IGTV – så funkar Instagrams nya video-plattform

Vad är IGTV en guide svenska
Instagram kommer ut med nya funktioner och utvecklingar av sin tjänst så fort att det ibland är svårt för mig att hinna med och uppdatera om allt nytt. Men nu har de tagit ett lite större steg mot att bredda sin plattform ännu mer mot video – IGTV, Instagram TV, är här!

Vad är IGTV?

IGTV är både en ny app och en ny integrerad funktion på Instagram som lanserades 20 juni 2018. Du behöver inte ladda ned appen om du inte vill. Den största skillnaden mellan den integrerade funktionen och den fristående appen är att du får lite fler alternativ i ”inställningar” i den senare. I övrigt är de identiska.
(2018-06-22) Har du inte fått IGTV-knappen än i din Instagram-app? Ha tålamod. Som alltid så rullar Instagram ut nya funktioner successivt över hela jorden. Det verkar iallafall som att de allra flesta användare fått denna funktion redan på lanseringsdagen.
Youtube är en av de mest populära sidorna på internet och videotittandet på nätet har ökat jättemycket de senaste åren. I dag tittar över 80 % av internetanvändarna i Sverige på video online någon gång och 27 % gör det dagligen.
Eftersom vi spenderar allt mer tid med att titta på video i våra mobiler är det inte konstigt att Instagram satsar på att utveckla denna del av sin plattform. Det unika på IGTV är att de helt fokuserar på det vertikala, mobiloptimerade formatet.

På många sätt kan man se IGTV som en sorts mix mellan Instagram stories och Youtube. Formatet är vertikalt (som Stories och Snapchat) men du kan ladda upp videos upp till 10 minuter långa.
Verifierade och stora konton (kändisar, stora influencers, stora företag osv) kan ladda upp videos upp till en timme långa, men det funkar enbart via datorns webbläsare.
I förlängningen har Instagram sagt att det inte ska vara någon tidsgräns för hur långa videos som kan laddas upp på IGTV.

Vad är poängen med den fristående appen?

Instagram vill nu odla ett beteende där du går in på IGTV med inställningen att spendera längre tid än du kanske skulle göra på vanliga Instagram där vårt beteende är lite mer rastlöst och vi scrollar igenom massor av innehåll.
Eftersom de vill odla ett annat beteende är det också logiskt med en fristående app. Där det blir två skilda aktiviteter att hänga på Instagram vs att hänga på IGTV.

När du kommer in i IGTV får du först se ett lite retro ”myrornas krig” och sedan börjar en video spelas direkt. Instagram säger själv att de vill att det ska likna att slå igång TV:n.
Om någon du redan följer på Instagram startar en kanal på IGTV kommer du automatiskt följa den. Utöver det kan du får rekommenderade videos från populära konton.

Kan man gilla och kommentera på IGTV?

Ja, precis som på vanliga Instagram kan du både gilla och kommentera offentligt på IGTV-klipp. Något du inte kan göra på samma sätt på Stories. Du kan även skicka DM (direktmeddelande) till kanalen på samma sätt som du kan på Stories.
Du kan även kommentera på andras kommentarer och gilla kommentarer, precis som i vanliga Instagram-flödet.

Vem kan starta en kanal på IGTV?

Vem som helst som har ett Instagram-konto kan starta en kanal på IGTV. Det gör du genom att klicka in på IGTV, tryck på Inställningar (kugghjulet) och välj ”Starta kanal”. Kanalen och Instagram-kontot är alltså tätt sammanlänkat och samma regler gäller för IGTV som gäller för ditt vanliga konto.
Du kan inte starta flera IGTV-kanaler på samma Instagram-konto. Vill du skapa en unik IGTV-kanal fristående från ditt vanliga Instagram-konto måste du alltså registrera ett helt nytt konto på Instagram med namnet du vill ha på nya kanalen.

Hur laddar man upp videos på IGTV?

Se först till att starta din IGTV-kanal. Du kan inte filma videos till IGTV på samma sätt som du kan i Stories. Du måste filma videon först och sedan ladda upp din från ditt bildbibliotek.
ladda upp video IGTV

Ladda upp via webbläsaren på datorn

En stor nyhet med IGTV är att du kan ladda upp innehåll direkt i webbläsaren på datorn. Något som inte varit möjligt på Instagram där du endast kunnat ladda upp via appen.
Det här är jättebra för att underlätta för kreatörer att skapa unikt, redigerat och högkvalitativt innehåll till sina IGTV-kanaler. Att skapa en video som du sedan behöver skicka, ladda ned och ladda upp via mobilen är oftast inte ett så tidseffektivt workflow.

Så gör du för att ladda upp en video till IGTV via datorn

 1. Logga in på instagram.com
 2. Gå till din profil genom att trycka på användarikonen i övre, högra hörnet
 3. Byt till fliken IGTV
 4. Tryck på ladda upp.


Som ni ser så står det att jag kan ladda upp en video mellan 15 sekunder och 60 minuter lång, återstår för mig att testa om jag verkligen kan ladda upp 60 minuter? Har ju inte direkt ett jättestort konto men har ”business”-konto så det kanske spelar in, återkommer när jag undersökt detta närmare.

Kommer vanliga TV-program och serier börja sändas på IGTV?

Nej, IGTV är fokuserat på fristående kreatörer, influencers och ”vanliga människor” i första hand. Lite mer som youtube. Facebook (som ju äger Instagram) har redan startat Facebook Watch som mer liknar Netflix där de köpt in TV-serier och betalat för att skapa originalserier för plattformen.

Vilka är de största fördelarna med IGTV?

Det som talar för IGTV är att Instagram redan är en mycket populär plattform med en miljard användare. Dessa användare får nu IGTV introducerat rakt in i sin vardag. Att slippa skapa ett nytt konto på en ny app för att börja kolla på videos tar ju ned många trösklar.

Invant beteende och lätt att skapa engagemang

Eftersom de som tittar redan har ett konto blir det också väldigt lätt att kommentera och gilla klipp, vilket ju är jättebra för att skapa engagemang! På Youtube är det många som tittar utan konto vilket skapar en tröskel för dessa tittare att börja följa, gilla eller kommentera.
Genom Instagram Stories (som också växt väldigt snabbt och gått om Snapchat i användning) har vi tränats i ett beteende att titta på vertikal video, att svepa vidare till nästa ”kanal” och konsumera innehåll flera gånger per dag.
På det viset finns det mycket som talar för att vi som användare rätt snabbt kan vänja oss vid IGTV på samma sätt som vi vande oss vid stories.

Nytt sätt att nå ut och upptäckas av nya följare

För den som vill nå ut till fler, få fler följare och bli mer ”upptäckbar” på Instagram skapar IGTV stora möjligheter. Genom ”För dig” och ”Populärt” fliken har du chansen att nå ut till personer som inte följer dig än och det finns en viral potential.
Särskilt nu när mediet är ungt finns det stora möjligheter att etablera sin kanal innan ”alla” hunnit optimera sig för formatet. Än så länge är det inte heller några annonser så passa på!

Vilka är nackdelarna?

I dagsläget finns det många bra appar för att redigera videos i horisontellt format, så många filmar och klipper youtube-videos direkt i mobilen. Om du vill redigera videos i vertikalt format finns det i princip inga bra appar alls (men om IGTV växer borde det såklart komma mer).
Ett annat problem med den stora skillnaden i format mellan Youtube och IGTV blir att det inte är så lätt att återanvända samma material mellan plattformarna. Youtubers kommer då antingen behöva kompromissa med hur videon ser ut på Youtube eller spela in olika videos. Samma sak för företag som betalar för professionella videos till sina kanaler.
Samtidigt så har ju annonseringen och företags närvaro på Instagram öppnat upp en ny marknad för professionella, vertikala videos så detta behöver inte vara ett jättestort hinder.

Har du frågor om IGTV? Ställ dom här nere!

Hur känner du för Instagrams nya plattform? Vad tror du? ?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

51 reaktioner på ”IGTV – så funkar Instagrams nya video-plattform”

 1. Jättebra inlägg Elin, tack för det! Jag funderar på att komma igång med rörligt material, och då är nu frågan om jag ska välja mellan IGTV och YouTube, och vilken kanal som i sådana fall är bäst för att nå ut. Eftersom jag redan är etablerad på Instagram så känns IGTV som ett enklare alternativ. Spännande!

 2. Jamen det här var ju superkul !!
  Kunde lägga upp min FB live (det var tur att jag satt i mitten av bilden. Det funkade perfekt ?
  tack för bra tips Elin

  1. Undrar om IGTV videon är offentliga för hela Instagram? Alltså kan man ladda upp någon video på IGTV ( för att kunna ladda upp längrw videon än bara 1 minut) bara för mina följare eller kommer alla se det?

 3. Pingback: Så gör du omslagsbilder till Instagram Stories! - La Linda

 4. Som alltid en riktigt bra guide med matnyttig info! Lite sugen på detta, trots att video inte riktigt känns som min grej än mer än i korta Stories.

 5. Hej! Tack för bra tips! Jag undrar hur man får in text , titlar, rubriker etc in sin video. Jag har försökt med IMovie , men det blir ju vertikal text när man sparar videon i vertikal format.

  1. Du får redigera videon horisontellt, inte vertikalt. Så den vertikala videon bara blir en smalis på mitten liksom med svarta utrymmen på sidan, hänger du med? Sen kan du lägga text på bara se till att hålla sig innanför kanten av videon så texten inte hamnar på det svarta!
   Kan annars rekommendera appen Inshot, där kan du redigera i riktig vertikal, lägga till text, stickers mm. Lycka till!

 6. Jag får en massa förslag på IGTV-videor på min Instagram som jag inte vill se. Hur tar jag bort förslagen? Förslagen består till 99% av halvnakna tjejer och det har jag inget som helst intresse av att se.

 7. Hej!

  Jag vill heller inte se en massa obehaglig porrtv i mitt dagliga flöde så tycker IGTV formatet hittills endast är stötande och trashigt. Känns inte rimligt att jag som instagramänavändare själv aktivt måste gå in på varje sexistiskt konto o blockera manuellt. Finns det verkligen ingen bättre lösning? Förvånar mig i en tid av ett enorma sociala medieströmmar där konsumenten uppmanas om vilka sk “ansvar” bolaget (i detta fall ett ytterst tvetydligt globalt sådant) har kring imnehåll o hur innehåll sprids. Svar tack!

  1. Nej jag förstår det! Tycker absolut att Instagram borde ta ansvar för detta och resna ut skiten. Något är ju helt klart fel med algoritmerna om det här svämmar över era IGTV-flöden. Tyvärr är ju Instagram inte superlätta att få kontakt med. Så man får ju antingen lägga massor med energi på att försöka få iväg något sorts meddelande till Instagram och hoppas att dom bryr sig. Eller så får man försöka träna om sin algoritm så dom här sexistiska kontona inte lyckas lura sig in i era flöden. Inte för att det är ens ansvar men för att det kanske är enklare att göra om man vill fortsätta använda Instagram.
   Jag skulle tro att anledningen till att ni får dessa videos i era flöden är att det är för få eller inga av kontona som ni själva följer som lägger upp IGTV-video. Så istället fyller algoritmen flödet med populära videos som många andra tittat på och då är väl sexistiska och porriga videos tyvärr poppis.
   Så en enkel sak att göra är ju att leta upp ”snälla” konton att börja följa på IGTV för att ge algoritmerna mindre utrymme. Typ pyssel, mat, gulliga djur och den typen av kanaler.

 8. Du är bara bäst på förklara!!!
  Är inte så bra på teknik men ser att ikonerna höger om IGTV gör instkontot mycket snyggare. Men hur får jag in filmer på höjdpunkter?

 9. Tack för svar!
  Alltså problemet är att jag inte ens kommer på hur jag ska lägga till en film i story… IGTV lyckas jag lägga upp i … men de når jag inte via höjdpunkter …
  (Du är extremt snabb på att svara 🙂 )

 10. Tusen tack för jättebra tips ? Superpedagogisk och snyggt sida. ? Jag undrar vilket filter/hur du redigerar bilderna till dina blogginlägg?

  1. Hej Angelica! Vad kul att höra, tack snälla ? Jag använder en förinställning till Lightroom som jag hittade på nätet när jag sökte typ ”best free Lightroom presets”.
   Sen har jag modifierat det och får även justera lite beroende på bilderna i fråga såklart. 🙂

 11. Pingback: Så gör du omslagsbilder till Instagram Stories! - La Linda

 12. Bra inlägg! Tack för tipsen! Jag undrar om du tror det behövs textning för IGTV? Eller är det mer som Youtube där få textar? Undrar också om du har någon tanke med textning på instagram, behövs det till filmer i flödet?

  1. Jag skulle säga att textning är viktigare i flödet och på stories där man oftare tittar utan ljud. På IGTV får man ju ändå tänka att om någon klickar in där så är det för att titta på video och så är man nog mer motiverad att också ha ljudet på. Jag har ingen statistik på hur många som tittar med respektive utan ljud på IGTV så det är en gissning. Men testa både med och utan och se om det blir någon skillnad i visningar och engagemang? 🙂

 13. Pingback: 2018 – ett år av utveckling och stabilitet - Teknifik

 14. Hej! Undrar om det finns någon möjlighet att Arkivera en IGTV video på Instagram?
  Hade varit så skönt om en kunde det, med tanke på om en vill ha olika bilder och videos vid olika tillfällen….
  tack för svar på
  Förhand : )

  1. Vad jag kan se så finns bara möjligheten att ta bort videon, ser inget alternativ för att arkivera. Men testa att kolla via Creator studio i webbläsaren också (om du har kreatörs eller företagskonto och ditt konto är koppla till en fb-sida). /Elin

 15. Hej Elin och tack för en mycket bra sajt. Jag tycks alltid hamna här om jag googlar på något tekniskt. Jag undrar om du har någon input på om att lägga samma film på you tube och igtv. Eller tycker du det är bäst att skapa enskilt content till vardera kanal? Vänligen Maria

  1. Hej Maria! Det beror ju såklart på innehållet men IGTV är ju bra för att nå ut om man har många följare där. Youtube är ju lite svårare om man inte ha många subscribers, men youtube är bättre för sökresultat om det är den typen av video. Men rent principiellt ser jag inget problem i att publicera samma video på båda. 🙂

 16. Hej, Tack för bra info. Jag undrar, om man vill spara ner en gjord IGTV till typ kamerarullen eller liknande och sen ta bort den helt från sin insta. Går det? Hur gör man? Tack snälla!

  1. Hej! Har kollat lite och det verkar inte som att det går att ladda ned sina egna (eller andras) IGTV-videos direkt från appen. Däremot kan man använda tredjepartsappar och sidor. Här är en video till exempel: https://youtu.be/JGQZgejiAY0
   När du lyckats ladda ned din video och vill ta bort den klickar du in på videon, trycker på de tre prickarna och väljer ”Ta bort” i menyn som dyker upp.

 17. Pingback: Digital Distribution – Unicorn Media

 18. Maria Lennberth

  Hej, Jag har en fråga. Jag redigerade nyss mina videoklipp i appen SPLICE (filmen är ca 12 min lång)
  Jag filmade med min vanliga IPhone 12 Max, men bildkvaliteten tyckte jag blev dålig när jag publicerade min IGTV på IG. Så blekt lixom😏
  Brukar använda Inshot men blev utslängd så kunde inte sätta ihop den där. Gillar dessa två appar då jag kan göra övergångar och klippa. Men skulle önska bättre och klarare bild😔Jag heter maria_lennberth på IG
  BÄSTA// Maria

  1. Hej Maria! Ja du det kan vara olika saker som påverkar såklart men antagligen är det filformatet och komprimeringen från appen som gör att det blir sämre. Redigerade du och exporterade i exakt rätt format? Dvs 1080p?

 19. Pingback: Igtv | about.instagram.com - SwVast

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!