Tech-svep: intressant och kul från v.14 2016

Hoppas ni har en skön söndag. Jag ska iväg på kalas men jag tänkte dela med mig av lite grejor jag läst och tittat på under veckan.

Teklafestivalen

tekla festival
I helgen så har det fantastiska initiativet Teklafestivalen genomförts för andra året på KTH i Stockholm. Det är så jäkla fett. Jag hade egentligen allra helst velat åka dit själv men det blev inte så i år tyvärr – men nästa år? Det är hur som helst en teknikfestival för tjejer 11-18 år, som bland annat artisten Robyn varit med och dragit i gång.
Om ni är föräldrar till tech-nyfikna tjejer tycker jag absolut ni ska läsa på om detta inför nästa år.

The Swedish Number


Svenska turistföreningen (STF) har genomfört en helt genial PR-kampanj i veckan som man inte kan kalla annat än en succé. The Swedish Number! Tanken är helt enkelt att tillhandahålla ett telefonnummer som människor i hela världen kan ringa och i Sverige kan vem som helst som vill anmäla sig i appen och börja svara för Sverige.
Kampanjen har omskrivits och pratas om i princip alla stora internationella medier – bra jobbat byråerna som tagit fram kampanjen.
Jag har testat detta (som ni ser på instagram-bilden ovan) och det var så himla kul! Har t.ex. fått en ny kompis, en portugisisk masterstudent i arkitektur som bor i Tyskland. ??

Tesla model 3

model-3-unveil
El-bilspinonjären Elon Musk visade den 31 mars upp deras senaste bilmodell av elbilen Tesla som är tänkt att kunna funka för många fler än deras mer lyxiga (och dyra) tidigare modeller. Den heter Model 3 och under veckan som gått har över 300 000 personer lagt handpenning på att köpa bilen. Häftigt va?
Här kan ni se lanseringseventet:

Simone Giertz ❤️ Tested


Allas vår favorituppfinnare, robotgeniet Simone Giertz, har slagit sig ihop med den fantastiska makers-kanalen Tested (med Adam Savage från ”Mythbusters”!!!!). Deras första projekt tillsammans blev en smått genial popcorn-hjälm. Grattis Simone till nya jobbet! ?

Algoritmerna som styr samhället

Slutligen vill jag tipsa om det här intressanta inlägget av Fredrik Wass om algoritmerna som styr oss och hur det påverkar samhällsutvecklingen.
Det är precis den här typen av saker jag pratar om när jag säger att det digitala är så himla viktigt för hur vårt samhälle utvecklas och varför det är viktigt att ALLA, inte bara vita män, är med och styr i vilken väg vi vill gå.
#39

7 reaktioner på ”Tech-svep: intressant och kul från v.14 2016”

  1. Det här inslaget gillar jag skarpt! Det är skönt att få nyheter utplockade av någon som man respekterar intellektuellt. MYCKET spännande det där med algoritmerna! Det finns egentligen hur mycket som helst att säga om det och jag håller givetvis helhjärtat med dig om att det behövs fler perspektiv när vi diskuterar sådana här frågor på samhällsnivå.

  2. Som introvert är jag glad att det svenska numret är något man anmäler sig till. Jag fick lite panik innan jag läst igenom hela konceptet. Det är en sjukt kul grej, nästan så att jag önskar att jag själv kom på det och pitchade det… bara det inte ringer hos mig.
    Tested snubblade jag över på Youtube bara för nån månad sen (älskar mythbusters, vill ha adams verkstad+verktyg), och det känns sjukt kul och typ självklart att Simone ska vara med där.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering