Stor guide: Vad är Pinterest och hur funkar det? Kom igång med och bemästra det sociala mediet som används av miljoner för inspiration och organisering.

vad är pinterest kom igång svenska

Jag skriver om det och bäddar in inlägg från det hela tiden, sociala medier-kännare tjatar om det, kreativa människor dyrkar det medan andra frågar sig: vad är Pinterest? Det tänker jag svara på i den här ultimata kom-igång-guiden!

I detta inlägg kommer jag gå igenom följande (klicka på länkarna för att komma direkt till kapitlet):

Är du redan Pinterest-frälst och funderar på hur du kan använda Pinterest som marknadsföring för ditt företag eller din blogg? Vill du veta hur du får fler följare och hur du optimerar ditt innehåll för spridning på det sociala mediet? Kolla in mitt inlägg “Använd Pinterest för företag och börja pinna som proffsen“.

Nu sätter vi igång!

Vad är Pinterest och varför ska jag använda det?

Pinterest skulle kunna beskrivas som den digitala versionen av att sitta och bläddra i inspirerande magasin om t.ex. inredning, mode, recept och klippa ut allt du gillar och sätta in det i en pärm eller i en scrapbook. Dessutom välorganiserat under olika flikar med tydliga teman.

Det kan även jämföras med att inför ett projekt göra en moodboard där du letar bilder, artiklar, typografi eller vad som helst och sätter ihop detta på en stor anslagstavla för att ge en visualisering av de känslor och tankar du har inför projektet.

Pinterest är också lite likt Tumblr, som är en bloggplattform som till stor del är byggd för att samla olika typer av innehåll (bilder, text, videos, memes, musik m.m.) i ett flöde och att följa andras tumblr-bloggar och “re-blogga” deras innehåll på din egen blogg. Skillnaden är att det på Pinterest handlar om att organisera materialet under olika teman istället för att ha ett enda stort flöde. Samt att det är fokuserat i princip bara på bilder och länkar. Det är dock ett visuellt medie så om du främst är ute efter att spara och organisera länkar som du enkelt vill hitta tillbaka till rekommenderar jag Pocket.

Jag använder Pinterest för att hitta inspiration – både generellt men också inför specifika projekt. Det är som att titta i fina tidningar bara att det är jag som bestämmer vad jag vill titta på. Alla har på så sätt möjligheten att skapa sitt eget, ultimata magasin som kommer ut varje dag, när du vill. Till skillnad från andra sociala medier där det handlar om att vara just social, gilla, dela, läsa, tycka och tänka så är Pinterest mer opersonligt, asocialt och avslappnande. Eftersom innehållet på Pinterest styrs av användarna och kan komma från alla hörn av internet så finns det verkligen något för alla.

Pinterest kan användas både i datorns webbläsaren och som app. Vill du använda Pinterest på datorn går du bara till www.pinterest.com. Pinterest-appen hittar du här för iPhone och här för Android.

Jag föredrar helt klart att använda appen framför att använda Pinterest på datorn eftersom flödet blir så brett på datorn och är mycket svårare att överblicka. Appen är också väldigt användarvänlig och enkel vilket gör att jag hellre använder den. Jag tycker gränssnittet på datorn är lite mastigt.

Pinterest-ordlista

Som det så ofta är när man ska prata om sociala medier så blir det lite svengelska och en massa nya ord som vi ska försöka använda och böja. För att underlätta fortsatt läsning kommer här en liten ordlista (med bilder).

Profil

Varje användare på Pinterest har en profil. På en persons profil kan du se en profilbild, lite statistik över antal pins, vilka den följer, hur många som följer den och så vidare. Sedan kan du se vilka boards denna person har. Pinterest kallar sina användare för “pinners”.

pinterest profil boards

Board

[bård] s. -en -s

En board är som en anslagstavla eller en mapp där en person med en profil kan lägga in sina pins för att organisera dessa efter olika ämnen. Du väljer helt själv hur många boards du vill ha, om dessa ska vara privata (kan bara ses av dig) eller offentliga (kan ses av alla), vad de ska heta och vad de ska innehålla.

 pinterest board pins

Pin

[pinn] s. -nen -s (i bestämd form uttalad “pin-En” och inte som pinnen) 😉

Varje board innehåller olika pins. En pin är konkret sett en ruta, eller ett inlägg, och innehåller alltid en bild. Bilden kan antingen vara hämtad från en internetsida där den hämtar upp en bild från url-källan (länken). Ni vet när någon t.ex. delar en länk på Facebook och när man publicerar så dyker det upp en ruta med rubrik, lite text och en bild? Det är exakt samma princip! Det är också möjligt att ladda upp en bild direkt på Pinterest (utan länk) och skapa en pin. Det absolut vanligaste är dock länkar. Förutom att Pinterest hämtar upp bilder från en länk så kan den även hämta upp källan, rubrik m.m. Den hämtar också en beskrivning om den hittar någon men denna kan du redigera, ta bort eller skriva själv också.

vad ar pinterest en pin

Pinna

[pinna] v. -r -de

När du pinnar något så sätter du upp just den pinnen på en av dina boards. Då kommer den sparas där och även dyka upp som en pin i flödet hos alla som följer dig. Du pinnar genom att trycka på “Pin it”-knappen eller genom att göra en egen pin med “plus”-knappen (längst ned till höger på webbläsaren i datorn).

Flöde

Ditt flöde är det första som du möts av när du loggar in på Pinterest. Det är här pins från de profiler, ämnen och boards du följer dyker upp. Ju mer du engagerar dig i att hitta saker att följa desto bättre kommer ditt flöde bli. Det är ditt flöde som är som ett magasin där du själv bestämmer innehållet.

Såhär kommer du igång med Pinterest

Nu tänker jag gå igenom de tre viktigaste bitarna för att komma igång med Pintererst:

 1. Hur du registerar dig och gör iordning din profil
 2. Hur du hittar profiler och boards att följa
 3. Hur du hittar pins att pinna

1. Registrera

När du kommer till Pinterest första gången kan du välja att registrera dig via Facebook eller med en email och ett lösenord. Här väljer du självklart helt själv hur du vill göra. Tänk bara på att om du registrerar dig med Facebook så kommer du behöva logga in på Facebook för att logga in på Pinterest, vilket i sin tur betyder att även om du loggar ut från Pinterest så finns en risk att du fortfarande är inloggad på Facebook om du går till facebook.com. Om du använder en delad dator kan det vara värt att registrera med mail och lösenord istället. På din egna, personliga dator spelar det såklart inte så stor roll.

När du skapat en profil kommer du få gå igenom en guide där du uppmanas att välja ett namn, ange din ålder och ditt kön (suck! Bara två alternativ dessutom). Därefter kommer du uppmanas att följa fem ämnen för att få ett “startflöde”. Antingen kan du söka fram specifika ämnen eller klicka på deras förvalda kategorier. Om du sitter vid en dator och registrerar kommer du även uppmanas att lägga till deras “Pin it”-knapp i webbläsaren. Den gör det möjligt att när du är ute och surfar och är på en sida med bilder du vill pinna så är det bara att trycka på “Pin it”-knappen och vips så kan du välja en bild att pinna. Vill du inte ha den kan du välja “hoppa över”.

Klart!

2. Hitta profiler och boards att följa

Att bara följa breda ämnen så som du kommer göra från början är inte speciellt kul i längden för du kommer (tyvärr) få upp en hel del crap i ditt flöde. Istället vill du följa profiler som har bra smak och som kommer bidra med kvalitativa pins till ditt flöde. Du kan både följa hela profiler (och automatiskt då alla deras boards) eller välja specifika boards hos profiler att följa. Men hur hittar vi då dessa?

Sök bland vänner på Facebook, Google m.m. och bjud in via e-post

 1. Klicka på din profil (högst upp i högra hörnet på datorn och på profil-ikonen längst till höger i appen)
 2. Klicka på “följer” (du har 5 till att börja med eftersom du följer fem ämnen)
 3. Klicka på “Pinners”
 4. Tryck på Hitta pinners att följa

Här kan du nu leta och se om du redan har vänner som finns på Pinterest!

Börja hos en och leta dig vidare

För enkelhetens skull kan ni börja med min profil, eller om ni har någon annan vän ni vet som använt Pinterest ett tag.

 1. Klicka in på den och tryck på “Följer” (i mitt fall “203 följer”). Jag följer alltså 203 profiler på Pinterest.
 2. Klicka sedan på “Pinners” för att få fram hela profiler eller tavlor/anslagstavlor för att få fram specifika boards. Kolla om det är något som verkar intressant för dig och följ.
 3. När du hittat några profiler att följa kan du klicka in på deras profiler och kolla vilka dem följer och så fortsätter du så tills du börjar känna dig nöjd.

Efter ett tag kan det vara smart att gå in på din profil > Följer > Välja “Ämnen” och avfölja de fem ämnena du valde från start så du får ett mer selektivt och kvalitativt flöde!

3. Hitta pins att pinna

Nu är vi inne på den sista delen i den här guiden som handlar om hur du hittar innehåll att pinna.

Söka

Du kan söka efter pins, profiler, boards och ämnen i sökfältet överst (på datorn) och under förstoringsglaset i appen. Du kan antingen välja bland de befintliga kategorierna eller skriva in egna sökord. För att få fram kategorierna på datorn använder du den här lilla knappen längst ut i sökfältet:

soka pinterest

När du skriver in sökord får du också förslag på underkategorier till det du sökte på för att få till en ännu bättre sökning. När du sökt på något kommer du få upp ett flöde för pins som stämmer på detta sökord. Ibland kan det vara mycket att sålla mellan men det är också det roliga.

När du hittar något du gillar så pinnar du det på någon av dina boards! Enkelt!

Related pins

När du hittar en bra pin kan du klicka in på den och sedan scrolla ned så får du upp pins som Pinterest algoritmer anser är liknande den du precis pinnade. Här kan du både hitta pins men också nya profiler och boards att börja följa! Tips tips!

World wide web

Alla sidor och bilder på nätet kan ju bli en pin. Min rekommendation är att du ALLTID använder url-länken när du pinnar en bild som inte är din egen. Ladda bara upp bilder som pins om du äger den själv – så du inte riskerar att sprida upphovsrättsskyddat material.

Om du är inne på en webbsida med innehåll som du vill pinna så gör du såhär:

På datorn

 1. Kopierar du url-adressen i adressfältet på webbläsaren. Markera, högerklicka och kopiera eller använd ctrl+c för att kopiera på PC. Cmd+c på Mac.
 2. På Pinterest tryck på plus-knappen längst ned i högra hörnet (på datorn).
 3. Välj: “Lägg till Pin från en webbplats”.
 4. Klistra in url-länken med ctrl+v (PC) eller cmd+v (mac) eller högerklicka och “klistra in”.
 5. Välj vilken bild från sidan du vill pinna, skriv en beskrivning, välj vilken board du vill pinna den till och sen är det bara att trycka “Pin it” och du är klar!

Om du valde att lägga till “Pin it”-knappen i webbläsaren som föreslogs när du registrerade behöver du inte kopiera och klistra in länken utan kan bara trycka på knappen, välja bild, skriva en beskrivning, välja en board och klart!

I appen

 1. Markera url-länken i webbläsaren, håll in på den och väl “kopiera”
 2. Tryck på din profil-knappen längst ned till höger.
 3. Välj plus-knappen högst upp till höger bredvid sökfältet.
 4. Välj “Urklipp”
 5. Välj bild, skriv beskrivning, välj board, pinna – KLART!

I appen kan du också, när du är inne på en webbplats, trycka på “dela” knappen i webbläsaren och välja “Pinterest”-appen.

 Video: Pinterest tutorial – Basics

Kom igång med Pinterest snabbt och enkelt med hjälp av denna guide.

Psst... join the club!

Vill du ha mer? Få steg-för-steg-guider, gratis resurser, tech-tips, förhandsvisningar, tutorials, bakom kulisserna-snack och mycket mer – helt gratis.

Gå med i min mailklubb genom att skriva upp din mailadress nedan.

Inte ett nyhetsbrev, inget spam. Lovar <3

Powered by ConvertKit

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

4
(Visited 1 230 times, 14 visits today)

17 Kommentarer

 1. Eva Malmgren 15 december, 2016 at 15:06

  Åhhh…. så bra instruktioner jag hittar här. Toppen! Men jag blir så förvirrad av att jag har registerat mig som användare för det företag jag arbetar för och kopplat det till min jobbmail. När jag sedan skall registrera ett privat Pinterest konto kopplat till min spray mal funkar inte detta. Den säger att jag redan är inloggad fastän jag inte är det? Kan en och samma användare ha två konton på Pinterest och hr fixar jag det, tro?

  Svara
 2. Eva Malmgren 15 december, 2016 at 15:07

  Jag har registerat mig som användare för det företag jag arbetar för och kopplat det till min jobbmail. När jag sedan skall registrera ett privat Pinterest konto kopplat till min spray mal funkar inte detta. Den säger att jag redan är inloggad fastän jag inte är det? Kan en och samma användare ha två konton på Pinterest och hur fixar jag det, tro?

  Svara
  1. Elin Häggberg // Teknifik 15 december, 2016 at 16:16

   Ja om du har olika emailadresser borde det funka tycker jag. Om den säger att du redan är inloggad menar den kanske att du ska logga ut först? Men det verkar märkligt.
   Sorry jag vet inte om jag kan hjälpa dig mer än så. Du får trycka på “hjälp” länken längst ned på inloggssidan och se om Pinterest kan ge svar. Lycka till!

   Svara
 3. Yvonne V 6 januari, 2017 at 06:42

  Hej,jag har en fråga hur man tar bort någon man följt men inte är intresserad av att följa längre.
  Mvh Yvonne

  Svara
  1. Elin Häggberg // Teknifik 6 januari, 2017 at 16:58

   Du får gå in på din profil och “följer” och sen klicka på “sluta följa”. Lycka till!

   Svara
 4. Linda 16 februari, 2017 at 20:53

  Kan jag ha min profil helt privat?

  Svara
  1. Elin Häggberg // Teknifik 16 februari, 2017 at 21:24

   Jag tror inte det. Men om du väljer ett anonymt användarnamn och bara har privata boards så blir det i princip helt privat.

   Svara
 5. sandra 22 februari, 2017 at 12:53

  Hur gör man för att skriva ut en bild och ändra storleken på denna?

  Svara
  1. Elin Häggberg // Teknifik 22 februari, 2017 at 12:55

   Det enklaste sättet är nog att screenshotta bilden, beskära och ändra storlek i “Förhandsvisaren” eller motsvarande program (där bilden öppnas på din dator). Alternativt klicka dig vidare i pin-en och försöka hitta bildkällan, spara ned bilden och sedan ändra storleken i förhandsvisaren. Lycka till!

   Svara
 6. H Isberg 13 augusti, 2017 at 00:51

  Hej
  Kan jag lägga egna bilder med kommentarer privat?
  Jag har endast en grupp på fb med heminredningstips ?

  Mvh
  💚Pinterest

  Svara
  1. Elin Häggberg // Teknifik 13 augusti, 2017 at 08:36

   Hej! Jag hänger inte riiiktigt med på hur du menar? Du kan ha privata boards som du kan ladda upp egna pins på om det är vad du menar?

   Svara
 7. Annika 14 augusti, 2017 at 22:01

  Hur gör jag för att skriva ut material jag hittar på Pinterest??

  Svara
  1. Elin Häggberg // Teknifik 14 augusti, 2017 at 22:05

   Du får söka dig till källan genom att klicka på länken i pinnen. Eller så får du skärmdumpa. Pinterest länkar ju mest vidare till bilder så det är därför man inte kan skriva ut direkt därifrån.

   Svara
 8. Kalle 21 augusti, 2017 at 08:28

  Vet inte hit jag ska Hitta s parade Bilder ?

  Svara
  1. Elin Häggberg // Teknifik 21 augusti, 2017 at 08:36

   Hej Kalle! När du pinnat något så lägger du det på en board som du skapar på din profil. När du går till din profil så kommer du se dina boards. Tryck på dom för att se dina pins. /Elin

   Svara
 9. cecilia 19 september, 2017 at 22:24

  Tack för en superbra guide! (bland många)

  Svara

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *