Hackad på Facebook? Här är steg-för-steg vad du behöver göra!

Har ditt konto på Facebook blivit hackat och sprider ut viruslänkar, konstiga ”erbjudanden” eller annat skräpinnehåll? Attans, inte bra! Men lugn, här är vad du behöver göra för att säkra ditt konto, hjälpa dina vänner och se till att detta inte händer igen.

Observera! Detta är information och tips från mig som fristående teknikjournalist. Jag representerar inte på något sätt Facebook eller deras moderbolag Meta.

Varför och hur blir Facebook-konton hackade?

Många tänker: Varför skulle någon vilja hacka just mig? Men saken är den att de som vill hacka Facebook-konton sällan riktar in sig på dig personligen utan de försöker hacka så många som möjligt – dygnet runt, varje dag, året runt. Detta görs automatiserat med hjälp av program som trålar internet efter användaruppgifter och lösenord.

Hackarna vill komma över konton för att kunna lura till sig fler användaruppgifter, som kan användas för bedrägerier, utpressning eller spam-reklam, för att i slutänden tjäna pengar. Användaruppgifter kan även säljas vidare till andra hackare.

Ditt hackade konto kan användas för större dataintrång

Om någon vill göra dataintrång på ett stort företag kan hackade konton (t.ex. ditt) användas för att lura anställda på företaget att dela med sig av sina inloggningsuppgifter eller ladda ned programvara på sin jobbdator, som sedan infekterar systemet. Att lura någon genom mail och fejkade inloggningssidor brukar kallas för phising. Lär dig mer om vanliga internetbedrägerier hos Internetstiftelsen.

Samma lösenord på flera plattformar är en stor riskfaktor

En vanlig anledning till varför ditt Facebook-konto kunnat hackas är att du använder samma lösenord på många platser på nätet. Kanske är det dessutom samma lösenord du använt i många år!

Om du till exempel skapar ett användarkonto på en webbshop så sparas din mail och ditt valda lösenord i deras interna databas med kunduppgifter. Alla webbutiker på nätet har inte rätt säkerhet på plats för att skydda dessa uppgifter. Även stora tjänster som Dropbox, LinkedIn och Tumblr har historiskt drabbats av dataintrång där samtliga användaruppgifter stulits.

När en lista med användaruppgifter stulits brukar dessa läggas upp på darknet, internets skuggsida, för försäljning eller öppet för vem som helst med rätt kunskap att inhämta. Dessa listor med användaruppgifter kan sedan matas in i hackerprogram som testar den kombinationen av mailadress och lösenord på andra plattformar som Facebook, Gmail, Instagram, Twitter och så vidare.

Så om du använder samma lösenord överallt på nätet, och har gjort det i flera år, så räcker det att det läckt ut en gång för att alla dina konton ska vara hotade.

Lurad av en länk skickad från en vän eller bekant

Även om du har ett bra lösenord som du bara använder på Facebook så kan du bli hackad om någon av dina vänner redan blivit hackad. Det som ofta händer är att du får ett meddelande på Messenger med ett ganska kort och kryptiskt meddelande och en länk. T.ex. ”Oj det trodde jag inte om dig” eller ”Är detta du?” och en länk till vad som verkar vara en video.

Den typen av meddelande ger lite lätt panik och man tänker: gulp vad är det här? Och utan att tänka klickar man på länken och kommer till en sida som uppmanar dig att logga in med ditt Facebook-konto. Du tänker inte på det utan loggar in igen för att se vad någon skickat, men sidan är en bedrägerisida och plötsligt har du delat dina inloggningsuppgifter och ditt konto blir hackat.

Gör det här om ditt Facebook-konto blivit hackat

Kolla först in Facebooks egna, officiella hjälpsida för hackade konton, där får du hjälp att gå igenom de viktigaste stegen. Här är en översikt över vad du behöver göra:

Om du fortfarande är inloggad/kan logga in på ditt Facebook-konto

 1. Gå till Inställningar och sekretess > Inställningar > Säkerhet > Säkerhet och inloggningar.
 2. Under ”Här är du inloggad” – tryck på ”Visa alla” och ta bort alla inloggningar som du inte känner igen eller som är gamla. Är du osäker? Ta bort!
 3. Kontrollera mailadressen och mobilnumret som är registrerat för ditt konto, så inte hackaren har ändrat dessa.
 4. Byt lösenord. Se till att det är ett starkt och unikt lösenord som du inte använder någon annanstans. Aktivera även tvåfaktorsautentisering! Läs min guide här.
 5. Om du använt det gamla lösenordet som blev hackat på något annat ställe: byt lösenord även där omedelbart! Det känsligaste är om samma lösenord använts till din mail, den kan användas för att återställa fler lösenord (och komma åt fler konton). Använd aldrig samma lösenord på Facebook och mail och använder starka lösenord och tvåfaktorsautentisering!
 6. Skriv ett inlägg på din Facebook-sida där du upplyser dina vänner om att du blivit hackad, be om ursäkt om någon annan blivit lurad genom ditt konto och uppmana alla som själva blivit hackade genom dig att också följa dessa steg.

Om du inte kan logga in på ditt konto behöver du ta hjälp av Facebook för att återställa det.

Problem? Det är många som hör av sig till mig när de läser inlägg som det här och inte kommer vidare med sitt problem, men tyvärr så kan jag inte ge personlig service eller hjälp. Om du inte kan följa dessa steg behöver du kontakta Facebook för att få hjälp eller be någon person i din närhet att stötta dig. Men du är självklart välkommen att ställa mer generella frågor relaterade till inlägget i kommentarerna längst ned.

Så ser du till att inte bli hackad igen

Det är viktigt att vi håller våra konton säkra och förebygger att bli hackade, då hackade konton leder till bedrägerier, spridning av falsk information, fler hackade konton och i värsta fall dataintrång.

Det här är det du kan göra för att förebygga att det sker:

 1. Använd säkra, långa och unika lösenord på dina konton på nätet, särskilt ditt jobbkonto, mail och Facebook.
 2. Använd tvåfaktorsautentisering (ibland kallad tvåstegsverifiering) på dina konton. Det innebär att du vid inloggning både behöver ange ditt lösenord och en kod som skickas till din mobil eller en autentiseringsapp.
 3. Se till att mailadressen och mobilnumret som är kopplade till din profil är uppdaterade och korrekta – det är de viktigaste delarna för att kunna få tillbaka ditt konto om något händer!
 4. Byt ut gamla lösenord på plattformar som kan ha blivit hackade längre bak i historien.
 5. Hjälp vänner, familjemedlemmar, kollegor och släktingar att säkra sina konton! Det minskar risken för att de blir hackade och lurar dig att bli hackad. Sätt er tillsammans och prata om lösenord, tvåfaktorsautentisering och hjälp dem uppdatera sina konton. Alla har inte kunskapen som krävs, eller motivationen, så det är bättre om vi hjälps åt! Du kan även dela detta inlägg för att informera.
 6. Träna ditt källkritiska tänkande och undvik att dela kedjeposter och fejkade nyheter på sociala medier. Genom att vara en kritiskt tänkande användare är du med och bidrar till ett säkrare och kunskapsbaserat internet.
 7. Om någon skickar ett kort, kryptiskt meddelande eller bara en okommentera länk, ställ alltid en följdfråga innan du klickar. Till exempel: ”Vad är det för länk?”, ”Vad handlar den sidan om?”, ”Jag vill bara dubbelkolla så du inte är hackad – kan du skriva var vi åt sist vi käkade lunch tillsammans?”. Om du är det minsta osäker: klicka inte!
 8. Om du misstänker någon är hackad: skriv ett meddelande på Messenger eller ännu hellre ring upp eller SMS:a. Berätta att du misstänker att personen blivit hackad och hjälp dem att vidta korrekta åtgärder.

Varmt lycka till och stay safe! ❤️

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

76 reaktioner på ”Hackad på Facebook? Här är steg-för-steg vad du behöver göra!”

 1. Mycket bra punkter att tänka på. Vad innebär det att mitt konto blir komprimerat som det står under punkt 3?

   1. Hej!
    Mitt fb konto har blivit kapat och jag kan inte logga in, har försökt allt men man verkar ha ändrat mitt mail adress så jag får inga nya inloggningsuppifter!
    Vad ska man göra för att få tillbaka kontot

 2. Hej Elin!

  Tack för bra tips!

  Tänkte dela detta i några av mina grupper på Facebook som ”Brottsplats Laholm” , ”Händer i Laholm med omnejd” och några till.
  Men vill höra med dig först om det är ok?

    1. Väldigt tråkigt att höra 😔 Försök få hjälp via Facebooks interna verktyg och även tjänsten du har din mail hos. Finns tyvärr inget annat sätt. Och se till att byta lösenord på allt annat, säkra lösenord och tvåstegsverifiering som jag tipsar om. Så det inte kan hända igen. Och peppa folk i din närhet att göra samma sak. ❤️

   1. Mitt konto har hackats kommer inte in på Mail eller telefonnr på Facebook .Profilen är borttagen Vad göra??

  1. En bekant har blivit hackad. Har fått mail från fb som som frågar om det är hon som bytt lösenord har svart nej.
   Har får svar att hon ska bekräfta med id… Vågar man det?

   1. Viktigt att hon går genom Facebooks verktyg och bekräftat att mailen verkligen kommer från Facebook! I Facebooks tjänst för att få tillbaka kontot ingår att visa ID men det ska ske via Facebooks plattform, inte direkt via mail. Jättebra att ni är på er vakt!

 3. Cristina Tinglöf

  Hackad ja! Men vad gör man då när det inte går att logga in och det därför är omöjligt att nå supporten för att få hjälp? Finns det någon annan möjlighet som inte kräver att jag är inloggad?

   1. Katarina Ahl

    Hur kommer man till den sidan på Facebook där man får visa Id? Jag har inte hittat den….
    Jag kan inte logga in med mitt lösenord och har en inaktuell mail registrerad på fb.

 4. Hej! Har blivit hackad så jag har inte tillgång varken till mitt fb konto eller messenger konto , försöker att följa era instruktioner men blev avstängde för att jag försöker att komma på om det är min mailadress eller telnr, hur gör jag nu för att få tillbaka mitt konto.
  mvh MP

 5. Igår blev mitt privata konto på fb samt Instagram hackat. Förövaren stred mot reglerna och mina konton har blivit inaktiverade. Mitt företagskonto på fb klarade sig. Allting är polisanmält.

  Men nu står allt stilla jag får inte tag i någon support överhuvudtaget. Står på fb att de inte kan granska det just nu.
  jag kan inte starta nya konton. Hur kommer jag åt mitt företagskonto när det privata är inaktiverat?

  Tacksam för tips vart jag kan vända mig.

  1. Hej Sara! Tyvärr har jag inte så mycket tips att ge om du redan försökt genom de officiella kanalerna. Jag vet att det ibland är lättare att få kontakt genom Business suite och deras företagsplattform, eftersom företag oftare är ”kunder” jämfört med vanliga användare som mer är.. en del av produkten. Så kolla om du kan hitta något den vägen: https://www.facebook.com/business/help. Det är tyvärr notoriskt svårt att få hjälp av Meta när man hamnar i problem, så har tyvärr inte mycket jag kan ge dig där.

  2. Sandra Svensson

   Hej!
   Sep-2022 stängde Instagram mitt företagskonto för det hade brutit mot deras policyregler, vilket det inte hade gjort. Troligtvis har en hackare kommit åt det och gjort något så det stängts av Instagram. Mina konto var länkade, så ganska fort därefter stängdes även mitt privata konto på Instagram, privata konto på FB samt messenger. Mitt företagskonto på FB ligger kvar synligt, men jag kan inte komma åt det. Även jag gjorde som er andra, polisanmälde & försökte fibrilt få hjälp/svar från Instagram & Facebook, utan framgång. När jag begärde granskning via Instagram, fick jag till svar att de inte hade tillräckligt med granskare på plats pga. covid. (Jag gjorde en granskningsanmälan/dag i ca. 1 månad)
   Till slut startade jag nya privata konto både på Instagram & Facebook, men fick göra det via en annan telefon, då jag inte kunde göra det via min nuvarande telefon. Laddar jag ner deras appar och loggar in på mina nya konto går det inte. Ligger som en bugg för min telefon/Icloud i deras system. Så nu får jag ha två telefoner, fått göra så här eftersom jag framförallt ville få igång messenger igen. Tiden har nu gått, men jag känner mig fortfarande väldigt förråd & frustrerad att inte få tillgång till support/kundtjänst från Instagram & Facebook. Det som känns mest jobbigt nu är att inte få kontroll över mitt företagskonto på FB, någon som vet hur jag kan få tillgång till det?
   /Sandra

 6. Kapat konto på Facebook. Någon har ändrar min mail så när jag försöker verifiera min identitet så blir den godkänd och de skickar mail där det står hur jag ska komma vidare med inloggning. Det är bara den lilla detaljen att dom skickar till den ändrade adressen och inte till mig. Suck, verkar inte finnas någon som helst möjlighet att kontakta någon människa på Facebook så mitt konto är tydligen rökt.

 7. Suzanne Rutensköld

  Hej Elin,
  Mitt konto har blivit hackat och nu även avstängt.
  Försökt via Facebooks hemsida men det går ej att lösa där.
  Vet du hur man får tag på Facebook?
  Bästa hälsningar,
  Suzanne Rutensköld

  1. Det är tyvärr mer eller mindre omöjligt, man kan bara gå via deras officiella hjälp-delar. Annars måste man typ ha någon personlig kontakt med någon som jobbar där eller vara väldigt inflytelserik. Jag har tyvärr inget av detta att erbjuda! Hoppas det löser sig! /Elin

 8. Kjell Rosenberg

  Hej, trodde inte jag skulle råka ut för att få mitt Facebook konto kapat, men nu är det så, man litar ju på sina vänner, men han var ju själv kapad🥴 sen till vad göra,,,, nu är ju inte längre jag jag på Facebook? Tyvärr han jag inte få stopp och reagerade/agerade inte tillräckligt snabbt, man han byta ut mina e-post o tele, men alla varningar kom på e-post etc. som jag då inte kollade😤. Tänkte man kan väl sända all info till Facebook så se dom vad som hänt och kan fixa, men var/hur kontakta!?!? Finns ett telefon till USA, ingen bemmaning på support dom ggr jag provat, med en info att man kan hjälpa till med funktionsfrågor, typ det som finns i hjälpcentrat, självhjälpen, och här i Sverige en postadress. Skickade all info till Facebook Sweden AB, men dom tar inte emot post, försändelse i retur.
  Polisen tyckte det inte va lönt att anmäla, med dom ville ha IP nr. Ifall ett typ pengabedrägeri skulle ske? Facebook verkar kolla så ”allt följer deras community regler etc” Har någon lyckats lura till sig annat konto så är det inte deras sak?
  Har du något tips eller är det kört!

 9. Kjell Rosenberg

  Facebook kontot kapat…. läser om att insända id handling och att man ska ta en bild och spara på telefon, men hur ska jag sen få den till Facebook vi deras plattform? Info otydlig här. Har provat en metod, när jag försöker logga i på min profil som nu tillhör någon annan som inte är jag, jag trycker på ”har problem?” Anger min e-post och väljer körkort, nu blir det konstigt, stämmer inte mot instruktion att ta kort och spara på mobil. Nu ska man direkt fota av sitt id, men det går inte kameran fokuserar inte blir suddigt hur mycket man än försöker. Resultatet blir att svaret fån Facebook säger att tyvärr kan vi inte tyda din id handling otydlig etc. bla. bla….
  Verkar som även telefon är hackad? Kamera tar bra kort för övrigt. Kan man ha manipulerat funktionen för inloggning för kontot?

  1. Hej!
   Nej detta låter inte som att din telefon är hackad, men som att du får lite problem i just det steget med att fota ID-handlingen. Som svar på din tidigare kommentar så är det just detta du behöver göra, det finns tyvärr inte mycket annat. Men bra att du försöker lösa det, så inte ditt hackade konto används för att hacka dina vänners konton osv. Be gärna vänner och familj skriva ut på sina Facebook-sidor att ditt konto är hackat för att varna medan du försöker återfå kontrollen över kontot.
   När du fotar ID-handlingen prova detta: se till att du har ID-kortet liggande på en väl upplyst plats, t.ex. en fönsterbräda i dagsljus. Börja med att hålla kameran en bit ifrån och rör dig långsamt närmare till du får en så nära bild du kan men som är skarp. Lycka till!

   1. Kjell Rosenberg

    Hej Elin, provade som du sa med sända ID. Från position inloggning mitt konto och valet ”Har du problem?” Där enligt instruktion steg ett fyll i och bekräfta en e-post för kommunikation av denna process. Steg två välj typ at id handling, sen fotat av: Följer noga som du sa, men får ingen tydlig bild, verkar som S22 hamnar i ett knepigt lägen när internet kräver åtkomst till kameran,,,,,, väljer istället ”har inget av angivna val” då får man möjlighet att ladda upp bild och dokument etc. gör så och sänder! Får direkt svar på angiven mail att man emottagit med länk att kunna följa status. Kollar och det står i läge Granskas, det kan ta upp till 48 tim. Då inget mer händer (sen i går) så tänker jag Nu funkar det. Nu på morgonen kollar jag och status säger då ”beslut har fattats, vi har sänt ett mail till dig med instruktion hur jag ska logga in” MEN något mail till av mig enligt instruktion angivet mail-adress har inte kommit?! Förstår nu att det mailet förmodligen sänts till den mail som för närvarande är angiven på mitt konto, vilket inte är MITT! Har jag utgått från fel startpunkt? Kan man ladda upp i plattformen via annan instruktion från hjälpcentrat? Har ju all e-post kvar med detaljer vad som skedde steg för steg. Har även hört/läst att man ska kunna återställa hackat konto via en väns konto, kan det funka?

   2. Hej Elin
    Jag drabbades av samma problemformulering några dagar sedan och har nu inget fb eller Messenger.
    Jag kom också till sedan där man ska fota/skicka id-handling men det går inte.
    Ta ett vanligt foto går ju men inte få det så att det går till fb, hur får man iväg det dit?

 10. Hackaren hade redan ändrat både tel. nr. och mail får fb kontot. Ser min bild när jag söker med namnet men mail är fel. Går inte att återställa till mitt mail, det ursprungliga.

  1. Ah det där är en väldigt svår situation. Det enda sättet att lösa det är att gå via Facebooks interna hjälp-sida som jag länkade till och försöka identifiera dig via ID-kort. Men jag vet att många har problem och tyvärr är det bara Meta som kan lösa det.

   1. Kjell Rosenberg

    Ja men hur kommer man i kontakt med Meta, är ju hopplöst, och det där med att identifiera sig med ID har jag provat, nya koden kom ju inte till mail som jag angav??? förmodligen till mail som bytts ut på mitt konto?
    Vet du vilka/vem Cybersurveillance är? Har haft kontakt där, och dem säger att man har kontakt med Meta support och även Google support mf. dom är väl hackare själva, men kan man lita på dem? kostar ju en del

 11. Jag kommer inte in på facebook pga att mitt gamla Google konto har automatisk inloggning. När jag nu har bytt Google konto pga kapning fungerar inte det på facebook. Jag skulle behöva komma in på mitt gamla konto, vilket inte går och slå av automatisk inloggning.
  Här är moment 22.
  Hur ska jag göra?

 12. Robert Warnestam

  Hej
  Av egen erfarenhet och på kommentarerna här så förstår jag att det finns ett stort problem med Facebook och hackade konton. Min hustru har precis drabbats då hon lämnade ut en återställningskod som hon trodde var något annat till en vän. Tyvärr så fungerar inte någon av de lösningar Facebook har och trots att många vänner och bekanta har försökt påkalla uppmärksamheten från Facebook så är kontot kvar. Det stora problemet är att Facebook inte har några som helst kontaktytor för att återta eller ta bort ett sådant konto. Polisen tar emot anmälan men säger sig inte kunna göra någonting! Moment 22 och bedragaren har fortsatt access till Facebook kontot, bilder, meddelandehistorik och vänlista. Känns aktuellt att få en journalist på detta!

  1. Ja det är verkligen problematiskt, det håller jag med om. Facebooks moderbolag Meta har precis lanserat att dom ska börja erbjuda ett månadsabonnemang där man ska kunna få bättre kundtjänst, det är framförallt riktat mot företag och influencers men det kan ju eventuellt skapa större möjligheter även för privatpersoner att få hjälp.

  2. Kjell Rosenberg

   Hej!
   Håller fullständig med, dags att försöka få någon undersökande journalist på detta, har nu försök med måna många sätt, men det är helt hopplöst, har talat med Facebook Sweden via porttelefonen då de inte löste ut mitt rekommenderade brev, där jag översände all e-post som direkt bevisar vad som skedde, (råkade ut för samma som din fru) fick där svaret att man bara tar emot post som lämnas i sin brevlåda,,,,,,,, fick sen reda på att det var fel juridisk enhet, jag skulle vända mig till Facebook Dublin Irland, vilket jag gjort, men ingen respons där heller, har nu efter ytterligare en månad sänt ett till brev,,,,,, känns frustrerande att man finns kvar men att man inte härskar över sitt eget konto!

 13. Rodrigo Cuevas bernal

  Hej min mamma blev precis som vi misstänker hackad då hon blivit utloggad och inte kan logga in igen då mailen är ändrad, hur tar hon sig tillväga för att lösa det, hennes facebook är jätte viktig då hon har alla minnen där bilder osv på hela familjen. (Det har även skickats konstiga meddelanden vi henne till andra på Messenger)

 14. Jag har råkat ut för samma sak. Kontot hackat. När jag följer facebooks instruktioner för återställning så kommer det upp en ruta där jag ombeds att uppge mitt kreditkortsnummer, vilket jag inte har gjort. Men ändå, hur fan kan det ske när jag går via facebook.com.

   1. Hej. Nu har jag fått tillbaka kontot. Jag vände mig till ett företag som heter Skimsafe. De var väldigt hjälpsamma och fixade en länk till Facebook som hjälpte mig. Gick med samma dag som jag blev av med Facebookkontot så egentligen var jag inte berättigad till hjälp, men deras kundtjänst var fantastisk att ha att göra med.

     1. Bara att googla ”Skimsafe” så kommer ju deras hemsida upp. Man kan testa några dagar gratis. För mig fungerade det bra. Mycket bra kundtjänst. Men det fungerar som vilken försäkring som helst. Man kan inte förvänta sig full service om man anmäler en skada i efterskott.

 15. Chris Hellstrand

  Har blivit kapad och jag kan garantera att eran hjälp är totalt värdelös. Försökt i flera dagar med uppehåll, men inget hjälper. Mitt konto används hela tiden för att luta mina vänner. Det finns för mig ingen chans att lösa detta själv. Ni har fullständigt förlorat mitt förtroende om ni inte snarast kan hjälpa till. Det sätt jag blivit lurad på används just nu väldigt flitigt. Får ni inte stopp på det så kommer många sluta använde facebook.
  Jag måste få hjälp personligen för jag har hamnat i moment 22 och kommer inte vidare. ALT plocka bort mitt kapade konto.
  mvh

  1. Hej Chris! Jag vill bara upplysa om att du skrivit denna kommentar till mig, Elin Häggberg, som är teknikjournalist och bloggare. Jag har alltså inget med Meta att göra utan har skrivit ett blogginlägg för att försöka hjälpa personer som hamnat i den jobbiga situation som du gjort. Tyvärr så är det väldigt svårt att få tag på eller få hjälp av Facebook/Meta. Och de kommer inte se det du skrivit här, är jag rädd. Det är otroligt jobbigt att få sitt konto kapat och som du ser här i kommentarerna är du inte ensam om att vara drabbad och frustrerad. Det här Moment22-problemet som du hamnat i är verkligen under all kritik och jag önskar att Meta verkligen tar tag i detta snart… Jag förstår verkligen att du tappat förtroende för Facebook/Meta.

 16. Margaretha Persson

  Jag har gjort allt vad du skrivit och startat om alla enheter men får fortfarande olika spam och virushot sen igår. De vill jag ska fixa NU..
  Men jag hår ju inte in å dem, vad ska jag göra för att bli av med dem.

  1. Det är jättejobbigt att bli hackad och tyvärr svårt för mig som journalist att hjälpa till med mer än jag redan försökt med det här inlägget. Kanske din kommun eller ditt bibliotek har digital hjälp någon dag i veckan, då kanske du kan gå dit och se om någon kan hjälpa dig?

 17. Peter Bryttne

  Hej!
  Mitt messenger konto är kapat och skickar meddelanden till vänner och bekanta.
  Jag kommer heller inte in på mitt Facebook konto. Ombeds att verifiera min identitet, men se det går inte varken med foto eller dokument.
  Får meddelande om att fotot är för dåligt eller att dom har tekniska problem och leds tillbaks till sidan där jag ombeds scanna in mitt ID.
  Det känns som en total Moment22 situation.
  Finns det verkligen inte någon som kan hjälpa till med sånt här. Har lagt mååååånga timmar på att försöka lösa detta. Vill egentligen nu bara radera allt som har med Facebook/Messenger/Instagram att göra även om det förstås då är kul material som försvinner. Viktigast är att det inte längre skall gå att skicka falska meddelanden ifrån mig till mina vänner som sedan får samma jäkla strul.
  Någon som kan tipsa om någon kunnig person att kontakta. Är förstås villiga att betala för hjälpen!

 18. Margareta Lohff

  Jag har blivit hackad
  jag kan inte logga in på facebook
  någon har använt min epost och telnr för många gånger – jag är blockerad
  VAD ska jag göra

 19. Christer Johansson

  Mitt konto har blivit hackat så jag kommer inte in.Tydligen har hackaren ändrat lösenord och för ett tag sen fick jag en kod och ett lösenord som sms och från ett okänt nr som jag tror är hackaren.Hur gör jag för att testa om så är fallet och så att jag får tbx mitt facebookkonto.Har skaffat ett nytt men et har jag inaktiverat.

 20. Lena Vilhelmsson

  Min Facebook har blivit kapad och jag kan inte återställa då det står att jag ska skriva i en tvåfaktorsautentiserings kod . Jag har ingen kod och kommer därför inte vidare. Vad kan jag göra då.?

 21. Hej! Mitt konto har hackats för en vecka sedan, sen har jag försökt återskapa och även fått mail från fb att jag kan återskapa. har bytt lösenord, men när jag loggar in så vill den ha tvåstegsfaktor kod som jag ska kunna skaffa på fb, men jag kommer ju inte i så jag vet inte hur jag får en sådan kod. det är bara det kvar för att jag skall kunna få tillbaka kontot.

  1. Enligt denna sida ska man loggas in när man återställt lösenordet och inte behöva använda två-faktor. Ett annat tips är att försöka logga in vi en betrodd enhet, t ex en dator och webbläsare du loggan in med förut. https://www.makeuseof.com/how-to-turn-off-two-factor-authentication-facebook-without-phone/ Har du alltså inget mobilnummer kopplat till kontot så du kan få en kod dit istället? Annars får man skicka in sin id-handling till FB för att komma in igen. https://sv-se.facebook.com/help/105487009541643

   1. Hej! Jag har gjort allt detta. Men frågan om tvåfaktorskoden kvarstår, och kan inte hitta hur jag begär en sådan eftersom jag inte kommer in.

     1. Nej bara en massa återställningskoder för byta lösenord och det funkar, men inga tvåfaktors den säger jag ska skriva in koden jag fått till min telefon men har ingen.

 22. Kjell Rosenberg

  Eva, har du en App som heter Authenticator på mobilen? Om du har valt att ha tvåfaktors för inloggning?

 23. Ja det har jag men det går inte att lägga till konto tex facebook om man inte är inloggad på facebook. Hur sk man då kunna lägga till

 24. Hej,
  Mitt fb konto har blivit hackat sedan maj 2023. Har anmält och skrivit till fb och bett om hjälp. Men tyvärr har inte fått hjälp för att återställa mitt konto. Hackaren har bytt
  email-adressen, lösenord och tel:nummer. Mitt konto har betytt väldigt mycket för mig för att jag haft min avlidna dotter, bilder, videoklipp och alla mina kontakter. Vet inte varför jag inte får hjälp från fb, trots väldigt många försök som jag gjort. Även vänner har också försökt. Men tyvärr ännu ingenting har hänt. Är någon vet hur man ska få hjälp från fb?
  Väldigt tacksam för all tips och hjälp!!
  Varma hälsningar/ Jila

  1. Hej Jila! Åh så fruktansvärt tråkigt att höra, det låter verkligen hemskt. Tyvärr är ju det här problemet med Facebook att det finns väldigt lite hjälp att få. En sak du skulle kunna testa är att på ett nytt konto, Instagram eller Facebook, betala för det som kallas ”meta verified” (som ger en sån där blå checkbox), det ska nämligen ge tillgång till bättre support. Om du kan använda det kontot för att få kontakt med supporten kanske du kan få hjälp den vägen att återställa kontot. Ingen aning om det verkligen kommer funka, men när du testat allt kanske det är värt ett sista försök. Här kan du läsa om Meta verified: https://www.facebook.com/help/1206202490291214/?helpref=faq_content och här är kvalificeringskraven för att kunna skaffa det https://www.facebook.com/help/596285382333151?helpref=faq_content. Som sagt, har ingen garanti för att detta skulle funka, och kom ihåg att säga upp prenumerationen om du inte vill fortsätta betala sen.

 25. Michael Richter

  Har så klart också blivit av med mitt Facebook konto och då så klart alla grupper jag var admin i, även skapat eller varit medlem i m.m m.m . Väldigt frustrerande, har provat alla för mig tänkbara varianter att få hjälp via Facebook. Detta är andra kontot som nu berövats mig med all infor och kontakter med omvärlden, Något är riktigt fel med Facebook där kriminella kan få rumstera och fortsätta bedra andra människor detta utan att deras konto stängs ner trots polisanmälan och anmälan till Facebook . Och nu nyligen för någon vecka sedan blev mitt konto kapat och ändrat till annat mejladress i USA och jag kan inte återskapa det eller komma in, kontot finns kvar då vänner ser det men jag kan inte längre logga in och kontot spärrat. Har provat på alla sätt och vis med hjälp av Facebook anvisningar utan resultat. Jag ser inget annat sätt nu än att försöka väcka en opinion och en anstormning mot Facebook. Väcka en grupptalan på något vis. och med hjälp av journalister belysa och få till insändare och artiklar kring problemet som tycks vara omfattande. Denna ovilja från Facebook sida är oacceptabel, Och det var inte så länge sedan Mark Elliot Zuckerberg tvingades be om ursäkt till alla de föräldrar som mist sina barn som tagit sina liv på grund av den mobbing Facebook tillåtit förekomma utan att ta tag i problemet, trotts flertal anmälningar som skulle kunnat förhindrat tragedin. Vi behöver en säkrare Facebook eller en helt annan plattform som fungerar,

   1. Michael Richter

    Ja Elin det behövs en annan plattform än Facebook där alla drabbade kan samlas och mötas, Facebook fungerar så klart inte till detta ändamål, då de drabbade blivit utestängda därifrån. En klagomur utanför Facebooks censur och påverkan borde upprättas någonstans för att kunna väcka en opinion. Och så klart några eldsjälar som har kunskaper nog för ändamålet att kunna upprätta något sådant. Många som nu blivit drabbade men som inte kan får sin röst hörd, Det är oacceptabelt att Facebook kan tjäna miljarder på användarna, men inte bedriva någon medlemsvård värd att tala om. Samhället blir väldigt sårbart när vardagen hänger på att tekniken ska fungera.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!