Under den senaste månaden har jag gått all-in på att leva i Googles hårdvaru-universum med deras egentillverkade enheter i Pixel-linjen som nyligen kommit med nya modeller. Jag har testat Pixel 9 Pro, Pixel 9 Pro Fold, Pixel Watch 3 och nya Pixel Buds Pro.
Normalt sett brukar jag leva i Apples ekosystem men jag har tidigare även gett Samsung-livet en ärlig chans och såklart över åren testat en hel radda med nya mobiler från de flesta stora märkena. Men det här var första gången jag haft möjlighet att testa helheten med Pixel-produkterna, och nu ska jag dela med mig av mina tankar och reflektioner.
Prenumerera på Teknifik 💌
Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier. Få nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan.
✨ Reklamsamarbete ✨
Vinn en biljett till Internetdagarna!
Mina vänner på Internetstiftelsen vill ge alla prenumeranter på Teknifik på 20 % rabatt på biljetten till Internetdagarna i november. Jag har dessutom fått fem gratisbiljetter (värde 2000 kr) att lotta ut. Tryck här eller scrolla längst ned i inlägget för att hitta rabattkoden och för instruktioner om hur du är med och tävlar! 🥳
Innehåll
Det här är ett långt inlägg, så tryck på rubriken för att komma till avsnitten du är mest intresserad av (på Teknifik.se). I din mail-klient kommer brevet troligen huggas av på slutet, då får du trycka vidare på länken för att visa hela.
- Inledning: Prylarnas heliga treenighet
- Pixel 9 Pro
- Pixel 9 Pro Fold
- Den bästa Androidupplevelsen
- Pixel Watch 3
- Pixel Buds Pro 2
- För prenumeranter: vinn biljett till Internetdagarna + en rabattkod
Prylarnas heliga treenighet: mobil, smartklocka och hörlurar
Över åren så har en helig treenighet i den personliga prylarsenalen utvecklats. Det är när man har mobil, smartklocka och hörlurar från en och samma tillverkare. Det skapar, i bästa fall, en alldeles särskild synergi där hårdvara och mjukvara samspelar för att göra vardagen så sömlös och enkel som möjlig.
Apple har länge varit ledande på det här området, då både Apple Watch och deras AirPods varit top-of-the-line. De är väldigt duktiga på att skapa de här synergieffekterna, vilket gjort det väldigt värt att stanna inom deras murar. De andra tillverkarna (Samsung, Google, OnePlus, Huawei etc) har kämpat för att komma ikapp.
När det gäller Googles Pixel-linje så tyckte jag inte förra årets modell av klockan levde upp till förväntningarna riktigt. Och förra versionens lurar, Pixel buds pro, var onekligen den absolut svagaste länken då de både skavde i mina öron, hade sådär ljudkvalité och där brusreduceringen lämnade mycket att önska.
Men nu tycker jag de verkligen börjar närma sig ett mycket värdigt alternativ! Positiva nyheter alltså för dig som gillar Android.
Pixel 9 Pro – ny formfaktor och Googles bästa kameror
I år fick Googles Pixel-mobiler en helt uppdaterad design med skarpare kanter och en ny, rundad kameramodul. För min del älskade jag verkligen den här nya designen. Den känns så skön i handen, den kändes på riktigt uppdaterad och ny. Den känns mer ”premium” än de tidigare modellerna, vilket är bra med tanke på prislappen från 13 290 kr!
Jag använde Pixel 9 Pro utan skal. Med andra kantiga mobiler, som tidigare iPhone-modeller till exempel, har jag upplevt att de nästan skurit in lite i lillfingret jag stöder mot underkanten när jag skriver på den. Detta upplevde jag inte med 9 Pro. Kanterna är mjuka och rundade och den ligger väldigt skönt i handen.
Storleken på 9 Pro med 6,3″ skärm är för mig ganska precis vad jag pallar i storlek innan telefonen börjar kännas lite för stor i mina händer. Så för mig är den större modellen, Pro XL, med 6,8″ skärm inte aktuell.
Skärmen är uppgraderad och väldigt fin, med 120 hz uppdateringsfrekvens, vilket gör den super-smooth och snabb. Google har också ökat på ljusstyrkan upp till 3000 nits, vilket gör den bättre att se i starkt solljus.
Pixel 9 Pro har en fingeravtrycksläsare under skärmen som på årets modell uppgraderats till att vara ultrasonisk, en teknik som gör att avläsningen är både snabbare och säkrare än på tidigare modeller. Jag upplevde den som väldigt stabil och snabb.
Batteritiden är bra men inte exceptionell, men jag hade alltid gott om batteri kvar vid dagens slut även vid mycket användning. Däremot så laddar inte Pixel 9 Pro lika snabbt som en del andra mobiler i samma prisklass. Jag lägger oftast mobilen på laddning på natten (även fast det är sämre för batterihälsan, jag vet), så det störde inte mig.
Bättre kameror än någonsin – men fortfarande mycket efterprocessande
Kamerorna på Googles Pixel-telefoner har alltid varit ämne för diskussion inom techmedia. Hårdvaran är bra, men har aldrig riktigt levt upp till konkurrenterna Samsung och Apple. Det som Google främst förlitat sig på är sin mjukvara där de med massa avancerad efterbehandling försöker göra bilderna så bra som möjligt.
I år är hårdvaran bättre än någonsin. Du får:
- 50 mp vidvinkel-lins
- 48 mp ultravidvinkel med macro
- 48 mp tele-lins med 5x optisk zoom på Pixel 9 Pro.
Det ser ju onekligen väldigt bra ut på pappret, men i slutänden är det fortfarande en hel del processande som pågår, som med alla moderna mobilkameror.
Så det blir lite av en smaksak egentligen vilken typ av bilder man föredrar. Jag tycker Pixel 9 Pro tar bra bilder, t.ex. hanterade den selfies i sämre ljus väldigt bra. Men i andra situationer inomhus tycker jag bilderna blev lite sämre.
I bra ljus utomhus upplevde jag att bilderna kan bli lite märkligt mörka. Ibland hade kamerorna också svårt med fokuset vid inzooming och det kan bli lite ”hoppigt” när kameran byter mellan linserna beroende på hur nära man är det man vill fota.
Något jag upplevde som positivt är att jag tycker kamerorna funkade mycket bättre än innan när man använder dem direkt genom Snapchat och Instagram, något jag länge upplevt som en nackdel med Android-mobiler jämfört med iPhones.
Vill du få en bättre överblick över Google Pixel 9 Pro-kameran tycker jag du ska kolla in grymma Becca Fersaces video på Youtube där hon tagit med Pixeln ut på äventyr och fotat 999 bilder med den.
Pixel 9 Pro Fold – en riktigt trevlig vikbar mobil… men sen då?
Innan vi hoppar över till att snacka lite om mjukvara och AI-funktioner kan vi bara ta en titt på Pixel 9 Pro Fold, som är Googles andra version av en vikbar mobil. Den första kom aldrig till Sverige, så det här är den första vi har fått lägga händerna på. Och jag är imponerad!
Helt nyligen fick jag ju möjlighet att för första gången på riktigt testa Samsung Galaxy Fold, så att jämföra dessa ligger såklart väldigt nära till hands för mig här.
Det jag slogs av i första hand var den väldigt tunna designen! Uppvikt är mobilen ungefär exakt tillräckligt bred för att rymma ett USB-C-uttag. Den känns nästan omöjligt slimmad. Vilket gör att den hopvikt känns mycket mer som en ”normal” mobil än som två smartphones ovanpå varandra, som mer var upplevelsen med Samsungs Fold.
En annan väldigt bra grej med designen är att Google tänkt ”phone first”, dvs att de vet att de flesta ändå använder skärmen på framsidan mest som en ”vanlig” smartphone. Därför är skärmen inte ovanligt smal (som på Samsungs) utan är 6,3″, alltså samma storlek som på 9 Pro.
Den ligger jättebra i handen och känns ordentlig och stabil. Jag vande mig snabbt och kom över den där ”hjälp en snordyr telefon”-skräcken som jag kände betydligt med med Samsungs. Det här känns som en vikbar mobil de flesta skulle kunna känna sig väldigt hemma med!
Kamerorna på Pixel Fold är inte riktigt lika avancerade som på 9 Pro. Det är en kompromiss man får göra i och med den vikbara designen. En spexig grej är ju att man kan fälla ut mobilen, vända på den och använda den främre skärmen för att ta selfies med de bättre kamerorna på baksidan. Detta funkar bra när man är själv, men är extremt svårt om man ska ta selfie tillsammans med andra (svårt att hålla i).
Du kan även enkelt ställa upp mobilen genom att vika den halvvägs och använda ”håll upp handen för selfie”-gesten för att ta bilder lite längre ifrån, smidigt!
Läs mer om Folds kameror här. Och kolla MKBHDs recension på Youtube.
En lite större skärm att ha till… ja vaddå?
När man viker ut Pixel 9 Fold får man en lite awkward, fyrkantig 8″ skärm som bäst lämpar sig för att ha två appar öppna bredvid varandra för multitasking. För mina händer är det lite otympligt att skriva på tangentbordet i det här läget, även med det delade tangentbordet. Det är svårt att hålla telefonen bekvämt med mina händer iallafall.
När det gäller multitasking så är mitt problem att det dels inte är något jag gärna ägnar mig åt (det är sällan så effektivt som man tror) och dessutom har jag liksom ingen vana att ha två mobilfönster öppna parallellt. Min vana är att snabbt hoppa mellan olika appar, så även när tillfällen uppstod där jag hade kunnat multitaska så glömde jag liksom bort att göra det.
Sociala medier som Instagram och Pinterest ser, precis som på Samsung Fold, inte särskilt bra ut i det större formatet och man vinner inget på att ha dem där. Pinterests upplösning blir dessutom helt knäpp. Att läsa texter på hemsidor blir inte heller bra då textraderna blir för långa, vilket minskar läsbarheten. Vissa sidor har anpassat sin design, t.ex. DN, vilket gör att det funkar något bättre.
Summa summarum så gillade jag verkligen Fold men jag vek i princip aldrig upp den? Vilket ju säger mig väldigt tydligt att det inte är en feature som fyller någon värd funktion i mitt liv och att det för mig skulle vara bortkastat med de många extra tusenlapparna jämfört med en Pixel 9 Pro.
Men jag såg MKBHDs recension att han verkligen gillar att vika upp Fold och vara produktiv, så om du känner att detta lockar dig kan detta absolut vara ett värt alternativ!
Den bästa Android-upplevelsen
Det som framförallt gjorde mig alldeles kär i de här telefonerna är hur otroligt bra och najs Android ser ut på dem. Det är enkelt att göra dem snygga med väldigt fina widgets och beta-funktionen som gör (vissa) app-ikoner monokroma och färgade att matcha ens bakgrund. 😍 Här ligger Google i nuläget helt klart före Apple, om du frågar mig.
Android har aldrig sett bättre ut. Det ger liksom en riktigt bra vibe till hela användarupplevelsen. Jag övervägde till och med att döpa det här nyhetsbrevet till ”Google Pixel – no story, just vibes!”, just för att så mycket i min upplevelse legat i känslan, som ju mjukvaran är grunden för.
AI, AI och mera AI
En stor grej med Pixel-telefonerna om du frågar Google är såklart integrereringen med artificiell intelligens.
Till exempel så har du kamerafunktionen där, om du tar flera gruppbilder, sedan kan välja de bästa ansiktsuttrycken för varje person (kom redan med Pixel 8).
Det finns även ett nytt läge där du kan fota en person eller gruppbild, och sedan ge kameran till en av dem du precis fotat som kan fota en till bild där du ”läggs till” i bilden.
Personligen tycker jag detta känns mycket mer som en gimmick och något man gör någon enstaka gång än en bra anledning att köpa denna mobil. Men det är kul att se vad Google hittar på för att försöka komma med innovativa funktioner!
Desto mer användbart är i så fall funktioner som magiskt radergummi där du kan sudda bort oönskade detaljer i bilder eller flytta objekt.
I USA finns fler AI-funktioner än i Sverige, t.ex. en funktion där du med generativ AI kan lägga till objekt i bilder på ett väldigt enkelt sätt. Samt generera helt nya bilder i olika stilar. Inget nytt egentligen, men funktionen har kritiserats för att ha väldigt lite ”skyddsramar” och att det kommer ge väldigt kraftfulla verktyg för manipulation direkt i händerna på konsumenter.
Gemini Advanced – bara ett svep bort
Googles egna ChatGPT, Gemini, finns väldigt snabbt tillgänglig på Pixel Pro och Fold. Du bara sveper upp från nedre, högra hörnet så kan du skriva eller prata in en instruktion och få svar direkt. Med din nya Pixel får du också ett års prenumeration på Gemini Advanced gratis.
Att ha en AI-assistent så här nära till hands är verkligen smidigt och mycket mer användbart än Google assistenten, då den ger bättre svar och förstår bättre vad man menar. Jag använde den faktiskt ganska mycket!
Den kan ju också interagera med Googles appar som Kalender, Docs och Gmail, vilket också är smidigt även om jag inte hittade något solklart användarcase under min testperiod men jag tänker att det kommer utvecklas och bli ännu bättre över tid. Helt klart en spännande utveckling.
Och med Apples svårigheter att få ut sin nya plattform Apple intelligence i Sverige så har Google helt klart ett litet försprång. Men även Google har en hel del AI-funktioner som i nuläget bara funkar på engelska och i USA, så inte heller dem är riktigt där än.
En annan väldigt trevlig AI-funktion i Android är ”Circle to search”, där du håller in på navigationsstrecket längst ned på skärmen och sedan kan ringa in vad som helst på skärmen för att göra en visuell sökning. Perfekt när man ser något på sociala medier eller i en video som man snabbt vill undersöka närmare (vad heter skådisen? Vad är det för snygga skor?).
Pixel Watch 3 – så snygg och så mycket bättre
Det som gjort livet i Pixel-universumet på riktigt attraktivt denna vända är den uppdaterade smartklockan Pixel Watch 3. Jag älskar verkligen klockans runda design och i år är den snyggare än någonsin. Man ser inte var kanten på skärmen slutar och ramen börjar, vilket gör att den ser ut som en rund, slät fin sten, typ 😍. Den ser ut som jag tänker mig att en rund Apple Watch skulle se ut!
Och en rund klocka är ju en så klassisk design! Jag har fått massor av komplimanger när jag använt denna klocka och det förstår jag, den är verkligen snygg.
Den är inte bara snygg, den är också väldigt bekväm att ha på sig. Med andra smartklockor har jag ofta upplevt en invänjningsperiod där jag tyckt klockan gjort lite ont i början – men Pixel Watch 3 märkte jag knappt att jag hade på mig från första stund. Så skön!
Några uppskattade uppdateringar:
- Större och ljusare skärm – syns jättebra även i starkt solljus och i olika vinklar!
- Bra batteritid, inga problem att använda en hel dag och en natt och ladda en kortis medan man äter frukost.
- Snabb och smooth navigation och interaktion – intuitiv att använda.
Lite buggar fortfarande
Nu hade ju jag en väldigt tidig modell på test, så detta kan vara på grund av det. Men vid några tillfällen så slutade skärmen att reagera. Två gånger blev den svart fast jag fortsatte få notiser m.m, så den var fortfarande på, men reagerade inte på något. En annan gång frös skärmen.
Vid dessa tillfällen hjälpte en hård omstart (håll in både kronan och knappen i 10 sekunder tills G:et syns igen).
Lite störigt helt klart, men något jag tänker mig att Google kommer kunna lösa med nästa uppdatering av mjukvaran.
Träning och hälsa
Google köpte ju upp Fitbit och därför är Pixel Watch en smartklocka där Fitbit står för alla träningsgrejerna, vilket jag gillar. Jag har alltid gillat Fitbit! I år är också fler av de väsentliga funktionerna öppna för alla och inte låsta till att man prenumererar på Fitbit Premium, vilket är bra. Jag fick dock Premium pålagt i egenskap av testare, vilket ger väldigt mycket data att titta på om man är lagd åt det hållet.
I år har Pixel Watch och Fitbit jobbat extra mycket på funktioner för löpning, tyvärr inget jag kunnat testa då jag är i slutskedet på en graviditet. Men för cykling och promenader har det funkat fint.
En sak jag gillar med Pixel Watch 3 är att istället för att jaga ringar varje dag så får man ett mått på sin återhämtning, kallat Dagsform, som kan vara låg, måttlig eller hög. Den är baserad på de senaste dagarnas träning, puls och sömn och har ett värde mellan 0-100. Har du låg dagsform ska du prioritera återhämtning, har du hög är du redo för intensiv träning.
Jag lyckades få så låg som 15 en gång och så hög som 97 en annan, så ja, det kan variera brett. Men jag är också som sagt gravid. Vilket jag irriterande nog inte kan lägga in i Fitbit?? Där finns helt klart utveckling att göra.
Integration och funktioner
Jämfört med Pixel Watch 2 tycker jag denna modell är mycket bättre på den där sömlösa integrationen där t.ex. notiser skickas automatiskt till klocka eller telefon beroende på hur du använder dem i stunden, hur alarm synkas och mycket mer.
Varje morgon får man en gullig liten Morgonrapport med hur man sovit, dagens väder, dagsform m.m. Jag gillade den!
Jag använde även Googles egna Wallet för att betala med i butiker m.m, vilket funkade toppenbra.
Det enda jag skulle önska att Google utvecklar vidare är haptiken, alltså hur klockan vibrerar. Här är Apple Watch verkligen i topp med sina mer knackande signaler. Pixel Watch har mer ett buzzande vibrerande där jag dels hade svårt att skilja mellan olika notiser och där jag tycker det är en lite mer stickig känsla som jag inte riktigt älskar, även om jag vande mig.
Sammanfattat: Pixel Watch 3 – I love you!
Nej men jag är så kär i den här klockan, särskilt med den här urtavlan som jag förälskade mig i redan på Pixel Watch 2.
Den är bekväm, supersnygg, snabb, smooth, bra batteritid, jättebra för träning och hälsa, har alla funktioner man vill ha, funkar så sömlöst och fint ihop med Pixel-mobilerna.
Äntligen en Android-smartklocka jag verkligen inte har några som helst problem att rekommendera varmt. Jag saknar den redan!
Pixel Buds Pro 2 – bättre men inte riktigt där än
Så får vi tyvärr komma till det som fortfarande är den svaga länken i den heliga treenigheten: Googles hörlurar Pixel Buds Pro 2.
De har uppdaterat designen något, med en ny hajfena som gör att de sitter lite bättre i öronen och är lite mer bekväma. I installationsprocessen får man också hjälp att testa hur bra de sitter, så man kan ändra gummitipparna. Jag behöver storlek medium i ena örat och large i det andra – bra att veta.
Plus
- Ljudkvalitén har förbättrats betydligt från förra modellen, funkar bra för både musik och prat (podd, radio, ljudböcker).
- Kommer i fina färger!
- Bättre brusreducering och bättre transparensläge (där man hör omgivningen) – men inte i närheten av Apples Pro-lurar.
- Du kan prata direkt med Gemini Pro, vilket är lite spexigt!
Minus
- Inte min favoritmodell på design.
- Man hör ett vagt sus i brusreduceringen.
- Lite små-fippliga touch-kontroller som är lätta att råka komma åt av misstag om man har långt hår man drar undan (vilket jag har).
- Laddcaset är fint MEN det drar åt sig färg från annat, så när man har det i en väska får det massa fula fläckar. Så störigt!
Jag tycker inte kvalitén på Pixel Buds Pro 2 motiverar prislappen på 2 990 kr. För det priset tycker jag du kan kika på ett lurar från Sony eller JBL istället. Då får du inte fördelarna av att helt sluta ekosystemet, men du får mer lur för pengarna. Jag hoppas Google tar större kliv i utvecklingen av lurarna till nästa år!
Det avslutar min rapport från Pixel-livet som på det hela taget var ett väldigt bra liv som jag hade kunnat se mig själv leva i ändå. Det jobbiga med att ha levt så länge i Apples universum är ju att man ”låst in” sig själv väldigt mycket med vänner och familj som vill skriva på iMessage och ringa på FaceTime, gemensamma listor och påminnelser med maken i Apples appar (som man inte orkar byta), enkelheten i överföring och synk mellan mobil och dator.
Allt går såklart att lösa, jag har ju tidigare haft PC och maken har haft Android-telefoner, men det är lite jobb. Dessutom har jag i förra veckan fått hem iPhone 16 och nya Apple Watch series 10 på test. Så nu lämnar vi Google Pixels universum för denna gång.
Heja dig som läst hela vägen hit! Tack för att du läser och extra tack till dig som prenumererar. Om du inte gör det är det hög tid att bli prenumerant, för här kommer ett prenumerant-exklusivt erbjudande 👇
Vi hörs igen snart!
/Elin
REKLAMSAMARBETE MED INTERNETDAGARNA
Vinn gratis biljett till Internetdagarna + rabattkod till alla prenumeranter
Om du som befintlig prenumerant får problem med att logga in nedan – rensa historiken i din webbläsare (cache och cookies) eller gå in på det här inlägget via ett privat surffönster i din webbläsare.
Prenumerera för att fortsätta läsa
Prenumerera för att få tillgång till resten av det här inlägget och annat prenumerantexklusivt innehåll.