Testar att leva Samsung Galaxy-livet fullt ut

Det var ett tag sen jag testade produkter från Samsung, men med nya släppen av vikbara mobilen Z Flip 4 plus uppdaterade klockan Galaxy Watch 5 Pro och hörlurarna Buds2 Pro kände jag mig väldigt pepp!

Framförallt ville jag testa hur senaste utgåvan av Flip var (fick ju testa en tidig utgåva 24 h!? Minns ni?) att använda under längre tid i verkliga livet. Samt i kombination med den ”heliga treenigheten” smartklocka och trådlösa lurar.

Det är ju så jag är van att leva mitt liv, fast med Apples produkter. Så hur står sig Samsung i konkurrensen? Här kommer mina erfarenheter efter nästan en månads Samsung Galaxy-life!

Se videon för min fulla recension! Är du mer av en läsar-människa? Okej, här kommer en sammanfattning:

Vikbara mobilen Galaxy Z Flip 4

Jag älskar Flippen (ja, den måste kallas så!) som mest när den är hopvikt. En väldigt unik och skön formfaktor som passar så bra i handen och även i små fickor. Den här ljust lila färgen är också ljuvlig.

Högtalarna i denna lilla telefon är (nästan oväntat) bra och jag kom på mig själv med att gärna svara på högtalare direkt via den lilla skärmen på framsidan och även att lyssna på poddar på högtalare när telefonen är hopvikt.

Skärmen på framsidan har blivit större och där kan man kolla notiser, snabbinteragera med appar som alarm, kalender, röstmemo och tidtagning och titta på små fina animerade bakgrunder. 😍

Den lilla skärmen blir också som en buffer mellan dig själv och mobilen eftersom du kan se notiser där och sen ta ett aktivt val om du vill fälla upp mobilen och göra något åt den eller om det räcker så (lite samma funktion som en smartklocka alltså!).

Även om det fortfarande känns väldigt nytt och coolt med en hopvikbar smartphone så går det inte komma ifrån att telefonen är lite mindre najs jämfört med andra nya mobiler i 12 000 kronors-klassen när den är uppvikt.

Plastskärmen känns… plastig och den drar åt sig damm och kladd så man ständigt måste putsa den. Och viket i mitten… ja det både syns och känns även om man till viss del vänjer sig.

Batteritiden är rimliga och kamerorna är bra men inte riktigt så bra som jag behöver till t.ex. Instagram och liknande. Där hände det sig att jag plockade fram min iPhone för att jobba med just bild och film. Jag råkade även ofta kladda på selfiekameran när jag fällde upp mobilen, så det kändes lite störigt.

Men alla blir otroligt fascinerade av denna mobil och vill gärna testa den och titta på den. Så det är fortfarande väldigt mycket en early adopters-grej ändå med tanke på prislappen skulle jag säga. Jag gillar den men har svårt att rekommendera den. Men ge det några år till så kommer den säkert landa i ett mer rimligt pris!

Galaxy Buds2 Pro

De här lurarna är jag riktigt impad över! Jag trodde passformen skulle vara svår men de var faktiskt väldigt sköna att ha i öronen och ramlade inte ur (för mig iallafall). Du får också med flera gummifnuttar (officiella namnet absolut) som du kan byta med för att hitta en bättre fit.

Ljudkvalitén var riktigt bra, precis som jag skulle förvänta mig av Pro-lurar och även den aktiva brusreduceringen var bra. Den är lite mild, så jag märkte den knappt i hemmiljö men däremot i högljudd stadsmiljö så gjorde den absolut jobbet.

Det transparenta läget där man hör omgivningen, som är väldigt bra när man cyklar eller pratar med någon, funkade också bra men var inte riktigt lika raffinerat som på Apples Airpods Pro.

Batteritiden var imponerande! Jag hade aldrig brist på batteri och det enda jag gjorde var att lägga caset på min trådlösa laddplatta någon gång ibland. Och så älskar man ju färgen va.

Det som är lite minus är touch-funktionerna som jag alltid tycker är svåra på så här små lurar. Jag hade svårt att träffa rätt och det blev ofta lite fammel och snubbel.

Galaxy Watch 5 Pro

Jag har alltid gillat runda klockor och den här var inget undantag. Först tyckte jag den såg lite för stor och grov ut men jag måste säga att jag gillade både looken och passformen. Jag får ofta lite ont av nya smartklockor, att de liksom trycker på en viss punkt på handleden som kräver att man vänjer sig lite. Men denna var 100% skön från början! Även när man sov med den.

Skärmen är skarp och fin och syns bra även i starkt solljus. Navigationen är ok när man kommer in i det och användargränssnittet är bra, men inte riktigt lika snappy som jag är van vid på Apple watch.

Batteritiden är jättebra och jag kunde gå lång tid, kanske typ 2-2,5 dygn, utan att ladda den. Det gillar jag!

Det jag tycker Samsung behöver utveckla på både Watch och Z Flippen är vibrationerna och haptiken som jag upplever som väldigt icke-subtila och lite ”billiga” jämfört med Apples produkter. Jag kunde avhjälpa det lite på klockan genom att sänka vibrations-intensiteten och vibrationsmönstren. Men Apple watch har så otroligt utvecklad haptik med små lätta knackningar och olika mönster som man snabbt lär sig att känna igen, där ligger Samsung i lä.

Sammanfattning

På det hela taget så gjorde alla dessa prylar precis det jag ville för det allra mesta och jag kunde få ut nästan samma funktion som jag brukar få ut av samma treendighet i Apples regi.

Där de stod ut mest var i haptiken och även kvalitén på video och bild på mobilen, som inte riktigt höll den klass jag behöver för mitt arbete. Men för allt annat funkade det finnemangs. Och känslan att kunna klappa igen mobilen med ett tillfredsställande KLICK går inte att ta miste på.

Så om du är Samsung-användare kommer du varken bli besviken på klockan eller lurarna. Särskilt lurarna kan jag varmt rekommendera, för de ligger riktigt bra i pris också. Och vill du ha en bra smartklocka till din Android-mobil är Galaxy Watch 5 Pro jättebra, och vill du ha en mindre prislapp finns även vanliga Watch 5, som dessutom finns i en matchande lila variant 😍

Telefonen är supercool men fortfarande lite dyr om man inte tycker att just denna formfaktor är precis det man letar efter. Jag har hört att det finns dedikerade Flip-fans där ute så! 😊

Vad tänker du om dessa prylar? Någon du blir sugen på? Har du "den heliga treenigheten" med lurar, klocka och smartphone från samma märke?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!