Tech-svep: intressant och kul från v.15 2016

techsvep mensappar
Hoppas ni har en skön söndag. Jag gjorde ett tech-svep förra söndagen och det blev uppskattat så nu tänkte jag göra det till ett stående inslag här på Teknifik. Så nu har jag samlat på mig några länkar från veckan som gått som fångat mitt öga lite extra.

Mensen plötsligt het i Silicon Valley

Ett av min absoluta favoritexempel att berätta när jag pratar om hur tech-branschen är hemskt mansdominerad och hur det märks är just Apple och health kit. När Apple watch lanserades gjorde de nämligen en STOR grej av att de nu skulle satsa på hälsa och att vi skulle kunna samla in all viktig data om vår kropp.
Saken var bara den att de helt missat mensen. Den funktion som många kvinnor såg som självklart i en hälsoapp. Det blir helt enkelt väldigt tydligt vilka som är utvecklarna och vem de tänker på. Det här exemplet och många fler intressanta saker har Linus Larsson på DN skrivit om i det här eminenta reportaget: När techindustrin upptäckte mensen. 

Spotify klagar på politikerna – men undviker skatt

Foto: Michael Loccisano/Getty Images för Spotify
Foto: Michael Loccisano/Getty Images för Spotify

I veckan gick Spotify-grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon ut i en debattartikel och kritiserade politikerna i Sverige för att inte skapa tillräckligt bra förutsättningar för globala tech-bolag som Spotify att växa. Deras tre problempunkter gäller att det finns för få hyresrätter, det utbildas för få programmerare och beskattningen av personaloptioner (läs mer om det här). I debattartikeln säger de även att om inget gör så kommer de tvingas lämna Sverige!
Flera skribenter har dock syrligt påpekat att Spotify undviker att betala skatt genom att ha moderföretaget registrerat i Luxemburg och själva har Lorentzon och Ek smitit från att betala skatt i Sverige i flera år med hjälp av brevlådeföretag på Cypern.
För visst vill vi ha våra stora tech-företag kvar i landet men visst vore det sjysst om de bidrog lite till allmännyttan innan de börjar hota med att emigrera?

Äntligen reder Moderskeppet ut missförstånden om dpi för webben

Foto: Moderskeppet
Foto: Moderskeppet

Alla som hållit på med bildredigering eller liknande har stött på det här med ppi (pixels per inch) eller dpi (dots per inch). Det florerar mycket missförstånd kring detta och framförallt när det kommer till webben där den populära myten sedan länge varit att: det räcker med 72 dpi för webben (medan 300dpi är standard för tryck).
Jag kan själv erkänna att jag tänkt att ppi/dpi påverkat upplösningen på webben men så är inte fallet! Det är mytbildning, saga och legend helt enkelt.
Fantastiska Moderskeppet reder ut det så bra i det här inlägget!

Vilka tech-nyheter har du fastnat för den här veckan? Dela gärna med dig kommentarerna! ??

#46

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

2 reaktioner på ”Tech-svep: intressant och kul från v.15 2016”

  1. Det är klart att man får tycka en massa om hur svensk politik borde se ut, men det blir ju lite shaky när man samtidigt inte vill betala skatt som ju bidrar till vad som är möjligt eller ej. Rent allmänt är det ju alltid lätt att säga vad som inte funkar och peka på lösningar. ”Vi har alla svar” ”Det är ju bara att…” Men att omsätta det i praktiken går ju inte på en sekund, dels för att det finns ju så många saker man kan förbättra – vilken ska man börja med? Sen är det ett helt maskineri som ska justeras, det tar tid och ansträngning, vilket gör att man inte pillar efter nycker, utan efter mycket research. Om spotify vill ha till förändring så finns det faktiskt vissa saker dom kan ta i egna händer, alla de pengar dom sparar via luxemburg kan dom ju investera i samarbeten med universitet, bygga hyreshus osv. Att flytta allt utomlands är inte enda alternativet. Be the change liksom.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!