Tech-svep: Intressant och kul från v.20 2016

google home assistant

Google släpper ny messenger-app, videosamtal och egen smart assistent

Under förra veckan höll Google sitt stora i/o 2016-event där de presenterade en rad nyheter om vad de har för sig. The Verge kan man alltid lita på att göra en bra sammanfattning där du får veta de viktigaste grejorna på 10 minuter.

Jag tycker det är många saker här som är intressanta som jag ser fram emot att testa. En tydlig sak är att Google uppenbarligen känt sig lite stressade över vad såväl Facebook som Amazon och Apple haft för sig på senaste. De presenterar nu en utmanande messenger-app (för att konkurrera med Facebooks?) och en videosamtalsapp (helt klart utmanare till Facetime). Fördelen med framförallt videosamtalsappen är ju att den kommer finnas både till Apple och Android-telefoner. Facetime finns bara hos Apple. Smart!
De släpper också en egen assistent, likt Amazons Echo (aka Alexa), Microsofts Cortana och Apples Siri. Googles verkar dock inte ha något namn utan kallas bara assistant. De har haft röststyrning för Android länge och även funktionen ”Google Now” som är en smart assistent som ska ge dig relevant information utan att du behöver be om den. Nu vill de, liksom alla andra, följa trenden med en mer konverserande assistent.
I och med kraften som Google har när det kommer till att samla in och distribuera information misstänker jag att deras assistent kan komma att bli en av de mer kraftfulla. Jag gillar också deras lilla Echo-kopia – kallad Google Home! Snygg och enkel design – en sådan skulle jag lätt kunna ha hemma.
google-home-bookshelf-600x400

Lorem ipsum tips från Rebel & Bird

Lorem ipsum är en textgenerator som kan spotta ur sig platshållar-text på latin för den som behöver visa t.ex. var det kommer vara text i en tidningslayout och liknande. Det är något som många grafiska designers med flera använder rätt mycket.
Kommunikationsbyrån Rebel&Bird har skrivit ett roligt inlägg om detta på sin blogg! Skribenten, Axel Hammarbäck, påpekar (helt riktigt) att det såklart är dumt att sätta in Lorem ipsum-text i många situationer där texten i sig är väldigt viktig för användarvänligheten m.m. Sedan ger de en väldigt rolig lista på alternativ till den klassiska generatorn. Kolla in hela listan här. 

Millennial till Radiotopia – hurra!

För dig som inte är nördig på amerikansk podcastkultur som en annan så kan jag berätta att Radiotopia är ett fantastiskt poddnätverk som många av mina stora favoriter är kopplade till, exempelvis 99% invisible, The Heart och Love + Radio.
I förra veckan läste jag för en gångs skull igenom tl;dr-sektionen av poddnyhetsbrevet HotPod och där såg jag att ännu en av mina favoriter, Millennial, blivit signad till Radiotopia! Jag kan verkligen rekommendera en lyssning på det senaste avsnittet av Millennial där (fantastiska ?) Megan Tan berättar hur hela vägen fram till Radiotopia gick. Fantastiskt avsnitt. Men lyssna inte för ivrigt pga det var vad som ledde till detta..

 

När löpning var för knasbollar


Vox har en jättebra youtubekanal som jag verkligen vill rekommendera. De gör så himla bra, smarta och roliga klipp där man kan lära sig allt möjligt om allt från vetenskap till historia. I veckan sprangs vårruset här i Örebro och i helgen var jag och kollade in Köpenhamn Maraton. Då var det roligt att tänka på att det här med löpning ju faktiskt är något nytt i just motionssyfte.

Sålla i informationsflödet med Lugn & Fin

Bild från Lugn & Fin / Foto: Louise Stigell

Alltid lika kloka Louise Stigell på favoritbloggen Lugn & Fin skrev ett himla bra och tipsigt inlägg i veckan om hur du kan hantera det massiva informationsöverflödet vi ständigt lever med. Jag kände igen många punkterna från hur jag själv fått lov att börja anpassa mig eftersom jag är lite av en informationsjunkie och ibland känner mig väldigt stressad över allt jag inte hinner läsa/se/uppleva/lyssna på och så vidare.

Undvik kommunikativ dissonans med tips från Nadine Svensson

Bild av Nadine Svensson

En annan favorit, Nadine Svensson, skrev ett inlägg om att Kommunicera med en ninjas precision som jag tyckte var så himla bra. Det handlar om hur man undviker att fasta i massa sådana där fällor i diskussioner med personer som tycker olika. Jag ska försöka ta till mig av alla tipsen och framförallt tänka på det där med ”Ja, men…” som känns som något jag är väldigt bra på att dra till.

Vad såg ni förra veckan som ni fastnade mest för på internet?

4 reaktioner på ”Tech-svep: Intressant och kul från v.20 2016”

  1. Ååååh, tack för så fin länkkärlek! <3 <3 <3
    Och tack för ett intressant svep. Haha, hittade ett gäng ny ipsums att testa, förutom Hipster Ipsum som jag kände till sen tidigare. Bäst är nog Corporate Ipsum. Jag gör mycket copy-uppdrag för kunder som har precis den där typen av speak. Detta kommer spara mig mycket tid… xD

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering