Recension: Samsung Galaxy S9 och S9 plus

Samsung Galaxy S9 och S9 plus + recension

TL;DR

Samsungs senaste flaggskeppsmobiler Galaxy S9 och S9 plus har stora, fantastiska skärmar som täcker merparten av framsidan och är rundade kring sidorna. Designen känns igen från S8:an, med några väldigt små skillnader. Den mindre S9, med 5,8 tums display, kostar runt 8900 kr. Den något större S9+, med 6,2 tums display kostar tusenlappen mer, så runt 9900 kr.

Plus

Snygg design, superfin skärm, premium-känsla, bra prestanda, bra batteritid, trådlös laddning, fingeravtrycksläsare, hörlursuttag, bra kamera, vattentät.

Minus

Inte så stor skillnad till föregående modell, lätt att råka klicka på grejer när man bara håller i mobilen, Bixby-knappen och Bixby själv (AI-assistent som inte funkar särskilt bra).

Design och första intryck

Samsung Galaxy S9 och S9 plus + recension
Det går inte att komma ifrån – dessa mobiler är riktigt riktigt snygga. Särskilt framifrån. Jag älskar jämnvikten med den stora, rundade ”infinity displayen” och de smala kanterna högst upp och längst ned. Jag tycker det blir ett mycket mer balanserat och tillfredsställande utseende jämfört med de modeller som kommer ut nu med en ”notch” högst upp, den lilla rutan runt kameran och sensorerna som iPhone X blev först med.
Super amoled-skärmen är också en av de bästa mobilskärmar du kan få i dagsläget och den är verkligen en dröm att titta på. Skarp, jämt upplyst, fin färgåtergivning.
Samsung Galaxy S9 och S9 plus + recension
En av de bästa förbättringarna från S8:an är placeringen av fingeravtrycksläsaren, som nu är nedanför kameran istället för bredvid. Mycket mer logiskt och betydligt lättare att hitta med fingret. Jag gillar generellt fingeravtrycksläsare på baksidan, förutom att man inte kan låsa upp när mobilen ligger ned på ett bord.
Samsung Galaxy S9 och S9 plus + recension
Jag gillar också att Samsung Galaxy S9 har kvar hörlursuttaget samt laddar genom USB-C som ju är den nya standarden som börjar bli allt mer vanlig på nya mobiler.

Användarupplevelse

Samsung Galaxy S9 och S9 plus + recension
Generellt tycker jag att Samsungs telefoner alltid bjuder på en riktigt grym Android-upplevelse. De har en del egna program som kommer förinstallerade som jag inte använder då jag föredrar Googles egna produkter. Så det är alltid lite störigt med dubbelt upp av allt men antar att det finns många trogna Samsung-användare som är vana med Samsungs egna produkter? (Eller? Säg till om ni finns).

Säkerhet och inlogg

Det finns flera olika sätt att låsa upp S9. Du kan använda de vanliga som lösenord, PIN-kod eller ett grafiskt lösenord (där du drar ett mönster över olika prickar). Du kan också använda ansiktsigenkänningen som är kombinerad med iris-scanning, vilket gör den säkrare.
Jag tycker ansiktsigenkänningen funkar okej men det gäller att hålla upp telefonen rätt annars hittar den inte. Oftast tycker jag det tar någon sekund längre än jag skulle önska. Fingeravtrycksläsaren är det säkraste alternativet och den är supersnabb. Det gäller bara att hitta den. Även om placeringen på S9:an är oceaner bättre än på S8:an så råkar jag fortfarande rätt ofta dra fingret över kameralinsen istället. Inte optimalt!
Så för mig har det blivit så att jag haft alla varianterna igång samtidigt så får man se vilken som funkar bäst i stunden.
Samsung Galaxy S9 och S9 plus + recension

Användning och batteritid

Prestandan på denna mobil är precis som man kan förvänta sig riktigt bra. Batteritiden är också väldigt bra och den har trådlös laddning samt snabbladdning med Samsungs egna laddare. Så batterimässigt har jag inga problem.
Samsung Galaxy S9 och S9+ har utrymme för dubbla sim-kort. Vilket är bra om du t.ex. vill ha samma mobil för ditt jobb- och privatnummer. Eller om du vill sätta i ett lokalt sim-kort när du är utomlands. Om du inte vill använda två simkort kan du använda den andra slotten för ett micro-SD minneskort för extra utrymme! Superbra grej.
S9 och S9+ är också vattentäta så du behöver inte vara rädd om din telefon blir blöt.
Som jag redan nämnt så älskar jag skärmen MEN en störig sak med infinity display är att jag ofta råkar trycka på saker när jag bara håller i mobilen.

Kameran

En skillnade mellan S9 och S9+ förutom storlek är att plus-modellen kommer med dubbla kameralinser. Där får du då optisk zoom och möjligheten att ta bilder i porträtt-läget där bakgrunden suddas ut.
S9+ har också en kamera som kan växla mellan två bländarstorlekar – något som fick mycket uppmärksamhet när mobilen släpptes då detta inte gjorts mekaniskt i en mobiltelefon tidigare. Du kan alltså se hur bländaröppningen mekaniskt ändrar storlek om du byter mellan 1.5 och 2.4 i bländare. Anledningen till detta är att kameran ska kunna ta bättre bilder i olika ljusförhållanden.
Men gör det någon skillnad?
Svårt att säga! Jag tycker inte jag märkt någon överdriven förbättring just utifrån denna funktion. Men det är absolut en väldigt bra kamera, men den står inte ut jämfört med andra mobiler i samma prisklass.

För att få lite känsla för kameran har jag filmat en vlogg helt med Samsung S9+:


Sista gången jag låter Max vara med i en vlogg… Men S9:an är riktigt bra att filma med. Ungefär lika bra bild som med min Canon G7x men också bra ljud?? Eller vad tycker ni?
Samsungs kamera har flera olika lägen att fota i. Ett nytt är Superslowmotion där kameran fångar ett kort klipp i 960 bilder per sekund och sedan gör detta till ett superslowmo-klipp komplett med effekt musik. Du kan antingen fånga ögonblicket manuellt eller låta mobilen göra det automatiskt – då gissar den i vilket läge det coola händer och filmar det.
Den andra nyheten i kameran är AR emojis, Samsungs svar på Apples animojis. Men istället för emojis har Samsung gjort en funktion som mer liknar bitmojis (som är vanliga på Snapchat). Du fotar en bild på dig själv som mobilen sedan tolkar om till en animerad version av dig (med varierat resultat). Din nya AR emoji kan du sedan använda för att spela in klipp där du pratar och grimaserar.
Mobilen genererar också automatiskt en rad olika GIF:ar som du direkt kan använda och skicka till andra. Jag tycker min AR emoji absolut blev ganska lik men det var svårt att få den att röra sig på ett naturligt sätt. Det är kul att man kan göra filmer direkt till GIF:ar för att skicka i alla möjliga medier (Apples animojis funkar bara mellan iPhones i iMessage). Men detta är inte något jag skulle se mig själv använda mer än i början för att det är kul.
Samsung Galaxy S9 och S9 plus + recension

Bixby – varför finns du?

Den största huvudvärken jag har med Samsung S9 och S9+ är den där förbenade Bixby-knappen på vänstra sidan av telefonen. Varje gång du kommer åt knappen hamnar du i Bixby-interfacet som med olika kort ska ge dig relevant information. Helt ärligt tillför den ingenting. Den är inte heller särskilt smart när det gäller röststyrning om man jämför med Google Assistant eller Siri.
Det tråkiga med Bixby-knappen är att man inte kan ge den någon annan funktion heller.
Bixby finns också närvarande i kameran för att t.ex. identifiera olika produkter i bild för att låta dig köpa den. Ärligt talat har jag svårt att komma på en situation där jag skulle använda detta hellre än att bara Googla produkten? Det skulle väl vara om det var något väldigt speciellt där det inte står någonstans vad det är typ?
I övrigt föredrar jag att använda Google assistant, tyvärr finns ju inte den på svenska ordentligt. Så att röststyra sin Samsung Galaxy S9 blir ingen jättekul upplevelse tyvärr. Jag tycker Samsung borde satsat på Google assistant istället för att haspla fram med en egen AI-assistent som hittills är sämst i klassen. Om de ska lyckas med den behöver den förbättras – ordentligt…

Ska jag köpa Samsung Galaxy S9 eller S9+?

Så här, jag tycker den största anledningen till att jag skulle välja S9+ är den större skärmen. Jag är van vid plusmodeller och använder min mobil så mycket att jag hellre har en större skärm än en mer behändig mobil. Dessutom har jag aldrig mobilen i fickan. Jag tycker inte att kameran på S9+ är så överdrivet mycket bättre att det är en anledning av välja plus. Vanliga S9:an har också en grym kamera och fixar blurr i bakgrunden med mjukvara, vilket funkar riktigt bra. Ja, du missar den där 2x optiska zoomen men det är det ända.

Slutgiltigt betyg

Jag tycker att Samsung Galaxy S9 och S9+ är riktigt nära en fullpott, för det finns inte supermycket att klaga på här. Det som drar ned betyget är Bixby och Bixby-knappen, att den kommer med dubbla appar på de flesta tjänster och att kameran kommer med massa fancy funktioner som egentligen inte tillför supermycket. Därför blir det 4 av 5 teknifikmedaljer för denna skönhet!
Poäng 4 av 5 teknifikmedaljer

2 reaktioner på ”Recension: Samsung Galaxy S9 och S9 plus”

  1. Jag har en samsung galay 9plus. jag har råkat trycka fel och råkat radera 4 mycket viktiga korta inspelningar. undrar om denna mobil har en minne eller något funktion sa att jag kan återskapa det jag har råkat radera.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering