Instagram: alla dolda funktioner och hacks du borde känna till Den ultimata guiden till alla fantastiska möjligheter och gömda trix på Instagram och Instagram Stories.

Instagram – tänk vad mycket som hänt med den appen. Stories, live, boomerang, gallerier! När Instagram kom var det en app vi använde för att göra så våra bilder såg lite vintage ut. Nu är det ett stort community och en bred app med massor av smarta och bra funktioner. Så många att jag slår vad om att alla kan lära sig något nytt i den här guiden.

Jag kommer dela upp den här guiden i tips för:

💡 Vill du veta med om IGTV? Då hittar du det i detta inlägg!

I den här guiden kommer jag gå igenom användbara tips som hur du klipper ihop en Instagram-film av flera olika klipp eller hur du gör radbryt i en bildbeskrivning. Jag kommer också visa dolda hacks för Stories som hur du fyller hela skärmen med färg med ett klick, publicerar gamla bilder och väljer exakt vilken färg du vill för att rita eller skriva!

Denna guide kommer uppdateras löpande. Senast uppdaterad: 2019-10-04.

Använd guiden så här:

Tanken med det här inlägget är att samla ALLA funktioner och hacks på ett ställe. Sånt som man kanske inte nödvändigtvis känner till även om man använder Instagram.

Scrolla därför igenom att läs bara de grejer som du inte känner till eller som du känner dig mest nyfiken på. Hoppa resten.

💡 För att söka i inlägget använd cmd+F (Mac) eller ctrl+F (PC) och skriv ditt sökord.

Instagram: funktioner, tips och trix

Vi börjar med massa spännande och smarta grejer du kan göra med dina vanliga Instagram-bilder och ditt flöde. Allt för att göra saker och ting lite mer effektiva, smarta och enkla.

Nu kör vi:

Arrangera om ordningen på filter och visa bara de du använder

Att scrolla igenom 10 filter du aldrig använder för att hitta ditt favorit är både tidsödslande och onödigt.

 1. Tryck på plus-knappen för att lägga till en ny bild och tryck Nästa. 
 2. Scrolla genom alla filter tills du kommer till en ruta med ett kugghjul och texten Hantera. 
 3. Byt ordning på filtren genom att klicka på de tre strecken bredvid ett filter och dra uppåt eller nedåt. Klicka ur alla filter som du inte använder.
 4. Tryck Klart. 

Dra ned på effekten av ett filter

Om du gillar lite mer naturliga bilder och inte vill att filter du lägger på ska upplevas som så extrema så kan du enkelt sänka effekten. När du valt ett filter bara tryck en gång till på filter-rutan så får du fram ett reglage där du kan sänka effekten av filtret. Du kan även välja att ha en ram runt bilden eller inte. Tryck klart. 

Finjustera dina bilder mer Redigera-funktionen

Förutom att du kan förbättra dina bilder med filter så har Instagram också en hel rad med redigerings-alternativ för att finjustera dina bilder.

När du tagit eller valt en bild tryck på Redigera. Här kommer en genomgång av alla olika reglage och vad de gör:

 • Justera: räta upp en sned horisont eller skapa harmoni i en bild genom att justera bilden så den blir mer symtrisk. Använd reglagen för att “skeva” för att t.ex. räta ut en flatlay eller landskapsbild.
 • Ljusstyrka: Gör en bild ljusare eller mörkare.
 • Kontrast: Öka kontrasten mellan ljust och mörkt i bilden. Högst upp ovanför bilden finns en kontrast/sol-symbol. Det är funktionen Lux, som en är som är en gammal Instagram-funktion (från 2012). Den funkar som ett sorts kombinerat kontrast/ljusstyrka-reglage.
 • Struktur: Ökar kontrasten och skärpan vilket gör att detaljerna framträder tydligare.
 • Värme: Ändrar vitbalansen i bilden och gör den varmare (mer gul) eller kallare (mer blå).
 • Mättnad: Ökar eller sänker intensiteten i färgerna i bilden.
 • Färg: Ger dig möjligheten att färga de ljusa partierna och/eller skuggorna. Ändra intensiteten av effekten genom att trycka på färg-pluppen du valt en gång till och sänk/höj reglaget.
 • Tona: Gör så att ser ut som ett gammalt film-foto som blekts med tiden, typ?
 • Högdagrar och Skuggor: De här två reglagen hjälper dig att ljusa upp eller mörka ned de ljusaste respektive de mörkaste delarna i bilden. T.ex. om du tagit en bild där ett ljust fönster gör att de övriga delarna i bilden blir lite för mörka.
 • Vinjett: Skapar en mörk, suddig, ram/skugga runt bilden vilket kan ge en dramatisk effekt och lite vintage-stil.
 • Tilt Shift: Tilt Shift är en effekt som suddar ut delar av bilden och gör att bara en väldigt liten bit är i fokus. Du kan välja linjär (rak) eller radiell (rund). En klassiskt sätt att använda tilt shift är på t.ex. en gata eller landskap för att få det att se ut som ett leksaksland/en miniatyr. Men man kan också använda det för att fejka fram skärpedjup i en bild (att vissa delar är suddiga, andra skarpa) eller sätta fokus på ett visst objekt.
 • Mer skärpa: Ganska likt “Struktur”-reglaget men inte lika extremt. Ökar tydligheten i bilden, kan man säga.

Skapa ett galleri med upp till 10 olika bilder och filmklipp

Sedan februari 2017 är det möjligt att göra gallerier direkt i ett vanligt Instagram-inlägg. Du kan lägga till upp till 10 bilder och videos i samma galleri och sedan får dina följare svepa sig igenom galleriet. Ett perfekt sätt att dela en “story”, en hel dag eller semesterbilder utan att spamma feeden eller använda den väldigt tillfälliga stories/händelse-funktionen.

Så här skapar du ett galleri: 

 1. Tryck på plus-knappen för att publicera en ny bild.
 2. Tryck på Välj flera. 
 3. Klicka på de bilder och filmer från din kamerarulle som du vill ha i ditt galleri (upp till 10 stycken). Tryck Nästa.
 4. Välj om du vill lägga ett filter över samtliga inlägg eller klicka på varje enskild bild för att lägga ett individuellt filter eller redigera den bilden. Tryck Nästa. 
 5. Skriv en bildtext och dela som vanligt.

✨ ✨ ✨

✨ANNONS✨

Spara inlägg som bara du kan se

Tidigare så har det varit svårt att spara eller bokmärka instagram-inlägg man gillar för att snabbt kunna hitta dem igen. Men nu finns det en väldigt smidig funktion!

Så om du hittar något inspirerande, tänkvärt eller något du vill kolla på senare gör du så här:

 1. Tryck på den lilla bokmärkessymbolen under inlägget du vill spara.
 2. För att hitta dina bokmärkta inlägg gå till din profil. 
 3. Tryck på bokmärkessymbolen.

Gör samlingar av dina sparade inlägg

Om du håller ned fingret på bokmärkessymbolen på en bild så får du möjlighet att skapa samlingar för att spara bilder. T.ex. inspirationsmappar eller moodboards (liknande som på Pinterest).

Du hittar dina samlingar om du gör så här:

 1. Gå till din profil.
 2. Tryck på bokmärkessymbolen.
 3. Välj fliken samlingar.

Tagga vänner eller bildkälla i ett inlägg

När du taggar någon i en bild på Instagram så kommer de dels få en notis om det och dels så dyker bilden upp under “Foton på dig” i deras profil. Det kan dels användas för att uppmärksamma vänner på att du lagt upp en bild på dem och dels för att t.ex. visa bildkällan i ett tipsinlägg, t.ex. tips på konton att följa (be helst om lov innan du lånar en bild från någon, även om det är för ett tipsinlägg).

Gör så här för att tagga någon i en bild: 

 1. Välj ett foto tryck nästa och nästa igen tills du kommit till fönstret där du skriver bildtexten.
 2. Tryck på Tagga personer 
 3. Sök efter användarnamnet på personen du vill tagga och tryck Klart. 
 4. För att ta bort en taggning tryck två gånger på den lilla bubblan. Klicka och dra för att flytta bubblan.

Du kan tagga flera personer i samma bild.

Ta bort bilder du taggats i från “Foton på dig” på din profil

Alla människor är inte mästerfotografer. Alla bilder på en själv är inte något man vill ha på sin profil. Det är helt okej. Om någon taggat dig i en bild du helst vill glömma gör du så här:

 1. Gå till din profil och tryck på Foton på mig-symbolen.
 2. Tryck på -symbolen i övre, högra hörnet.
 3. Tryck på Dölj foton. 
 4. Markera de foton du vill dölja och tryck Dölj foton längst ned.

Lägg till flera olika konton i Instagram-appen

växla mellan flera konton instagram feature

Jag har redan skrivit ett inlägg tidigare om hur du lägger till flera konton på Instagram och växlar mellan dem!

✨ ✨ ✨

Redigera en redan publicerad bildtext

Ibland så kan ju ett fel råka smyga sig in i en bildtext eller man vill ändra något i den efter att man publicerat. Det är enkelt. Gör så här:

 1. Klicka på de -symbolen ovanför inlägget i flödet
 2. Tryck på Redigera 
 3. Redigera bildtexten och tryck på Klart

Stäng av kommentarer på ett inlägg på Instagram

I samma meny (-symbolen ovanför ett inlägg) finns även alternativet för att stänga av kommentarerna på ett inlägg. Perfekt om du har ett konto där det ofta blir livliga diskussioner i kommentarerna. Eller om du lägger upp något där du helt enkelt inte vill ha några kommentarer.

Väldigt bra funktion som få känner till!

Du kan på samma ställe slå på kommentarerna igen om du bara vill stänga dem tillfälligt.

Filtrera kommentarer på alla inlägg – dölj näthat, mobbing och otrevligheter.

Om du har problem med t.ex. elaka, hatiska, rasistiska, sexistiska eller liknande typer av kommentarer på ditt konto så kan du filtrera kommentarerena med hjälp av nyckelord.

 1. Gå till Din profil  
 2. Tryck på kugghjulssymbolen för att komma till Inställningar
 3. Scrolla ned till Kommentarer
 4. Här kan du antingen välja att låta Instagram filtrera kommentarerna automatiskt på nyckelord som brukar anses stötande genom att checka för Dölj olämpliga kommentarer (OBS! Funkar endast på engelska)
 5. Du kan också skriva in egna, anpassade nyckelord, i textrutan. Denna funktion funkar även för svenska.
 6. Tryck Klart!

Kommentarer som kommer in på ditt konto som innehåller nyckelorden kommer att döljas från ditt inlägg. Även på dina tidigare inlägg. Om du avaktiverar funktionen kommer kommentarerna visas igen.

Instagram tips: Så får du rutnätet på din profil att bilda en stor bild

Eftersom standard är att bilderna för en profil på Instagram visas i ett rutnät så kan det vara coolt att göra bilder som när man ser profilen bildar en stor bild.

Denna effekt används t.ex. ofta när man startat ett helt nytt konto för att det inte ska se så tomt ut när man kommer in första gången.

Det kan också vara ett kul och häftigt sätt att lansera något nytt där varje bild man publicerar kan vara som en liten pusselbit och ge en liten teaser och sedan när den nionde bilden publicerats uppmanar man sina följare att besöka profilen och där ser man då helheten.

Att göra ett sådant här “instagrid” eller “instagram banner” är väldigt enkelt då det finns appar som kan hjälpa dig med det! Exempelvis: Instagrids för iPhone eller Instagrid Grids for Instagram för Android.

Där väljer du en bild som du vill ska vara den kompletta bilden när alla bilderna publicerats. Appen delar då upp bilden i mindre bilder och ger dem nummer så du vet i vilken ordning de ska publiceras!

Kolla gärna in den här artikeln för lite inspiration: 7 creative instagram banners

▶▶ Läs mer: Allt du behöver veta om Instagrams nya satsning på längre videos på IGTV 

Dold funktion: Använd Instagram för att klippa ihop flera videoklipp till en film

Visst du att Instagram faktiskt har en videoredigeringsfunktion? Om du har flera små klipp och vill klippa ihop dessa till ett klipp så kan du göra det direkt i appen!

Gör så här:

 1. Tryck på Plus-knappen för att göra ett nytt inlägg som vanligt.
 2. Välj ett videoklipp (det första du vill ha) och tryck Nästa 
 3. I den nedre menyn välj Klipp 
 4. Tryck på Rutan med ett plus för att lägga till fler klipp
 5. Markera fler videoklipp från kamerarullen i den ordning du vill ha dem i filmen!De får en blå cirkel med en siffra i som visar vilken ordning de kommer hamna i tidslinjen.
 6. Tryck klart! 
 7. Tryck på en klippruta för att trimma klippet.
 8. Du ser i tidslinjen hur lång hela videon är just nu samt hur lång del det aktuella klippet är av hela videon.
  Om tidslinjen är röd är videon för lång och måste kortas ned. Om den är blå är den okej! Ett videoklipp på Instagram får max vara 60 sekunder långt.
 9. Trimma alla klipp så att videon och tidslinjen har den längd du vill ha!
 10. Välj en omslagsbild för videon! Genom att välja Omslag i den nedre menyn (bredvid klipp)
 11. Tryck Nästa för att skriva bildtext och publicera (förhandsgranska videon genom att trycka på videorutan)!

Filma ett klipp med flera tagningar direkt i Instagram-appen

Förutom att du kan klippa ihop en film av redan filmade klipp i Instagram så kan du även filma ett klipp med flera olika tagningar direkt i appen. Gör så här:

 1. Tryck på plus-knappen för att göra en nytt inlägg som vanligt.
 2. Tryck på video. 
 3. Håll in inspelningsknappen för att filma ett klipp. Släpp upp när du är klar. Om du är nöjd med klippet kan du fortsätta. Om du inte är nöjd kan du trycka på Ta bort.
 4. Håll in inspelningsknappen igen för att lägga till nästa tagning. Du ser i tidslinjen hur många och hur långa klipp du har.
 5. När du är färdig tryck Nästa.
 6. Lägg till filter och välj omslagsbild. Tryck Nästa. 
 7. Skriv bildtext och publicera som vanligt.

✨✨✨

Instagram Stories: hemliga hacks, tips och trix 

Nu är det dags att kolla på alla spännande och kul grejer du kan göra med Instagram Stories (eller “händelser” som det kallas på svenska). Jag gillar story-begreppet bättre så jag kommer köra på det. Det är också så jag upplever att de flesta omtalar funktionerna i vanligt tal.

Okej nu kör vi:

Video: Grunderna till navigationen och kom igång med Stories

✨✨✨

Spara enskilda stories-inlägg eller hela din Instagram Story

 1. Titta på din aktuella Story, t.ex. genom att gå till din profil och trycka på din profilbild.
 2. Svep uppåt.
 3. Tryck på ringen i övre, högra hörnet för att spara hela din story som en video.
 4. Svep mellan de olika bilderna och använd Spara-knappen för att spara story-inlägg (bild/video) som egna bilder/video på din telefon.
 5. Inläggen sparas ned till din kamerarulle på mobilen.

Spara alla dina inlägg i Instagram Stories till bildrullen automatiskt

Om du använder Stories väldigt mycket för att fånga din dag kanske det är kul (och lugnande) att spara bilderna automatiskt till din kamerarulle så du inte riskerar att förlora dina minnen efter 24 timmar.

Gör så här:

 1. Gå till din story, t.ex. genom att gå till din profil och trycka på din profilbild. Svep uppåt och tryck på Kugghjulet för inställningar.
  Du kan också trycka på Din profil Kugghjulet för dina inställningar > Händelseinställningar
 2. Slå på Spara delade foton. 

Dela något från din story som ett vanligt Instagram-inlägg

Kanske blev en bild/film du tog till din Instagram Story så himla bra att du känner att du vill dela den i din vanliga Instagram-feed så den inte försvinner efter 24 timmar? Det är enkelt:

 1. Gå till din Story, svep uppåt på inlägget du vill dela.
 2. Tryck på Dela-knappen
 3. Beskär fotot genom att zooma in/ut. Tryck Nästa. 
 4. Välj filter, tryck nästa. 
 5. Skriv bildtext och dela som vanligt.

Ladda upp bilder du tagit tidigare till Instagram Stories

Du behöver inte alltid fota bilder till din story direkt i appen. Det går lika bra att hämta upp bilder eller videos från kamerarullen. Gör så här:

 1. Svep åt höger från Instagram-flödet för att göra ett nytt inlägg i stories.
 2. Svep uppåt.
 3. Välj en bild eller video från menyn som dyker upp längst ned. Endast bilder och videos från de senaste 24 timmarna finns tillgängliga. Svep åt sidan för att se alla tillgängliga bilder.
 4. Redigera, lägg till text, filter m.m. som vanligt. Publicera. När du laddar upp en bild eller video från kamerarullen till dina stories som är äldre än 24 h gammal läggs det automatiskt till en datumstämpel.

Du kan själv lägga till en datumstämpel på ett inlägg genom att gå trycka på Stickers-knappen och välja datum.

Direktmeddelanden, konversationer och svar på Stories

Förutom att ladda upp bilder på Stories så kan du även skicka bilder och chatta med personer privat via direktmeddelanden.

Du hittar den uppe på flygplans-ikonen eller genom att svepa från höger till vänster på skärmen när du står på hemskärmen/i vanliga flödet.

Här hamnar även dina kommentarer när du kommenterar på någons Instagram Story eller de kommenterar på din!

Lägg till personer bland dina “Nära vänner” – grön cirkel på Stories

Vissa saker vill vi kanske inte dela med alla som följer oss utan bara ett utvalt fåtal som våra närmsta vänner och familj.

Det finns en inbyggd funktion för detta i Instagram Stories som är lätt att använda.

För att skapa din lista på “Nära vänner” gör du så här:

 1. Gå in på dina egna stories
 2. Svep upp från en av bilderna
 3. Tryck på Kugghjuls-symbolen i övre, vänstra hörnet
 4. Tryck på “Nära vänner”
 5. Sök i rutan för att lägga till eller kolla under fliken “Förslag”
 6. När du publicerar din nästa story kan du välja att trycka på “Nära vänner” för att endast publicera innehåll som personerna på din lista kan se.

Dold funktion – nya iPhones: Gör en Boomerang av ett “Live”-foto

På iPhone 7, 6S och SE finns en funktion som heter “Live”-foton. Det innebär att varje gång man tar en bild så filmar kameran några sekunder före och efter bilden tas. När man sedan visar bilden kan man använda force touch för att se den lilla filmsnutten.

Om du fotar med Live-foton så kan du göra om dina foton till en Boomerang (rörlig bild som loopar) i Instagram Stories. Du vet att Live-funktionen är aktiverad om den runda, solliknande symbolen överst i mitten är gul när du fotar med mobilkameran.

Du vet att en bild är ett live-foto om den spelar en liten video när du force touch-klickar på bilden när du visar den i kamerarullen.

Gör så här:

 1. Svep åt höger från Instagram-flödet för att göra ett nytt inlägg i stories.
 2. Svep uppåt för att hämta ett Live-foto från de senaste 24 timmarna. Välj bilden du vill ha.
 3. Håll in fingret på bilden (ganska bestämt men inte force touch-hårt) i några sekunder så visas en liten cirkel som går runt och texten BOOMERANG kommer upp på skärmen.
 4. Nu har din bild blivit en Boomerang som du kan dela!
 5. Redigera, lägg till filter, text m.m. som vanligt. Dela.

Tagga personer i din Story

Att tagga in andra i sin story kan vara ett kul sätt att tipsa dina följare om andra konton och uppmärksamma personer på vad du publicerat i dina stories. Taggningen blir en liten klickbar länk till den profilen. Gör så här:

 1. Svep åt höger från Instagram-flödet för att göra ett nytt inlägg i stories.
 2. Klicka var som helst på bilden för att skriva text.
 3. Skriv ett snabel-@ och skriv ett instagram-namn. Om du inte vet namnet exakt funkar det också att “söka” genom att skriva några få bokstäver. Då får du upp förslag i forma av runda profil-bilder. Klicka på bilden för den profil du vill tagga. Dennes namn kommer nu upp som understruket för att markera att det är en länk.
 4. När inlägget är publicerat kommer en liten länkbubbla upp när man trycker på namnet. Klickar man på den kommer man till den taggade profilen.

Lägg till en hashtag i din Story

Sen i maj 2017 när det möjligt att lägga till hashtaggar i dina Instagram Stories-inlägg.

Gör såhär:

 1. Svep åt höger för att göra ett nytt inlägg i Instagram Stories.
 2. Ta en bild, film eller boomerang.
 3. Tryck på Stickers-knappen och välj “Hashtag”-stickern.
 4. Skriv en hashtagg du vill använda, förslag kommer visas i botten på skärmen.
 5. Tryck klar. 
 6. När ditt inlägg läggs till i din story kommer man kunna trycka på den för att få upp en länk till hashtaggen.

Genom att använda hashtags i Stories så har du möjlighet att dyka upp i den gemensamma storien som skapas för hashtaggen. Den syns när man söker på en hashtag och i Händelser / Stories för den som prenumererar på en viss hashtag. Jag taggade t.ex. “#bulletjournal” i min storie vilket gjorde att just den händelsen fick 2000 visningar (att jämföra med 350-400 som är normalt på mitt konto).

Du kan även skriva en eller flera hashtags i vanlig text i en Stories så blir det automatiskt en länkad hashtag (precis som när man taggar ett konto.

Göra en omröstning i dina Instagram Stories / händelser

Ett roligt sätt att skapa engagemang och interaktion med dina följare är att göra en omröstning. Gör så här:

 1. Svep åt höger för att göra ett nytt inlägg i Instagram stories
 2. Ta eller välj en bild att använda som bakgrund
 3. Tryck på Stickers-knappen och välj Omröstning
 4. Skriv in en fråga
 5. Om du vill: redigera svarsalternativen (max 2 stycken). Det går också bra att använda emojis som svarsalternativ!

Det finns även en reaktions-slider, fråge-sticker, chatt-sticker (där du kan bjuda in följare till en gruppchat) och frågesport-sticker!

Se resultaten i en omröstning du gjort på Stories

Det fungerar på samma sätt för alla typer av interaktions-stickers på stories.

Gör så här:

 1. Gå till din egen story och bläddra fram bilden.
 2. Nu ser du en procentuell fördelning av inkomna svar på de olika alternativen.
 3. Svep uppåt för att få mer detaljerad information om hur många som röstat och vem som röstat på vad.
se resultat omröstning instagram story stories händelser

Fäst text, emojis eller stickers i en video (kan ge effekten att text “dyker upp” senare i videon)

Se hur du gör i denna korta video-tutorial eller följ stegen nedan.

För att fästa text eller en sticker i en video gör du så här:

 1. Svep åt höger för att göra ett nytt inlägg i Instagram Stories.
 2. Gör en video eller boomerang.
 3. Skriv en text eller sätt en sticker i händelsen.
 4. Håll ned fingret på texten/stickern du vill fästa i ungefär 2 sekunder tills du får fram ett skjutreglage och knappen “fäst”.
 5. Använd reglaget för att gå framåt och bakåt i videon/boomerangen.
 6. Flytta det du vill fästa till rätt plats och tryck fäst. 
 7. För att ångra/göra om – tryck på stickern/texten igen så blir den av-fäst.

Lägga till GIF:ar i Instagram Stories

giffar i instagram stories GIF stickers händelser

En ny funktion som inte rullats ut till alla användare än (men som jag fått) är att lägga in GIF:ar som stickers i Instagram Stories.

De funkar precis som vanliga stickers men rör på sig, vilket gör att du kan förvandla en statisk bild till rörligt innehåll.

Du kan söka efter olika gif:ar men utbudet (som kommer från Giphy) är hyfsat begränsat. Att söka på engelska ger helt klart bäst resultat.

Antingen kan de användas för att göra massa crazy effekter, vilket kan passa vissa. Det går ju också att använda lite mer smakfullt t.ex. lägga ett regn av glitter över en bild eller bara lägga effekter runt text etc.

Jättekul och nytt sätt att bli mer kreativ med sina Stories.

💡 Vill du lära dig hur du skapar och publicerar egna GIF-stickers för Instagram Stories? Kolla in detta webinar!


Länka till en extern sida, blogg eller video i Instagram Stories (“Svep upp för att…”)

Det här är en väldigt eftertraktad funktion som än så länge bara är tillgänglig för verifierade konton och konton med över 10 000 följare. Enligt Later ska funktionen vara påväg till alla med Business-konto.

Jag har tyvärr inte tillgång till denna funktion själv (än) men återkommer med en uppdatering om hur man gör så snart jag kan.

Dold funktion: Lägg till bilder eller gif:ar från bildrullen som dekaler i Stories

En relativt ny funktion som skapar helt nya möjligheter på Stories är att man nu mer kan kopiera in vilken bild eller gif som helst från bildrullen in i en story och lägga till som dekal (liknande en sticker!)

Det är superenkelt! Gör så här:

 1. Skapa en story (bild, video, boomerang) som vanligt
 2. Gå till Bild-appen på din mobil
 3. Öppna bilden du vill klistra in som dekal och tryck på “dela”-knappen
 4. Välj “Kopiera”
 5. Hoppa tillbaka in till din story. Bilden ska nu dyka upp i nedre hörnet med texten “Lägg till dekal”. Tryck där!
 6. Nu kan du flytta på, ändra storlek osv på dekalen du lagt in!
 7. Upprepa flera gånger för att lägga till fler bilder.

Använd ansiktsfilter i Instagram Stories

Sedan maj 2017 har Instagram lagt till en funktion med ansiktsfilter i Instagram Stories där du kan se ut som ett gulligt djur, få en krona eller släta ut rynkorna med ett “förskönande” filter.

Gör så här:

 1. Svep åt höger för att göra ett nytt inlägg i Instagram Stories
 2. Vänd kameran till selfie-läget
 3. Tryck på knappen för ansiktsfilter (ett runt ansikte med glitter runt)
 4. Välj ett filter.
 5. Ta en bild, gör en boomerang eller spela in en video.

✨✨✨

Dold funktion: Välj precis vilken färg du vill i Instagram Stories

instagram stories hack välj vilken färg du vill

För att sätta färg på text eller en penna finns några förvalda färger längst ned på skärmen. Om du sveper åt sidan över färgerna kommer några andra paletter upp. Men om du vill ha en helt annan färg eller nyans? Det finns faktiskt ett sätt att göra detta som få känner till!

Det är så himla enkelt också.

 1. Klicka och håll på en färgruta i färgpaletten när du väljer färg. Då får du fram en regnbågsruta. Dra med fingret över regnbågen för att välja färg.
 2. Dra uppåt på skärmen för ljusare nyanser och nedåt för mörkare färger.

Tyvärr så går det inte att spara färger man valt, det är en funktion jag önskar mig till framtiden så man kan jobba med egna paletter.

Använd pipetten för att hämta en färg ur bilden

Ett snyggt sätt att skapa en enhetlig och harmonisk story är att hämta upp en färg, till exempel till textbakgrunden (se nedan) från en färg som finns i bilden.

Gör så här:

 1. När du skrivit en text eller ska använda pennan tryck på pipetten längst till vänster bland färgcirklarna.
 2. Dra färgdroppen runt i bilden för att se färger och släpp när du plockat upp färgen du vill använda

Lägg bakgrund bakom text

I tidiga versioner av Stories fick man själv måla en bakgrund bakom sin text om man ville att den skulle synas bättre över en bild. Det såg lätt lite kladdigt och fult ut.

Nu finns en supersmart funktion inbyggd för att lägga en heltäckande eller halvt genomskinlig bakgrund på text. Gör så här:

 1. Tryck var som helst på din bild/video i Stories för att skriva text som vanligt
 2. Tryck på “A”-knappen överst, i mitten av fönstret. Tryck flera gånger på knappen för att byta mellan alternativen.

Ändra storlek och justering på text

Tidigare var det bara möjligt att förstora texten så som den såg ut så att säga. Man kunde med fingrarna dra texten till att bli större eller mindre. Men om man ville att hela texten t.ex. skulle rymmas på en rad så gick det inte att göra texten mindre på det sättet. Men det kan man nu!

 1. Tryck var som helst på bilden/videon i ditt nya Stories-inlägg för att skriva text.
 2. Tryck på aA-knappen precis bredvid färg-paletten längst ned i vänstra hörnet för att få fram reglaget för textstorlek. Dra upp eller ned för att ändra storlek.
 3. Tryck på justerings-knappen i övre, vänstra hörnet för att ändra mellan höger- eller vänsterställd eller centrerad text.

Ha olika färg på olika ord eller bokstäver i en text

Du behöver inte ha bara en färg på texten du skriver på en bild. Du kan ändra färg på enskilda ord eller bokstäver väldigt enkelt.

 1. Tryck var som helst på bilden/videon i ditt nya Stories-inlägg för att skriva text.
 2. Markera ett ord eller en enskild bokstav – välj färg i färgpaletten.

Byta typsnitt i Instagram Stories – skrivstil, skrivmaskin, m.m.

Det här är en ny funktion som är ute på test just nu. Något Instagram ofta gör med nya funktioner är en så kallad “soft rollout” där inte alla användare får den nya funktionen samtidigt. Det är ett sätt för Instagram att kunna analysera och upptäcka eventuella buggar och problem innan de lanserar funktionen brett.

Så om du inte fått denna funktion än (det har inte jag, till exempel) så finns det tyvärr inget annat att göra än vänta. Så småningom kommer funktionen komma ut till alla!

Dold funktion: Gör en färgbakgrund – fyll skärmen med transparent eller heltäckande färg med ett klick

Ibland vill man ju skriva text i ett Stories-inlägg utan att man har någon bra bild man vill använda sig av. Instagram har en riktigt snajdig funktion där du kan fylla hela bilden med ett färglager.

Du kan antagligen fylla semi-genomskinligt (transparent) eller heltäckande.

Gör så här:

 1. Ta en ny bild i Instagram Stories på vad som helst
 2. Tryck på Pennan
 3. För transparent: välj överstrykningspennan
  För heltäckande: välj tuschpennan
 4. Välj vilken färg du vill ha från färgpaletten eller med “vilken färg du vill”-tricket eller pipetten jag skrev om högre upp här i guiden.
 5. Tryck och håll ca 2 sekunder på skärmen så ska den fyllas med färg.
  Om du vill ha transparent men lite mer täckande kan du upprepa gensten med överstrykningspennan flera gånger för att öka på täckningsgraden.

💡 Detta trick fungerar även för att byta färgbakgrund när du delar ett inlägg från ditt eller någon annans Instagram-profil.

Ångra ALLT du ritat

Om du gillar att rita eller skriva för hand på bilder så har du nog sedan länge bekantat dig med ångra-knappen. Men visste du att du kan ångra allt du ritat i ett knapptryck?

 1. Använd pennan för att rita eller skriva på bilden
 2. För att ångra allt tryck och håll på ångra-knappen!

Hack: Använd emojis för att göra egna transparenta filter med övertoningar

Det här är från början ett Snapchat-hack jag lärt mig men det funkar ju precis lika bra i Instagram Stories. Med det här hacket kan du göra egna färgeffekter och filter över bilder. Gör så här:

 1. Svep åt höger från Instagram-flödet för att göra ett nytt inlägg i stories.
 2. Tryck på Stickers-knappen för att välja en emoji
 3. Välj en emoji med passande färg. Titta speciellt på kanten.
 4. Använd två fingrar för att förstora emojin. Förstora den jättejättemycket samtidigt som du med fingrarna flyttar den längre och längre ut från bilden. Till slut har du ett suddigt, färgat filter. Dra ännu mer åt sidan för att flytta det längre ut.
 5. Tryck på Stickers-knappen igen för att lägga till fler emoji-filter.

Här har vi ett eget filter vi kan kalla Lejonet och räkan: 

Ändra utseendet på stickers som plats, tid och väder m.fl.

I Stickers-menyn finns många olika typer av moduler som läser in information som väder, klockslag, plats m.m. Flera av dessa har olika utseenden som du kan bläddra igenom på detta sätt:

 1. I ett nytt inlägg på Stories tryck på Stickers-knappen för att välja modul.
 2. Lägg in plats, tid eller väder-modulen.
 3. Klicka på modulen för att byta mellan dess utseenden.

Bonus-hack: Använd Stories för att lägga text på bild/video till vanliga Instagraminlägg.

När man vill lägga text på bild till ett Instagram-inlägg så brukar man oftast använda en specifik app för detta. Men vill du göra det enkelt och snabbt så kan du ju använda Stories för detta! Gör så här:

 1. Ta bilden/filmen du vill dela till Instagram direkt i Stories eller hämta upp bilden från kamerarullen (dra nedåt när du gör nytt inlägg i Stories så får du välja). Tänk bara på att Instagram kommer beskära bilden till kvadratisk sen.
 2. Lägg till text/emojis som du vill ha.
 3. Ladda inte upp bilden till din story utan tryck direkt på “Spara ned”-knappen.
 4. Gör ett nytt vanligt Instagram-inlägg och hämta bilden från kamerarullen.

✨✨✨

SÅ! Det var det. Antagligen det längsta inlägg jag någonsin skrivit? Men nu finns det ett samlat ställe på nätet för alla funktioner, dolda verktyg och hacks i Instagram och Stories.

Lärde du dig något nytt? Vad blev du mest pepp på? Något du saknar? Frågor? Lämna en kommentar nedanför 👇

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

316

Vill du har mer? Kom med i Teknifik Klubb 💖!

Genom att bli medlem i internets bästa gäng så får du exklusiva inlägg och videos, rösta om kommande innehåll, direktchat med mig, live-webinars, workshops, TechSupport och mycket mer.

Ju fler medlemmar vi blir i klubben desto mer och bättre inlägg och videos kan jag skapa här på bloggen och i mina andra kanaler. 🙌

Läs mer om klubben och hur det funkar

Prenumerera på Teknifik Plus 💌

Du kan också skriva upp dig som prenumerant på mitt mailutskick. Där får du uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig någon gång i månaden. Helt gratis, inget spam, bara bra grejer.

(Visited 397 322 times, 45 visits today)

306 kommentarer

 1. Carin H Brander 11 mars, 2017 at 11:20

  Wow, vilket inlägg! Perfekt för mig som inte orkar hänga med i all ny utveckling (tänk att den dagen kom till slut…)

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 11 mars, 2017 at 11:42

   Åh vad glad jag blir!!! ???❤❤❤ Tack!
   Och helt okej att inte orka hänga med. Kommer ju nya saker typ varje dag känns det som ?

   Reply
   1. Lovisa 5 juli, 2017 at 13:48

    Hur gör man om man vill länka en sida typ blogg etc? Så har ju många. Typ svep upp för att se mitt blogginlägg

    Reply
    1. Elin Häggberg // Teknifik 5 juli, 2017 at 13:52

     Då måste man ha verifierat konto, vilket än så länge bara är möjligt att få för kändisar, offentliga personer och stora företag.

     Reply
     1. Mia 1 augusti, 2018 at 15:49

      Hittade in hit då jag febrilt letar hur jag ska göra “svep up” och ta mina följare till min hemsida och bokningssida… Kanske du vet nu, har ju gått över ett år ser jag… Jag ser att profiler med mindre följare än 10 000 gör det… Jag får ingen länk ikon bredvid aA, pennan och emojin… Har företagsfrofil. Fattar inte….

     2. Elin Häggberg // Teknifik 1 augusti, 2018 at 16:07

      Hej Mia! Funktionen är fortfarande inte tillgänglig för alla. Utan det är fortfarande främst ”stora” konton. Jag har det inte heller…
      Det är möjligt att de successivt rullar ut även till mindre konton men det finns tyvärr inget man kan göra själv förutom att vänta och hoppas. Sorry!

   2. Blerina 9 maj, 2019 at 16:20

    hej i den nya uppdateringen så kan man inte se vilka bilder man har taggats i eller kommentar om man själv taggat någon i en bild vet du hur man kan få bort denna funktion.

    toppen guide by the way 🙂 🙂

    Reply
    1. Elin Häggberg // Teknifik 11 maj, 2019 at 11:20

     Jag vet inte om det är tänkt att det ska vara så eller om det är ett misstag i uppdateringen bara. Vi går vänta och se lite, har inte sett någon ny inställning där.

     Reply
   3. Elin Häggberg // Teknifik 19 februari, 2020 at 06:45

    Oj vad knäppt! Oftast brukar det hjälp att bara stänga appen och öppna den igen, när en uppladdning låst sig sådär. Har hänt mig också. Annars kan du göra den vanliga rundan: installera om appen, starta om mobilen osv.
    Hoppas du får ordning på det!

    Reply
  2. Malin Sundqvist 9 augusti, 2019 at 13:23

   Jag har ett vansinnigt problem med instagram som ingen lyckats hjälpa mig med! När jag ska göra ett inlägg visas alltid bara de högst typ 50 senaste tagna bilderna resten är bara gråa rutor. Det gör att jag inte kan göra ett inlägg med typ 2 veckor gamla bilder eller förstås beroende på hur mycket jag fotar. Visst, klickar man på de gråa visas nog bilden, menman kan ju inte göra ex en 10 bilders serie om man ska gissa vad som gömmer sig under de grå. Jag har försökt gå igenom inställningar men utan framgång. Kan du hjälpa mig?

   Reply
   1. Elin Häggberg // Teknifik 9 augusti, 2019 at 14:29

    Hm låter som att appen buggar. Om du inte redan gjort det testa det gamla vanliga: radera appen, ladda ned igen, logga in igen. Starta om mobilen. Osv. Om det inte hjälper testa att logga in på ditt konto på någon annans mobil och se om samma problem finns där. För att se om det är din mobil eller ditt konto som buggar.

    Reply
   2. Elin Häggberg // Teknifik 19 februari, 2020 at 13:38

    Bra tips, Christofer! Att städa lite i mobilen är alltid bra. 👍 Kan iallafall inte skada att prova! 😉

    Reply
  3. Tina 19 februari, 2020 at 06:14

   Tack för ett innehållsrikt inlägg! Jag undrar om man kan låna bilder/inlägg som någon annan lagt upp och sätta in i sitt eget flöde? Tänker t. Ex om jag blivit taggad och Vill lägga upp samma bild och samma händelse och i. O m tagg ingen vet att det är ok? Med den ursprungliga texten el endast bilden och att jag själv skriver en egen text.

   Reply
   1. Elin Häggberg // Teknifik 19 februari, 2020 at 07:14

    Hej Tina! Saken är den att egentligen, enligt upphovsrätten, så är det inte tillåtet att göra så. Så här funkar det:
    Om någon laddar upp sin bild på sociala medier anses det inte vara ett brott mott upphovsrätten att dela vidare inlägget med de inbyggda delningsfunktionerna, eftersom dessa gör delningen till en länk till originalinlägget.

    På instagram finns det ingen inbyggd delningsfunktion för inlägg i flödet. Så det personer oftast gör är att använda en tredjepartsapp för att ”regramma”. Det appen gör är att ladda ned bilden så du kan ladda upp den på ditt eget konto. Det alltså i princip samma sak som att skrämdumpa eller kopiera på annat sätt.
    Så för att göra detta på ett korrekt sätt behöver du egentligen då be om personens tillåtelse.

    Om någon taggat dig i en instagram story kan du lägga detta i din egen story med en inbyggd delningsfunktion!

    Sen finns det såklart en kultur på Instagram där man kanske är ok med en delning som innebär ökad spridning och reklam för ens eget konto. Men säkrast är ju att fråga i så fall.

    Reply
 2. Anna 11 mars, 2017 at 11:33

  Fantastiskt!!!

  Och ja, några små grejer ändå, kul!

  Reply
 3. Jenn - forever abroad 11 mars, 2017 at 13:31

  Oh god den här Instagram-guiden kan man verkligen kalla komplett. Och herregud vad komplext den lilla foto-appen egentligen är. Alltså jag har till exempel undrat hur länge som helst hur man får radbrytningar i profiltexten, men inte orkar googla – så det var något jag tog med mig härifrån! 😉 Och lite om instagram-stories som jag inte hunnit utforska ännu.

  Tusen tack! Kan verkligen förstå att du lagt ner TIMMAR på detta. Well done girl!

  Reply
 4. Katta Bucketlife 11 mars, 2017 at 17:13

  VIlket jobb! Otroligt bra inlägg och ja, jag fick med mig några nya saker – som att ångra allt (yes!!) och det där med färgfilter över hela skärmen. Kul!

  Har sett att några använder den där skojiga snapfunktionen att naila emojis i rörlig bild – men har inte lyckats hitta hur. Vet du om det går? Alltså att fästa dem så att de rör sig med filmen?

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 12 mars, 2017 at 13:54

   YAY tack. Ah nej tror inte det går på Instagram utan det är nog folk som laddat ned sina snaps och laddat upp på Instagram Stories.

   Reply
 5. Jeanette 11 mars, 2017 at 17:31

  Flera funktioner jag inte kände till. Tack så jättemycket för detta 🙂

  Reply
 6. Caroline 11 mars, 2017 at 18:51

  Så mycket grymma tips! Lärde mig i morse hur man lägger till tidigare bilder i Stories. Denna guide är ju perfekt! =D

  Reply
   1. Elisabeth 6 februari, 2020 at 11:58

    Hej
    Tack för bra info!
    Jag undrar om det går att reposta en anonns på ig. Jag hittar ingen länk att kopiera. Det kanske finns en annan väg?

    Reply
    1. Elin Häggberg // Teknifik 6 februari, 2020 at 12:10

     Hej, nej det kan du inte med de inbyggda verktygen. Finns egentligen inget sett att ”reposta” förutom med tredjepartsappar (vilket är samma sak som att kopiera någon annans bilder så egentligen inte korrekt enligt upphovsrättslagen etc).
     En annons är inte rent tekniskt samma sak som ett inlägg, därför finns inte kopiera som alternativ.

     Reply
 7. Annie - lättlagat vegokäk 12 mars, 2017 at 09:10

  Alltså återigen, herre-jävla-gud vilken matig och grym guide! Jag kommer att komma tillbaka till den här många gånger, var så säker! TACK för ditt grymma arbete!! <3

  Reply
 8. Wilda 12 mars, 2017 at 12:27

  Vilket jäkla mästerverk du har skapat här! Så många bra tips och jag blir mindblown om och om igen <3333

  Reply
 9. Gunnvor 12 mars, 2017 at 14:34

  Kan man “dela” bilder på Instagram? jag tycker ju att man borde kunna göra det, men vet inte hur.

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 12 mars, 2017 at 15:23

   Man kan dela en bild på t ex Twitter eller Facebook men det finns inget officiellt sätt att dela ett inlägg från Instagram till Instagram så att säga. Det finns externa “repost”/”regram” appar man kan använda som inkluderar originalpostarens användarnamn ovanpå bilden. Så får man göra i så fall! ☺️

   Reply
   1. Julia bloppis 21 mars, 2017 at 10:33

    Sina egna Instagrambilder kan man dela om på Instagram genom att trycka på “…” på bilden och dela (eller genom att ta en skärmbild med telefonen, så kommer en ruta upp som frågar om man vill dela den).
    Andras bilder kan man dela som privat konversation genom att klicka på kommentarer (på bilden du vill dela) och sen pappersflygplans-ikonen så att du kan skriva vem du vill skicka inlägget till efter @-tecknet.

    Reply
   2. Frida 3 mars, 2020 at 16:15

    Kan man redigera bilder i efterhand? 🙈🥰

    Reply
 10. Pingback: STJÄRNÖGONBLICK #10 | Västerås, skimrande blad och #teamwilda | REAKTIONISTA

 11. Clara 12 mars, 2017 at 18:52

  Wow, vilket inlägg! Testat alla funktioner nu haha 😀 Tack!

  Reply
 12. Till 12 mars, 2017 at 21:40

  Instagram har jag inte införskaffat än, men detta inlägg ju väldigt informativt om man skulle skaffa sig ett konto. Har du tips på hur man kan använda sig av Twitter? 🙂

  Reply
 13. Pingback: Allt jag inte visste om Instagram | Daniel Åberg

 14. Ylva Maria 14 mars, 2017 at 08:30

  Så sablarns bra inlägg! Har delat inlägget med vänner som har större instakonton och ser fram emot att använda en del av dessa (för mig nya) trix. Annars – som alltid – tack för bra blogg! 🙂

  Reply
 15. Ingegerd 14 mars, 2017 at 17:53

  Suverän genomgång, tack! Äntligen ska jag börja använda Stories, har aldrig kommit mig för att lära mig det, men nu så!!

  Reply
 16. Kugge 15 mars, 2017 at 16:05

  Alltså vilket superbra inlägg, tack tack tack! Många grejer som jag funderat på och nu vet svaren. Hurra! 🙂

  Reply
 17. Pingback: Länkkärlek | Maria Björkman

 18. annika 23 mars, 2017 at 13:17

  Kanon bra inlägg, tack!

  Reply
 19. Linda 23 mars, 2017 at 17:27

  Tack jättebra tips !!!
  Undrar över hur jag får en profilbakgrund?
  Jätte tacksam för svar.
  MVH Linda

  Reply
 20. Pingback: Integritet på sociala medier

 21. Linda, 155cm.se 16 april, 2017 at 20:36

  Du förtjänar en guldstjärna var dag för att du delar med dig av detta. TACK!

  Reply
 22. Johanna 22 april, 2017 at 08:01

  Superb guide! Har en fråga: på DNs insta stories har de en funktion de kallar “Svep uppåt för att läsa artikeln”. Och så hamnar man på deras sajt när man gör det! Genialiskt ju men HUR gör man en bild/video länkad till en sajt?! Vet du? Isf är du min GUD!??

  Reply
   1. Johanna 23 april, 2017 at 16:09

    Aha! Tack, då vet jag! Vilken fenomenal webbplats du har btw! Min nya favvo?

    Reply
 23. Monika 14 maj, 2017 at 12:23

  Tack för bra info! Jag ser ibland en liten gubbe på en bild som någon delar på sitt konto. När man klickar på gubben syns namnet varifrån bilden kommer. Jag tycker den varianten är snyggare än den där repost fyrkanten. Men hur gör man? Vet du?

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 14 maj, 2017 at 13:10

   Ja det kallad för att tagga någon i en bild. Problemet med det är att det kanske inte syns lika tydligt.

   Reply
 24. Lisen 24 maj, 2017 at 09:16

  Underbara tips (använder superofta i mitt jobb som kommunikatör för att få tips ;)! Men har en fråga som jag inte hittar svaret på – hur får man den vita ramen runt bilder? Jag gillar den liggande bilden men har inte lyckats med detta i den nya funktionen där vi kan ha flera bilder efter varandra, MEN sett flera har med vit kant runt. Vet du vilken app detta är?

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 24 maj, 2017 at 10:14

   Ah nej det verkar inte gå att ha breda bilder i gallerierna vad jag förstår. Finns massa appar om du söker på “Instagram white” där du kan redigera bilden först med vit bakgrund/kant och sen spara den för att använda i ett galleri.
   Lycka till ☺️ Superkul att du uppskattar guiden ❤️❤️❤️

   Reply
 25. Pingback: När du startar eget - börja med sälj (råd på vägen). Podtips!

 26. Ronja andersson-westén 23 juni, 2017 at 20:09

  Det här var ju guld? Jätte bra Tips! Vet du om man kan lägga upp foton eller videos utan att de hamnat i “flödet” vill posta några gamla foton innan jag postar nya..? men vill inte att bilderna kommer upp i flödet. Går Det?? Glad midsommar!?

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 23 juni, 2017 at 20:19

   Hej Ronja! Nej det går inte att posta utan att dom kommer upp i flödet. Inte vad jag vet iallafall. Jättekul att du gillade inlägget ?

   Reply
 27. Ingrid 24 juni, 2017 at 14:09

  Vet någon hur man tar bort konton jag följer som jag inte lagt till själv (???) samtidigt. Har plötsligt över 2000 konton som jag följer och åtminstone 1000 av dem har jag inte lagt till själv det vet jag. Hur gick detta till? Finns någon smart app eller liknande så jag inte behöver gå igenom och avfölja alla dessa en och en?

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 24 juni, 2017 at 14:11

   Ojdå! Det låter som att ditt konto blivit hackat. Jag förslår att du först och främst byter till ett starkt lösenord (sök här på bloggen på lösenord om du behöver hjälp). Prova sen att kontakta Instagrams support så kanske dom kan hjälp dig att städa bort spam-följningarna. Lycka till!

   Reply
 28. Mia 26 juni, 2017 at 10:37

  Tack!!

  Reply
 29. Lidia 26 juni, 2017 at 15:05

  Hej
  Kan man välja och markera favorit följare?
  L.H.

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 26 juni, 2017 at 15:19

   Hej, nej det finns ingen sådan funktion. Det du kan göra är att slå på aviseringar för specifika konton så du får en notis varje gång dom uppdaterar.

   Reply
 30. C 1 juli, 2017 at 22:09

  Hur gillar man någons insta story?
  ?

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 1 juli, 2017 at 22:47

   Det kan man inte! Däremot kan man skicka en kommentar för att visa att man gillat något i en story (om personen har detta aktiverat eller ni följer varandra).

   Reply
   1. Lena A 6 juli, 2017 at 12:45

    Konstigt….när jag nyligen ka upp en liten film så kom det medelanden om vilka som gillat min “bild”…blir det en “registrering” av att man bara kollar?

    Reply
    1. Elin Häggberg // Teknifik 6 juli, 2017 at 12:59

     Man kan gilla en film på Instagram men under filmen syns antal visningar som är alla gånger filmklippet gått igång (på auto) i någons flöde!

     Reply
 31. Johan 3 juli, 2017 at 16:40

  Klockrent inlägg! Precis vad jag letade efter, nu kanske man äntligen kan bli lite modern… ? Stort tack!

  Reply
 32. Kristin 4 juli, 2017 at 20:44

  Superbra guide för de som hat Iphone MEN vi som har Android då? Jag behöver veta hur man lägger till flera inlägg på stories utan att ta bort den dom redan finns.. hjälp!

  Reply
 33. Ida 7 juli, 2017 at 00:41

  Hej!
  Jag undrar om du vet ifall det går att dölja stories från en del av de man följer? Så att de inte dyker upp där uppe.

  Tack på förhand!

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 7 juli, 2017 at 01:20

   Yes det kan du! Svep höger för att göra ny händelse och i kamera-läget tryck på kugghjulet i övre, vänstra hörnet och välj “Dölj händelse för”. Lycka till!

   Reply
 34. Joakim 10 juli, 2017 at 22:01

  Hej! En redig genomgång av Instagram må jag säga, pedagogiskt och kärnfullt beskrivet. Snyggt!

  Jag har dock en kompletterande fråga: Jag filmade två klipp direkt i Instagram Stories och vaknade upp 24 timmar senare och så var filmklippen borta från min mobil (för alltid?). Går det att få tillbaka dem i efterhand? Nu har jag klickat i att Instagram gör en kopia till kamerarullen men det är ju lite sent nu…

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 10 juli, 2017 at 22:43

   Hej, ja tyvärr är det lite av poängen med Instagram Stories, att det man lägger där försvinner efter 24 timmar.
   Man kan spara ned klippen manuellt som jag visar här ovan eller klicka i som du gjort om man vill att allt sparas.
   Tyvärr finns det inget sätt att få tillbaka det man inte sparat, sorry.

   Reply
 35. Lisa 12 juli, 2017 at 17:00

  Hej
  Tack för en grym guide!!
  Jag undrar om man på något sätt kan dölja sitt namn, att just jag tittar på en persons storie? ?

  Reply
   1. Lisa 12 juli, 2017 at 20:56

    Tack för snabbt svar! ? Har appen insta save story och funderar på om man där kan se ändrar storlek utan att det syns att man gjort det?

    Reply
   2. Lisa 12 juli, 2017 at 20:57

    Tack för snabbt svar! ? Har appen insta save story och funderar på om man där kan se andras stories utan att det syns att man gjort det?

    Reply
 36. coco 17 augusti, 2017 at 21:30

  Tack! Jag undrar hur man gör så att texten kommer in efter ett tag i en insta story-film. Eller hur texten följer med rörelser i en film, har sett flera som gör. FATTAR INTE!!! Hoppas du vet:)

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 17 augusti, 2017 at 22:18

   Ja du måste fästa texten någonstans i videon. När du skrivit den så håller du ned på texten några sekunder så kommer funktionen upp. För att få den att komma in så fäster du den en bit in i filmen på något som inte syns innan, om du förstår vad jag menar.

   Reply
   1. coco 18 augusti, 2017 at 00:15

    Näe jag lyckas inte. Skrev text och höll ner, får upp en liten zoomring som jag försöker dra runt men texten följer inte med.

    Reply
    1. Elin Häggberg // Teknifik 18 augusti, 2017 at 10:03

     Prova med en Sticker eller emoji först så kanske det blir enklare. Men du håller ned ett finger på den tills videon liksom pausar och det står “fäst var som helst”‘och så har du ett reglage där du kan dra fram och tillbaka i videon. Du sätter objektet (sticker/emoji/text) på ett ställe och trycker på knappen “fäst”.
     Får göra en video på det här sen till inlägget.

     Reply
     1. Marie 26 februari, 2019 at 06:33

      Hej! Vet att det här är en gammal tråd, men provar ändå. Jag lyckas inte ”fästa” i insta stories. Får upp alternativet att fästa men videon pausar inte och det går inte att välja tidpunkt längs linjen längst ner. Vad kan det bero på?
      Tack på förhand!
      Ps. Omfattande guide, grym sammanfattning! ??

     2. Elin Häggberg // Teknifik 26 februari, 2019 at 07:53

      Hej Marie! Låter som att funktionen buggar. Installera om appen kanske? Ibland hjälper det. Tack snälla ❤️

 37. Mariana Lind 18 augusti, 2017 at 16:01

  Hej, vilken fin guide! Vet du om man kan se hur många följare en företagssida hade ett visst datum?

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 18 augusti, 2017 at 16:18

   Hej! Jag vet inte faktiskt. Det är möjligt att det finns tjänster som erbjuder den typen av service men ingen jag känner till på rak arm. Du får nog googla vidare är jag rädd 🙂

   Reply
 38. Tommy P 3 september, 2017 at 23:30

  Hej.
  Tidigare när jag har svarat på kommentarer till en bild som jag har lagt ut så har det gått att svara sju-åtta personer samtidigt. Nu måste jag svara dem en och en. Vad är fel??

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 4 september, 2017 at 06:35

   När du trycker på “svara” på en kommentar hamnar den under den kommentaren och till den personen. Om du vill svara flera samtidigt får du tagga in dom med @anvandarnamn manuellt i en egen kommentar.

   Reply
 39. Anna Wallgren 4 september, 2017 at 15:05

  Tack, vilket superinlägg! Så himla praktiskt att du samlar allt på ett ställe. <3

  Reply
 40. Bitte 4 september, 2017 at 22:56

  Hej! Vilken kanonsida du har! Du som vet allt…jag har varit med på Instagram sen start och inte haft något problem alls, förrän idag. Jag besvarade en positiv kommentar jag fått av en offentlig amerikansk person med typ 34K följare. Det brukar inte hända, men jag fick en reprimand från IG: “Aktiviteten har blockerats: Våra säkerhetssystem har upptäckt att många personer publicerar samma innehåll. vilket kan tyda på att det är spam. Försök med ett annat inlägg. Vi begränsar visst innehåll och vissa åtgärder för att skydda vår community. Berätta för oss om du tycker att vi gjort ett misstag.” Jag tackade bara för kommentaren och valde 3 blommor som tack. Jag klickade på Rapportera problem, men ingenting hände. Jag skrev till den som kommenterat det som hänt och lade inte till några blommor denna gång. Jag vet inte ens vem han är. Efter detta mitt när jag satt och skrev till någon så ploppade det upp ett meddelande från IG att jag skulle lägga till mitt telefonnummer för att “skydda Instagram-communityn”. De skulle skicka en säkerhetskod via sms. Jag vill INTE lämna ut mitt mobilnummer till dem och avvaktade, men jag kunde inte logga in igen utan att skriva in mitt nummer. Ok, jag gav upp och skrev in mitt nummer till slut och jag fick en kod via sms, skrev in den och sedan ville inte själva siffertangentbordet på deras sida försvinna och UNDER siffrorna fanns SKICKA-knappen, vilket jag inte kom åt alls. Helt sjukt! Höll nästan på att slå sönder min nya iPhone. Jag startade om mobilen och allt, men det blir samma varje gång. Jag är så arg på dem så jag vet inte vad. Man kan ju inte få tag i någon fysisk person, för att påtala detta för dem. Detta “fel” finns inte med i deras felsöknings-tablå. Ger upp snart! Kan du hjälpa mig? Hade jag bara kunnat kommunicera med dem och berätta att jag inte kommer vidare p.g.a deras egen sidas fel så hade allt ordnat sig.

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 4 september, 2017 at 23:01

   Hej Bitte!
   Oj oj det låter verkligen frustrerande. Har du raderat appen en gång och laddat ned den igen? Annars prova om du kan få logga in via någon annans app för att komma förbi verifierings-problemet?
   Verkar ju helt klart himla dumt och märkligt alltihop.
   Prova att skriva till Instagrams kundtjänst via datorn? Det kanske går att få ordning på det på något vis.

   Kram och lycka till! Det är så frustrerande när sådant här händer.

   Reply
   1. Bitte 4 september, 2017 at 23:16

    Jag har letat och letat på datorn, men det finns INGEN som helst länk eller annat för att få kontakt i dem. De har ingen “Kundtjänst”. Det var så jag hittade din toppen-sida. Nej, har ej testat att radera appen o lägga in igen. Jag är konstnär och fotograf och tävlar väldigt mycket i olika fotogrupper där inne. Har abstinens nu ju… jag har lagt ner ett antal år på mitt konto därinne. Har ingen hemma hos mig så jag kan försöka logga in genom deras app. Det går inte via datorn heller. De kräver att jag skickar koden till dem via mobilen, vilket de har omöjliggjort. Skulle du vilja anmäla felet till dem via ditt konto? Jag kan inte komma in där alls. Jag heter “guardoftruth” där inne och jag vill bara att du ska berätta att de skickat en kod för verifiering till min mobil, som jag skrivit in, men det går inte att nå SKICKA-knappen, för tangentbordet med siffrorna flyttar inte sig – om de kan kolla upp problemet? Hoppas du kan?

    Reply
    1. Elin Häggberg // Teknifik 4 september, 2017 at 23:24

     Om du raderar och laddar ned appen igen så påverkar det inte bilderna på kontot. De ligger kvar på ditt konto på Instagrams servrar.
     Jag kan tyvärr inte kontakta Instagram för din räkning.
     Här är hjälpcentret: https://help.instagram.com

     Reply
 41. Bitte 4 september, 2017 at 23:00

  Ps! Koden de skickade var för verifiering av mitt IG-konto. Glömde skriva det. Och utan verifiering så kommer jag inte åt mitt konto. Jag sliter mitt hår!!!

  Reply
 42. Bitte 4 september, 2017 at 23:44

  Tack ändå. Ska försöka kontakta dem via länken du skrev ovan. Tack snälla! 🙂

  Reply
 43. Bitte 4 september, 2017 at 23:48

  Nej, jag har försökt kontakta dem därigenom. Det finns inte ett enda sätt att kontakta dem därinne via den sidan. Så är det faktiskt. Det ser bra ut, men det finns inga länkar till formulär eller annat sätt att kontakta dem på. De frånsäger sig allt ansvar s.a.s. Helt vansinnigt! Jag ska kontakta pressen imorgon…så här får det inte gå till.

  //Tack ändå för hjälpen! 🙂

  Reply
 44. Julis 5 september, 2017 at 08:43

  Hej!

  Jag lägger gärna upp mycket bilder men tappar lätt följare på det. Jag vill gärna fortsätta mata mitt flöde (ny på insta) men kan man då dölja bilderna? Alltså så de inte kommer upp i flödet och stör folk men de syns i mitt galleri om man går in på min profil precis som vanligt?

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 5 september, 2017 at 08:50

   Hej Julis! Nej man kan inte dölja bilder från flödet men du är inte den första som efterfrågar en sådan funktion. Det du kan använda dig av är ju “galleri”-funktionen där du kan lägga 10 bilder i samma post i så fall.

   Reply
 45. Carolina 20 september, 2017 at 13:50

  Bra inlägg!

  Reply
 46. Elle Andersson 9 oktober, 2017 at 11:10

  Tack för ett bra inlägg!!
  Blir ett bokmärke för att komma tillbaka när jag behöver inspiration. 🙂

  Reply
 47. Kajsa 12 oktober, 2017 at 17:31

  Hej !

  Jag ser att du har en liten text under ditt användarnamn. Där står det Computors/Technology. Hur har du fått den texten där? Jag vill verkligen ha sån text på min instagram, men vet inte hur jag ska bära mig åt!

  Reply
 48. Ingrid 14 oktober, 2017 at 17:58

  Hur gör man så det står tex computer/techology eller nått som det stod i din med grå text??

  Reply
 49. Ulla E Ramstedt 15 oktober, 2017 at 19:48

  Hej!
  Vilken superbra guide för Instagram.
  Har tagit en massa skärmdumpar på det som jag inte redan visste om hur man gjorde.
  Nu har jag även gått med i din mailgrupp ☺️.
  Hälsningar Ulla

  Reply
 50. Karin 16 oktober, 2017 at 15:34

  Hej!

  Jag har en fråga! Om jag har ett privat konto, kan jag välja att göra nåt inlägg offentligt då? Så att den som inte följer mitt konto ändå kan se bara det inlägget?

  Reply
 51. Christine 18 oktober, 2017 at 11:32

  Hej, Om jag har kommenterat på en bild på ett reklamkonto för 2 veckor sen, kan jag hitta den på något sätt? Tex….jag har varit med i en tävling och vill veta vem som vann men kommer inte ihåg vilket konto det var som jag kommneterade på?

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 18 oktober, 2017 at 11:35

   Ah nej jag tror tyvärr inte det! Sorry, du kan ju prova att googla på typ Instagram + ”något nyckelord som kan ha med tävligen att göra” + ditt användarnamn. Kan funka! ?

   Reply
 52. Stina 20 oktober, 2017 at 14:37

  Hej hur kan jag göra så man kan rösta på min instastory. nya funktionen som kommit? förstår verkligen inte å den finns ju inte nånstans?

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 20 oktober, 2017 at 15:11

   Kanske har du inte fått funktionen än? Den finns under stickers. Ska lägga till det i inlägget så snart jag har tid. ☺️

   Reply
   1. Stina 20 oktober, 2017 at 17:23

    jaha då har jag nog inte fått det än konstigt alla verkar ha fått det. Tack snälla för ditt svar????☺️

    Reply
 53. Anneli Forsberg 28 oktober, 2017 at 18:11

  Tack! Fantastiskt bra hjälp. Härligt att du tar dig tid och delar med dig av all fantastisk kunskap.

  Reply
 54. Lina 4 november, 2017 at 14:57

  Massa nytt – tack!
  Jag undrar om deb där funktione som gör att text/bild etc dyker upp en bit in i videon o inte är där från början? Är det en extra app folk använder då eller finns den funktionen på insta?
  Tack!! 🙂

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 4 november, 2017 at 15:03

   Ah nej det är funktionen när man fäster något. Om du fester en text eller emoji på ett objekt en bit in i filmen så kan du få till den effekten. Får kanske spela in en video på det!

   Reply
 55. Fashiolita 19 november, 2017 at 11:58

  Tack för ett superbra inlägg!!
  En fråga, hur lägger man till text eller emoji som poppar upp när man klickar på bilden i instastory? Vissa har först bilden, sedan när man klickar på bilden då kommer det upp en text eller tagg. Går det endast på business konton?

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 19 november, 2017 at 12:10

   Oj vad spännande det här vet jag inte om jag ens sett någon gång?? Skicka gärna till mig på @teknifik på Insta PM så får jag kolla vad du menar. Låter som ev en ny funktion som kanske är ute på beta-test. Så har det gjorts med flera funktioner innan de lanseras brett.

   Reply
  2. Elin Häggberg // Teknifik 19 november, 2017 at 12:12

   Det jag funderar lite på är om det verkligen är i samma story-inlägg? För man kan ju använda samma bild flera gånger men lägga på lager av nya grejer i varje nytt inlägg. Om de kommer efter så dyker de nya grejorna upp när man trycker för att gå vidare i storyn. Det ger ju samma effekt som det du skriver om. Hänger du med på vad jag syftar på?

   Reply
 56. Malin 23 november, 2017 at 08:42

  Hej!
  Jag undrar om man kan få tillbaka en film som jag lagt ut på instagram och tagit bort från bildalbum? Kan jag få den till bilder igen? ?

  Reply
   1. Malin 23 november, 2017 at 11:33

    Tack för svar, men jag fixar det inte ändå! ?

    Reply
 57. Monika 23 november, 2017 at 12:11

  Tack tack för alla fina tips. En sak jag undrar över. när jag klickar på en text i svarsflödet så markeras texten blå och då står det “vald” högst upp. Vad betyder det?? Jag trodde att det gick att kopiera den valda texten…men det fungerar inte, eller hur?

  Reply
 58. Maria 25 november, 2017 at 00:33

  Jättebra inlägg!
  Jag undrar om du vet hur man kan få en text på stories så att den är vinklad?

  Reply
 59. Elin Häggberg // Teknifik 28 november, 2017 at 10:49

  På Instagram kan du ha en länk i din profil att hänvisa till. Verifierade konton och konton med runt 10 000 följare eller mer kan också ha länkar sina Instagram Stories. Det enda sättet annars att ha en länk är genom att skapa en annons!

  Reply
  1. thomas 28 november, 2017 at 11:03

   OK, superbra svar!! Tack

   Reply
 60. Anna Ohlsson 18 december, 2017 at 07:38

  Fantastiskt bra guide du har gjort, bra jobbat!
  Jag har en fråga angående Blockerat åtgärd. Ett par personer har börjat följa mig och jag vill följa tillbaks. När jag klickar på Följ så kommer det upp en vit ruta med rubriken Blockerad åtgärd ” Den här åtgärden har blockerats. Försök igen senare osv” Varför blir det så? Har du en aning. Jag kan inte lägga till någon annan heller så det är helt blockad. Kan man få bort blockeringen eller vad gör man

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 18 december, 2017 at 07:53

   Oj! Ingen aning, men kan försöka undersöka saken. Hör gärna av dig igen också om du hittar felet själv eller om det försvinner med tiden. Ifall fler undrar samma sak!

   Reply
   1. Anna 22 december, 2017 at 10:36

    Hej igen!
    Efter typ 30 min släppte blockeringen, men nästan morgon samma sak…Nu har det funkat som det ska så det var nog ngt tillfälligt bara!
    God Jul på dig!

    Reply
 61. Majsan 19 december, 2017 at 10:05

  Wow vilka grejer du kan och som jag nu lärt mig 🙂
  Har ett problem!
  Jag råkade trycka på ”visa händelse” på IG och vips blev det , vad jag förstår, så att den personen inte ser mina inlägg längre… Hur ångrar jag?

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 19 december, 2017 at 10:15

   Kul att höra, Majsan! Att visa en händelse ska inte påverka vem som ser dina inlägg!

   Om du däremot råkat blocka en person så är det bara att gå till den personens profil, trycka på de tre små prickarna i översta hörnet och välja “ta bort blockering”. Om det inte står “ta bort blockering” så är personen INTE blockad och du behöver inte göra något alls.

   Reply
   1. Majsan 19 december, 2017 at 11:02

    Oki! Vad innebär den funktionen då? För nu finns inte det valet på den personens profil… ”att visa händelse”..

    När man blockat en person och vill öppna blocken igen(alltså man har bara velat blocka personen tillfälligt under några dagar) … måste man alltid återfölja personen igen då? Håller man på så märker ju den blockade personen varje gång jag följer den igen. Jag vill alltså kunna blocka några personer under några dagar ibland och på ett smidigt sätt vara tillbaka igen :-/

    Reply
 62. Paulina 1 januari, 2018 at 23:11

  Hej Elin,

  Jag har en fråga ang mitt konto som jag har för mitt företags räkning.

  Jag har en webshop med ett konto anslutet till instagram.

  När jag lägger upp produkter så har jag sett att vissa andra som jag följer och som också har webshoppar har lagt till en ikon nere i vänstra hörnet simser ut som en liten shoppingkorg. När man sedan klickar på inlägget så kommer det upp en ny ikon som tar en till själva webshoppen så man kan handla direkt utan att behöva gå in på själva webshoppen om du förstår vad jag menar.
  Vet du hur man lägger till den ikonen (shoppingbagen)??

  Trevlig dag önskar

  Paulina

  @butiktvasmarum

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 2 januari, 2018 at 11:53

   Det låter som en funktion i annonsverktyget? Inte provat själv men på “vanliga” Instagram finns inga möjligheter att länka från ett vanligt inlägg.

   När du betalar för annonsering på Instagram får du helt andra möjligheter gällande länkar, produkter m.m. Här hittar du mer info om annonsverktyget på Instagram: https://business.instagram.com/advertising

   Lycka till!

   Reply
 63. Sara 3 januari, 2018 at 09:07

  Hej! Vad jag undrar är om det går att ta bort en redan publicerad bild i funktionen med “flera bilder i en”. Vet att texten går att redigera efteråt men går det att ta bort någon av bilderna?
  Mvh Sara

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 3 januari, 2018 at 13:01

   Ser tyvärr inte att det finns någon sådan möjlighet, sorry. Tror man får radera och göra om tyvärr.

   Reply
 64. Per 3 januari, 2018 at 18:28

  Hoppas få lite hjälp här :). Fick ett videoklipp i ett meddelande men kunde bara se det en gång, kan man återskapa det? Kan man ladda ner videoklipp man får i meddelanden? Tack på förhand!

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 3 januari, 2018 at 18:47

   Hej, det låter som att någon skickade en tillfällig film till dig. Det vill säga en bild eller film du kan visa en, max två, gånger och sedan raderas den. En funktion Instagram snott från Snapchat. Så tyvärr går det inte att återskapa den. Du kan inte ladda ned andras filmer som de skickar som direktmeddelande på Instagram vad jag vet!

   Reply
   1. Per 3 januari, 2018 at 22:44

    Ok, tack för svaret iaf☺

    Reply
 65. Lotta 8 januari, 2018 at 11:06

  Hej! Jag ser fler och fler som skriver texter på sina händelser med typsnitt i skrivstil och effekt som när man skriver ”för hand”, vet du om det är någon funktion jag missat eller använder dem en annan app?

  Tack på förhand!

  /Lotta

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 8 januari, 2018 at 11:31

   Hej Lotta! Det är en ny funktion som Instagram rullar ut långsamt så enbart vissa användare (valda på slump) har fått den hittills. Förhoppningsvis kommer den ut till alla inom kort, det brukar inte ta allt för lång tid!

   Reply
 66. Caroline 8 januari, 2018 at 11:13

  Har sett en ny funktion där man kan ändra typsnittet i Instastories. Har uppdaterat till senaste iOS och senaste uppdateringen på appen. Hur får jag tag i den funktionen?

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 8 januari, 2018 at 11:31

   Hej! Det är en funktion som testas just nu så bara vissa användare har fått den hittills. Kommer nog rulla ut till alla inom kort ?

   Reply
 67. Anna 14 januari, 2018 at 15:36

  Har funktionen du skriver om under rubriken ”Skicka bilder privat till en eller en grupp av personer” tagits bort? Det finns inget val för Direktmeddelande.

  Det jag söker är alltså att kunna skicka en ”kvadratisk och filtrerad/redigerad Instagram-bild” till utvald person. (Inte ”vanliga” bilder under Pappersflygplanet/Direct.)

  Tack för jättefin och inspirerande information!

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 14 januari, 2018 at 15:42

   Hej Anna!
   Du kan skicka en vanlig bild till personer men ska den vara kvadratisk och filtrerad får du fixa det innan och spara till kamerarullen.

   Tryck på Direktmeddelanden (papperflygplanet), tryck på plus i övre, högra hörnet, välj de du vill skicka till och tryck på bild-ikonen bredvid hjärtat i meddelandefönsret för att välja bild.

   Om det är en bild som du eller någon annan redan lagt upp som ett inlägg på insta du vill skicka går du till det inlägget och trycker på papperflygplanet under bilden där.

   Jag ska kolla den punkten och uppdatera för det stämmer att de ändrat lite i dessa funktioner.

   Tack för peppen! ❤️❤️

   Reply
 68. Therese 17 januari, 2018 at 23:15

  Toppeninlägg! Jag testade att lägga ett färgfilter över hela bilden i stories, precis som du beskriver. Sen upptäckte jag att om man använder suddigummet som är vid överstrykningspennan och de andra pennalternativen så kan man ”sudda fram” valda delar av bilden igen. Kan va en kul effekt på vissa motiv ???

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 18 januari, 2018 at 08:13

   MEN NAJS! Det har jag inte tänkt på! Tack för tipset, ska skriva in det i inlägget sen också ???

   Reply
   1. Therese 18 januari, 2018 at 15:39

    Kul att kunna bidra! ?

    Reply
 69. Jennifer 22 januari, 2018 at 19:30

  Bra inlägg, men lite väl långt 😛 Jag kunde allt det där redan då jag älskar Instagram 😀

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 22 januari, 2018 at 20:10

   Japp, tanken är att samla alla bra grejor på ett ställe! Men kul att du har bra koll, så måste det ändå gått snabbt att bara scrolla förbi alla rubriker ☺️?

   Reply
 70. Marie Hjortsmark 22 januari, 2018 at 19:45

  Kanon! Tack för att du delar med dig!
  Har lärt mig massor i kväll som jag har nytta av. En fråga bara, hur får man flera bilder att växla automatiskt?

  Hälsningar Marie

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 22 januari, 2018 at 20:11

   Om du menar ett självspelande bildspel typ? Låter som en annons-funktion. Annars får man göra ett bildspel och spara som video och ladda upp, men tror inte det var så du menade. ☺️

   Reply
 71. Charlotta 29 januari, 2018 at 16:47

  Jag säger bara en sak: TACK!!!!!!!

  Reply
 72. Jenny 7 februari, 2018 at 08:21

  Hej.
  Detta var ett riktigt bra inlägg med många bra tips ?

  Dock så har jag en fråga som du kanske kan svara på.
  Vet du hur man ändrar “sänd” knappen till “byta rad” på tangentbordet när man skall skicka direct meddelande? Jag har letat överallt och hittar inte hur jag ändrar det. Vet att man har kunnat gjort det förr.

  Mvh Jenny

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 7 februari, 2018 at 08:31

   Hmm vilken mobil och operativ-system använder du? Kollade hur det ser ut för mig och hade bara ”retur” (alltså byt rad) som knapp.

   Reply
 73. Jenny 7 februari, 2018 at 14:29

  Jag har en samsung galaxy S6. Jag har inte det utan på mitt tangentbord står det sänd. Men det är bara när jag skall skicka direct meddelande som det är så, inte annars

  Reply
   1. Jenny 7 februari, 2018 at 14:42

    Nej, ingenting händer

    Reply
 74. Jenny 7 februari, 2018 at 14:55

  Jag har kollat igenom hela telefonen med dess inställningar för tangentbord och diverse. Hittar ingenting om just det. Så störande.

  Reply
 75. Jenny 7 februari, 2018 at 16:15

  Förstår detta. Men tack ändå ☺

  Reply
 76. tanja 16 februari, 2018 at 11:48

  tack!

  Reply
 77. Sabina 18 februari, 2018 at 00:05

  Hej! Shit vilken bra guide 🙂
  Jag har en fråga. När man har sparat ner en video från insta-story till sin kamerarulle och sen vill lägga upp den i sitt vanliga flöde så blir liksom videon in zoomad. Vet du hur man kan göra för att få den i samma storlek? eller om man kan beskära den på något sett?

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 18 februari, 2018 at 08:07

   Kul att du gillade det! ☺️ Det finns en knapp som ser ut som två vinkel-hakar som zoomar ut något, men du kan inte få den riktigt i samma format som på storys.

   Reply
 78. Ida Bernström 26 februari, 2018 at 22:19

  Hej.
  Min meny som ska komma fram när man ska kunna välja mellan nytt inlägg eller direktmeddelanden är borta, varför? Bra inlägg annars ?.
  H Ida/frustrerad nvändare ????

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 26 februari, 2018 at 22:38

   Ah ska kolla kan vara så att detta ändrats och jag inte hunnit med att uppdatera i inlägget ?

   Reply
 79. Språkpolisen 9 mars, 2018 at 10:16

  Tack för ännu en jättebra guide! Språkpolisen i mig kan dock inte låta bli att påpeka att det som på engelska heter “paragraph” heter på svenska “stycke”. https://sv.wikipedia.org/wiki/Stycke

  Reply
 80. Lydia 21 mars, 2018 at 06:53

  Shit vilken bra guide!! Super ju! Vet du hur och om man kan lägga upp videos i story som är längre än 10sek?? Lägger jag till en film där jag filmat med mobilen så får bara 10sek plats. Och har inte hittat nån bra app att beskära den i..

  Reply
 81. CAJSA [GRÖNA MOMENT] 5 april, 2018 at 11:03

  Hej och tack för ett toppeninlägg!
  Jag undrar om du vet hur en liksom “fäster” insta.stories/ videos till sin profil (så att de ligger under bio-texten), så att de kan fungera som en typ av introduktionsvideo till kontot?

  Kram
  Cajsa

  Reply
 82. Johanna 20 april, 2018 at 00:22

  Halloj! någon som kan svara på följande där ute:))
  när man sparat en gammal story till sin instaprofil (så att den alltid ligger där) så trodde jag tidigare inte att man kunde se när nya personer vart inne och kikat. Jag trodde endast namnen på de personer som sett storyn under de 24h som den vart “live” skulle synas här, men även nya personer som kollat på den från ens profil när den uppladdats flera veckor senare syns tydligen!! Men jag förstår inte riktigt hur det fungerar, någon som kan förklara hur någon kan ha sett bild 1 och 5 i min story men personens namn finns inte med i bild 2,3 och 4. Hmmm.. personen måste ju ha sett bild 3 och 4 för att komma till bild 5!? hur beräknar instagram detta? Och dessutom, på vissa bilder/filmer i storyn har antalet personer gått ned från ca 100 till 7? Visar den då de senaste sju personerna som just nu vart inne och kikat? Någon där ute som har koll på hela den här grejen! Please hit me! Jag är så nyfiken!!

  Reply
 83. resteducation.org 22 maj, 2018 at 19:50

  Hej!
  Hoppas på hjälp! Jag har marknadsfört ett inlätt från facebook som jag önskar ska hamna på väggen på min instagram vilket det inte har gjort. Vet du hur jag får jag det dit? Det har nu fått massor av likes men nästan inga som besökt min sida.
  Tack!

  Reply
 84. Daniela / Discovering The Planet 26 maj, 2018 at 19:27

  Hej Elin
  Sjukt bra inlägg, lärde mig en hel del nytt. Men du… Instagram stories, hur ändrar man färg på bakgrunden bakom texten när man valt skrivmaskinsstilen?

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 28 maj, 2018 at 09:52

   Hej Daniela!
   På iPhone funkar det på samma sätt som alla andra stilar, man bara trycker på en färg för att ändra bakgrundsfärgen och markerar texten och trycker på en färg för att ändra textfärgen. Men jag gissar att du kanske använder en android-mobil? För jag testade på android och kunde inte få det att funka alls där. Jag kollade runt lite och det visar sig att detta verkar vara en bugg i Instagram för android. Förhoppningsvis fixar de till det i nästa uppdatering!

   Reply
 85. Pingback: Grymma hacks för iPhone levererade av Therese Lindgren - Teknifik

 86. Anna 3 juli, 2018 at 10:46

  Har du nån teori om varför ett konto helt plötsligt fått rutor med kryss i istället för bokstäver. Jag kan inte se texten på det kontot men andra kan se texten då jag ser att kontot får massor av gilla-markeringar..?

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 3 juli, 2018 at 11:07

   Hmm märkligt? Kan bero på att ett typsnitt/språk används som du inte har stöd för i din telefon kanske.

   Reply
 87. Helena 16 juli, 2018 at 10:56

  Hej!
  Tack för bra tips!
  Kan man länka till en webbsida i texten eller på något annat sätt?
  Länken blir ju inte klickbar, ochdet går inte att hålla in knappen och kopiera någons text heller för att kunna kopierar länk och själv klistra in i nytt fönster..
  Tips mottages tacksamt! ?

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 16 juli, 2018 at 11:32

   Hej Helena! Det går inte att länka i texten. Det är därför “länk i profilen” är det vanligaste sättet att hänvisa följare till en webbadress. För de lyckliga som har “svep upp”-funktionen med länkar i stories (de med 10k följare eller mer) finns ju den möjligheten för att hänvisa till webbadresser. Instagram vill helt enkelt att man ska stanna på Instagram och inte bege sig vidare till andra webbplatser.

   Reply
 88. Maria Andren 5 augusti, 2018 at 16:17

  Hejsan!
  Tack för massa bra info 😉

  Jag undrar om du vet hur man på Stories postat en lång film? Inte livesändning och inte den senaste videovatienten utan en vanlig film fast längre. Ser många som har det. Filmen hackar till och fortsätter sen bara. Luddigt förklarat men du vet säkert var jag menar ?
  Tack för hjälpen!

  Reply
   1. Maria Andrén 6 augusti, 2018 at 14:24

    Tack! 🙂

    Reply
 89. Catharina 9 augusti, 2018 at 05:16

  Jättebra konkreta tips!
  Jag undrar hur man döljer vissa bilder på Instagram för specifika personer utan att avfölja dom?

  Tack på förhand

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 9 augusti, 2018 at 08:23

   Ja! Ska lägga in det i inlägget också men du trycker på de tre prickarna inne på personens profil (i övre hörnet) och väljer ”dölj”. ?

   Reply
 90. MalinM 19 augusti, 2018 at 13:22

  Hej! Tack för en jättebra guide!?
  Skriver och läser på min IPhone 7.
  Första frågan, måste man här på din sida scrolla så här mycket (förbi alla 200 inlägg/frågor och svar) för att nå till denna kommentars ruta, eller finns för IPhone eller IPad något snabbkommando eller annat så man kan hoppa direkt ner till kommentarsfältet..? Om inte så hade det vart smidigare om detta kommentarsfältet låg överst/före alla frågor och svaren?
  Sen till min egentliga fråga.
  När man skriver ett inlägg på IG, eller svarar på någons inlägg eller någon svarar på ens inlägg med en länk (tex med en youtube film eller annat) då vill man ju där kunna klicka på länkadressen, eller kunna kopiera o klistra in i webbläsaren.. Men det funkar inte för mig. Detta är klart irriterande tycker jag eftersom man inte orkar skriva av länkadresser manuellt (de kan ju vara jättelånga med konstiga tecken osv..) förutom om att be personen skicka DM på länken (det vill man ju oftast inte..) har du något tips..?
  Tack på förhand! ??☀️ Mvh

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 19 augusti, 2018 at 13:27

   Hej Malin! Bra poäng ang att kommentera. Har inget annat inlägg med så många kommentarer så har inte riktigt tänkt på att det hunnit bli så många heh ? Kan nog lägga in en länk som går direkt till ”Skriv kommentar”, ska fnula på det.

   Ang din andra fråga så är Instagram generellt väldigt avogt inställda till länkar. Så nej, det finns inga andra sätt en dom två du nämner tyvärr. Det är ju iallafall bra att länkarna i DM är klickbara. Alltid något ?? Jag tror Facebook (som ju äger Instagram) tydligt vill särskilja dessa så det inte blir för likt. Facebook bygger ju mycket på att dela länkar, så därför känns det som att dom är VÄLDIGT kinkiga med det på Instagram där de vill att det ska vara mer original-innehåll. Det är vad jag tror iallafall.

   Tusen tack för din kommentar och kul att du uppskattade inlägget! ?

   Reply
 91. Anette Hallbäck 5 september, 2018 at 12:09

  Hej Elin,
  tack för en jättebra guide!
  Jag har en fråga som gäller i Insta stories…
  Vet du hur man får bilden mindre och med en bakgrundsfärg, samt fler små bilder med en bakgrundsfärg? Är det en app som man måste ladda ner, vet du vad den heter isf?
  Kika på @kronekern Insta stories, så kanske du ser vad jag menar.
  Tacksam för all hjälp 🙂
  Mvh Anette Hallbäck

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 5 september, 2018 at 12:13

   Det Kronekern har gjort är att dela inlägg från flödet i sin händelse. Man trycker på flygplanet under bilden i vanliga flödet och väljer ”dela i min händelse”.
   Man kan nya ihop bilder man lägger in för att ändra storlek.
   Om du vill ha flera små bilder i samma story måste du använda en extern app och göra bilden i förväg. Instagram har en app för kollage som heter ”Layout” men bilderna blir fyrkantiga så inte i storys-format.

   Reply
 92. Annika Andebark 12 september, 2018 at 22:35

  WOW – du är helt fantastisk!!!!!

  Stort tack! Här har jag att göra i flera veckor!!!!

  Reply
 93. Nina Garp 30 september, 2018 at 09:07

  Hej!

  Jag undrar hur jag får till snygga avlånga bilder (som tar upp typ hela skärmen)? Ser flera konton som har det.

  Tacksam för svar
  Med vänlig hälsning,
  Nina

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 30 september, 2018 at 18:37

   Hej Nina! Menar du avlånga bilder i flödet? Då får du lägga till en bild i stående format och sen trycka på knappen i vänstra hörnet på bilden som är som två vinkelhakar! Alternativt ”nypa ihop” bilden. Då får du en mer avlång bild. ?

   Reply
 94. Cillaingeborg 7 oktober, 2018 at 20:49

  1. Din blogg är grym!
  2. Om jag kunde 10 % ok vad du kan hade jag varit sååå lycklig ?
  3. Vet du om det går att reposta ett inlägg med fler bilder?

  ?

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 7 oktober, 2018 at 20:52

   1. Tack snälla!!!
   2. Då ligger du bra till för ett långt och lyckligt liv ?? (pga inte svårt att uppnå, jag lovar!)
   3. Så vitt jag vet hanterar inte dom vanligaste Repost-apparna ”gallerier” utan tar bara den första bilden.

   Reply
 95. Martin 29 oktober, 2018 at 00:02

  vet du att hur jag kan ladda ner en videoklipp från Instagram när det inte finns någon länk på inlägget. Jag vet att man kan ladda ner med appar när det finns en “kopiera länk” eller sådan för inlägget men om det inte finns en länk, hur kan man ladda videon?? Det händer att inlägget saknar länk t.ex när kontot är privat eller …
  Vet du hur man kan göra eller någon app som du känner till att rekommendera att man kan ladda ner saker från Instagram.
  tackar för svar.

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 29 oktober, 2018 at 07:23

   Hej Martin! Om du letar upp inlägget på webben och klickar på datumet kommer det upp en länk som du kan testa att använda via en sida eller app. Men tänk på att om du inte själv är upphovsrättsinnehavaren får du inte ladda upp filmen någonstans.

   Hälsar /Elin

   Reply
 96. Mia 3 november, 2018 at 14:19

  Hur gillar jag andras händelser eller skickar någon emoji eller text? Är det bara i privat meddelande som kommer upp? Tack!

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 3 november, 2018 at 14:25

   Hej! Du kan inte gilla någons händelse. Däremot kan du skicka ett svar eller en emoji som privat meddelande till personen. Vissa har valt att stänga av den möjligheten (kändisar/stora profiler) så där kan du inte gilla eller svara alls.

   Reply
 97. Eva 5 november, 2018 at 11:01

  Vilka superbra tips! Jag undrar hur jag kan ändra typsnittet i ett vanligt inlägg? Ser att flera använder sig av det till rubriker bl.a.

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 5 november, 2018 at 11:39

   Hej Eva! Det går inte att byta typsnittet i vanliga inlägg så som man tänker att det ska funka. Däremot så kan man göra ett litet hack där man klistrar in sin test översatt till andra symboler som ser ut som text i andra typsnitt. Lite förvirrande kanske, men du kan tänka dig att det är som emojis typ fast i form av bokstäver? Det enklaste är att göra det via en generator t.ex. denna: https://lingojam.com/FontsForInstagram

   Reply
 98. Jocke 5 november, 2018 at 19:57

  Hej, varför står det följer under namnet på vissa som jag följer eller vissa följare på Insta?

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 5 november, 2018 at 20:36

   Hmm försöker tänka var du menar? Låter som när det är en profil som följer dig tillbaka? Ser inte riktigt i min app. Kan vara nåt nytt.

   Reply
 99. Sara 6 november, 2018 at 18:22

  Hej! Behöver hjälp med att reda ut två saker:

  1. Jag vill veta om en person följer sitt ex. Om jag går in på hennes instagramsida (som är privat) står det under hennes namn : ”följs av xxx” men om jag går in på xxx instagram under de personer som han följer finns hon inte med. Vilken stämmer?

  2. Om man taggar en person i en bild och den inte finns under dennes ”taggade bilder” har den då valt att dölja taggen? Denna person påstår att det finns en inställning som gjort att taggningarna inte kommer upp på hens instagram. Så vitt jag vet finns bara en inställning där man kan göra ett val om en taggad bild ska synas eller inte innan den syns på ens sida?

  Jättetacksam för hjälp

  Reply
 100. Mårten Rudbäck 14 december, 2018 at 22:44

  Hej! Plötsligt har ramarna försvunnit från de olika filter man kan välja. T.ex på filtret Lo-Fi finns ingen ram längre!
  Vet någon hur jag kan få tillbaks ramarna på de olika filter som hade ramar förut?
  Tacksam för svar!

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 14 december, 2018 at 23:06

   Hej! Gissar att Instagram plockat bort den funktionen helt enkelt. Man får nog köra bilderna genom någon extern app med ramar då för att få med dom är jag rädd.

   Reply
 101. Mårten Rudbäck 15 december, 2018 at 17:32

  Tack Elin för ditt svar! Har dock kvar ramar på en annan telefon….konstigt!
  Mvh! Mårten

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 15 december, 2018 at 17:43

   De flesta förändringar de gör brukar de skjuta ut gradvis. Kan också bero på vilken version av appen du har (uppdatering) och om du använder android eller Apple.

   Reply
 102. Hanna Söderquist 31 december, 2018 at 05:28

  Hej Elin och alla andra!

  Jag och min partner har precis utbildat en liten trollkarl att göra tomma radbrytningar på Instagram! ?‍♂️

  Testa hans supersnabba trollformler på https://www.linewizard.club

  Berätta gärna vad ni tycker! ?

  Reply
 103. Pingback: 2018 – ett år av utveckling och stabilitet - Teknifik

 104. Sara Haggårds Andersson 18 januari, 2019 at 07:59

  Hej. Jag har letat efter ljus och lykta efter hjälp med Instagram och dess funktioner som bara finns för vissa konton. Tex i min Stories så kan jag inte ha frågor, omröstning mm. Jag har dessa funktioner i mina andra instagramkonton men inte på just den jag använder till vardags.

  Någonstans för ett bra tag sedan såg jag en guide hur jag kunde öppna dessa funktioner i någon av mina fungerande konton, och sedan ”överföra” dem till det kontot utan. Så svårt att förklara, men gick ut på att lura instagram typ. Vet du?

  Hoppas innerligt på hjälp!
  Kram Sara

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 18 januari, 2019 at 08:10

   Hej Sara! Ja det är ju ett himla gissel det där med att vissa konton har vissa funktioner. Jag har tyvärr inte hört om något hack för att ”föra över” funktioner mellan konton. Men ska hålla utkik!

   Reply
 105. Sara Haggårds Andersson 18 januari, 2019 at 09:12

  Tack för snabbt svar ❤️

  Reply
 106. Caroline 14 februari, 2019 at 10:54

  Hej!
  Vilka toppenbra tips o tricks, men jag kan inte hitta hur jag redigerar en redan publicerad bild. Går det? Text såg jag, men inte bild… Och nu har vi fått en massa kommentarer och då vill jag ju inte slänga hela inlägget…
  Har du något tips?

  Reply
   1. caroline 14 februari, 2019 at 13:07

    Hej,
    Tack för snabbt svar! Vad synd! Det är märkligt att det inte går tycker jag. Men nu vet jag 🙂
    /Caroline

    Reply
 107. Annika Bloedorn 22 mars, 2019 at 15:53

  Hej! Vilken toppenbra sida du har skapat. Har hjälpt mig mycket. En fråga…kanske har jag missat. Om du vill lägga in typ taggbubblor med text på bilder… har sett vissa där man typ skriver vilket märke eller färger “jumper” finns i. Hur göra?
  //Annika

  Reply
 108. Sophia Johansson 13 april, 2019 at 21:51

  Tack för mycket matnyttig text!
  Men jag undrar, hur laddar man upp till 10 bilder samtidigt till Instagram från datorn? Jag lyckas bara via chrome att ladda upp ett foto i taget!

  Reply
 109. peter 31 maj, 2019 at 11:38

  Hej,
  kan man lägga upp bilder på sitt konto som inte publiceras i allas flöde?
  Vill lägga upp en del bilder från gammalt konto i det nya, men inte få upp dem i alla följares flöde.
  mvh
  Peter

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 31 maj, 2019 at 11:49

   Nej tyvärr kan man inte det! Det är flera som frågat om detta innan men tyvärr. Mitt bästa tips är att publicera bilderna successivt typ en per dag för att undvika att spamma sina följare.

   Reply
   1. peter 31 maj, 2019 at 12:57

    så synd, har typ 30 st minst :(lr göra det nattetid kanske så har de hunnit fått lite annat oxå tills de vaknar..

    Reply
 110. Paulina 13 juni, 2019 at 08:21

  Vilket toppeninlägg Elin ?
  Jag har en fundering och det är hur man för till ett ”rörligt” bildspel.
  En av mina leverantörer Fancy Sprinkles brukar ha det på sitt konto men jag fattar inte hur jag ska få till det.
  Har du möjligtvis koll på det??

  Trevlig torsdag önskar

  Paulina ?

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 13 juni, 2019 at 08:36

   Hej Paulina! Det låter som en annonsfunktion kanske? Företag som betalar för annonser på Instagram får utökade alternativ för hur inlägg kan se ut!

   Reply
 111. Anna 17 juli, 2019 at 12:23

  Hej och tack för många bra tips!
  Jag undrar över hur man kan lägga till en bild i en kommentar? Vet du det?

  Reply
 112. Bettina 20 augusti, 2019 at 23:23

  Hej Elin! Vilken suverän coachning du erbjuder! Tack! Hur gör man när man vill gilla någons kommentar på min story. Ibland då jag skickat en reaktion eller ett meddelande på någons story så har det kommit upp att xx gillar din kommentar och ett ♡ bredvid min kommentar och texten ”visat”. Hoppas du förstår vad jag menar 🙂

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 20 augusti, 2019 at 23:34

   Hej Bettina! För att gilla någons svar på en story så dubbel-trycker du på svaret så blir det ett hjärta under ❤️

   Reply
 113. Karina 13 september, 2019 at 17:30

  Vilken fantastisk bra guide.
  Det blir som en hel kurs för mig.
  Undrar om du vet varför en uppladdad video visas som svart ända till man kilckar på den?

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 13 september, 2019 at 18:12

   Vad kul att höra! Det låter lite skumt.. antagligen var bildrutan som valdes till omslag automatiskt svart? Kanske? Svårt att säga vad det skulle vara annars.

   Reply
 114. Jennifer 26 september, 2019 at 14:35

  Hej! Tack för en fantastisk sida – otroligt generöst av dig, och snyggt jobbat! Har en fråga som iofs inte rör själva kontot, men som du kanske ändå vet svaret på: När man tittar på stories, är vissa filmer med ljud och vissa helt utan ljud. Vet du hur man gör för att få ljud på de filmer där ljudet inte alls hörs? Jag har försökt att “peta” på de tysta filmerna men det händer inget ändå. Några tips? Tack igen för en fin sida!

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 26 september, 2019 at 15:16

   Hej Jennifer! Det brukar funka om man höjer volymen på sin enhet. Kommer det ändå inget ljud så innebär det att personen valt att ta bort ljudet från sin story. Jättekul att du gillar Teknifik, tack för de snälla orden ❤️

   Reply
 115. Veronica 4 oktober, 2019 at 07:58

  Hej,
  Tack för grymma tips och allt samlat! 🙂 Har problem med att inte kunna dela andras inlägg i stories på mitt andra konto som är ett företagskonto, har du nån aning om hur jag kan göra??? Även musicsticker finns inte i det kontot… Blir tokig…

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 4 oktober, 2019 at 08:01

   Hej Veronica! Okej så när du trycker på flygplanet finns inte alternativet att dela i Stories alls? Angående musicstickern så var den borta för mig också jättelänge tills jag bytte från företagskonto till kreatörskonto då dök den plötsligt upp. Det är sådär med Stories tyvärr, alla har inte alla stickers. Jag har fortfarande inte hört någon ge någon förklaring till varför tyvärr. ?

   Reply
   1. Veronica 27 oktober, 2019 at 16:10

    Precis, jag kan bara dela inlägg med vänner inte i händelse på mitt andra konto… På mitt tredje kontot som även det ‘r ett företagskonto funkar det! Music-sticker är mindre viktigt, men vore nice att kunna dela i händelser när andra skriver om mig 🙂

    Reply
 116. Tommy Österberg/ tk.osvald 16 februari, 2020 at 16:10

  Jag gillar dina instruktioner
  Mitt mål är att lägga en text över en bild som jag hämtar från mitt fotogalleri.
  När någon söker på mig, tk.osvald, kunde det vara kul att mötas av nya poetiska
  texter?
  Du har kanske redan skrivit hur man gör, i så fall gick tipset mina ögon förbi.

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 16 februari, 2020 at 16:24

   Hej! Antingen så kan du lägga text på bild i en tredjepartsapp, t ex Snapseed från Google ELLER så kan du använda Instagram stories. Lägg till bilden från galleriet, lägg till texten, använd nedladdningsknappen (nedåt-pil) i övre, högra hörnet för att ladda ned texten med bilden, avsluta stories. Gå tillbaks till vanliga Insta-flödet, hämta bilden du precis laddade ned från galleriet. Klart!

   Reply
 117. Madicken 20 februari, 2020 at 21:01

  Hej.
  Jag skulle ev vilja byta namn på min Instagram.. dock vill jag inte att” foton på mig” försvinner. Gör de det eller länkas de om till det nya namnet ? Hoppas du förstår vad jag menar.
  Mvh Madicken

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 21 februari, 2020 at 11:44

   Hej!
   Jag bytte namn för några år sen och foton som jag taggats i på den tiden finns kvar under min flik där andra taggat mig. Så det verkar länkas om automatiskt.
   Däremot vet jag att när personer taggat gamla användarnamn i bildtexter så har de länkarna dött. Vet inte om det kanske fixat det nu men så var det för ett tag sen iallafall. 🙂

   Reply
 118. Lisa 28 februari, 2020 at 14:22

  Hej Elin!

  Väldigt användbar sida med sjukt mycket bra tips! Jag har skaffat en ny instagram som jag tänkte använda som portfolio då jag söker lärlingplats som möbelsnickare. Mitt problem är att jag har hur många inlägg som helst att posta, men hade velat lägga upp dem helst från de datum då jag tillverkade möblerna och först la upp dem på min privata instagram. Jag vill helst inte ge framtida arbetsgivare min vanliga privata instagram , då det är mycket annat på den också. Finns det något hack till detta? Tänkte att det ser dumt ut om alla inlägg är postade på samma dag.

  På förhand tack!

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 28 februari, 2020 at 14:46

   Hej Lisa!
   Tyvärr kan du inte bakåtdatera inlägg på Instagram. Så du har nog tyvärr inget annat val än att publicera alla samtidigt eller utspritt över några dagar eller så. Så tyvärr inget hack att erbjuda! Jättekul att du gillar bloggen 👍

   Reply
 119. Mikael 22 april, 2020 at 15:27

  Hej! Jag råkade trycka på “visa färre inlägg som det här” i min utforskarfeed och nu kan jag inte se det fotot på personens profil. Hur gör jag för att ångra detta?

  Mvh

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 22 april, 2020 at 15:58

   Hej! Att du valt ”visa färre” borde inte göra att du inte kan se ett inlägg i någons feed… så det låter skumt. Kanske har personen tagit bort inlägget?

   Reply
 120. Cajsa 27 april, 2020 at 18:02

  Superbra guide! Generöst av dig! Stort tack!

  Reply
 121. Pingback: Anmäl dig till min online workshop om SEO för hemsida och blogg - Teknifik

 122. sara 25 maj, 2020 at 21:32

  hej, vet du om det är något man kan göra för att kunna byta namn under redigera profil, det är så att jag har bytt det två gånger och det står nu att jag måste vänta 14 dagar tills jag kan byta igen. Vet du om jag kan byta på något sätt redan idag? :))

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 25 maj, 2020 at 21:43

   Hej! Nej du måste vänta med att byta ditt användarnamn om de säger det. Visningsnamnet däremot kan man ändra hur ofta man vill (det man ändrar under ”Namn” i profilen).

   Reply
  2. Elin Häggberg // Teknifik 25 maj, 2020 at 21:45

   Eller alltså så vitt jag vet.. kanske finns sätt? Googla på engelska så får du säkert fler svar 👍

   Reply
 123. Ulrika 26 maj, 2020 at 10:26

  Hej Elin, och tack för en fantastisk genomgång av Instgrams alla möjligheter och funktioner.
  En fråga- om jag lägger upp flera bilder i samma inlägg och vill lägga olika texter under varje bild, vet du hur man gör då? Ser ofta det i inlägg från butiker mm där man bläddrar bland bilderna och det är olika texter till varje bild.
  Ett stort tack på förhand.

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 26 maj, 2020 at 11:30

   Hej Ulrika!
   Med ett vanlig inlägg med flera bilder går det inte att lägga olika bildtexter.
   Det enda sättet att göra det på är när man gör en betald annons via Facebooks annonseringsverktyg 👌

   Jättekul att du gillar inlägget 🥰

   Reply
   1. Ulrika 26 maj, 2020 at 11:43

    Jag gissade att det var så.
    Tack för snabb respons.

    Reply
 124. Ethel 9 augusti, 2020 at 10:51

  Hej och tack för mycket bra info, tips och trix! Jo! När man lägger upp händelser på Insta kan ju följare gilla dom genom att skicka en emoji kopplat till en viss bild i händelsen. Hur gillar jag tillbaka just den specifika händelsen, tex med ett hjärta, för att visa uppskattning att dom gillar just den bilden? Jo jag vet att man kan göra det direkt när dom skickat sin gilla-emoji men om jag missat att dom skickat något och jag vill visa min uppskattning i efterhand? Det blir inte rätt om jag skickar ett vanligt meddelande för då blir det inte kopplat till den specifika bilden dom gillat utan rent allmänt. Följare har gillat tillbaka flera timmar efteråt att jag skickat mina “gilla” på specifika bilder i deras händelser men jag verkar inte kunna göra likadant. Ursäkta att det blev lite krångligt! Mvh E.

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 9 augusti, 2020 at 11:22

   Hej Ethel! Du kan dubbelklicka på emojin de skickade för att sätta ett hjärta på den, vilket får effekten du söker. Detta kan göras även i efterhand när bilden inte längre ligger kvar på din story. 👌

   Reply
   1. Ethel 9 augusti, 2020 at 12:36

    Tusen Tack för svar Elin!!! ❤ Min dag är räddad, ja och alla andra dagar framöver! 🤗❤/Ethel

    Reply
 125. Lena 1 september, 2020 at 14:07

  Hej! tack för ett bra inlägg 🙂 Lärde mig mycket nytt. En fråga som jag inte hittar svaret på är om jag kan byta ordning på mina sparade höjdpunkter? Säg att jag har fem olika kategorier av höjdpunkter och skapar en ny höjdpunktskategori men inte vill att den lägger sig som första. Kan jag på något sätt sortera om ordningen på dem utan att ta bort dem?
  /Hälsningar Lena

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 1 september, 2020 at 14:13

   Hej Lena! Jag tror inte det går. Utan den senaste uppdaterade höjdpunkten lägger sig alltid först. Så då får man uppdatera de andra höjdpunkterna med något i omvänd ordning så det blir ”rätt” utifrån hur man vill ha det. Men håller med om att det borde finnas en enkel ”klicka och dra” funktion för detta. Kanske kommer det så småningom? Vi får hoppas!

   Reply
 126. Sophie 21 september, 2020 at 09:49

  Hej!
  Du verkar ju ha superkoll på instagram!
  Jag har sökt (överallt tycker jag) efter ett sätt att kunna se aktivitet längre bakåt i tiden, alltså aktiviteten som sker under hjärtat, men kan inte hitta någonstans hur man gör för att komma åt den.
  Jag hade nämligen behövt se taggningar som har skett i text hela vägen tillbaka till maj (de ligger alltså inte med under taggningar i bild). Vet du hur (eller ens om) man kan komma åt detta? Borde ju gå kan man ju tycka.

  Tack!

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 21 september, 2020 at 16:24

   Hej Sophie! Jo jag har helt OK koll på plattformen, men just denna fråga har jag dessvärre inget jättebra svar på. Det är ju tyvärr så att Instagram håller begränsat med historisk data tillgänglig för oss som användare (och vad och hur man hittar den ändras också då och då). Jag hittade detta inlägg som kanske kan ge dig något spår framåt: https://follows.com/blog/2018/12/search-view-instagram-mentions

   Reply
 127. Anja nordenson 15 november, 2020 at 19:27

  Toppen här fanns allt utom det jag letade efter… på min iPhone (ej iPad) hat bakgrunden där jag skall skriva min text blivit svart, dvs Skriv en bildtext har numera svart bakgrund. Jag vet inte hur den blivit svart. Tog bort appen och hämtade på nytt i appatore men det hjälpte inte.Har du någon lösning?
  Tack igen för fantastiskt bra hjälp med Instagram, hälsar Anja

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 15 november, 2020 at 19:32

   Hmm det låter superskumt men är troligen ett lokalt problem/bugg. Dvs inte ett generellt fel utan något som tjallat ihop sig på din mobil. Prova att ta bort appen, starta om och ladda ned igen. Kanske behöver hela mobilen uppdateras? Är det gjort på länge?

   Reply
 128. Lisa 25 mars, 2021 at 15:23

  Hej! Vilket toppenbra inlägg! En fråga, jag ska lägga till musik i en story men får inte upp några vettiga låtar…. Detta ska jag f´göra på mitt företagskonto. Får ex inte upp låten Happy med Pharrell williams. Men om jag försöker (från samma telefon) att lägga upp på min privata instagram så får jag upp massa låtar och just den Happy som jag sökte efter. Vad beror detta på, vet du? // Lisa

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 25 mars, 2021 at 15:59

   Hej Lisa! Det beror antagligen på att Instagram har olika musiklicenser för användning för privatpersoner respektive företag.

   Reply
 129. Sara 27 april, 2021 at 08:24

  Hej Elin! Jag går fortfarande tillbaka till det här superbraiga inlägget om Instagram, även år 2021!
  Vore intressant att få reda på mer om Instagrams funktion “Guide”. Vad är det egentligen bra för (speciellt för företag som kanske inte vill dela andra företags content på samma sätt som privatpersoner är benägna till).
  En reflektion från mig är även att Instagram nu, till mångt och mycket, kan göra nästintill allt som en webbplats kan. Om man som företag tidigare använt Instagram för att *leda trafik* till webbplatsens innehåll (så som guider till produkter, smarta tips och såklart e-handel), så skulle företag nu kunna göra allt på Instagram. Jag har svårt att se var “gränsen” går. Kanske är jag för fyrkantig i mitt tänk. 🙂

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 27 april, 2021 at 08:27

   Hej Sara! Tack för peppen! Ett stor uppdatering av detta inlägg ligger på ”att göra” efter föräldraledigheten sen. Hög tid – som man säger. Och ja din reflektion angående Instagram stämmer bra – och är nog absolut deras tanke – att man ska göra så mycket som möjligt av sin verksamhet på Instagram direkt. Problemet är ju då att hela din närvaro villkoras av Instagram vilket kan vara lite jobbigt. Skönare att ”äga” sin huvudkanal!

   Reply
 130. Eva 28 april, 2021 at 09:24

  Hej! Tack för ett superbra inlägg!
  Jag har en undran:

  Jag har sett inlägg på instagram där många olika bilder snabbt “blixtrar” förbi. Du ska sedan klicka och se vem/vad du “blir”. Bilden stannar alltså. Vet du vad den kallas och hur man skapar denna?

  Hoppas du förstår min diffusa förklaring 🙂

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 28 april, 2021 at 09:41

   Hej Eva! Det jag tror du syftar till är olika filter som finns i Instagram Stories. Man kan skapa och ladda upp egna sådana filter men det kräver lite specialkunskaper.

   Men om du bara vill testa att använda sådana här filter så hittade jag en video på youtube som kanske kan guida dig vidare: https://youtu.be/4G5Klbl894o

   Lycka till!!

   Reply
 131. Pingback: Svar och lösningar på vanliga frågor och problem på Instagram och Stories - Teknifik

 132. Stefan Svensson 21 maj, 2021 at 09:44

  Hej!
  Finns det funktioner som “låses Upp” när man har 10000 följare? Eller är det en myt?

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 21 maj, 2021 at 09:47

   Hej Stefan! Funktionen med ”svep upp”-länkar från Stories får du tillgång till när du har 10k följare 👌

   Reply
 133. Pingback: Jobba strategiskt med Instagram - Teknifik

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *