Jag testar Samsung Galaxy Z Flip – smartphone med vikbar skärm

På sitt senaste ”Unpacked”-event så lanserade Samsung inte bara S20-serien utan även en ny foldable, som de vikbara mobilerna börjat kallas. Det var Galaxy Z Flip – och jag fick för några dagar sen möjligheten att testa den i 48 timmar.

Observera! Eftersom det var ett väldigt begränsat test så är detta inte en recension. Det är omöjligt att uttala sig om hur hållbar/känslig mobilen är eller hur den kommer funka för längre, vardaglig användning efter ett så här kort test.

Video: Unboxing och test

Design och första intryck

Vid första anblick ser Z Flip nästan ut som en vanlig mobil. Om det inte vore för de tjocka kanterna runtom (som nästan ser ut som ett skal), som skyddar skärmen när man stänger den. Samt gånggärnet på mitten.

När man använder mobilen ”som vanligt” så tänker man inte så mycket på vecket i mitten om man inte drar med fingret rakt över det. För det är ju där och det känns. Men oftast scrollar jag lite längre ned på skärmen och då märks det inte alls.

Skärmen är gjort av ett supersupertunt glas med en skyddande plastfilm över. Så det känns som plast mot fingret men skärmen känns inte mjuk när man trycker på den.

Om ni minns Samsungs förra foldable, Galaxy Fold, så hade den en plastskärm. Att Samsung nu ändå lyckats göra en tunn tunn vikbar skärm i glas är rätt coolt? Eller så är det mest PR. Men om du haft en smartphone med ett skärmskydd i plast på glaset så är känslan rätt lik.

Känslan när man viker ihop en smartphone är ändå… något! Även om man vänjer sig snabbt. Mobilen stänger med ett ganska tillfredsställande ljud tack vare magneter.

Gångjärnet är så pass ”stelt” att man dels kan ställa mobilen i det här halvvikta läget, t.ex. för att ta en selfie (se min video). Det gör också att jag iallafall inte kan öppna mobilen med en hand utan måste använda två. Men har sett andra journalister som lyckats få till en sådan där ”flip”-rörelse med en hand. Jag vågade inte testa allt för mycket eftersom mobilen är VÄLDIGT hal så jag ville inte råka kasta iväg den. Hehe.

Mobilen tillverkas i tre färger: mirror black, mirror purple och mirror gold. Jag har sett den i mirror purple (bilden ovan) som jag tycker är absolut snyggast. Den skiftar i rosa och lila med lite sådan där holografisk regnbågseffekt. Så snygg. MKBHD har köpt den så ni kan se den här.

Mitt testex var ju den svarta versionen som drog åt sig fingeravtryck som en jag vet inte vad. Den såg konstant kladdig ut. Inte så kul! Jag undrar om det kommer komma skal till den? Det skulle nog behövas för utsidan verkar kunna gå sönder rätt enkelt vid tapp och den är så hal att den vid ett tillfälle på egen hand gled av min trådlösa laddare.

När mobilen är hopvikt så här så känns den ungefär som min Nintendo 3DS eller som en liten sminkdosa eller nåt. Kompakt och enkel att stoppa i väskan eller fickan. Skärmen blir ju också skyddad vilket känns bra eftersom utsidan är plast och därför kan få repor hyfsat enkelt.

Jag har aldrig mina smartphones i fickan eftersom de är alldeles för stora och riskerar att ramla ur väldigt lätt. Med Galaxy Z Flip hopvikt blir det verkligen en helt annan femma.

Funktioner och specs

Galaxy Z Flip kommer i ett utförande med 256 GB lagring, 6,7″ display, 8 GB i RAM och två kameror på baksidan (12 MP vidvinkel och 12 MP ultravidvinkel) och en selfiekamera på framsidan (10 MP).

På framsidan sitter en liten AMOLED touschskärm där du kan se klockan och små små notiser.

Så kameramässigt får du ju inte alls lika mycket för pengarna som om du lägger dem på en av de senaste S20-mobilerna istället.

Fota selfies med alla kameror

Vanligtvis på din smartphone så fotar du ju selfies med kameran på framsidan, som oftast är den lite sämre kameran.

När du kan vika ihop din mobil så kan du ju plötsligt ta selfies med de bättre kamerorna på baksidan.

Här är en selfie fotad med den vanliga selfiekameran:

Selfiekameran på framsidan (10 MP)

Och här är en bild tagen med mobilen hopvikt som använder kamerorna på baksidan.

Selfie tagen med kameran på baksidan (12 MP vidvinkel).

När du har mobilen i det halvvikta läget kan du ju även ställa upp den för att ta en selfie. Samsung har ju sedan gammalt en snajdig självutlösarfunktion som kickar igång om du håller upp handen.

Tagen med selfiekameran när mobilen är uppställd.

Hur bra är kamerorna i övrigt?

Jag skulle säga att kamerorna på Z Flip är helt okej. Men inte så bra som man kanske skulle önska för en mobil med denna prisbild.

Här kommer några snabba bildexempel:

Jag tycker inte att kameran är en deal-breaker för den här mobilen men det är inte för kamerorna någon kommer köpa den.

Vem passar den för?

Jag skulle säga att Galaxy Z Flip i det här utförandet passar för en early adopter som älskar att vara först med den senaste tekniken. Och som därför kan ha överseende både med prisbilden och att den är så ömtålig.

Men jag tror att den här modellen på en foldable är betydligt med attraktiv för ”den vanliga konsumenten” jämfört med Galaxy Fold som jag tycker har ett betydligt konstigare utseende och snävare målgrupp.

Galaxy Z Flip känns mer som en ”färdig konsumentprodukt” jämfört med Folden, även om även Z Flip är ömtålig och inte heller damm och vattentät. Så man bör vara lite försiktig med den.

Jag tycker verkligen Z Flip har något som gör att den känns otroligt kul och spännande. Och det är alltid en indikation för mig att en pryl kan komma att bli en succé. För känslan är ju trots allt det viktigaste.

Eftersom den skiljer sig väldigt mycket från alla andra mobiler på marknaden så tror jag den har möjlighet att bli en hypad produkt. Att den är så dyr och samtidigt ömtålig (över 16 000 kr alltså) kan ju göra den ännu mer till en högstatusprodukt.

Den slimmade formfaktorn och att den i övrigt är som en ”vanlig smartphone” tror jag också kan bli lockande för en yngre målgrupp som gärna går runt med mobilen i handen.

Med det sagt så tror jag inte att det är just den här modellen som kommer bli någon försäljningssuccé men nästa version eller den efter det. När de löst eventuella fel, gjort den mer tålig och priset går ned. Då tror jag detta mycket väl kan vara ”the next big thing” när det gäller smartphones.

Vad tror du? Är det här ”bara en fluga” eller framtiden för smartphones?

5 reaktioner på ”Jag testar Samsung Galaxy Z Flip – smartphone med vikbar skärm”

  1. Älskar idén med en flip phone men tycker det är heeeelt orimligt att kvaliteten på kameran än så pass… dålig. För 16.000? Då borde man ha kunnat putta i något som ger en bättre bild än en webcam från 2007 ¯\_(ツ)_/¯

  2. Pingback: Recension: Samsung S20 Ultra - Teknifik

  3. min flip 3 höll i sex månader displayen i själva vecket blev svart . så har skickat in den på
    garanti rep. är nog den sämsta samsung jag har haft
    Jag rekommenderar den inte

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering