iPhone X är här Ny navigation, animojis och portrait lights.

iphone X test

 

Ja, nu är den här. Mobilen som det pratats så mycket om i tech-sfären på senaste: iPhone X. För de som förbeställt så började enheterna rulla ut fredag den 3 november här i Sverige. Det var också då som telefonerna kom ut i butik.

▶︎ Läs mer: iPhone X och iPhone 8 – detta är det nya med Apples nya mobiler

Jag som teknikbloggare har känt en konstant överhängande känsla av FOMO kring hela släppet. Jag är inte ett så pass rabiat Apple-fan att jag kastar mig över varje ny modell som kommer. Jag avvaktar, läser på, känner efter och har is i magen.

När alla amerikanska tech-youtubers började komma ut med sina unboxings, hands-on och genomgående recensioner började det verkligen klia i teknikbloggsfingrarna. JAG VILL OCKSÅ!

Men nej… jag har inte en egen iPhone X (än). Jag har varit i kontakt med Apple och hoppas kunna få tag på en enhet att recensera. Men självklart tänkte jag inte låta det hindra mig från att åtminstone komma över den där känslan av att missa något.

iPhone X – hands on

På många sätt så är iPhone X såklart en helt vanlig iPhone. Den känns bekant och den känns så som en ny iPhone brukar kännas: väldesignad, ny och glänsande.

Samtidigt är just den här modellen väldigt annorlunda från tidigare iPhones. Den välbekanta hemknappen som varit med sedan den allra första versionen av iPhone är borta. Det ger telefonen en helt ny look och en ny typ av upplevelse.

Navigation

För att navigera på mobilen får man nu lära sig några nya svep-rörelser. För att gå hem så sveper du nedifrån och upp. Ett streck över nederdelen av skärmen är den nya hem-knappen kan man säga (se mer i videon, blir mycket tydligare där).

När du vill stänga appar så drar du halvvägs uppåt, vilket är en lite småmeckig rörelse till en början man säkert något man vänjer sig vid hyfsat snabbt.

Notiscentret finns som vanligt när man sveper nedåt på skärmen. För att få fram kontroll-centret (med knapparna för ficklampa, bluetooth, wifi, skärmstyrka osv) så får du svepa ned från det högra hörnet.

Det är bra att Apple redan på föregående modeller övat upp oss på att använda olika typer av svepande rörelser för att nagvigera. Det gör att det hela känns väldigt naturligt från början och de nya sakerna kommer nog gå väldigt snabbt att vänja sig vid.

Kameran

Kameran på iPhone X är såklart riktigt riktigt bra, precis som vi är vana vid när det gäller iPhone. En ny sak som bara finns på X är porträttläge även i selfiekameran. Alltså effekten där bakgrunden blurras som tidigare bara funnits på kameran med de dubbla linserna på baksidan (7 och 8 +).

iPhone X har också många avancerade sensorer för att samla data om ditt ansikte. Vilket den behöver för Face ID (ansiktsigenkänning). Dessa används även för selfiekamerans studio-filter. Där man kan bläddra mellan olika “studio lights”.

När jag testade detta inne i butiken så funkade det sådär, men bakgrunden var också väldigt rörig. Jag tror man får bäst resultat med dessa filter om man fotar mot en enfärgad vägg och med rätt bra ljus till att börja med.

Animojis

En av de saker som jag var mycket exalterad över under själva lanseringen av iPhone X var introduktionen av animojis. Det är en sorts app till iMessage där man kan välja bland några olika emoji-figurer (tupp, panda, bajshögen, enhörning m.fl.). Med hjälp av den avancerade kameran på framsidan så kan man sedan styra figurens ansiktsuttryck med sitt eget ansikte.

Detta funkade väldigt bra, bättre än jag trodde det skulle göra. Det gick fort och var väldigt kul! Man kunde verkligen göra massor av olika typer av ansiktsuttryck.

Man kan sedan trycka på spela in-knappen och spela in en liten film (med ljud) och skicka till en kompis som har iMessage. Som alltid med den här typen av grejor så är det ju i nuläget rätt mycket en gimmick. Något som är kul till en början men knappast något man kommer använda supermycket i längden.

Däremot tycker jag det är en kul utveckling på emojis och säkerligen en teknik vi kommer se mer utveckling av framöver.

Face ID

Eftersom jag nu enbart testat iPhone X under några minuter i en butik så valde jag inte att lägga in Face ID på den enheten (av säkerhetsskäl osv). Så jag har inte testat detta själv. Men jag har sett många genomarbetade tester från mina favoritkanaler på youtube och den samlade bedömningen verkar vara att Face ID funkar väldigt bra för det allra mesta.

Här är två videos att kolla in på ämnet:


Kommer jag skaffa iPhone X?

Precis som jag säger i videon så känner jag att jag antagligen kommer det. För jag har använt iPhone så länge, är en tech-nörd och det här känns som en pryl som jag ändå vill ha ägt liksom. Det är det första stora steget från iPhones klassiska design till något nytt.

Ja, det är bara en iPhone. Och den är jättedyr. Men jag har haft min iPhone 6S+ i två år nu och mitt abonnemang går ut i mars. Så kanske skaffar jag en då. Vi får se. Helst hoppas jag få tag på en recensionsenhet först så jag kan känna på den ordentligt (och berätta för er såklart).

Vad tycker du om iPhone X? Är det för mycket hype? Vad talar för den, vad talar emot den? Ge mig dina tankar, please. 😊 👇

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

5
(Visited 394 times, 1 visits today)

10 kommentarer

 1. Carl Stridsberg 7 november, 2017 at 17:50

  Har en Iphone 7+ idag som jag är mycket nöjd med. Men visst funderar man på denna nya smått unika Iphone..
  Det enda är väl att jag hört och läst mycket om att den är ganska ömtålig och dyr att reparera. Glaset på båda sidor är visst inte så starkt som man gör gällande…
  Det spelar dock ingen större roll i mitt fall då jag alltid använder mig av Wallets, där Iphonen ligger trygg i sin eget skyddsfodral inne walletsen…

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 7 november, 2017 at 18:12

   Ja, omtåliga är ju i princip alla nya mobiler. Vilket är segt. Känns ju väldigt trist att smacka på skal och skärmskydd på den fina designen men det har man ju vant sig rätt mycket vid nu.. Men det vore ju fantastiskt om de kunde göra mobiler som var både snygga och hållbara. 🙂

   Reply
   1. Carl Stridsberg 13 november, 2017 at 17:33

    Mmm, när jag högg i skogen förr brukade jag ha med mig den där “tegelstenen Erixsson” du vet. Det var rejäla grejor. Hade nog kunnat fälla en stor fur på den och den hade klarat sig ändå. 🙂
    Numera känns ju mobilerna ömtåliga som ägg. En liten touch eller stöt så är det hej och goodbye och dyra reparationer. Men det är väl priset man får betala för den alltmer avancerade tekniken och för att allt ska vara så tunt idag. Både datorer och mobiler.
    När kommer man ut små tunna motorsågar? 🙂 De väger fortfarande en 4 kg och det låter kanske inte så mycket. Men ska man släpa runt dem i skogen en hel dag så blir en ändå trött..

    Reply
 2. Felicia 7 november, 2017 at 23:36

  Hello! 🙂
  Jag kommer nog tyvärr inte köpa en iPhone X. Jag har alltid haft iPhone men nu har jag nästan helt bestämt mig för att byta. Jag äger just nu en iPhone 6 Plus som jag är väldigt nöjd med men känner att sedan den kom ut så har Apple bara gjort mig besviken. Tycker det inte finns någon större skillnad på telefonerna längre och ändå ska man lägga så otroligt mycket pengar på dom. Så för min del blir det nog Razer Phone nästa gång 🙂 en mobil som har fått mig att få tillbaka den där villhanymobil-hypen!

  Men man kan ju inte neka att man diggar den stora skärmen på iPhone X!

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 8 november, 2017 at 06:52

   Vad spännande att höra att du blev pepp på Razer phone!
   Ja men jag känner igen känslorna kring iPhone också. Har också funderat på om det är dags att testa något nytt. Men så kom X och.. ja nu är jag inte så säker längre hehe.

   Tack för att du delar med dig av dina tankar, så kul att höra.

   Reply
 3. hemlighetenbakomkaffe 8 november, 2017 at 18:30

  Wow den vill man ju lägga händerna på! Razer phone ser ju cool ut 😀

  Reply
   1. Mikael Hellqvist 11 november, 2017 at 13:19

    Jag var också sjukt sugen på en Razer men tappade sugen när jag såg att det nog bara är Tre som kommer att sälja den…

    En (dum) fråga om animojis; Kan man skicka till vem som helst eller måste mottagaren också han en iPhone X?

    Reply
    1. Elin Häggberg // Teknifik 11 november, 2017 at 13:25

     Jag tror man ska kunna skicka till vem som helst med iMessage (ev att den måste ha iOS 11.1 då).

     Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *