Nytt i iOS 18 + det finstilta de flesta missat med Apples nya AI-satsning

I går höll Apple sin keynote under WWDC, deras årliga utvecklarkonferens, där de presenterar vilka nyheter som är på gång till deras operativsystem för iPhone, iPad och Mac. I enlighet med Teknifik-tradition livekommenterade jag presentationen på min Instagram story. Nu tänkte jag ge en lite längre sammanfattning och lyfta en viktig aspekt som jag inte riktigt uppfattade under presentationen.

Den första halvan av presentationen ägnades åt mindre, men ändå efterlängtade, uppdateringar i operativsystemen. Flera nyheter som presenterades var sådant som funnits på Android och PC i åratal men som Apple ändå försökte spinna som spännande nymodigheter. Också en Apple-klassiker! Oavsett så är vi många som använder iPhone så, äntligen vår tur, right?

Prenumerera på Teknifik 💌

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier. Få nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan.

Jag vill veta mer >>

Nyheter som kommer till iOS 18 i höst

För att kunna uppgradera till iOS 18 i höst behöver du ha en iPhone X (10) eller senare.

Styla din hemskärm och fler kontroller i kontrollcentret

Äntligen kan du organisera dina appar och widgets fritt på hemskärmens rutnät så du kan ha tomma ytor t.ex. i mitten eller på sidan, något som inte varit möjligt tidigare då apparna alltid tryckt ihop sig mot överkant.

Nya möjligheter att ändra färg på app-ikoner och widgets till vilken färg du vill, så alla ser enhetliga ut. Tyvärr ser denna funktion lite sådär ut, då det läggs som ett färgfilter på appen. Senare versioner av Android gör detta mycket snyggare genom att först byta till en monokrom version av appens ikon.

Hur som helst är jag säker på att de estetiskt designkänsliga influencer-tjejerna och kreatörerna på sociala medier kommer använda denna funktion på många bra sätt.

Till vänster en iPhone med en bakgrundsbild på en mamma och ett barn och ikoner som går i guld. Till höger en Google Pixel 8 pro med ljusblå bakgrund och monokroma blå ikoner och widgets i matchande färg.
Jämförelse mellan färgade ikoner på iPhone och Android på Pixel 8 pro. Så mycket snyggare på Android!

Även kontrollcentret på iPhone utökas med fler möjligheter att lägga till snabbknappar och widgets. Jag hoppas att Kia-appen till vår elbil lägger till en genväg så jag kan sätta på klimatanläggningen med ett snabbt tryck 😍

Du kommer även för första gången kunna byta ut snabbknapparna på låsskärmen från ficklampan och kameran till vilka genvägar du vill! För en som ofrivilligt sätter på ficklampan flera gånger i veckan är detta efterlängtat!

Uppdateringar för Bilder, Meddelanden och Mail

Bilder-appen kommer få nya vyer som ska göra det enklare att hitta guldkornen i den ständigt växande bildrullen. Det kommer även automatiska filter för att dölja skärmdumpar och kvitton.

Meddelande-appen inför möjligheten att schemalägga ett nytt meddelande till en annan tid (najs!). Du kommer även kunna formatera text med understreck, fet stil och kursiv. Ser en potentiell risk för boomerfiering av sms a la Facebook, vi får se. 😅

Apple inför RCS i Meddelanden, den nya standarden efter sms och mms. Vilket innebär att många av de iMessage-funktioner som tidigare bara funkat till andra iPhone-användare (blå bubblor) även kommer funka till Android-användare. Som läskvitton, animationen att den andre skriver, längre meddelanden och högre kvalité när man skickar bilder och videos. EFTERLÄNGTAT!

Mail-appen tar inspiration från Gmail och gör automatisk sortering av inkommande mail under rubrikerna ”primary”, ”transactions”, ”updates” och ”promotions”.

Apples lösenordshanterare blir en egen app

När jag får frågan om tips på lösenordshanteraren brukar jag främst rekommendera den du redan har i din telefon. Apple har länge haft funktionen att spara lösenord och automatiskt fylla i dessa. För att hitta lösenorden, t.ex. om man behöver skriva in på en annan enhet, har man behövt gå till Inställningarna > Lösenord.

Nu tar Apple steget och gör Lösenord till en egen app, vilket jag tror kommer förtydliga för många användare och göra det lite enklare att hantera sina lösenord på det här sättet.

Nyheter för Mac, iPad och Apple Watch

Nu kan du hjälpa mormor med hennes iPad på distans

En ny skärmdelningsfunktion mellan iPads gör det möjligt att dela skärm. Så om du ska hjälpa någon kan denne dela sin skärm med dig och du kan t.ex. rita pilar på skärmen för att hjälpa personen navigera. Om det behövs kan du till och med be om tillåtelse att styra skärmen åt den andra. Riktig tech support-style alltså!

Styr din iPhone från din Mac

En ny funktion för att spegla din iPhone på din Mac-dator kommer med nya operativsystemet macOS Sequoia (så svårt att stava 😅). Då kommer du kunna ta upp din iPhone som en ruta på datorn och sköta appar, svara på meddelanden och vad du vill.

Jag kan se framför mig hur det här skulle underlätta att posta på Instagram via datorn (så man får tillgång till alla funktioner), snabbt svara på meddelanden i appar när man jobbar vid datorn och, en stor grej för mig – använda Dagboks-appen via datorn! Jag hoppade satt de skulle presentera en Mac och iPad-version av sin Dagboks-app på eventet men icke. Detta blir iallafall en workaround.

ÄNTLIGEN kommer kalkylatorn till iPad – med häftiga Math notes

Ett av livets stora mysterier är varför Apple inte gjort en iPad-version av kalkylator-appen?? Det har helt enkelt inte funnits någon inbyggd miniräknare på iPad, utan man har fått ladda ned andra utvecklares versioner (som kan vara buggiga, fulla med reklam eller kosta pengar).

Nu, äntligen, släpper de sin egen kalkylator även för iPad. Dessutom kom de med en lite överraskande och cool funktion som heter ”Math notes”, där du med en Apple Pencil kan handskriva uträkningar och ekvationer och där kalkylatorn ger svaren.

Riktigt coolt, även om jag är tveksam till om jag någonsin kommer använda den. Men för skolbarn och matematikstudenter verkar det som ett lovande tillskott!

Automatiskt förbättrad handstil när du antecknar för hand på iPad

Jag älskar att ta anteckningar för hand under föreläsningar och liknande. Med Anteckningar på iPad med Apple Pencil kommer du med nya uppdateringen av iPadOS få lite bättre handstil.

Systemet kommer lära sig din handstil och automagiskt justera den för att göra den mer läsbar och jämn. Dessutom kommer du kunna ta annan, digital text och klistra in den och då kommer den förvandlas till din handstil! Så coolt alltså.

Logga din graviditet med Cykelkoll på telefon och Apple Watch

Det är faktiskt helt knasigt hur denna funktion inte kommit förrän nu, men som vanligt ligger kvinnohälsa långt ned på priolistan. 🙃

Hur som helst presenterade Apple under WWDC att man med höstens uppdatering ÄNTLIGEN kommer kunna lägga in sin graviditet i Cykelkoll (en del av Apples egna Hälsosystem). Det innebär att du kommer kunna följa och logga din graviditet samt att Apple Watch kan ta hänsyn till din graviditet när den utvärderar din hälsa genom den data som samlas in.

Inte. En. Dag. För. Tidigt!

Apples nya AI-satsning – som det dröjer innan du kommer kunna använda

Den andra halvan av WWDC-presentationen ägnades åt det som varit väldigt efterlängtat inom tech-sfären: Apples nya AI-satsningar.

Apple har varit notoriska på att undvika att använda begreppet ”AI” i sina presentationer och texter. De har hellre pratat om ”neural engines”, ”machine learning” osv. Det här är en PR-strategi som handlar om att inte så enkelt kunna jämföras med andra samt att man inte vill ses som att man hakar på trender.

Nu har det dock blivit oundvikligt att prata om AI. Men självklart ville Apple sätta sitt eget brand på det hela och lanserade ”Apple intelligence”. Alltså… AI 😂.

Med sin nya AI-plattform integreras generativ AI över hela Apples ekosystem. Bli inte för exalterad dock, för det kommer ett stort men…

Generativ AI för text och bilder

  • En egen LLM (large language model) kommer erbjuda text-bearbetning, bättre stavningskontroll, sammanfattningar av möten, mail och mycket mer.
  • Generativ AI kommer användas för att göra egna bilder och genmojis – egna emojis.
  • Nya funktioner för bildredigering kommer göra det enkelt att radera oönskade objekt i bakgrunden på bilder.

Siri får en efterlängtad, smartare uppgradering

Att Siri inte riktigt varit så smart som man skulle önska är ingen nyhet för iPhone-användare. För enkel röststyrning som att ringa samtal eller skicka sms funkar hon okej. Men när man använt Google Assistant och nu senare ChatGPTs röstfunktion har Siri börjats kännas ungefär lika modern som SJ:s gamla telefonsvarare. Det är oftast ”goddag yxskaft” eller ”jag hittade det här på webben” som svar på precis allt.

Med Apple Intelligence blir Siri äntligen smartare, en uppdatering jag väntat på sen ChatGPT presenterades. Nu kommer hon förstå kontexter på mycket bättre sätt och du kommer kunna ställa mer vaga frågor och ändå få bra svar. Som:

”Vilken restaurang var det Eva rekommenderade?”

Då kan Siri söka både i dina mail, meddelanden och liknande för att svara på frågan. Tack vare att Siri har tillgång till mer av din personliga information kan hon ge mer personanpassade svar.

Hon kommer även kunna hjälpa dig med instruktioner för hur du gör saker på din telefon, svara på frågor om webbsidor du läser, bilder du tittar på, göra åtgärder i dina appar, prioritera dina notiser och mycket mer.

Apples AI-system sätter säkerhet och dataskydd i främsta rummet

Apple har länge varit bra på att erbjuda högt dataskydd för oss som användare. Deras affärsmodell bygger inte på att samla och sälja din data, vilket ger dem andra möjligheter. De har alltid varit noga med kryptering och att så mycket som möjligt ska göras på din enhet och inte skickas till molnservrar.

Detta tycker jag är en stor fördel med Apples AI-implementeringar. Den stora merparten av de nya AI-funktionerna kommer skötas lokalt på enheten. Vilket innebär att dina förfrågningar eller din personliga data inte behöver skickas till molnservrar, vilket är fallet när du använder AI-funktioner som ChatGPT eller Google Gemini.

Detta gör det inte bara säkrare utan även snabbare. Apple introducerade att för mer komplexa uppgifter där serverstöd är nödvändigt så har de skapat en säkrare lösning som ska erbjuda ökat skydd för din data även där.

Att modellerna körs lokalt skulle också potentiellt kunna göra Apples AI-tjänster något mer hållbara jämfört med molnbaserade konkurrenter som ChatGPT och Google Gemini. När man kör stora AI-modeller på servrar för alla frågor från användare används mycket energi. En lokal modell är oftast mindre och behöver inte använda lika mycket energi per uppgift.

Siri kan samarbeta med ChatGPT

Apple bygger även in stöd för ChatGPT 4o i Siri, där Siri kommer fråga dig om det är ok att koppla på ChatGPT vid behov. Även där ser Apple till att skydda din data från Open AI.

I förlängningen uppger Apple att de kommer erbjuda stöd för fler AI-modeller så man som användare själv ska kunna välja. Bra, tycker jag! Sen kanske det kommer bli lite störigt att svara på den är frågan om de får användas hela tiden 🤪.

Apples AI-funktioner blir inte tillgängliga för alla

Nu kommer det stora MEN:et som jag upplever att Apple lyckades tona ned under presentationen och som många artiklar jag läst i svensk press om uppdateringarna också missat att nämna.

Apple intelligence-funktionerna kommer endast släppas som beta i iOS 18 för de enheter som har Apples senaste chip-teknik. Det vill säga: iPhone 15 pro och Macs och iPads med M1 eller uppåt.

Dessutom måste du ha enhetsspråket inställt på amerikansk engelska!

Detta innebär alltså att vi i Sverige inte kommer kunna använda de här AI-funktionerna än på ett tag. 😥 Om du inte har den absolut senaste och dyraste iPhonen och kan tänka dig att ställa om den till engelska, förstås.

I och med att så mycket av AI-funktionerna ska skötas lokalt på enheten är det logiskt att de måste ha avancerade chip som klarar den utmaningen. Och att AI-funktioner som bygger på språk funkar bäst på engelska är inte heller så överraskande egentligen. Ändå känns det lite trist att alla de största nyheterna inte blir tillgängliga för de flesta av oss.

Det tycker jag också gör det mer logiskt varför Apple började med att presentera de nyheter som faktiskt kommer bli tillgängliga för den stora majoriteten av deras användare, och väntade med AI-nyheterna till andra halvan.

Amerikanska teknikjournalister har ju oftast de senaste, dyraste modellerna av alla enheter och använder ju engelska – vilket gör att de kanske inte riktigt tänker in att för de flesta vanliga dödliga blir detta inte så aktuellt. Hur som helst!

iPhone 16 kan bli det hetaste mobilsläppet på länge från Apple

I september kommer nästa version av iPhone och i och med de här nya AI-funktionerna tror jag att det blir den största uppgraderingen av iPhone på länge.

Under många år har de nya modellerna haft små, inkrementella uppdateringar av kamera, skärm, prestanda osv. Det har inte varit några stora, avgörande skillnader som gjort att gemene man känt ett behov av att uppgradera.

Denna gång blir det skillnad. iPhone 16 kommer bli Apples första riktiga ”AI-iphone”, eller en aiPhone, om du så vill 😅. För som det brukar se ut så får den nya modellen samma chip och liknande funktioner som den tidigare generationens PRO-modell hade.

Fortsätter de följa den modellen borde Apple intelligence-betan bli tillgänglig även för basmodellen av iPhone 16. Det tycker jag vore det smartaste de kunde göra iallafall. Ett annat alternativ är att de fortsätter göra AI-funktionerna till en PRO-grej för att fler ska välja den dyrare modellen. Det återstår att se i september.

Oavsett så tror jag att Apples ”AI for the rest of us”, det vill säga säkra, välpaketerade och integrerade AI-funktioner, kommer bli lockande och tar oss in i nästa generation av smartphones.

🌱 Ur hållbarhetssynpunkt är det förstås inget vidare om folk byter sina fullt fungerande, något äldre, iPhones mot den senaste modellen. Men jag tror tyvärr ha-begäret kan bli stort.

Samtidigt tror jag vi med lite äldre modeller kan trösta oss med att det finns gott om tredjepartslösningar för AI vi kan använda oss av. Och kanske behöver vi inte göra egna emojis eller göra om våra mail till en vänligare ton? Kanske klarar vi oss utan en smartare Siri några år till?

Vi kommer få anledning att återkomma till ämnet i september!

Det var min uppdatering med vad jag tyckte var det mest intressanta efter WWDC! Kul att du hängde med hela vägen till slutet.

Jag hade tänkt att även hinna med lite klargöranden kring AI-debatter som rasat i veckan kring Meta och Adobe, men det får vänta till nästa vecka, annars blir det på tok för långt. 😅

Om du uppskattar det här nyhetsbrevet, som tar timmar att skriva och ändå är helt gratis och reklamfritt för er som läser, så får du hemskt gärna dela och tipsa vidare! En liten handling som betyder allt för mig och Teknifiks framtid. 🙏 Tack på förhand! 💖

Vill du komma i kontakt med mig så skriv en kommentar nedan eller maila på hello@teknifik.se 💌

Vi hörs igen nästa vecka!

/Elin

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

6 reaktioner på ”Nytt i iOS 18 + det finstilta de flesta missat med Apples nya AI-satsning”

  1. Wow vilken gedigen genomgång, tack för den Elin!

    Jag undrar om du har tittat på Metas favorisering av iOS i sina tjänster som ställer till det för oss som kör på Android? Detta med att tjänsterna är optimerade för användare av Apple-produkter. Finns det någon opinion eller krav ställda på att de ska göra det mer neutralt?

    1. Tack Johanna! ❤️

      Jag tror det kluriga är att med Apple så utvecklar de ju både mjukvaran och hårdvaran – vilket gör att appar som utvecklas för iOS och kan optimeras för att funka bra med hårdvaran (som kameran). I USA äger också Apple mycket större del av marknaden jämfört med Europa och övriga världen, vilket säkert också påverkar.

      På senaste har både Samsung och Google med sina Pixel-telefoner samarbetat med Meta för att göra integrationer med Instagram och Facebook bättre. Men problemet kvarstår att att Android-appar ska funkar med en enorm stor bredd av mobiltillverkare.

  2. Verkligen bra genomgång och bra tillägg om att det lokala användandet av AI är lite bättre än storserver-användandet. Tack!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!