IGTV – så funkar Instagrams nya video-plattform Instagram har utökat sin portfölj med en "youtube-utmanare" för att få oss att titta på ännu mer vertikal video.

Vad är IGTV en guide svenska

Instagram kommer ut med nya funktioner och utvecklingar av sin tjänst så fort att det ibland är svårt för mig att hinna med och uppdatera om allt nytt. Men nu har de tagit ett lite större steg mot att bredda sin plattform ännu mer mot video – IGTV, Instagram TV, är här!

Vad är IGTV?

IGTV är både en ny app och en ny integrerad funktion på Instagram som lanserades 20 juni 2018. Du behöver inte ladda ned appen om du inte vill. Den största skillnaden mellan den integrerade funktionen och den fristående appen är att du får lite fler alternativ i “inställningar” i den senare. I övrigt är de identiska.
(2018-06-22) Har du inte fått IGTV-knappen än i din Instagram-app? Ha tålamod. Som alltid så rullar Instagram ut nya funktioner successivt över hela jorden. Det verkar iallafall som att de allra flesta användare fått denna funktion redan på lanseringsdagen.

Youtube är en av de mest populära sidorna på internet och videotittandet på nätet har ökat jättemycket de senaste åren. I dag tittar över 80 % av internetanvändarna i Sverige på video online någon gång och 27 % gör det dagligen.

Eftersom vi spenderar allt mer tid med att titta på video i våra mobiler är det inte konstigt att Instagram satsar på att utveckla denna del av sin plattform. Det unika på IGTV är att de helt fokuserar på det vertikala, mobiloptimerade formatet.

På många sätt kan man se IGTV som en sorts mix mellan Instagram stories och Youtube. Formatet är vertikalt (som Stories och Snapchat) men du kan ladda upp videos upp till 10 minuter långa.

Verifierade och stora konton (kändisar, stora influencers, stora företag osv) kan ladda upp videos upp till en timme långa, men det funkar enbart via datorns webbläsare.

I förlängningen har Instagram sagt att det inte ska vara någon tidsgräns för hur långa videos som kan laddas upp på IGTV.

Vad är poängen med den fristående appen?

Instagram vill nu odla ett beteende där du går in på IGTV med inställningen att spendera längre tid än du kanske skulle göra på vanliga Instagram där vårt beteende är lite mer rastlöst och vi scrollar igenom massor av innehåll.

Eftersom de vill odla ett annat beteende är det också logiskt med en fristående app. Där det blir två skilda aktiviteter att hänga på Instagram vs att hänga på IGTV.

När du kommer in i IGTV får du först se ett lite retro “myrornas krig” och sedan börjar en video spelas direkt. Instagram säger själv att de vill att det ska likna att slå igång TV:n.

Om någon du redan följer på Instagram startar en kanal på IGTV kommer du automatiskt följa den. Utöver det kan du får rekommenderade videos från populära konton.

Kan man gilla och kommentera på IGTV?

Ja, precis som på vanliga Instagram kan du både gilla och kommentera offentligt på IGTV-klipp. Något du inte kan göra på samma sätt på Stories. Du kan även skicka DM (direktmeddelande) till kanalen på samma sätt som du kan på Stories.

Du kan även kommentera på andras kommentarer och gilla kommentarer, precis som i vanliga Instagram-flödet.

Vem kan starta en kanal på IGTV?

Vem som helst som har ett Instagram-konto kan starta en kanal på IGTV. Det gör du genom att klicka in på IGTV, tryck på Inställningar (kugghjulet) och välj “Starta kanal“. Kanalen och Instagram-kontot är alltså tätt sammanlänkat och samma regler gäller för IGTV som gäller för ditt vanliga konto.

Du kan inte starta flera IGTV-kanaler på samma Instagram-konto. Vill du skapa en unik IGTV-kanal fristående från ditt vanliga Instagram-konto måste du alltså registrera ett helt nytt konto på Instagram med namnet du vill ha på nya kanalen.

Hur laddar man upp videos på IGTV?

Se först till att starta din IGTV-kanal. Du kan inte filma videos till IGTV på samma sätt som du kan i Stories. Du måste filma videon först och sedan ladda upp din från ditt bildbibliotek.

ladda upp video IGTV

Ladda upp via webbläsaren på datorn

En stor nyhet med IGTV är att du kan ladda upp innehåll direkt i webbläsaren på datorn. Något som inte varit möjligt på Instagram där du endast kunnat ladda upp via appen.

Det här är jättebra för att underlätta för kreatörer att skapa unikt, redigerat och högkvalitativt innehåll till sina IGTV-kanaler. Att skapa en video som du sedan behöver skicka, ladda ned och ladda upp via mobilen är oftast inte ett så tidseffektivt workflow.

Så gör du för att ladda upp en video till IGTV via datorn

 1. Logga in på instagram.com
 2. Gå till din profil genom att trycka på användarikonen i övre, högra hörnet
 3. Byt till fliken IGTV
 4. Tryck på ladda upp.

Som ni ser så står det att jag kan ladda upp en video mellan 15 sekunder och 60 minuter lång, återstår för mig att testa om jag verkligen kan ladda upp 60 minuter? Har ju inte direkt ett jättestort konto men har “business”-konto så det kanske spelar in, återkommer när jag undersökt detta närmare.

Kommer vanliga TV-program och serier börja sändas på IGTV?

Nej, IGTV är fokuserat på fristående kreatörer, influencers och “vanliga människor” i första hand. Lite mer som youtube. Facebook (som ju äger Instagram) har redan startat Facebook Watch som mer liknar Netflix där de köpt in TV-serier och betalat för att skapa originalserier för plattformen.

Vilka är de största fördelarna med IGTV?

Det som talar för IGTV är att Instagram redan är en mycket populär plattform med en miljard användare. Dessa användare får nu IGTV introducerat rakt in i sin vardag. Att slippa skapa ett nytt konto på en ny app för att börja kolla på videos tar ju ned många trösklar.

Invant beteende och lätt att skapa engagemang

Eftersom de som tittar redan har ett konto blir det också väldigt lätt att kommentera och gilla klipp, vilket ju är jättebra för att skapa engagemang! På Youtube är det många som tittar utan konto vilket skapar en tröskel för dessa tittare att börja följa, gilla eller kommentera.

Genom Instagram Stories (som också växt väldigt snabbt och gått om Snapchat i användning) har vi tränats i ett beteende att titta på vertikal video, att svepa vidare till nästa “kanal” och konsumera innehåll flera gånger per dag.

På det viset finns det mycket som talar för att vi som användare rätt snabbt kan vänja oss vid IGTV på samma sätt som vi vande oss vid stories.

Nytt sätt att nå ut och upptäckas av nya följare

För den som vill nå ut till fler, få fler följare och bli mer “upptäckbar” på Instagram skapar IGTV stora möjligheter. Genom “För dig” och “Populärt” fliken har du chansen att nå ut till personer som inte följer dig än och det finns en viral potential.

Särskilt nu när mediet är ungt finns det stora möjligheter att etablera sin kanal innan “alla” hunnit optimera sig för formatet. Än så länge är det inte heller några annonser så passa på!

Vilka är nackdelarna?

I dagsläget finns det många bra appar för att redigera videos i horisontellt format, så många filmar och klipper youtube-videos direkt i mobilen. Om du vill redigera videos i vertikalt format finns det i princip inga bra appar alls (men om IGTV växer borde det såklart komma mer).

Ett annat problem med den stora skillnaden i format mellan Youtube och IGTV blir att det inte är så lätt att återanvända samma material mellan plattformarna. Youtubers kommer då antingen behöva kompromissa med hur videon ser ut på Youtube eller spela in olika videos. Samma sak för företag som betalar för professionella videos till sina kanaler.

Samtidigt så har ju annonseringen och företags närvaro på Instagram öppnat upp en ny marknad för professionella, vertikala videos så detta behöver inte vara ett jättestort hinder.

Har du frågor om IGTV? Ställ dom här nere!

Hur känner du för Instagrams nya plattform? Vad tror du? ?

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

65

Vill du har mer? Kom med i Teknifik Klubb 💖!

Genom att bli medlem i internets bästa gäng så får du exklusiva inlägg och videos, rösta om kommande innehåll, direktchat med mig, live-webinars, workshops, TechSupport och mycket mer.

Ju fler medlemmar vi blir i klubben desto mer och bättre inlägg och videos kan jag skapa här på bloggen och i mina andra kanaler. 🙌

Läs mer om klubben och hur det funkar

Prenumerera på Teknifik Plus 💌

Du kan också skriva upp dig som prenumerant på mitt mailutskick. Där får du uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig någon gång i månaden. Helt gratis, inget spam, bara bra grejer.

(Visited 29 475 times, 15 visits today)

48 kommentarer

 1. Clara 23 juni, 2018 at 14:07

  Jättebra inlägg Elin, tack för det! Jag funderar på att komma igång med rörligt material, och då är nu frågan om jag ska välja mellan IGTV och YouTube, och vilken kanal som i sådana fall är bäst för att nå ut. Eftersom jag redan är etablerad på Instagram så känns IGTV som ett enklare alternativ. Spännande!

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 23 juni, 2018 at 17:01

   Ja men testa vettja!!! YouTube är ju fortfarande svårslaget för sådant som har hög sökbarhet och håller över lång tid dock.

   Reply
 2. Kicki 24 juni, 2018 at 09:32

  Jamen det här var ju superkul !!
  Kunde lägga upp min FB live (det var tur att jag satt i mitten av bilden. Det funkade perfekt ?
  tack för bra tips Elin

  Reply
 3. Kicki 24 juni, 2018 at 09:33

  Superbra tips som vanligt ?

  Reply
 4. Maria Ekblad - nyföddfotograf i Göteborg 27 juni, 2018 at 08:51

  Jag tycker det känns lite stressigt för jag har precis börjat satsa mer på youtube och vet inte om jag orkar en till plattform. Men kul möjlighet samtidigt!

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 27 juni, 2018 at 17:02

   Ja jag förstår dig verkligen. IGTV är nog inte för alla, men precis som du säger en spännande möjlighet!

   Reply
  2. Sussie 1 september, 2020 at 22:59

   Undrar om IGTV videon är offentliga för hela Instagram? Alltså kan man ladda upp någon video på IGTV ( för att kunna ladda upp längrw videon än bara 1 minut) bara för mina följare eller kommer alla se det?

   Reply
   1. Elin Häggberg // Teknifik 2 september, 2020 at 07:57

    Om du har ett privat konto på Instagram och använder samma konto för IGTV så är det bara dina följare som kan se videon. Har du ett öppet konto är dina videos på IGTV öppna för alla.

    Reply
   1. Bianca 17 mars, 2019 at 12:37

    Hej och tack för bra tips! Kan man mäta statistik för IGTV? Tack för svar! Bianca

    Reply
 5. Pingback: Så gör du omslagsbilder till Instagram Stories! - La Linda

 6. Wilda 8 juli, 2018 at 16:31

  Som alltid en riktigt bra guide med matnyttig info! Lite sugen på detta, trots att video inte riktigt känns som min grej än mer än i korta Stories.

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 8 juli, 2018 at 16:32

   Tack fina! Jag tycker absolut du ska prova. Jag tycker inte filmerna behöver vara så långa utan blir mer som en utökning av stories. ?

   Reply
 7. Pernilla 10 juli, 2018 at 11:08

  Bra artikel! Jag kanske har helt missat det men ligger videos kvar eller försvinner de ef 24h?

  Reply
   1. Pernilla 10 juli, 2018 at 11:26

    Tack för snabbt svar! 🙂

    Reply
 8. Wendy 19 juli, 2018 at 07:28

  Hej! Tack för bra tips! Jag undrar hur man får in text , titlar, rubriker etc in sin video. Jag har försökt med IMovie , men det blir ju vertikal text när man sparar videon i vertikal format.

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 19 juli, 2018 at 09:15

   Du får redigera videon horisontellt, inte vertikalt. Så den vertikala videon bara blir en smalis på mitten liksom med svarta utrymmen på sidan, hänger du med? Sen kan du lägga text på bara se till att hålla sig innanför kanten av videon så texten inte hamnar på det svarta!

   Kan annars rekommendera appen Inshot, där kan du redigera i riktig vertikal, lägga till text, stickers mm. Lycka till!

   Reply
 9. Christel 7 september, 2018 at 12:33

  Jag får en massa förslag på IGTV-videor på min Instagram som jag inte vill se. Hur tar jag bort förslagen? Förslagen består till 99% av halvnakna tjejer och det har jag inget som helst intresse av att se.

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 7 september, 2018 at 17:38

   Hej! Det enda jag kan hitta som du kan göra är att anmäla kontona på IGTV och även gå in och blocka. Hittar tyvärr inget annat alternativ i inställningarna.

   Reply
 10. Elisabet 12 september, 2018 at 07:33

  Hej!

  Jag vill heller inte se en massa obehaglig porrtv i mitt dagliga flöde så tycker IGTV formatet hittills endast är stötande och trashigt. Känns inte rimligt att jag som instagramänavändare själv aktivt måste gå in på varje sexistiskt konto o blockera manuellt. Finns det verkligen ingen bättre lösning? Förvånar mig i en tid av ett enorma sociala medieströmmar där konsumenten uppmanas om vilka sk “ansvar” bolaget (i detta fall ett ytterst tvetydligt globalt sådant) har kring imnehåll o hur innehåll sprids. Svar tack!

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 12 september, 2018 at 07:46

   Nej jag förstår det! Tycker absolut att Instagram borde ta ansvar för detta och resna ut skiten. Något är ju helt klart fel med algoritmerna om det här svämmar över era IGTV-flöden. Tyvärr är ju Instagram inte superlätta att få kontakt med. Så man får ju antingen lägga massor med energi på att försöka få iväg något sorts meddelande till Instagram och hoppas att dom bryr sig. Eller så får man försöka träna om sin algoritm så dom här sexistiska kontona inte lyckas lura sig in i era flöden. Inte för att det är ens ansvar men för att det kanske är enklare att göra om man vill fortsätta använda Instagram.

   Jag skulle tro att anledningen till att ni får dessa videos i era flöden är att det är för få eller inga av kontona som ni själva följer som lägger upp IGTV-video. Så istället fyller algoritmen flödet med populära videos som många andra tittat på och då är väl sexistiska och porriga videos tyvärr poppis.

   Så en enkel sak att göra är ju att leta upp “snälla” konton att börja följa på IGTV för att ge algoritmerna mindre utrymme. Typ pyssel, mat, gulliga djur och den typen av kanaler.

   Reply
 11. Annika Andebark 12 september, 2018 at 21:48

  Du är bara bäst på förklara!!!

  Är inte så bra på teknik men ser att ikonerna höger om IGTV gör instkontot mycket snyggare. Men hur får jag in filmer på höjdpunkter?

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 12 september, 2018 at 21:59

   Tack fint att höra! ? Du lägger upp en film på din story och när den är publicerad trycker du “lägg till i höjdpunkter”, finns en liten ikon för det i nedre, högra hörnet.

   Reply
 12. Annika Andebark 12 september, 2018 at 22:01

  Tack för svar!
  Alltså problemet är att jag inte ens kommer på hur jag ska lägga till en film i story… IGTV lyckas jag lägga upp i … men de når jag inte via höjdpunkter …
  (Du är extremt snabb på att svara 🙂 )

  Reply
 13. Annika Andebark 12 september, 2018 at 22:07

  Än en gång stort tack!

  Precis vad jag behöver!!!!

  Reply
 14. Angelica 22 november, 2018 at 05:02

  Tusen tack för jättebra tips ? Superpedagogisk och snyggt sida. ? Jag undrar vilket filter/hur du redigerar bilderna till dina blogginlägg?

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 22 november, 2018 at 07:19

   Hej Angelica! Vad kul att höra, tack snälla ? Jag använder en förinställning till Lightroom som jag hittade på nätet när jag sökte typ ”best free Lightroom presets”.
   Sen har jag modifierat det och får även justera lite beroende på bilderna i fråga såklart. 🙂

   Reply
 15. Pingback: Så gör du omslagsbilder till Instagram Stories! - La Linda

 16. Stina 7 januari, 2019 at 15:45

  Bra inlägg! Tack för tipsen! Jag undrar om du tror det behövs textning för IGTV? Eller är det mer som Youtube där få textar? Undrar också om du har någon tanke med textning på instagram, behövs det till filmer i flödet?

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 7 januari, 2019 at 16:09

   Jag skulle säga att textning är viktigare i flödet och på stories där man oftare tittar utan ljud. På IGTV får man ju ändå tänka att om någon klickar in där så är det för att titta på video och så är man nog mer motiverad att också ha ljudet på. Jag har ingen statistik på hur många som tittar med respektive utan ljud på IGTV så det är en gissning. Men testa både med och utan och se om det blir någon skillnad i visningar och engagemang? 🙂

   Reply
 17. Pingback: 2018 – ett år av utveckling och stabilitet - Teknifik

 18. Therese 8 juli, 2019 at 07:28

  Går det att dela en IGTV-video i det vanliga flödet? Hur i så fall?

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 8 juli, 2019 at 07:44

   Hej! När du laddar upp en ny video på IGTV kan du välja att publicera en förhandsvisning i ditt flöde/din profil. https://help.instagram.com/225190788256708 Det går inte att dela en video i flödet i efterhand. Däremot går det att dela en video från IGTV i dina stories (händelser) i efterhand.

   Reply
 19. Lisa 30 april, 2020 at 11:07

  Hej!

  Sparas kommentererna som skrivs under filmen?

  Reply
 20. Desideria 13 juli, 2020 at 01:29

  Hej! Undrar om det finns någon möjlighet att Arkivera en IGTV video på Instagram?
  Hade varit så skönt om en kunde det, med tanke på om en vill ha olika bilder och videos vid olika tillfällen….
  tack för svar på
  Förhand : )

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 13 juli, 2020 at 09:27

   Vad jag kan se så finns bara möjligheten att ta bort videon, ser inget alternativ för att arkivera. Men testa att kolla via Creator studio i webbläsaren också (om du har kreatörs eller företagskonto och ditt konto är koppla till en fb-sida). /Elin

   Reply
 21. Maria Stadell 30 juli, 2020 at 21:01

  Hej Elin och tack för en mycket bra sajt. Jag tycks alltid hamna här om jag googlar på något tekniskt. Jag undrar om du har någon input på om att lägga samma film på you tube och igtv. Eller tycker du det är bäst att skapa enskilt content till vardera kanal? Vänligen Maria

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 30 juli, 2020 at 23:08

   Hej Maria! Det beror ju såklart på innehållet men IGTV är ju bra för att nå ut om man har många följare där. Youtube är ju lite svårare om man inte ha många subscribers, men youtube är bättre för sökresultat om det är den typen av video. Men rent principiellt ser jag inget problem i att publicera samma video på båda. 🙂

   Reply
 22. Cilla 24 augusti, 2020 at 14:15

  Hej, Tack för bra info. Jag undrar, om man vill spara ner en gjord IGTV till typ kamerarullen eller liknande och sen ta bort den helt från sin insta. Går det? Hur gör man? Tack snälla!

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 24 augusti, 2020 at 14:37

   Hej! Har kollat lite och det verkar inte som att det går att ladda ned sina egna (eller andras) IGTV-videos direkt från appen. Däremot kan man använda tredjepartsappar och sidor. Här är en video till exempel: https://youtu.be/JGQZgejiAY0

   När du lyckats ladda ned din video och vill ta bort den klickar du in på videon, trycker på de tre prickarna och väljer “Ta bort” i menyn som dyker upp.

   Reply
   1. Cilla 24 augusti, 2020 at 15:54

    Superbra! Tacks snälla för så värdefull hjälp!

    Reply
 23. Pingback: Digital Distribution – Unicorn Media

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *