Skriva en bok – så här gör jag

Jag är just nu inne i min andra dedikerade skrivarvecka i arbetet med min första bok. Deadline för råmanuset är i mitten av april och boken är planerad att ges ut i september. Det är ju en handbok/guide och inte en skönlitterär bok. Hur det skulle vara att skriva skönlitterärt vet jag ingenting om, det är ju en helt annan typ av process. Så detta inlägg gäller endast att skriva en fackbok inom ett område du redan är rätt bevandrad i.

Att skriva ett bokmanus på några månader medan man har en massa annat jobb är inte något jag skulle rekommendera för vem som helst. Det kräver disciplin, skrivarvana och stresstolerans.

Jag får mycket frågor på hur jag lagt upp skrivandet, vilket program jag använder och så vidare så det tänkte jag svara på i det här inlägget.

Förberedelserna

Exakt hur det går till när man ska skriva en bok skiljer sig åt. Vissa har redan ett råmanus klart innan de börjar kontakta förlag, andra har bara en idé, ibland är det förlaget som tar initiativet och ibland är inget förlag inblandat alls.

Jag tror mitt fall är hyfsat vanligt i hur det brukar funka med den här typen av böcker. Jag hade nämligen en idé på vad det skulle vara för typ av bok och varför jag ville skriva den. Genom en bekantskap som jobbar mycket i förlagsbranschen blev jag ihopkopplad med en redaktör som jag presenterade idén för. Jag blev uppmuntrad att skriva ihop en synopsis.

Min synopsis var en lista på alla olika delar jag ville ta upp i boken som en rubrik med några korta rader under vad som skulle innefattas. Utifrån denna och en beskrivning av mig själv valde förlaget och jag att skriva kontrakt med varandra.

Tidsplanen

Det första jag gjorde när kontraktet på boken var påskrivet och klart var att börja räkna. Vi hade bestämt hur många sidor boken skulle vara på och utifrån det googlade jag fram ungefär hur många ord det rörde sig om och landade på 55 000 ord, vilket är lite lättare att räkna utifrån istället för sidor eftersom antal sidor beror så mycket på typsnittsstorlek, typsnitt, radavstånd etc.

Utifrån detta gjorde jag ett excel-ark där jag gjorde en kolumn för alla veckor som var kvar tills deadline. Utifrån det räknade jag ut hur många ord per vecka jag skulle behöva skriva för att hinna i tid, plus extra veckor för research och liknande.

Jag googlade lite kring hur många ord man brukar hinna skriva på en dag. Exemplen jag hittade baserades på skoluppgifter på universitetet (många som panikat över om de kommer hinna klart med hemtentan hehe) men jag tyckte det var ett ganska bra riktmärke för mig.

Den här uträkningen och tidsplanen var jättebra för att redan från början ha en tydlig bild av projektets omfattning istället för att börja skriva lite löst i början och panika på slutet.

Hur har det funkat?

Detta gav mig en uppskattning om hur lång tid jag skulle behöva lägga på projektet. Det jag märkte var sen att jag skriver bäst och som mest effektivt om jag dedikerar en längre stund till skrivande än att skriva några sidor per dag. Så jag har klumpat ihop jobbet lite mer.

För mig är det egentligen inget större problem att producera mycket text. När jag hade min skrivarvecka i fjällen skrev jag mellan 3000-6000 ord per dag. Just nu lutar det åt att jag kommer överstiga 55 000 ord men då har jag iallafall fått ned mycket material på papper som jag kan flytta runt, skriva, om, ta bort och så vidare.

Råmanuset blir en deg som sen ska knådas, bakas ut, gräddas och så vidare.

Skrivprogrammet jag använder – Scrivener

Foto: Scrivener

Ett skrivprogram som jag hört och läst mycket gott om genom åren är Scrivener. Det kostar $45 och jag tycker det är värt varenda krona. Det är specifik utvecklat för längre skrivprojekt där du behöver både översikt och detalj. Programmet finns på svenska, vilket är skönt tycker jag.

Det är ett ganska djupgående program med massor av funktioner och finesser så jag började med att kolla igenom några videotutorials på hemsidan. Så jag fick en känsla för workflowet och funktionerna direkt istället för att irra runt innan jag lärt mig det själv.

Kapitel och avsnitt som mappar och kort

Som ni ser på bilden ovan så finns det en lista med mappar, i mapparna ligger det kort som man kan använda som indexkort. Varje kort kan sen göras till ett dokument.

Jag började med att lägga in min synopsis med alla de olika avsnitten som olika sådana här indexkort. Sedan gjorde jag sju mappar som större kapitel och samlade korten i mapparna. På så vis fick boken en preliminär struktur.

Det som är så smidigt med detta jämfört med att bara skriva i ett word-dokument är att det är lätt att flytta runt på delarna och snabbt lägga till nya delar som man ska skriva senare.

Skrivmål och statistik

Du som följer på på Instagram kanske har sett mig lägga upp bilder från mina skrivmål! Det är en riktigt fiffig funktion som jag älskar i Scrivener. Du skriver in din deadline och hur många ord du siktar på för manuset som helhet. På så vis kan du se hur du ligger till med hela projektet. Under det kan du sätta sessionsmål för hur långt du ska skriva per en dag eller sittning.

Research och listor

I programmet är det också möjligt att samla sin research som PDF-filer, webbsidor (som sparas ned offline), anteckningar och listor.

Du kan även spara ljudfiler om du dikterar, bildfiler för referens och massor med annat. På så vis har du allting samlat på ett och samma ställe vilket jag tycker är väldigt smidigt.

Backup i molnet med Dropbox

Programmet går att använda via iphone och ipad också. Det har inte jag gjort men för vissa kan jag tänka mig att det är väldigt smidigt. För att det ska funka måste du spara din huvudfil i Dropbox.

Jag använde Dropbox ändå för att se till att mitt manus hela tiden är säkerhetskopierat i molnet. Jag har även använt programmets inbyggda funktion för säkerhetskopia så att manuset även sparas på min externa hårddisk på jobbet (när jag är inkopplad där) automatiskt när jag stänger programmet.

För att detta ska funka måste du ha Dropbox installerat på datorn. Så sparar du din manus-fil i den installerade Dropbox-mappen. Varje gång du sparar så synkas den automatiskt mot molnet. SÅ skönt om något skulle hända.

Exportera

När du använder Scrivener så har du ju inte ett ”utkast”-dokument som du enkelt kan öppna och läsa eller skicka till någon. Istället funkar det så att du kompilerar texten för export. Då väljer du vilka delar du vill exportera ut och kan välja format och utseende.

Då får du ut en färdig, rätt snyggt formaterad fil att skicka iväg. I format som pdf, doc, docx, txt, html eller vad du vill. Jag skickar delar ur manuset regelbundet till min redaktör så han ska kunna komma med feedback samt se hur arbetet fortskrider.

För genomläsning är det skönt att kompilera till pdf och läsa på iPaden istället där jag också kan göra anteckningar, styrka etc med pennan.

Utmaningarna

Det som har varit svårast i det här projektet är att hantera stresskänslorna över ett så stort projekt samt att verkligen hitta tid och ro att skriva.

Även när jag inte skriver så tänker jag ju på bokprojektet hela tiden. Som alla stora projekt hänger det liksom över mig hela tiden samtidigt som det är lätt att prioritera in annat eftersom det ändå är flera veckor kvar till deadline.

Med alla lite större projekt finns det också ett inneboende motstånd. Det kan kännas riktigt svårt att liksom sätta sig och komma igång. Men när jag väl sätter mig så flyter det oftast på riktigt bra. Jag är ju väldigt intresserad och inspirerad av det jag skriver egentligen.

För att göra det där motståndet lite mindre och underlätta för mig själv att komma igång har jag övat mycket på att släppa prestationskraven. Jag försöker helt enkelt i det här läget att inte värdera det jag skriver särskilt mycket. Det handlar om att sätta degen just nu, se till att alla ingredienser kommer med, det spelar ingen roll att degen inte liknar färdiga bullar riktigt än.

Om jag hade suttit och värderat och vägt varje ord på guldvåg hade det varit omöjligt att få ned så här mycket text på pappret. Det är därför jag tänker att det underlättar att man har skrivarvana om man ska ta sig an ett sådant här projekt. Jag har skrivit mycket på den här bloggen men även längre uppsatser på universitetet och det jag lärt mig från det hjälper verkligen.

För mig underlättar det också att ändå ha den där piskan av en analkande deadline. Jag jobbar alltid bäst mot deadline eftersom det ger en tidsram att förhålla sig till. Då går det inte att vara för självkritisk utan det handlar om att få jobbet gjort.

Just nu är jag 100% i en svacka där jag känner att allt jag skriver och allt jag skrivit är riktigt dåligt. Så nu vill jag bara skriva klart så att själva slice-n-dice-perioden kan börja. Vill verkligen börja redigera och jobba med texten.

Om detta upplägg funkade får vi se när boken är klar ? Frågor på det?

? Lästips!

Blogginlägg som inspirerat mig och personer som jag bollat med kring bokskrivandet är Linda Hörnfeldt och Johanna Nilsson (Slow Fashion) som båda skrivit liknande böcker som mina.

11 reaktioner på ”Skriva en bok – så här gör jag”

 1. Hej Elin!
  Vill bara önska dig lycka till med din bok. Själv har jag också funderat många gånger på att skriva något. Har flera författare i min vänskapskrets. Men jag har insett att det skulle bli alldeles för mycket jobb till allt för lite slantar. För vem skulle vilja ta sig tid att läsa den och betala för den? ?
  Nu heter jag ju Stridsberg och det finns ju en viss Sara Stridsberg så det är möjligt att mitt namn skulle reta någons nyfikenhet. Det händer även att jag får post där man stavat fel på efternamnet ock kallar mig för Strindberg ?
  Men man blir nog ingen författare för att man råkar ha ett namn som kändisar!
  I alla fall, lycka till igen. Jag skriver gärna om dig igen , kanske på min https://listitsweden.se den här gången, när din bok är klar.
  Keep up the good work
  //Carl

  1. Tack för peppen Carl! Haha ja men ett efternamn som låter bekant kan säkert vara en fördel ? En dag kanske du hittar den där bokidén du inte kan släppa och då är det ju bara att skriva. Men ja du har helt rätt k att man inte blir rik på att skriva böcker per se men det kan ju leda till mycket annat spännande. ?✨

  1. Tack Jennifer! ❤️? Ja sjukt bra investering om man har något längre man ska skriva. Det man kan sakna lite är väl möjligheten att samarbeta med andra i samma dokument på ett enkelt sätt (som i Google docs). Men jag är väldigt nöjd och kommer garanterat använda det för skrivprojekt.

 2. Pingback: STJÄRNÖGONBLICK ☆172 | glasspremiär och 44 år. | REAKTIONISTA

 3. Hej, mycket intressant artikel! Jag håller själv på att skriva en guide till hur man tvättar miljövänligt, funderar på att ge ut det som en bok i framtiden. Tror du det kan finnas en efterfrågan på det?

  1. Tack Caroline, kul att höra! 🙂 Ingen aning hur efterfrågan ser ut men om du märker att många efterfrågar guidning och hjälp via din sida eller digitalt är det ju en mycket bra fingervisning tänker jag ???

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering