börjat använda OneNote (från Office-sviten) som ju även finns som app till iPhone och iPad. Det viktiga för mig är att att ha en enkel anteckningsapp jag kan använda över alla plattformar sömlöst. Även om jag inte gillar OneNote lika mycket som Apple Notes rent utformningsmässigt så har det funkat bra hittills!

Sådant jag saknar från min Mac

Det finns såklart mycket jag saknar från min Mac. Som tangentbordet och touch-paden som är så otroligt najs på min MacBook Pro. Dell XPS är ok men det är ändå inte ens i närheten.

Jag saknar hur enkelt och smidigt strömsparläget är på Mac och hur lite batteri den drar i standby-läget. På min Mac bara slår jag igen skärmen och tänker inget mer på det. Lägger datorn i väskan och tar upp den och börjar jobba direkt. På min nya XPS behövde jag ändra inställningarna så att det händer “ingenting” när jag stänger locket när den har laddare i, för att kunna använda den med min externa skärm utan att den somnar om jag stänger locket. Strömsparläget som går igång när jag stänger datorn när strömsladden inte är i är mycket mer som att datorn är avstängd. När jag vill börja jobba igen måste jag trycka på knappen och vänta några sekunder. Störigt men man vänjer sig.

Det är också viktigt när jag är på kontoret att jag inte bara kopplar från dockan och lägger datorn (som ju är stängd) direkt i väskan, eftersom den då är igång och blir väldigt varm och det kan skada datorn att ligga i väskan så. Detaljer jag aldrig funderade på med min Mac.

Battertiden på min XPS är ju (av naturliga skäl) också sämre än på min MacBook Pro. Denna dator har ju mycket mer kraft i sig, vilket påverkar batteritiden. Den stora, ljusa, 4K OLED-skärmen drar ju också en hel del juice.

Bytt är bytt

Ja, nu är det gjort. Jag har officiellt gått och blivit PC-tjej igen. Från att alltid varit “en i gänget” med min Äppel-dator på alla frilans-caféer etc kommer jag nu vara den där konstiga som sitter med en PC!? Det blir som en helt ny personlighet. 😉

Men jag tror det här kommer bli bra, med tiden. Jag är nöjd än så länge och det känns pirrigt och kul. Det är skönt med en större skärm (denna är ju 15″, min Mac var 13″), dessutom är skärmen superfin och jätteskarp. Att ha ett bra grafikkort, NVIDIA(R) GeForce(R) GTX 1650 4GB GDDR5 (<- for you nerds), gör att jag kan spela The Sims 4 på högsta grafikinställningarna utan lagg. DRÖM!

Nu ska jag börja samla på mig nya fina klistermärken att pynta min dator med och verkligen göra den till min.

Jag har fortfarande kvar min gamla Mac, den använder Lo (min assistent) på kontoret nu. Det känns bra att hon kan ha en dedikerad kontorsdator. Dessutom kommer jag antagligen behöva den ibland för att konvertera gamla dokument osv.

Vad tror ni? Är ni PC eller Mac-användare? Hur skulle ni känna för att ta klivet över till andra sidan?

Recension: Sony Glass Sound Speaker – en högtalarlampa

Det första som slog mig när jag tog ut Sonys nya Glass Sound Speaker ur lådan var hur tung och gedigen den kändes. Foten till lampan är i borstat stål och hela designen känns väldigt lyxig och fin.

Så vad är detta för pryl? Jo det är en trådlös bluetooth-högtalare och en lampa i ett. Perfekt för den som vill integrera tekniken sömlöst i sitt hem och gärna betalar lite extra för snygg design (för denna pjäs kostar strax över 6000 lax!).

Funktioner

Sony Glass Sound Speaker har knappar på undersidan där du kan para din telefon via bluetooth, höja eller sänka intensiteten på lampan, sänka och höja volymen på högtalaren och även växla till ett läge där ljusskenet “flammar” lite som ett stearinljus.

Den funktionen tycker jag funkade sådär dock, har sett sådana där “fejk”-ljus som gör effekten mycket bättre. På Glass såg det inte alls naturligt ut.

Du kan även koppla ditt Spotify-konto till högtalaren via en app så att du kan trycka på play på högtalaren direkt (när den är uppkopplad mot wifi) och så kan den börja spela din förvalda spellista direkt, utan att du behöver para din mobil.

Ljudkvalité

När du betalar 6000 pix för en bluetooth-högtalare är ju såklart ljudkvalitén väldigt viktig. Sony Glass har en rätt avancerad ljuddesign där musiken du spelar vibrerar ut genom glas-pelaren. Så här beskriver de det själva:

“Tre motorer vibrerar det organiska glasröret och förvandlar hela ytan till en högtalare. Till skillnad från det riktade ljudet i vanliga tweeters ger glasröret noggrann ljudkvalitet från alla vinklar, tack vare dess cylinderform.”

Ljudet sprids ut i 360 grader runt högtalaren så den passar perfekt att ställa mitt på bordet för både stämningsljus och stämningsmusik!

Jag upplevde ljudet som väldigt välbalanserat och fint. Det är faktiskt lite överraskande också hur starkt den spelar även fast den är ganska liten till storleken.

Vem passar den för?

Jag tänker mig att Sony Glass är en högtalare för den som gillar lite spännande och nyskapande design, som vill integrera tekniken i sitt hem och som är inredningsintresserad.

Jag använde högtalaren ute på balkongen en mörk sensommarkväll där jag lät den spela upp min mysigaste jazzlista samtidigt som jag satt och läste under en hög med filtar. För ett sådant sammanhang passade den superbra.

Som jag nämnde tidigare skulle den även passa fint mitt på ett middagsbord som stämningshöjare och också lite “conversation piece” eftersom alla ba: “Var kommer musiken från?” “Va kommer den från lampan?!” 😉

Men prislappen gör ju helt klart att ljust denna modell blir lite av en nischeprodukt men den visar också på ett spännande sätt hur (även billigare) högtalare kan komma att se ut inom en inte allt för lång framtid!

Vad tycker du om idén med en lampa som också är en högtalare? Skulle du kunna tänka dig en sådan hemma?

Mina planer för hösten 2019

Foto: Caroline Frankesjö

Åh känner ni! Det är skolstartstider. Visst ligger det något speciellt i luften? Nystart, planera, aktiviteter som kommer igång igen, träffa alla vänner efter semesterresor och stugvistelser.

Som egenföretagare och frilans handlar början av höstterminen mycket om att zooma ut och se framåt. Vart är jag på väg? Vad vill jag fokusera på och prioritera? Det är ju lite tradition här i bloggen att gå igenom höstplanerna i ett inlägg. När jag såg att Johanna Nilsson bloggat om sina höstplaner i veckan blev jag inspirerad.

När Johanna och jag snackade för ett tag sen om hennes tankar kring att se sitt jobb som säsongsjobb (som hon skriver om i höstplansinlägget) insåg jag att jag också borde tänka så, så har faktiskt gjort ett “årshjul” för att se vad jag ska fokusera på under olika perioder. Men det får bli ett eget inlägg!.

Gå tillbaka till målen för 2019

Höstterminen är en nystart (Elsa Billgren och Sofia Wood snackade i sin podd om att hösten är det riktiga nyåret, och jag är benägen att hålla med), men det är också andra halvlek av 2019. Så när jag ska försöka reda ut hur jag vill att hösten 2019 ska se ut så behöver jag också gå tillbaka och se vad jag satte som mål för året. Här är dem:

▶ Skriva och ge ut en bok

Jo men detta mål är ju snart uppnått! Boken är skriven iallafall. Nu ska den bara ges ut också (27 september).

Fokus under hösten kommer ju ligga på att promota boken, skapa innehåll som kompletterar den här på bloggen och försöka komma ut och föreläsa om lite mer starta eget/entreprenörs-ämnen.

▶ Anställa en assistent

Check på den! Lo fortsätter att jobba för mig på 10 % här under hösten. Det kommer bli bra med lite extra händer när jag ska börja signera och skicka ut böcker etc. Dessutom hjälper hon ju till med att fota och filma och annat smått och gott.

▶ Renodla mina kanaler mer

Det här är något som jag känner mig motiverad att jobba mer med nu under hösten. I början av året har nästan all min tid och mitt fokus gått till boken, podden och föreläsningar. Nu är boken nästan klar och poddens säsong 2 är precis avslutad.

Fokus för hösten kommer vara på bloggen, Instagram och youtube när det gäller innehåll tänker jag. Det är ju något jag älskar att skapa och jobba med. Det är alltid tråkigt när dessa kanaler hamnar lite i skymundan pga större projekt. Men sådant går ju också i perioder, så det är ok. Men nu känner jag mig både inspirerad och motiverad att blogga och göra videor!

▶ Ställa rimliga krav på mig själv

Ja, detta är något jag hela tiden jobbar på. Med boken har jag känt enorm prestationsångest även fast jag försöker att “jobba med mig själv” på den punkten. Det körde också verkligen ihop sig med jobbmängden i slutet av våren så nu får det bli nya tag! Men jag tror det här alltid kommer vara något jag behöver jobba på.

▶ Få podden att växa

Det är verkligen klurigt att som liten “idependent” poddmakare att verkligen nå ut. De stora poddbolagen har ju betydligt större marknadsföringsbudgetar och muskler på den fronten. Min podd växer men den växer ganska långsamt och organiskt. Inget fel med det men det kan vara lite frustrerande ibland.

Fokus för hösten kommer att ligga på att promota och sprida mina befintliga 22 (!) avsnitt. Jag ser i statistiken att nya lyssnare kommer in varje vecka och börjar lyssna på avsnitten från 001 och framåt. Så det vore kul att få ännu fler att upptäcka de avsnitt som redan finns.

Detta händer i höst

Föreläsningar

Jag har redan några föreläsningar inbokade för hösten (och våren till och med – hej framförhållning!).

Till exempel så är jag Keynote Speaker på Good Tech Conference i Sundsvall den 16 oktober – där jag ska prata om artificiell intelligens och vad som händer när tekniken förstår oss bättre än vi förstår den.

Jag kommer även att besöka flera bibliotek och prata om influencer marketing och min resa! Bland annat Motala och Vingåker. Jag ska även föreläsa i Vara. Återkommer med mer info med datum och plats.

Boksläpp

Den 27 september släpps min bok i handeln och då kommer jag också ha en bokrelease här i Örebro (stay tuned för Facebook-event). Jag planerar även en bokrelease i Stockholm vid ett lite senare datum men har inte spikat något än.

Du får hemskt gärna köpa boken direkt av mig, signerad, här på bloggen. Då stöttar du mig och mitt jobb på bästa sätt! Jag kommer kunna skicka boken eller så kan man hämta upp den på mitt kontor i Örebro, på releasefesten eller på någon av mina föreläsningar etc.

Just nu är jag i processen att bygga upp en liten superenkel webbshop för köp av de signerade exen. Så håller på och kollar på betalmetoder, e-handelslagen och hur vi enklast och billigast kan posta (så dyrt med porto dessa dagar!).

Samarbeten

Jag är redan igång med några samarbeten som kommer dyka upp i mina kanaler framöver. Det är så kul att jag får fler och fler relevanta, roliga och ibland lite oväntade samarbetsförfrågningar.

Som alltid väljer jag med omsorg och lägger fokus på att hitta roliga, relevanta och värdefulla vinklar så att innehållet ska kännas värt och kul att ta del av.

Våga lita på att det ordnar sig

Så här på hösten så är det en blandning av pepp på allt som komma skall men också en tydlig medvetenhet om att man är lite ensam som egenföretagare. Det är ingen chef som välkomnar mig tillbaka med fika och en tydlig strategi för hösten – det är jag som är den där chefen. Det är jag som måste lägga strategin och fixa fikat.

En situation uppstod under våren (en uppdragsgivare som gått i konkurs) som gjorde att jag inte fått eller kommer få betalt för en del uppdrag jag utfört. Vilket verkligen blev en påminnelse om att företagarlivet är ganska sårbart.

För att inte hamna i en sits där jag bokar in för mycket jobb framåt nu i början på hösten, vilket straffar sig längre fram i oktober och november när föreläsningssäsongen är som mest intensiv, så måste jag våga ha is i magen och tro att det ordnar sig. Att uppdragen kommer, att jag kommer dra in tillräckligt med pengar osv.

Livet pågår också utanför jobbet

Just nu känner jag mig väldigt motiverad att hålla i det som gjorde sommaren så fin även under hösten. Att hänga med fina vänner, laga god mat, ta ett glas vin, läsa mycket böcker och umgås med familjen.

I början när jag startade bloggen och företaget var det nästan allt jag tänkte på. Det tog upp nästan hela mitt liv. Med tiden har jag blivit bättre och bättre på att tänka på det som en del i livet. Företaget är inte allt jag är och det är inte i mina prestationer i företaget eller med bloggen som mitt värde som människa ligger. Att komma ihåg och påminna mig om detta hjälper mot prestationsångesten.

I höst fyller jag ju 30! Så jag planerar 30-årsfest. Dessutom ska jag spela roller derby, såklart, och så har jag och en kompis köpt biljetter till “Historisk bal” på Livrustkammaren. För två år sen var vi på Jane Austen-bal och nu är jag supermotiverad att sy lite bättre kläder till denna bal (har lite mer tid på mig nu).

Så det är också ett viktigt fokus för hösten: gå hem från kontoret, läsa böcker, kolla på film/serier, laga mat och sy! Lägga bort mobilen, umgås med Max och Klara (katten), Facetime:a med familjen, möta upp vänner eller gå en promenad.

Det är SÅ mycket tankar som snurrar i huvudet just nu. Kring jobb, framtid, pengar, livet. Jag vill organisera om min garderob, fixa håret, skriva listor, styra upp, rensa ut, planera in och försöka skapa någon sorts ordning och riktning.

Typiska höst och skolstartskänslor alltså!

Känner du igen dig? Har du en tydlig bild över vad du vill fokusera på i höst?

reCAPTCHA – Vad gör du egentligen när du bevisar att du inte är en robot?

Det finns mycket teknik vi använder i vår vardag som har så mycket mer avancerade funktioner än vi känner till. Ett sådant exempel är reCAPTCHA, alltså de där små “testerna” du får göra t.ex. vid ett inlogg eller när du ska lämna en kommentar för att bevisa att “jag är inte en robot”.

Visste du att det du gör när du klickar på “alla bilder som visar trafikljus” inte bara bevisar att du är en människa – du hjälper också till att göra artificiell intelligens smartare?

Jag fick ett önskemål från en läsare att skriva ett inlägg om reCAPTCHA så låt oss gå igenom hur denna teknik egentligen funkar och vad den här för syfte förutom att stoppa spam.

Vad är reCAPTCHA och vem har skapat systemet?

CAPTCHA står för ” Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart” och skapades från början av datavetare på Carnegie Mellon universitetet i USA. Turing-testet togs fram 1950 av Alan Turing och går ut på att om man pratar med en maskin och inte kan avgöra om det är en människa eller maskin så kan maskinen sägas ha mänsklig intelligens.

I det här fallet handlar det inte om att avgöra hur intelligent en AI är utan reCAPTCHA är till för att stoppa spam och automatiserade bottar.

Det finns ju (tyvärr) människor som sitter och skapar program som på egen hand glider runt på nätet och letar efter formulär att fylla i med reklam eller lurendrejeri-meddelanden. Eller som försöker logga in på olika konton eller lämnar kommentarer med länkar till olika spamsidor på bloggar.

Detta drev alltså dataingenjörerna på Carnegie Mellon att ta fram en programvara som på ett enkelt sätt ska kunna skilja människor från robotar på nätet. Tekniken köptes sedan upp av Google som driver reCAPTCHA idag.

Du har hjälpt till att digitalisera böcker och träna AI i bildigenkänning

Det som de som hittade på reCAPTCHA gjorde var inte bara att skapa ett enkelt test för att identifiera mänskliga användare. De skapade också ett smart sätt att använda den data som matades in i tjänsten.

Du minns säkert hur reCAPTCHA såg ut för inte så länge sen. Då var det alltid två väldigt konstiga ord eller tal som du skulle tyda? De var suddiga, svängda, i konstiga typsnitt eller med streck över.

Dessa bilder kom från böcker eller tidningsartiklar! Tekniken var gjord så att du fick ett “bekräftat” ord och ett nytt. Det var bara det bekräftade ordet som egentligen var testet, där du var tvungen att skriva rätt. Det andra ordet skickades in till databasen och sen kunde andra användare få samma ord och när tillräckligt många skrivit samma ord för just den bilden blev det ordet bekräftat. På så vis blev system självkontrollerande och automatiskt.

Så alla vi internetanvändare som suttit och slitigt vårt hår över de där himla svårlästa orden har faktiskt gjort ett väldigt stort jobb åt Google – vi hade redan 2011 digitaliserat hela Google Books-arkivet. Vi har även hjälpt till att digitalisera New York Times artikel-arkiv tillbaka till 1851. Ett jobb som hade varit enormt, dyrt och tidskrävande om människor skulle suttit och transkriberat de gamla tryckta texterna.

Självkörande bilar behöver känna igen trafikljus och cyklister

Som du säkert märkt på senare tid så får du längre upp de där svårlästa orden utan istället är det en serie bilder där du ska “klicka på alla bilder som innehåller en cyklist”, “alla som innehåller ett trafikljus” eller som exemplet ovan “alla bilder som visar en soppa”.

En stor utmaning för maskininlärning och AI-program är bildigenkänning. Att kunna titta på saker och identifiera vad det är. Genom att “tagga” tusentals bilder föreställande övergångsställen och bussar kan vi hjälpa AI att bli bättre på detta.

Att det är just trafik som ofta är i fokus är för att detta är extra viktigt för programvara för självkörande bilar, något som Google uppenbarligen prioriterar. Men samma programvara kan också användas för att automatiskt sortera bilder i stora bildarkiv och göra bilderna sökbara (du vet Google de är ju lite intresserade av det där med sök…).

Smartare AI-program ger också bättre spam-program

Ja, vid det här laget har du kanske börjat fundera på att om vi använder reCAPTCHA för att lära program att känna igen bilder – kommer inte spam-programmen också använda det då? Och på så vis kunna övervinna reCAPTCHA?

Jo, exakt så är det och detta är ett problem som såklart även Google har insett. Därför har de hittat på en ny lösning som på ytan verkar väldigt enkelt men som är betydligt mer avancerad än den verkar.

Nu för tiden möts du nämligen allt oftare av en liten enkel checkruta där du bekräftar: “jag är inte en robot”.

En simpel checkruta med en avancerad baksida

Google insåg nämligen att vi människor blev allt mindre toleranta med de där tidskrävande små testerna. reCAPTCHA började ses som negativt och de insåg att det behövdes något som var betydligt snabbare och enklare för oss användare.

jag är inte en robot

Det som “jag är inte en robot”-rutan egentligen gör bakom kulisserna är att bland annat att kolla hur vi rör muspekaren innan vi klickar i rutan. Där avslöjar vi vår mänsklighet! Eftersom tjänsten kommer från Google så kan den också kolla vår “Google-cookie” på datorn där de vet hur vi rört oss på nätet, vad vi sökt på och så vidare.

Så systemet är uppbyggt så att vi först får det här väldigt enkla testet. Som de allra flesta “klarar”. Om det uppstår någon tveksamhet om vår mänskliga status så får vi ett sådant där bildtest för att bekräfta att vi inte är ett ovanligt smart utformat spam-program.

I förlängningen blir reCAPTCHA mer och mer osynligt och en programvara som agerar helt i bakgrunden på webbsidor, där vi inte behöver göra något aktivt själva alls för att bekräfta vår mänskliga status.

🤖

Det pågår alltid lite av ett race mellan de som utvecklar programvara som ska vara hjälpsam och de som utvecklar programvara för mörka motiv. Mitt i alltihop finns ju vi användare som vill ha ett spamfritt internet samtidigt som vi vill kunna använda funktioner enkelt och snabbt.

Priset vi betalar är att vi ger Google mer och mer data om oss själva. Som de kan använda för att utveckla sina produkter. Nu vet du iallafall om att det är vad du gör när du bevisar att du är en människa på nätet!

Om du har några tankar, frågor eller reflektioner kring reCAPTCHA tveka inte att lämna en kommentar nedan 👇

Update om boken: ny titel, korrektur och omslag

Elin sitter i soffan och läser på en iPad, bredvid ligger hennes vita katt Klara

Jag njuter fortfarande av att ha semesterledigt och förbereder mig inför att börja jobba igen i nästa vecka på ett mjukt och snällt sätt.

Även om jag varit mycket ledig denna sommar så har ju jobbet med boken fortsatt. När redaktören kom in och började läsa manus föreslog hon också en ändring av titeln, från “Starta eget: smart, digitalt och hållbart” till “Starta och driva eget: smart, digitalt och hållbart”, eftersom boken inte bara handlar om att starta utan också om att driva.

Det innebar ju en vända till med omslaget, som min fina vän Ebba Sääf formgett. Min vilja med omslaget var att boken skulle kännas inspirerande och kreativ (med hintar åt det digitala) samtidigt som den ska kännas lite “allmän” om ni förstår vad jag menar. Jag ville inte att det skulle vara allt för lik andra starta eget-böcker och hur “affärslitteratur” vanligtvis ser ut. Sen också att den skulle kännas som jag och passa in med Teknifiks övriga innehåll såklart. Utöver det är det ju viktigt att omslaget syns i butikshyllan och är tydligt. Så så här blev det:

Fint va?!

Nu under de senaste veckorna har det varit korrekturläsning som gällt. Alltså att läsa igenom noga och leta efter fel. Detta gör mig GALEN. För varje gång man läser igenom hittar man något stavfel, något som hoppat på fel plats eller någon annan miss. Det ger mig SÅ mycket ångest att detta ska tryckas på papper och alla eventuella fel som letar sig in i boken (vilket såklart kommer vara det första du hittar när du läser, tänker jag mig) kommer vara där för evigt. GAH! Så ovant det här med att göra saker som inte är digitala. När jag skriver här på bloggen kan jag ju ändra och uppdatera allt eftersom. Så kan man inte göra med en bok.

Hur som helst så är den sista korrekturrundan klar nu så nu sitter jag väl bara och väntar på att boken ska bli tryckt och klar? Känns helt sjukt och väldigt pirrigt.

Jag ska sätta upp en enkel liten webbshop här på Teknifik där du kommer kunna köpa boken direkt från mig signerad. Sen kommer den finnas på Bokus, Akademibokhandeln, AdLibris och förhoppningsvis din lokala bokhandel också. Gissa om jag kommer råka casually glida in på alla bokhandlar sen och leta hehe…

Att skriva en bok är verkligen inget man gör i en handvändning. Även om jag var väldigt inställd på att själva skrivprocessen skulle vara svår och ansträngande så visste jag ju inget om hur hela “bokprocessen” såg ut. Så det har varit väldigt mycket nytt att sätta sig in i.

Nästa steg nu är att planera bokrelease, där jag såklart även vill bjuda in er alla mina fina läsare. Så jag återkommer om det! Sen har jag massor med planer på kompletterande innehåll här på bloggen (med tutorials och guider kopplade till boken), videos, föreläsningar etc.

Boken släpps 27 september! Hoppas ni är peppade. Jag är peppad (och livrädd). 😅