Gratis typsnitt för webb och tryck

Att välja rätt typsnitt för sitt projekt, grafiska profil eller nya logga kan vara en tidskrävande historia. Det finns oändligt många att välja på och alla är inte gratis. I vissa fall kan det självklart vara väl värt att betala en slant för ett professionellt och fullständigt typsnitt. Men i många fall räcker det också att ladda ned något gratis. Så var hittar man gratis typsnitt?

Bästa sidorna för att hitta gratis typsnitt

De webbsidor jag oftast använder är:

Att gå in och söka direkt på flera av dessa sidor är lite som att gå på Myrorna. Det finns väldigt mycket men det är också väldigt blandat utbud så det tar lite tid att hitta guldkornen. En viktig sak att hålla koll på också är om typsnitten innehåller tecken för å, ä och ö. Lite mer professionella typsnitt har oftast det men långt ifrån alla.

Ibland om jag spanat in ett typsnitt jag vill ha så googlar jag bara: [Namn på font] font free download

Det viktiga när man tar den approachen är att man noga granskar sidan som man hänvisas till. Är det någon av de tre jag listade över kan du vara lugn. I övriga fall var försiktig med att ladda ned filer – det kan vara lurfiler med virus.

Gratis typsnitt med Adobe TypeKit

Om du har en prenumeration på Adobe Creative Cloud så har du också tillgång till Adobe TypeKit. Det är en tjänst där du kan synka professionella typsnitt helt gratis med dina Adobe-program. Du kommer inte kunna ladda ned typsnitten direkt till din dator alltså men du kan använda typsnitten hur du vill i dina projekt.

Installera typsnitt på datorn

MAC

Ladda ned typsnittet och klicka en gång på .zip-filen för att extrahera. Gå in i den extraherade mappen och dubbelklicka på en fil som har ändelsen .otf eller .ttf.

Du kommer då till Typsnitts-programmet och får upp en liten ruta med en förhandsgranskning av typsnittet. Tryck på ”Installera typsnitt” och sedan är det klart. Om det finns flera versioner av typsnittet kan du behöva installera alla var för sig.

PC

Ladda ned .zip-filen. Högerklicka och välj ”extrahera här” eller liknande för att öppna zip-filen. I den extraherade mappen högerklicka på en fil med ändelsen .otf eller .ttf och välj ”Installera”.

Gratis typsnitt för webben

Det absolut bästa stället att hitta typsnitt att använda på webben är genom Google Fonts. Du laddar inte ned typsnitt från Google fonts utan istället kopierar du en kod som du klistrar in i sidhuvudet på din hemsida/blogg. Sedan kan du använda typsnittet i din CSS-mall.

▶︎ Läs mer: En introduktion till CSS

Glöm inte att kolla licensen

Vissa typsnitt är endast gratis för icke-kommersiellt bruk. Ska du använda typsnittet för ditt företag, marknadsföring eller liknande är det jätteviktigt att du kollar så du har rätt att använda typsnittet. Annars är det ett brott mot upphovsrätten och du kan bli skyldig att betala den som skapat typsnittet.

Att välja rätt typsnitt

För det allra mesta så tycker jag att less is more när det kommer till typsnitt. Ett snyggt, stilrent och professionellt skapat typsnitt ser oftast bäst ut i de flesta sammanhang. Att det är professionellt skapat innebär att det är symmetriskt, ser bra ut för ögat, proportionerligt, har rätt avstånd mellan bokstäverna (även kallat kerning) samt att det kommer i flera utföranden som lätt, kursiv, fet osv.

Läs mer om hur du kan tänka när du väljer typsnitt i min guide om hur du gör en grafisk profil.

grafisk profil typsnitt sans serif

Typsnitt med serifer har tvärsträck på staplarna till skillnad från sans serif-typsnitten. Förr menades det att sans serif-typsnitt var bättre för läsning på skärm men det där har lite gått ur tiden nu när vi har så pass bra skärmar.

Generellt brukar också serif-typsnitt uppfattas som mer klassiska och sans serif-typsnitt som mer modern

Inspiration på Pinterest

När jag ska hitta idéer för typsnitt brukar jag söka på Pinterest t.ex. ”Best font combos 2020” eller ”Best fonts for invitations” etc.

Där finns en hel uppsjö av samlingar där man kan hitta typsnitt som passar bra ihop eller bara generell inspiration om snygga och moderna typsnitt. Lägg till ”free” i sökningen också om du bara vill leta gratis.

Prenumerera på Creative Markets nyhetsbrev

Creative Market är en jättebra sida om du vill köpa WordPress-teman, typsnitt, grafik, Photoshop-penslar m.m.

Här kommer mitt hemliga supertips: Prenumerera på deras nyhetsbrev. Ja, det kommer kanske lite för ofta. Men! Du får dels regelbunden inspiration om nytillverkade typsnitt samt att de i princip varje vecka skickar ut länkar till gratis-erbjudanden på typsnitt (och andra grymma grejor) som vanligtvis kostar pengar på deras sajt. Woop!

Jag kollar alltid igenom dessa mail och laddar ned om det finns typsnitt med för man vet aldrig när det kan komma till användning.

Väldigt ofta är det olika typer av handritat/brush script/pensel-fonts vilket ju är väldigt populärt just nu.

Hur gör du när du letar typsnitt? Har du några favorit-fonts att tipsa om?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

12 reaktioner på ”Gratis typsnitt för webb och tryck”

 1. Hej Elin// Teknifik
  Möjligen en dum fråga, men hur får jag till det med att prenumerera nyhetsbrev hos Creative Market? Jag har skaffat mig konto där, men sedan kommer jag inte längre 🙂
  Tusen Tack för din fina och otroligt smarta hemsida med tips! Den är guld värd för mig i det du gör!
  Hit kommer jag att komma ofta och jag har redan anmält mig för att få ditt nyhetsbrev 😀
  //Tina

 2. Snyggt jobbat Elin!
  Här sitter man å googlar Fonts till bröllops häfte så dyker din härliga sida upp =)

  Hade bäst!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!