Köpa e-boksläsare? Några tankar och tips från mig!

Jag älskar att läsa och har läst varje kväll innan jag somnar sen jag var typ fem år. Klassiker, fantasy, science fiction, biografier, krim, skönlitteratur, fackböcker – det finns nästa inget jag inte kan tänka mig att tugga i mig. De senaste fem åren har jag allt mer gått över till att läsa e-böcker i första hand, något som jag tidigare aldrig trott skulle vara möjligt.

För mig kom den stora brytpunkten i och med två saker. Nummer ett, upptäckten av riktiga e-boksläsare som använder e-ink (digitalt bläck) och därför mer liknar papper än det glansiga skärmarna på mobilen eller en surfplatta. Det ger dessutom grym batteritid. Och två, när Storytel lanserade sin egen läsplatta som var kompatibel med deras prenumerationstjänst.

Sedan dess har jag nästan blivit lite av en e-boksambassadör, för jag upplever att många kanske förkastat (eller aldrig riktigt upptäckt) e-boken som format eller att man tänker att e-böcker är lika med att läsa på mobil eller surfplatta.

Anledningar att älska e-boksläsare

 • De är små och smidiga att ta med sig och väger nästan ingenting. Min Storytel Reader får lätt plats i min crossbody-väska eller i en mindre handväska.
 • Du kan ha med dig i princip obegränsat med litteratur på en resa! Detta var anledningen till varför jag köpte en e-boksläsare från första början.
 • De är enkla att hålla i och bläddra med en hand, perfekt om man vill läsa medan man äter, snacksar, ammar eller något annat som kräver minst en arm.
 • Du kan läsa även utan lampa eftersom skärmen har inbyggt ljus, vilket jag gjort under bebistiden när det behövde vara mörkt i sovrummet när jag gick och la mig. Jag läser även vid nattning när jag väntar på att mitt barn ska somna – revolutionerande ärligt talat!
 • Du kan snabbt få tag på en bok du är sugen på, utan att besöka biblioteket, en bokhandel eller beställa på nätet. Du kan köpa, låna eller ladda ned boken omedelbart och sätta igång tack vare wifi.
 • Med en vattentät e-boksläsare är det inga risker med att läsa i badet.
 • Du kan enkelt ändra storlek och typsnitt på texten för att passa dig!

Sen finns det såklart många anledningar att älska den tryckta boken också. Detta är något jag grävde djupare i i min podd Teknikens under på temat Bokens framtid. Den tryckta boken är ett fantastiskt medium med många inneboende egenskaper. Jag både köper, lånar och läser fortfarande mycket tryckta böcker.

Prenumerera på Teknifik 💌

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier. Få nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan.

Jag vill veta mer >>

Mitt ultimata läsupplägg

För egen del har jag de senaste åren utvecklat ett nytt läsbeteende där jag har 4-5 böcker igång samtidigt men i olika medium eller med olika syften.

 1. En kvällsbok (e-bok eller fysisk) som jag läser när jag ska somna. Oftast en roman eller biografi.
 2. En fackbok (e-bok eller fysisk) som jag läser på dagtid och som kräver lite mer fokus och koncentration.
 3. En nattningsbok, kan vara roman eller fackbok, som jag läser på min e-boksläsare när jag nattar barnet.
 4. En ljudbok som jag lyssnar på när jag cyklar till och från jobbet eller lite när som helst (diskar, städar, hänger tvätt).

Jag vet att vissa tycker det känns hattigt att hoppa mellan olika böcker men jag kan ha feeling för så olika saker vid olika tillfällen. Ibland kan jag också avbryta en bok jag håller på med för att läsa en annan och sen fortsätta på den andra. Läslust före allt, är min devis.

Därför föredrar jag Storytel Reader

Jag har flera olika e-boksläsare här hemma (vi kommer till det) men den jag köpte först och den jag använder allra mest är Storytels egna Reader. Detta är inte för att det är den bästa läsplattan, det är den inte, utan för att prenumerationsupplägget är överlägset enligt mig.

Storytel Reader har ganska basic funktionalitet, den har inte bäst batteritid eller skärm, den har inte skönast design. Den är relativt billig jämfört med en del andra plattor, runt 1 200 kr, men ibland är den på kampanj för typ 900 kr. Billig, och det märks. Men den kommer med Storytels prenumeration inbyggd och det gör att jag kan läsa hur mycket jag vill för 169 kr i månaden (när jag studerat finns det ju dessutom studentrabatt!).

Jag tycker Storytel har bra utbud och jag kan både läsa och lyssna. Storytel Reader synkar med appen så jag kan hoppa in i min bok även på mobilen om det kniper. Du kan också växla mellan att läsa och lyssna om du vill, men det brukar inte jag göra. Det går att lyssna på ljudböcker i din Reader men jag föredrar appen för det.

Så fort jag får ett boktips så kollar jag i Storytel-appen om den finns och lägger till den i min bokhylla – på så vis har jag alltid massor av nytt och spännande på lager i min ”bokhög”.

Den stora nackdelen med Storytel Reader är ju att man är helt låst till Storytels prenumeration. Slutar du betala kan du inte använda plattan längre. Du kan köpa andra e-böcker och ladda in (även PDF:er) via Storytels hemsida, men du kan inte läsa biblioteksböcker. För mig övervägen prenumerationsmodellen dessa nackdelar, men där får man ta sig en funderare.

Köpguide – e-boksläsare

Om du föredrar en läsplatta som inte är låst till en prenumerationstjänst och som du kan använda för att låna böcker på bibblan så finns det många bra alternativ.

Kobos läsplattor

Jag är ett stort fan av Kobos läsplattor för när jag behöver köpa en e-bok eller låna på biblioteket. De är av hög kvalité, har grymma skärmar, fantastisk batteritid och är i allmänhet väldigt sköna att läsa med. Vissa av plattorna har också stöd för integration med Dropbox och Pocket vilket är supersmidigt för läsning av rapporter, artiklar och liknande.

De har lite olika varianter, jag gillar Libra 2 för att den har en kant som man kan hålla i, vilket jag tycker är skönt. Vill man byta hand kan man bara vända den upp-och-ned – då ändrar knapparna funktion automatiskt. Den är även vattentät. Lite pricey dock, kostar runt 2 000 kr.

Vill man ha en mindre och mer kompakt läsare är Clara ett bra alternativ. Clara har inga fysiska knappar, så där gäller enbart bläddring via skärmen. Den kostar runt 1 800 kr.

Både Libra och Clara har också släppts i nya färg-versioner. Det är relativt nytt med e-ink med färg, men en spännande utveckling.

De har flera modeller som är vattentäta, så att man inte behöver vara nervös att ta med den i badet eller på stranden. Det finns också många fina fodral och omslag man kan köpa för att göra den mer personlig (och skydda den).

Du kan köpa böcker direkt i Kobos egen shop. De har bra utbud men det är lite små-trassligt att navigera både i läsplattan och i appen. Jag önskar att deras app var bättre, det hade underlättat när man ska söka och köpa böcker. De har också en prenumeration, vilket jag initialt kände mig peppad på (min dröm är ju att kunna koppla Storytel till en Kobo-platta), men den är tyvärr direkt värdelös. Dåligt utbud, hopplös att söka i och i allmänhet inte värt pengarna.

Om du vill kunna använda en stylus-penna för att göra egna anteckningar på din läsplatta har Kobo två grymma alternativ. Den stora, slimmade Kobo Elipsa som är perfekt för läsning av PDF-rapporter men såklart också vanliga e-böcker. Du kan enkelt använda Kobos egen smarta stylus för att göra anteckningar och understrykningar. Du kan även ha egna skrivböcker i den. Men den kostar, närmar 4 000 kr, så lite av en niche-produkt kanske.

De har även den lite mindre Kobo Sage, som påminner väldigt mycket om min favorit Libra 2 i formen, men som också har stöd för Kobos stylus. Den klockar in runt 3 200 kr.

Så vill man ha alternativet att kunna skriva på sin platta blir det helt klart dyrare. Och pennan ingår inte utan får köpas till för ytterligare 700-800 kr.

Amazon Kindle

Produktbild från Amazon

Jag har själv aldrig testat en Kindle men jag vet många som gillar dem! Kindle är ju kopplat till Amazons enorma e-bokshandel så utbudet är det inget fel på. Särskilt om man läser mycket på engelska kan man hitta bättre utbud här jämfört med Kobo och Storytel. Amazon är ju också notoriska för att sälja billiga böcker.

Plattan är liten som en pocketbok och har inga fysiska knappar. Den är prisvärd också, cirka 1 200 kr för den billigaste.

Det finns ett stort utbud med snygga fodral till Kindle och följer man mycket BookTok och internationella bokinfluencers är det ofta Kindle som de använder.

Kindles läsplattor funkar tyvärr inte med svenska biblioteksböcker, vilket är en stor nackdel.

Fler märken

Det finns även fler tillverkare som jag själv inte har någon erfarenhet av och som i tester oftast fått lite blandade recensioner, men som kan vara värda att kolla in ändå utifrån dina personliga preferenser och behov:

Jag tycker läsplattan är ett fantastiskt komplement till den fysiska boken som har revolutionerat mitt läsande enormt de senaste fem åren. Jag läser så mycket mer nu och så mycket mer varierat.

Har du en läsplatta? Vilken föredrar du? Vilka för- och nackdelar ser du med det? Eller om du inte testa än – har du tankar på att prova? Lämna gärna en kommentar, jag vill höra dina reflektioner!

Det var allt från veckans upplaga av Teknifik! Stort tack till dig som prenumererar. Rabattkoden på 75 % i min webbshop gäller fortfarande, så passa på att klicka hem lite digitala workshops innan jag tar bort dessa. Jag har också lagt in varukorgen i mobilmenyn nu för er som fick problem när ni försökte beställa via mobilen. 😅👍

På tal om böcker finns också min bok Starta och driva eget : smart, digitalt och hållbart (2019) som e-bok ”där böcker finns” (Adlibris, Bokus osv). Vill du ha ett fysiskt ex så är det lilla jag som sitter på de sista kopiorna, i övrigt är upplagan utsåld. Den är på rea nu i webbshoppen, så det är bara att lägga en beställning så packar och skickar jag så fort jag kan. 😊

Vi hör snart igen!

/Elin

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

8 reaktioner på ”Köpa e-boksläsare? Några tankar och tips från mig!”

 1. Jag har också en Storytel Reader och älskar den av flera anledningar, många av dem du nämner, den är lätt och den är synkad till mitt abonnemang. Saknar dock att det inte går att stryka över eller slå upp ord i den. Har en Samsung- platta och en iPad som jag köper engelska e-böcker ifrån samt läser rapporter och digitala recensionsexemplar som oftast kommer som pdf.

  1. Kul att höra!

   Ja, kan hålla med om att det vore najs om Storytels platta hade de funktionerna. Generellt vore det najs om de erbjöd en lite mer ”high end” platta, eller bara startade ett samarbete med Kobo (min dröm hehe). När jag pluggade läste jag också i huvudsak rapporter och artiklar på min iPad, älskar att kunna stryka över, skriva kommentarer i marginalen etc.

 2. Jag har en Kobo Clara och tycker att den är väldigt bra. Lätt att bära, bekväm att läsa på. Jag använder den nästan bara till att köpa böcker på engelska. Svenskt lånar jag på jobbet (bibliotek).

 3. Jag har också en Kobo Libra 2, ett par år gammal. Den har i princip fått mig att sluta med fysiska böcker, tycker det är så bekvämt att ha alla böcker på samma ställe, den är lätt och på stranden är den överlägsen!
  Eftersom jag lånar mycket på biblioteket är Kobo perfekt. Och jag har också breddat mitt läsande. Sen, inte att förakta, behöver jag inte upplåta plats för fler böcker i bostaden.

 4. Jag har också en Kobo och den fungerar utmärkt. Tycker mycket om att man även kan läsa via webbläsaren som när man sitter på jobbet och tar en liten rast. Äger även en Kindle som dock inte har samma standard i batteritid och den är heller inte lika lätthanterlig som Kobon är men där har man tillgång till vissa böcker som inte finns på andra ställen. Kobo har ett mycket bra bibliotek och är överlägset den bästa just nu i min mening. Det är mycket enklare att läsa en e-bok och det trodde jag inte när jag först köpte min Kobo att jag skulle tycka så mycket om det, men jag läser/lyssnar mer idag än jag gjort på många år innan då jag som du läser via Kobo och lyssnar via BookBeat och har flertalet böcker igång samtidigt.

  1. Kul att höra! Jag blev också överraskad över hur mycket jag gillar e-böcker efter att jag börjad med läsplatta. Jag läser mycket mer och mer varierat nu när det alltid finns massor att hugga in på, beroende på humör 😍

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!