Det här avsnittet är sponsrat av Sonos
Musiken, tidningarna och filmerna har ju nästan helt gått över i digital form. Men i litteraturen står den 500 år gamla tryckta boken fortfarande starkt.
Även fast e-böcker funnits sen 90-talet och vi både kan läsa och lyssna på böcker i våra mobiler så gör vi inte riktigt det. Varför?
Medverkande
- Caroline Myrberg, bibliotekarie på Karolinska institutets universitetsbibliotek
- Jonas Ingvarsson, docent i litteraturvetenskap på Göteborgs universitet
▶︎ Lyssna via: Apple podcasts // Acast // Spotify // Webb
Jag är ju en tekniknyfiken och vad man absolut kan kalla en ”early adopter”. Jag var tidig med iPod, smartphone, iPad och nu förtiden får jag ju alltid testa den senaste tekniken. Men när det gäller böcker så är jag desto mer konservativ.
Det ska sägas att jag ÄLSKAR böcker. Jag läser innan jag ska sova varje natt, oavsett vilken tid jag går och lägger mig eller var jag är. Det har jag gjort sen jag var typ 5 år. Jag älskar böcker och att läsa. Bibliotek har alltid varit min favoritplats överallt där jag bott.
I perioder har jag testat att läsa på mobilen eller surfplatta man jag ger upp direkt. Det ger ingen najs känsla. Det funkar bara inte. Och det är ju inte bara jag som känner så. Även fast e-boken funnits i många år nu så har den inte tagit över så som man kanske trodde att den skulle göra.
Reklamsamarbete
Sonos gör högtalare för hela hemmet så att du kan njuta av klockrent ljud på ditt sätt.
I början på året gjorde Sonos en stor undersökning kallad ”The brilliant Sound Study” där 69 % tillfrågade svenskar svarade att musik kan hjälpa dom att lätta upp spänningar hemma och 53 % svarade att musik hjälper dom känna sig nära sin familj.
I veckans avsnitt får ni följa med hem till mina kompisar Bibbi och Joachim och deras tre barn där vi testar Sonos högtalare i ett verkligt familjescenario!
Så hur ser egentligen framtiden ut för boken och läsningen? Boken har ju hängt med i 500 år och överlevt införandet av radion, bion, filmen, datorn, internet och som det verkar än så länge även smartphonen.
Men med nya smarta prenumerationstjänster för e-böcker och ljudböcker börjar man ju ändå undra hur boken överlevnadsprognos ser ut.
I avsnittet hör du
Jag har besökt universitetsbiblioteket på Karolinska institutet där Caroline Myrberg, bibliotekarie, jobbar. Hon är väldigt intresserad av varför vi inte riktigt omfamnat e-boken än. Vi pratar om vad som krävs för att e-boken ska nå sin fulla potential och varför vi borde ge e-boken en chans.
Sen ringer vi upp Jonas Ingvarsson, docent i litteraturvetenskap på Göteborgs universitet, som funderat mycket på boken som tankeform och den tryckta boken som medium.
Lyssna nu
Podden finns att lyssna på via
- Apple podcasts / Podcaster
- Acast
- Spotify
- Andra appar där poddar finns
3 reaktioner på ”Teknikens under #018 Bokens framtid”
Läser bara pappersböcker och ljudböcker … e-boken ger mig inget extra, vill bort från skärmen när jag läser.
Ja jag känner väldigt mycket likadant. Även om jag ibland funderar på om det kanske vore lite smidigt med en e-boksläsare som komplement. Men att läsa romaner på mobilen har hittills inte känts ett dugg bra.
Pingback: Recension: Storytel Reader – e-boksläsare för resande bokslukare - Teknifik