Fem appar för filter och fotoredigering i mobilen


Att hitta rätt app för filter och redigering av mobilfoton kan vara en snårig djungel. Det finns många bra där ute, både gratisvarianter och betal. Här kommer fem välbeprövade appar som både erbjuder snabb redigering, snygga filter och detaljredigering när du vill nörda ned dig extra.

VSCO

iPhone / Android || Gratis

Om du gillar att göra dina bilder drömmiga, lite vintage-aktiga och imitera looken på foton från äldre kameror så är VSCO är toppenbra app. Det är en riktig favorit bland bloggare och instagrammare. Bland annat för att du importerar bilderna till appen och får se dem i ett rutnät. På så vis kan du enkelt få en överblick över hur dina bilder passar ihop. (Sen VSCO gjort om sitt gränssnitt lite så har många valt att använda appen Snug istället för överblick av hur ens feed passar ihop).
Appen har både förinställda filter och verktyg där du kan göra egna detalj-redigeringar. Jag har gjort en egen redigering som jag återanvänder. Då markerar jag en bild, trycker på knappen med de tre prickarna, väljer ”Copy Edits”, markerar min nya, oredigerade bild och trycker på samma knapp igen och sen ”Paste Edits”.

Afterlight

iPhone / Android || Pris: 7-10 kr

Om du vill göra lite mer med dina bilder och inte är rädd för mer ”extrema” effekter så är Afterlight ett bra alternativ. Där finns förinställda filter, filter för ljusläckage och instant-film men även detaljredigering av exponering, kontrast och allt sådant.
Den här appen passar dig som kanske inte orkar detalj-redigera dina bilder utan hellre använder färdiga filter och anpassar hur mycket effekten ska etableras på bilden. Under ”crop”-knappen finns också möjligheten att göra dubbelexponeringar med andra bilder (se min bild längst till höger). Väldigt populärt!
Appen kostar en liten slant initialt, vilket jag tycker den är värd. Därefter kan du också köpa filterpack och annat inuti appen.

Adobe Photoshop Express (och Photoshop Mix)

iPhone / Android || Pris: Gratis

Adobe erbjuder en rad av bra och kreativa fotoredigeringsappar. Den som jag tycker passar bäst om man inte är supererfaren är Photoshop Express. Där kan du redigera bilder, använda förinställda filter men även göra kollage väldigt enkelt vilket jag tycker är ett stort plus! Appen är gratis men du måste logga in med Adobe-konto (kostar inget att registrera) för att använda den.
Photoshop Mix är en app där du kan klippa ut/maska delar ur bilder, göra bilder i flera lager m.m. Kul om man vill vara kreativ med sina bilder och skapa egna små konstverk.

Snapseed

iPhone / Android || Pris: Gratis

Snapseed är också en storfavorit bland bloggare och instagrammare när det kommer till redigering i mobilen. Snapseed är utvecklad av Google, vilket ju såklart ger en viss nivå av kvalité. Det är en gratisapp med många förinställda filter men även detaljkontroller.
Ett stort plus med Snapseed är att du enkelt kan lägga snygg text på bild. Perfekt om du vill dela ett favoritcitat på Instagram eller göra ett personligt ”vykort” att skicka till någon på nätet. Tryck bara på ”Text” i verktygsmenyn.

Adobe Lightroom

iPhone / Android || Pris: Gratis

Med Adobes Lightroom kan du redigera med reglage, använda ett fåtal förinställningar men om du är mer professionell och använder Lightroom i datorn för redigering kan du använda förinställningar från datorn även i mobilen. Väldigt smidigt!
Om du verkligen gillar att nörda ned dig i redigering så är det här den bästa appen för dig. Appen är gratis men du måste logga in med Adobe-konto (kostar inget att registrera) för att använda den.
 

Vilken är er favoritapp för fotoredigering i mobilen? ?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

26 reaktioner på ”Fem appar för filter och fotoredigering i mobilen”

 1. Oftast är jag för lat eller ignorant för att orka redigera foton på mobilen. Däremot tycker jag att det är kul att lattja med effekter och se hur ”snygg” man faktiskt kan bli med hjälp av tusen lager av filter.
  Jag brukar använda kinesiska appen Meitu, som nyligen blivit en succé även i västvärlden. Har du testat?

   1. Det är sant. Jag är inte orolig över just Meitu. De är ett seriöst stort företag som bryr sig om att hålla sina användare säkra. Särskilt nu när de vill slå igenom internationellt så är det extra viktigt att ha ett bra rykte. Samtidigt måste de följa kinesisk lag. Därför är det svårt för kinesiska Internetföretag att slå igenom utomlands och vice versa.
    Informationen som t.ex. Facebook lagrar om oss skrämmer mig mer, även om jag personligen inte är rädd så. Men FB vet ju mer om oss än vad vi själva gör 🙂
    Meitu är en kul app men förstår att man får avsmak av att läsa om alla varningar.

    1. Bra info! Tack. Kanske var lite onödigt skeptisk. Med Facebook VET jag ju iallafall vilken information jag ger dom (nämligen all haha) och vad jag får för det. Det är det som gör mig skeptisk mot sådana där appar där det inte är lika tydligt liksom.
     Sen kan man ju fundera på andra aspekter av sådana appar som erbjuder extrem ”försköning”. Men det är ju en helt annan femma 🙂

     1. Better safe than sorry! 🙂 Kollade precis: Meitus börsvärde är 43 miljarder kronor, vilket känns ganska stabilt.
      Nu använder jag inte appar för försköning, blir bara ledsen av att se hur bildskön man skulle kunna bli med lite smink och några operationer 😉
      Meitu gillar jag främst för att det är enkelt att skapa fotokollage och postrar.

 2. Jag använder VSCO! Supernöjd. 😀 Dock så måste jag erkänna att det var lite klurigt att förstå och att hitta sakerna då dem flyttade om och uppdaterade gränssnittet!

 3. Jag är lite lat och använder bara Instagram när jag redigerar bilder som ska upp där. Men jag redigerar dem ofta på olika sätt och får liksom ingen röd tråd i bilderna. Så nu ska jag kolla upp VSCO och Afterlight – jag gillar den där drömmiga looken du pratar om men det blir aldrig likadant efter redigeringen eftersom ljus och färger varierar så mycket när jag fotar. Tack för tipsen!

  1. Kul!! Ja jag tycker VSCO är jättebra för att hitta den där röda tråden. Men det hänger ju såklart även på vad, var och när man fotar också.
   Har börjat kombinera Afterlight och VSCO lite nu och det är kul! ☺️

 4. Oj så många bra appar det finns! Som jag skrev på Insta så var det här precis en sån där grej som jag ville läsa mer om just nu! Snapseed har jag kört tidigare, så den har jag hittat tillbaka till nu tack vare ditt tips! Hade också missat att det gick att lägga in snygg text med hjälp av den!
  Blir också lite sugen på att testa afterlight och jobba mer med att slå ihop två olika bilder, det är alltid lite kul! 😀
  /Anna

 5. Bra app-tips! Jag använder VSCO för filter och Snapseed för all annan redigering. Gillar verkligen funktionen med borste i den. Tycker att Lightroom tappar mycket i appen tyvärr…

 6. Alltså, så himla smart det där med copy edits på vsco. Jag visste inte om det och det har varit rena mardrömmen att sitta och göra om varje bild med exakt samma (har ofta hittat ”filter” på typ Pinterest) och det har tagit för lång tid. Men detta är ju skitsmart! Tack för superbra tips!

 7. BRA tips!! Ska ladda ner lighroom-appen dirr. Jag har enbart kört VSCO hittills. Eller, fotar ju med min systemkamera och redigerar i datorn först, sen blir det lite finlir i VSCO och instagrams egna redigering. Onödigt omständigt kan jag tycka! När jag väl skaffar en ny telefon som har bättre mobilkamera så hoppas jag kunna fota mer med den och redigera allt i telefonen 🙂

 8. Tack för jättebra tips! Hade aldrig hört talas om Snapseed, verkar ju hur bra som helst:) Finns det något reglage eller app som ”skalar ner” bilderna (eller vad det heter) så de inte blir så tunga eller om man vill ha dem x antal pixlar?

 9. Pingback: 2018 – ett år av utveckling och stabilitet - Teknifik

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!