Mina mål för året 2017 – så gick det


Så i början av året satte jag mig och skrev ned några mål för året. Nu när året är slut är det dags att följa upp och se hur det gick.
Generellt så har jag en tendens att sätta väldigt konkreta mål. Så ofta försöker jag tvinga in något lite mer fluffigt på målsättningslistan också för att det inte bara ska bli en ”att göra”-lista liksom.
När jag sätter mätbara mål har jag en tendens att inte sikta mot stjärnorna. Jag gillar mätbara mål som jag vet att jag kommer klara – haha! Det får bli ett mål för 2018 tror jag: våga sätta större mål.

Så här såg mina målsättningar ut för 2017:


Det här är enbart målen för Teknifik och mitt företag. Mina mer personliga mål stod på en annan sida men de behåller jag för mig själv.
Nu går vi igenom listan punkt för punkt och ser hur det gick:

✓ Ny bloggdesign

Denna sega punkt blev en riktig följetång under den här bloggens första två år. Varje sabla månad har den funnits med på min mål-lista och varje månad valde jag sedan att prioritera annat.
I november kände jag bara: nej nu jäklar! Jag drämde i och såg till att få upp Teknifik 2.0.
Det känns verkligen SÅ SKÖNT att ha detta gjort och komma in i 2018 med en bloggdesign som känns modern, användbar och helt rätt för mig.

✗ Sälja min första produkt

I början av året hade jag väldigt mycket tankar kring det här med passiv inkomst och att skapa och sälja digitala produkter. Men under året har jag insett att jag inte riktigt är där än. Jag har pejlat läget bland er läsare, särskilt genom min maillista, och insett att det inte är läge.
Jag tänker helt enkelt i banor av hur mycket tid det skulle ta att skapa en digital produkt (t.ex. en onlinekurs, plus-innehåll på bloggen eller en e-bok) jämfört med hur många potentiella köpare jag ser mig ha i nuläget.
Under 2017 har jag inte fått den ekvationen att gå ihop på något tillfredsställande sätt så därför har jag helt enkelt lagt planerna på digitala produkter på hyllan för närvarande.

✗ Skapa en kurs

När jag skrev upp detta på listan tänkte jag i form av en onlinekurs. Men precis som jag skrev på punkten ovan har jag inte prioriterat detta då jag inte sett någon ekonomi i det riktigt i nuläget.
Har tänkt runt och runt på detta i flera varv. Det jag landat i för närvarande är att jag istället ska testa att hålla endags-workshops IRL. Håll utkik efter mer info på denna front framöver! Ska ha en referensgrupp som ett första test i januari och sen kommer jag börja annonsera ut datum.
Dessa workshops kommer rikta sig till företagare och anställda som letar fortbildning inom sociala medier och innehållsproduktion. Om du är intresserad är det bara att du mailar mig så hör jag av mig när det är möjligt att anmäla sig.

✓ 100 mailprenumeranter

Snacka om att jag satte ett VÄLDIGT lågt mål på denna front. I skrivande stund har jag i själva verket: 795 mailprenumeranter. Att jag skulle ligga så här nära 1000 prenumeranter efter mindre än ett år trodde jag inte. ? ? TACK till alla er som gått med!
Det som varit framgångsreceptet för mig har varit formuläret i slutet av mina inlägg. Eftersom många nya läsare kommer via Google har detta varit ett grymt sätt att fånga upp nya läsare.
Ett annat framgångsrecept har varit när jag erbjudit gratis nedladdning av mobilbakgrunder – det har lockat in många nya prenumeranter.
▶︎ Läs mer: Jag har ändrat mig: därför satsar jag på mail 2017

Tack Linda som gav mig min första chans att föreläsa på The Influencer Convention! Foto: Caroline Frankesjö

✓ Hålla en föreläsning

Mega-check även på denna! Efter min första föreläsning i våras på TIC har jag hållit över 10 stycken under året. Det har blivit ett nytt ben i mitt företag och något jag kommer fortsätta jobba med och utveckla under 2018. Älskar det!
▶︎ Läs mer: Om att föreläsa

✓ Vara med på en bransch- eller topplista

Jag vet inte hur det är med er men jag läser en hel del branschtidningar och då och då dyker det ju upp listor i stil med ”Årets stjärnor”, ”Talanger”, ”Personer att hålla koll på” osv.
Förra året läste jag massa sådana här listor och tänkte: ”Banne mig! Jag vill vara med på en sån!”
Varför? Jo men för att det betyder att man kommit ut, synts och gjort något som andra uppmärksammat. Ett litet kvitto på att man jobbar åt rätt håll, liksom.
Denna punkt checkade jag för precis här i slutet på året när jag kom med på tidningen Shortcuts lista för Årets uppstickare 2017! Så. Himla. Fint! ❤️
Shoutout till min Influencers of Sweden-kollega Sara Bäckmo på Skillnadens trädgård som också kom med på listan. Så välförtjänt!!! Hon är en riktig idol!

Mitt älskade bloggcrew! Annie, Alejandra, Johanna, Agnes och min gala-dejt Wilda! Foto: Maria Wideman / www.mariawideman.se/

✓ Få ett pris eller en utmärkelse

Mega-check på denna också. Skrev upp det som ett mål av lite samma anledning som förra punkten. Någon sorts kvitto på mitt hårda arbete helt enkelt!
Är så otroligt stolt, glad och tacksam att jag under året både fått motta Årets medlem 2016 och Årets Varumärke 2017 i Stora Influencerpriset.
▶︎ Läs mer: Jag vann!!! Stora influencerpriset för Årets Varumärke 2017
▶︎ Läs mer: Stockholmstorsdag och galafredag

✓ 6000+ läsare / vecka

Ska göra en lite mer utförlig statistik-rapport för året i januari (pga statistik ?!!!!) men kan med glädje säga att jag klarat detta mål för året galant.
Sedan juli har jag legat över 6000 unika besökare i veckan. De senaste månaderna har jag legat runt 9 500 – 10 000 unika per vecka vilket känns fantastiskt.
Det är mer än en fördubbling från december 2016 då jag hade runt 4000 unika i veckan.
Nu är bara frågan hur mycket jag ska satsa på att växa under 2018??!

✗ Hitta minst en långsiktig samarbetspartner

Alltså jag har hittat flera mer långsiktiga personer som jag inlett olika typer av samarbeten med vilket känns grymt.
Men det jag tänkte med detta målet var en långsiktig partner för bloggen. Ett företag som delar mina visioner och mitt varför som ser värdet i mitt innehåll och ville jobba mer nära ihop med mig över lång tid.
Detta har inte hänt under 2017. Mycket pga mig själv och att jag inte prioriterat sökandet efter en sådan här partner.
Hoppas på 2018 för detta, har några intressanta kontakter redan nu så vi får se var det kan tänkas landa.

✓ Delta på fler konferenser och events

Jo men jag tycker jag hållit i detta mål hyfsat bra iallafall. Eftersom jag bor i Örebro så är jag ju väldigt selektiv med vilka events och konferenser jag deltar på. Det måste verkligen kännas relevant och givande.
Men jag har ju t.ex. varit på Tjejer kodar, Internetdagarna, IFA Berlin (!!) och The Influencer Convention!

✗ Göra en podcast sponsrad av ett företag

Nope, detta blev inte av. Kände inte att jag hade tid att prioritera ett nytt projekt av den här storleken riktigt och har inte hittat en företagspartner som känns spot on (än).
Min ambition och idé till en riktigt grym podd finns kvar och jag har inte gett upp tanken på att detta kan bli ett projekt för framtiden. Men för stunden ligger planerna på is.
Däremot har jag flera idéer på mindre och enklare poddprojekt som kan komma att realiseras framöver. Vi får se!

✓ Ta skäligt betalt

Alltså det här har faktiskt varit ett mycket viktigt mål för 2017! Detta har varit året då jag satsat på mitt företag på heltid och successivt släppt stödhjulen som varit extrajobb m.m.
Att ta skäligt betalt för mitt arbete är en förutsättning för att kunna göra det jag gör. Det går inte att ställa upp gratis för ”exponering” i all evighet. Något blivit mycket tydligt under året då den ekonomiska stressen flera gånger varit väldigt påtaglig.
Min vän Johanna på Slowfashion.nu har varit ett superbra stöd i detta och skriver så smart om att ta betalt, t.ex. i det här inlägget.
Jag checkar för detta då jag blivit mycket mer självsäker i min prissättning av mig själv och bättre på att argumentera för min sak. Det har tagit tid och det har inneburit att jag tackat nej till en hel del uppdrag och förfrågningar.
Men jag tror stenhårt på att värdesätta sig själv och tacka nej till jobb som inte känns värda rent ekonomiskt. För min tid är verkligen enormt dyrbar så det gäller att lägga den på rätt saker.
▶︎ Läs mer: Hur tar man betalt som frilans?

Så, det var en genomgång av mina mål för 2017. Jag checkade 8 av 12 – vilket jag måste säga att jag är väldigt väldigt nöjd med.

Hur har det gått för dig och dina mål för året? Hur tänker du kring att sätta mål? Är du försiktig som jag eller siktar du mot stjärnorna? ?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

14 reaktioner på ”Mina mål för året 2017 – så gick det”

 1. Alltså wow, stort grattis! Va kul att det går så himla bra! Jo, jag sätter också mål och är gärna väldigt specifik, jag vill inte ha för luddiga mål. Däremot så har jargong föremål som är svåra attnå, för att fortsätta sporramig själv. Så en blandning, realistiska men ändå inte heltlötta att uppnå. Som bakgrund som projektledare ligger ju smart alltidnära tillhands att använda och utgå ifrån.
  S specifikt
  M mätbart
  A accepterat
  R realistiskt
  T tidsatt
  Hoppas du får ett fantastiskt 2018! Blev väldigt pepp när jag läste om dina planer på kurser/workshops!

  1. Kul att höra Linda, tack! Ja jag har också lärt mig om SMART-mål. Jag har en tendens att fokusera mycket på ”R”. Men kör ju rätt mycket mätbart helt klart. Men gillar också, som sagt, att ha något lite mer fluffigt också vilket blir mer som en riktning liksom. Något att förhålla sig till. Just för den här typen av mål tycker jag det funkar. ☺️

 2. Du är min idol. Alltså verkligen. Stort tack för att jag har fått följa dig och inspireras av dig detta år! Det är helt otroligt vilken kapacitet och kompetens det bor i dig. Så underskattat med mailprenumeranterna :p Och så klokt du resonerar kring att vänta in rätt tid för saker, att det verkligen går ihop. Det ska jag verkligen ta fasta på framåt.

 3. Grattis till alla framgångar!!
  Att bocka av 8 av 12 punkter är inte fy skam alltså 😀
  Så sjukt inspirerande!
  Känner igen utmaningarna med att skapa och sälja en egen produkt. Hur väljer man rätt, och när bör man satsa? Det kanske är som med allt annat, man typ bara ska köra och sen så faller det på plats.
  Jag misslyckades rätt hårt med mina egna mål för året, även om det trots allt gått bra. Jag råkade ta på mig för mycket, och prioriterade lite fel för mig själv. Så det blir en del bakläxa inför 2018 🙂
  Gott Nytt År! <3

 4. Så inspirerande att läsa detta! Även om du kanske själv tycker att målen är lite lågt satta så tycker jag det låter som att du hunnit med en massa grymt förra året! Verkligen så bra jobbat. Och kul med tillväxten på bloggen! Blir inspirerad att sätta ett sådant mål jag med. Gör ju sällan så tydligt mätbara mål annars utan brukar snarare ha rätt mjuka mål/fokusområden.
  Ska bli kul att se vad som händer här under 2018!

  1. Yay, kul att höra! Alltså så kul det är ändå hur olika man funkar med målsättning. Jag gillar mätbart och väldigt realistiskt men kämpar med de mer mjuka fokusområdena och för dig är det tvärt om. Perfekt då att vi kan inspireras av varandra!! Som alltid ❤️ Nu ska jag sätta mig och fundera på vad som ska stå på listan för 2018. Ett år är ändå lång tid, som man märker när man utvärderar. Mycket kan hända verkligen!!! Så läskigt och spännande.

 5. Pingback: Statistik-rapport: Teknifik 2017 – så var bloggens andra år - Teknifik

 6. Pingback: Mål: så gick det, årets mål och BIG NEWS - Teknifik

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!