Recension: iPhone 16 och Apple Watch series 10

I september lanserades traditionsenligt nya modeller av Apples iPhones och Apple Watch. Nu är vi framme på modell nummer 16 på telefonfronten, tänk var vi kommit sen min första iPhone 4 ändå. 🥲 I år har jag fått möjligheten att testa och recensera nya iPhone 16 samt Apple Watch series 10, så jag tänkte dela med mig av mina tankar och reflektioner kring dessa nya prylar.

Jag har testat iPhone 16 som har 6,1″ display och 512 GB lagringskapacitet i färgen blågrön (finaste enligt mig!) som kostar 15 995 kr.

För mig är den mindre storleken helt perfekt, den större Plus-modellen med 6,7″ är lite för stor för att vara bekväm i handen och passa i mina fickor.

Gällande Apple watch series 10 har jag testat den mindre modellen på 42 mm i aluminium i färgen roséguld med GPS och cellular som kostar 6 695 kr.

Prenumerera på Teknifik 💌

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier. Få nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan.

Jag vill veta mer >>

iPhone 16 – ju fler knappar desto bättre?

iPhone 16 har fått ett lite nytt utseende på baksidan där kamerorna nu är parallella för att möjliggöra rumsliga bilder och filmer som går att uppleva på Apples headset Vision Pro. I övrigt är det väldigt mycket en familjär design.

Nästa nyhet på 16-modellen, som Apples slog på stort under lanseringen, är de nya knapparna. Nu har iPhone 16 fått action button, snabbknappen på sidan som byter ut den traditionella stör ej/ljudlös-switchen, som lanserades på 15 pro-telefonerna förra året. Den har även fått det helt nya kamerareglaget (camera control) som är nytt för 16-modellerna.

Apple är väldigt noga med att inte kalla det en knapp, även fast det absolut är en knapp, men man kan också halvtrycka samt svepa på den så därför vill de hellre kalla det reglage.

Anpassningarnas tid är här

Traditionellt har ju Apple inte varit så mycket för det här med personlig anpassning, det har mer varit Androids grej. Men med tiden så har just möjligheter till mer anpassning blivit det som toppat många av Apples lanseringar. Med iPhone 16 och iOS 18 kan du anpassa mer än någonsin!

Du kan själv välja vad din snabbknapp på sidan ska göra. Jag har den inställd på att byta mellan olika fokus-lägen. Ett tryck sätter på ”stör ej” och om jag håller in får jag upp en meny med alla mina fokus där jag snabbt kan välja. Jag gillar det!

Kamerareglaget öppnar by default kamerappen. Men du kan ställa in den på att öppna någon annan kamera-app eller till exempel Snapchat.

På låsskärmen har du ju också två snabbknappar, som tidigare var ficklampa och kamera, men nu kan du välja själv vad du vill ha där, eller ta bort dem helt. Jag tog bort kamera-knappen för att öva in att använda kamerareglaget istället. Men jag kom inte riktigt på vad jag skulle ha där istället? Så den har förblivit tom. Du kan också, precis som alltid, svepa från höger till vänster på låsskärmen för att öppna kamera-appen, sååå…. det blir lite kaka på kaka-effekt för just att öppna kameran med kamerareglage-knappen.

Nya kamerareglaget – lite för fippligt för att vara värt

På tal om kamerareglaget. Det här var ju den stora nyheten på 16-modellerna som skulle försöka få de som redan har en nyare iPhone att ändå vilja uppgradera. Men jag är långt ifrån övertygad.

Ett tryck på kamerareglaget öppnar kamerappen, som sagt. Ett till tryck tar en bild. Ett halv-tryck öppnar det senaste justeringverktyget du använde (zoom, ton, djup osv), som du sen kan svepa upp och ned över reglaget för att justera.

Detta är dock inte särskilt precist, så det är lite fippligt att få till tycker jag. Dessutom måste man trycka rätt så hårt för att få till trycket som tar en bild, vilket gör att jag ofta råkar halvtrycka istället och så hamnar jag fel. Och när man trycker så hårt som krävs är det väldigt svårt att inte skaka till mobilen, vilket riskerar att göra bilden suddig.

Ett dubbel-halvtryck på kamerareglaget tar fram menyn där du kan svepa mellan exponering, djup, zoom, kameror, stilar och ton. Du väljer med ytterligare ett halv-tryck och sen kan svepa för att justera zoom, byta mellan stilar osv.

Tanken är god! Men… det är så himla fippligt och det känns enklare och som att man har mer kontroll om man bara gör det på skärmen istället. Och man kunde ju redan ta en bild med volym-knapparna? Så… i ärlighetens namn… inte så värt.

Kamerauppdateringar och stilar

Som alltid med nya iPhones så har kamerorna uppgraderats något. På iPhone 16 får du nu en ny ultravidvinkel med autofokus vilket dels möjliggör bredare vidvinkelbilder och makrofoto. Så när du kommer tillräckligt nära ett motiv med mobilen hoppar den automatiskt till makro-läget. Här är en makrobild jag tog i skogen:

Du har 2x optisk zoom på huvudkameran med 48 megapixels, precis som på iPhone 15, så inte så stor ändring där. Inga uppdateringar till selfiekameran i år.

En annan nyhet som bara finns på 16-modellerna är Fotografiska stilar (nya generationen), som är en utveckling av fotografiska stilar som lanserades med 15-modellerna. Det är som en typ av inbyggda kamerafilter där du redan innan du tar en bild kan utforska olika stilar.

Det nya för i år är att de förinställda stilarna har ett typ av reglage där du kan svepa runt för att justera stilen och göra den mer ”din egen”. När du ställt in en stil kommer den ligga kvar nästa gång du ska ta en bild, om du vill ha en viss look när du fotar. Detta är faktiskt ganska kul och hjälpsamt för att göra lite mer med dina bilder och vara lite mer kreativ.

Här kan du se samma motiv med några olika fotografiska stilar jag lattjade runt med:

iPhone 16 – en riktigt bra mobil för kreatörer

Länge har det ju varit så att om man är kreatör eller influencer har man alltid velat ha Pro-modellen för där har de bästa funktionerna och kamerorna funnits. Det stämmer förstås fortfarande att det är mobilen med de bästa kamerorna, men ”standard” 16 har kommit så pass långt och har så många av de nya funktionerna att jag skulle säga att den är ett helt fullgott alternativ för de allra flesta.

Du får bra kameror, en lätt och smidig mobil som är skön att hålla även längre tider, cinematiska filmläget som ger suddig bakgrund. Och den är snabb, har bra batteritid och när/om Apple intelligence-funktionerna lanseras i Sverige så kommer du få tillgång till dessa även med ”vanliga” 16.

Dessutom får du tillgång till den nya funktionen med Ljudmix för videos, där du kan förbättra ljudet med lägen som ”studio” eller ”i vyn” som filtrerar bort brus och bakgrundsljud och lyfter fram röst. Superbra när man gör Reels eller Tiktok-videos tänker jag!

Det finns egentligen tre anledningar om du ska satsa på Pro istället:

  • Du är van vid 120 hz uppdatering på skärmen från en tidigare Pro-modell (från 13 och framåt). Det är smärtsamt att gå ned till 60 hz igen från 120 hz, även om man vänjer sig tillslut.
  • Du känner att möjligheten till 5x optisk zoom på kameran är VÄLDIGT viktigt för dig. Denna funktion finns endast på Pro.
  • Du vill hemskt gärna kunna filma i 120 fps i 4K upplösning med din iPhone (och har inga problem att koppla på en extern lagringsenhet för ändamålet).

Om inget av detta känns relevant eller värt 3000 kr extra (eller mer) för dig så är iPhone 16 ett väldigt gott alternativ. Eller varför inte kika på en rekonditionerad 15 pro för den delen?

Apple Watch series 10 – smalare, lättare och lite större skärm

Om uppdateringarna till iPhone känns rätt små år från år så är det inget mot uppdateringarna till Apple Watch ändå. Där kan vi snacka små justeringar. Jag har sagt det förr och jag säger det igen att Apple Watch hittade sin ”rätta” skepnad gällande design och känsla från series 5. Därefter är det mer smågrejer som kan vara relevanta beroende på hur du använder den.

T.ex. så kom ju series 8 med temperaturmätare, som möjliggör avancerad cykelkoll och även funkar tillsammans med Natural cycles för den som vill använda temperatur för att med större säkerhet identifiera när ägglossning har skett.

En av få saker som skiljer nya Apple Watch 10 från förra årets 9:a är att den har djup- och temperaturmätare för vatten. Så om du badar och dyker kanske det kan vara yttepytte lite intressant. Men för den stora merparten: not so much. För mig: inte alls relevant.

Skärmen har också blivit lite större med mindre kanter runt, vilket är en subtil skillnad, och den ska även synas bättre i vinklar, vilket inte är något jag tänker jättemycket på ärligt talat. Den är lite smalare, vilket jag tycker gör den lite mer bekväm och lätt, men det är också en ganska subtil uppgradering.

Den har även en ny funktion för att identifiera om du kan ha problem med sömnapné (har även kommit till förra årets series 9). Inte heller någon stor ”måste ha”-funktion om du frågar mig, men absolut en uppdatering som kan ha betydelse för vissa.

Batteritiden är densamma som både series 9 och 8, med upp till 36 timmar. Jag använder min klocka en dag och en natt och sen laddar jag den en stund medan jag äter frukost och gör mig iordning och sen är jag good to go. Series 10 snabbladdar fullt på 30 minuter jämfört med 45 minuter på series 8 och 9.

Jag skulle säga att du kan överväga en uppgradering om du har en Apple Watch 4 eller möjligen från en 5:a ifall batteritiden börjar bli dålig. Om du vill ha temperaturmätaren och avancerad cykelkoll kan du med fördel kolla på series 8 som fortfarande är en väldigt bra klocka!

WatchOS 11 – vitalparametrar och graviditet!

En hel del av det som känns ”nytt” för mig med Apple Watch series 10 i daglig användning är ju egentligen uppdateringar i mjukvaran, som är tillgänglig för uppdatering från series 6 och SE (2a generationen) och uppåt. Så även om du har en äldre Apple Watch får du ju tillgång till dessa funktioner.

Den nya vyn med ”smart stack” ger dig snabbval och info om väder, styr din uppspelning och så vidare. Du kan med ”dubbeltryck gesten”, när du trycker två gånger med pekfingret mot tummen på handen du har klockan på, scrolla mellan de olika korten. Dubbeltryck kom på series 9 och är en väldigt cool funktion som man (jag i alla fall) generellt glömmer att använda, tyvärr. 😅

Vitalparametrar är en ny översikt som ger dig snabbkoll på din hälsostatus, vilket är najs. Där kan du se om det är inom ramen för vad som är typiskt för dig eller om något är avvikande.

Och äntligen, ÄNTLIGEN, kan man som kvinna lägga in att man är gravid i hälso-appen så klockan och cykelkoll tar hänsyn till det. Så istället för att se att man har en cykel på 200 dagar (!) så kan man fylla i beräknad födsel, se vilken vecka man är i.

”Cykelkoll kan visa dig en rad olika rekommendationer och notiser som rör din hälsa under graviditeten. Om ditt tröskel­värde för notis till exempel är inställt på under 120 slag per minut blir du ombedd att granska det, eftersom pulsen ofta ökar under graviditeten. Stabilitet vid gång kan varna dig snabbare under den tredje trimestern då risken att falla kan öka. Och du kan få en påminnelse om att känna av hur du mår psykiskt oftare, eftersom man kan löpa högre risk för tillstånd som depression under och efter en graviditet.” – Apple

Verkligen inte en dag för tidigt? Jag är ju i slutet på min andra graviditet vid det här testet och glad att jag ändå fick uppleva detta haha. Tack Apple. 2024. Wow att det skulle ta så lång tid.

Det var allt från min recension av de nya Apple-prylarna. Generellt så är det ju så att om man är på jakt efter en ny iPhone eller Apple Watch gör man gott i att verkligen fundera på vilka funktioner man prioriterar och vad som är viktigt för en själv. Och beroende på budget kan det ju vara betydligt mer värt att kika på en lite äldre modell där du fortfarande kommer få så mycket för pengarna.

Om du har några frågor eller funderingar kan du nu mer bara trycka ”svara” på detta mail så kommer du direkt till mig. Men du får hemskt gärna använda kommentars-funktionen så fler kan läsa din fråga och svaret. 👍 Svarstider kan dock variera, då jag är föräldraledig i några månader framöver.

Tusen tack för att du läser och extra mycket kärlek till dig som är prenumerant! Det betyder så mycket. 💌

Vi hörs!

/Elin

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

2 reaktioner på ”Recension: iPhone 16 och Apple Watch series 10”

  1. Alltid kul att läsa dina recensioner om de senaste teknikprylarna från Apple.
    Har du planer på att testa Oura & Ultrahuman smartringar?

    1. Tack vad kul att höra! 😊 Jag är grymt sugen på att testa smartringar framöver men har inte riktigt haft tid/möjlighet. Recensioner är kul men tar mycket tid och genererar ju ingen inkomst för mig, så därför är det något jag får göra i mån av tid och lust. Eller när jag får erbjudanden om att testa nya saker och kan låna prylarna. Men det är ju såklart sjukt kul att testa och recensera så ja. Vi får se framöver. 😊

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!