Recension av nya Storytel Reader 2020

Storytel släppte under 2020 en uppdaterad version av sin läsplatta Storytel Reader. Eftersom jag recenserade deras tidigare e-boksläsare så var jag såklart nyfiken på att se vilka förbättringar de gjort på den nya modellen!

Jag tycker ju generellt att prenumerationsmodellen för e-böcker är den bästa om man läser mycket och vill ha en väldigt sömlös upplevelse. Det gör att du faktiskt tjänar på att läsa så mycket du bara kan och om du börjar läsa en e-bok du inte gillar kan du snabbt hoppa över till en annan.

På Storytel får du dessutom tillgång till de flesta nyutgivna böckerna plus att du kan lyssna som ljudbok.

För egen del gillar jag inte att läsa böcker på mobil eller surfplatta eftersom jag lätt blir distraherad och den högblanka skärmen inte är optimal för läsupplevelsen. En e-boksläsare har en matt skärm och använder tekniken med e-bläck vilket gör att läsningen påminner mycket mer om att läsa på papper.

Vad är nytt med nya Storytel Reader?

I samband med släppet av den nya versionen av e-boksläsaren så uppdaterades även mjukvaran. Denna mjukvara uppdaterades även för den äldre versionen av Storytel reader.

Lägg in egna e-böcker som ePub

Läsplattan är fortfarande låst till att du behöver ett Storytel-abonnemang men nu kan du lägga till e-böcker du köpt tidigare eller från andra håll via Storytels hemsida. Under ”Mina sidor” när du loggat in kan du ladda upp ePub-filer som då synkas över till din läsplatta.

Helt klart en bra uppdatering! Som alltså funkar även på den äldre plattan.

Bluetooth och USB-C

På hårdvarufronten så har laddningen av plattan uppdaterats till USB-C (som ju är den nya standarden) och plattan har även fått bluetooth.

Eftersom det går att lyssna på ljudböcker i plattan så är det såklart välkommet att man kan använda bluetooth-hörlurar. För egen del lyssnar jag hellre i appen i mobilen då den är mycket snabbare och smidigare att använda för det.

Hurra! Varmt bakgrundsljus på skärmen!

En sak som jag hade på ”minus”-listan i min recension av den tidigare versionen var att den saknade färgtemperatur för skärmen och bara hade ett kallt, blått ljus. Det funkar fint i dagsljus men mindre bra i ett mörkt rum när man snart ska sova.

Så den absolut bästa uppdateringen med nya Storytel Reader är att den nu har både varmt och kallt ljus som man kan ställa in själv.

Lite långsammare uppstart

Designmässigt så ser den nya Storytel Reader i princip exakt lika dan ut som den föregående. Skärmen är fortfarande inte i toppklass och knapparna är lite för ”klickiga” (jag skulle vilja ha mjukare och tystare knappar).

Jag upplever att nya Storytel reader är lite långsammare i uppstarten och i början när jag använde plattan så laddade batteriet ur väldigt snabbt i Standby-läget. Detta lyckades de dock fixa så småningom med en mjukvaruuppdatering. Nu håller batteriet jättebra och går knappt ned alls i standby, vilket gör att man inte behöver stänga av den helt för att spara batteri (som jag gjorde ofta på den tidigare Storytel-plattan).

Storytel har mycket att ta ikapp

Om jag kunde använda en prenumerationstjänst som Storytel på en läsplatta som Kobo Clara skulle allt typ vara perfekt. Men i nuläget får man antingen köpa en bra platta där du måste köpa eller låna (med omvägen genom datorn) böcker. Eller så använder du Storytel på en lite sämre platta.

Personligen väger Storytels prenumerationslösning fortfarande tyngre, så jag väljer ändå den framför andra plattor med lite bättre skärm och prestanda. Dessutom är ju Storytels platta ganska billig, så jag tycker den är värd sitt pris.

Men jag håller fortfarande tummarna att Storytel tar ett betydligt större kliv när de lanserar nästa modell av Storytel Reader.

Det vore också kul om de kunde lansera några fler roliga skal/skydd till den.

📚

Vad tänker du om detta? Använder du läsplatta eller Storytel? Vad är din upplevelse?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

14 reaktioner på ”Recension av nya Storytel Reader 2020”

 1. Tack för bra recension! Jag har en Kindle (från 2013!) som forfarande funkar jättebra. Det mesta du beskriver låter avskräckande … Speciellt batteritiden?! Jag menar min urgamla Kindle håller hur länge som helst utan att behöva laddas?
  Är också rädd att jag skulle ”slentrianläsa” alltför mycket nytt på readern, i stället för att faktiskt köpa/låna de böckerna, vilket genererar mer till författaren, men men …
  Försökte BTW kommentera via datorn (Mac/Chrome) men kunde inte skriva in namn osv??

  1. Nej batteritiden är verkligen orimligt dålig? Det måste de bara fixa till nästa.
   Nej det är klart att precis som med Spotify så får ju författarna inte lika mycket betalt (gissar jag). Och absolut att man inte köper lika mycket böcker. Samtidigt läser iallafall jag mer och bättre böcker (istället för typ sånt jag redan läst eller nåt random man hittar), så det är lite av en avvägning det där.
   Ska kolla vad som hänt mer kommenteringen. En massa custom CSS som jag skrivit har spårlöst försvunnit så kan bero på det 🙄

 2. Jag bestämde mig för storytel Reader efter läst detta inlägg och andra recensioner. Har nu haft storytel reader version 2, från 2021. Den ramlade ned från nattduksbordet, från en höjd på 60-70 cm. Kaputt. Kan inte vara rimligt att den går sönder så lätt! Kan vara bra och bli påmind om detta som inte framgår tydligt hos storytel och jag fick detta som svar via e-post: ”3-årig garanti som täcker fabriksrelaterade problem. Defekter och skador orsakade av fukt, yttre skador, normalt slitage eller handhavandefel ersätts inte.”

  Jag förstår det, men det grämer mig att den inte klarar av lite tuffare hantering trots allt. Så tänk på det att ställa krav på storytel. Har ju andra enheter som klarar det bättre som mobil, surfplatta och så vidare. Med känsligare skärmar. Uruselt och ledsamt att inte kunna använda sin läsare efter bara några månader samt att det är urusel FAQ på sajten. Så tänk efter före. Har som tur är forfarande min gamla Kindle. Dock får jag sluta med storytel.

 3. Hej! Har en Adlibris Letto som jag har tyckt funkar okej men börjar tröttna mer och mer på att biblioteken inte har de nyaste böckerna som e-böcker. Skulle du fortfarande rekommendera Storytel och deras abonnemang?

 4. Johan Harrysson

  Hej
  Är det någon som vet om det en ny version av Storytel Reader är på väg? Har haft en plattas som jag tycker var mycket bra men skärmen sprack. Behöver köpa en ny.

  1. Tyvärr inte hört något på den fronten! Men tycker också det är dags. Finns sååå många andra superbra läsplattor, som t.ex. Kobos, men de saknar ju prenumerationsmodell. Så jag skulle älska om Storytel antingen formade ett samarbete med en annan tillverkare eller kom ut med en mer konkurrenskraftig platta.

   1. Nu håller min femte Reader på att ge upp.
    För mig håller de ungefär 5-6 månader och sedan börjar funktionerna trassla. Blädderknappar funkar inte, touchfunktionen lägger av. Batteriet laddar ur de sista 40 procenten från en minut till en annan. Slocknar utan förvarning etc.
    Även om Storytel hittills (de påstår sig inte fortsätta göra det) bytt ut mina defekta Readers mot nya så innebär det ju att jag sår utan läsplatta 1-2 veckor varje gång och det känns väldigt tråkigt.
    Nu funderar jag på att ge upp Storytel och skaffa en annan läsplatta och böcker på annat vis.

    1. Oj, det var verkligen dåligt. Jag har haft min i flera år nu och den håller fortfarande fint, använder den dagligen. Min gamla har en kompis och den verkar fortfarande gå varm också. Men om du vill ha en riktigt bra läsplatta och kan klara dig utan själva prenumrationsbiten, och kan tänka dig att låna böcker på bibblan eller köpa digitalt, så tycker jag mycket om Kobos läsplattor som är riktigt bra. Annars Amazons Kindle också. Jag håller tummarna att Storytel ska starta ett samarbete med någon annan bättre tillverkare av läsplattor, så man kan ha deras prenumeration på en annan platta, hade varit det bästa för mig. Eller om Storytel steppar upp sitt game och gör en lite bättre platta.

 5. Jag lyssnar på ljudböcker vilket funkade bra på min äldre reader. Tyvärr går det inte att lyssna på min nya därför att liudet är så dåligt. Har försökt nå företaget men ingen har hört av sej. Tillslut skickade jag tillbaka den till adressen i Falun. Tiden går men inget svar. Skulle gärna ringa o förklara mitt problem. Inget tel nr någonstans

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!