Mål: så gick det, årets mål och BIG NEWS

Precis som förra året tänkte jag att vi skulle gå igenom hur det gick med mina mål för 2018 och vad jag har satt som mål för 2019. Jag har också en spännande nyhet att berätta om, som kommer prägla våren ordentligt…

Varje år gör jag två listor med mål. En för företaget och en privat. Bara för att liksom skapa lite riktning för året. Nästan uteslutande så brukar jag ändra mig rätt mycket under året men det är det som är kul – att se tillbaka på hur jag tänkte i januari och reflektera över hur det blev.

Jag ser det inte heller som att jag ”misslyckas” med målen utan det handlar ju snarare om att man valt att prioritera annorlunda. Alla mål jag sätter är i princip möjliga att nå, allt handlar om vad jag är villig att investera i det liksom.

Målen för 2018: så gick det…

Okej så vi börjar med målen jag satte för 2018.

✗ 15 000 + läsare per vecka

Här är ett mål jag inte riktigt nådde, men jag la inte heller supermycket fokus under 2018 att växa med bloggen. Jag har snittat runt 9000-11000 läsare i veckan och det har känts bra.

✗ 2 000 mailprenumeranter

Jag hade så storslagna planer för min maillista men sen… rann det ut i sanden litegrann. Den ligger ju fortfarande och tickar passivt och ligger i skrivande stund på 1 500 + prenumeranter så det är ju icke fy skam.

Att styra upp maillistan och mailutskicken står på min ”att göra” i alla fall. Men det är ju ingen idé att kämpa för att utöka något innan man är helt 100 på vad man ska ha det till. Så jag ska se över mitt syfte och mål med listan utifrån min nuvarande situation och sen lägga en ny strategi.

✗ 100 betalande medlemmar

Ända sedan jag startade bloggen har jag funderat på olika varianter av medlemskap, Patreon eller liknande för att få lite inkomst på själva bloggen och ge mig själv möjligheten ekonomiskt att lägga mer tid på att skapa innehåll direkt till er, mina läsare.

Detta blev dock lågprio under 2018 och jag har fortfarande inte ens bestämt mig om detta är något jag verkligen tänker satsa på. Det finns fortfarande i mina tankar och då och då skriver jag ner en preliminär plan på hur det skulle kunna se ut. Sen konstaterar jag att ”det inte passar just nu” och så lämnar jag det därhän. Men vem vet vad som händer 2019?

✔︎ Hålla 3 workshops

Ja jag höll tre workshops under 2018! Det är kul att hålla workshops men det tar också mycket tid och energi. Så det är inget jag fastnat för att satsa på som en stor del i mitt företagande – vilket var en insikt jag fick under 2018.

Men jag tror absolut det kommer bli en eller annan workshop under 2019!

Tech Gäris sportlovsläger för ungdomar där jag lärde ut webdesign och kod.

✔︎ Göra en podcast sponsrad/finansierad av en/flera företag/partners

CHECK PÅ DEN! Det tog ända till hösten innan Teknikens under var redo att lanseras men jag är så glad och stolt över vad jag tillsammans med mina partners i Female Engineer Network lyckades med. Det här var ju ett första försök för oss båda och jag tycker det vi åstadkommit blev riktigt bra!

Mina grymt fina bilder till Teknikens under är fotade av bästa Emily Dahl!

✔︎ Starta aktiebolag

Japp, check på den också!!! Från december var Teknifik AB officiellt igång. Det känns så otroligt skönt att ha detta klart och på plats. Det hade aldrig gått utan min grymma revisor.

✔︎ Fokusera på innehållsskapande och journalistik

Jag ger ändå mig själv check på den här. Framförallt så har ju podden gjort att jag ägnar en stor del av mina veckor till journalistik nu. Under 2018 slutade jag också med olika delar som jag gjort tidigare i företaget och blev mer selektiv med vilka uppdrag jag åtog mig. Men fokus på just innehållsskapande (där jag också räknar in föreläsningar) och journalistik.

✔︎ Ta ut 20 000 kr efter skatt/mån

Det är alltid lite läskigt att sätta ekonomiska mål (och berätta om dem!) men det känns också viktigt. 20 000 efter skatt har jag ändå tyckt varit en bra målbild. Det motsvarar en månadslön på 27 000 i månaden som anställd vilket var ungefär var jag låg innan jag blev företagare på heltid.

Hur som helst så har jag nått detta mål under året och det har känts så otroligt skönt! Att kunna ha en stabil inkomst plus buffert har gett så mycket mer stabilitet och trygghet.

✗ Skriva ett bokmanus

Nej, jag skrev inget bokmanus under 2018… men…. well… vi kommer till det! Fortsätt läsa. ?

Mina mål för 2019 – BIG NEWS

Nu ska vi ta en titt på målen för året, 2019. Ni som följt mig vet att de här årsmålen inte alltid är mätbara eller ens särskilt konkreta. Det är så jag trivs bäst med att göra det. Okej, vi börjar med….

✦ Skriva och ge ut en bok!!!!!

YES – jag ska skriva och ge ut en bok i år. Precis i slutet på 2018 skrev jag bokkontrakt!!! ?

Jag tror ju stenhårt på att faktiskt uttala (och skriva ut) vad man siktar på och drömmer om. Så gjorde jag med podden och så gjorde jag även med det här med att skriva en bok.

På LinkedIn skrev jag ett inlägg där jag berättade att jag ville skriva en bok. Det ledde till en lunch som ledde till en kontakt som ledde till en synopsis som ledde till förhandling som ledde till… ett påskrivet kontrakt!

Nu kommer det bli en riktigt intensiv vår här – för deadline är redan i april. Så nu jäklar ska här skrivas. Självklart känner jag mig nervös och har pirr i magen gånger 10000. Ni kommer få hänga med under skrivarprocessen såklart, tänkte ha lite ”skrivdagbok” här på bloggen.

Vad jag ska skriva? Jo det kommer bli en fackbok. En handbok, eller guide kan man säga, med fokus på att starta eget. Mer än så tänker jag inte avslöja i nuläget men jag tror och hoppas att det kommer bli en riktigt inspirerande, lättförståelig och hjälpsam bok. PEPPEN!!!!

✦ Anställa en assistent

Nästa steg i min företagsresa är att jag ska anställa en assistent på några timmar i veckan. Ni behöver inte skicka era jobbansökningar dock för jag har redan bestämt vem det kommer bli. Det är en person ni inte känner men som jag känner, en kompis här i Örebro.

Just nu håller jag på och tittar på det formella och administrativa så att allt blir rätt. Jag hoppas och tror att det här är en åtgärd som kommer ta mig till nästa nivå i mitt företagande. För jag har ju faktiskt bara 24 timmar om dygnet så förr eller senare slår man ju i en gräns för hur mycket man hinner på egen hand. Ser fram emot detta!

✦ Renodla mina kanaler mer

Jag tycker det är viktigt att hela tiden se över mina kanaler och se hur jag kan bli tydligare, mer on point och mer relevant. I år har jag som mål att se över alla mina kanaler steg för steg och skala av, kristallisera ut och göra nya strategier.

Första steget blir Youtube som under de här tre åren varit lite av min sandlåda där jag testat allt möjligt. Nu vill jag få ordning på inriktningen, sortera om i kategorierna och utvärdera vad jag ska satsa på.

✦ Ställa rimliga krav på mig själv

Ja, prestationsångesten är ju min ständiga följeslagare. Jag är också bra på att ställa rätt orimliga krav på hur mycket och vad jag ska prestera. Det är inte hållbart i längden och något jag aktivt vill jobba med under 2019.

✦ Få podden att växa

Nu har jag ju 10 prima poddavsnitt i min feed plus minisodes, jag har landat i formatet och podden har växt successivt. Under 2019 vill jag satsa ännu mer på att sprida podden.

Vi får se vad som kommer hända med podden 2019 men min ambition är att satsa mot nästa nivå. Få fler att upptäcka den, göra ännu fler grymma avsnitt, undersöka fler intressanta ämnen, knyta fler samarbeten och intervjua fler personer!

Så! Det var målen och min stora nyhet. Jag hoppas ni är lika peppade som jag är ?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

12 reaktioner på ”Mål: så gick det, årets mål och BIG NEWS”

  1. Vilket år och vilka planer – och grymt med boken! Tänkte, i och med din blogg och podd, att det skulle vara något på teknik-temat, men väldigt spännande att höra att det var något annat. Så roligt! <3 Det är fint att få följa med på den här resan också – lycka till nu med ditt 2019! 🙂

  2. Pingback: Säg hej till min assistent: Lo! - Teknifik

  3. Pingback: Skriva en bok – så här gör jag - Teknifik

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!