Tech-svep: Intressant och kul från v.39 2016

snap-spectacles-002

Snapchat byter namn och lanserar kamera-solglasögon kallade Spectacles

Okej så Snapchat, allas favoritapp för konstiga selfies och partyvideos, byter namn till Snap Inc. I samma veva lanserar de också Spectacles. Det är en typ av glasögon med en inbyggd kamera. Med dem ska du kunna spela in en hel dag av Memories att dela på din Snap.
En ganska spännande utveckling! Dels så vill Snapchat betona att de är ett ”kamera”-företag som sysslar med delning av bilder och video. Inte ett företag som gör en chat-app. Dels så har de också gjort något som t.ex. Google misslyckades med med sitt Google Glass projekt – de har gjort kamerabrillor som faktiskt ser snygga nog ut att ha på sig?!
Sen… den här lanseringsvideon!!! Två tummar upp för alla coola och färgglada skatebrudar am I right?!

De nya kamerabrillorna ska enligt företaget bli tillgängliga ”snart”. Så väldigt oklart men jag är försiktigt positiv!

Fridas nya tech-satsning!

frida-tech
För ett tag sen lanserade klassiska tjejtidningen Frida sitt samarbete med Tech Girl. De har skapat en hel sida på sin sajt enbart om tech!!! Så himla bra! Älskar hur de visar på att tech är sociala medier, influencers, mobiler och allt sånt där som gör livet lite smartare och roligare. HEJA säger jag!!!

Apple ska sätta in Siri i ditt hem?

hey-siri-ipad-pro-by-jason-zigrino-wallpaper
Jag tycker Amazons Echo är väldigt cool. Det är en kombinerad högtalare och mikrofon som du kan prata med när du är hemma på samma sätt som du kan prata med Siri i mobilen. Det tråkiga med Echo är att den inte känns så aktuell att använda i Sverige eftersom Amazon är ett amerikanskt bolag och deras assistent i Echo, Alexa, pratar engelska.
I ett tidigare techsvep berättade jag att Google kommer lansera en liknande sak för sin egen assistent. Nu kommer det uppgifter om att Apple är på gång med en sådan här liten högtalargrej för att kunna användas med Siri.
Jag ÄLSKAR konceptet men tyvärr funkar ju Siri så himlans dåligt på svenska och att ha henne på engelska blir så krångligt med alla svenska ord som man liksom måste gissa hur hon kommer läsa. Vill bara ha det som i Star Trek där jag kan prata med en (på riktigt) smart assistent rakt ut i luften när som helst?!
Sen är det ju lite… olikt Apple att vara sist på en sådan här boll? Alltså visst, de är absolut inte så innovativa som de själva påstår och snor ofta saker från andra tillverkare. Men om de ska göra en sådan här grej förväntar jag mig ändå att de ska bidra med något nytt. Visst?

Google Allo är här – men ingen bryr sig

google-allo
Lite i skuggan av lanseringen av nya iMessage på iOS 10 så har Google nu släppt sin nya chatapp som har deras Google Assistent inbyggd som det nu är tänkt att man ska konversera med. Jag har skrivit tidigare om den här bot-trenden.
Jag laddade ner appen men hittills har absolut 0 personer försökt kontakta mig på Allo. Max har inte ens svarat och han har ändå Android-mobil. Google har ju inte direkt lyckats jättebra med sina sociala plattformar innan (R.I.P Google plus) så jag vet inte riktigt vem som är tänkt som målgrupp för den här appen?
Det skulle väl i så fall vara om de ersätter den vanliga meddelande-appen i Android med den här appen? Men ärligt.. vi har redan Facebook Messenger utöver meddelanden, WhatsApp, chattfunktionen i Snapchat och Insta och… Ja. Jag har svårt att se var marknaden är för ännu en chat-app. Vad tror ni?

Vilka tech-nyheter och annat spännande på nätet har ni fastnat för i veckan?! Tipsa gärna i kommentarerna. ?

 

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

5 reaktioner på ”Tech-svep: Intressant och kul från v.39 2016”

 1. Oj, håller inte alls med dig om Frida Tech. Tanken är ju god, och jag förstår ju att de valt att bredda begreppet till att inkludera områden som ändå skulle kunna anses angränsa till tech för att minska glappet till målgruppen och locka till sig en bredare massa.
  Men tech är INTE samma sak som ”något på internet” och genom att låtsas som det så utarmar Frida Tech begreppet. Man behöver inte kunna särskilt mycket om teknik för att ha en blogg, Youtubekanal och bli en framgångsrik influencer. (Detta är inte menat att nedvärdera influencer-yrket på något sätt, men det är inte tech.)
  Frida Tech förstärker bilden av att tjejer inte kan vara intresserade av teknik på riktigt. (”Om vi ska fånga tjejernas intresse måste det handla om snapchat och smink.” Typ.) Och när man tar med Blondinbella och Misslissibell på listan ”12 coola tech-tjejer” så signalerar man att detta är de mest tekniska tjejerna som finns och således att det inte finns några tjejer som håller på med teknik i dess rätta definition. (Återigen, detta är inte menat att nedvärdera dessa personer på något sätt – de är sjukt kompetenta och duktiga på det de gör men det är väl ändå inte teknik de jobbar med.)
  Ledsen för rant. Jag förstår att Frida Tech menar väl, och är helt för att göra teknik med lättförståeligt och lättillgängligt, men tycker ändå de har gått lite väl långt…

  1. Jag förstår precis vad du menar, även om jag inte helt håller med.
   Någonstans handlar det här ju om vad vi lägger i begreppet ”tech” vilket jag tror är lite olika. Det kan ju liksom vara allt från industriella robotar, programmering och rymdteknik till appar, konsumentprodukter och digitala tjänster. Det är ett superbrett begrepp.
   Jag tänker att influencers och youtubers går in under ”tech” utifrån att de jobbar med digitala plattformar och IT, informationsteknik. Jag drar inte likhetstecken mellan att för att kalla Blondinbella och Misslissibell tech-tjejer så säger man att dom är bäst på teknik? De är däremot bra på att nå ut på digitala plattformar och använda digitala medier.
   Sen är ju hela mina egen inställning till teknik att vi måste ta ned det på jorden och visa att teknik är något vi alla använder varje dag och inte nödvändigtvis något svårt och jobbigt. På Frida Tech kan man läsa om tips till Pokémon Go och nyheter som Snapchat OCH tips för att lära sig programmera och hur startar ett eget tech-företag. Det tycker jag är en rimlig mix för en tidning som Frida.
   Många av ämnena och artiklarna känns också igen från andra, större tidningar, sidor och bloggar om tech. Jag tycker inte att de förstärker en bild av att kvinnor inte kan vara intresserade av teknik.
   Precis som du säger tror jag att de försöker skapa en brygga från en tidning som traditionellt handlat mycket om mode, kläder, smink, kändisar och liknande till att få in artiklar om programmering och teknikprylar. Så det blir en blandning av högt och lågt. Men min inställning är absolut att digitala tjänster och IT går in under paraplyet ”tech” så jag tycker inte det är att utarma begreppet. I så fall är ju jag precis lika skyldig! 🙂
   Jättekul att du rantade lite och tvingade mig att tänka ett varv till själv också. Det är alltid nyttigt!

 2. Hej Elin!
  Jag är nog rätt o-tech i bemärkelsen att jag inte är bildad kring just teknik på nätet. Däremot är jag, likt många andra: självlärd-tech, för att det är ett måste. Jag saknar en kurs för oss o-tech som kanske just handlar om att fixa sina egna tekniska problem, på tex bloggen som man har. Det finns kanske, men det hade varit skönt med någon som guidar till ett rimligt pris – och att man gör det i grupp.
  MEN! Det jag egentligen skulle skriva, utan att sno tråden och utan att lägga värdering i Frida Tech så var du min top of mind när Frida berättade om sin satsning. Så jag skrev till dem, på Facebook, att det borde ta kontakt med bloggen Teknifik 🙂
  Jag tycker det är bra att vi alla vädrar våra ståndpunkter när det gäller mediasatsningar. Det finns bra, sämre, bättre, dåliga, bäst osv. Det skapar utrymme för tanke, precis som du skrev Elin.
  Häslar
  Emilia

  1. Hej Emilia! Vad kul att du tipsade dem om mig, tack!
   Ja, jag håller med dig om att det behövs fler sådana kurser. Har en del idéer på webbkursupplägg i Teknifik-anda som jag hoppas kunna lansera så småningom. Får se om det kanske kan vara något som kommer funka för dig och det du beskriver.
   Ja men verkligen! Håller med till 100%.
   Tack för din kommentar ❤️

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!