Tech-svep: intressant och kul från v.15 2016 Mensappar, Spotify-gnäll och sanningen om dpi för bilder på webben!

techsvep mensappar

Hoppas ni har en skön söndag. Jag gjorde ett tech-svep förra söndagen och det blev uppskattat så nu tänkte jag göra det till ett stående inslag här på Teknifik. Så nu har jag samlat på mig några länkar från veckan som gått som fångat mitt öga lite extra.

Mensen plötsligt het i Silicon Valley

Ett av min absoluta favoritexempel att berätta när jag pratar om hur tech-branschen är hemskt mansdominerad och hur det märks är just Apple och health kit. När Apple watch lanserades gjorde de nämligen en STOR grej av att de nu skulle satsa på hälsa och att vi skulle kunna samla in all viktig data om vår kropp.

Saken var bara den att de helt missat mensen. Den funktion som många kvinnor såg som självklart i en hälsoapp. Det blir helt enkelt väldigt tydligt vilka som är utvecklarna och vem de tänker på. Det här exemplet och många fler intressanta saker har Linus Larsson på DN skrivit om i det här eminenta reportaget: När techindustrin upptäckte mensen. 

Spotify klagar på politikerna – men undviker skatt

Foto: Michael Loccisano/Getty Images för Spotify
Foto: Michael Loccisano/Getty Images för Spotify

I veckan gick Spotify-grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon ut i en debattartikel och kritiserade politikerna i Sverige för att inte skapa tillräckligt bra förutsättningar för globala tech-bolag som Spotify att växa. Deras tre problempunkter gäller att det finns för få hyresrätter, det utbildas för få programmerare och beskattningen av personaloptioner (läs mer om det här). I debattartikeln säger de även att om inget gör så kommer de tvingas lämna Sverige!

Flera skribenter har dock syrligt påpekat att Spotify undviker att betala skatt genom att ha moderföretaget registrerat i Luxemburg och själva har Lorentzon och Ek smitit från att betala skatt i Sverige i flera år med hjälp av brevlådeföretag på Cypern.

För visst vill vi ha våra stora tech-företag kvar i landet men visst vore det sjysst om de bidrog lite till allmännyttan innan de börjar hota med att emigrera?

Äntligen reder Moderskeppet ut missförstånden om dpi för webben

Foto: Moderskeppet
Foto: Moderskeppet

Alla som hållit på med bildredigering eller liknande har stött på det här med ppi (pixels per inch) eller dpi (dots per inch). Det florerar mycket missförstånd kring detta och framförallt när det kommer till webben där den populära myten sedan länge varit att: det räcker med 72 dpi för webben (medan 300dpi är standard för tryck).

Jag kan själv erkänna att jag tänkt att ppi/dpi påverkat upplösningen på webben men så är inte fallet! Det är mytbildning, saga och legend helt enkelt.

Fantastiska Moderskeppet reder ut det så bra i det här inlägget!

Vilka tech-nyheter har du fastnat för den här veckan? Dela gärna med dig kommentarerna! 😁🖖

#46

Psst... join the club!

Vill du ha mer? Få steg-för-steg-guider, gratis resurser, tech-tips, förhandsvisningar, tutorials, bakom kulisserna-snack och mycket mer – helt gratis.

Gå med i min mailklubb genom att skriva upp din mailadress nedan.

Inte ett nyhetsbrev, inget spam. Lovar <3

Powered by ConvertKit

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

0
(Visited 10 times, 1 visits today)

2 Kommentarer

  1. Kapten Sofia 17 april, 2016 at 15:18

    Det är klart att man får tycka en massa om hur svensk politik borde se ut, men det blir ju lite shaky när man samtidigt inte vill betala skatt som ju bidrar till vad som är möjligt eller ej. Rent allmänt är det ju alltid lätt att säga vad som inte funkar och peka på lösningar. “Vi har alla svar” “Det är ju bara att…” Men att omsätta det i praktiken går ju inte på en sekund, dels för att det finns ju så många saker man kan förbättra – vilken ska man börja med? Sen är det ett helt maskineri som ska justeras, det tar tid och ansträngning, vilket gör att man inte pillar efter nycker, utan efter mycket research. Om spotify vill ha till förändring så finns det faktiskt vissa saker dom kan ta i egna händer, alla de pengar dom sparar via luxemburg kan dom ju investera i samarbeten med universitet, bygga hyreshus osv. Att flytta allt utomlands är inte enda alternativet. Be the change liksom.

    Svara

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *