Så tar du bort ditt ex från sociala medier Den digitala vägen för att stänga ute en person ur ditt liv.

ta bort ex sociala medier radera person blockera gjort slut

I dag skapar vi dagligen minnen på sociala medier och lämnar digitala spår av våra relationer överallt. När en relation tar slut kan det därför vara lite extra svårt att helt radera ut den personen ur ditt liv. Så hur tar man bort sitt ex från sociala medier?

Det här var ämnet för programmet Kropp & Själ på P1 som ringde upp mig idag för att fråga om lite konkreta saker man kan göra på sociala medier och i sin telefon.

Jag tänkte i det här inlägget gå igenom några åtgärder du kan göra för att ta bort en person ur ditt digitala liv. Det behöver såklart inte vara ett ex utan kan ju vara en kompis du gjort slut med, någon släkting du behöver skapa space från eller andra relationer som tar slut.

Ska man ta bort alla gamla bilder och minnen?

Lite beroende på vilken typ av förhållande man haft så kan det ju i början kanske kännas lockande att radera alla bilder och minnen av personen. Samtidigt är det ju så idag att Facebook och Instagram till stor del fungerar som våra fotoalbum. Där vi kan gå tillbaka flera år och se våra minnen.

Precis som man förr kanske skulle vilja bränna gamla fotoalbum så kan man ju sansa sig och helt enkelt lägga dem i garderoben eller inte titta i dem på ett tag.

För kanske är det så att när de värsta känslorna lagt sig så vill du kunna se tillbaka på den tiden i ditt liv?

Säkerhetskopiera din telefon och spara över bilderna i en mapp någonstans eller på ett usb-minne och ta sedan bort bilderna ur själva telefonen. På så vis kan du ha dem kvar om du skulle vilja det längre fram.

Att se vad ditt ex gör kan göra det svårt att gå vidare

Något som psykologen och terapeuten i Kropp & Själ pratade om var just att det kan vara viktigt för att kunna gå vidare att inte se vad ens ex gör. Särskilt om personen kanske verkar ha gått vidare, hittar en ny osv.

Det ÄR väldigt lockade att gå in och snoka runt och de pratade i programmet om att om man ser en bild som bara ger lite information kan det trigga en vilja att hitta mer information. Där man snabbt kan hamna i en ond cirkel.

Så för att undvika frestelsen kan det nog vara bra att avfölja, dölja och ta bort personen ur ditt digitala liv. Åtminstone ett tag.

Ta bort ditt ex på Facebook

Det enklaste, snabbaste och mest definitiva sättet att ta bort en person på Facebook är ju att ta bort personen som vän. Då kommer ni inte längre se varandras inlägg och personen är ute ur ditt liv. Personen kommer inte aviseras om att du tagit bort den som vän, men däremot kommer den märka det om den går till din profil.

Dölj en persons inlägg utan att ta bort som vän

Lite beroende på vilken typ av breakup vi pratar om så kan det ju vara så att man hoppas kunna ha en relation i framtiden eller inte vill göra ett så definitivt avslut på Facebook.

Facebook har tagit fram en funktion där du kan se mindre av en person, kallad “Take a break”. Perfekt också för gemensamma vänner, familjemedlemmar eller andra som du kanske behöver ha lite paus ifrån efter att det tagit slut med en partner.

Om du klickar på länken för Take a break tas du till Facebook där denna popup-ruta kommer upp. Där kan du söka på personen du vill ta en paus ifrån.

Du kan sedan välja att inte se personens uppdateringar i ditt flöde, att begränsa vad personen kan se av dina uppdateringar samt avtagga eller redigera inlägg om saker ni gjort tillsammans till exempel gemensamma bilder och händelser längre bak i tiden.

Arkivera Messenger-konversation

Om du inte vill se er konversation i Messenger kan du arkivera konversationen så den försvinner från själva listan.

På datorn

När du är inne på Facebook tryck på Messenger i den högra sidomenyn.

Tryck på kugghjuls-symbolen bredvid konversationen och välj Arkivera.

I appen

Håll fingret på konversationen (tryck inte) och välj Fler och Arkivera. 

Blockera personen på Facebook

I vissa fall kan det ju vara så att man inte vill att en person ska kunna kontakta en över huvudtaget. Då behöver man blockera personen.

Personer du blockerar kan inte:

  • Se innehåll som du publicerar i din profil
  • Tagga dig i inlägg, kommentarer eller foton
  • Bjuda in dig till evenemang eller grupper
  • Starta en konversation med dig
  • Lägga till dig som vän.

Du kommer fortfarande se personens kommentarer på andras inlägg och i grupper.

Rensa sökhistoriken så exets namn inte dyker upp

Det kan komma som en jobbig påminnelse när personen du försöker glömmas namn alltid kommer upp först när du söker på en viss bokstav eller förnamn.

I sökfältet på Facebook tryck på Redigera. 

Tryck sedan på Rensa sökningar. 

Så tar du bort en person på Instagram

Den mest givna vägen på Instagram är såklart att sluta följa personen. Då får du inte längre upp personens bilder i din feed eller i händelser. Ditt ex kan dock fortfarande följa dig, se dina bilder och kommentera.

Om du har privat konto

Om du har privat konto kan du gå till listan med dina följare, hålla på personen och välja Ta bort. Då kommer personen inte längre följa dig och inte längre få upp dina bilder. Personen blir inte aviserad om att du har tagit bort denne.

Blockera för att personen inte ska kunna följa dig

Om du blockerar en person på Instagram kan denne inte längre se din profil, din händelse eller dina inlägg. Du kan välja att avblockera personen längre fram men den kommer då inte längre att följa dig utan måste i så fall börja följa dig på nytt.

Dölj din händelse från personen

Du kanske inte vill ta bort ditt ex från att följa din Instagram men vill begränsa personen från att se din story/din händelse. Då kan du i dina inställningar gå till Händelseinställningar och välja Dölj händelse från. Välj personen i listan och denne kommer inte längre se dina stories.

Rensa din sökhistorik

Du kan rensa din sökhistorik även på Instagram. Gå till dina Inställningar och scrolla allra längst ned till Rensa sökhistoriken. 

Fler åtgärder för att ta bort en person ur ditt digitala liv

Blockera från att ringa och sms:a

Om du vill hindra en person från att ringa eller SMS:a dig kan du blockera uppringaren. Om du trycker i-knappen i samtalslistan och blockera uppringare kan den inte längre ringa dig. Du får inte heller sms som personen försöker skicka.

Ta bort från kontakter – även i molnet

Radera personens kontakt i din telefonbok, kolla också iCloud eller Gmail eller var du synkar dina kontakter i molnet och se till att personens kontaktuppgifter är raderade även där.

Glöm inte att byta dina lösenord

lösenord nätsäkerhet tvåstegverifiering gmail facebook wordpress

I dag har det blivit en typ av tecken på att man litar på sin partner att dela med sig av sina lösenord. Många har ju också väldigt enkla lösenord och samma till allt. Så har du delat med dig av lösenordet till Netflix och har samma till mail, Facebook och Instagram så har du ju delat ut hela din digitala närvaro.

Lite beroende på hur ett förhållande slutar och vad det varit för typ av förhållande så kan det ju finnas en del risker med att ditt ex har dina lösenord.

Oavsett så tycker jag det är en bra sak att ta för vana att helt byta lösenord när du gjort slut med en person som kan, eller enkelt skulle kunna gissa, dessa.

Se till att dina lösenord är bra och starka.

Hur har du gjort när relationer tagit slut? Har du några tips? Dela gärna med dig i kommentarerna nedan 👇

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

12
(Visited 2 711 times, 2 visits today)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *