iPhone X och iPhone 8 – detta är det nya med Apples nya mobiler

iphone X 2017 iphone 8 apple animojis pris sverige
Under ett efterlängtat event tisdagen den 12 september 2017 lanserade Apple tre nya iPhones. iPhone 8 och 8 plus samt den stora nyheten… iPhone X. FaceID, animojis, AR och selfies – mycket pratades det om under keynoten. Men vad är det verkligt nya med dessa telefoner? Lever de upp till hypen och vad kommer iPhone 8 och iPhone X kosta i Sverige?

iPhone X – helt ny design och hutlöst pris


Den stora nyheten som alla väntat på var iPhone X, vilket alltså ska uttalas som iPhone 10 inte som ”ex”. Denna modell har verkligen varit Silicon Valleys sämst bevarade hemlighet då allt från funktioner till namn och design läckt på förhand.

Design och skärm

Den stora nyheten är att hela telefonen täcks av skärm förutom en smal bit högst upp för kamera och sensorer. Detta innebär att hemknappen, som varit en viktig del i iPhones ikoniska utseende sen dag 1, nu är borta! Farväl kära hemknapp. Vi har tryckt på dig ofta och mycket. Vi kommer sakna dig…
… eller? Well, läs mer under ”FaceID”.
Skärmen är en ”Super Retina”-display. Alltså ännu skarpare och mer högupplöst än tidigare iPhone-skärmar. Detta är dessutom en 5.7 tums OLED-display, tidigare har Apple använt LCD. Det som är speciellt med OLED är att istället för att lysas upp bakifrån (som en LCD) så lyser varje liten pixel i skärmen för sig själv. Det ger djupare svärta, mer levande färger och en skärm som drar mindre batteri.
OLED-skärmen är svårare att tillverka vilket är anledningen till varför iPhone X fått en så dyr prislapp. Denna teknik är långt ifrån ny – Samsung har använt den länge (sen den första Samsung Galaxy-telefonen). Även Google Pixel har en OLED-skärm (AMOLED). Men Apple har alltid varit väldigt noga med kvalitén på sina skärmar så vi kan förvänta oss en skärm som ser helt otrolig ut på denna telefon!
Även baksidan av mobilen har fått en lite annan look än iPhone 7 och 8 då de dubbla kameralinserna ställts på höjden istället.
Färgerna på iPhone X är silver och rymdgrå och både framsidan och baksidan är av glas som ska vara 50% mer hållbart än tidigare glas enligt Apple.

Ansiktsigenkänning – lås upp mobilen med FaceID

Eftersom hemknappen tagits bort så försvinner även TouchID – Apples fingeravtrycksläsare. Som ny, snabb teknik för att låsa upp mobilen har Apple därför tagit fram FaceID, en avancerad ansiktsigenkänning som både ska vara säker och snabb.
iPhone X använder en rad olika sensorer, som Apple kallar TrueDepth camera system, och använder maskininlärning för att följa hur ditt ansikte ändras över tid. Enligt Apple ska systemet alltså känna igen dig även om du t.ex. ändrar frisyr eller får skägg. De många olika sensorerna gör det också omöjligt att lura kameran med t.ex. avancerat smink eller ett fotografi.
Så hur säkert är det? Ja, enligt Apple var det 1 chans på 50 000 att någon annan än du skulle kunna låsa upp din telefon med sitt fingeravtryck. Med FaceID ska det enligt apple vara 1 chans på miljonen att någon kan låsa upp din telefon med sitt ansikte.

En sömlös och naturlig upplevelse

När du vill använda din mobil så tittar du på den – att mobilen nu låser upp enbart utifrån detta kan ge en väldigt enkel och naturlig interaktion. Istället för hemknappen så ska du nu gå tillbaka till hemskärmen genom att svepa upp nedifrån på mobilen. Något som säkerligen kommer kännas rätt naturligt när man väl har vant sig.
Siri kan du förstås aktivera med rösten genom att säga ”Hej Siri”, men av/på-knappen på sidan ska även kunna starta Siri på iPhone X.
Trådlös laddning är något som andra tillverkare tillhandahållit länge och äntligen har Apple (precis som väntat) hoppat på tåget. De lanserade också egna laddnings-moduler där du ska kunna ladda iPhone, Apple Watch och AirPods (om du har ett speciellt case) samtidigt.

Animojis

En rolig nyhet som väckte mycket glada tillrop på Twitter var lanseringen av animojis. Animerade emojis som kommer kunna användas som en app i iMessage.

Dessa kommer funka ungefär som en mix mellan emojis och Snapchat-filter. Där du kan styra emojins uttryck med ditt eget ansikte. Det här kändes som en väldigt kul utveckling av de populära emojisarna och något som jag verkligen kan se kommer utvecklas framöver!

Snyggare selfies

Portrait mode – möjligheten att blurra ut bakgrunden på foton kommer på iPhone X finnas även på selfiekameran (på iPhone 7 plus fanns det på kameran på baksidan). Generellt så kommer den uppdaterade kameran på framsidan med alla avancerade sensorer och funktioner kunna ge mycket bättre, naturliga och snygga selfies (t.ex. med olika ”selfie lights”).

Vad kommer iPhone X kosta i Sverige och när släpps den?

På Apples hemsida framgår att den billigaste versionen av iPhone X med 64 GB minne kommer säljas för 11 495 kr. Det är verkligen helt otroligt mycket pengar för en mobiltelefon. Men detta är en titt in i vilken framtid vi kan förvänta oss från Apple. iPhone X är helt enkelt en modell för de riktigt frälsta (eller rika).
Mobilen kommer gå att förbeställa den 27 oktober och leveranserna börjar 3 november – jag tror att det höga priset kommer avskräcka många men väntelistan riskerar ändå att bli lång. Så om du vill ha den, se till att vara snabb.

iPhone 8 och 8 plus – nya modeller för vanliga dödliga

iphone 8 iphone 8 plus sverige
För den som inte är redo att lägga över 11 000 kronor på en mobiltelefon men som ändå vill uppgradera från en tidigare modell finns iPhone 8 och 8 plus.
För dig som fortfarande föredrar en mindre mobil med 4.7-tumsskärm (iPhone 6, iPhone 7) och inte är redo att bli av med hemknappen så är iPhone 8 det självklara valet!

Design: Gjord av glas och ny kamera

iPhone 8 och 8 plus har fått en ny design med glasbaksida, liknande iPhone X. Detta möjliggör för trådlös laddning även av dessa modeller. De kommer i färgerna svart, vitt och guld (mmm älskar guld!). Skärmen är uppdaterad och även insidan av telefonerna har fått det sprillans nya A11 bionic-chipet (även i iPhone X) som bland annat tagits fram för AR-upplevelser (augmented reality).
Kamerorna på dessa telefoner har också uppdaterats för att kunna ta ännu bättre bilder och video – något som alltid varit viktigt för Apple och som de alltid gjort bra.

Pris och tillgänglighet

iPhone 8 kostar från 7 995 kronor och iPhone 8 plus från 9 095 kronor. Fortfarande dyrt såklart men ändå betydligt mer överkomligt och ”normalt” med mobilmått mätt i dessa tider.
De går att förbeställa redan nu på fredag 15 september från kl 09.01 och levereras från den 22 september. Så betydligt kortare väntan för den som är sugen!

Ny mjukvara med iOS 11

Även Apples mobila operativsystem, iOS, får ju en uppdatering nu. iPhone 8, 8 plus och X kommer alla med iOS 11 som även kommer vara tillgängligt för de med tidigare mobiler.
Men vad som är nytt på den fronten får vi ta i ett annat inlägg.

Har du några frågor och funderingar om iPhone 8 eller iPhone X? Ställ dem här nere! ?

Jag ska se om min budget tillåter mig att köpa en iPhone X när den släpps för att kunna göra en recension – om ni skulle vara intresserade av att läsa en sådan?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

6 reaktioner på ”iPhone X och iPhone 8 – detta är det nya med Apples nya mobiler”

 1. Tack, Elin! Bra och tydlig recension.
  Jag tycker du kan göra en läsarinsamling för att köpa Iphone X, det är väl helt sjyst om vi läsare är med och betalar för att få en djupgående analys av nyheter?

 2. Hej Elin!
  Jättefin information!
  Jag tycker att Apple, borde sponsra dig med en ny Iphone X, för att du gör så bra reklam för den. 🙂 Själv har jag en Iphone 7 + som jag är väldigt nöjd med. Funderar ändå på en X. Är ju en karl och lite tekniknördig. Allt hänger på om jag kan övertala min egen Regering, att ta över min 7+. Det blir nog svårt är jag rädd. Hon kör fortfarande med en sådan där liten Sony, som försvinner i mina skogshuggarnävar. Skärmen är typ en tum stor och hela mobilen känns som den är från stenåldern. Jag och min fru är våra raka motsatser. Tror du det är därför vi varit gifta i mer än 43 år? 🙂 Ett mirakel i sig!
  Kram på dig!
  //Carl

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!