Vad betyder emojisarna och hur används de? ? Den enda emoji-guiden du behöver för att förstå och behärska dessa uttrycksfulla små figurer.

vad betyder emojisarna?

Emojis, smileys, smileygubbar, emoticons – ja de små symbolerna och figurerna som kan uttrycka en rad meningar, känslor och objekt har många namn. De har blivit helt självklara i vår dagliga kommunikation på sociala medier och internet. Samtidigt leder de också till många märkliga missförstånd och vi är inte alltid helt överens om vad de små figurerna betyder.

I den här guiden tänkte jag gå igenom vad emojis är, hur man använder dom och reda ut några av de vanligaste missförstånden.

Vad är en emoji?

Ordet emoji kommer från japanskan och är en sammansättning av orden “e” (絵, “picture”) + “moji” (文字, “character”) [Källa: Wikipedia]. Det är en samling symboler som kan användas i digital skrift.

Emojins historia

Innan emojis använde vi smileys. I dess tidigaste form i form av tecken som :) eller :-). I slutet av 90-talet började det bli möjligt att använda små smiley-bilder (☺) i sin digitala kommunikation. Sedan dess har smileys och emoticons använts flitigt i chattar som MSN Messenger, Skype och Facebook Messenger.

Den man som uppfann emojis, de smileys vi använder idag, heter Shigetaka Kurita. De började användas av japanska telefonoperatörer och mobiltillverkare 2005.

De första emojisarna

Apple spred emojin över världen

I väst tog det lite längre tid för emojis att bli populärt. Apple var den stora mobiltillverkare som brukar få credd för att ha spridit emojis till resten av världen. Detta genom att de byggde in support för japanska emojis redan i iOs 2.2 som släpptes i november 2008. Då blev det möjligt att se de små färgglada figurerna på Apples mobiler, men bara japanska användare hade tillgång till själva tangentbordet.

För att själv kunna skriva dem på den tiden så var man tvungen att ladda ned en särskild app som gjorde det möjligt att låsa upp ett emoji-tangentbord – vilket snabbt blev otroligt populärt.

Emojis blev standard i hela världen runt 2011

I operativsystemet iOS 5 till iPhone som släpptes i oktober 2011 blev emoji-tangentbordet integrerat och i ungefär samma veva blev det självklart för alla stora plattformar och sociala medier att ha stöd för emojis.

Varför ser inte emojis likadana ut på alla mobiler och plattformar?

vad betyder emojisarna

Emojis är karaktärer inom unicode-systemet. Unicode är en industristandard som gör det möjligt för datorer att hantera text skriven på alla världens skriftspråk. Det funkar så att alla tecken har en unicode-siffra. Till exempel så betyder unicode-numret U+0050 ett stort enligt det latinska alfabetet. U+2764 motsvarar ett svart hjärta (♥︎).

Det som de som skapade de första emojisarna gjorde var att de la in egna figurer på oanvända unicode-nummer. På vis kan de fungera på samma sätt som bokstäver och andra tecken i digital text.

Många emojis skyddas av upphovsrätt

Men precis som att den text vi läser och skriver på nätet visas i olika typsnitt, som ofta är upphovsrättsskyddade av skaparen, så styrs även hur emojis visas av olika licenser.

T.ex. så säger unicode-systemet att koden U+1F467 ska visa “GIRL“. Men hur denna flicka representeras styrs sen av de här olika typsnitten för emojis kan man säga. Det finns också varianter av emojis och tecken som är open source och fria för vem som helst att använda, t.ex. EmojiOne.

Vem bestämmer vilka emojis som ska finnas?

Eftersom emojis härstammar från Japan så var de ursprungliga figurerna ju baserade på japansk kultur. T.ex. så fanns det i matkategorin en massa symboler för japansk mat men inte en emoji för ost.

Men när emojis slog igenom internationellt så höjdes ju röster för att införa en rad nya emojis. T.ex. tacos, pasta, ost och popcorn.

De som bestämmer vilka nya emojis som ska införas i unicode-systemet är The Unicode Consortium, en organisation med bas i USA. Några av medlemmarna är t.ex. Google, Facebook, Apple och Microsoft.

▶︎ Läs mer: Nya emojis 2017: tjej med hijab, amning och mind blown

Något som inte är tillåtet enligt The Unicode Consortium är logotyper och varumärken som emojis.

När en emoji inte finns överallt än

Ibland kan vissa företag vara snabbare än andra på att tillföra nya figurer för olika tecken i sina emoji-uppsättningar. Under våren 2017 släppte Apple en STOR uppdatering till sitt emoji-tangentbord. Där t.ex. en rad nya yrken, i både maskulin och feminin version, kom med. På hösten 2018 släpptes ytterligare nya emojis, på iPhone måste man då ha iOS 11.1 för att se de nya figurerna. På Android måste man uppdatera till version 8.0.

När man använder en av de nya emojisarna och skickar till någon som inte uppdaterat så kommer de inte kunna se den nya emojin. Enheten kommer då försöka tolka unicode-tecknet på bästa sätt. Det kan därför bli en kombination av två existerande emojis. Men i värsta fall blir det bara några tomma rutor.

Emojis skapar kontrovers

“En bild säger mer än 1000 ord” brukar man ju säga. Lite så är det ju med emojis. Eftersom det är bilder så öppnar de ju upp för en rad betydelser och tolkningar utifrån kontext, förförståelse, kulturella aspekter och erfarenheter.

Hur de som skapar emojis väljer att representera ord som “woman”, “doctor” och “family” säger också mycket om normer och stereotyper i samhället. Detta har skapat mycket kritik och kontrovers som lett till utveckling.

Från början fanns det bara en blond kvinna. Nu kan man välja en rad hudfärger. En emoji med hijab är på gång efter kritik att en sådan emoji inte funnits tillgänglig. Man kan nu välja sin egen hudfärg (eller en neutral smiley-gul) på de olika handtecken-emojisarna. Nu mer finns det både en manlig och en kvinnlig doktor och familjer och kärlekspar som är lite mindre heteronormativa.

Emojis skapar missförstånd

Det är lätt att tro att alla symboler, uttryck, kroppspråk och rörelser är universala och samma i alla länder och kulturer. Men så är det givetvis inte. Även om en hel del betydelser sprids globalt genom internet så finns det också geografiska och kulturella skillnader som påverkar förståelsen och användningen av emojis.

Inte som du tror – vad betyder emojisarna?

Den snurrande stjärnan betyder inte stjärnfall, tur eller något liknande. Den är i själva verket hämtad från mangans värld (japanska tecknade serier) och visar att man är yr (dizzy).

Smileyn som ser ut att ånga av ilska och frustration är i själva verket enligt originalbetydelsen i Japan en min för triumf.

Denna smiley som brukar användas för att visa att man är uppgiven, ledsen eller ibland snorig/förkyld är egentligen en smiley som sover. Den lilla bubblan är inte en tår eller svett utan en dreggel-bubbla som brukar användas i manga/anime-teckning.

Denna figur som brukar användas för någon som försöker koncentrera sig eller tänka är i själva verket en person som bugar djupt.

Ett tag så påstods det att denna emoji, som brukar tolkas som “ber” eller “praise”, egentligen var en symbol för high five. Men eftersom tummarna är åt samma håll så har den myten avskrivits – beskrivningen enligt unicode är “person with folded hands”. I Japan betyder den någon som tackar eller är tacksam. Men många tolkar den alltså som någon som ber så det har också blivit en accepterad tolkning.

Den här emojin brukar jag ofta använda i bemärkelsen: “so sue me” eller “don’t care”, lite flirtigt/kaxigt typ?! “An air of sassiness”, som Megan Logan skriver i den här artikeln för Wired. Den verkliga betydelsen? Det är en en “information desk person”. Mind. Blown.

I emoji-uppdateringen hösten 2017 kom det förresten en “mind blown”-emoji. Googles variant ser ut så här:

Ibland blir det fel – väldigt fel

Som med det mesta gällande nya kommunikationsmedel så lär man sig bäst i interaktionen med andra. Människor som hänger mycket på nätet, chattar mycket och använder mycket emojis skapar ju med tiden en hyfsat överensstämmande bild av hur olika emojis kan/bör användas och vad de förmedlar för betydelse.

De som är nya på området eller som precis upptäckt emojis råkar ofta missförstå vissa emojis betydelse. T.ex. “?” som betyder att man skrattar så man gråter. Den är lätt att missförstå som en emoji som storgråter av sorg. Som upplagt för missförstånd.

Den glada bajskorven ? kan missförstås som chokladglass, eller en bränd marshmallow som i exemplet ovan.

Emojis som fått snuskiga betydelser

Ibland kan man ju vilja utrycka lite mindre barnvänliga saker med sina emojis. Där har internet varit kreativa och gett helt oskyldiga emojis nya, lite mer sex-inriktade betydelser. Dessa kan ju vara bra att känna till så man inte råkar skicka mixade signaler.

Sugen på aubergine till middag? Kan bli lite awkward då denna emoji också symbolisar det manliga könsorganet.

När Apple övervägde att ändra persiko-emojin till en mindre rump-lik variant blev det ramaskri. Persikan fick behålla sin stjärtlika figur och denna emoji används till exempel bredvid Kim Kardashians namn på Snapchat.

Precis som när det gäller att benämna det kvinnliga könsorganet så finns det ingen samstämmighet kring vilken emoji som bäst kan användas för fiffi. Tacon, rosen och snäckan är dock vanliga val.

Svett, vatten eller spott? Ja dessa små droppar kan betyda många saker. I lite mer suggestiva termer används denna emoji för att beskriva att det rinner till, så att säga. T.ex. av tjejer för att beskriva att någon är VÄLDIGT het.

Nu när ni kommit in i tänket borde jag inte behöva beskriva närmare hur dessa emojis kan tolkas! Ni fattar.

Använda emojis – hur gör man?

Först: basics. Hur får man ens fram de små emojisarna så man kan börja använda dem?

iPhone

När du tryckt i ett skrivfönster och fått fram tangentbordet, tryck på jordglobs-knappen för att byta mellan tangentbord. Då kommer emoji-tangentbordet dyka upp.

Om du inte har emoji-tangentbordet tillgängligt gå till inställningar Allmänt Tangentbord Nytt tangentbord Emoji-symboler. 

Android-mobil

På Android kan det skilja lite från tillverkare och modell. Men oftast finns det en smiley-knapp på tangentbordet (?), ibland kan du behöva trycka på en knapp för att byta till siffror/tecken och där hittar du smiley-knappen för emojis.

Du kan också ladda ned appen Gboard, Googles tangentbordsapp. Den finns i Play store. Den kommer med emojis!

Mac-dator

Du kan använda emojis på datorn på Mac genom att använda kortkommandot ctrl+cmd+mellanslag.

ctrl-cmd-space emojis på datorn kortkommando

Du kan även i t.ex. webbläsaren titta under Redigera > Emojis och symboler.

Ett tredje sätt är att gå till Systeminställningar > Tangentbord > och checka i Visa tangentbords-, emoji- och teckenvisar i menyraden. Då får du upp en liten symbol du kan trycka på för att skriva in emojis.

PC / Windows

I Windows 10: Tryck Windows-knappen+punkt (.) för att få fram emojis!

Äldre Windows: Tryck på Tangentbords-symbolen i verktygsfältet. Om du inte ser denna högerklicka och välj Visa tangenbordsknapp. 

Tryck på smiley-symbolen på touch-skrivbordet. Voilá, emojis!

Börja försiktigt och lär dig nyanserna

Om du vill använda emojis och inte framstå som en “tokig faster” eller ha ett klassiskt “dad moment” (dvs framstå som lite mossig och oinsatt i internetkulturen) så är mitt första tips att börja försiktigt.

 • Skriv inte långa rebusar av emojis istället för text.
 • Använd istället emojis som förstärkning av känslor t.ex.
  “Det var kul att se dig idag ❤️” eller “Ok, vi ses ?”. Börja med dom vars betydelse du är rätt säker på ?
 • Undvik emojis i professionell kommunikation (typ jobb-mail) så långt som möjligt, det kan framstå som oseriöst.

eller SKIT I REGLERNA OCH GO CRAZY ? ? ?

Teknik ska vara kul, så skit samma om någon suckar lite över ditt tokiga sätt att använda ?-emojin. Who cares? ?

Om du jobbar med kommunikation i ditt jobb, t.ex. på sociala medier, är det bra att fundera på om och hur just din målgrupp använder emojis. I bästa fall kan emojis funka som ett sätt att dra till sig uppmärksamhet och förstärka budskapet. I värsta fall kan det bli pinsamt, kännas krystat eller bidra till missförstånd och förvirring.

Vilken är din favorit-emoji och vilken emoji har du fattat helt fel? ?

Här är mina favoriter:

🙌💖😍😘✨

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

458

Har innehåll jag skapat lärt dig något nytt, inspirerat dig eller löst något av dina teknikproblem?

På medlemsplattformen Patreon kan du stötta mitt arbete genom att bli månadsgivare så jag kan fortsätta skapa innehåll som det här. Där finns även medlemsskapet Teknifik Academy där du får live-webinars varje månad, TechSupport och mycket mer!

Teknifiks Mailkubb

Du kan också helt gratis skriva upp dig på min mailklubb. Då får du mitt mailutskick direkt i inkorgen någon gång i månaden med tekniktips, guider och uppdateringar om vad jag jobbar på.

(Visited 269 085 times, 53 visits today)

52 kommentarer

 1. Moa 24 maj, 2017 at 11:01

  “används de” 😉
  Tack för en kanonblogg – du är verkligen en superinspirerande och proffsig person!

  Reply
 2. Lanclin-Linnea 24 maj, 2017 at 16:58

  Du är briljant som vanligt Elin! Alla de här skärmdumparna med fantastiskt roliga missförstånd är galet kul, ha ha! ??✌?

  Reply
 3. Agnes {Cashew Kitchen} 25 maj, 2017 at 07:57

  Bara NJÖT av att läsa detta inlägg! Så intressant och roligt! ? Och alltså, var i desperat behov av det där kortkommandot för att få upp emoji-tangentbordet på Mac… Har liksom googlat och copy pasteat fram tills nu ? En fråga: när det släpps nya uppdateringar av tangentbordet på mobilen, får jag de automatiskt då när jag uppdaterar telefonen? Tycker ofta jag saknar massa av de där nya symbolerna ???

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 25 maj, 2017 at 09:37

   Åh vad fint! Tack! ❤️❤️❤️☺️☺️???

   Ja de nya emojisarna släpps med de nya iOS-uppdateringarna!

   Reply
 4. SpeLinnea 25 maj, 2017 at 20:59

  Vilket fint inlägg! Första gången jag kom i kontakt med smileys/emojis var såklart kära gamla MSN Messenger. Jag saknar verkligen en potatisemoji, idag finns bara för sötpotatis.

  Intressant den här med “prayer”-emojin – jag har för mig att man kan få siri att läsa upp namnen på den och att de säger prayer för den?

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 25 maj, 2017 at 21:02

   Åh ja potatis-emoji vore ju bra! Kommer ofta på emojis jag tycker saknas. Man får lista och skicka till The Unicode Consortium ??
   Ja beskrivningen är “person with folded hands” men den kallas också “prayer” så det har väl fått båda betydelserna helt enkelt 🙂

   Reply
 5. Wilda 28 maj, 2017 at 11:49

  SÅ bra guide och jättekul att ta del av!

  Reply
 6. Pingback: STJÄRNÖGONBLICK #21 | Pride, balkong och bad i solnedgången. | REAKTIONISTA

 7. Alicia 29 maj, 2017 at 09:17

  Såå roligt och informativt! Tack!!

  Reply
 8. Pingback: Recap of week 22 • Daretobeyou.se

 9. Pingback: Nya emojis 2017: tjej med hijab, amning och mind blown - Teknifik – en kreativ teknikblogg för ett enklare digitalt liv av Elin Häggberg

 10. Bippa 12 november, 2017 at 10:10

  Jamen hur fel kan det bli, hahaha. Men som du skriver, skit i samma! Det kan ju bli roligt (för det mesta) Ett exempel är när jag skrev “vila i frid lilla mamma” på FB då fick jag en kommentar “tänker på dig ?”
  Jag förstår ju att det blev fel så no hard feelings.
  Min favorit-emoji är ???????
  Tack för en inspirerande och lärorik blogg?

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 12 november, 2017 at 10:12

   Ja, bra approach! ☺️ För ja, ibland blir det verkligen fel.
   Varsågod, jättekul att du hittat hit ❤️

   Reply
 11. Mikael Fältskog 29 december, 2017 at 23:50

  Hej! Tack för en bra guide????
  Jag undrar över ?, hur bör det tolkas i sammanhanget att jag bett mina vänner kommentera ett inlägg för att öka synlighet i mitt flöde.

  Reply
 12. Mikael Fältskog 29 december, 2017 at 23:52

  Sorry! Glömde kryssa i aviseringsrutan?

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 30 december, 2017 at 11:22

   Väldigt svår fråga! Emojis är ju som jag skrev alltid tolkningabara. Alla tolkar inte lika. Jättemycket beror på kontexten. Jag skulle tolka det som att man ber om något, är medveten om att man ber om något och därför skickar med ett hjärta för att säga ”tack snälla” typ. Ett glittrande hjärta blir ju i sammanhanget lite mer lättsamt än ett rött hjärta. Sjukt svårt att förklara detta…

   Reply
 13. claes 12 mars, 2018 at 22:55

  ja jag behöver nog lära mej alla . för nu vågar jag inte använda en enda . för när jag trodde det var en cool smilis med glasögon så betydde den who cares hihi

  Reply
 14. Anna 21 mars, 2018 at 07:33

  Vad roligt att läsa, tack för denna blogg!
  Den här har jag alltid svårt att fatta vad den ska beryda: ?. Kan du förklara?

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 21 mars, 2018 at 07:38

   Enligt Unicode är det en emoji som visar ”smirking”, alltså ”flinar”, vilket jag tycker är en rätt bra beskrivning ändå! Man är liksom lite nöjd och kaxig typ? ☺️

   Reply
  2. Elin Häggberg // Teknifik 21 mars, 2018 at 13:54

   Enligt Unicode är det ”smirk”, alltså ett flin. Jag tänker typ ”nöjd+kaxig” ☺️

   Reply
 15. Mathias 18 maj, 2018 at 10:40

  Vad betyder diamant-emojin? En blå diamant som står på sin spets. Liksom upp och ner.

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 18 maj, 2018 at 13:20

   Jag vet inte någon allmäntagen betydelse utöver diamant.. alltså hur den ska tolkas beror på kontexten. Skulle t ex kunna vara att någon är en diamant, att något är dyrt/lyxigt etc. Beror helt på sammanhanget, som det så ofta är med emojis.

   Reply
 16. Liv 3 augusti, 2018 at 22:57

  ????

  Reply
 17. jens 4 augusti, 2018 at 11:44

  hej – får ibland sms av kvinnliga bekanta som avslutas med två körsbär i en klase ? – hur ska detta tolkas…

  //jens

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 6 augusti, 2018 at 10:53

   Hej Jens! Spännande! Jag tror det kan betyda olika saker för olika personer. Vissa tolkar det som “ett pris”, inspirerat av tv-spel där körsbär ibland används på detta sätt. Det kan även tolkas som “söt” eller till och med “sexig”. Andra kanske bara tycker det är en fin emoji och vill pynta sitt sms med något mindre laddat än t.ex. ett hjärta eller liknande? Körsbär är ju t.ex. en populär symbol i rockabilly-stil så kan ju vara inspirerat därifrån. Jag tycker du ska fråga dom! 😀 /Elin

   Reply
   1. jens 6 augusti, 2018 at 13:31

    tack Elin för din kommentar – jag hoppas det stämmer som du skriver – jag frågar nästa gång det dyker upp…ville bara inte verka okunnig ??
    //jens

    Reply
 18. Simone 24 augusti, 2018 at 10:08

  Vad betyder frågetecken i ram brun fyrkant och tecken för man ihop???☺️

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 24 augusti, 2018 at 10:16

   Att någon skickat en emoji som du inte har i ditt operativsystem. Om du t ex inte uppdaterat din mobil på länge eller använder att annat märke än den som skickade. Så då försöker ditt system visa något som kanske liknar tecknet den andre skickade. Du får fråga personen som skickade helt enkelt 🙂

   Reply
 19. Kristina Salo 30 augusti, 2018 at 18:19

  Vad betyder ett par röda läppar? En puss, kyss eller en annan kvinna?

  Reply
 20. Pingback: 2018 – ett år av utveckling och stabilitet - Teknifik

 21. Yes 20 september, 2019 at 21:57

  Hej Elin! Jag gillade verkligen ditt blogginlägg. Min syster gillar verkligen aubergine 🙂

  Reply
 22. Lena 12 januari, 2020 at 14:52

  ?? I vilka sammanhang?

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 12 januari, 2020 at 14:56

   Jag använder den i situationer för att signalera typ: ”wohooo”. Så t ex:

   ”Så peppad på fest på fredag ?”

   Kompis: Jag kom in på utbildningen!
   Jag: ???? Du är grym!!!!

   Typ så! 🙂

   Reply
 23. Lena Malmström 30 januari, 2020 at 13:00

  Vad betyder 🙌🏻?

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 30 januari, 2020 at 13:12

   Jag brukar använda den/tolka den som typ att man lyfter händerna som för att jubla eller säga ”wow”, ”wohoo”, ”woop woop”.

   Exempel:

   ”Grattis till nya jobbet 🙌”

   Reply
 24. Curt-Åke 19 februari, 2020 at 13:29

  Hej. Jag tänkte höra hur man ska tolka en emoji med en glad men stängd mun men med typ tungspetsen i ena mungipan. Ungefär som när man ler och sticker ut tungan precis lite utanför munnen och precis intill ena mungipan? Jag fick ett påhopp om att den var opassande i ett meddelande jag skrivit. Jag blev illa berörd då det inte var så som jag tänkt mig.
  Tack på förhand.
  Mvh. Kurre

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 19 februari, 2020 at 13:57

   Hej Kurre! Vad tråkigt att du blev påhoppad. Är det denna emoji du menade: 😋 ?
   Den officiella betydelsen från Unicode är “face savoring food”, alltså ett ansikte som äter något gott. Den skulle också kunna tolkas som någon som skojar/busar. Det beror ju lite på kontexten såklart. Den kan ju tolkas som flirtig/sexuell t.ex. men det beror ju helt på situationen. Oavsett så är det ju tråkigt att någon hoppar på en pga en kommunikationsmiss. Som jag skriver i inlägget så är bildspråk alltid öppet för olika läsningar och vi är långt ifrån överens om olika emojis betydelser. Hoppas du inte blir avskräckt från att fortsätta använda emojis efter det lilla missförståndet. Hälsar /Elin

   Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *