Om att föreläsa


Jag höll min första föreläsning på The Influencer Convention i våras. Även fast den föregicks av en veckas magont och nervositet så kände jag direkt när jag stod där framför alla människor att det här är min grej! 
Det var som att så många bitar föll på plats. Jag har aldrig haft problem med att prata inför folk och har stått på scen och sjungit, spelat musik och dansat sen jag var plutteliten. Min passion, som ni vet, är ju att berätta om teknik och inspirera fler till ett roligare och enklare digitalt liv.
När jag föreläser får jag göra precis detta och jag trivs så himla bra med att göra det! Därför tänkte jag idag dela med mig lite av hur jag lägger upp det kring mina föreläsningar och hur jag försöker mota nervositeten i grind.
Vi kör!

Att pitcha sig själv och att våga tacka ja

Den där första föreläsningen på TIC kom till mycket tack vare att jag pitchade mig själv till Linda Hörnfeldt genom att skriva typ: ”Om du behöver någon som typ pratar om sin bloggstrategi och om att gå från 0 till 16 000 läsare i månaden på ett år så ja.. då vet du var jag finns ;)”.
Det tog några veckor men så småningom kom frågan jag väntat på! Det gäller att man berättar för andra vad man kan och vill prata om för att plantera ett litet frö.
I andra fall kan det mer handla om att våga tacka ja. Jag har fått föreläsningsförfrågningar som till en början känns lite läskiga. Är jag rätt person? Kan jag det här tillräckligt bra? Men vet ni vad – jag tänker så här:

Vad skulle random, medelmåttig medieman göra i min situation? Jo men han skulle såklart tacka ja, inte hetsa upp sig överdrivet och bara lösa det.

Så jag tackar ja! Det jag inte kan så bra kan jag ta reda på (och faktiskt kan jag oftast mycket mer än jag tror). Dessutom litar jag på min egen förmåga (och prestationsångest) och vet att jag alltid levererar.

Är föreläsningar någonting för dig?

Jag tror att de allra flesta människor kan hålla en intressant föreläsning. Sen har jag full förståelse för att det inte passar alla. Om bara tanken gör att man förgås av stress och nervositet är det kanske inte rätt steg att gå.
Men om du gillar att berätta saker för andra och känner att du har mycket att säga så kan föreläsningar absolut vara något för dig!
Det är grymt sätt att ta en expertroll i sin bransch, dela med sig av kunskap, bygga sitt personliga varumärke och såklart tjäna pengar.

Så lägger jag upp arbetet

Nu har jag ju hållit ca 10 föreläsningar under det här året och utarbetat en metod som funkar bra för mig som jag tänkte dela med mig av.

Steg 1: Research och anteckningar

Lite beroende på ämne så börjar jag med en liten research-session och skriver ned lite lösa anteckningar. Många saker har man ju i huvudet men kan behöva grunda med fler källor, forskningsrapporter och de senaste rönen.
Eller bara få en bra överblick av ämnet så man ser att man inte missat något viktigt.
Medan jag researchar kopierar jag viktiga stycken (och källorna) och klistrar in i ett anteckningsdokument. Eller skriver ned korta nyckelord och stolpar.

Steg 2: Outline

Därefter gör jag en outline av föreläsningen. Strukturen kan se ut ungefär så här, lite förenklat:

 1. INLEDNING
 2. I den här föreläsningen kommer jag gå igenom… (3-5 huvudpunkter). När ni kommer härifrån kommer ni…
 3. Aktivering: något som får folk att röra på sig, interagera med mig eller något liknande. Kan vara något så enkelt som att räcka upp handen på en fråga eller prata kort med grannen bredvid.
 4. Punkt 1
  1. Inledning till punkt 1
  2. Vad det handlar om
  3. Fördjupning
 5. Punkt 2
  1. Inledning till punkt 2
  2. Vad det handlar om
  3. Fördjupning
 6. Punkt 3
  1. Inledning till punkt 3
  2. Vad det handlar om
  3. Fördjupning
 7. Sammanfattning
 8. AVSLUTNING och Call To Action

På varje punkt skriver jag sedan in lite viktiga nyckelord eller hela meningar för vad jag ska ta upp i respektive del.

Steg 3: Manus

Oftast så skriver jag någon typ av manus till min föreläsning. De viktigaste delarna att formulera tycker jag är inledningen och avslutningen. Det är jätteskönt att öva in de första raderna av föreläsningen där man ska fånga lyssnarnas uppmärksamhet och sätta tonen för föreläsningen.
Så denna bit brukar jag skriva ut ord för ord och öva in så jag kan den utantill (och kan bli lite mer fri i formuleringarna). Övriga delar av manuset kan vara lite mer lösa med nyckelord och stolpar.
Jag brukar ofta också skriva ned en eller två meningar som inledning för varje ny punkt. I en föreläsning jag gör om att filma för sociala medier brukar jag t.ex. inleda delen om ljus med:
”Ni vet när någon ska gifta sig så brukar man alltid hoppas på fint väder och sol? Vet ni vem som inte brukar hoppas på sol? [Invänta svar från publiken – kort] Just det, bröllopsfotografen! För det är svårt att ta snygga bilder i direkt solljus. Moln eller till och med lätt regn blir oftast bättre på bild!”
När jag väl håller föreläsningen brukar jag inte titta i manus alls. Jag brukar skriva några nyckelord under varje slide så jag kan kasta en kik på datorn om jag behöver. I övrigt ser jag till att öva in och så använder jag slidesen som stöd för att komma ihåg vad jag ska säga.

Steg 4: Slides


Så ja, efter manus är det dags att fixa slides. Jag har gjort några mallar i Keynote så det ska gå lite snabbare. Oftast börjar jag med att göra ett grovt utkast för slidesen och tänker igen ungefär vilka jag kommer behöva och var det blir bra att byta.
Därefter går jag in i varje specifik slide och fixar bilder, text och ibland video-exempel. Samt skriver in nyckelord under om jag behöver.
När det gäller design och innehåll håller jag mig till riktlinjerna att de ska vara hyfsat snygga och sammanhållna designmässigt. Samt att de enbart ska innehålla nyckelord, punktlistor eller enkla rubriker (inte för mycket text!). Jag brukar vara sparsam med animationer och enbart använda dessa där det känns motiverat att göra något för en extra effekt.

Steg 5: Öva och klocka

Jag tycker det är jätteviktigt att öva igenom hela föreläsningen, med slides, för att få en känsla för längden och vilka bitar jag behöver öva extra på.
I det här läget inser jag ofta vilka delar jag kan/behöver styrka, vilka jag kanske behöver fylla på med mer info osv.
Så ibland får jag gå in och ändra lite. Men det är jätteviktigt för mig att ställa mig upp, som om man står inför en publik, och köra med en klocka för att se hur jag ligger till tidsmässigt. Det behöver såklart inte vara 45 min på sekunder men man märker rätt snabbt om det kommer bli stressigt eller om man kommer ha utrymme för utsvävningar om man får feeling.
Jag kanske är lite av en överförberedare men jag brukar försöka öva igenom en föreläsning 2-3 gånger innan det är dags.

Steg 6: På plats

Slutligen gäller det att vara så förberedd som möjligt när det väl är dags. För mig innebär det bland annat:

 • Dubbelkolla med arrangören om utrustning osv som kommer finnas på plats.
 • Dricka vatten i god tid innan så man inte blir torr i munnen.
 • Komma ihåg att andas! Långt ned i magen. När man blir darrig på rösten under en föreläsning är det för att man andas för ytligt och inte får tillräckligt med syre till stämbanden.
 • Om föreläsningen är tidigt på morgonen kanske jag till och med ”sjunger upp” med lite röstövningar.
 • På med läppstiftet! Det sätter fokus på munnen, som ju ska jobba, plus får mig att känna mig power!
 • Kolla igenom slidesen så allt stämmer – inga stavfel etc.
 • Testa tekniken: mikrofon, projektor och clicker.
 • Ta några fler djupa andetag, hälsa folk välkomna in och sen SHOWTIME!

Steg 7: På scen

När jag står på scen brukar jag speciellt tänka på att:

 • Andas ordentligt och vara lugn.
 • Röra på mig och ha ett öppet kroppsspråk (öppna armar, öppna handflator) som bjuder in publiken.
 • Titta runt i hela rummet och försöka se folk i ögonen (läskigt men ett bra sätt att se om folk är med på noterna).
 • Sträcka på mig! Gud… min hållning generellt alltså… så dålig.
 • Ta pauser ibland. Viktigt för att det man sagt ska få sjunka in. Jag brukar ta en klunk vatten, kolla på datorn, ta ett djupt andetag typ. (Särskilt för mig som pratar väldigt fort!)


Så, så ser min process och mina tankar om att föreläsa ut.

Föreläser du eller är du sugen på att göra det? Berätta gärna dina tankar och ställ frågor kring detta i kommentarerna. ?

32 reaktioner på ”Om att föreläsa”

 1. Superbra lista! Med den tror jag vem som helst kan känna sig trygg.
  Jag skulle dock lägga några minuter på en målgruppsanalys. Vilka är mottagarna? Kan de mycket eller lite om det ditt ämne? Man vill ju inte behöva använda halva tiden åt att förklara begrepp eller bakgrund till olika fenomen eftersom publiken inte kan så mycket. Inte heller vill man ha en för låg nivå om mottagarna är väl bekanta med ämnet. Så ju mer man vet om publiken desto bättre.
  Och tack för en suverän blogg! Jag lär mig massor!

  1. Tack!! Bra input, det borde jag ha skrivit med. Den biten brukar komma in före, i samtalen med arrangören och när jag sätter upplägget. Men du har rätt det är ju superviktigt (och ibland en utmaning).
   Jättekul att du gillar bloggen – tack!

 2. Jättebra lista Elin, kul att läsa! Brukar lägga upp det typ likadant men precis som ni skriver ovan är målgruppsanalysen med i början av samtalet med arrangören. Sedan har jag typ slutat att ha med text i PP-presentationen utan har bara med bilder. I stället skriver jag en PDF med en sammanfattning av föreläsningen handlar om som publiken får skickad till sig efteråt. Har fungerat än så länge och får se om det fortsätter att göra det framöver ?

 3. Martina Lundström

  Det är verkligen jätteroligt att få chansen att föreläsa! Har hållt både bra föreläsningar som jag är stolt över men också katastrofföreläsning inför större publik där tekniken inte alls har varit ned mig. Bäst blir det när jag tar mig tid att öva riktigt mycket! Mitt bästa tips är att filma sig själv när föreläsningen repas. På så sätt märker jag tydligt vilka delar jag behöver öva mer på. Det är oxå bra om ngn filmar själva föreläsningen. Jag har fått bättre självförtroende av att se mig själv, typ: -wow vilken bra inledning + min nervositet märks inte + vad bra jag är på att söka publikkontakt. Sen hittar jag förstås saker att slipa på. Och det är ju kul??. Vem vill inte bli bättre?

 4. Martina Lundström

  Haha, skrev massa om mig själv här nyss. Egentligen ville jag bars gå in och berömma alla dina tips Elin. Ditt bästa tips tar jag med mig: -Att berätta vad man kan och våga tacka ja.

 5. Märktes absolut inte att det var din första föreläsning på TIC! 😀 Kul att få veta hur du tänker kring det där, bra tips tycker jag 🙂

 6. Många jättefina tips, Elin!
  Du är så otroligt kunnig på så mycket. Imponerad över hur mycket du hunnit med redan såpass ung som du ändå är i jämförelse med en annan gammal räv! 🙂
  Här hemma känner jag en som börjat föreläsa om sitt grymma liv kantat av misshandel, hemlöshet och utsatthet. Idag, är hon en jordängel och hjälper massor av människor.
  Du kan läsa om henne här på min egen blogg om du har tid: http://lovelaholm.se/2015/12/det-bor-en-angel-i-var-stad/
  Jag ska tipsa henne om dig och dina tips för hon är också ute och föreläser lite nu och hon kan säkert hitta mycket hon kan ha glädje av dina och ni andra tjejers råd här bland kommentarerna..

 7. Så bra inlägg! Och ja, du var ju a natrual på scen under TIC så förstår att du fick mersmak! 🙂
  Bra input ett par kommentarer hade här om målgrupp. Jag tänker att det ibland kan vara svårt att veta exakt vem som kommer sitta i publiken, det kanske är en öppen föreläsning – som den jag höll i onsdags. Jag skulle prata om ”blogg som business” och det andra föredraget handlade om att vara frilansar överlag. Så jag började med att fråga hur många som hade blogg och hur många som tjänade pengar på bloggen idag, så kunde jag anpassa föreläsningen under tiden med det i åtanke.
  Tänker också att det är viktigt att presentera sig själv i början – men det kanske goes without saying? 😉 Dels för att på något sätt få publiken att förstå varför man är auktoritär att prata om det här ämnet men också för att undvika eventuella frågetecken som uppstår hos publiken. Till exempel, eftersom jag föreläste i Finland och är svensk – var det för mig viktigt att förklara varför/hur jag hamnade i Finland – annars är det något publiken skulle ha kunnat sitta och undra över hela föreläsningen 🙂
  Tack för bra inlägg Elin – ska ta med mig det till om det blir en nästa gång jag får föreläsa (förhoppningsvis!!) 🙂

  1. Jättebra tips! Jag brukar ha med en kort presentation om mig om det är en föreläsning längre än 30 min. Är det kortare kollar jag med den som arrangerar om de kommer göra någon inledande presentation av mig, det brukar oftast räcka i de fallen upplever jag.
   Och helt rätt ang öppna föreläsningar. Där gäller det att vara flexibel och försöka läsa av publiken i stunden.
   Det är en av de sakerna jag tycker är viktig med att våga se folk i ögonen och se om de verkar hänga med. Annars kanske jag slänger in ytterligare ett exempel eller försöker förklara något ännu tydligare så jag ser att alla är med på tåget.
   Jag brukar också ställa lite frågor till publiken under tiden om det känns som en situation där folk vågar svara! 🙂

 8. Pingback: Bästa tipsen för dig som föreläser, myten om filterbubblan och diskussion om pressetiken – Bisonblog

 9. mycket bra tips, sparar ned och kommer tillbaka hit. ska ev hålla en skrivkurs över en helg och blanda föreläsningar och mer gruppövningar och då blir det en del material att förbereda, väldigt skönt att ha en checklista och struktur för hur jag kan bygga upp mina föreläsningar. bra formulerat!

 10. Bra tips! På ett ungefär, NÄR sker de olika sakerna? Börjar du med en outline en månad innan, och sen testar med klocka X veckor innan, eller sker allt inom loppet av någon dag med deadlinepanik?

   1. Tack för peppen! Egentligen är nog problemet att det finns för mycket jag vill prata om och att jag behöver nischa mig lite. Men hållbarhet, kommunikationsstrategier, personligt varumärke och personlig utveckling kan jag några prata en vecka i streck om!

 11. Pingback: Vecka 46 | Föreläsarmaraton och Övik - La Linda

 12. Tack för en utmärkt guide! Gillar verkligen dig, din blogg och ditt varumärke. Du är så professionell och så generös, det märks att du lägger ner tid och bryr dig om dina läsare/dina kunder. Tycker att du alltid ger det lilla extra om man jämför med andra influencers. Jag hoppas verkligen att du får tillbaka det i form av att det fortsätter gå bra för dig, det förtänar du! <3

 13. Pingback: Höll en lektion på Futuregames - Noukah

 14. Pingback: Vad jag jobbar på just nu - Teknifik

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering