2018 – ett år av utveckling och stabilitet

Mina nio mest gillade bilder på Instagram under 2018

Jag är redan långt fram i 2019 i tankarna men jag vet hur nyttigt och fint det är att stanna upp och se tillbaka också. 2018 var verkligen ett spännande år för mig, mitt företag och den här bloggen.

Bland mina mest gillade bilder på Instagram här ovanför ser vi också några höjdpunkter som att jag startade min podcast, fick pris av Womengineer, var på Apple event och startade aktiebolag.

Utöver den här tillbakablicken tänkte jag göra ett inlägg precis som förra året med mina mål för 2018 och hur det gick.

Men vi måste ju såklart börja med lite statistik, eftersom jag ÄLSKAR statistik.

Teknifik 2018 i siffror

Från 1 januari 2018 till 31 december 2018 har Teknifik.se haft:

480 000 + unika besökare (en ökning med 55% jämfört med året innan)

22% av er som läst bloggen under året har varit återkommande besökare, vilket är en liten ökning jämfört med 2017.

31,3% av er som läser är mellan 25-34 år, det är den största åldersgruppen.

Under året så har mina besökssiffror stabiliserats, vilket gjort att jag känt att bloggen typ inte växt alls i år? Men det beror också på att kurvan gick väldigt brant uppåt under både 2016 och 2017. Därför är det skönt att kolla på att jag faktiskt ökade med 55% under året jämfört med 2017.

Men generellt så har 2018 handlat mycket om just stabilitet. Att hitta en jämn nivå. På läsare, följare, jobb, intäkter, tid och så vidare. Just tillväxt och att öka gällande läsare på bloggen har inte varit mitt huvudfokus under året.

Mest lästa inlägg

De mest lästa inläggen under året har varit:

  1. Instagram Stories: alla dolda funktioner och hacks du borde känna till 
  2. Vad betyder emojisarna och hur används de? ?
  3. Snap scores – hur funkar poängen på Snapchat?
  4. Stor guide: tips när du ska köpa ny dator
  5. 8 tips för att göra datorn snabbare
  6. Säkerhetskopiera och synka kontakter på iPhone
  7. Fem appar för filter och fotoredigering med mobilen
  8. Så använder du de nya funktionerna i iMessage på iOs 10
  9. Hur tjänar man pengar på att blogga?
  10. Stor guide: vad är Pinterest och hur funkar det?

Det är oldies and goldies-inlägg detta som alla drar massor med Google-trafik. Inget av dessa inlägg skrevs under 2018 faktiskt! Det är ju kul att bloggens andra inlägg från januari 2016 fortfarande ligger på topp 10 (plats 6 i själva verket)!!

Några av de mest läsa inläggen som jag faktiskt skrev 2018 var:

Några utmaningar och lärdomar

Precis som i förra året tänkte jag inte bara dela allt det roliga och fina utan också vad jag kämpat med det här året och lite lärdomar också.

Tiden, tiden, tiden

Om jag 2017 stressade mycket över att tjäna pengar så har jag 2018 stressat mer över att sortera och hinna med alla jobb jag fått. Att säga nej är inte riktigt min starkaste sida men jag har fått lov att bli bättre på det under det här året. För mitt välmåendes skull.

Många gånger har det känts som att tiden bara hela tiden rinner ur fingrarna och tyvärr är det bloggen och min youtubekanal som jag får prioritera bort. Även min maillista har varit lågprio under 2018.

Tydligare separation mellan jobb och fritid

Hösten 2017 skaffade jag ju mitt kontor och under 2018 har det verkligen gjort skillnad. Men det var mycket med vår gamla lägenhet som ändå kändes som en bromskloss i början av 2018.

Det var långt till tågstationen och jag åker mycket tåg, så det var jobbigt. Det var också långt till kontoret vilket gjorde att jag inte åkte dit varje dag om det till exempel var dåligt väder eller något jag behövde göra hemma etc.

Men till sommaren köpte vi en lägenhet närmare stan, en underbar lägenhet som har gjort SÅ stor skillnad för mitt välmående överlag. 2017 kämpade jag med allt som fick stå tillbaka och hemmet kändes ofta kaos. Sen vi flyttade har vi fått mycket bättre ordning hemma, det är mer rofyllt och verkligen min oas. Det är också typ 500 meter från mitt kontor så det är SÅ enkelt att gå hit varje dag.

Jag har blivit vuxen?

Alltså det är typ så det känns! Att året 2018 var året jag blev vuxen. Köpte lägenhet, rensade ut bland alla grejer, startade aktiebolag och fick ordning på mitt shit liksom. Både jobbmässigt och privat.

Från att tidigare slängts mellan hybris och självtvivel så har jag det året landat lite mer. Jag har en lite stabilare tilltro till min egen förmåga (och realistisk syn på mina brister). Självklart går det fortfarande upp och ned, det tror jag det alltid gör när man är egen, men svängarna är inte lika stora.

Jag har ju så mycket mer erfarenhet i bagaget nu och det känns verkligen. Alltså såklart är det inte många år i bagaget jämfört med många andra men jämfört med mig själv är det ju jättestor skillnad. Och jag jämför bara med mig själv.

Några höjdpunkter

Det har ju hänt massor med fantastiska grejer under 2018 så vi måste ju bara ta en snabb tillbakablick på det. Om inte annat för min egen skull för det är ju så lätt att glömma.

Startade min drömpodd Teknikens under

På hösten 2018 drog vi igång, Teknikens under, ett samarbete mellan mig och Female Engineer Network. Min drömpodcast!

Jag är så så så glad och stolt över det vi åstadkommit och så ödmjuk inför den fantastiska feedbacken podden fått. TACK alla ni som lyssnar och berättar vad ni tycker om podden. Betyder så mycket.

Det har också varit så underbart att komma tillbaka till ljudmediet detta år, som ju är det jag är utbildad inom som journalist. Jag fullkomligt älskar att jobba med ljudberättande och att åka runt och spela in intervjuer med intressanta människor.

Startade igång Sociala medierdagen

Foto: Pia Gyllin

Tillsammans med grymma Tina Lindahl, Cecilia Victoria Kärrberg och Jenni Laapotti drog jag under 2018 igång Sociala medierdagen. Ett heldagsevent med kunskap, nätverk och inspiration om sociala medier – utanför storstäderna!

Vi sålde ut Örebro i mars och sen Norrköping i oktober. Nu peppar vi Karlstad 9 april. Woop!!

Jag är så otroligt glad och tacksam att få jobba ihop med dessa superkreativa, drivna och kunniga entreprenörer. Att arra grejer ihop med andra som bara kör – det älskar jag. Människor som ser möjligheter istället för problem.

Startade aktiebolag

Alltså att starta aktiebolag är såklart mycket av en formalitet. Men för mig var det också ett viktigt steg i att ta mig själv och mitt företag på allvar. Att ge mig själv rum att växa och utvecklas vidare.

Det är ändå coolt att Teknifik är mer än en blogg och en domän nu – det är ett riktigt företag, registrerat hos Bolagsverket med ett eget organisationsnummer. Boom!

Åkte till Almedalen

Jag var i Almedalen och deltog i ett seminarie med Teknikföretagen om framtiden och hållbarhet – vilket var superkul. Dessutom föreläste jag också om entreprenörsskap på Drivhusetdagen.

Och jag minglade! Träffade folk! Lyssnade på seminarier!

Det var en rätt optimal Almedalsvistelse faktiskt. Lagom lång, bekväm med hotellrum (!) och lagom mängd åtaganden och aktiviteter.

Blev inbjuden på Apples event i New York

apple event collage

Absolut en av de häftigaste upplevelserna för mig som tekniknörd!!!! Att få se allting live, uppleva hela hype-stämningen, träffa min idol Mkbhd, stå några meter från Tim Cook, vara först med att känna på alla prylar. Så häftigt!

Så, det var mitt 2018. Och det hade inte varit någonting utan DIG! Så tusen tusen tack för att du följer mig, läser den här bloggen och gör allt det här möjligt. ♥️

8 reaktioner på ”2018 – ett år av utveckling och stabilitet”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

PLUS

Gör som 2000+ andra och prenumerera på Teknifik Plus. Ett mailutskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig.

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering