Recension av nya Storytel Reader 2020

Storytel släppte under 2020 en uppdaterad version av sin läsplatta Storytel Reader. Eftersom jag recenserade deras tidigare e-boksläsare så var jag såklart nyfiken på att se vilka förbättringar de gjort på den nya modellen!

Jag tycker ju generellt att prenumerationsmodellen för e-böcker är den bästa om man läser mycket och vill ha en väldigt sömlös upplevelse. Det gör att du faktiskt tjänar på att läsa så mycket du bara kan och om du börjar läsa en e-bok du inte gillar kan du snabbt hoppa över till en annan.

På Storytel får du dessutom tillgång till de flesta nyutgivna böckerna plus att du kan lyssna som ljudbok.

För egen del gillar jag inte att läsa böcker på mobil eller surfplatta eftersom jag lätt blir distraherad och den högblanka skärmen inte är optimal för läsupplevelsen. En e-boksläsare har en matt skärm och använder tekniken med e-bläck vilket gör att läsningen påminner mycket mer om att läsa på papper.

Vad är nytt med nya Storytel Reader?

I samband med släppet av den nya versionen av e-boksläsaren så uppdaterades även mjukvaran. Denna mjukvara uppdaterades även för den äldre versionen av Storytel reader.

Lägg in egna e-böcker som ePub

Läsplattan är fortfarande låst till att du behöver ett Storytel-abonnemang men nu kan du lägga till e-böcker du köpt tidigare eller från andra håll via Storytels hemsida. Under ”Mina sidor” när du loggat in kan du ladda upp ePub-filer som då synkas över till din läsplatta.

Helt klart en bra uppdatering! Som alltså funkar även på den äldre plattan.

Bluetooth och USB-C

På hårdvarufronten så har laddningen av plattan uppdaterats till USB-C (som ju är den nya standarden) och plattan har även fått bluetooth.

Eftersom det går att lyssna på ljudböcker i plattan så är det såklart välkommet att man kan använda bluetooth-hörlurar. För egen del lyssnar jag hellre i appen i mobilen då den är mycket snabbare och smidigare att använda för det.

Hurra! Varmt bakgrundsljus på skärmen!

En sak som jag hade på ”minus”-listan i min recension av den tidigare versionen var att den saknade färgtemperatur för skärmen och bara hade ett kallt, blått ljus. Det funkar fint i dagsljus men mindre bra i ett mörkt rum när man snart ska sova.

Så den absolut bästa uppdateringen med nya Storytel Reader är att den nu har både varmt och kallt ljus som man kan ställa in själv.

Ett steg fram – två tillbaka? Långsam uppstart och dålig batteritid

Designmässigt så ser den nya Storytel Reader i princip exakt lika dan ut som den föregående. Skärmen är fortfarande inte i toppklass och knapparna är lite för ”klickiga” (jag skulle vilja ha mjukare och tystare knappar).

Det finns i princip två negativa saker från den föregående modellen som jag tyvärr tycker blivit ännu sämre i den uppdaterade: snabbheten och batteritiden.

Storytel Reader går att antingen stänga av eller sätta i Stand by-mode. Du kan välja om Stand by-mode ska gå över i avstängning efter en viss tid. Från Stand by startar plattan ganska snabbt. Men av någon anledning drar den ur batteriet i stand by – även om man har den i flygplansläge vilket jag alltid har.

Så jag har med den äldre versionen alltid stängt av den istället. Problemet är dock att den nya versionen (iallafall den jag testat) startar sååå långsamt. Det är tre olika uppstartsskärmar som ska tragglas igenom. Det kan ta mellan 20-45 sekunder??!

Efter att ha provat Kobos läsplattor som kunde ligga i stand by i flera dagar utan att tappa särskilt mycket batteri, och som startade på en sekund, så känner jag att detta inte håller måttet.

Eftersom uppstarten från avstängd är så långsam har jag haft den i stand by, men då behöver den laddas efter bara typ 2-3 dagar.

Storytel har mycket att ta ikapp

Om jag kunde använda en prenumerationstjänst som Storytel på en läsplatta som Kobo Clara skulle allt typ vara perfekt. Men i nuläget får man antingen köpa en bra platta där du måste köpa eller låna (med omvägen genom datorn) böcker. Eller så använder du Storytel på en betydligt sämre platta.

Personligen väger Storytels prenumerationslösning fortfarande tyngre och jag får leva med att ladda plattan ofta.

Men jag håller tummarna att Storytel tar ett betydligt större kliv när de lanserar nästa modell av Storytel Reader.

📚

Vad tänker du om detta? Använder du läsplatta eller Storytel? Vad är din upplevelse?

7 reaktioner på ”Recension av nya Storytel Reader 2020”

 1. Tack för bra recension! Jag har en Kindle (från 2013!) som forfarande funkar jättebra. Det mesta du beskriver låter avskräckande … Speciellt batteritiden?! Jag menar min urgamla Kindle håller hur länge som helst utan att behöva laddas?
  Är också rädd att jag skulle ”slentrianläsa” alltför mycket nytt på readern, i stället för att faktiskt köpa/låna de böckerna, vilket genererar mer till författaren, men men …
  Försökte BTW kommentera via datorn (Mac/Chrome) men kunde inte skriva in namn osv??

  1. Nej batteritiden är verkligen orimligt dålig? Det måste de bara fixa till nästa.
   Nej det är klart att precis som med Spotify så får ju författarna inte lika mycket betalt (gissar jag). Och absolut att man inte köper lika mycket böcker. Samtidigt läser iallafall jag mer och bättre böcker (istället för typ sånt jag redan läst eller nåt random man hittar), så det är lite av en avvägning det där.
   Ska kolla vad som hänt mer kommenteringen. En massa custom CSS som jag skrivit har spårlöst försvunnit så kan bero på det 🙄

 2. Jag bestämde mig för storytel Reader efter läst detta inlägg och andra recensioner. Har nu haft storytel reader version 2, från 2021. Den ramlade ned från nattduksbordet, från en höjd på 60-70 cm. Kaputt. Kan inte vara rimligt att den går sönder så lätt! Kan vara bra och bli påmind om detta som inte framgår tydligt hos storytel och jag fick detta som svar via e-post: ”3-årig garanti som täcker fabriksrelaterade problem. Defekter och skador orsakade av fukt, yttre skador, normalt slitage eller handhavandefel ersätts inte.”

  Jag förstår det, men det grämer mig att den inte klarar av lite tuffare hantering trots allt. Så tänk på det att ställa krav på storytel. Har ju andra enheter som klarar det bättre som mobil, surfplatta och så vidare. Med känsligare skärmar. Uruselt och ledsamt att inte kunna använda sin läsare efter bara några månader samt att det är urusel FAQ på sajten. Så tänk efter före. Har som tur är forfarande min gamla Kindle. Dock får jag sluta med storytel.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering