Att vara modig eller vara perfekt?

misslyckas-grafik
Jag tittade på den här korta föreläsningen av Reshma Saujani, grundaren av Girls Who Code (som jobbar med att utbilda tjejer och kvinnor i programmering) härom dagen och ville dela den med er också. 

Det handlar om hur killar uppmuntras till att ta risker på ett annat sätt än tjejer. Tjejer känner istället krav på sig att vara perfekta (jmf ”duktig flicka”). Det här får betydelse när det kommer till tech. Vilket jag kan känna igen själv också. Ofta när jag läser om startup-idéer t.ex. så kan jag bli fascinerad hur många killar (för det är i 9/10 fall killar) som säger upp sig från sina jobb, tar in miljontals kronor i kapital för idéer som uppriktigt sagt är rätt dåliga? För mig framstår det som helt galet att satsa så mycket på något så osäkert. Inom startups, som Saujani säger i föreläsningen, så anses det positivt för en entreprenör att ha 3 misslyckade startups bakom sig. Men vilka är det som tar sådana risker?
Jag tvekade liksom inför att starta den här bloggen, som egentligen innebär 0 risk för min del, enbart utifrån att jag var rädd för att misslyckas. Typ inte få några läsare eller jag vet inte ens vad misslyckandet skulle vara? Jag jobbar också hela tiden med att acceptera att den här bloggen, precis som annat i mitt liv, faktiskt kan få vara okej.
Sedan 2012 har jag haft en enskild firma där jag gjort webbdesign, grafisk design m.m. Men jag har aldrig funderat på att satsa på det på heltid. Varför? För att det känns osäkert. Tänk om det inte går? Tänk om jag misslyckas?
Jag tycker det här TEDtalk:et verkligen sätter fingret på varför t.ex. genuskompetens och medvetenhet är jätteviktigt för hur vi lägger grunden nu för framtidens tech-bransch (och hela vår framtid!). Sen vill jag vara tydlig med att det här inte handlar om att ”kvinnor måste våga misslyckas” bla bla. Ansvaret ligger på hela samhället, i de förväntningar vi ställer på varandra baserat på kön, hur vi behandlar varandra. Det är strukturerna som behöver förändras.

Titta på föreläsningen och lämna gärna en kommentar med era tankar och reflektioner ❤️

#39

4 reaktioner på ”Att vara modig eller vara perfekt?”

  1. Usch vad sant det är det hon säger! Speciellt det där med att söka jobb. Kunde verkligen relatera till det. Ska genast sluta med det, man kan faktiskt lära sig saker på vägen när man börjar ett nytt jobb.
    Det fina känner jag är att jag känner att mina föräldrar verkligen uppfostrade mig till att vara modig och ta chanser.

  2. Intressant! Jag kan nog känna igen det där, att jag är rädd för att misslyckas. Killar pratar nog på ett annat sätt om sina projekt. Jag är lite tyst om dem, ifall de skulle misslyckas typ… (vilket kanske är dumt för chansen att lyckas kanske minska då…)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering