IGTV – så funkar Instagrams nya video-plattform Instagram har utökat sin portfölj med en "youtube-utmanare" för att få oss att titta på ännu mer vertikal video.

Vad är IGTV en guide svenska

Instagram kommer ut med nya funktioner och utvecklingar av sin tjänst så fort att det ibland är svårt för mig att hinna med och uppdatera om allt nytt. Men nu har de tagit ett lite större steg mot att bredda sin plattform ännu mer mot video – IGTV, Instagram TV, är här!

Vad är IGTV?

IGTV är både en ny app och en ny integrerad funktion på Instagram som lanserades 20 juni 2018. Du behöver inte ladda ned appen om du inte vill. Den största skillnaden mellan den integrerade funktionen och den fristående appen är att du får lite fler alternativ i “inställningar” i den senare. I övrigt är de identiska.
(2018-06-22) Har du inte fått IGTV-knappen än i din Instagram-app? Ha tålamod. Som alltid så rullar Instagram ut nya funktioner successivt över hela jorden. Det verkar iallafall som att de allra flesta användare fått denna funktion redan på lanseringsdagen.

Youtube är en av de mest populära sidorna på internet och videotittandet på nätet har ökat jättemycket de senaste åren. I dag tittar över 80 % av internetanvändarna i Sverige på video online någon gång och 27 % gör det dagligen.

Eftersom vi spenderar allt mer tid med att titta på video i våra mobiler är det inte konstigt att Instagram satsar på att utveckla denna del av sin plattform. Det unika på IGTV är att de helt fokuserar på det vertikala, mobiloptimerade formatet.

På många sätt kan man se IGTV som en sorts mix mellan Instagram stories och Youtube. Formatet är vertikalt (som Stories och Snapchat) men du kan ladda upp videos upp till 10 minuter långa.

Verifierade och stora konton (kändisar, stora influencers, stora företag osv) kan ladda upp videos upp till en timme långa, men det funkar enbart via datorns webbläsare.

I förlängningen har Instagram sagt att det inte ska vara någon tidsgräns för hur långa videos som kan laddas upp på IGTV.

Vad är poängen med den fristående appen?

Instagram vill nu odla ett beteende där du går in på IGTV med inställningen att spendera längre tid än du kanske skulle göra på vanliga Instagram där vårt beteende är lite mer rastlöst och vi scrollar igenom massor av innehåll.

Eftersom de vill odla ett annat beteende är det också logiskt med en fristående app. Där det blir två skilda aktiviteter att hänga på Instagram vs att hänga på IGTV.

När du kommer in i IGTV får du först se ett lite retro “myrornas krig” och sedan börjar en video spelas direkt. Instagram säger själv att de vill att det ska likna att slå igång TV:n.

Om någon du redan följer på Instagram startar en kanal på IGTV kommer du automatiskt följa den. Utöver det kan du får rekommenderade videos från populära konton.

Kan man gilla och kommentera på IGTV?

Ja, precis som på vanliga Instagram kan du både gilla och kommentera offentligt på IGTV-klipp. Något du inte kan göra på samma sätt på Stories. Du kan även skicka DM (direktmeddelande) till kanalen på samma sätt som du kan på Stories.

Du kan även kommentera på andras kommentarer och gilla kommentarer, precis som i vanliga Instagram-flödet.

Vem kan starta en kanal på IGTV?

Vem som helst som har ett Instagram-konto kan starta en kanal på IGTV. Det gör du genom att klicka in på IGTV, tryck på Inställningar (kugghjulet) och välj “Starta kanal“. Kanalen och Instagram-kontot är alltså tätt sammanlänkat och samma regler gäller för IGTV som gäller för ditt vanliga konto.

Du kan inte starta flera IGTV-kanaler på samma Instagram-konto. Vill du skapa en unik IGTV-kanal fristående från ditt vanliga Instagram-konto måste du alltså registrera ett helt nytt konto på Instagram med namnet du vill ha på nya kanalen.

Hur laddar man upp videos på IGTV?

Se först till att starta din IGTV-kanal. Du kan inte filma videos till IGTV på samma sätt som du kan i Stories. Du måste filma videon först och sedan ladda upp din från ditt bildbibliotek.

ladda upp video IGTV

Ladda upp via webbläsaren på datorn

En stor nyhet med IGTV är att du kan ladda upp innehåll direkt i webbläsaren på datorn. Något som inte varit möjligt på Instagram där du endast kunnat ladda upp via appen.

Det här är jättebra för att underlätta för kreatörer att skapa unikt, redigerat och högkvalitativt innehåll till sina IGTV-kanaler. Att skapa en video som du sedan behöver skicka, ladda ned och ladda upp via mobilen är oftast inte ett så tidseffektivt workflow.

Så gör du för att ladda upp en video till IGTV via datorn

 1. Logga in på instagram.com
 2. Gå till din profil genom att trycka på användarikonen i övre, högra hörnet
 3. Byt till fliken IGTV
 4. Tryck på ladda upp.

Som ni ser så står det att jag kan ladda upp en video mellan 15 sekunder och 60 minuter lång, återstår för mig att testa om jag verkligen kan ladda upp 60 minuter? Har ju inte direkt ett jättestort konto men har “business”-konto så det kanske spelar in, återkommer när jag undersökt detta närmare.

Kommer vanliga TV-program och serier börja sändas på IGTV?

Nej, IGTV är fokuserat på fristående kreatörer, influencers och “vanliga människor” i första hand. Lite mer som youtube. Facebook (som ju äger Instagram) har redan startat Facebook Watch som mer liknar Netflix där de köpt in TV-serier och betalat för att skapa originalserier för plattformen.

Vilka är de största fördelarna med IGTV?

Det som talar för IGTV är att Instagram redan är en mycket populär plattform med en miljard användare. Dessa användare får nu IGTV introducerat rakt in i sin vardag. Att slippa skapa ett nytt konto på en ny app för att börja kolla på videos tar ju ned många trösklar.

Invant beteende och lätt att skapa engagemang

Eftersom de som tittar redan har ett konto blir det också väldigt lätt att kommentera och gilla klipp, vilket ju är jättebra för att skapa engagemang! På Youtube är det många som tittar utan konto vilket skapar en tröskel för dessa tittare att börja följa, gilla eller kommentera.

Genom Instagram Stories (som också växt väldigt snabbt och gått om Snapchat i användning) har vi tränats i ett beteende att titta på vertikal video, att svepa vidare till nästa “kanal” och konsumera innehåll flera gånger per dag.

På det viset finns det mycket som talar för att vi som användare rätt snabbt kan vänja oss vid IGTV på samma sätt som vi vande oss vid stories.

Nytt sätt att nå ut och upptäckas av nya följare

För den som vill nå ut till fler, få fler följare och bli mer “upptäckbar” på Instagram skapar IGTV stora möjligheter. Genom “För dig” och “Populärt” fliken har du chansen att nå ut till personer som inte följer dig än och det finns en viral potential.

Särskilt nu när mediet är ungt finns det stora möjligheter att etablera sin kanal innan “alla” hunnit optimera sig för formatet. Än så länge är det inte heller några annonser så passa på!

Vilka är nackdelarna?

I dagsläget finns det många bra appar för att redigera videos i horisontellt format, så många filmar och klipper youtube-videos direkt i mobilen. Om du vill redigera videos i vertikalt format finns det i princip inga bra appar alls (men om IGTV växer borde det såklart komma mer).

Ett annat problem med den stora skillnaden i format mellan Youtube och IGTV blir att det inte är så lätt att återanvända samma material mellan plattformarna. Youtubers kommer då antingen behöva kompromissa med hur videon ser ut på Youtube eller spela in olika videos. Samma sak för företag som betalar för professionella videos till sina kanaler.

Samtidigt så har ju annonseringen och företags närvaro på Instagram öppnat upp en ny marknad för professionella, vertikala videos så detta behöver inte vara ett jättestort hinder.

Har du frågor om IGTV? Ställ dom här nere!

Hur känner du för Instagrams nya plattform? Vad tror du? 👇

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

18
(Visited 1 001 times, 1 visits today)

18 kommentarer

 1. Clara 23 juni, 2018 at 14:07

  Jättebra inlägg Elin, tack för det! Jag funderar på att komma igång med rörligt material, och då är nu frågan om jag ska välja mellan IGTV och YouTube, och vilken kanal som i sådana fall är bäst för att nå ut. Eftersom jag redan är etablerad på Instagram så känns IGTV som ett enklare alternativ. Spännande!

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 23 juni, 2018 at 17:01

   Ja men testa vettja!!! YouTube är ju fortfarande svårslaget för sådant som har hög sökbarhet och håller över lång tid dock.

   Reply
 2. Kicki 24 juni, 2018 at 09:32

  Jamen det här var ju superkul !!
  Kunde lägga upp min FB live (det var tur att jag satt i mitten av bilden. Det funkade perfekt 🙂
  tack för bra tips Elin

  Reply
 3. Kicki 24 juni, 2018 at 09:33

  Superbra tips som vanligt 🙂

  Reply
 4. Maria Ekblad - nyföddfotograf i Göteborg 27 juni, 2018 at 08:51

  Jag tycker det känns lite stressigt för jag har precis börjat satsa mer på youtube och vet inte om jag orkar en till plattform. Men kul möjlighet samtidigt!

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 27 juni, 2018 at 17:02

   Ja jag förstår dig verkligen. IGTV är nog inte för alla, men precis som du säger en spännande möjlighet!

   Reply
 5. Pingback: Så gör du omslagsbilder till Instagram Stories! - La Linda

 6. Wilda 8 juli, 2018 at 16:31

  Som alltid en riktigt bra guide med matnyttig info! Lite sugen på detta, trots att video inte riktigt känns som min grej än mer än i korta Stories.

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 8 juli, 2018 at 16:32

   Tack fina! Jag tycker absolut du ska prova. Jag tycker inte filmerna behöver vara så långa utan blir mer som en utökning av stories. 👌

   Reply
 7. Pernilla 10 juli, 2018 at 11:08

  Bra artikel! Jag kanske har helt missat det men ligger videos kvar eller försvinner de ef 24h?

  Reply
   1. Pernilla 10 juli, 2018 at 11:26

    Tack för snabbt svar! 🙂

    Reply
 8. Wendy 19 juli, 2018 at 07:28

  Hej! Tack för bra tips! Jag undrar hur man får in text , titlar, rubriker etc in sin video. Jag har försökt med IMovie , men det blir ju vertikal text när man sparar videon i vertikal format.

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 19 juli, 2018 at 09:15

   Du får redigera videon horisontellt, inte vertikalt. Så den vertikala videon bara blir en smalis på mitten liksom med svarta utrymmen på sidan, hänger du med? Sen kan du lägga text på bara se till att hålla sig innanför kanten av videon så texten inte hamnar på det svarta!

   Kan annars rekommendera appen Inshot, där kan du redigera i riktig vertikal, lägga till text, stickers mm. Lycka till!

   Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *