Recension läsplattor: Kobo Libra H20 och Kobo Clara HD

Ni som följt mig länge vet att jag är en riktig boknörd. Jag älskar att läsa och har alltid en trave böcker (digitalt eller fysiskt) som ligger och väntar på att slukas.

Sommaren 2019 gav jag mig ut på en tågsemester med min bästis och inför den så gav jag mig i kast med att köpa en e-boksläsare. Anledningen var att jag ville kunna ta med mig maxat med böcker på resan. Valet föll då på en Storytel Reader.

Den här hösten har jag fått möjlighet att testa två e-boksläsare från Kobo. Och jag kan direkt säga att wow, det är verkligen skillnad på e-boksläsare och e-boksläsare. Jag har ju som sagt väldigt begränsad erfarenhet av den här typen av teknik (då jag endast testat och använt en modell), så det har varit väldigt kul att få testa lite fler varumärken.

Låt oss dyka in i recensionen!

Design och första intryck

Kobo Clara HD

Både Kobo Libra H20 och Kobo Clara HD är små, nätta och lätta. De har ett svart plasthölje som inte är känsligt för varken fingeravtryck eller fläckar.

Kobo Libra H20 har en kant man kan hålla i med två fysiska bläddringsknappar. Detta är något jag gillar då det gör att man väldigt enkelt kan hålla boken med en hand och bläddra. Greppet är väldigt bekvämt också.

Knapparna är sköna att trycka på och klickar inte överdrivet mycket även om jag kanske skulle önskat att det var yttepytte lite mer dämpade när man läser i tysta miljöer.

Kobo Libra H20

Kanten och knapparna ger dock Kobo Libra en lite mer kvadratisk form vilket gör att den t.ex. inte får plats i min handväska lika smidigt som den mindre Clara gör.

Så där känner jag mig lite kluven mellan modellerna. Gillar fysiska knappar men samtidigt älskar jag storleken på Clara som jag utan problem kan ha med mig överallt. Libran är inte gigantiskt stor på något sätt så det beror ju bara på vilken typ av väska du använder.

Sleepcover – ett värt tillbehör

Jag fick med fodral till båda plattorna inför recensionen och jag måste säga att det är något jag verkligen kan rekommendera. Fodralen finns i flera fina färger och har som en läderaktig yta. De fungerar ungefär som ett mobilskal och jag tycker inte de gjorde plattorna större eller ”bulkigare”.

De har magnetiska stängfunktioner vilket gör att plattan automatiskt somnar/vaknar när du stänger eller öppnar caset. När du ska läsa viker du enkelt bak caset som magnetiskt fastnar på baksidan.

Smidigt, praktiskt och skyddar skärmen.

Användarvänlighet och funktioner

Skärm och bakgrundsljus

Båda dessa läsplattor har en e-bläcksskärm med touch och en upplösning på 300 ppi. Skärmen använder Kobos ”ComfortLight PRO” som autojusterar ljusstyrka och färgtemperatur på skärmen beroende på omgivningen. Du kan såklart även manuellt sköta dessa bitar efter dina preferenser. Kobo Libra H20 har en något större skärm (7 tum) jämfört med Clara HD (6 tum).

Detta är något jag verkligen gillar (och har saknat på min nuvarande e-boksläsare). För en sak som är så smidig med e-boksläsare är att du kan läsa i mörkret även utan en nattlampa. Men då vill man inte ha ett blått ljus som lyser en i ögonen, eftersom detta kan störa sömnen. Då vill man istället ha ett mjukare gult ljus. Så jag älskar att kunna ändra detta efter behov!

Överlag upplever jag skärmarna på båda dessa plattor som väldigt behagliga att läsa på.

Anslutning, nedladdning och lagring

De kan ansluta till wi-fi samt med micro-USB för laddning och anslutning till dator.

De har båda 8GB lagringsutrymme vilket räcker till uppåt 6000 e-böcker.

Du kan köpa böcker direkt i plattan över wi-fi genom Kobo-butiken. Där finns både betal- och gratisböcker. Utbudet på svenska har jag upplevt som lite begränsat dock. Samtidigt är det internationella utbudet väldigt bra. Så jag är lite delad här för på Storytel tycker jag ofta det är svårt att hitta engelska böcker jag vill läsa på originalspråk.

En stor fördel är såklart att du kan köpa e-böcker från vilken bokaffär du vill via datorn och sen ladda in dessa via programmet Adobe Digital Editions! Det kräver att du ansluter plattan med micro-USB kabeln, men sen är det bara att klicka och dra dina bokfiler (eller PDF-er och andra dokument) till plattan i programmet. Så det är väldigt enkelt.

På samma sätt kan du även låna e-böcker från ditt lokala bibliotek och läsa dessa på plattan (även denna funktion går genom Adobe Digital Editions). Där brukar det finnas en begränsning för hur många böcker du får ha hemlånade per månad (på mitt bibliotek är det fyra stycken).

Det finns en funktion där man kan ansluta till något som heter OverDrive för läsning av biblioteksböcker. Det finns en del bibliotek i Sverige (t.ex. i Göteborg och Malmö) som använder OverDrive, men det är inte jätteutbrett. Du kan kolla om det finns ett bibliotek nära dig som använder OverDrive som leverantör av e-böcker här.

Läs artiklar från nätet med koppling till tjänsten Pocket

Jag har använt tjänsten Pocket i flera år för att spara och sortera bra artiklar och webbsidor jag hittar – och synka dessa mellan dator, surfplatta och mobil.

Därför blev jag väldigt glad när jag såg att dessa läsplattor från Kobo har en inbyggd funktion där du kan ansluta ditt Pocket-konto och synka dina artiklar direkt till plattan.

Perfekt om du hittar bra, längre artiklar på nätet du vill läsa bekvämt på din läsplatta!

Läsupplevelse, navigering och inställningar

Jag har för detta test läst en hel bok från start till mål på båda dessa plattor och läsupplevelsen generellt skulle jag säga var väldigt likvärdig.

Du kan välja typsnitt och textstorlek så att det passar dig. Skärmen har bra upplösning och kontrast. Det är väldigt behagligt att läsa på dessa plattor.

Något som är viktigt för mig när jag läser är att kunna hålla boken med en hand och bläddra, oavsett vilken hand jag håller i. Det är en av de stora fördelarna med att läsa e-bok! Att du så enkelt kan bläddra med en hand och t.ex. äta lite snacks eller hålla ett glas/en mugg med den andra. 😉

Kobra Libra H20 som har fysiska knappar är superenkel att byta hand med då skärmen automatiskt roterar om du vänder på den. Så du kan hålla den i vilken hand du vill och även hålla den så knapparna är i nederkant om du föredrar det. Mycket smidigt!

Med Kobra Clara HD som inte har några fysiska bläddringsknappar kan du istället välja mellan olika bläddringsinställningar. Alltså var på skärmen du ska trycka för att bläddra. Jag testade lite olika men fastnade för den som såg ut så här:

Där du alltså bläddrar bakom genom att trycka i överkant, oavsett sida, och framåt i nederkant. Vill du få fram menyn, information och inställningar trycker du på mitten.

Jag föredrar denna inställning eftersom jag då kan byta hand utan att behöva ändra bläddringsinställningarna.

Är du en person som gillar att läsa i badet? Då ska du satsa på Kobo Libra H20, för den är nämligen vattentät! Det är därför den heter H20.

Själv har jag inget badkar så jag fick aldrig riktigt möjlighet att testa denna funktion. Men däremot läser jag ju rätt ofta på stranden/vid sjön och då kan det ju vara skönt att veta att plattan tål stänk och vatten utan problem.

Statistiknörd? Då kommer du, som jag, verkligen uppskatta vyn för ”Aktivitet” som du får i dessa plattor. Där kan du se din lästid, genomsnitt hur långt du läst per tillfälle och antal sidor/minut m.m. Kul tycker jag! Skulle kunna utvecklas med ännu mer data också. Det är ju trots allt en av de stora fördelarna med det digitala formatet.

Markera och anteckna

Du kan göra markeringar i texten och spara som ”bokmärken”, och även skriva kommentarer. Du ser inte kommentarerna när du läser men du kan klicka in på dem senare. Detta är ju en väldigt viktig funktion när man t.ex. gör research, pluggar eller läser mycket PDF-er.

Dock är det alltid lite segt både att markera och skriva på en platta med e-bläck.

Batteritiden och snabbheten imponerar

Jag är otroligt imponerad av batteritiden och standby-läget på dessa plattor! Även om du låter den ligga i dagar utan användning så går den igång omedelbart när du väcker den (genom att trycka på knappen eller öppna sleepcover-fodralet)! Du kan alltså börja läsa DIREKT.

Jag har ju bara Storytel Reader att jämföra med men den är bara i standby i en timme, därefter måste du slå på den igen vilket tar X antal sekunder. Dessutom har jag alltid min Storytel Reader i flygplansläget för att spara batteri. Det har jag inte behövt på dessa läsplattor från Kobo. Batteriet håller i cirka en evighet.

Dessa ligger alltså i standby i dagar och dagar och har ändå batteri kvar och startar på sekunden. Så imponerande!

Plattor med e-bläck är som sagt alltid lite sega när man navigerar, det ligger i tekniken. Men jag upplever ändå dessa plattor som generellt snabba och ”snappy” i övrigt. Just den snabba uppstarten gör verkligen mycket!

Sammanfattning och mina tankar

Min helhetskänsla för dessa plattor är väldigt positiv. Bra funktioner, bra design och imponerande standby- och batteritid. De har funktionerna man kan förvänta sig av en e-boksläsare och jag tycker de är värda sitt pris.

Kobo Libra H20 kostar runt 1 800 kr ◉ och Kobo Clara HD runt 1 300 kr ◉.

Det som för mig gjorde att valet från början föll på en läsplatta begränsad till en prenumerationstjänst är att jag inte vill känna mig ”låst” gällande antal böcker jag kan läsa. Jag kan tycka att det känns lite ovärt att köpa e-böcker i styckpris eftersom de inte har något värde för mig efter att de är utlästa.

Då har jag hellre en prenumeration så jag snabbt kan ändra mig angående vilken bok jag vill läsa och inte behöver läsa klart en dålig bok bara för att jag betalt för den.

Samtidigt, om man orkar koppla i läsplattan i datorn någon gång i månaden, så kan man ju låna e-böcker på biblioteket – vilket är helt gratis.

Om jag pluggade eller hade behov av att läsa mycket facklitteratur och PDF-artiklar skulle jag lätt slå till på någon av dessa plattor! Det är betydligt mer bekvämt att läsa på e-bläcksskärm än på en glossig surfplatta.

Min dröm vore om jag kunde ha en svensk bokprenumerationstjänst inbyggd på min Kobo-platta. 😍 Jag lämnar det här som ett önskemål för framtiden.

Läser du e-böcker? Vad tror du om dessa plattor och vad är viktigt för dig när du läser digitalt? 👇

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

4 reaktioner på ”Recension läsplattor: Kobo Libra H20 och Kobo Clara HD”

  1. Otroligt bra recension! Jag läste jättemycket på läsplatta när barnen var små, både när de flaskmatades och sen när vi sov i samma rum under flera år. Oumbärlig då. Nu har jag inte köpt någon ny sen den senaste gick sönder, blev lite sugen nu igen men samtidigt har det blivit en sån magisk stund när jag faktiskt får bläddra i en bok.
    Om du läser mycket på engelska kan jag verkligen rekommendera att fixa lånekort på ett bibliotek som har överdrivet/libby, otroligt bra utbud i jämförelse med biblio.

  2. Pingback: Recension av nya Storytel Reader 2020 - Teknifik

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!