Recension: Samsung S20 Ultra

Det har blivit mycket Samsung här på sistone eftersom de släppte så många olika modeller. Först var jag på pressbriefing för S20-linjen där vi bara snabbt fick lite hands-on tid med produkterna.

Sen fick jag förmånen att testa en Samsung Galaxy Z Flip i 48 h (smartphone med vikbar skärm!)

Men så fick jag också 14 dagar (fortfarande rätt kort tid tbh) recensionstid med nya S20 Ultra – supermobilen med massor av kameror och prestanda. Så här kommer mina tankar om den!

Samsung Galaxy S20 Ultra börjar på ett pris av 14 990 kr.

Design och första intryck

Det första jag slogs av var såklart storleken. S20 Ultra kommer med 6,9″ display, vilket är för stort till och med för mig som ändå gillar stora mobiler. Mina händer räcker helt enkelt inte till.

I övrigt är det ju härligt med en stor skärm såklart men personligen känner jag att runt 6,1″-6,2″ skärmstorlek är the sweet spot för mig.

För att få ut så mycket som möjligt av mitt test såg jag till att installera alla appar jag behöver i vardagen samt att jag plockade fram min Fossil Gen 5 smartklocka. Jag fick även möjlighet att testa de nya och uppdaterade Galaxy buds-hörlurarna.

Hej då skärmkanter och Bixby-knapp

Två saker som jag gnällt lite på angående tidigare Galaxy-modeller har äntligen fixats till. För det första så är skärmen mer rak och inte böjd runt kanterna. På förra årets Galaxy S10 plus kunde jag inte använda mobilen utan skal eftersom jag HELA TIDEN kom åt kanterna så man gick ur appar, tryckte på fel saker och gud vet vad. Det irriterade mig enormt.

Jag hade absolut inga sådana problem med nya S20, oavsett om jag körde med eller utan skal. Heja Samsung, tack så mycket.

Den andra saken jag och många med mig stört mig på var den dedikerade Bixby-knappen. Som alltså användes för att aktivera Samsung egen röstassistent, som inte finns på svenska och ärligt talat funkar sådär. Men nu är Bixby-knappen puts veck! Det är bara på/av-knapp på sidan samt volymreglage. Tackar vi för!

Kan vi prata om den här skärmen? 😍

Samsung har alltid fantastiska skärmar men en ny grej med S20-serien är att man kan aktivera 120 hz uppdateringsfrekvens. Det gör skärmen otroligt smooth och nice. Det är svårt att förklara skillnaden man måste helt enkelt uppleva det.

Det får mobilen att verka så mycket snabbare och nyare på något sätt? Jag älskade ju OnePlus 7 pro som hade 90 hz uppdatering och S20 Ultra slår alltså detta.

Just skärmkvalitén är verkligen en av de saker jag absolut älskar med Samsung.

Kamerabox storlek större

Recensenter på engelska brukar alltid prata om ”camera bump” vilket vi inte riktigt har någon jättebra översättning av på svenska? Men Samsung S20 Ultra har en ENORM camera bump. Den står upp och ut åt alla håll. Den är som en egen liten kompis på ryggen av Ultran.

När du lägger mobilen på ett bord så ligger den ju lite snett men med skal på blir den ju platt.

Förutom rent estetiskt så är det inget som stör mig att den har en stor kameralåda men ja… det är en look helt klart. Vad tycker du?

Selfie-kameran som på S10-serien var dubbel och satt på höger sida har nu blivit en singel som sitter i mitten och är ganska så plutteliten. Helt klart snyggare!

Hur är S20 Ultra att använda i vardagen?

Samsung Galaxy S20 Ultra är en mobil för användare som kräver mycket av sina mobiler. Den har grym batteritid, stor skärm och grym prestanda. Den är snabb och smidig.

Men den väger därefter såklart. Så om du har en tendens att få lite kramp i handlederna av tunga mobiler är denna ingenting för dig.

En liten men märklig sak jag reagerade på var att vibrationen i den var SÅ stark från början? När den vibrerade i min hand kändes det som att hela armen skakade. Även när jag sänkte den till lägsta nivån i inställningarna tycker jag nästan det var på gränsen.

Värstingkamera med 100x space zoom och 108 MP

Den stora grejen med att köpa Ultra är ju kamerorna. Den har som sagt fyra kameror på baksidan: en 12 MP ultravidvinkel, en 108 MP vidvinkel, 48 MP telefoto och en DepthVision-lins.

Selfiekameran på S20 Ultra har 40 MP vilket inte är fy skam! Jag tyckte ju att selfiekameran på S20 och S20+ kändes som att de fått lite för lite kärlek. Men på Ultran så kan jag inte klaga.

Kom ihåg bara att du kan stänga av de automatiska skönhetsfiltrena 😣 (tycker inte om när de är på by default).

#nofilter

Det som Samsung gärna lyfter fram angående att ha en 108 MP-lins är att du kan zooma in och klippa ut delar ur en bild utan att tappa upplösning. När du filmar (i upp till 8K!) kan du även under tiden fota bilder (som blir väldigt fina och skarpa) eller plocka ut enskilda bildrutor till stillbilder i efterhand. Väldigt bra när man inte vill missa ett moment men också vill ha bilder.

Jag har ju tidigare också berättat om funktionen ”single take” där du filmar ett klipp och mobilen själv sen skapar såväl stillbilder som videos och boomerangs som du kan dela.

Tanken, enligt Samsung, är att det här är en mobil för den som vill ersätta sin systemkamera. Det tvivlar jag dock på att någon skulle göra. Men det är verkligen en top-of-the-line mobilkamera. Ingen tvekan.

Om du vill veta mer om HUR bra den är rekommenderar jag den här videon från Sara Dietchy på Youtube:

Alla alternativ plus space zooooooooom 🪐

När du har så här många olika kameralinser kan du ju verkligen ta en stor variation av bilder beroende på scenario. Dessa bilder är tagna från samma plats. Ovan ser ni ultravidvinkeln.

Vanliga vidvinkeln. Som ni ser stod jag egentligen ganska nära soffan!

Samsung S20 Ultra har 7x optisk hybridzoom och sedan upp 100x space zoom. 100…. gånger…. zoom. Det är rena rama spionkameran. Det krävs ju dock rätt bra stabilitet på handen (eller stativ) och mycket ljus för att det ska funka bra. Så bäst är den ju utomhus helt klart.

Jag fick testa den på taket av Samsungs kontor och där kunde vi zooma in på skyltar som inte gick att läsa med blotta ögat men som gick att läsa på bilden.

Här har jag zoomat in 5x i bilden. Fortfarande mycket skärpa och detaljrikedom. Funkar riktigt bra!

Och här kommer:

Megazooom! Inte 100x kanske men alltså ändå sjukt mycket detaljer här?!

Scrolla upp igen och kolla hur långt bort jag stod och sen ned igen till denna. 😮

Nya Galaxy Buds +

Galaxy Buds är ju Samsung egna ”AirPods”, alltså trådlösa bluetoothehörlurar. Den nya modellen är lite mindre än de första, kommer med en glossig låda istället för matt och själva lurarna har en lite holografic-speglingseffekt på plattan (som också är en touch-yta för att t.ex. spela/pausa).

Utseendemässigt tycker jag absolut det är en uppgradering. De sitter också lite skönare i öronen nu tycker jag.

Med de första Galaxy Budsen hade jag mycket problem med att lurarna kom i lite osynk när jag var ute och gick (så ljudet fick eko). Med dessa har jag inte haft några problem alls.

Ljudkvalitén är riktigt bra. Jag upplevde det som en stor skillnad från de första, men har inte jämfört dem direkt bredvid varandra.

De ska även ha hela 11 timmar (!) batteritid nu! Jag använde dem aldrig så länge i streck men det är ju himla bra i så fall.

Caset går precis som med den första upplagan att ladda trådlöst vilket är bra och du kan även använda ”omvänd laddning” på mobilen och lägga lurarna ovanpå mobilen för att ladda (precis som med S10), vilket ju kan vara användbart.

Summering

Samsung S20 Ultra är den bästa Samsung-mobilen jag testat so far. Och om du är en superuser som gillar Samsung och vill ha det bästa av allt så är vä 14 990 kr som utgångspris inget att snacka om för vad du får för pengarna.

Mina tidigare gnällmoment är fixade och skärmuppdateringen på 120 hz gör att den känns som en mobil värdig 2020.

Det är inte en mobil för alla. Det är inte heller en mobil för mig (pga för stor för mina händer). Men det ÄR den bästa Android-mobilen du kan köpa just nu om du med ”bäst” menar har bästa kameran, bästa skärmen och bästa prestandan.

Mitt lilla men… (aka en dealbreaker)

För egen del så tycker jag i princip om allt med Samsungs mobiler utom en grej: de funkar så himla dåligt med Instagram Stories! Iallafall selfiekameran.

Jag som filmar stories i parti och minut märker av detta så tydligt. För Instagram för iOS funkar SÅ bra med iPhones kameror. På Android kan inte Instagram-appen utnyttja kamerans fulla kvalité (pga ska funka för så många modeller). Och det märks.

På S10 så introducerade Samsung ett ”instagram”-läge i kameraappen men jag såg inte till det nu när jag testade Ultran. Men det är bara en nödlösning på ett problem som i min värld är reellt.

Jag är såklart bortskämd som de senaste åren haft de senaste iPhone-modellerna med riktigt grymma selfiekameror. Men för mig är detta dealbreakern när det gäller Samsung. Knäppt, jag vet, men så är det. Ville bara dela det.

Vad tänker du om S20 Ultra? Är det något för dig?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!