Teknifik känner på nya Samsung Galaxy: S20, S20+ och S20 ultra

Så var det dags för årets första, stora tekniksläpp: Samsungs nya Galaxy-modeller. I år har de valt att förnya sina namn och hoppar direkt från S10, som förra årets modeller hette, till S20.

Jag fick möjligheten att klämma och känna på mobilerna på förhand så här kommer mina tankar!

Se videon: Hands-on med Samsungs nya mobiler

Design och första intryck

Galaxy S20, S20+ och S20 ultra har fått en designuppdatering från förra året. Selfiekameran har flyttat till mitten (snyggare helt klart) och är verkligen minimal. Kanterna runt skärmen har blivit ytterligare lite smalare.

Kameramodulen har blivit större och i en mer ”boxig” design. Jag älskar inte det här designvalet men som med det mesta så gissar jag att man vänjer sig väldigt snabbt. En effekt är ju att man direkt kommer kunna se skillnad på en S10 och en S20, vilket såklart är något Samsung vill uppnå.

I övrigt så är känslan av mobilen i handen som man kan förvänta sig. Den känns lyxig och rejäl. Den där ”premium”-känslan jag brukar tjata om.

Skärmkvalité och storlek

Storleksmässigt så är S20 Ultra störst med 6,9″ skärm. S20+ har 6,7″ och vanliga S20 6,2″. Vanligtvis brukar jag ju föredra mobiler med större skärmar men 6,2″ tycker jag är absolut tillräckligt. Större än så blir nästan för stort för mina händer.

Det tråkiga med den minsta modellen är att du endast kan få 128 GB inbyggd lagring. Därefter kan du lägga till upp till 1 TB lagring genom att sätta i ett microSD. Men 128 GB kan man äta upp ganska snabbt med tanke på bildkvalitén som denna mobil producerar plus att den kan filma ”video snaps” i 8K (där du kan plocka ut knivskarpa stillbilder ur dina videoklipp).

Så vill du har större internt minne är det S20+ eller ultra som gäller, där kan du betala för upp till 512 GB.

Samtliga modeller kommer med riktigt fina och högupplösta AMOLED displayer som dessutom har hela 120 hz uppdateringsfrekvens. Det innebär att mobilen blir väldigt smooth och snappy att använda. En sådan där funktion som gör att mobilen bara känns otroligt najs, utan att man kanske nödvändigtvis kan sätta fingret på vad det är.

Kamera: space zoom och single take

Som vanligt har Samsung lagt otroligt mycket fokus på kamerorna i dessa mobiler. Samtliga modeller kommer med tre kameralinser: en vidvinkel, en ultra-vidvinkel och en telefoto-lins.

Utöver detta så har S20+ och S20 Ultra en ytterliga ”DepthVision”-lins som bl.a. förbättrar skärpedjupseffekter vid porträttfotografering, AR-funktioner och liknande.

En ny grej på S20 är ”space zoom”. På S20 och S20+ innebär detta upp till 30x zoom. Först 3x optisk hybridzoom och därefter tar en ”superupplösningszoom” vid, där AI-funktioner hjälper till att ge en skarpare bild.

På S20 ultra får du hela 100x space zoom. Det är så GALET mycket zoom. Är du uppe på 100x blir det dock en rätt så väldigt grynig bild såklart, men det är rätt imponerande. Jag är inte helt säker på om jag verkligen skulle använda detta så ofta? Jag tycker ändå att bildkvalitén blev påtagligt sämre när man gick över från optisk zoom till hybrid zoom. Såklart att det finns tillfällen där man vill zooma men kanske inte 100x?

Mindre kärlek till selfiekameran

Både S20 och S20+ kommer med en 10mp selfiekamera som jag inte blev särskilt imponerad av, om jag ska vara ärlig. Det känns som att Samsung lägger väldigt lite energi på kameran på framsidan och desto mer på baksidan.

Det är ju såklart ett val man gör och det är tydligt att man riktar in sig mot en särskild målgrupp som kanske inte tar så mycket selfies? Men jag, och många med mig, älskar selfies. Att enkelt kunna ta snygga selfies till Stories, Snap eller bara för sig själv är ju en självklar del i mångas vardagliga mobilliv. Där tycker jag Apple slår Samsung med hästlängder och det är den delen där jag känner mig mest besviken på Samsungs nya modeller.

Eftersom jag bara fått känna på mobilerna på en pre-briefing och inte har någon modell i handen så kan jag inte visa några bildexempel. Men de jag tog på plats imponerade inte.

Singel take – en smart funktion

En ny kamerafunktion som jag tyckte var väldigt smart heter ”Single take” och är gjord för de där ögonblicken där det är svårt att välja om man vill filma eller fota. Typ när barnet blåser ut födelsedagsljusen, när brudparet kommer in i kyrkan och sånt.

Ofta kanske man väljer att filma, men sen inser man att man också hade velat ha en bild att ladda upp på Instagram.

Den här funktionen gör att man slipper välja! Man filmar och sen får man ett litet galleri där mobilen (med hjälp av bildigenkänning och AI) tar fram både bilder, boomerangs och video.

Tech specs och skillnader mellan modellerna

Samsung S20 har ett pris som börjar från 9900 kr med… Den passar dig som föredrar den lite mindre storleken och inte har behov av supermycket prestanda. Om du gillar att fota och filma mycket så kan du behöva investera i ett microSD-kort för att utöka lagringsutrymmet då du inte kan få mer än 128 GB inbyggt.

Samsung S20+ börjar från 11 990 kr och ger dig större skärm, DepthVision-linsen som ger bättre skärpedjupseffekter m.m. samt möjligheten att betala för upp till 512 GB inbyggd lagring.

Samsung S20 Ultra börjar på ett pris från 14 990 kr och har större skärm och större batteri. Den har också en bättre vidvinkel-lins med 108 MP och ger dig 100x space zoom. Den har även något bättre selfiekamera än de andra två modellerna (40 MP jämfört med 10 MP på S20 och S20+). Precis som S20+ har den även den fjärde DepthVision-linsen på baksidan. Du kan få upp till 16 GB i RAM och 512 GB inbyggt lagringsutrymme. Så detta är modellen för dig som gärna betalar för att få det bästa.

Samsung S20+ och S20 Ultra kommer ”5G ready”, vilket innebär att de kommer kunna använda det snabba 5G-nätet, när det väl kommer. Även S20 finns som 5G-ready version men den billigaste varianten har endast stöd för 4G.

Är det något du undrar om de nya Galaxy S20 modellerna från Samsung? Tveka inte att fråga 👇

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

2 reaktioner på ”Teknifik känner på nya Samsung Galaxy: S20, S20+ och S20 ultra”

  1. Pingback: Jag testar Samsung Galaxy Z Flip – smartphone med vikbar skärm - Teknifik

  2. Pingback: Recension: Samsung S20 Ultra - Teknifik

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!