Hackad på Facebook? Här är steg-för-steg vad du behöver göra!

Har ditt konto på Facebook blivit hackat och sprider ut viruslänkar, konstiga ”erbjudanden” eller annat skräpinnehåll? Attans, inte bra! Men lugn, här är vad du behöver göra för att säkra ditt konto, hjälpa dina vänner och se till att detta inte händer igen.

Observera! Detta är information och tips från mig som fristående teknikjournalist. Jag representerar inte på något sett Facebook eller deras moderbolag Meta.

Varför och hur blir Facebook-konton hackade?

Många tänker: Varför skulle någon vilja hacka just mig? Men saken är den att de som vill hacka Facebook-konton sällan riktar in sig på dig personligen utan de försöker hacka så många som möjligt – dygnet runt, varje dag, året runt. Detta görs automatiserat med hjälp av program som trålar internet efter användaruppgifter och lösenord.

Hackarna vill komma över konton för att kunna lura till sig fler användaruppgifter, som kan användas för bedrägerier, utpressning eller spam-reklam, för att i slutänden tjäna pengar. Användaruppgifter kan även säljas vidare till andra hackare.

Ditt hackade konto kan användas för större dataintrång

Om någon vill göra dataintrång på ett stort företag kan hackade konton (t.ex. ditt) användas för att lura anställda på företaget att dela med sig av sina inloggningsuppgifter eller ladda ned programvara på sin jobbdator, som sedan infekterar systemet. Att lura någon genom mail och fejkade inloggningssidor brukar kallas för phising. Lär dig mer om vanliga internetbedrägerier hos Internetstiftelsen.

Samma lösenord på flera plattformar är en stor riskfaktor

En vanlig anledning till varför ditt Facebook-konto kunnat hackas är att du använder samma lösenord på många platser på nätet. Kanske är det dessutom samma lösenord du använt i många år!

Om du till exempel skapar ett användarkonto på en webbshop så sparas din mail och ditt valda lösenord i deras interna databas med kunduppgifter. Alla webbutiker på nätet har inte rätt säkerhet på plats för att skydda dessa uppgifter. Även stora tjänster som Dropbox, LinkedIn och Tumblr har historiskt drabbats av dataintrång där samtliga användaruppgifter stulits.

När en lista med användaruppgifter stulits brukar dessa läggas upp på darknet, internets skuggsida, för försäljning eller öppet för vem som helst med rätt kunskap att inhämta. Dessa listor med användaruppgifter kan sedan matas in i hackerprogram som testar den kombinationen av mailadress och lösenord på andra plattformar som Facebook, Gmail, Instagram, Twitter och så vidare.

Så om du använder samma lösenord överallt på nätet, och har gjort det i flera år, så räcker det att det läckt ut en gång för att alla dina konton ska vara hotade.

Lurad av en länk skickad från en vän eller bekant

Även om du har ett bra lösenord som du bara använder på Facebook så kan du bli hackad om någon av dina vänner redan blivit hackad. Det som ofta händer är att du får ett meddelande på Messenger med ett ganska kort och kryptiskt meddelande och en länk. T.ex. ”Oj det trodde jag inte om dig” eller ”Är detta du?” och en länk till vad som verkar vara en video.

Den typen av meddelande ger lite lätt panik och man tänker: gulp vad är det här? Och utan att tänka klickar man på länken och kommer till en sida som uppmanar dig att logga in med ditt Facebook-konto. Du tänker inte på det utan loggar in igen för att se vad någon skickat, men sidan är en bedrägerisida och plötsligt har du delat dina inloggningsuppgifter och ditt konto blir hackat.

Gör det här om ditt Facebook-konto blivit hackat

Kolla först in Facebooks egna, officiella hjälpsida för hackade konton, där får du hjälp att gå igenom de viktigaste stegen. Här är en översikt över vad du behöver göra:

Om du fortfarande är inloggad/kan logga in på ditt Facebook-konto

 1. Gå till Inställningar och sekretess > Inställningar > Säkerhet > Säkerhet och inloggningar.
 2. Under ”Här är du inloggad” – tryck på ”Visa alla” och ta bort alla inloggningar som du inte känner igen eller som är gamla. Är du osäker? Ta bort!
 3. Kontrollera mailadressen och mobilnumret som är registrerat för ditt konto, så inte hackaren har ändrat dessa.
 4. Byt lösenord. Se till att det är ett starkt och unikt lösenord som du inte använder någon annanstans. Aktivera även tvåfaktorsautentisering! Läs min guide här.
 5. Om du använt det gamla lösenordet som blev hackat på något annat ställe: byt lösenord även där omedelbart! Det känsligaste är om samma lösenord använts till din mail, den kan användas för att återställa fler lösenord (och komma åt fler konton). Använd aldrig samma lösenord på Facebook och mail och använder starka lösenord och tvåfaktorsautentisering!
 6. Skriv ett inlägg på din Facebook-sida där du upplyser dina vänner om att du blivit hackad, be om ursäkt om någon annan blivit lurad genom ditt konto och uppmana alla som själva blivit hackade genom dig att också följa dessa steg.

Om du inte kan logga in på ditt konto behöver du ta hjälp av Facebook för att återställa det.

Problem? Det är många som hör av sig till mig när de läser inlägg som det här och inte kommer vidare med sitt problem, men tyvärr så kan jag inte ge personlig service eller hjälp. Om du inte kan följa dessa steg behöver du kontakta Facebook för att få hjälp eller be någon person i din närhet att stötta dig. Men du är självklart välkommen att ställa mer generella frågor relaterade till inlägget i kommentarerna längst ned.

Så ser du till att inte bli hackad igen

Det är viktigt att vi håller våra konton säkra och förebygger att bli hackade, då hackade konton leder till bedrägerier, spridning av falsk information, fler hackade konton och i värsta fall dataintrång.

Det här är det du kan göra för att förebygga att det sker:

 1. Använd säkra, långa och unika lösenord på dina konton på nätet, särskilt ditt jobbkonto, mail och Facebook.
 2. Använd tvåfaktorsautentisering (ibland kallad tvåstegsverifiering) på dina konton. Det innebär att du vid inloggning både behöver ange ditt lösenord och en kod som skickas till din mobil eller en autentiseringsapp.
 3. På Facebook: välj en eller flera familjemedlemmar eller vänner som betrodda kontakter, de kan hjälpa dig att återställa ditt konto om det blir komprometterat.
 4. Byt ut gamla lösenord på plattformar som kan ha blivit hackade längre bak i historien.
 5. Hjälp vänner, familjemedlemmar, kollegor och släktingar att säkra sina konton! Det minskar risken för att de blir hackade och lurar dig att bli hackad. Sätt er tillsammans och prata om lösenord, tvåfaktorsautentisering och hjälp dem uppdatera sina konton. Alla har inte kunskapen som krävs, eller motivationen, så det är bättre om vi hjälps åt! Du kan även dela detta inlägg för att informera.
 6. Träna ditt källkritiska tänkande och undvik att dela kedjeposter och fejkade nyheter på sociala medier. Genom att vara en kritiskt tänkande användare är du med och bidrar till ett säkrare och kunskapsbaserat internet.
 7. Om någon skickar ett kort, kryptiskt meddelande eller bara en okommentera länk, ställ alltid en följdfråga innan du klickar. Till exempel: ”Vad är det för länk?”, ”Vad handlar den sidan om?”, ”Jag vill bara dubbelkolla så du inte är hackad – kan du skriva var vi åt sist vi käkade lunch tillsammans?”. Om du är det minsta osäker: klicka inte!
 8. Om du misstänker någon är hackad: skriv ett meddelande på Messenger eller ännu hellre ring upp eller SMS:a. Berätta att du misstänker att personen blivit hackad och hjälp dem att vidta korrekta åtgärder.

Varmt lycka till och stay safe! ❤️

5 reaktioner på ”Hackad på Facebook? Här är steg-för-steg vad du behöver göra!”

 1. Mycket bra punkter att tänka på. Vad innebär det att mitt konto blir komprimerat som det står under punkt 3?

 2. Hej Elin!

  Tack för bra tips!

  Tänkte dela detta i några av mina grupper på Facebook som ”Brottsplats Laholm” , ”Händer i Laholm med omnejd” och några till.
  Men vill höra med dig först om det är ok?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering