Tech-svep: Kul och intressant från v.40 2016

google-pixel-smartphone

Google släpper Pixel – den första Googletillverkade mobilen

Google har samarbetat med tillverkare förr för att tillverka mobilen, t.ex. Nexus-mobilen. Men den 4 oktober släppte de den första mobilen som är ”Made by Google” – Google Pixel och Pixel XL (även om den i praktiken ändå är tillverkad av HTC).
Jag kollade på livestreamen från live-eventet (se en nedklippt version här) och måste säga att jag blev väldigt positivt överraskad. Utseendet på mobilen är väldigt lik iPhone 6 och 7 förutom att den har en glasöverdel och aluminum underdel. Den har också ”på knappen” på baksidan. Något jag måste säga är en feature jag tror jag föredrar framför hur den är på iPhone, men jag har aldrig testat i praktiken så kan inte säga 100.
Kameran ska enligt uppgift vara väldigt bra och väldigt snabbt. Dessutom – ingen ”camera bump”. Alltså linsen sticker inte ut som den gör på iPhone.
Och ja… den har 3.5mm hörlursjacket kvar. 
En annan sak som är speciellt med Google Pixel är att det är den första telefonen som kommer med Googles nya assistent inbyggd. Som en Siri-funktion men med hela Googles sökkraft inbyggd. I dagsläget finns assistenten bara inbyggd i Allo-appen som jag skrivit om här.

När kommer den till Sverige?

Well.. det är det tråkiga. Det finns absolut inga uppgifter om när eller ens om den kommer släppas i Sverige. Ibland är det SÅ trist att vara tekniknörd i det här landet. Oh well.
Även Google Home har släpps nu (inte i Sverige, såklart) som jag skrivit om innan

Daydream View – Google mjuka, mysiga VR-headset

daydreamvr1-1024x768
Ja det blir mycket Google nu men! På samma event som när Pixeln lanserades så lanserades även Googles nya VR-headset: Daydream! De har verkligen satsat på att Daydream ska vara skönt att ha på sig så det är tillverkat i ett mjukt, tygmaterial.
Det har en liten kontroll-modul som du kan använda när du spelar spel etc. De visade t.ex. ett spel de tagit fram tillsammans med Warner Bros som utspelar sig i nya ”Fantastic beasts and where to find them”-världen (Harry Potter-spinoff). Där blir kontrollen ett trollspö som du använder i VR-spelet. KUL!
Är ingen jätteVR-nörd, fest för att jag har så lätt att bli åksjuk haha. Blir alltid åksjuk när jag testat 360-grejer med bara en enkel cardboard liksom. Men spontant gillar jag designen och tycker de verkar tänkt helt rätt på många plan med Daydream.

Veckans #fail? Mensstartup av tre snubbar.

c3eba4a476a08286e2de379680be3a172x
Techsajten Breakit skriver om nya startups och den första oktober skrev de en artikel om Tombox som startats av tre män. Det är en prenumerationstjänst där du för 149kr får hem en låda inför varje ”mensperiod” (är inte det lite svengelska? Hela artikeln pratar om period… vi brukar väl bara kalla det mens?) med the mensskydds of your choice plus saker som ska göra ”perioden” roligare: som choklad och mascara.
Många har kommenterat artikeln med frågor som varför tre ”sköna snubbar” ska starta ett företag om mens, att de har väldigt dålig koll och att de dessutom finns liknande tjänster (startade av kvinnor) som t.ex. är gratis eller tillhandahåller ekologiska mensskydd.
Personligen tycker jag att 149kr per månad för mensskydd är mycket pengar och choklad kan jag väl köpa själv? Mascara.. please. En menskopp kostar mindre än två sådana här lådor och då kan du köpa choklad för 149kr varje månad i så fall. ?
Har skrivit om en del mensrelaterade techgrejor innan. T.ex. när Silicon Valley upptäckte mensen, den inkluderande mensappen Clue och kickstartern som vill göra det möjligt att klicka bort sin mensverk.
Här kan ni förresten läsa om två grymma brudar som gjort en app, Gofrendly, för att hjälpa kvinnor att hitta nya vänner. En lösning på ett verkligt problem som jag tror många kvinnor kan känna igen sig i. Märk väl att de inte tagit in någon miljoninvestering heller, vilket grabbarna ovan gjort. Varför är det alltid så??

Svarta diskrimineras på Airbnb enligt Kaliber och Ekot


En granskning i USA har visat att Airbnb-värdar diskriminerar svarta. Att svarta får nej på förfrågningar och sedan när en vit frågar om samma lägenhet, samma datum så får de ja.
Men är det likadant i Sverige? Ekot och Kaliber har gjort en granskning som visar att samma diskriminering pågår även här. Inte okej och ytterligare ett tecken på hur tech som ska vara så disruptive och världsomställande fortfarande följer samma gamla unkna makthierarkier.

Det var några nyheter och tankar från veckan som gått. Vad har ni sett, är det något jag missat? ?

2 reaktioner på ”Tech-svep: Kul och intressant från v.40 2016”

  1. Alltså menslådan. Jag har så många frågor (ska inte lista dem här) men jag tänker att INGEN tjej med minsta koll på pengar köper det.Tänk att som student lägga 150 spänn på mens… Nej, jag tror inte det. Om det inte är värktabletter eller liknande om man har problem med mensvärk och måste för att fungera.
    VILKA är kunderna? Går de verkligen runt på det här eller får de bidrag?
    Och så mycket fulchoklad (det är i a f den jag bli sugen på) som jag kan köpa för 150:- Är helt med dig här, Elin. //Linn

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering