Recension: Storytel Reader – e-boksläsare för resande bokslukare

En vit läsplatta som heter Storytel Reader som ligger på en hög med vanliga böcker

Äntligen är den här! Min fullständiga recension och rapport om sommaren med Storytel Reader.

Under våren här så släppte jag ju nämligen ett poddavsnitt som handlade om bokens framtid i det digitala samhället. I det avsnittet pratade jag med bibliotekarien Caroline Myrberg som ville få oss att ändå ge e-boken en chans.

Det satte igång tankarna hos mig som ju skulle iväg på en lång tågsemester och älskar att läsa på semestern. Att ta med så många böcker som jag skulle vilja läsa skulle ju ta upp väldigt mycket plats i packningen. Efter mycket övervägande (som du kan lyssna på här) föll valet tillslut på en Storytel Reader.

Så nu tänkte jag berätta vad jag tycker om den efter att ha använd den i cirkus en månad!

Storytel Reader i korthet

Detta är en läsplatta som endast går att använda ihop med ett Storytel-abonnemang. Den kostar i nuläget 999 kr och när du köper får du med tre månaders prenumeration på Storytel. Därefter kostar abonnemanget 169 kr per månad. Då kan använda Storytel både på din reader, i mobilen och på surfplatta.

Plus

 • Skönt material, skön att hålla i
 • Snabbt att ladda ner böcker via wifi
 • Väger inte mycket 
 • Läsa utan läslampa (eftersom den har bakgrundsbelysning)
 • Ta med många böcker 
 • Läsa eller lyssna på ljudbok
 • Bokmärken synkar över olika enheter
 • Obegränsad läsning

Minus

 • Laggar en del 
 • Materialet drar lätt åt sig färg från annat i väskan (men fläckarna går att gnugga bort med fuktig trasa eller servett)
 • Väldigt blått bakgrundsljus, hade velat kunna välja eller byta till gulare ljus
 • Saknar Night mode/dark mode (så man läser vit text mot svart bakgrund)
 • Långsam start och ganska seg i allmänhet
 • Låst till Storytel
 • Inga funktioner för att markera text, kommentera eller dela kommentarer
 • Går ej att ladda in egna filer t.ex. PDF-er
Storytel Reader recension e-boksläsare

Min upplevelse av att läsa e-böcker på Storytel Reader

Istället för att gräva ned mig för mycket i detaljerna tänkte jag dela med mig mer av själva upplevelsen av att läsa e-böcker istället för papperböcker och hur det påverkat min läsning i sommar.

Något jag märkte direkt när jag började läsa på plattan var att jag annars har en sorts mental begränsning i mitt läsande som nu plötsligt försvann. Vanligtvis när jag reser, eller läser hemma med för den delen, så drar jag liksom ned på lästempot om jag inte har en ny bok jag vet att jag kan (och vill) börja läsa direkt när den jag läser är slut. Jag liksom ”sparar” på boken och läser därför inte så mycket och så snabbt som jag egentligen skulle vilja.

På Readern kan jag ju ladda ned och läsa hur mycket böcker som helst! Och så fort jag hör om en bok eller bli sugen på något speciellt så kan jag (förhoppningsvis) hitta den boken direkt och börja läsa. Jag behöver inte vänta i kö på bibblan eller gå och köpa en ny bok i affären.

Storytel Reader e-boksläsare

Det här gjorde att jag upplevt en riktig bokslukar-period här under sommaren liknande som man hade när man var barn på sommarlovet typ. Jag har haft sådan otrolig läslust! Den här obegränsade tillgången till böcker har gjort mig alldeles pirrig och under några dagar snittade jag en roman på 1-2 dagar.

Jag vet sen innan att jag inte trivs med att läsa på mobilen eller surfplatta. Den har för mycket distraktioner och jag upplever inte riktigt samma avslappning när jag läser på en högblank, ljus skärm. Storytel Reader använder ju e-bläck och en matt skärm vilket gör att den liknar papper. Eftersom den inte har några andra funktioner eller appar finns inte heller några distraktioner som på mobilen.

Men det tog ändå lite tid att helt vänja sig. Mycket för att jag i början tänkte väldigt mycket på hur jag kände för själva läsningen, jag liksom kände efter för att kunna utvärdera. Vilket gjorde att jag såklart tänkte mer på om jag fick ont i ögonen eller fick kramp i någon hand på ett sätt jag aldrig gör när jag läser vanliga böcker. Men när jag väl vant mig kändes det faktiskt väldigt likt att läsa vanlig bok.

Storytel Reader har ungefär samma storlek som en vanlig pocketbok.

Lätt att ta med många, och bara bra, böcker

Eftersom Readern är så liten och lätt så har den varit superenkel att bara slänga med i ryggsäcken, tygpåsen eller vad som. Så även när vi var ute och spatserade över 30 000 steg på Paris gator hade jag min Reader (eller ”min bok” som jag föredrar att kalla den) med mig. Så mysigt att kunna sitta och läsa med ett glas rosé på en bistro eller bara ta en läspaus lite när som helst på semester.

Jag slipper också läsa skit eller sådant som jag inte vill läsa. Om jag tagit med mig tre böcker på en resa och en av dem visar sig vara riktigt trist så läser jag ju den ändå eftersom jag inte har något annat. Och hemma så läser jag om samma böcker om och om igen när jag inte har något nytt till hands (eftersom jag alltid måste läsa något för att kunna somna). Med Readern så har jag jag ju kunnat ladda ned bara bra böcker! Och är jag inte sugen på någon av de jag har i pipen kan jag bara leta upp det jag är sugen på. Helt perfekt! Mer tid till kvalitet och mindre till skräp.

Bakgrundsbelysning och läsning i mörker

Även om Readern har bakgrundsbelysning så tycker jag det är absolut skönast att läsa med läslampa som en vanlig bok och stänga av bakgrundsbelysningen helt eller ha den väldigt lågt. Jag önskar att det fanns några till snäpp med bara lite belysning för när det är mörkt blir belysningen snabbt lite för stark. Dessutom lyser den i blått, vilket ju inte är så bra innan man ska somna. Så det hade varit bra om det gick att ställa om till varmare gult ljus men det går tyvärr inte.

En annan funktion jag saknar är dark mode, alltså att man kan invertera färgerna så man läser vit text mot svart bakgrund. För ibland har man ju ingen läslampa eller sover i samma rum som andra så man behöver släcka men kanske vill läsa vidare ändå. Det kan man göra med Readern, vilket jag verkligen gillar, men det blir lite väl skarpt blått ljus in i ögonen kan jag tycka.

Funktionalitet och knappar

Funktionsmässigt är Storytel Reader rätt enkel. Du kan söka på böcker i Storytels bibliotek, om du är uppkopplad mot wifi, böcker du vill läsa sparar du i ditt bibliotek där du kan ladda ned offline. Readern kommer ihåg var du var och när du är uppkopplad synkas ditt bokmärke mot appen (om du läser och lyssnar på samma bok till exempel).

Du kan ändra typsnitt och välja textstorlek, vilket ju är väldigt trevligt även om den del designelement i böcker försvinner i e-boksformatet (t.ex. olika typsnitt för att skilja mellan brev och vanlig text och sånt).

Du kan även lyssna på ljudböcker direkt i plattan men det har jag inte gjort. Jag föredrar att spara utrymme och batteri på plattan för läsning och när jag lyssnat har jag gjort det i mobilen.

En väldigt bra grej är att det finns både fysiska bläddringsknappar på sidorna och att man kan trycka på skärmen på sidorna för att bläddra. Knapparna är smidiga men jag tycker de klickar för högt! Om du sitter i en tyst tågvagn blir klickandet lätt störigt för andra. En till bra grej är att du kan invertera bläddringen! Perfekt för mig när jag läser med en hand och vill äta eller dricka något samtidigt. Då håller jag boken i vänster hand och bläddrar framåt med den vänstra knappen (som vanligtvis är ”bakåt”).

Batteritid och skärmsläckare

Batteritiden utifrån vad jag läst om Storytel Reader är inte lika bra som på många av konkurrenterna. En stor del i det är ju wifi-uppkopplingen. Så därför har jag laddat ned böckerna offline och sen har jag plattan i flygplansläge! På så vis har det hittills aldrig varit någon som helst risk att plattan fått slut på batteri. Jag laddade den en gång på semestern i Frankrike men då tror jag den var nere på kanske hälften, om ens det. Så jag hade nog egentligen inte behövt ladda.

En liten sak som verkligen stört mig är skärmsläckaren på läsaren (som syns på skärmen när plattan är avstängd. Eftersom det är e-bläck drar det inget batteri). Det är samma instruktion för hur man slår på som är på när man tar ur Readern ur lådan första gången. Den är ful och tråkig! Jag önskar att man kunde byta den till vad man vill eller t.ex. till omslaget på boken man läser just nu. Eller bara stänga av den helt. Men det går inte. Störigt!

En vit läsplatta som heter Storytel Reader som ligger på en hög med vanliga böcker
Denna ”skärmsläckare” syns alltid på Storytel Reader när den är avstängd. Tråkigt att den inte går att byta ut.

För en bokslukare på resa som mig har det funkat bra med enbart dessa funktioner. Jag har inte behövt mer. Du ska däremot inte köpa Storytel Reader om du vill kunna ladda in och läsa egna PDF-er, låna böcker på biblioteket, göra markeringar i texten, skriva kommentarer och dela kommentarer med andra. Sådana funktioner saknas nämligen helt.

Prenumeration vs. köpa eller låna böcker

Jag valde att köra på Storytel Reader eftersom jag gillar att både lyssna och läsa. Av alla prenumerationstjänster jag testat så är det Storytel jag fastnat för och som jag tycker har bäst funktionalitet. I valet mellan läsplattor där du köper eller lånar böcker istället och en med prenumerationstjänst kände jag att prenumeration funkar bättre för mig. För om jag köper böcker kommer ju den där begränsningen igen. Det blir ju dyrare ju snabbare jag läser. Samma sak med lån. Där finns också begränsningar för hur många böcker du får ha på lån samtidigt. Dessutom är det en hel del krångel involverat med att låna e-böcker på biblioteket (tyvärr) med nedladdning till datorn, inladdning i plattan via sladd etc.

Med Storytel Reader har jag gjort så här för att välja och ladda ned böcker:

Först browsar jag bokkatalogen i mobilen (för där är navigationen mycket snabbare och smidigare). Alla böcker jag är sugen på sparar jag till mitt bibliotek. Jag har även fråga alla runtomkring mig vad de läser eller vad de rekommenderar. Så fort jag får en rekommendation halar jag upp mobilen och kollar om den finns på Storytel (vilket de alltid funnits hittills) och så lägger jag till direkt i biblioteket.

På Readern sen så kopplar jag upp mig på wifi. Då synkas hela bokhyllan på någon sekund. Sedan klickar jag ”ladda ned” på alla böcker jag är sugen på att läsa, då läggs de offline. Att ladda ned en bok tar bara några få sekunder. Sen är det bara att läsa!

Kostnaden – är det värt det?

Så är det prisvärt? Ja det är väl den stora frågan och det jag velade mest över när jag funderade på att köpa en läsplatta. Plattan kostade ju 999 kr vilket motsvarar kanske 4-6 pappersböcker beroende på om du köper inbundet eller pocket. Eftersom du får tre månader abonnemang på Storytel Reader med på köpet så har du ju ”läst in” kostnaden rätt snabbt jämfört med att köpa. Om du däremot i vanliga fall bara lånar böcker på biblioteket (och sällan köper) blir ju lösningen med Storytel snabbt fasligt dyr.

En pappersbok kan du ju dessutom ha kvar och läsa igen, den kan pryda din bokhylla eller bli en present till någon. Så blir det ju inte med e-böcker. Om du vill köpa hem favoriterna till bokhyllan blir det ju lite som att betala dubbelt.

Så det handlar ju lite om vad man har för typ av läsbeteende! Jag betalar mycket hellre 169 kr i månaden för obegränsat läsande och lyssnande än att betala kanske 100 kr i månaden för att köpa e-böcker som inte har något värde alls när jag väl läst ut dem. Jag betalar dessutom gärna för smidigheten att kunna ladda ned böcker snabbt och enkelt över wifi direkt till plattan.

Om du däremot inte läser/lyssnar så snabbt/ofta, eller vill hålla ned kostnaderna, så kan du med fördel köpa en annan e-boksläsare, låna böcker på biblioteket och använda biblioteksappen Biblio för att lyssna på ljudböcker eller läsa i mobilen (gratis med lånekort!).

Det tråkiga i kråksången är ju att jag nu är låst till Storytel om jag vill fortsätta använda plattan. Så om en bättre tjänst kommer i framtiden, om Storytel lägger ned eller jag av någon annan anledning slutar betala för abonnemanget så har jag en tusenkronors e-boksläsare som är ”värdelös”.

Med tanke på detta kan jag tycka att priset på 999 kr är lite väl högt (även om man får tre månaders abonnemang). Samtidigt fattar jag att det är nog inte är någon jättevinstaffär för Storytel att tillverka den här plattan.

Sen är ju grejen också att jag inte vill sluta köpa eller läsa pappersböcker! Vilket också försvårar hela kostnadskalkylen. Så till syvende och sist är det så att min Storytel Reader och abonnemanget på Storytel inte ”lönar sig” rent ekonomiskt. Jag kommer garanterat lägga mer pengar på min läsning än jag gjorde innan.

Samtidigt är det något jag gärna spenderar pengar på. Med den fantastiska läslust jag känt och att jag nu alltid kan läsa de böcker jag verkligen vill känner jag att det nog kan vara värt det ändå!

Sammanfattningsvis – jag är nöjd

Min Storytel Reader har varit en trogen och fin kompanjon under den här sommarens resor. Jag har fått massor med läslust, läst massor med bra böcker och lyssnar även på när Stephen Fry läser Harry Potter när jag har svårt att somna 🥰. Jag fortsätter läsa på den även här hemma, varvat med en pappersbok.

Läsaren är skön att hålla i och funktionaliteten den erbjuder räcker bra för mina behov. Batteriet har räckt. Den har varit med i stan, på stranden, i sängen och på tåget och har funkat lika bra överallt. En gång hängde den sig men den gick att återställa genom att trycka i ett sådant där litet hål med ett gem sen var det inget mer krångel.

Supporten på Storytel har också svarat snabbt de två gånger jag hört av mig med frågor via Facebook Messenger, vilket varit kanon.

Detta är garanterat inte e-boksläsaren för alla. Men just nu är det e-boksläsaren för mig!

Har du frågor, tankar eller funderingar kring Storytel Reader eller e-boksläsare generellt? Lämna gärna en kommentar 👇

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

18 reaktioner på ”Recension: Storytel Reader – e-boksläsare för resande bokslukare”

 1. Jag beställde min från Elgiganten, där det ingick sex månaders abonnemang. Då blev plattan typ gratis eftersom mina betalningar på abonnemanget pausades i sex månader och den kostnaden är ju mer än 999 kr.

   1. Ja, jag tyckte att det var lite för bra för att vara sant, så det var bäst att passa på då innan de ändrade. ?

 2. Jag har lånat, och även köpt, en del E-böcker. Några som kurslitteratur och de har jag läst på datorn men övriga har jag läst på iPad. Men jag får inte alls samma känsla som med en pappersbok…
  Nu blev jag nyfiken på detta med matt skärm och E-bläck….det är alltså mer ”boklikt”?
  Min läslust har exploderat denna sommaren och jag har avverkat bok efter bok…och hoppas att jag kan hålla kvar vanan i höst. Men att köpa alla böcker blir ju till slut rätt dyrt….

 3. Jag vill bara tillägga att jag lånar via biblioteket och att det inte är krångligt alls och ingen sladd behövs för mig i alla fall. Det är främst e-ljudböcker jag lyssnar på och då är det via en app som heter Biblio som är jättesmidig, där finns även e-böcker. Det är ett stort plus att det är gratis, sen är det begränsningar med två lån i veckan och ibland tar bibliotekets kvot av lån slut i slutet av månaden och det hoppas jag ändras.

 4. Jag vill bara tillägga att jag lånar via biblioteket och att det inte är krångligt alls och ingen sladd behövs för mig i alla fall. Det är främst e-ljudböcker jag lyssnar på och då är det via en app som heter Biblio som är jättesmidig, där finns även e-böcker. Det är ett stort plus att det är gratis, sen är det begränsningar med två lån i veckan och ibland tar bibliotekets kvot av lån slut i slutet av månaden och det hoppas jag ändras. För det är ju så här vi läser och lyssnar på böcker mer och mer, kommer bara växa, och det ska såklart vara tillgängligt för alla.

  1. Yes, tipsade om Biblio-appen! Jättebra för ljudböcker eller om man läser i mobilen/iPad. Men hur får du ned e-böckerna till en dedikerad e-boksläsare? Vilket märke kör du? Det har inte jag sett någon smidig lösning för än iallafall som inte involverar dator och sladd. Men kanske har letat för dåligt 🙂

 5. Pingback: Recension läsplattor: Kobo Libra H20 och Kobo Clara HD - Teknifik

 6. Tack för din recension! Men åh så svårt det blev ändå! Jag funderar på en Storytel Reader till min son som är 11 år. Vi delar ett Storytel abonnemang redan. Han gillar att läsa, jag att lyssna. Till saken hör att vi bor utomlands. Jag vill gärna att han läser på svenska för att främja modersmålet och 2-språkligheten. Att köpa böcker (på svenska med dyr frakt som följd) i den takt han läser ut dem har vi ingen möjlighet till längre (bra ändå!) Så en läsplatta skulle vara bra för den obegränsade läsningen det innebär. Dessutom vill jag komma ifrån att han fastnar i sin telefon hela hela tiden. Men; jag hade hoppas på att plattan skulle ha ett annat ljus än det du beskriver. Jag vill ju att han ska komma bort från de blå skärmarna innan han ska sova! Vet du om någon uppdatering på den här fronten är inom räckhåll? Tack!

  1. Åh men du har verkligen helt rätt timing! För Storytel har precis gett ut en ny version av Reader (som jag håller på och testar prick nu) och den har varmt och kallt ljus så man kan välja själv!
   Så jag tycker absolut du ska fixa en reader till sonen 👌👌👌

 7. Precis köpt Storytel reader + abonnemang för att använda i Italien där vi bor 9 mån om året. Blev plötsligt osäker på hur det skulle fungera utomlands, så jag ringde supporten. Fick tala med en mycket osäker kille som inte trodde det skulle fungera så bra med nedladdning och att böcker offline endast ligger kvar 30 dagar. Vad säger du?
  Ann

  1. Okej! Jag använde min Storytel reader utomlands på semester sommaren 2019 och det funkade fint. Hade laddat ned böckerna jag ville läsa offline men jag tror jag gick online och laddade ned fler under tiden också. Det som händer om du varit offline i 30 dagar är att du loggas ut och måste koppla upp dig online för att kunna komma in i Readern. Offline-nedladdningarna på readern har aldrig försvunnit för mig iallafall! Men jag vet inte om de har någon region-block som ställer till problem när man är utomlands under lång tid. Tråkigt att supporten inte kunde ge bättre svar!?

 8. Hej, tack så hjärtligt för snabbt svar och tack för en bra artikel. Vi behåller våra läsplattor och hoppas på det bästa😄
  Ha det gott
  Ann

 9. Det verkar som att de tagit till sig dina synpunkter, för numera kan man ändra till varmare ljus och man kan ha en bild på boken som skärmsläckare 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!